شماره روزنامه ۶۱۵۸
|

جمعه‌نامه

  • جعبه سیاه تصمیمات ترامپ

    دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده، شامگاه سه‌شنبه به وقت تهران اعلام کرد که از برجام خارج می‌شود. «دنیای اقتصاد» در گفت‌و‌گویی که با دکتر ابراهیم متقی، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران انجام داده‌است، ریشه‌های خروج ترامپ از برجام و سیاست‌های او علیه ایران را مورد بررسی قرار داده‌ است. متن این گفت‌و‌گو در پی می‌آید.
  • چرا توافق هسته‌ای به اینجا رسید؟

    خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن کلیه تحریم‌های خزانه‌داری و کنگره آمریکا با فرمان اجرایی دونالد ترامپ، زمینه را برای طرح سوالات متعدد فراهم آورده است. اینکه چرا و به چه دلیل توافق هسته‌ای به این نقطه رسید؟ رفتار اروپا در ماه‌های آینده چگونه خواهد بود؟ و ایران در نهایت چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد؟
  • سه دلیل خروج ترامپ از برجام

    تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا برای خروج از برجام، گرچه یک رویداد کم‌سابقه در نادیده گرفتن توافقات جهانی به‌شمار می‌رود اما از یک جنبه قابل انتظار بود؛ چرا که ایالات متحده، دولت کنونی و جریان ملی‌گرای حاکم بر این کشور از سه منظر به برجام نگاه می‌کرد و تصمیمش را براساس این سه دلیل مطرح کرد.
  • داستان قیمت دلار و سکه

    این هفته در ادامه موج افزایش قیمت دلار در بازار غیر‌رسمی، طلا هم رکوردشکنی کرد و از سقف دو میلیون تومان برای هر سکه گذشت.
  • تلگرام در پیچ فیلترینگ و فیلترشکن ها

    سرانجام پس از مدتها فشار مداوم به دولت برای فیلترینگ محبوب‌ترین شبکه پیام‌رسان موبایلی در ایران، تلگرام به دستور یک مقام قضایی فیلتر شد تا خیلی زود بازار شایعات در فضای مجازی داغ شود و واکنش‌ها به مسدودسازی این پیام‌رسان افزایش یابد.
  • یک عمامه‌گذاری پر ماجرا

    ماجرا از انتشار چند تصویر در فضای مجازی آغاز شد. تصاویری از مراسم عمامه‌گذاری سید‌احمد خمینی پسر سید‌حسن خمینی نوه بنیانگذار انقلاب اسلامی در حسینیه جماران که به‌صورت اختصاصی برگزار می‌شد و البته با حاشیه‌هایی در شبکه‌های اجتماعی همراه گشت.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • اندیشه آزادی و معمای توسعه

    برخی اوقات افراد، جنسی برای فروش یا نفعی در معامله‌ای دارند لذا نظر به رایگان بودن کلمات از تعریف دریغ نمی‌ورزند و کم نمی‌گذارند. در مورد کتاب اندیشه آزادی ابتدا لازم است ابهام‌زدایی کنم که صاحب این قلم خود مشتری کتاب است و گذشته از مطالعه چندباره، تا به حال بیش از پنجاه جلد از آن را خریداری و به دوستان هدیه کرده است.
  • پوپولیسم خطرناک اروپایی

    کتاب «ظهور پوپولیسم ملی نو» در واقع ترجمه ادغامی کتاب‌های «پوپولیسم نو» نوشته «پیر آندره تاگیف» و کتاب «پوپولیسمی که درحال سربرآوردن است» مصاحبه با «رافائل لیوژیه» است. هر دو از استادان و پژوهشگران معاصر دانشگاه‌های فرانسه هستند. «پیر تاگیف» فیلسوف و مدیر تحقیق در مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه و مدیر تحقیق در موسسه مطالعات و تحقیقات سیاسی پاریس است.
  • ساختن امید

    «کی صفر» عنوان جدیدترین رمان دان دولیلوست که این بار هم بازتاب دغدغه‌های فکری نویسنده با مفاهیم زمان یا فن‌آوری یا پایان جهان است. دستمایه پیرنگ داستان فریز کردن جسم گروهی ثروتمند است تا زمانی که راه‌حل مشکل جاودانه کردن شان حل شود و آنها در دنیایی دیگر با زبان و افقی دیگر و کاملا متفاوت دوباره متولد شوند. راس لاکهارت ابرثروتمندی است که برای رویایی با فریز کردن جسم همسر دومش و مادرخوانده جف لاکهارت پسرش، او را به تاسیسات خود در آسیای صغیر فرامی‌خواند. مضمون داستان چیز بدیعی نیست. جفری لاکهارت در کودکی با مادرش تنها مانده و در غیاب پدر شاهد مرگ مادرش بوده است.
  • داستان‌هایی غریب؛ اختراع گذشته و آینده

    در میان رمان‎های مهم و پرفروش دو سال اخیر در ایران، آثار فردریک بکمن، نویسنده سوئدی و جولین بارنز، نویسنده پرآوازه بریتانیایی برنده جایزه بوکر چشم‌نوازی می‌کنند. بگذارید بنای معارفه این نوشتار را واخوانی موجز دو اثر مهم از بکمن و یک کتاب ارزشمند از بارنز قرار دهیم:
  • دعوت به دیدن موزیکال‌ها

  • من واقعا جــــان کندم

    این گفت‌وگو شاید به ظاهر در مورد بازیگری است اما در اصل می‌تواند برای هر کسی که می‌خواهد کاری را شروع کند آموزنده و الهام‌بخش باشد. پژمان جمشیدی در سریال «پژمان» نقش خودش را بازی کرد و آن سریال مورد توجه قرار گرفت و بعد از آن آنقدر جدی و با پشتکار بود که بلافاصله وارد عرصه تئاتر شد و راهی را که آغاز کرده بود ادامه داد. حضور او درعرصه بازیگری با مخالفت‌های زیادی مواجه شد اما او نترسید و آنقدر تلاش کرد که منتقدانش مجبور شدند توانایی‌هایش را بپذیرند. جمشیدی در مدت کم حضورش در عرصه بازیگری در دوازده تئاتر هم بازی کرد و در همین گفت و گو می‌گوید که کامنت‌های مخالفت و ناسزای مخالفانش را می‌خواند تا به تلاشش بیفزاید.آخرین سناریوی مخالفت‌ها برای او در اختتامیه جشنواره فیلم فجر و هنگام اعلام نام او به‌عنوان کاندیدای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و خنده حضار اتفاق افتاد اما جمشیدی با رفتاری قابل تامل مخالفت‌ها را به موج حمایت و تحسین از خود بدل کرد. داستان زندگی این هنرمند و ورزشکار شناخته‌شده، داستان تلاش و پشتکار است. با او درباره سال‌های ابتدایی بازیگر شدنش گفت و گو کردیم. جمشیدی در روزهای اخیر با بازی در سریال «دیوار به دیوار» به تلویزیون بازگشت و فعالیت‌هایش در این روزها بیشتر هم شده است.چرا که هم فیلم «لانه زنبور» با حضور او به تازگی اکران شد و هم در نمایش «آن سوی آینه» به کارگردانی علی سرابی هر شب روی صحنه می‌رود. آنچه می‌خوانید گفت‌وگو با فوتبالیست سابق و هنرمند امروز سینما، تئاتر و تلویزیون ایران است.
  • عکسنوشت

    «حفاظت مشارکتی» این روزها در روستای «کلاته خیج» شاهرود و در حاشیه پناهگاه حیات وحش خوش‌ییلاق با راه‌اندازی اقامتگاه‌های بومگردی توسط شکارچیان و دامداران در حال شکل‌گیری است. «محمد مسلمی» از قدیمی‌ترین شکارچیان منطقه این روزها در خانه‌اش از گردشگران پذیرایی می‌کند و به عنوان یک راهنمای زبده طبیعت‌گردی در گشت‌زنی در جنگل و پناهگاه به همراه آنهاست. او می‌خواهد دوربین را جایگزین اسلحه کند و در حفاظت از حیات وحش نیمه جان منطقه‌اش مشارکت داشته باشد.
  • در دامان تاریخ و طبیعت

    در قسمت گذشته از آغاز سفری به سمنان و شهرهای آن گفتیم. از صبحانه‌ای به‌یادماندنی در «ده‌نمک» آغاز کردیم و بعد از دیدن روستاهایی عجیب و جالب به سمنان رسیدیم. در این مطلب از ادامه سفر و جاذبه‌های دیگر آن برایتان می‌گویم.
  • چطور «خوش‌لباس» و «سبک» سفر کنیم؟

    کیت یانگ، یک طراح لباس و مد می‌گوید: «هرکسی می‌تواند در سفر شیک و خوش‌لباس باشد؛ بدون نیاز به اینکه یک یا دو چمدان پر از لباس با خودش حمل کند.»
  • شوق تجارت

    زندگی‌نامه‌اش را حداقل می‌توان به سه بخش متفاوت تقسیم کرد. مردی اقتصادی که فعالیت‌های سیاسی می‌کرد و در امور خیریه و مدرسه‌سازی نیز نقش فعال دارد. قصه نسلی از بازار که در کنار فعالیت‌های سیاسی، ترجیح داده سمت دولتی نگیرد و تجارت خود را ادامه دهد. در پاسخ به سوال‌ها در مورد کسب و کار و فعالیت‌های تجاری‌اش، خاطره‌ای شیرین از گذشته و نشست و برخاست با شخصیت‌های معروف سیاسی را نیز به یاد می‌آورد و برگی از تاریخ را ورق می‌زند. کسانی که با وی کار کرده‌اند، بیش از همه بر داشتن روحیه تشکیلاتی و کار جمعی‌اش تاکید دارند که در میان طبقه بازاریان و تجار کمیاب است. او به سال ۱۳۱۰ در اصفهان، در خانواده‌ای که چند نسل آن روحانی بوده‌اند، متولد شد. ورودش در سن ۱۹سالگی به تهران به‌عنوان مرکز تجاری ایران، آینده‌اش را دگرگون کرد. کسب و کار خود را در حوزه «قماش» آغاز کرد. برندسازی چای، تجارت پنبه، فعالیت گسترده توزیع و صادرات سیمان، راه‌اندازی کارخانه گچ و... بخشی از فعالیت‌های اقتصادی اوست. اصل فعالیت‌های سیاسی‌اش نیز از اوایل دهه ۴۰ آغاز شد، روزی که آیت‌الله بروجردی لباس آخرت پوشید و در مراسم ترحیم ایشان، برای اولین بار با امام خمینی (ره) دیدار کرد. نهضت ساخت مدارس مذهبی نیز در کارنامه وی جای دارد که مدرسه رفاه آغاز آن بود. بعد از انقلاب نیز به روایت خودش، بیش از ۱۰۰ واحد آموزشی ساخته و به غیر از مدیریت و نظارت بر ۷ مدرسه، مابقی را به آموزش و پرورش واگذار کرده است. وی همچنین از پیشگامان نهضت قرض‌الحسنه‌ها در کشور است. «علاء میرمحمدصادقی» معروف به حاج آقا علاء که بعد از انقلاب در دو نهاد سازمان اقتصاد اسلامی ایران و اتاق بازرگانی ایران حضور جدی داشت و همچنان فعال است.
  • هجوم به نمایندگی‌ها

    هرچند به‌نظر می‌رسید با توجه به شوک قیمتی خودروها در سال جدید مشتریان چند روزی دست از خرید کشیده تا بازار روال عادی خود را بیابد، اما ظاهرا افزایش قیمت نیز مشتریان را از بازار روی گردان نکرده است.
  • آیا نوکیا جانی دوباره می‌گیرد؟

    اگر الان گوشی آی‌فون یا سامسونگ گلکسی در دست دارید، باز هم نمی‌توانید انکار کنید که نوکیا زمانی برند برتر بازار بود. نوکیا ۱۴ سال غول تکنولوژی دنیا و بزرگ‌ترین تولیدکننده گوشی تلفن بود و موتور اصلی رشد اقتصاد فنلاند به شمار می‌رفت. مدت‌ها قبل از اینکه کسی اپ استور را بشناسد، گوشی ۳۳۱۰ نوکیا به خاطر کارکرد آسان، طراحی قوی و بازی‌ معروف «مار» میلیون‌ها نفر از ما را با مفهوم گوشی‌ موبایل آشنا کرد. با اتفاقات جدیدی که در مورد این برند رخ داده، این شرکت تلاش می‌کند به کسب‌وکار محصولات مصرفی الکترونیکی برگردد، اما این سوال مطرح است که آیا چشم‌انداز مناسب برای بقا در عصر گوشی هوشمند را دارد یا نه.
  • نوکیا چگونه شکست خورد؟

    در کمتر از یک دهه، نوکیا از فنلاند ظهور کرد تا انقلابی در صنعت تلفن همراه ایجاد کند. این شرکت به سرعت رشد کرد تا به یکی از شناخته‌شده‌ترین و ارزشمندترین برندها در جهان تبدیل شود.
  • فن خرید از بازار مسکن

    وضعیت فعلی بازار مسکن از نگاه تحلیلگران و ناظران این بازار، «مبهم، غیرقابل پیش‌بینی» و در عین حال، «آماده جهت‌گیری به یکی از مسیرهای پیش‌رو» است.
  • دو نیمه جنت‌آباد زیر ذره‌بین

    یکی از پرمتقاضی‌ترین محله‌های غربی تهران برای سکونت، «جنت‌آباد» است. این محله در منطقه ۵ تهران واقع شده است؛ منطقه‌ای که دست‌کم در طول یک سال گذشته همواره رتبه پرمعامله‌ترین منطقه تهران که در بازار مسکن را از آن خود کرده است. بخش زیادی از تقاضای سکونت در منطقه ۵ تهران محله جنت‌آباد را انتخاب می‌کنند و در این میان اقبال به نیمه جنوبی این محله قدری بیشتر است.
  • دردسر کهنه «زباله» در تهران

    حدود یک قرن و نیم پیش دردولت ناصری، برای نخستین‌بار ریختن زباله در تهران ممنوع اعلام شد و طبق اعلاناتی که از سوی حکومت داده شد، دولت کسانی را برای خارج کردن خاکروبه از شهر تهران منصوب کرد که در واقع مقدمه‌ای برای به‌وجود آمدن رفتگران در دارالخلافه شد.
  • یک توصیه کاربردی به خریداران ملکی

    افزایش ناگهانی قیمت مسکن طی ماه‌های اخیر یکی از مهم‌ترین مشخصات بازار ملک در مقطع زمانی فعلی است که منجر به بروز نگرانی در آن دسته از خریداران واحدهای مسکونی شده است که تصور می‌کردند امسال می‌توانند اقدام به خرید مسکن در محدوده قیمتی فروش آپارتمان در سال گذشته یا اندکی بیش از آن کنند.
  • با دیوایس‌ها حرف بزن

    شروع به کار دیوایس‌ها با یک فرمان صوتی از جذاب‌ترین ابداعات در دنیای تکنولوژی محسوب می‌شوند. اینکه تمام تجهیزات اطراف‌مان با زبان به کنترل ما در آیند ایده‌آلی است که با طراحی دستیاران صوتی تحقق پیدا کردند. بنابراین شرکت‌های بزرگ با این ایده که «با دیوایس‌های خود حرف بزنید» شروع به رقابت با یکدیگر کرده‌اند که مشهورترین آنها آمازون و گوگل هستند. در ادامه قصد داریم برخی از تفاوت‌های این دو برنامه صوتی را بررسی کنیم با این نکته که شرکت آمازون از نام الکسا و شرکت گوگل از نام Google Assistant برای دستیاران صوتی خود استفاده می‌کنند.
  • «اوپرا تاچ» و وب گردی آسان

    به‌تازگی اوپرا یک مرورگر جدید مخصوص گوشی‌های هوشمند اندرویدی تحت عنوان «اوپرا تاچ» را رونمایی و ارائه کرده است که وب‌گردی را برای کاربران آسان‌تر از پیش می‌کند. مرورگر اینترنتی اوپرا که یکی از محبوب‌ترین مرورگرهای جهان است به‌تازگی برای تسهیل استفاده کاربران گوشی‌های هوشمند اندرویدی تصمیم گرفته است یک مرورگر جدیدی را معرفی و ارائه کند که کاربران به این وسیله قادر خواهند بود با به‌کار بردن تنها یک دست از آن به راحتی استفاده کنند.
  • چگونه یک وب‌سایت را برای همیشه درون گوگل کروم بی‌صدا (Mute) کنیم؟

    غالبا و در هنگام بازدید از سایت‌های گوناگون، ویدئوهایی که به شکل آزاردهنده‌ای اتوپلی می‌شوند، همچنان وجود دارند، ولی با قابلیت‌های کروم ۶۶ شما دیگر ناچار به گوش دادن به آنها نخواهید بود. همان‌گونه که گوگل توضیح داده است، ویدئوهای بی‌صدا شده همیشه اتوپلی خواهند شد، اما ویدئوهای اتوپلی شده، همیشه بی‌صدا نخواهند ماند.
  • بفرمایید سورنتو چینی!

    بازار خودرو روزهای سختی را می‌گذراند. تنگنای ارزی پیش روی دولت در کنار مشکلات بی‌شمار بر سر راه ورود تکنولوژی‌های جدید به صنعت خودرو موجب شده واردات یا تولید شاسی‌بلندهای مدرن و محبوب اروپایی، کره‌ای و ژاپنی در ایران به یک افسانه بدل شود. اگر زمانی می‌شد با ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون یک کراس‌اوور ژاپنی تولید داخل خرید یا با مبلغی کمتر از ۲۵۰ میلیون تومان می‌توانستیم مدرن‌ترین شاسی‌بلندهای متوسط شهری ساخت کره و ژاپن را بخریم، حالا اما فقط و فقط چینی‌ها هستند که می‌توانند در این محدوده قیمتی خودرویی نسبتا جادار، آپشنال و با ظاهر مناسب عرضه کرده و خریداران را به سمت خود جذب کنند. در واقع سال ۹۷ با همه مشکلاتی که برای تولیدکنندگان و نیز واردکنندگان خودرو پیش آورده اما بهترین هدیه را به مونتاژکاران وطنی و واردکنندگان داخلی داده که با عرضه یک نمونه لوکس چینی بخش زیادی از سهم بازار خودروهای ژاپنی، کره‌ای و فرانسوی را عاید خود کنند. اینجا در یک گزارش کوتاه سعی می‌کنیم همه گزینه‌های مونتاژی و وارداتی را که در سال ۹۷ از سوی برندهای چینی به بازار ایران عرضه می‌شوند، معرفی کنیم. هایما اس۷ توربو، ام‌جی آر ایکس۵، بی‌وای‌دی اس۷، چری تیگو۸، فوتون ساوانا، جک رفاین اس۷، چانگان سی‌اس۷۵، هاوال اچ۶، لوکسژن یو۶ و دامای ایکس۷ از جمله محصولاتی هستند که پا به بازار ایران گذاشته‌اند و همه این خودرو‌ها قیمتی کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان داشته و ابعادی نزدیک به کراس‌اوورهای کوچک و متوسط شرقی مثل کیا سورنتو و تویوتا راو۴ دارند.
  • صبح گرانی

    برای بسیاری از مشتریان خودروهای داخلی افزایش «یک شبه قیمت» امر غیرعادی نیست؛ به‌طوری‌که طبق روالی همیشگی پیشتر با فرارسیدن دومین ماه سال، خودروسازان اقدام به افزایش میلیونی قیمت‌ها می‌کنند. اما امسال خودروسازان بخش خصوصی در این زمینه پیشقدم بودند و با افزایش ۱۰ میلیونی قیمت محصولات خود به‌نوعی گرانی در بازار خودرو را کلید زدند.
  • خوردنی‌های خوش‌رنگ

  • سیتادو ، ولنجک نبش هجدهم

  • یک انتخاب برای «برگ‌دوستان»

  • دنج و کوچک

  • قاب عکس

    سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در محل مصلای امام خمینی(ره) در حال برگزاری است و قرار است این نمایشگاه تا شنبه پیش‌رو برقرار باشد. یحیی دهقانی، معاون اجرایی سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران معتقد است که نمایشگاه کتاب امسال نسبت به سال گذشته که در شهر آفتاب برگزار شده بود با ۳۵ درصد افزایش بازدیدکننده مواجه شده است. با این حال ناشران و متخصصان این حوزه معتقدند، مشارکت و استقبال مردم از خرید کتاب سال به سال کمتر می‌شود، آنها می‌گویند که کاهش قدرت خرید مردم متاسفانه اولین چیزی را که از سبد یک خانوار حذف می‌کند، کتاب است.
  • تعیین نرخ ارز در دست بازار

    نجیب رازک نخست‌وزیر مالزی می‌گوید مالزی اجازه می‌دهد بازارهای مالی وضعیت واحد پولی این کشور را مشخص کنند و او در عوض بر بهبود اقتصاد و پیشبرد برنامه اصلاحاتش متمرکز خواهد بود. رازک در نخستین مصاحبه‌ای که پس از قریب به سه سال با یک رسانه خارجی داشت، گفت برنامه‌ای برای افزایش قابلیت نقدپذیری در بازار سهام دارد و وعده داد ظرف پنج سال آینده مالیات بر درآمد و مالیات شرکت‌ها کاسته خواهد شد. دستیابی به هدف بودجه متوازن تا سال ۲۰۲۰ مشکل خواهد بود، اما تحقق آن تا سال ۲۰۲۳ ممکن خواهد شد.
  • بیکاری ۹/ ۳ درصدی بدون دستمزد کافی

    «دین بیکر» اقتصاددان، نویسنده و موسس «مرکز مطالعات اقتصادی و سیاسی» (CEPR) است. او در آخرین پست اختصاصی وبلاگش، دوگانگی موجود در فضای بازار کار ایالات‌متحده را به تصویر کشیده و به ناهمخوانی نرخ بیکاری با نرخ رشد دستمزدها اشاره کرده است.
  • فدرال رزرو نرمال در «عصر ترامپ»؟

    «کنت رگ‌آف»، اقتصاددان برجسته آمریکایی، عضو سابق کمیته فدرال رزرو و کارشناس ارشد صندوق بین‌المللی پول، در آخرین مقاله خود به بررسی استقلال بانک مرکزی ایالات متحده، کارنامه اعضای جدید و مخاطرات عصر ترامپ برای سیاست‌گذاران پولی پرداخت. چیدمان جدید سیاست‌گذاران فدرال رزرو تاکنون کارنامه قابل قبولی از خود ارائه داده است؛ اما تداوم این امر آن‌هم در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ جای تامل دارد.
  • غلبه قدرت مالی قشر ضعیف

    «تیمور کوران»، استاد اقتصاد دانشگاه دوک و عضو سابق مجمع جهانی اقتصاد، در آخرین پژوهش خود ضمن مقایسه قدرت مالی ثروتمندان و فقرا، با ارائه شواهد تاریخی از دوره عثمانی، سناریویی که منجر به سبقت قدرت مالی قشر ضعیف نسبت به قشر مرفه شده را شرح داده است.
  • آثار فیلترینگ تلگرام

    طی هفته گذشته و با صدور حکم بازپرس قوه قضائیه، اپراتورها و در مرحله بعد شرکت‌های ارائه‌دهنده اینترنت مامور شدند تا دسترسی به تلگرام را به دلیل وقوع ۱۰ جرم مورد اشاره دستور قضایی مسدود کنند. از جمله موارد ذکر شده می‌توان به «اخلال در وحدت ملی وایجاد اختلاف بین اقشار جامعه به‌ویژه ازطریق طرح مسائل نژادی، قومی و تحریک و اغوای مردم به شورش و آشوب» و «جمع‌آوری اطلاعات مردم وکشور و دسترسی بیگانگان به حریم خصوصی و داده‌های شهروندان ایرانی و جاسوسی به نفع اجانب» اشاره کرد.
بیشتر