تهران، شهری با هوای پاک، رودخانههای پرآب، روزگاری با غرور در دامان البرز آرمیده بود و رشک شهرهای ایران بود؛ اما اکنون بدل به سیاهچالهای شده که نفس کشیدن در آن کشنده است. جای همه چیزهای خوبی را که این شهر داشت ساختمانهای ریز و درشتی گرفتهاند که بیتناسب و بیقاعده چون قارچهای مسموم از دل سیاه خاک سربرآوردهاند. خیابانها و بزرگراههای این شهر له شده در زیر فشار ترافیک، اعصاب را میفرسایند و مردمان ساکن را در ازدحام غریب خودروهای دودزا، ندیده و نشناخته به جان هم میاندازد.
با اظهارات رئیسجمهور در همایش حقوق شهروندی درباره اینکه «نباید» دانشجوی ستاره دار داشته باشیم موضوع دانشجویان محروم از تحصیل وارد فاز تازهای شد. روحانی پیشتر نیز در شعارهای انتخاباتی خود وعده داده بود که مشکل دانشجویان ستاره دار را حل خواهد کرد.
با پایان ضرب الاجل ۴۸ ساعته محمود احمدینژاد برای رئیس قوه قضائیه، رئیس دولتهای نهم و دهم با انتشار ویدئویی آیتالله آملی لاریجانی را غاصب خطاب کرد و مانند سابق اتهاماتی را به وی نسبت داد. اما از آنجا که برای طرح اتهاماتش مدرک و سندی نداشت، مشخص شد که هیچ در چنته ندارد و چنین فضاسازیهایی برای دورکردن اذهان مردم از تخلفات خود و یارانش است.
قیمت تخممرغ در هفتههای اخیر درحالی با روند صعودی مواجه شده که قیمت مصرفکننده هر شانه تخممرغ ۳۰ عددی بدون بستهبندی از ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان مصوب در میادین میوه و ترهبار شهر تهران، به ۲۰ هزارتومان در برخی از واحدهای خرده فروشی رسیده است.
با وجود آنکه نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد پیش از رأیگیری اعضای این سازمان تهدید کرده بود که کشورش رأیهای داده شده به قطعنامه پیشنهادی درباره بیتالمقدس را فراموش نخواهد کرد، اما ۱۲۸ کشور به قطعنامهای که با تلاشهای ترکیه و یمن علیه تصمیم ترامپ مبنی بر اعلام قدس بهعنوان پایتخت رسمی رژیم صهیونیستی و ضایع کردن حقوق مردم فلسطین ارائه شده بود، رأی مثبت دادند. این در حالی بود که لابیهای گستردهای از چند روز قبل علیه این قطعنامه از سوی نماینده آمریکا در سازمان ملل آغاز شده بود و حتی ترامپ، روز قبل از رأیگیری تهدید کرده بود کشورش کمکهای مالی خود را به کشورهایی که علیه تصمیم واشنگتن رأی دهند، قطع خواهد کرد.
بررسی جدیدترین آمارهای معاملات مسکن در شهر تهران نشان میدهد که خرید و فروش آپارتمان در پایتخت با رشد قابل توجهی مواجه شده به گونهای که برخی فعالان بازار با توجه به آمارهای منتشره از خروج کامل مسکن از رکود خبر میدهند. بر اساس تازهترین آمارهای دفتر اقتصاد مسکن، طی آذرماه ۱۳۹۶ در شهر تهران ۱۷ هزار و ۹۸۵ قرارداد خرید و فروش امضا شده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲/ ۲۰ و ۴/ ۵۲ درصد افزایش نشان میدهد.
شاخص بورس اوراق بهادار خود را به کانال ۱۰۰ هزارتایی نزدیک میکند این در حالی است که بازدهی بازار سرمایه از ابتدای امسال تاکنون بیش از۲۷ درصد بوده و به عبارتی جایگاه پرسودترین بازار مالی طی سال جاری را به خود اختصاص داده است. جایگاهی که سال گذشته در اختیار بازار سکه بود و امسال با رکوردشکنیهای شاخص به بازارسرمایه رسیده است.
در حالیکه بررسی لایحه بودجه سال ۹۷ در کمیسیون تلفیق بودجه مجلس در جریان است، گمانهزنیها درباره میزان حذف یارانهبگیران همچنان ادامه دارد و واکنشهای انتقادی دو عضو کمیسیون تلفیق به حذف یارانه ۳۳ میلیون نفر نشان میدهد که احتمالا مجلس سیاست تعدیل پیشنهاد دولت را در پیش خواهد گرفت.
هفته آخر آذرماه را شاید بتوان یکی از تاریکترین روزهای پایانی فصل پاییز در چند سال اخیر نامید. در حالیکه خیابانهای پایتخت به دلیل آلودگی شدید هوا، تعطیلی مدارس و نیز اجرای طرح زوج و فرد روزهای خلوتی را از سر میگذراند ناگهان زلزلهای ۲/ ۵ ریشتری در ملارد جایی که مرز بین استان تهران و البرز قرار داشت به وقوع پیوست. زمین لرزید و سایه نگرانی و اضطراب بر سر مردمان شهر افتاد. با لرزشی که در پایتخت احساس شد، خیلی زود مردم خود را به خیابانها رسانده یا در صف پمپ بنزینها قرار گرفتند و بیرون از خانه را به ماندن در فضای ناامن و دلهرهآور چهاردیواری خود ترجیح دادند.
بازار مسکن مطابق آمارهای رسمی از حجم خرید و فروش آپارتمان در تهران، وارد فاز رونق شده است. حرکت تدریجی معاملات در مسیر پیش رونق با سرعت آرام تقریبا از ابتدای سال شروع شده بود و اواسط پاییز متغیرها، دور شدن از فضای رکودی را نشان میداد. ماه گذشته معاملات در انتهای همین مسیر به فاز رونق رسید و نزدیک به ۱۷ هزار واحد در تهران فروخته شد که ۲۰ درصد نسبت به آبان و بیش از ۵۰ درصد نسبت به آذر ۹۵ افزایش یافت.
طی یک ماه گذشته قیمت تخممرغ آرامآرام روند افزایشی گرفت؛ بهطوریکه قیمت هر شانه تخممرغ ۳۰تایی از مرز ۱۸هزار تومان در بازارعبور کرد. برخی علت افزایش قیمت تخممرغ را گران شدن نهادههایی همچون ذرت، سویا و مکملهای مورد نیاز در مرغداریها اعلام کردند و برخی دیگر این افزایش را به حساب شیوع آنفلوآنزا و از بین رفتن بخشی از مرغهای تخمگذار و ممنوعیت واردات تخممرغ گذاشتند.
پس از مدتها بالاخره سازمان ملل متحد توانست کارکرد اصلی خود در نظام جهانی را بازیابد. مجمع عمومی سازمان ملل متحد پنجشنبه گذشته با ۱۲۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع، پیشنویس قطعنامه مربوط به وضعیت قدس را به تصویب رساند.بر اساس این قطعنامه، به رغم خواست ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و رژیم صهیونیستی، مجمع عمومی سازمان ملل متحد قدس را بهعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت نشناخت.
سال ۸۶ و پس از آن بود که موضوع ستارهدار شدن دانشجویان در دانشگاهها برسر زبانها افتاد و به موضوعی برای اعتراض تبدیل شد. بسیاری از دانشجویانی که معتقد بودند ستارهدار شده و از ادامه تحصیلشان جلوگیری میشود، در محوطه دانشگاهها دست به اعتراض و اعتصاب زدند. شماری از آنها هنوز هم که سالهای زیادی از این اتفاقها گذشته، موفق به ادامه تحصیل نشدهاند. چندی پیش با انتشار گسترده اظهارات رئیسجمهوری در این باره و همزمان با آن اعلام عمومی وزیر علوم و فراکسیون حقوق شهروندی مجلس برای حل مشکل دانشجویان به اصطلاح ستارهدار، فاز تازهای از پرداختن به این موضوع در میان رسانهها ایجاد شد.
زلزله ۲/ ۵ ریشتری آخرین چهارشنبه پاییز در غرب استان تهران طبق برآورد اولیه زلزلهشناسان باعث شد «نگاه به احتمال زلزله بزرگ در پایتخت» تغییر کند. تا پیش از این رخداد، برخی صاحبنظران این حوزه با یک ضرب و تقسیم ساده تعداد زلزلههای تاریخی و دستگاهی به وقوع پیوسته در تهران و اطراف آن در یک بازه زمانی مثلا ۱۰۰۰ ساله (زلزلههایی که در کتابهای تاریخ نوشته شده و بعد از آن با تجهیز شدن به ایستگاههای لرزهنگاری بهصورت عملی رصد و ثبت شدهاند)، اعلام میکردند که در تهران بین هر ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال، یک زلزله بزرگ به وقوع میپیوندد و اکنون دوره بازگشت یک زلزله بزرگ فرارسیده است.
کارشناسان ایمنی و مدیریت بحران معتقدند موضوع مدیریت بحران ارتباط خاصی با مباحث برنامهریزی و مدیریت شهری دارد. بهکارگیری اصول و ضوابط شهرسازی و تبیین مفاهیم موجود در آن مانند فرم، بافت و ساختار شهر،کاربری اراضی شهری، شبکههای ارتباطی و زیرساختهای شهری و... میتواند تا حد زیادی اثرات حوادث را کاهش دهد. از طرفی مدیریت شهری و نظام اداره امور شهر نیز میتواند با توانمندسازی و ظرفیتسازی بیرونی و درونی در مقابله با حوادث نقش داشته باشد. علی نوذرپور، صاحبنظر حوزه شهری با اشاره به ویژگی ۲۱ شهر بزرگ جهان میگوید: بهطور اخص ۲۱ شهر بزرگ از میان شهرهای ۵ تا ۱۰میلیونی در معرض خطر انواع بلایای طبیعی هستند و با تمرکز بیش از ۱۰ درصد از کل جمعیت جهان در ۵۹ شهر، بحرانهای شهری و آسیبپذیری از حوادث بسیار نگرانکننده است. براساس دادههای سال ۲۰۱۵ تعداد ۹۹۲ مجموعه شهری با جمعیت بالای ۵۰۰ هزار نفر در جهان وجود دارد که ۳۴ مجموعه آن بالای ۱۰ میلیون نفر جمعیت داشتهاند و اکثر آنها در معرض یک یا چند حادثه طبیعی قرار دارند. تهران در این دسته قرار میگیرد و جزو کلانشهرها با درجه آسیب بسیار بالا از منظر زلزله تلقی میشود.
یافتههای زلزلهشناسان ایرانی درباره زمین لرزههای زنجیرهای و پرتعداد در نقاط مختلف کشور، از شکلگیری دهه جدید به لحاظ تنشهای زمین شناختی حکایت دارد.
آمارهای رسمی درج شده در سایت مرکز لرزه نگاری (وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران) نشان میدهد تعداد کل زمین لرزههای ثبت شده در پهنه کشور طی آبان امسال به دو برابر زلزلههای آبان ۹۵ رسیده است. در آبان ۹۶ وقوع ۱۹۰۰ زمینلرزه ریز و درشت (با بزرگای کمتر از یک تا بیش از ۷ ریشتر) به ثبت رسیده است که ۴۵ مورد از آنها بزرگی بیش از ۴ ریشتر داشته است. آبان ۹۶، به لحاظ «وقوع بیشترین زلزلههای بیش از ۴ ریشتر»، ماه رکورددار در طول دست کم دو سال گذشته محسوب میشود. با این حال، فروردین ۹۶ به لحاظ تعداد همه نوع زمین لرزه با انواع بزرگی، «ماه پرزلزله» طی دو سال اخیر به حساب میآید.
با گرم شدن بازار شایعات درخصوص آغاز دوره وقوع زمینلرزههای مهیب در کشور، علی بیتاللهی زلزله شناس ایرانی و رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی به چند پرسش اساسی در ارتباط با شایعات مطرح شده، پاسخ داد. بیتاللهی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» ضمن تاکید بر اینکه خطر وقوع زمینلرزههای مهیب برای کشور ایران به دلیل ویژگیهای خاص کشور به لحاظ موقعیت لرزهخیزی، همواره وجود دارد و امری بعید و دور از ذهن به نظر نمیرسد اما چند شایعه مهم در ارتباط با زمینلرزههای اخیر و همچنین برخی پیشبینیهای غیرعلمی و بیاساس درخصوص زمان، مکان و شدت زمینلرزههای بعدی را رد کرد و آنها را به لحاظ مبانی علمی، ادعاهای بیپایه و اساس توصیف کرد. به گفته وی تمام آنچه درخصوص خطر لرزهخیزی مناطق مختلف کشور اعلام میشود بر پایه آمار و اطلاعات استخراج شده از دادههای موجود است و هیچ نوع قطعیتی درخصوص پیشبینی زمان، مکان و بزرگای دقیق زمینلرزههای بعدی وجود ندارد. وی با رد ارتباط گسلی بین زمینلرزههای اخیر در کرمانشاه، کرمان، تهران، لنگرود و...در عین حال اعلام کرد: هماکنون بهطور تقریبی همه نقاط کشور ما در معرض خطر زلزله است چرا که صفحه ایران بهطور دائمی از سمت دو صفحه عربستان و هندوستان تحت فشار قرار دارد و این فشارها در مقاطع زمانی مختلف خود را به شکل ایجاد شکستگی در نواحی مختلف پوسته زمین و در نتیجه آزادسازی تنشهای انباشته شده در لایههای زیرین زمین در شکل زمینلرزه نشان میدهد. مشروح گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با وی را در ادامه بخوانید:
طی سالهای گذشته همواره احتمال وقوع زلزلهای بزرگ برای شهر تهران پیشبینی میشد. این ترس بالاخره در شبهای پایانی پاییز به حقیقت بدل شد. زلزلهای به بزرگای ۲/ ۵ ریشتر در ساعات پایانی چهارشنبه شب هفته گذشته اتفاق افتاد. رخدادی که اگرچه تلفات جانی و مالی چندانی نداشت اما منجر به ایجاد رعب و وحشت در میان مردم شد. در این میان پس از گذشت چند روز، نقشهای تحت عنوان نقشه تخلیه امن اضطراری از سوی سازمان مدیریت بحران شهر تهران منتشر شد که بر مبنای آن مکانهایی از شهر که امکان استقرار افراد را در ۷۲ ساعت پس از وقوع زلزله فراهم میکرد مشخص شده بود. طبق تعریف ارائه شده از سوی مدیریت بحران شهر تهران مراکز تخلیه امن اضطراری، فضاهای باز یا سرپوشیدهای هستند که دارای ویژگی امنیت و استحکام باشند.
دنیای اقتصاد پانزدهمین سالروز تولد خود را پشتسر گذاشت. ۱۵ سال استمرار، روزنامهنگاری بخش خصوصی را وارد مسیر تازهای کرد که پیش از این، طی نشده بود. در اوایل دهه ۸۰، فضای مطبوعاتی کشور تصور رشد و دوام یک روزنامه مستقل را سخت میکرد، یارانه کاغذ و انحصار دولت در آگهیهای تجاری، فضای مانور را برای مطبوعات مستقل، با محدودیت مواجه کرده بود. فضا بهگونهای بود که رسانههای تازه متولد شده به جرگه پیشکسوتان میپیوستند و تفکر اقتصادی آنها ادامه مییافت. تفکر غالب در حوزه اقتصادی، رشد و توسعه را تنها از کانال دولت میدید و بحثی به نام اقتصاد رقابتی یا فاصله گرفتن اقتصاد از دولت، کمتر به چشم میخورد.
امروزه یکی از پرکاربردترین کلمات در حوزههای کسبوکار، واژه «استارتآپ» است. شما نیز حتما در اخبار و رسانهها بارها و بارها این کلمه را شنیدهاید و شاید برنامههای تلویزیونی یا تبلیغاتی در سطح شهر در رابطه با راهاندازی استارتآپ دیده باشید. اما چرا استارتآپ تا این اندازه در اقتصاد و کسب درآمد مردم و کشورها پر اهمیت است؟ بررسی مفهوم و اصالت این واژه به ما کمک میکند تا به نقش حیاتی این پدیده در اقتصاد کشورها بهخصوص در دو دهه پیشرو پی ببریم.
کشور ما طی سالهای گذشته انواع تحریمها را تجربه کرده است؛ از تحریم صادرات نفتی تا تحریم داروهای وارداتی که هر یک به نوبه خود فشاری را بر شرایط اقتصادی کشور و متعاقبا وضعیت معیشت و رفاه مردم تحمیل کردند. اما اکنون پس از برگزاری برجام اگرچه بسیاری از تحریمها از میان برداشته شدهاند اما یکی از چالشهای بزرگ صادرکنندگان و واردکنندگان صنایع مختلف فقدان کانال ارتباط بانکی است. بهطور کلی در نبود چنین بستری برای انجام فعل و انفعالات بانکی آسیبهای جدی به بدنه صنایع کشور و قدرت رقابتپذیری آنها وارد میشود.
«تمام کسانی که صدای مرا میشنوند آگاه باشند که اگر به علت سوزاندن زغال مقصر شناخته شوند، سر خود را از دست خواهند داد» این گفته ادوارد اول در سال ۱۳۰۰ برای ممنوع کردن سوخت زغالسنگ در لندن بود.
در اولین هفته از دیماه ۱۳۹۶ همچون هفتههای گذشته برنامههای متفاوتی توسط فعالان داوطلب مردمی در سراسر کشور برگزار شد. ما نیز به رسم هر هفته تلاش داریم در قرار سبز رسانهای برای فعالان محیطزیست کشور باشیم.
روماتیسم بیماری است که در آن مفاصل متورم شده و دچار التهاب و درد میشوند. در گذشتههای دور تصور میشد فقط افرادی که در نقاط مرطوب زندگی میکنند دچار این عوارض میشوند ولی امروزه در همهجا این بیماری دیده شده. براساس بررسیهای علمی، وجود بیش از ۱۰۰نوع بیماری روماتیسمی با علائم متفاوت در دنیا به اثبات رسیده است. رشته روماتولوژی از رشتههای زیرگروه تخصصی داخلی است. متخصصان داخلی پس از گذراندن یک دوره فوقتخصصی، موفق به اخذ مدرک دانشآموختگی این رشته میشوند. موضوع بحث در این رشته، بیماریهای مفاصل و بیماریهای خودایمنی است. البته پزشکان ارتوپد، فیزیوتراپها، متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی نیز در حوزه بیماریهای مفاصل فعالیت دارند، اما ارتوپدها بیشتر بهصورت درمانهای جراحی فعالیت میکنند و فیزیوتراپها و متخصصان طب فیزیکی کمکرسان دو رشته ارتوپدی و روماتولوژی هستند. درواقع این روماتولوژیست است که به درمانهای دارویی بیماریهای روماتیسمی میپردازد. روماتولوژی تا چندسال پیش رشته ناشناختهای بود، اما امروزه با وجود حدود ۱۵۰ فوق تخصص روماتولوژی در کشور میتوان گفت فعالیت آنان فراگیرتر شده است. دکتر امام، یکی از برجستهترین روماتولوژیستهای کشور، در این گفتوگو، درباره «روماتیسم» که یکی از مهمترین بیماریهای این حوزه است و نام این رشته نیز از آن مشتق شده، توضیح میدهد.
رژیمهای بر مبنای پروتئین مانند رژیم پالئو یا اتکینز، این روزها محبوبند، اما تحقیقات نشان دادهاند که چنین استراتژیهای غذایی، شاید آنچنان که بهنظر میرسد هم سلامت نباشند. برنامههای غذایی پر پروتئین، که معمولا به گوشت، لبنیات و دیگر محصولات حیوانی خیلی بها میدهند، میتوانند با شرایط پزشکی خطرناکی گره بخورند. اگر در حال حاضر چنین رژیمی گرفتهاید، پس از اینکه متوجه شدید پزشکان در این باره چه گفتهاند باید در مورد منوی غذاهایتان دوباره فکر کنید.
یک متخصص طب سنتی گفت: دمنوش نعناع مقوی و نشاطآور بوده و خون غلیظ را رقیق میکند همچنین خوردن دمنوش نعناع برای رفع درد سینه و پهلو مفید است, نعناع تقویتکننده دهانه معده است.
نوشیدنیهای داغ میتوانند دستگاه گوارش را به فعالیت بیشتر تحریک کنند. درواقع با مصرف نوشیدنی داغ، حرکت خاصی بهنام پریستالسیس به جریان میافتد که ماهیچههای روده را فشرده میکند و مدفوع را برای خروج به سمت مجراهای خروجی هُل میدهد. امروزه یبوست به یکی از شایعترین مشکلات گوارشی در سراسر جهان تبدیل شده است و بسیاری از مردم جهان را آزار میدهد. با این حال، یبوست برای همه افراد معنای یکسانی ندارد. درواقع یبوست برای بعضی از افراد یعنی اجابت مزاج کمتر از ۳ بار در هفته و برای بعضی از افراد هم یعنی به تاخیر افتادن اجابت مزاج حتی برای یک روز. مهمترین کارهایی که باید در درازمدت برای مقابله با یبوست انجام دهید، عبارتند از: افزایش فیبر دریافتی، نوشیدن مایعات به مقدار زیاد و مصرف پروبیوتیکها، اما ترفندهای زیر میتوانند در مواقع اضطراری به کمک شما بیایند.
یزد این شهر کویری در خم هر کوچه و برزن با فراست، دانایی و هنر ریشهدارش میخکوبمان میکرد. در قسمت پیشین از برج خاموشان، فلسفه گل ترمه و مهماننوازی یزدیها برایتان گفتم. این قسمت که بخش پایانی این سفرنامه است از آخرین ساعات حضورمان در یزد و فرصت کوتاهی برای بازدید از جاذبههای نایین میگوید.
حتما میدانید در منوهای سرویس اتاق هتل چندین نوع غذا وجود دارد؛ غذاهایی که تلاش میکند یک اتاق غیرآشنا را برای شما شبیه به خانه خودتان کند. حالا منوی غذای اتاقتان را تصور کنید؛ در این منو حتما یک ساندویچ معمولی و کوچک (میانوعده) وجود دارد، همچنین یک یا دو نوع برگر، یک ردیف استیک گریل شده، یک نوع پیتزا و یک یا دو نوع سوپ هم به چشم میخورد. منوهایی شبیه به این منو به قدری استاندارد بهنظر میرسند که انگار یک گروه متخصص آنها را طراحی کرده. در حالی که اینطور نیست! از آنجا که تمام غذاهای این منوها شبیه به هم نیستند، چیزهایی وجود دارد که باید در نظر بگیرید و غذاهایی وجود دارد که نباید سفارش دهید.
فرهنگ تغذیه طی سالهای اخیر دچار تحول اساسی شده است. پیشرفت زندگی اثر خود را بر عادات مصرفی خانوارها گذاشته و رواج مصرف غذای خارج از خانه نیز از همین موضوع نشات گرفته است. طوریکه برخی رستورانها در دنیا مشتریان جهانی پیدا کردهاند و شعب آنها در سرتاسر دنیا وجود دارد. در این تغییر رژیم، عوامل اقتصادی و اجتماعی گوناگونی دخیل بوده است. کاهش تعداد اعضای خانوارها، رواج زندگی تک نفره، افزایش نسبت زنان در بازار کار، اشتغال افراد در چند نوبت کاری و بالا رفتن هزینه - فرصت تهیه غذا در خانه، مهمترین فاکتورهایی است که رستورانها و فستفودها، رونق خود را به آن مدیوناند. این پدیده در شهرهای بزرگ به شکل پررنگتری به چشم میآید. حسین فرازمند و حمیدرضا حلافی، دو پژوهشگر اقتصادی در مطالعهای به بررسی تقاضای غذای خارج از خانه خانوارهای ایرانی پرداختهاند. آنها در تحقیق خود تلاش کردهاند تا مهمترین عوامل اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی موثر بر مخارج غذای خارج از خانه و میزان تاثیر آنها را شناسایی کنند. نتایج این مطالعه میتواند برای تصمیم گیرندگان اقتصادی و اجتماعی کشور، امکان برنامهریزی مناسب جهت بهبود الگوی تغذیه و به فعالان اقتصادی، اتخاذ استراتژیهای بازاریابی هدفمند را دهد.
هر چه در طول تاریخ به جلو حرکت کنیم نقش نیروی انسانی ماهر که میتواند با تحقیق و توسعه و بالطبع تولید تکنولوژیهای موثر، فرآیند تولید را متحول کند بیشتر شده است. اگر دنیای امروز را با دیروز مقایسه کنیم همواره کیفیت زندگی بهطور مطلق بهبود پیدا کرده است. اما نکته حائز اهمیت این است که به جای کیفیت مطلق زندگی این کیفیت نسبی زندگی نسبت به بقیه افراد و بقیه کشورها است که در ذهن افراد ارزشگذاری میشود. بهعبارت دیگر برای یک کشور خاص مثل ایران در دنیای امروز بدون شک خدمات و تکنولوژیهای مختلف کیفیت زندگی را نسبت به دهههای قبل بهبود بخشیده است. اما وقتی در هر دو مقطع کیفیت زندگی را با کشورهای اروپایی یا سایر کشورهای توسعه یافته مقایسه میکنیم شکاف کیفیت زندگی و فاصله آن در ایران نسبت به سایر کشورهای توسعه یافته یک عدم نارضایتی عمومی را در سطح جامعه در ایران به نمایش میگذارد. علت وجود این شکاف توجه به مساله استفاده حداکثری از منابع موجود است که هر چه این توجه به تعویق انداخته شود شکاف یاد شده در گذر زمان افزایش خواهد یافت. یکی از منابع موجود یاد شده نیروی کار است که از دو بخش نیروی کار زنان و مردان تشکیل شده است. بازار کار در ایران تا کنون هرگز به اندازه کافی از پتانسیل زنان استفاده نکرده و همین بیتوجهی از مهمترین علل شکاف یاد شده بوده است. در پژوهشی مساله عوامل موثر بر نابرابری در اشتغال در دهههای اخیر در ایران مورد بررسی قرار گرفته است و دو دسته عوامل موثر بر شکاف جنسیتی در بازار کار از جمله عوامل کلیشهای و جنسیتی و همچنین قوانین اجتماعی موثر بر اشتغال معرفی شدهاند.
ازدواج و همسرگزینی از دریچه یک اقتصاددان، نمایی نظاممند به خود میگیرد. اقتصاددانان تحولات ازدواج را در قالب تقابل نیروهای تقاضا و عرضه میبینند و اصطلاح «بازار ازدواج» را برای آن به کار میبرند. اگرچه به عقیده برخی به کاربردن لفظ بازار برای ازدواج نامناسب و ناشایسته است، اما گری بکر، اقتصاددان آمریکایی معتقد است که «بازار ازدواج» بهصورت استعارهای به کار میرود و بر این تاکید دارد که انتخاب همسر در میان انسانها نظاممند و ساختار یافته است. همین انتخاب است که تمایز رفتاری انسان با حیوان را نمایان میکند. وحید مهربانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در پژوهشی به دنبال این موضوع رفته است که چه عواملی در بهینه شدن ازدواج تاثیر میگذارد. عنوان مقاله او «نظریه اقتصادی ازدواج بهینه» است که در فصلنامه مدلسازی اقتصادی به چاپ رسیده است. بهینگی ازدواج به این شکل تعریف میشود که هر چه توزیع منابع درون خانوار به وضعیت برابری نزدیک شود، ازدواج بهینهتر است. این تحقیق از نظر اقتصادی نشان میدهد که نزدیک بودن خصوصیات مرد و زن شاید چندان هم برای تشکیل خانواده مطلوب نباشد.
موفقترین شرکتها و انجمنها بر اساس مدیریت قوی اداره میشوند.کارمندان مقتدر، ارزش مدیران لایق را میدانند و بهطور کلی علاقهمند همکاری با چنین مدیرانی هستند. افراد چه به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده باشند و چه بهعنوان یک نوآموز در محل کار به کارآموزی بپردازند، میتوانند با صرف زمان و دیگر منابع در اختیار، تجارب ارزشمند و قابل انتقال زیادی را در مسیر پیشرفت خود و با بهرهمندی از مهارتهای مدیر کارآمد، کسب کنند. مدیران زبده میدانند همیشه همه چیز بهصورت درست پیش نمیرود و باید برای اینکه چگونه فراز و نشیبها را مدیریت کنند، آماده باشند. آنها در هر سازمانی، ترکیبی از افراد با مهارتهای ذاتی و اکتسابی را استخدام میکنند که بتوانند تعادل موثری بین مسوولیتها و اولویتها در تیم به وجود آورند. با وجود اینکه هیچ میانبری برای اینکه یک مدیر خبره شوید، وجود ندارد اما میتوان برخی از کارها را برای بهبود کیفیت کار، انجام داد. در این مقاله هشت روش ثابت شده برای افزایش بهرهوری مورد بررسی قرار میگیرد که عبارتند از:
چند سال پیش، با پایان تعطیلات آخر هفته، حس حالت تهوع به من دست میداد. فکر اینکه فردا قرار است دوباره یک هفته کاری افتضاح را شروع کنم، آنقدر به من اضطراب میداد که باعث میشد چنین حالی داشته باشم. من با مدیری بددهان و ایرادگیر و یک فرهنگ شرکتی که امکان این نوع سبک مدیریتی را به وجود میآورد، سروکار داشتم. در مدت زمان کوتاهی که آنجا بودم، دهها نفر شرکت را ترک کرده بودند و هزینههای بالای جابهجایی کارکنان، موقعیت آن را در بازار به خطر انداخته بود. این فرد شرکت را تا جایی برد که مجبور شد دفتر منطقهای خود را تعطیل کند، چون بیشتر کارکنان در این فضای ظالمانه یا استعفا داده بودند یا اخراج شده بودند. تعطیلی این دفتر به معنی خروج کامل از بازار بود.
در منطقه سیلیکونولی آمریکا که بزرگترین شرکتهای IT دنیا را در دل خود جای داده، شنیدن هر نوع داستان عجیب و غریب در مورد نحوه افزایش بهرهوری غیرمتداول نیست؛ از روی آوردن به مکملهای غذایی و نوشیدنیهای انرژیزا گرفته تا داروهای روانگردان، برای بالا بردن کارکرد شناختی مورداستفاده قرار میگیرند!
کارشناسان شهری معتقدند تهران فقط یک پلاسکو ندارد. خیابانهای تهران از پلاسکوهای زیادی پر شدهاند. به همین دلیل با فروریختن ساختمان پلاسکو نباید تصور کنیم که بحران ساختمانهای پر خطر شهر تمام شدهاند. شاید همین فردا ساختمان دیگری در چند قدمی پلاسکو ویران شده فرو ریزد.
جزئیات بودجهبندی جدید برای بازسازی مناطق زلزلهزده و مقابله با بحرانهای ناشی از حوادث طبیعی همچون وقوع زمینلرزه با واکنش برخی کارشناسان مواجه شده است.
موج زمینلرزههای اخیر در نواحی مختلف کشور بهخصوص بعد از وقوع زمین لرزه مخرب ۳/ ۷ ریشتری کرمانشاه موجب شد مساله بودجه مدیریت بحران کشور و همچنین بازسازی مناطق فرسوده شهری و روستایی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد؛ از همان روزهای اول بعد از وقوع زمینلرزه کرمانشاه دولت درحالی جزئیات مربوط به سقف و نحوه پرداخت تسهیلات بازسازی برای مناطق زلزله زده غرب کشور را اعلام کرد که هماکنون کارشناسان معتقدند اگرچه به نظر میرسد فرآیند پرداخت وام بازسازی مناطق زلزله زده غرب کشور هماکنون در شرایط نسبتا مطلوبی قرار دارد اما بودجه کلی مدیریت بحران رضایتبخش نیست.
پس از چهار دهه قرار است مختصات طرح ترافیک تهران نه تنها روی نقشه تهران دستخوش تغییرات شود، بلکه مقررات ناظر بر این طرح نیز برای سال آینده اصلاح شود. شهرداری و شورای شهر تهران هر یک ایدههایی برای این تغییرات دارند و تصمیمگیری درباره اینکه کدام طرح از ابتدای سال آتی اجرا شود، به شورای ترافیک تهران سپرده شده است.
وزیر راه و شهرسازی برای اجرای مهمترین ماموریت محولشده به این وزارتخانه از سوی رئیسجمهوری، دستور کار حوزه مسکن و شهرسازی را برای مدیران و روسای استانی تشریح کرد. براساس آنچه عباس آخوندی درباره دغدغه رئیسجمهوری در بخش مسکن میگوید، شهرها طی ۴ سال پیش رو باید از «درون» و «حاشیه» احیا شوند. دستور کار تعریفشده در این راستا، شامل «اصلاح، ترمیم، بازسازی و نوسازی» بافتهای فرسوده درون شهرها و همچنین ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی در حاشیه شهرها میشود. رئیسجمهوری بهدنبال آن است که هسته فرسوده درون شهرها یا همان بافت میانی قدیمی داخل شهرها، زمین اصلی هر نوع برنامه و سیاست عرضه مسکن قرار بگیرد.
از بازار مجازی غافل نباید شد؛ چراکه برنامهنویسان جوان و با انگیزه ایرانی دست به ابتکارات خوبی زدهاند. از بازیهای جدید تا آموزشهای زبان و نرمافزارهای عکاسی و نقاشی و اپلیکیشنهای اجتماعی. در ادامه با برخی از جدیدترین نرمافزارهای عرضه شده در بازار مجازی آشنا میشوید.
شرکت مایکروسافت در نهایت ویژگی فیلتر کردن نور آبی صفحه نمایش را تحت عنوان Night Light در بهروزرسانی Creators ویندوز ۱۰ اضافه کرد. به این ترتیب میتوانید تمام نرمافزارهای جانبی فیلتر کردن نور آبی مضر صفحه نمایش را عزل کنید. بهروزرسانی Creators ویندوز ۱۰ دارای قابلیت جدیدی برای فیلتر کردن نور آبی انواع صفحه نمایش است. ویژگی یادشده تحت عنوان روشنایی شب (Night Light)، شبهنگام نمایشگر را به استفاده از رنگهای گرمتر سوق میدهد تا به خواب شبانه هرچه بهتر کاربر کمک کند و خستگی چشم را کاهش دهد. قابلیت روشنایی شب دقیقا مانند قابلیت Night Shift موجود در آیفون و رایانه مک اپل،Night Mode سیستم عامل اندروید، Blue Shade تبلتهای Fire آمازون و نرمافزار f.lux که آغازگر تمام موارد یادشده بود، عمل میکند.
گوشیهای هوشمند رده بالا قیمتهای زیادی هم دارند و همین موضوع مواظبت از آنها را بااهمیتتر هم میکند. به همین دلیل در اینجا با هم به روشهای سادهای میپردازیم که عمر گوشی هوشمندتان را افزایش میدهد. باید اعتراف کرد این روزها گوشیهای هوشمند پیشرفت زیادی کردهاند، البته این پیشرفت برای مشتریان ارزان تمام نمیشود و شرکتهای سازنده گوشیهای هوشمند تراز اول گاهی اوقات قیمتهای گزافی را از مشتری طلب میکنند. این امر باعث شده است حفظ سلامت گوشی هوشمند اهمیت بیشتری پیدا کند. با این حساب قصد داریم در ادامه به ۴ روش کارآمد و موثری اشاره کنیم که در افزایش عمر گوشی هوشمند شما تاثیر دارند.
ایران نیز همچون بسیاری از کشورها، بازار پرکشش و متنوعی دارد که در آن خریدارانی با بیشمار سلیقههایی حضور دارند. از قضا یکی از جذابترین بخشهای بازار خودروی ایران که کمتر از سوی شرکتهای وطنی مورد توجه قرار گرفته بخش وانتهای متوسط و سبک وزن است که سالها در سلطه محصولات ژاپنی بوده و مدتی است به تصرف خودروسازان چین درآمده است. در واقع اگر زمانی در این بخش تویوتا هایلوکس، میتسوبیشی ال۲۰۰ و یا مزدا بیتی بهترین انتخابهای خریداران ایرانی بودند، حالا اما مشتریان تنها قادر به انتخاب گزینههایی محدود از ساختههای فوتون، زد.ایکس و یا دانگفنگ هستند. سه خودروی این گزارش که همگی در مجموعههای مشهور و قدیمی داخلی مونتاژ میشوند از موتورهای نسبتا حجیم اما قدیمی سود برده که علاوهبر کشش پایین مصرف بالایی هم داشته و با توجه به استانداردهای جهانی در مجموعه تولیداتی درجه ۳ محسوب میشوند. دقت بیشتر در جزئیات این ۳ خودرو حاوی نکات جالبی است.
با وجود توقف ثبتسفارش واردات خودرو از تیرماه سالجاری، واردات به کشور همچنان روند صعودی داشته؛ بهطوریکه در هشت ماه گذشته ورود خودرو با افزایش ۲۶ درصدی مواجه بوده است. بنابر آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در نیمه نخست سالجاری در مجموع ۵۲ هزار و ۶۱۴ دستگاه انواع خودروی سواری وارد کشور شده که ارزش دلاری آنها طی این مدت یک میلیارد و ۳۹۸ میلیون دلار برآورد شده است.
فصل سرما با سیاهی هوای پایتخت عجین شده بهطوری که طی هفته گذشته و جاری آسمان خاکستری رنگ تهران، جایگزین آسمان آبی شده بود. پدیده وارونگی هوا هر ساله با نزدیک شده به فصل سرما در اغلب شهرهای بزرگ ایران رخ میدهد و این در شرایطی است که دولت در این فصل تنها با راهکارهای کوتاهمدت مردم را به دردسر انداخته و برنامهریزی بلندمدتی برای کاهش آلودگی ندارد. در این بین خودروهای سواری متهم اصلی روزهای خاکستری پایتخت شناخته میشوند بهطوری که بار انتقادات به خودروسازیها در این ایام بیش از دیگر روزها شدت پیدا میکند.
دو هفته پیش مجتبی عبدالله نژاد شاعر، نویسنده، مترجم و پژوهشگر برجسته ایران در ۴۸ سالگی درگذشت و اهالی ادبیات را غمگین کرد. او یکی از جدیترین چهرههای فرهنگی ایران بود که با انتشار صد عنوان کتاب باز هم ناشناخته ماند و حتی رسانهها هم به مرگ او واکنش زیادی نشان ندادند. شاید این را باید به حساب ضعف رسانههای امروز ایران در سالهای اخیر دانست که آنقدرها به چهرههای جدی اهمیت نمیدهند و به جای اینکه سراغ چهرههای فرهنگی اصیل بروند، همواره با سلبریتیهای پلاستیکی مصاحبه میکنند و به معرفی آثار آنها میپردازند.
همانطور که کتابهای تخصصی مخاطبان خاص خود را دارند، کتابهای ادبی با ژانرهای مختلف هم خوانندگان ویژه خود را در بازار مییابند؛ با این حال گاه برای تفنن هم شده بد نیست اهل مطالعه خلاف عادت مالوف به دیگر گونههای ادبی هم سرکی بکشند تا علاوه بر لذت مطالعه با فضاهای جدیدی آشنا شوند. با همین انگیزه این هفته سه اثر نسبتا متفاوت را برای معرفی برگزیدیم تا ذهنهای مشتاق را به سوی قفسههای کمی دورتر از بازدید همیشگیشان در کتابفروشیها سوق دهیم.
معماری یکی از اصیلترین هنرهای ایرانی است و درباره زوایای مختلف آن کتابهای زیادی نوشته شده است. بسیاری از کارشناسان، معماری را هنری اجتماعی مینامند که برای پاسخ هماهنگ به نیازهای کارکردی و زیباشناسانه شکل میگیرد. آنها معتقدند که معماران گاه بناهایی را با ایدههای شخصی طراحی میکنند، ولی معمولا ساختمانها با توجه به نیازهای اجتماعی طراحی میشوند.
على سرابی با یک کمدى درام اجتماعى به سالن شهرزاد آمد. نمایش «آن سوى آینه» نوشته نویسنده فرانسوى؛ فلوریان زلر است که از دوشنبه ٤ دى در سالن شهرزاد به روى صحنه مىرود.
نمایشگاه آثار فریدون آو با عنوان «افسانه» در گالری محسن برپاشد. فریدون آو متولد سال ۱۳۲۴ و یکی از تأثیرگذارترین افراد در هنر معاصر ایران است و فعالیتهایش در این حیطه، وجوه مختلفی داشتهاند.
مجموعه تلویزیونی «محکومین» به تهیهکنندگی بهروز مفید و کارگردانی سیدجلال سیدحاتمی و حسین قناعت، با موضوع اصلی مجازاتهای جایگزین زندان، در روزهای اخیر و همزمان با آغاز فصل زمستان، راهی آنتن میشود.
تازهترین آلبوم حمید متبسم، نوازنده برجسته تار و سهتار ایرانی با عنوان «تار و پود»منتشر شد. قطعات این آلبوم بر اساس اشعار خسرو و شیرین «نظامی گنجوی» است و نشر موسیقی آواخورشید آن را منتشر کرده است.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.