عوارض ناشی از مصرف زیاد پروتئین

آخرین تحقیقات

یکی از آخرین تحقیقاتی که مجله Cell Metabolism روی ۶۳۸۱ نفر با محدوده سنی ۵۰ سال به بالا انجام داده است، نشان داده که مصرف پروتئین زیاد، به‌خصوص پروتئین‌های حیوانی، می‌تواند همچون مصرف سیگار مضر باشد. در حقیقت شرکت‌کنندگان بین ۵۰ تا ۶۵ سال این تحقیق که در میانسالی‌شان مقادیر زیادی پروتئین حیوانی مصرف می‌کردند، در طول تحقیق، چهار برابر، مرگ و میر بیشتری بر اثر سرطان داشته‌اند. جالب‌تر از این، اینکه تعریف «پروتئین زیاد» از دید این تحقیق، خیلی کمتر از مقادیری است که در رژیم‌های مد این روزها پیشنهاد می‌شود! چراکه شرکت‌کنندگانی که فقط ۲۰ درصد از کالری روزانه‌شان را پروتئین تشکیل می‌داده، در این دسته‌بندی قرار گرفته‌اند. اما به‌عنوان مثال رژیم پالئو حدود ۳۸ درصد کالری روزانه‌اش از پروتئین تشکیل شده است، یعنی تقریبا دو برابر!

چرا پروتئین خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد؟

با تحقیق روی موش‌های آزمایشگاهی روشن شد که رژیم‌های پر پروتئین، سطح هورمون رشد IGF-۱ را افزایش می‌دهد. در تحقیقات انسانی هم یافت شده که هر کس IGF-۱ بیشتری داشته باشد، به احتمال بیشتری به‌خاطر ابتلا به سرطان خواهد مرد. والتر لونگو، یکی از محققان و استاد زیست‌شناسی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، می‌گوید: زمانی که پروتئین زیاد مصرف کنید، این فاکتورهای رشد افزایش یافته و ما نشان داده‌ایم که آنها می‌توانند سلول‌های معمولی را تبدیل به  سلول‌های سرطانی کنند و موجب گسترش آنها شوند. شاید این تحقیق ناگوار به‌نظر بیاید، اما اولین تحقیق این چنینی نیست. در یک آزمایش پزشکی دیگر، محققان، گروهی را که نه سیگار می‌کشیدند و نه الکل می‌نوشیدند و حدود نیمی از آنها هم گیاهخوار بودند تحت نظر گرفتند. آنها دریافتند گیاهخواران آن مجموعه، به احتمال خیلی کمتری به سرطان مبتلا خواهند شد. تحقیق گسترده دیگری که در آلمان و انگلیس انجام شده، دقیقا نتایج مشابهی را نشان داده است. گیاهخواران حدود ۴۰ درصد کمتر در خطر ابتلا به سرطان هستند. انستیتوی تحقیقاتی سرطان آمریکا در سال ۲۰۰۷ نیز تایید کرد که رژیم‌های غذایی حیوانی، خطر ابتلا به چندین نوع سرطان را افزایش خواهد داد. و به اعتقاد کمیته پزشکان «گزارش مسوولیت پزشکی»، در کشورهایی که چربی حیوانی بیشتری مصرف می‌کنند، مانند چربی گوشت، کره و پنیر، سرطان سینه شیوع بیشتری دارد.

منابع پروتئینی غیر گوشتی

در پروتئین‌های گیاهی، افزایش خطر ابتلا به سرطان مشاهده نشده است، پس به سراغ لوبیا، توفو، مغزها و آجیل‌ها بروید تا مواد مغذی آنها به بدنتان برسد. بقیه رژیم غذایی‌تان را نیز حول محور غلات کامل و غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات و نان و پاستا قرار دهید و چربی مورد نیاز بدنتان را نیز از روغن زیتون، آووکادو و منابع سالم دیگر تامین کنید. شاید در ابتدا این وضعیت برایتان چالش‌برانگیز باشد، اما کم‌کم خو گرفته و خواهید آموخت که عاشق غذاهای سالم باشید و مطمئن باشید که زندگی طولانی‌تری نیز خواهید داشت.

معایب رژیم غذایی پر پروتئین

آیا رژیم غذایی پر از پروتئین هم یکی از آن رژیم‌های زودگذر است؟ بسیاری از افراد دوست دارند برنامه غذایی را انتخاب کنند که به‌راحتی بتوانند آن را ادامه داده و در کوتاه‌ترین زمان به نتیجه مطلوب خود که همان کاهش وزن است دست یابند. اما متاسفانه، این برنامه‌های غذایی تنها باعث می‌شوند که فرد خسته شده و آن را ادامه ندهد.

مزایای رژیم غذایی پر پروتئین

یکی از مهم‌ترین مزایای رژیم غذایی پر‌پروتئین این است که شما مجبور نیستید به‌دنبال خریدن یا پختن نوع خاصی از غذاها باشید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که غذاهایی را که پروتئین و کربوهیدرات بیشتری دارند در برنامه غذایی‌تان بگنجانید. به‌علاوه،‌ ممکن است شما تا ساعت‌ها احساس گرسنگی نکنید؛ چراکه بدن شما در حال هضم کردن کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها و پروتئین‌های غذا است و این کار زمان بیشتری را صرف می‌کند.

معایب رژیم غذایی پر پروتئین

شاید در خلال این رژیم غذایی احساس کنید که وزن زیادی کم کرده‌اید، اما این را بدانید که بیشتر کاهش وزن شما به خاطر از دست دادن آب بدن است. این نکته به این معنی است که شما به محض قطع کردن رژیم غذایی‌تان در زمان کوتاهی وزن از دست‌داده‌تان را دوباره به‌دست خواهید آورد. به‌علاوه، انتخاب رژیم غذایی پر‌پروتئین به این معنی نیست که شما غذاها و مواد خوراکی سالم مصرف می‌کنید. پس، با انتخاب این رژیم تنها آب بدن‌تان را از دست می‌دهید و رژیم‌تان را که قطع کنید دوباره آن را به‌دست خواهید آورد. از دیگر معایب این رژیم غذایی این است که اگر شما بخواهید تنها از مواد پرپروتئین استفاده کنید ممکن است دچار سردرد مزمن و زودرنج و حساس شوید.