شماره روزنامه ۵۹۸۶
|

  • شوک بنگاه‌ها در آخرسال

    دنیای اقتصاد: شرایط غیرقابل پیش‌بینی و نااطمینانی‌ها، بنگاه‌های اقتصادی را آچمز کرده است. روند شامخ اقتصاد و صنعت در اسفندماه سال گذشته اگرچه نسبت به ماه‌های قبل افزایشی بوده، اما افزایش نرخ ارز باعث شد این شاخص رشد کمتری داشته باشد. رشد قیمت‌ها و هزینه بالای تامین مواد اولیه به واسطه جهش ارزی، علاوه بر دشوار کردن هرگونه برنامه‌ریزی از سوی بنگاه‌ها، تولیدکنندگان را ناگزیر از افزایش قیمت‌ها کرده است؛ افزایش قیمتی که به احتمال زیاد در ماه‌های پیش‌رو بیشتر نمایان خواهد شد.
  • گلوگاه واردات ماشین‌‌‌آلات معدنی

    محمدحسین بصیری /کارشناس و استاد دانشگاه تربیت‌مدرس
    بزرگ‌ترین مساله‌‌ امروز معدن، تامین انرژی و کمبود برق، گاز و آب است. به‌رغم اینکه این مشکلات در سال‌های اخیر رو به بدتر شدن رفته، دولت زیرساخت‌‌‌های لازم را تقویت نکرده است و فشار حاصل از نبود این زیرساخت‌‌‌ها به‌طور مستقیم بر بخش معدن و مواد معدنی وارد می‌شود. در اسفندماه سال ۱۴۰۲ به دلیل قطعی گاز در بخش معدن، میلیاردها تومان خسارت بر این بخش از اقتصاد وارد شد. از سوی دیگر نمی‌‌‌توان آینده‌‌ خوبی برای این حوزه ترسیم کرد زیرا کمبود برق، در ۶ماه گرم سال، معضل بعدی فعالان معدن خواهد بود. در سال‌های گذشته همواره اولویت دولت در تامین برق، مصارف خانگی بود، به حدی که تا ۹۰‌درصد برق و گاز مصرفی کشور به خانوار اختصاص داده می‌شود.
  • جهش تولید؛ نیازمند مشارکت بخش خصوصی

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق ایران، جهش تولید را نیازمند بسترسازی و هموار کردن مسیر برای مشارکت مردم و بخش خصوصی در اقتصاد دانست و از مسوولان خواست برای نجات اقتصاد کشور، به برنامه‌‌‌های بخش خصوصی اعتماد کنند.به گزارش اتاق ایران‌آنلاین، صمد حسن‌‌‌زاده بیان کرد: امروزه مسوولان به این مهم پی برده‌‌‌اند که تنها راه نجات اقتصاد کشور، استفاده از توان و ظرفیت بخش خصوصی است و باید به برنامه‌‌‌های بخش خصوصی اعتماد بیشتری داشته باشند. همه مسوولان باید همراه با بخش خصوصی باشند تا بتوانند در مسیر توسعه اقتصادی گام‌‌‌های موثری بردارند.
  • تنش در تامین مصارف آبی

    دنیای اقتصاد: ارتفاع کل ریزش‏‏‌های جوی کشور از ابتدای سال آبی تا ۲۵ فروردین‏‏‌ماه نسبت به میانگین دوره‏‏‌های مشابه درازمدت، ۱۶‌درصد و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۴‌درصد کاهش نشان می‌دهد. براساس این آمار همچنین ۴۰‌درصد مخازن سدهای کشور خالی است. ذخیره آب مخازن تامین‏‏‌کننده آب شرب استان تهران نیز از ابتدای سال آبی تاکنون نسبت به دوره مشابه سال قبل حدود ۷‌درصد کاهش داشته است. از طرفی بررسی شاخص‏‏‌های‏‏‌ مهم‏‏‌ هواشناسی‏‏‌ در سه‏‏‌ماه‏‏‌ ابتدایی‏‏‌ سال آبی‏‏‌ ۱۴۰۳-۱۴۰۲ (اول مهرماه تا انتهای‏‏‌ آذرماه سال ١٤٠٢)، اگرچه بیانگر افزایش‏‏‌ ٧درصدی‏‏‌ بارش نسبت‏‏‌ به‏‏‌ مدت مشابه‏‏‌ سال آبی‏‏‌ گذشته‏‏‌ است‏‏‌، اما نسبت‏‏‌ به‏‏‌ میانگین‏‏‌ بلندمدت کشور طی‏‏‌ این‏‏‌ مدت، حدود یک‏‏‌سوم کاهش‏‏‌ داشته‏‏‌ که‏‏‌ با توجه‏‏‌ به‏‏‌ تداوم خشک‌سالی‏‏‌، نشان‌دهنده ادامه چالش‏‏‌های‏‏‌ اساسی‏‏‌ مرتبط‏‏‌ با تامین‏‏‌ منابع‏‏‌ آب کشور است‏‏‌. مرکز پژوهش‏‏‌های مجلس در گزارشی با بررسی وضعیت شاخص‏‏‌های بخش آب کشور و با توجه‏‏‌ به‏‏‌ اینکه‏‏‌ رودخانه‏‏‌های‏‏‌ اصلی‏‏‌ کشور دارای‏‏‌ منشأ ذوب برفی‏‏‌ هستند، عنوان می‌کند کم‏‏‌آبی‏‏‌ و تنش‏‏‌ در تامین‏‏‌ مصارف مختلف‏‏‌ و نیز وقوع تنش‏‏‌های‏‏‌ ثانویه‏‏‌ متاثر از آن به‏‏‌ویژه در فصل‏‏‌ تابستان ۱۴۰۳، دور از انتظار نخواهد بود و همین‏‏‌ امر لزوم تجدیدنظر جدی‏‏‌ در برخی‏‏‌ سیاستگذاری‏‏‌های‏‏‌ کلان بخش‏‏‌ آب و کاهش‏‏‌ سهم‏‏‌ برداشت‏‏‌ از منابع‏‏‌ آب به‏‏‌ نفع‏‏‌ تامین‏‏‌ پایدار مصارف اساسی‏‏‌ را نشان می‌دهد.
  • اهمیت مشارکت جوامع محلی در پروژه‏‏‌‎های معدنی

    دنیای‌اقتصاد: پروژه‌های معدنی به دلیل نگرانی در مورد خطرات زیست‌محیطی و سایر اثراتی که ممکن است وجود داشته باشد، اغلب با مخالفت جوامع محلی‌‌‌ای مواجه می‌شود که در نزدیکی و اطراف سایت‌های معدن زندگی ‌‌‌می کنند. به‌منظور کاهش این نگرانی‌ها که اغلب بجاست، شرکت‌های معدن باید با جوامع محلی در ارتباط باشند تا اعتماد ایجاد کرده و این اطمینان را حاصل کنند که پروژه‌‌‌های معدنی به شیوه‌‌‌ای مسوولانه و پایدار ساخته و اجرا می‌‌‌شوند.مشارکت جوامع محلی به‌سادگی به معنای گفت‌وگو، مشاوره و همکاری عمومی بین شرکت‌های معدنی و جوامع محلی است که در نزدیکی سایت‌های معدن زندگی می‌کنند.
  • امکان تامین نیمی از مصرف برق خانگی با انرژی خورشیدی

    دنیای‌اقتصاد: مشاور مدیرعامل توانیر گفت: می‌‌‌توانیم در قالب یک برنامه میان‌‌‌مدت نیمی از مصرف برق بخش خانگی کشور را از طریق انرژی خورشیدی تامین کرده و سالانه ۱۸میلیاردمترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی کنیم.
  • رشد ١٢ درصدی تولید سیمان با تامین انرژی پایدار

    دنیای‌اقتصاد: امضای تفاهم‌‌‌نامه همکاری میان وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت در جهت تامین انرژی صنعت سیمان در دولت سیزدهم سبب شد این صنعت مشکلاتی را که در سال‌های گذشته با آن مواجه بود کاهش داده و حل کند.
  • منشأ بخشی از مشکلات تولید خارج از وزارت صنعت است

    دنیای‌اقتصاد: نماینده ویژه وزیر و رئیس شورای تحول و پیشرفت وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: بخشی از مشکلات واحدهای صنعتی فراوزارتخانه‌‌‌ای و مربوط به بخش‌‌‌هایی از جمله بانک‌مرکزی و وزارت‌‌‌ نیرو است و به همراهی بخش‌‌‌های دیگر نیاز دارد.
  • عوارض صادراتی فهرست مواد خام و نیمه‌خام معدنی ابلاغ شد

    میزان قطعی عوارض صادراتی فهرست مواد خام و نیمه‌خام مواد معدنی توسط معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شد. در هیات‌وزیران به پیشنهاد وزارت صنعت میزان قطعی عوارض صادراتی فهرست مواد خام و نیمه‌خام مواد معدنی موضوع بند «ژ» تبصره ۶ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور توسط معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شد.
  • آبگیری مناسب دریاچه ارومیه

    مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، پیش‌‌‌رهاسازی‌‌‌ منابع سدها، اطلاع‌‌‌رسا‌‌‌نی‌‌‌ به‌موقع و استفاده از ظرفیت مشارکت دستگاه‌‌‌های اجرایی را از عوامل موثر در مدیریت بارندگی‌‌‌های اخیر و کاهش حداکثری خسارات سیلاب در کشور بدون تلفات انسانی دانست.
  • سه مسیر احیای تولید در ۱۴۰۳

    دنیای اقتصاد: وزیر اقتصاد در سال جدید سه خبر مهم به تولیدکنندگان داده است. به گفته احسان خاندوزی، در راستای حمایت از تولید و تولیدکنندگان در سال ۱۴۰۳، کاهش مالیات تولیدکنندگان برای سومین سال پیاپی در تدوین بخش دوم لایحه بودجه مطرح شده است. همچنین فرآیند رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در کمیسیون اقتصادی با پیشنهاد بانک مرکزی اصلاح شده است. خبر سوم وزیر اقتصاد برای تولیدکنندگان، فرارسیدن موعد اجرای آیین‏‏‌نامه ماده‏‏‌های ۲۴ و ۳۰ قانون بهبود محیط کسب‌وکار است که دستگاه‏‏‌ها و دولت را منضبط می‌کند و سبب پیش‌بینی‏‏‌پذیری فضای اقتصادی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان آیین‌نامه خواهد شد.
  • مواد اولیه تولید گران‌تر از قیمت جهانی

    دنیای‌اقتصاد: در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار، از فرآیند حاکم بر بورس‌کالا انتقاد و تاکید شد که فرآیند رقابت مدیریت‌‌‌شده فعلی در بورس‌کالا موجب شده تا مواد اولیه تولید تا ۷۰‌درصد گران‌‌‌تر از قیمت جهانی به دست تولیدکننده برسد.
  • حقیقت‌‌‌های تلخ معدن

    ابراهیم جمیلی /فعال حوزه معدن
    در سال ۱۴۰۳، با توجه به افزایش تورم و شرایطی که بر تولید تحمیل شده است، شرایط صنعت و معدن سخت خواهد بود. در بررسی شرایط بازار و معادن، باید واقعیت‌‌‌ها را در نظر گرفت. واقعیت تولید این است که قیمت‌گذار باید برای نرخ‌‌‌گذاری فروش و صادرات، ابتدا قیمت تمام‌شده را در نظر بگیرد. مشکلی که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی امروزه با آن درگیر هستند، تفاوت قیمت ارز نیمایی و ارزی است که در بازار مبادله می‌شود. متاسفانه بانک‌مرکزی سعی دارد با عدم توجه به حقایق‌‌‌ بازار، قیمت را مطابق مطلوبیت خود منعکس ‌کند.
  • آمادگی نیروگاه‌‌‌های برق‌‌‌آبی برای ورود به پیک تابستان ۱۴۰۳

    دنیای‌اقتصاد: نیروگاه گتوند در سال ۱۴۰۲ در بین نیروگاه‌‌‌های برق‌‌‌آبی کشور بالاترین تولید انرژی برق پاک و تجدیدپذیر را داشته است.
  • شوک قریب‌‌‌الوقوع به دیابتی‌‌‌ها؟

    دنياي‌‌‌اقتصاد‌-‌گروه صنعت و تجارت: مسیر دسترسی افراد دیابتی به «نوار تست قند خون» در معرض دو «تهدید دست‌‌‌ساز» قرار گرفته که اگر از ناحیه هر یک از آنها، تخریب شود، شوک مشابه «قحطی انسولین» که حدود ۲ سال پیش رخ داد، این‌بار برای «نیاز حیاتی دیگر این افراد» تکرار می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر