شماره روزنامه ۶۱۴۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۱۷۲۹ دنیای اقتصاد

اخبار صنعت و معدن - روزنامه شماره ۱۷۲۹

  • ضرورت‌های توسعه «اکتشاف»

    حسام مقدم‌علی
    اقتصاد ایران بر اساس دسته‌بندی سطح فناوری به‌کاررفته در محصولات تولیدی بالغ بر ۵۴درصد منبع محور است که عمدتا به منابع زیرزمینی اعم از معادن و نفت و گاز وابسته است. ۴۶درصد از محصولات نیز دارای سطوح فناوری پایین، متوسط و پیشرفته هستند که در بخش پیشرفته سهمی در حدود ۰.۵درصد را به خود اختصاص داده‌اند. در این شرایط، توسعه امر اکتشاف و شناسایی ذخایر جدید همزمان با توسعه فناوری پیشرفته در بلندمدت می‌تواند شرایط توسعه پایداری را در کشور فراهم کند. از سوی دیگر معادن و صنایع وابسته به‌دلیل برخورداری از قابلیت تولید محصولات صادراتی در ارزش افزوده صادراتی کشور سهیم بوده (صادرات در سال۱۴۰۲ بر اساس آمار با رشد وزنی ۳۰درصدی نسبت به سال قبل به میزان ۶۴میلیون تن به ارزش بیش از ۱۳.۷میلیارد دلاررسیده است؛ این اعداد بدون لحاظ کردن سهم نیاز داخل و فروش محصولات در بازار داخلی است) و به‌دلیل تنوع و پراکندگی ذخایر معدنی می‌تواند به برنامه‌های توسعه در اغلب مناطق غیربرخوردار و دورافتاده کشور کمک کند. در کشور با توجه به وجود ۳۵محیط مستعد برای شکل‌گیری ذخایر معدنی که شرایط پیدایش ۸۱نوع ماده معدنی قابل کار را به‌نحوی که بتوان به آنها ذخایر معدنی اطلاق کرد، فراهم است.
  • چالش اصلی تولید تامین مواد اولیه است

    رئیس کمیسیون صنعت اتاق تهران گفت: تولیدکنندگان با مشکلات متعددی مواجه هستند که یکی از مهم‌ترین آنها، تامین مواد اولیه است. به گزارش خبرگزاری مهر، هرویک یاریجانیان، در پانزدهمین جلسه این کمیسیون با بیان اینکه مشکلات و چالش‌‌‌های صنعتگران روزبه‌‌‌روز در حال افزایش است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری، روی مساله تولید تاکید دارند و شعار سال را نیز «جهش تولید با مشارکت مردم» تعیین کرده‌‌‌اند. اما با وجود تاکید ایشان بر موضوع تولید، مشکلات و چالش‌‌‌هایی که در بخش تولید وجود دارد، در حال گسترش است. صنعتگران و تولیدکنندگان ایرانی حتی نمی‌‌‌توانند از ظرفیت‌‌‌های موجود استفاده کنند. صاحبان بنگاه‌‌‌های تولیدی با نصف ظرفیت یا حتی کمتر از آن، کارشان را پیش می‌‌‌برند.
  • ظرفیت همکاری معدنی با همسایه

    دنیای اقتصاد : مذاکرات برای همکاری‌های مشترک معدنی با افغانستان و پیشنهاد ایجاد منطقه ویژه معدن و صنایع معدنی در مرز دو کشور می‌تواند به گسترش فعالیت‌های معدنی و اقتصادی منجر شود. خبرنگار روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در بازدید میدانی از معادن شمال شرق به تشریح وضعیت آنها پرداخته است.
  • تعرفه برق تجدیدپذیر صنایع و دستگاه‌های اجرایی اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و دستگاه‌‌‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آبان ۱۴۰۳ اعلام شد.
  • مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صمت منصوب شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با صدور حکمی «امید کشاورزپور» را به سمت مدیرکل دفتر اکتشاف این وزارتخانه منصوب کرد.
  • سایه تردید بر فضای کار

    دنیای اقتصاد: آخرین گزارش پایش ملی محیط کسب‌‌‌وکار ایران نشان می‌‌‌دهد نمره شاخص محیط کسب‌‌‌وکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است. براساس این گزارش، در بهار ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکت‌‌‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مولفه «غیرقابل پیش‌‌‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تامین مالی از بانک‌‌‌ها» و «بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌‌‌وکار» را نامناسب‌‌‌ترین مولفه‌‌‌های محیط کسب‌‌‌وکار کشور نسبت به سایر مولفه‌‌‌ها ارزیابی کرده‌‌‌اند. در این مورد، وضعیت کاملا مشابه با فصل بهار بوده است.
  • هزینه تمام‌شده هر کیلووات ساعت برق چقدر است؟

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت مادرتخصصی توانیر گفت: هزینه تمام‌شده هر کیلووات ساعت برق ۴هزار تومان است و براساس قانون مانع‌‌‌زدایی از توسعه صنعت برق، وزارت نیرو مکلف است هزینه برق مصرفی مشترکانی را که ۲.۵برابر الگو برق مصرف می‌کنند به صورت تدریجی افزایش دهد.
  • شرط کلیدی موفقیت در توسعه صنعتی

    دنیای اقتصاد: سیاست توسعه صنعتی در ایران چند بار نگاشته شده، اما به اجرا گذاشته نشده است. در همه این سیاست‏‏‌ها به تقویت بخش خصوصی، تقویت حقوق مالکیت، توجه به اقتصاد کلان، توجه به فناوری‏‏‌های زیرساختی، انتخاب صنعت رقابت‏‏‌پذیر و تغییر سیاست خارجی و تعامل با دنیا توجه شده، ولی در اجرا به آنها بی‏‏‌توجهی شده است. کارشناسان معتقدند برای موفقیت در تجربه سیاست‏‏‌های توسعه صنعتی، باید دولت توسعه‏‏‌گرا در ایران وجود داشته باشد. باید با جهان آشتی کنیم تا سیاست صنعتی بنویسیم؛ وگرنه این مسیر موفق نخواهد بود. در اولین نشست استراتژی توسعه صنعتی، بهروز هادی‌زنوز، استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی با تشریح سیاست‏‏‌های صنعتی در ایران و الزامات آن، گفت: دولت توسعه‏‏‌گرا می‏‏‌تواند سیاست‏‏‌های توسعه صنعتی را در ایران پیگیری کند.
  • قیمت برق مشترکان پرمصرف پلکانی افزایش می‌‌‌یابد

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه مصرف برق ۷۵‌درصد مشترکان خانگی در سطح الگوهای تعیین‌شده است، تاکید کرد: افزایش قیمت برق پلکانی صرفا شامل کسانی است که مصارف برق بیشتر از الگو داشته باشند و قبض برق سایر مشترکان تغییر چندانی نخواهد داشت.
  • فراهم شدن مقدمات سرمایه‌گذاری چینی‌‌‌ها در توسعه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر ایران

    دنیای‌اقتصاد: معاون فنی و مهندسی ساتبا گفت: امضای تفاهم‌نامه با وزیر انرژی چین و توافقات صورت گرفته با چند شرکت بزرگ چینی برای همکاری با ایران در زمینه تامین منابع مالی و ساخت نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر ایران از دستاوردهای سفر وزیر نیرو و هیات همراه به چین برای حضور در سومین اجلاس وزرای انرژی مجمع یک کمربند- یک راه بوده است.
  • صادرات ۶.۳ میلیارد دلاری بخش معدن و صنایع معدنی در نیمه نخست سال

    دنیای‌اقتصاد: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام‌‌‌کرد: بخش معدن و صنایع معدنی طی ۶ ماه نخست ۱۴۰۳، بیش از ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار محصول صادر کرد.
  • بهبود شاخص محیط کسب‌وکار در تابستان درجا زد

    دنیای‌اقتصاد: آخرین گزارش پایش ملی محیط کسب‌وکار ایران نشان می‌دهد نمره شاخص محیط کسب‌وکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است.
  • فرصت‌سازی از کم‌آبی

    دنیای اقتصاد: خشک شدن دریاچه ارومیه و زاینده‌رود فقط قسمتی از بحرانی را که در معرض دید است، نشان می‌دهد. ذخایر آب‌های زیرزمینی به‌شدت در حال کاهش هستند و افزایش مصرف آب و کاهش بارندگی در دو جهت مخالف به سرعت پیش می‌روند تا آینده‌ای نگران‌کننده را برای کشور بسازند. کارشناسان اعتقاد دارند که هزینه ساخت زنجیره تامین در نوار ساحلی و مناطق پرآب کمتر از انتقال آب به مناطق بیابانی داخلی است و سیاست‌های صنعتی باید توسعه نوار ساحلی را هدف قرار دهند.
  • تقویت همکاری‏‏‌های اتاق بازرگانی و سازمان صنایع کوچک و شهرک‏‏‌های صنعتی ایران

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی ایران و رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با هم دیدار و بر تقویت همکاری‌ها تاکید کردند.
  • هیچ ناترازی در تامین کالاهای اساسی وجود ندارد

    دنیای‌اقتصاد: به گفته قائم‌مقام وزیر صمت در امور بازرگانی هیچ ناترازی در تامین کالاهای اساسی نیست و در هر شرایطی دولت نیاز مردم را به این کالاها تامین می‌کند.
  • واحدهای صنعتی کمبود نیروی انسانی ماهر دارند

    دنیای‌اقتصاد: دستیار ویژه وزیر صمت از کمبود نیروی انسانی ماهر در واحدهای صنعتی خبر داد. سیدعلی لطفی‌زاده، در گفت‌‌‌وگو با «ایلنا» از کمبود نیروی انسانی ماهر در واحدهای صنعتی خبر داد و گفت: امروز در همه واحدهای بزرگ صنعتی با مشکل کمبود نیروی انسانی روبه‌‌‌رو هستیم و این کمبود در نیروی متخصص و ماهر با وضوح بیشتری مشاهده می‌شود.
  • رشد ۴۰ درصدی بارش‌‌‌ها در کشور

    دنیای‌اقتصاد: میزان بارش‌‌‌های کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه ۱۴۰۳) تا پنجم آبان با رشد ۴۰درصدی نسبت به دوره بلندمدت و سال گذشته همراه شد.
  • توجه به ظرفیت‌‌‌های آبی منطقه پیش از احداث شهرهای جدید

    دنیای‌اقتصاد: یک مقام مسوول بر اهمیت تامین پایدار آب شرب و جمع‌‌‌آوری و دفع بهداشتی فاضلاب تاکید کرد و گفت: در برنامه‌‌‌های احداث شهرهای جدید باید به ظرفیت‌‌‌های آبی مناطق مورد نظر توجه شود.
  • تهدید قراردادی رشد اقتصادی

    دنیای اقتصاد: سرمایه‌گذاری‌ و تداوم آن امری‌ ضروری‌ برای‌ حفظ‌ روند بلندمدت رشد اقتصادی‌ است‌. شواهد نشان می‌دهد به‌ویژه در دهه‌١٣٩٠ شمسی‌ سرمایه‌گذاری‌ صنعتی‌ در ایران کاهش‌ معناداری‌ یافته که یکی از دلایل مهم آن تهدید و عدم تضمین اجرای قراردادهای بلندمدت است.
  • جزئیات افزایش قیمت برق

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه مطابق ماده ۶ قانون مانع‌‌‌زدایی از توسعه صنعت برق مصوب سال ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی، مصارف مازاد بر الگو در تعرفه مشترکان خانگی براساس روش پلکانی-افزایشی تعیین می‌شود، تاکید کرد: قیمت برق مشترکان پرمصرف‌‌‌ پلکانی افزایش می‌‌‌یابد. مصطفی رجبی مشهدی در گفت‌‌‌وگو با «ایسنا»، با بیان اینکه ساختار تعرفه‌‌‌گذاری قیمت برق به گونه‌‌‌ای طراحی شده که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی می‌کند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفته‌‌‌اند و قبض‌‌‌های برق ارزان‌‌‌تری دریافت می‌کنند، اظهار کرد: براساس همین قانون مشترکان خانگی به دو دسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف می‌کنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف می‌کنند، تقسیم می‌‌‌شوند.
  • زمان انتظار برای تخصیص ارز واحدهای تولیدی

    دنیای‌اقتصاد: سامانه جامع تجارت در اطلاعیه‌ای جزئیات متوسط زمان انتظار (هموارسازی‌‌‌شده) نوبت‌‌‌دهی به فیش‌‌‌های دارای ثبت‌‌‌سفارش معتبر از زمان درخواست تخصیص واحدهای تولیدی را اعلام کرد.
  • صنعت برق نباید وابسته به بودجه دولتی باشد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو گفت: براساس قانون مانع‌زدایی از صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند. عباس علی‌آبادی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درباره قیمت برق افزود: مطابق با قانون وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد. وی ادامه داد: براساس قانون مانع‌زدایی از صنعت برق دولت موظف است دیگر نقشی در تامین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق موردنیاز خود را خریداری کنند؛ به‌خصوص پرمصرف‌‌‌ها که باید برق خود را از بازار آزاد و محل تجدیدپذیرها تهیه کنند. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: براساس قانون تنها به مصارف برق تا سطح الگو یارانه پرداخت می‌شود و آن دسته از مشترکانی که مصارف بالایی دارند، یا باید با اقدامات مدیریتی مصرف برق خود را به سطح الگو نزدیک کنند یا برق مازاد خود را از طریق روش‌های جایگزین مانند ذخیره ساز، مولدهای خورشیدی و بورس انرژی تامین کنند.
  • اعضای هیات عامل ایمیدرو معرفی شدند

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت، با صدور احکامی جداگانه، اعضای جدید هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) را منصوب کرد. به گزارش «ایرنا» از ایمیدرو، سید محمد اتابک به‌عنوان رئیس مجمع عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، در جلسه مجمع عمومی به طور فوق‌العاده این سازمان، «محمد آقاجانلو»، «وجیه‌الله جعفری»، «محمدرضا سجادیان» و «سید عباس حسینی» را به عنوان اعضای جدید هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران معرفی کرد.
  • بیش از سه‌‌‌چهارم مخازن ۲۲ سد مهم خالی است

    دنیای‌اقتصاد: ذخایر آبی ۲۲ سد مهم کشور کمتر از ۲۵درصد ظرفیت مخازن آنهاست؛ به‌‌‌عبارتی بیش از سه‌‌‌چهارم مخازن این سدها خالی است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ۳۵روز ابتدایی سال آبی جاری (از ابتدای مهرماه ۱۴۰۳ تا پنجم آبان‌‌‌ماه) در مجموع یک‌میلیارد و ۳۹۰میلیون مترمکعب آب وارد سدهای ایران شده که نسبت به ورودی یک‌میلیارد و ۵۱۰میلیون مترمکعبی آب به سدها در مدت مشابه سال آبی گذشته، کاهش ۸درصدی داشته است. همچنین در این مدت، به‌‌‌منظور تامین آب شرب، کشاورزی، صنعت و مباحث زیست‌‌‌محیطی، ۲میلیارد و ۸۷۰میلیون مترمکعب آب از سدهای کشور رهاسازی شده است که نسبت به خروجی ۳میلیارد و ۱۳۰میلیون مترمکعبی آب در مدت مشابه سال آبی قبل از سدها، کاهش ۸درصدی را نشان می‌دهد. در زمان حاضر با وجود ۲۳میلیارد و ۹۰میلیون مترمکعب آب ذخیره‌‌‌شده در سدهای کشور، ۴۵‌درصد ظرفیت مخازن سدها پر و ۵۵‌درصد این ظرفیت خالی است. میزان ذخایر آبی سدها در روز پنجم آبان‌‌‌ماه ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۰میلیارد و ۵۴۰میلیون مترمکعب بود که مقایسه این رقم با حجم فعلی ذخایر آبی سدها، نشان‌‌‌دهنده رشد ۱۲درصدی است. ذخایر آبی ۲۲سد مهم کشور کمتر از ۲۵درصد ظرفیت مخازن آنهاست و به‌‌‌عبارتی بیش از سه‌‌‌چهارم مخازن این سدها خالی است.
  • بار اصلی صنعت برق بر دوش بخش خصوصی است

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع وزارت نیرو با بیان اینکه بار اصلی صنعت برق بر دوش بخش خصوصی است، افزود: نمایشگاه برق نقش موثری در کمک به رفع ناترازی خواهد داشت. به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، عبدالصاحب ارجمند با اشاره به نقش موثر ارتباط و تعامل شرکت‌های بخش خصوصی و دولتی صنعت برق در پیشرفت و بهبود شرایط این صنعت در آینده بیان کرد: بار اصلی صنعت برق ایران بر دوش بخش خصوصی است و محصولات باکیفیت ارائه‌شده توسط این بخش در بیست‌وچهارمین نمایشگاه برق نشان می‌دهد که این صنعت در مسیر صحیح پیشرفت قرار دارد و بدون شک می‌‌‌تواند نقش مهمی نیز در پیشرفت و توسعه صنعت برق دنیا و منطقه داشته باشد. ارجمند در ادامه به نشست‌‌‌ها و جلسات تخصصی برگزارشده در بیست‌وچهارمین نمایشگاه برق اشاره کرد و گفت: شرکت‌های تولیدکننده برق حاضر در این نمایشگاه و حضور آنها در نشست‌‌‌های تخصصی می‌‌‌تواند به تعامل بیشتر بخش دولتی و خصوصی در اصلاح و بهبود روند‌‌‌های سرمایه‌گذاری و ایجاد مدل‌‌‌های جدید مالی کمک کند که مجموع این اقدامات در حل مشکل بخش‌‌‌های تولید و کمک موثر آنها به رفع ناترازی منجر خواهد شد.
  • بنگاه‌های خودی و غیرخودی

    دنیای اقتصاد: محیط کسب‌و‌کار در ایران به دو جهان کاملا متفاوت تقسیم شده است. درحالی‌که برخی بنگاه‌های اقتصادی «خودی» می‌توانند مجوز ساخت و احداث خود را تنها در ۱۳روز دریافت کنند، بنگاه‌های دیگر باید در حدود ۳۰۰روز در انتظار همان مجوز بمانند. این مساله برای دریافت سایر مجوزها نیز صدق می‌کند. کارشناسان طی مطالعات جدید بر مبنای موفقیت‌های صنعتی در دیگر کشورها همچون کره‌جنوبی مدل مجوزهای باز و منظم را برای باز کردن گره رشد صنایع ایران پیشنهاد می‌کنند.
  • صدیف بیک‏‏‌زاده،سرپرست جدید نمایشگاه بین‌المللی ایران شد

    دنیای‌اقتصاد: با حکم وزیر صمت، صدیف بیک‌زاده، سکان نمایشگاه بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران را در دست گرفت. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، با تصمیم سیدمحمد اتابک (وزیر صمت) تصدی امور شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران به صدیف بیک‌زاده سپرده شد.
  • وزارت نیرو رقیب بخش خصوصی نیست

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت نیرو رقیب بخش خصوصی نیست و با آن رقابتی ندارد، تاکید کرد: مصارف برق بالای الگو با قیمت آزاد محاسبه می‌شود و لازم است مشترکان پرمصرف مصارف بالای خود را از طریق تابلوی سبز بورس، مولد‌‌‌های خورشیدی یا ذخیره‌ساز‌‌‌ها تامین کنند. به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، عباس علی‌آبادی، در حاشیه بیست‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق و در نشستی صمیمی با نمایندگان تشکل‌ها و فعالان بخش خصوصی صنعت برق گفت: سوابق تاریخی نشان می‌دهد بسیاری از مشکلات و چالش‌‌‌های صنعت برق ایران توسط بخش خصوصی حل شده است و در شرایط کنونی نیز که این صنعت با مشکل ناترازی مواجه است، همراهی و کمک بخش خصوصی در کنترل و کاهش ناترازی نقش بسزایی خواهد داشت.
  • عربستان در مسیر تنوع‏‏‌بخشی به اقتصاد

    دنیای اقتصاد: در اقتصاد جهانی به‌‌‌شدت به‌‌‌هم‌‌‌پیوسته‌‌‌ امروزی، ادغام یک‌‌‌کشور در زنجیره ارزش جهانی‌‌‌ به‌‌‌ عاملی‌‌‌ تعیین‌‌‌کننده برای رقابت‌‌‌پذیری اقتصادی و چشم‌‌‌اندازهای رشد آن تبدیل‌‌‌ شده است‌‌‌. زنجیره ارزش جهانی‌‌‌، بیانگر تقسیم‌‌‌ فرآیند تولید در میان کشورهای مختلف‌‌‌ است‌‌‌؛ به‌‌‌گونه‌‌‌ای که‌‌‌ مراحل‌‌‌ گوناگون زنجیره تامین‌‌‌ در نقاط مختلف‌‌‌ جهان مستقر می‌شود. مشارکت‌‌‌ در این‌‌‌ شبکه‌‌‌های پیچیده، به‌‌‌ کشورها امکان می‌دهد تا در وظایف‌‌‌ خاصی‌‌‌ تخصص‌‌‌ پیدا کنند، از مزیت‌‌‌های نسبی‌‌‌ خود بهره‌برداری کنند و با کارآمدی بیشتری به‌‌‌ بازارهای جهانی‌‌‌ دسترسی‌‌‌ یابند. به‌‌‌ دیگر سخن‌‌‌، زنجیره ارزش طیف‌‌‌ کاملی‌‌‌ از فعالیت‌‌‌هایی‌‌‌ را که‌‌‌ شرکت‌ها و کارگران انجام می‌دهند تا یک‌‌‌ محصول را از زمان تصور آن به‌‌‌ مصرف نهایی‌‌‌ و فراتر از آن برسانند، توصیف‌‌‌ می‌کند. این‌‌‌ روند شامل‌‌‌ فعالیت‌‌‌‌هایی مانند تحقیق‌‌‌ و توسعه‌‌‌ (R&D)، طراحی‌‌‌، تولید، بازاریابی‌‌‌، توزیع‌‌‌ و پشتیبانی‌‌‌ و مصرف‌کننده نهایی‌‌‌ است‌‌‌. فعالیت‌‌‌‌هایی را که‌‌‌ یک‌‌‌ زنجیره ارزش را تشکیل‌‌‌ می‌دهند می‌توان در یک‌‌‌ شرکت‌‌‌ واحد یا بین‌‌‌ شرکت‌ها یا کشورهای مختلف‌‌‌ تقسیم‌‌‌ کرد.
  • ظرفیت نیروگاه‏‏‌های حرارتی افزایش می‌یابد؟

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در نشستی خبری که در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق برگزار شد، جزئیات برنامه‌‌‌های این شرکت برای مواجهه با چالش‌‌‌های صنعت برق را تشریح کرد. در این نشست که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، او از تدوین ۱۴ مگاپروژه برای سال ۱۴۰۴ خبر داد که هدف اصلی آنها عبور موفق از پیک مصرف برق در این سال است.
  • جزئیات ترخیص ۲۰ قلم کالای اساسی در هفت‌ماهه امسال

    دنیای‌اقتصاد: در هفت‌ماهه امسال ۱۴میلیون و ۱۵‌هزار تن انواع کالاهای اساسی به ارزش ۸.۶میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شد.
  • عبور تولید کنسانتره سنگ‌‌‌آهن شرکت‌های بزرگ از مرز ۲۴ میلیون تن

    دنیای‌اقتصاد: طبق آمار ارائه‌شده توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، تولید کنسانتره سنگ‌آهن شرکت‌های بزرگ در نیمه نخست امسال، از مرز ۲۴میلیون و ۶۰۰‌هزار تن عبور کرده که نسبت به سال گذشته ۵‌درصد افزایش نشان می‌دهد.
  • نهادها مقدم بر سیاست‏‏‌ها

    امیررضا انگجی/ پژوهشگر توسعه اقتصادی
    بررسی شواهدی از اصلاحات مقررات تجاری در روسیه حقایق جالبی را در مورد نقش و اثر نهادها در پیشبرد اهداف آزادسازی‌های اقتصادی و تجاری آشکار می‌سازد. با استناد به اجرای نامتوازن اصلاحات و آزادسازی مقررات تجاری در سراسر مناطق روسیه با نهادهای مختلف حاکمیتی اثرات نابرابر آزادسازی مشخص می‌شود. قوانین آزادسازی در مناطق محلی با نهادهای حاکمیتی بهتر و شفاف‌تر، جمعیت آگاه‌تر، تمرکز صنعت بالاتر و استقلال مالی قوی‌تر به‌طور موثرتر اجرا شد. در نتیجه، آزادسازی اثر مثبت قابل‌توجهی بر عملکرد شرکت‌های کوچک و رشد کسب‌وکارهای کوچک در مناطقی با نهادهای حاکمیتی قوی‌‌‌تر داشت. در مقابل، در مناطقی که نهادهای حاکمیتی ضعیف‌‌‌تری دارند، هیچ اثری از اصلاحات مشاهده نمی‌‌‌کنیم و حتی در مواردی اثر منفی قابل مشاهده است.
  • آب تجدیدپذیر، آب رفت

    دنیای اقتصاد: هم‌‌‌زمان با رشد جمعیت‌‌‌ و کاهش‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر، روند شاخص‌‌‌ سرانه‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر در دهه‌‌‌های‌‌‌ اخیر، نشان‌دهنده کاهش‌‌‌ منظم‌‌‌ آن است‌‌‌؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که‌‌‌ از ٦٩٠٠مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۳۵ به‌‌‌ ۲۱۶۵مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۷۶، ۱۴۶۲مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۰ و ۱۲۹۴مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۵رسیده است‌‌‌. همچنین‌‌‌ با توجه‌‌‌ به‌‌‌ جمعیت‌‌‌ پیش‌بینی‌‌‌‌شده برای‌‌‌ کشور در افق‌‌‌ سال ۱۴۲۰ (حدود ١٠٦میلیون نفر- مطالعات به‌‌‌هنگام‌سازی طرح جامع‌‌‌ آب کشور) و با فرض ۱۰۳میلیارد مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر درازمدت، میزان سرانه‌‌‌ به‌‌‌ ٩٧٦مترمکعب‌‌‌ در سال خواهد رسید. به‌‌‌این‌‌‌ترتیب‌‌‌ طی‌‌‌ حدود ٦٠سال سرانه‌‌‌ آب تجدیدپذیر از محدوده نرمال (بدون تنش‌‌‌) به‌‌‌ محدوده تنش‌‌‌ آبی‌‌‌ و سپس‌‌‌ به‌‌‌سمت‌‌‌ محدوده کمیابی‌‌‌ آب تغییر خواهد کرد. با ادامه‌‌‌ روند موجود در سال ۱۴۲۰ به‌‌‌ دهک‌‌‌ دوم از پایین‌‌‌ سقوط خواهیم‌‌‌ کرد. در این‌‌‌ خصوص ترکیه‌‌‌ با سرانه‌‌‌ ۲۲٧۲مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر بالاترین‌‌‌ و مصر با سرانه‌‌‌ ۹.۳۱مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر پایین‌‌‌ترین‌‌‌ رتبه‌‌‌ را در بین‌‌‌ کشورهای‌‌‌ مورد بررسی‌‌‌ به‌‌‌ خود اختصاص داده‌‌‌اند.
  • آقاجانلو رئیس هیات عامل ایمیدرو شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت، با صدور حکمی محمد آقاجانلو را به عنوان معاون وزیر و رئیس هیات عامل ایمیدرو منصوب کرد.
  • استقبال ایران از جذب سرمایه شرکت‌های خارجی

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو بر آمادگی ایران برای تقویت روابط با کشورهای عضو مجمع «یک کمربند-یک جاده» تاکید کرد و گفت: ایران از حضور و مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی در بخش انرژی خود استقبال می‌کند. این شرکت‌ها می‌‌‌توانند به کمک مدل‌‌‌های سرمایه‌گذاری برد-برد با مشارکت شرکت‌های ایرانی در حوزه‌‌‌های جذاب سرمایه‌گذاری کنند.
  • فولاد در مسیر اقتصاد چرخشی

    دنیای اقتصاد: «بازیافت محصولات فلزی» محور اصلی اقتصاد چرخشی موضوعی است که در بیست و ششمین همایش پژوهشگران صنعت فولاد کشور یا سمپوزیوم فولاد۱۴۰۳ که هم‌اکنون در کیش در حال برگزاری است، مطرح شده است. پیشگامی صنعت فولاد در این عرصه باید مورد توجه سایر صنایع قرار گیرد.
  • افزایش سهم تولید داخلی از بازار مصرف

    دنیای‌اقتصاد: براساس لایحه بودجه سال‌‌‌ آینده، وزارت صمت موظف شده است با تکمیل زنجیره ارزش محصولات دخانی و کشاورزی و صادرات، ضمن تعیین عوارض گمرکی سیگار و تنباکوی وارداتی، مضاف بر رعایت قوانین و مقررات موجود، سهم تولید داخلی از بازار مصرف را افزایش دهد. منابع پس از تامین، بابت نوسازی و تجهیز خطوط تولید صنعت دخانیات صرف خواهد شد.
  • بحث ایمنی را به چارت وزارت صمت برگرداندیم

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه طرح جامع معادن زغال‌‌‌سنگ را پیگیری می‌کنیم، گفت: معادن زغال‌‌‌سنگ از فناوری روز دنیا برخوردار نیستند و در این زمینه عقب هستیم.
  • پنج‌ تکلیف دولت برای ایمنی معادن زغال‌‌‌سنگ در بودجه ۱۴۰۴

    دنیای‌اقتصاد: در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به‌منظور ارتقای ایمنی معادن زغال‌سنگ، پنج‌تکلیف مشخص شده است که به شرح ذیل هستند:
  • حقوق دولتی معادن در استان‌ها هزینه می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴، دولت مکلف است ۱۵‌درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانه‌داری کل کشور منظور کند.به گزارش خبرگزاری مهر، براساس تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور دولت مکلف است ۱۵‌درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانه‌داری کل کشور منظور کرده و سهم هر استان و شهرستان دارای معادن را به‌نسبت پرداختی هر شهرستان و استان براساس تبصره ۶ ماده ۱۴ قانون معادن الحاقی با اولویت شهرستانی که معدن در آن قرار دارد هزینه کند.شرکت‌های صنعتی گل‌گهر ذیل موضوع قرارداد مشارکت معدن گل‌گهر و شرکت چادرملو ذیل قرارداد مشارکت معدن چادرملو موظف هستند با رعایت مفاد قرارداد فی‌مابین بابت حق انتفاع دارنده پروانه بهره‌برداری به میزان ۵۵‌درصد از بهای کلوخه استخراجی از معدن مربوطه را به سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی ایران پرداخت کنند.
  • تعیین جریمه برداشت آب از منابع زیرزمینی

    دنیای‌اقتصاد: طبق بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴، هر نوع برداشت آب از منابع زیرزمینی مشمول عوارض یا در صورت غیرمجاز بودن، مشمول جریمه خواهد شد.
  • نرخ‌‌‌ آب‌‌‌بها تغییر کرد

    دنیای‌اقتصاد: طبق بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ نرخ آب‌‌‌بها تغییر یافت. به‌‌‌گزارش «ایسنا»، براساس بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴، وزارت نیرو از طریق شرکت‌های آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آب‌‌‌بها به‌‌‌ازای هر مترمکعب فروش آب شرب تا الگوی مصرف آب برای مشترکان خانگی (و تا ظرفیت قراردادی برای مشترکان غیرخانگی) آب، مبلغ ۲هزار ریال و به‌‌‌ازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف آب برای مشترکان خانگی (و تا ظرفیت قراردادی برای مشترکان غیرخانگی) آب مبلغ ۴هزار ریال از مشترکان خانگی و غیر‌خانگی دریافت و به حساب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نزد خزانه‌‌‌داری کل کشور واریز کند. صد درصد وجوه دریافتی تا ۲۰‌هزار میلیارد ریال جهت هزینه‌‌‌کرد «کاهش هدررفت آب شهری» در چارچوب موافقت‌نامه متبادله با سازمان در همان استان اختصاص می‌‌‌یابد. دستگاه اجرایی مکلف است تا پایان خردادماه نسبت به مبادله موافقت‌نامه مزبور اقدام کند. مشترکان با نرخ تعرفه آب صفر یا معاف از پرداخت تعرفه آب مشمول این بند نیستند.
  • فرسودگی شبکه توزیع آب

    دنیای اقتصاد: محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران، با بیان اینکه در حال حاضر چهارمین سال خشکسالی را در استان تهران پشت سر می‏‏‌گذاریم، عنوان کرده هر شهروند استان تهران روزانه ۲۵۰لیتر آب مصرف می‌کند، این در حالی است که در کشورهایی که بالغ بر ۷۵۰میلی‌متر در سال بارندگی دارند، میزان مصرف آب شهروندان روزانه ۱۷۰لیتر است. به گفته کارشناسان، مصرف سرانه ما در بخش شرب نزدیک به دوبرابر متوسط جهانی است، در حالی که نسبت به متوسط جهانی یک‌سوم ظرفیت منابع آبی را در اختیار داریم.
  • صنعت فولاد در تنگنای انرژی

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: صنعت فولاد، به‌عنوان یکی از ستون‌‌‌های اصلی اقتصاد کشور، در سال‌های اخیر با چالش‌‌‌های جدی روبه‌رو شده و محدودیت‌های انرژی و موانع صادراتی، تولید و صادرات این صنعت را تحت‌تاثیر قرار داده‌‌‌اند. گزارش‌‌‌های آماری نشان می‌دهند که تولید در برخی بخش‌‌‌ها تا ۱۰‌درصد کاهش یافته است. این وضعیت نه‌تنها بر صنعت فولاد، بلکه بر صنایع وابسته و اقتصاد کلان کشور نیز تاثیر منفی گذاشته است.
  • تجارت‌جهانی در گرو صادرات

    پریسا حاجی‏‏‏‏‏‌محمدی / کارشناس کسب‌وکار حرفه‏‏‏‏‏‌ای DBA
    تجارت، محرک قدرتمند توسعه اقتصادی و کاهش فقر است. برای ایجاد رونق اقتصادی لاجرم باید به تجارت‌جهانی و فعالیت سازمانی و شرکتی در کلاس جهانی بیندیشیم و چاره‌‌‌‌‌‌ای جزجهانی‌شدن نداریم. جهانی‌شدن نیز در گرو صادرات است.
  • ریشه ناکامی شهرک‏‏‌‎های صنعتی

    دنیای اقتصاد: فقدان استراتژی‌‌‌ توسعه‌‌‌ صنعتی‌‌‌ در کشور موجب‌‌‌ شده است تا‌‌‌ مبنای‌‌‌ سیاستگذاری‌‌‌ در زمینه‌‌‌ توسعه‌‌‌ شهرک‌های‌‌‌ صنعتی‌‌‌ بیشتر متاثر از رویه‌‌‌های‌‌‌ غالب‌‌‌ جهانی‌‌‌ باشد تا اینکه برپایه‌‌‌ مختصات بومی‌‌‌ باشد؛ به‌‌‌نحوی‌‌‌که‌‌‌ در یک‌‌‌ دوره رویکرد قطب‌‌‌های‌‌‌ توسعه‌‌‌ (با تمرکز بر صنایع‌‌‌ کوچک‌‌‌ و متوسط‌‌‌) و در دوره‌ای‌‌‌ دیگر، تاکید بر کاهش‌‌‌ مداخلات دولت‌‌‌ در توسعه‌‌‌ صنعتی‌‌‌ قرار می‌گیرد. در این‌‌‌ چارچوب، به‌‌‌رغم‌‌‌ وجود قانون «نحوه واگذاری‌‌‌ مالکیت‌‌‌ و اداره امور شهرک‌های‌‌‌ صنعتی‌‌‌»، همچنان اختلالاتی‌‌‌ در نحوه مدیریت‌‌‌ شهرک‌ها و خدمات‌رسانی‌‌‌ به‌‌‌ آنها و واحدهای‌‌‌ مستقر مشاهده می‌شود.
  • جوابیه توانیر به گزارش «پایان باز بی‌‌‌برقی صنعت»

    شرکت توانیر در واکنش به گزارشی با عنوان «پایان باز بی‌‌‌برقی صنعت» منتشرشده در تاریخ ۱۸ مهر ۱۴۰۳ روزنامه «دنیای‌اقتصاد» جوابیه‌‌‌ای تهیه کرده که در ادامه عینا آورده شده است:
  • بی‏‏‌برقی،‏‏‌ تولید فولادی‏‏‌ها را کاهش داد

    دنیای‌اقتصاد: گزارش تولید زنجیره فولاد کشور طی نیمه نخست امسال نشان می‌دهد که اعمال محدودیت برق صنایع، بیش از سال‌های گذشته، روند تولید فولادسازان کشور را تحت‌تاثیر قرار داده و موجب کاهش بین ۳.۳ تا ۱۰درصدی تولید نسبت به نیمه نخست سال گذشته شده است. به گزارش «ایسنا»، طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد طی نیمه ابتدایی سال‌جاری نشان می‌دهد که در مجموع ۵میلیون و ۷۰۹‌هزار تن مقاطع طویل فولادی تولید شده که نسبت به ۶میلیون و ۳۵۹‌هزار تن فولاد تولیدشده در مدت مشابه سال گذشته ۱۰‌درصد افت داشته که بیشترین میزان کاهش در تولید این زنجیره است.
  • سیگنال تابستانی تورم تولیدکننده

    دنیای اقتصاد: افزایش ماهانه و نقطه به نقطه تورم تولیدکننده در مردادماه نشان از این دارد که صنایع و بخش‌های تولیدی در فصل تابستان به احتمال بالا در نتیجه شوک‌های سمت عرضه با افزایش قیمت مواد اولیه مواجه بودند؛ هرچند بر مبنای برخی شاخص‏ها تقاضای مواد اولیه نیز افزایشی بوده است.
  • چالش‏‏‌های پیش‌روی صنعت برق‌آبی در ایران

    احسان فرهادی دکترای اقتصاد دانشگاه تربیت‌مدرس (پژوهشگر صنعت آب و برق)
    انرژی برق‌‌‌آبی به‌عنوان یکی از منابع تجدیدپذیر و پاک، نقش مهمی در تامین انرژی جهان ایفا می‌کند. این انرژی علاوه‌بر دوستدار محیط‌زیست بودن، از قابلیت اطمینان بالایی نیز برخوردار است. در ایران با وجود پتانسیل‌‌‌های آبی قابل‌توجه، از دیرباز به توسعه نیروگاه‌‌‌های برق‌‌‌آبی توجه شده است و این نیروگاه‌‌‌ها سهم قابل‌توجهی در تامین برق کشور داشته‌‌‌اند.
  • شرط آزادسازی صادرات برق اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: صنعت تجدیدپذیر از شمول تکالیف دولت آزاد خواهد بود و محدودیتی در تعیین قیمت برق تولیدشده، عرضه آن در بورس انرژی و صادرات به‌‌‌جز در دوران پیک مصرف، نخواهد داشت.
  • صدای خاموش صنعت نساجی

    دنیای اقتصاد: صنعت نساجی ایران با وجود داشتن سابقه تاریخی طولانی در مقایسه با رقبای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای عقب مانده است. ایران در سال گذشته تنها ۷۰۰میلیون دلار صادرات نساجی داشته که از این مقدار، فقط ۶۶میلیون دلار مربوط به پوشاک بوده است.
  • مصرف برق استخراج یک بیت‌کوین معادل مصرف ۴۱۰ واحد مسکونی

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح نظارت و سامان‌دهی استخراج رمزارز گفت: شهروندان مسوولیت‌‌‌پذیر در راه کمک به صنعت برق با گزارش استخراج‌‌‌کنندگان غیرمجاز رمزارز، پاداش یک‌‌‌‌میلیون‌‌‌ تومانی برای هر ماینر غیرمجاز تا سقف ۲۵میلیون تومان دریافت می‌کنند.
  • پایش و رصد منابع مصرف آب در تمامی شهرها طی سال آبی ۱۴۰۳ -۱۴۰۴

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت آبفای کشور درخصوص برنامه‌های گذر از تنش آبی در سطح کشور اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم و مستمر در آبفای کشور، پایش و رصد منابع مصرف آب در تمامی شهرها طی سال آبی ۱۴۰۴ -۱۴۰۳ است که بر این اساس طرح‌های آبرسانی اولویت‌دار برای مقابله با تنش آبی در چند استان در نظر گرفته شده تا بتوانیم مشکلات این استان‌ها را در پیک مصرف تابستان آینده برطرف کنیم.
  • شکست طلسم قیمت دستوری

    دنیای اقتصاد: قیمت‌گذاری دستوری چهار محصول لبنی حذف شد. به گفته دبیر انجمن صنایع لبنی، قیمت‌گذاری دستوری چهارمحصول لبنی براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار و مجوز سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برداشته شد. با حذف قیمت‌گذاری دستوری این محصولات لبنی، فعالان اقتصادی امیدوارند دامنه کالاهای مشمول حذف نرخ‌‌‌گذاری دولتی افزایش یابد. اقتصاد ایران طی نیم‌قرن اخیر متاثر از نرخ‌‌‌گذاری دستوری وضعیت نابه‌سامانی داشته است. از همین‌رو حذف قیمت‌گذاری دستوری و توقف سرکوب قیمتی، یکی از ‌‌مطالبات اصلی فعالان اقتصادی از سال‌های گذشته است.
  • افزایش تورم در بخش معدن

    دنیای اقتصاد: مرکز آمار ایران اعلام کرد: در شهریورماه ۱۴۰۳ تورم تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۶.۲درصد افزایش داشته است. مرکز آمار ایران گزارش شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن مربوط به شهریورماه را منتشر کرد. براساس این گزارش، در شهریورماه سال‌جاری، شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن ۲۳۲۲.۸ محاسبه شد که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۶.۲درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۸.۵‌درصد و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۲۹.۵‌درصد افزایش داشته است.
  • معاون برنامه‌‌‌ریزی، نوآوری و هوشمندسازی وزارت‌صمت منصوب شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صمت در حکمی سعید شجاعی را به‌‌‌عنوان معاون برنامه‌‌‌ریزی، نوآوری و هوشمندسازی این وزارتخانه منصوب کرد.
  • تشکیل گروه ویژه بررسی ایمنی معادن زغال‌سنگ در وزارت صمت

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صمت از تشکیل یک گروه ویژه در وزارت صمت برای بررسی وضع ایمنی معادن زغال‌سنگ کشور خبرداد.
  • خسارت قطعی برق به صنعت فولاد

    دنیای‌اقتصاد: بررسی‌ها نشان می‌دهد محدودیت‌های فزاینده برق که تا مهرماه هم ادامه داشت، موجب افت ۵.۷درصدی تولید فولاد ایران در نیمه نخست سال شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، کمبود برق یکی از موانع اساسی تولید فولاد در کشور در تابستان سال‌جاری بود.
  • تعرفه برق تجدیدپذیر صنایع و دستگاه‌‌‌های اجرایی اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و دستگاه‌‌‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه مهر ۱۴۰۳ اعلام شد.
  • افت شاخص تنوع تولید برق در ایران

    دنیای اقتصاد: تنوع منابع‌‌‌ تولید برق از مهم‌ترین‌‌‌ ابعاد امنیت‌‌‌ انرژی‌‌‌ است‌‌‌ که‌‌‌ به‌‌‌صورت افزایش‌‌‌ سهم‌‌‌ منابع‌‌‌ مختلف‌‌‌ انرژی‌‌‌ در تولید برق و ایجاد توازن بین‌‌‌ آنها برای‌‌‌ کاهش‌‌‌ تمرکز و وابستگی‌‌‌ به‌‌‌ یک‌‌‌ منبع‌‌‌ انرژی‌‌‌ تعریف‌‌‌ می‌شود. بررسی‌‌‌ها حاکی از این است که روند کلی‌‌‌ شاخص‌‌‌ تنوع سبد تولید برق در چند دهه‌‌‌ اخیر نزولی‌‌‌ بوده و در چند سال گذشته‌‌‌ نیز از محدوده قابل‌‌‌قبول به‌‌‌ محدوده ضعیف‌‌‌ سقوط کرده است‌‌‌. دلیل‌‌‌ این‌‌‌ وضعیت‌‌‌ وابستگی‌‌‌ زیاد به‌‌‌ گاز طبیعی‌‌‌ برای‌‌‌ تولید برق بوده است. آمارها همچنین نشان می‌دهد ایران از نظر میزان تنوع سبد تولید برق در رتبه‌‌‌ ١٣١ جهان قرار دارد. این در حالی است که تنوع‌بخشی‌‌‌ به‌‌‌ سبد تولید برق علاوه بر کمک‌‌‌ به‌‌‌ حل‌‌‌ ناترازی‌‌‌ انرژی‌‌‌، عدم‌النفع‌‌‌های‌‌‌ استفاده از سوخت‌‌‌های‌‌‌ مایع‌‌‌ را کاهش‌‌‌ می‌دهد، به‌‌‌ کاهش‌‌‌ آلودگی‌‌‌های‌‌‌ زیست‌محیطی‌‌‌ کمک‌‌‌ می‌کند و درنهایت‌‌‌، باعث‌‌‌ افزایش‌‌‌ امنیت‌‌‌ تامین‌‌‌ انرژی‌‌‌ کشور خواهد شد.
  • خطای بنگاه بزرگ

    دنیای اقتصاد: یکی از مسائلی که صنعت ایران با آن درگیر است، این است که بنگاه‌های بزرگ همان بنگاه‌های کوچکی نیستند که بزرگ شده و مسیر رشد طبیعی خودشان را طی کرده باشند و توجه به این نکته نیز ضروری است که رابطه بهره‏وری و اندازه بنگاه برعکس است.
  • معدن‌کاری به سبک ترکیه

    دنیای اقتصاد: بیشترین حوادث ناگوار معدنی دنیا، در معادن زیرزمینی و به‌ویژه زغال سنگ رخ داده است در ایران نیز حادثه معدن زغال سنگ ماه گذشته یکی از ناگوارترین حوادث در تاریخ معدن‌کاوی کشور است. کارشناسان اعتقاد دارند استفاده از تجهیزات جدید ایمنی ‌ مانند کابین نجات در ترکیه و همین‌طور بازنگری در سیستم نظارتی دولت، از الزامات جلوگیری از بروز حوادث ناگوار در این بخش است. بهبود ایمنی در معادن نه تنها یک ضرورت انسانی است، بلکه می‌تواند به ارتقای جایگاه ایران در عرصه بین‌المللی نیز کمک کند.
  • تولید در توزیع؛ راهبرد ویژه توانیر برای عبور از اوج بار ۱۴۰۴

    دنیای‌اقتصاد: معاون هماهنگی توزیع توانیر تمرکز ویژه بر تولید در توزیع از طریق سهولت‌بخشی به شرایط توسعه سامانه‌‌‌های خورشیدی را از مهم‌ترین برنامه‌‌‌های این معاونت برای گذر از اوج بار ۱۴۰۴ عنوان کرد.
  • رشد ۱۲ درصدی حجم آب موجود در سدهای کشور

    دنیای‌اقتصاد: حجم آب سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۳) تا ۲۱مهرماه با رشد ۱۲درصدی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته همراه شد.
  • محمدصادق مفتح، جانشین وزیر صمت در امور بازرگانی شد

    دنیای‌اقتصاد: با حکم وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدصادق مفتح به‌‌‌عنوان جانشین وزیر صمت در امور بازرگانی منصوب شد.
  • معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت در حکمی ابراهیم شیخ را به سمت معاونت صنایع عمومی وزارت صمت منصوب کرد.
  • افزایش ۲.۵درصدی تولید برق نیروگاه‌‌‌های تهران

    دنیای‌اقتصاد: نیروگاه‌‌‌های شرکت تولید نیروی برق تهران در شش‌ماه نخست سال امسال ۲.۵‌درصد نسبت به مدت‌‌‌زمان مشابه سال گذشته افزایش تولید انرژی داشته‌‌‌اند.
  • قیمت‌گذاری مواد ناریه شفاف شود

    دنیای اقتصاد: افزایش قیمت مواد ناریه (مواد منفجره غیرنظامی)، چالش جدی معادن کوچک و متوسط است. در پی این بحران، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در نامه‌‌‌ای به وزیر دفاع، شفاف‌‌‌سازی بهای تمام‌‌‌شده این مواد و نظارت بر قیمت‌گذاری آنها را خواستار شده است. افزایش ناگهانی و مداوم قیمت مواد ناریه در سال‌های اخیر، به بحرانی تازه برای معدن‌‌‌کاران، به‌‌‌ویژه معادن کوچک و متوسط تبدیل شده است و معادن کوچک که منابع مالی محدودی دارند، بیشتر به مواد ناریه وابسته‌‌‌اند، چراکه قادر به تامین ماشین‌‌‌آلات گران‌‌‌قیمت نیستند و افزایش ۷۰۰درصدی قیمت مواد ناریه، آنها را در شرایط بحرانی قرار داده است.
  • جلوگیری از انتشار ۱۲.۸میلیون تن گاز گلخانه‌‌‌ای با توسعه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر

    دنیای‌اقتصاد: براساس گزارش مرکز پایش منابع انرژی تجدیدپذیر و تولید پراکنده، در شش‌ماه نخست سال‌جاری، با بهره‌برداری از نیروگاه‌های پاک، از انتشار معادل ۱۲.۸میلیون تن گاز دی‌اکسیدکربن جلوگیری ‌‌‌شد که اثر زیست‌محیطی بسیار بالایی دارد.
  • سیاست‌زدگی تامین برق

    دنیای اقتصاد : در هند برق کالایی عمومی است با این حال برای برخی عمومی و برای برخی عمومی‌تر است. سیاستمداران در هند با دستکاری گزارش‌های مصرف واقعی برق به‌طور غیرمستقیم به رای‏دهندگان خود یارانه می‌دهند و این یارانه باعث خسارت رفاهی گسترده‏ای شده است.
  • مجمع گفت‏‏‌وگوی همکاری آسیا؛ فرصت‏‏‌ها، چالش‏‏‌ها و راهکارها

    سعید سیفی / کارشناس مسائل صنعتی و کسب‌وکار
    رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران، چندی پیش به کشور قطر سفر کرد تا علاوه بر دیدار و گفت‌‌‌وگو با سران کشورهای مختلف، در اجلاس مجمع گفت‌‌‌وگوی همکاری آسیا (ACD) سخنرانی کند. مسعود پزشکیان در اجلاس مجمع گفت‌‌‌وگوی همکاری آسیا با اشاره به اینکه قاره آسیا همواره مورد توجه ایران بوده است، تاکید کرد، این قاره امروز جایگاه مهمی در شبکه تجارت جهانی دارد.
  • پارادایم‌شیفت صنعتی آرژانتین

    دنیای اقتصاد: آرژانتین برای تشویق سرمایه‏گذاری خارجی بزرگ‌مقیاس طیفی از سیاست‏های صنعتی به‌صورت معافیت مالیاتی بر سود تقسیمی و سیاست ارزی به شکل قوانین ویژه درباره درآمد صادراتی ارز خارجی ارائه کرده است که می‏تواند یک پارادایم‌شیفت در دولت خاویر میلی محسوب شود.
  • معاون توسعه مدیریت منابع و امور استان‌های وزارت صمت منصوب شد

    سید محمداتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت، در حکمی «یونس الستی» را به‌عنوان معاون توسعه مدیریت منابع و امور استان‌های این وزارتخانه معرفی و منصوب کرد. به گزارش وزارت صمت، در بخشی از این حکم آمده است:«نظر به تعهد، تخصص، شایستگی و سوابق جنابعالی، به موجب این حکم به سمت «معاون توسعه مدیریت و منابع و امور استان‌ها» منصوب می‌شوید. انتظار دارد با صرف همت و اتخاذ تدابیر موثر علاوه بر استقرار مناسب سطوح سازمانی مصوب آن معاونت و ستاد وزارت با اعمال هرگونه تشریک مساعی و وفاق لازم در این حوزه با سایر حوزه‌های ستادی وزارت موجبات تسهیل و تسریع و انسجام در امور مهیا شود.» الستی در کارنامه خود مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات را داشته است.
  • توسعه تجدیدپذیرها

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه هر نیروگاه خورشیدی یک کیلوواتی ۱۸۰۰ کیلووات ساعت برق در سال تولید می‌کند، گفت: تا پایان سال به تعداد واحدهای تجدیدپذیر کشور افزوده خواهد شد و امیدواریم تا دوسال آینده در مجموع ۶هزار مگاوات افزایش ظرفیت را از محل صرفه‌‌‌جویی و سایر اقدامات رقم بزنیم. به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، عباس علی‌‌‌آبادی در نشست مشترک اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، رفع ناترازی برق در کشور را در کنار پیشبرد بسیاری از امور، مستلزم همکاری و همیاری مجلس شورای اسلامی با بدنه دولت دانست و افزود: من امروز قبول کرده و در عرصه خدمت‌‌‌رسانی در حوزه صنعت آب و برق وارد شده‌‌‌ام و انتظار دارم نمایندگان خانه ملت برای برون رفت از چالش‌‌‌ها و مشکلات پیش‌‌‌روی این صنعت در کنار وزارت نیرو قرار گیرند. وزیر نیرو یادآور شد: برنامه‌‌‌های ارائه شده برای صنعت آب و برق در ابتدای دولت چهاردم تقدیم مجلس شورای اسلامی شد که ۱۰۰‌درصد آن مورد تایید نمایندگان قرار گرفت.
  • پایان باز بی‌برقی صنعت

    دنیای اقتصاد: شامخ شهریورماه با ثبت پنجمین کاهش متوالی، حکایت از انقباض و رکود فعالیت‌های اقتصادی دارد. تداوم مشکل قطعی برق در کنار قطعی گاز در زمستان، به عوامل مخلی برای رشد بخش صنعت تبدیل شده است که خروج سرمایه از کشور را به دنبال دارد.
  • ۱۵۰۰مگاوات نیروگاه جدید تا پایان سال وارد مدار می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه تا پایان سال حدود ۱۵۰۰مگاوات نیروگاه جدید به مدار وارد می‌شود، گفت: دولت متعهد به تامین میزان مشخصی برق برای مردم است و لازم است شهروندان هزینه مازاد مصرف برق خود را بپردازند.
  • حادثه معدن طزره دامغان جان یک معدن‌کار را گرفت

    دنیای اقتصاد: رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت دامغان گفت: کارگر ۵۳ساله در معدن زغال‌سنگ طزره این شهرستان دچار سانحه شد و جان خود را از دست داد. حمید صالحی در گفت‌وگو با «ایرنا» افزود: کارگری با نام «مهدی پاکدل» بر اثر برخورد واگن در معدن مادر زغال‌سنگ طرزه دچار سانحه شد و با وجود امدادرسانی، جان باخت.
  • هدف‌‌‌گذاری افزایش نیروگاه‌‌‌های حرارتی تا ۱۶‌هزار مگاوات

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل جدید شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با تاکید بر اینکه هدف ما در این دوره پایداری، توسعه و افزایش تولید برق خواهد بود، گفت: براساس برنامه‌‌‌ریزی صورت‌گرفته، ظرفیت نیروگاه‌‌‌های حرارتی برای رفع ناترازی میان تولید و مصرف برق بالغ بر ۱۶‌هزار مگاوات افزایش خواهد یافت.
  • افت بهاری امنیت سرمایه‌گذاری

    اقتصاد ایران از هر دو بعد عرضه و تقاضا در معرض شوک‌های داخلی و خارجی بسیاری است. تلاطم قیمت‌های جهانی منابع طبیعی، تحریم‌ها و کاهش تقاضای جهانی در کنار عواملی همچون کسری برق و کمبود مواد اولیه، هر دو طرف عرضه و تقاضای اقتصاد ایران را تحت‌تاثیر منفی قرار داده است. در چنین شرایطی شاخص امنیت سرمایه‌گذاری می‌تواند نمایی از وضعیت اقتصادی ایران باشد. سرمایه‌گذاری از مهم‌ترین متغیرهای اقتصادی و موتور محرک اقتصاد است که در تولید و رشد و توسعه اقتصادی کشور نقش کلیدی دارد. این شاخص اما در ایران طی سال‌های اخیر، به سمت بدتر شدن پیش رفته و تاثیر منفی خود را بر بسیاری از حوزه‏‏‌ها از جمله بخش‏‏‌های مختلف تولیدی گذاشته و موجب خروج سرمایه‌گذاران از کشور شده است. در نبود امنیت، عدم‌سرمایه‌گذاری در حوزه‏‏‌هایی همچون انرژی و زیرساخت‏‏‌ها، ناترازی‏‏‌های گسترده و افت کمیت و کیفیت تولید و تبعات مختلف اقتصادی و اجتماعی را به دنبال داشته است.
  • اجرای ۱۴ مگاپروژه برای کاهش ناترازی برق

    دنیای‌اقتصاد: معاون برق و انرژی وزیر نیرو با اشاره به برنامه‌‌‌ریزی صورت‌گرفته برای اجرای ۱۴مگاپروژه صنعت برق با هدف کاهش ناترازی در اوج بار سال ۱۴۰۴، گفت: در قالب این برنامه ۳‌هزار و ۶۲۹مگاوات نیروگاه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای جدید احداث خواهد شد.
  • افزایش ۵۵ درصدی قیمت آب برای بدمصرف‌‌‌ها

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه آب برای مشترکان بدمصرف در پله‌‌‌های آخر تا ۵۵‌درصد افزایش یافته است. به‌‌‌گزارش «ایسنا»، با توجه به ضرورت حفظ منابع اندک آبی کشور، امر تغییر در رفتار مصرف مشترکان بدمصرف به منظور کنترل و مدیریت مصرف بی‌‌‌رویه آنها ضروری است.
  • وجیه‌‌‌الله جعفری، معاون معدنی وزارت صمت شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت، وجیه‌‌‌الله جعفری را که سابقه ریاست هیات‌عاملی سازمان ایمیدرو را در کارنامه دارد، به سمت معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صمت انتخاب و جایگزین رضا محتشمی‌‌‌پور کرد. به گزارش «ایسنا»، سید محمد اتابک در حکمی وجیه‌‌‌الله جعفری را به معاونت معادن و فرآوری مواد این وزارتخانه منصوب کرد. تا پیش از این معاونت این حوزه برعهده رضا محتشمی‌‌‌پور بوده که به حکم اولین وزیر صمت دولت سیزدهم (سیدرضا فاطمی‌‌‌امین) در آبان‌ماه سال ١۴٠٠، به این سمت منصوب شده بود.
  • فرشاد مقیمی به ایدرو رفت

    دنیای اقتصاد: فرشاد مقیمی، با حکم سیدمحمد اتابک وزیر صنعت معدن و تجارت به سمت معاون وزیر و رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) منصوب شد. مقیمی معاونت صنایع وزارت صمت، مدیرعاملی ایران خودرو و نیز مدیرعاملی شرکت شهرک‌های صنعتی و صنایع کوچک را در کارنامه کاری خود دارد.
  • مصرف ۲۳‌درصد از آب شرب کشور توسط تهرانی‏‏‌ها

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: این استان با مصرف سالانه ۱.۵میلیارد مترمکعب آب، ۲۳‌درصد از کل مصرف آب شرب کشور را به خود اختصاص داده که نشان‌‌‌دهنده سهم بالای این استان در مصرف آب شرب است.
  • شکلات؛‏‏‌ تلخ یا شیرین؟

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: صنعت شکلات کشور، با سهمی قابل‌توجه از بازار ۲۳۰میلیارد دلاری جهانی، در نقطه عطفی حساس قرار گرفته است. این صنعت که سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰‌هزار تن شکر و ۳۰۰‌هزار تن روغن مصرف می‌کند، اکنون با چالش‏‏‌های جدی در تامین مواد اولیه مواجه است. افزایش ۴.۱درصدی تقاضای جهانی در سال ۲۰۲۳، همراه با رشد قیمت کاکائو و نوسانات ارزی، فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان وارد کرده است. با این حال، تغییر الگوی مصرف به سمت محصولات سلامت‏‏‌محور و شکلات‏‏‌های تلخ، فرصت‏‏‌های جدیدی را پیش‌روی این صنعت ۱۲۰‌هزار نفری قرار داده است. تحلیل‏‏‌ها نشان می‌دهد که نوآوری در استفاده از شیرین‏‏‌کننده‏‏‌های طبیعی و تمرکز بر صادرات می‏‏‌تواند راهگشای چالش‏‏‌های کنونی باشد. بررسی‏‏‌های میدانی و آمارهای اقتصادی حاکی از آن است که صنعت شکلات کشور، به‌رغم مشکلات موجود، پتانسیل قابل‌توجهی برای رشد و ارزآوری دارد.
  • حلقه وابستگی صنعت به واردات

    دنیای اقتصاد: تولید در ایران تا حدود زیادی وابسته به واردات است. این وابستگی در مورد تولیدات صنعتی به‌مراتب بیشتر است. اما وابستگی صنعت به واردات از چند جنبه قابل بررسی است و دارای جوانب مثبت و منفی متعددی است. براساس آمار سه‌ماهه تجارت خارجی در سال ۱۴۰۳، صنعت سهم ۶۴درصدی از واردات کشور دارد. همچنین آمار نشان می‌دهد که کالاهای واسطه‌‌‌ای و سرمایه‌‌‌ای در مجموع سهم بیش از ۸۵درصدی از ارزش واردات کشور دارند. براساس این آمار به نظر می‌رسد صنعت برای ارتقای تولید، ایجاد ارزش‌افزوده و همچنین افزایش بهره‌‌‌وری وابستگی زیادی به واردات دارد.
  • نبض صنایع میزبان مهاجران

    دنیای اقتصاد: نقش و اثر مهاجران بر اقتصاد جوامع میزبان موضوع جدید و تازه‌ای نیست. با این حال درباره اثر منفی مهاجران مباحث زیادی می‌شود و بسیاری اعتقاد دارند که برای نمونه حضور افغانستانی‌ها در ایران اثرات منفی اقتصادی بسیاری دارد. جدیدترین پژوهش‌ها در زمینه اثر مهاجران نشان می‌دهد که آنها بر اقتصاد از طریق رقابتی‌تر کردن بازارها اثر مثبت دارند و این اثر در بدترین حالت خنثی است. تجربه ترکیه در برخورد با مهاجران سوری، ارزیابی اقتصادی یکی از موارد مشابه به ایران را ارائه می‌کند.
  • آب؛ قربانی سیاست‌‌‌

    دنیای‌اقتصاد - فاطمه صالحی: مناقشات آبی داخلی در کشور ما به یکی از چالش‌‌‌های مهم کشور تبدیل شده است و عواملی همچون تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت، توسعه ناپایدار و مدیریت ناکارآمد منابع آب در تشدید این مناقشات نقش دارند. نمونه‌‌‌های بارز این مناقشات در حوضه‌‌‌های زاینده‌‌‌رود، کارون و تالاب هورالعظیم مشاهده می‌شود. راهکارهایی همچون بهبود ساختارهای قانونی و مدیریتی، ارتقای بهره‌‌‌وری آب در کشاورزی و تقویت مشارکت جوامع محلی پیشنهاد شده است.
  • وزیر نیرو با وزیر امور انرژی قطر دیدار کرد

    دنیای‌اقتصاد: در دیدار وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران با وزیر امور انرژی قطر، دو طرف بر لزوم نهایی‌سازی مطالعات مربوط به اتصال برق دو کشور تاکید کردند.
  • تهدید چینی زنجیره تامین

    دنیای اقتصاد: تنش‌های ژئوپلیتیک در چندسال اخیر، فشار محسوسی بر زنجیره‌های تامین بین‌المللی وارد آورده است. بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد که افزایش میزان نهاده‌های حیاتی تولیدشده در چین و قرار گرفتن شرکت‌های بزرگ در معرض تاثیرات ناشی از این تولیدات و پیامدهای آنها به‌ویژه در آلمان، همچنان بالاست.
  • انرژی‏‏‌های تجدید‌پذیر؛ الزام رسیدن به توسعه

    دنیای‌اقتصاد: در نشست کمیته محیط‌‌‌زیست کمیسیون استاندارد، محیط‌‌‌زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران تاکید شد که باید بنگاه‌‌‌های اقتصادی را به سمت دغدغه محیط‌‌‌زیستی سوق داد و حفاظت از محیط‌‌‌زیست به سبک زندگی ایرانی‌‌‌ها تبدیل شود.
  • جاماندگی از انقلاب تجدیدپذیر‌ها

    محمد سجاد عرفانی
    دنیای اقتصاد: در حالی که ترکیه با گام‏‏‌های بلند به سوی انقلاب انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر پیش می‌رود، ایران همچنان در تلاش برای رفع چالش‏‏‌های اساسی در صنعت انرژی خود است. ظرفیت تولید برق ترکیه به ۱۱۰,۵۳۹مگاوات رسیده که بیش از نیمی از آن از منابع پاک تامین می‌شود، اما ایران با تولید تنها ۱۱۰۰مگاوات برق تجدیدپذیر، فاصله زیادی با اهداف خود دارد. در حالی که ترکیه موفق به کاهش واردات برق و افزایش تولید گاز شده است، ایران با کمبود ۱۲‌هزار مگاواتی برق در اوج مصرف دست‌وپنجه نرم می‌کند. هر دو کشور با چالش‏‏‌های مالی روبه‌رو هستند، اما تحریم‏‏‌ها شرایط را برای ایران پیچیده‏‏‌تر کرده است. کاهش ۴۵درصدی قیمت برق در ترکیه فرصتی برای رشد صنایع فراهم کرده، در حالی که افزایش مصرف در ایران، فشار بر زیرساخت‏‏‌ها را تشدید می‌کند.
  • توسعه قرارداد خرید تضمینی تجدیدپذیر‌‌‌ها تا ۱۰مگاوات

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و بهره‌‌‌وری انرژی (ساتبا) از صدور «شناسه یکتا» برای پروژه‌‌‌های ساخت نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید توسط سازمان برنامه خبر داد.
  • میزان پرشدگی سدهای کشور ۴۷‌درصد است

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور گفت: براساس جدیدترین گزارش شرکت مدیریت منابع آب کشور هم‌‌‌اکنون میزان پرشدگی سدهای کشور برابر با ۴۷‌درصد است.به گزارش وزارت نیرو، فیروز قاسم‌‌‌زاده خاطرنشان کرد: حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در سال‌جاری ۲۴.۴۵میلیارد مترمکعب و در همین بازه زمانی در سال گذشته ۲۱.۶۹میلیارد مترمکعب بوده است که ۱۳‌درصد رشد را نشان می‌دهد.وی همچنین گفت: براساس جدیدترین آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای سال آبی جاری تا هشتم مهرماه (با گذشت هشت‌روز از سال آبی جدید) میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور ۰.۲میلیارد مترمکعب به ثبت رسیده است که این عدد در مدت مشابه سال گذشته برابر با ۰.۲۹میلیارد مترمکعب بوده است که بیانگر کاهش ۲۱درصدی میزان ورودی به سدهای کشور در این بازه زمانی است.سخنگوی صنعت آب کشور افزود: از ابتدای سال آبی جدید تاکنون، میزان خروجی سدهای کشور ۰.۵۹میلیارد مترمکعب است و سال گذشته ۰.۷۶میلیارد مترمکعب بوده است که ۲۲‌درصد کاهش داشته است.
  • نرخ خرید برق صنایع ابلاغ شد

    دنیای‌اقتصاد: در راستای اجرای ماده ۳ قانون مانع‌‌‌زدایی از توسعه صنعت برق، تعرفه برق مصارف تولید (صنعت و معدن)، کد تعرفه ۴ نرخ خرید برق صنایع ابلاغ شد.به گزارش وزارت نیرو، با در نظر گرفتن متوسط نرخ قراردادهای تبدیل انرژی معادل ۷,۲۴۳ریال به ازای هر کیلووات‌‌‌ساعت، بهای برق مشترکان موضوع این مصوبه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳ در تمامی فصول سال بر مبنای نرخ‌های اعلامی اخذ می‌شود.
  • راز بقا در بی برقی

    دنیای اقتصاد: مساله‌‌‌ پیامدهای ناترازی برق با توجه‌‌‌ به‌‌‌ سـیاسـت‌‌‌ سـهمیه‌‌‌بندی برق واحدهای صـنعتی‌‌‌ مسـتقر در شـهرک‌های صـنعتی‌‌‌، یکی‌‌‌ از چالش‌‌‌های صـنایع‌‌‌ اسـتان تهران است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد، انرژی توزیع‌‌‌ نشـده اسـتان تهران (به‌‌‌ غیر از محدودیت‌های شـهر تهران بزرگ) برابر ٢٠٤٤٤ کیلووات بوده اسـت‌‌‌. همچنین‌‌‌ توان مورد نیاز شـهرک‌های صـنعتی‌‌‌ برابر ١٧٤٥ مگاوات است‌‌‌ که‌‌‌ ١٠٠٠ مگاوات آن هنوز تامین‌‌‌ نشده است‌‌‌. اما بنگاه‌‌‌ها چه استراتژی‌‌‌هایی را برای مقابله با کمبود برق می‌توانند در پیش بگیرند؟ بررسـی‌‌‌ تجارب جهانی‌‌‌ نشـان می‌دهد بنگاه‌ها روش‌های مختلفی‌‌ را‌ برای مواجهه‌‌‌ با کمبود برق اتخاذ می‌کنند.
  • فرآیند ثبت‏‌نام، ارزیابی و انتخاب صادرکننده نمونه ۱۴۰۳ آغاز شد

    دنیای‌اقتصاد: سازمان توسعه تجارت ایران با انتشار اطلاعیه‌‌ای، از فرآیند ثبت‌‌نام ارزیابی و انتخاب صادرکنندگان نمونه ملی سال ۱۴۰۳ خبر داد. روز ملی صادرات به‌‌رسم سال‌های گذشته در راستای تحقق اهداف صادراتی و ارج نهادن به تلاش‌‌های فعالان عرصه صادرات غیرنفتی برگزار خواهد شد و سازمان توسعه تجارت ایران به‌‌ منظور انتخاب صادرکنندگان ممتاز و نمونه ملی، فرآیند ثبت‌‌نام ارزیابی و انتخاب صادرکنندگان نمونه ملی سال ۱۴۰۳، را آغاز کرده است.
  • چالش‌‌های زیست محیطی معادن

    دنیای‌اقتصاد: استخراج منابع طبیعی و معدنی همواره با چالش‌‌های زیست‌‌محیطی همراه بوده است. در این میان، عدم‌قطعیت درباره پیامدهای زیست‌‌محیطی استخراج معادن، تصمیم‌گیری درباره زمان بهینه بهره‌‌برداری را پیچیده‌‌تر می‌کند. مطالعه اخیر کریستوفر کاستلو و چارلز کولستاد به بررسی این موضوع پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه عدم‌قطعیت زیست‌‌محیطی می‌تواند بر تصمیم‌گیری درباره استخراج معادن تاثیر بگذارد.
  • دستورالعمل اعمال و تسویه گواهی صرفه‌‌‌جویی انرژی ‌برق ابلاغ شد

    دنیای‌اقتصاد: به‌‌‌منظور اجرای آیین‌‌‌نامه «ایجاد بازار بهینه‌‌‌سازی انرژی و محیط‌زیست» و اجرای طرح‌‌‌های بهره‌‌‌وری انرژی ‌برق با استفاده از ظرفیت‌‌‌های موجود و رفع ناترازی انرژی در کشور «دستورالعمل اعمال و تسویه گواهی صرفه‌‌‌جویی انرژی‌ برق محقق‌شده در بازار بهینه‌‌‌سازی انرژی و محیط‌زیست»، از سوی عباس علی‌‌‌آبادی وزیر نیرو ابلاغ شد.
  • توسعه صنعتی بدون صنعت!

    دنیای اقتصاد -امیررضا انگجی: اقتصاد ترکیه طی ۲۰سال پس از بحران مالی سال ۲۰۰۱ گام‌های مهمی به سوی رشد پایدار برداشته و میانگین نرخ رشد سالانه آن حدود ۵.۷درصد بوده است. اما کیفیت این رشد، به‌ویژه از سال ۲۰۰۷، بدون هیچ بهره‌‌‌وری، ارتقای تکنولوژیک محدود، تخصیص نادرست قابل‌توجه منابع به بخش ساخت‌وساز و افزایش عظیم اعتبار، ضعیف بوده است. از طرفی این رشد نیز عموما به صورت نابرابر توزیع شده است. این رشد بی‌کیفیت و نابرابر در چارچوب بدتر شدن نهادهای اقتصادی بوده که زیربنای آن نهادهای سیاسی رو به زوال است.
  • ۱۹ سد بیش از ۵۰‌درصد آب دارند

    دنیای‌اقتصاد: براساس اولین آمار منتشرشده از وضعیت سدهای کشور در سال آبی جدید از اول مهرماه تا روز شنبه، ۱۹سد بیش از ۵۰‌درصد آب دارند و حجم آب موجود در مخازن ۴۷‌درصد است.
  • دریافت ۵ برابر هزینه تامین برق از مشترکان بسیار پرمصرف

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل توانیر گفت: برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیم‌برابر هزینه تامین، تا ۱.۵برابر الگو ۱.۵برابر هزینه تامین و تا ۲.۵برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵برابر الگوی مصرف ۵برابر هزینه تامین برق در تعرفه برق مشترکان پرمصرف لحاظ می‌شود.
  • کسری ۲۴‌هزار مگاواتی برق در ۱۴۰۴

    دنیای‌اقتصاد: رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران ضمن اشاره به کسری ۲۴‌هزار مگاواتی برق در سال ۱۴۰۴ از آمادگی بخش خصوصی برای تولید ۴‌هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تا پایان سال آینده خبر داد.
  • تفاهم‌‌‌نامه‌‌‌ای فراتر از کاغذ امیدی برای توسعه پایدار در بخش معدن

    یاسر عرب‌نژاد / وکیل و مشاور حقوقی در حوزه فعالیت‏‏‌های اقتصادی و رفع موانع
    بخش معدن به‌‌‌عنوان یکی از ارکان حیاتی اقتصاد کشور، نقشی بی‌‌‌بدیل در تامین مواد اولیه صنایع مختلف ایفا می‌کند. اهمیت این بخش زمانی بیشتر نمایان می‌شود که به اهداف تعیین‌‌‌شده در قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران نگاه کنیم؛ جایی که رشد سالانه ۱۳‌درصدی و افزایش ۲۰درصدی اشتغال در بخش معدن پیش‌بینی شده است. با وجود این، بسیاری از تفاهم‌‌‌نامه‌‌‌ها و اسناد مشابه، به‌‌‌دلیل کلی‌‌‌گویی و عدم‌تعریف دقیق اهداف، تنها روی کاغذ باقی‌مانده‌‌‌اند و به مرحله اجرا نمی‌‌‌رسند. سوال این است که آیا تفاهم‌‌‌نامه ۲۸شهریور ۱۴۰۳ میان کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران، دبیرخانه شورای گفت‌‌‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان و کمیسیون معدن اتاق بازرگانی کرمان نیز از این دسته است؟
  • بوروکراسی، انرژی را می‏‏‌بلعد

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: در عصر حاضر که جهان با بحران‌های زیست‏‏‌محیطی و تغییرات اقلیمی دست و پنجه نرم می‌کند، انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر به‌عنوان راهکاری امیدبخش برای کاهش وابستگی به سوخت‏‏‌های فسیلی و حفظ محیط‌زیست مطرح شده‏‏‌اند. ایران، کشوری با پتانسیل عظیم در زمینه انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر، در مسیر ‌گذار به سمت این منابع پاک انرژی قرار گرفته است. با این حال، چالش‏‏‌های متعددی پیش‌روی این مسیر قرار دارد که نیازمند توجه جدی و برنامه‏‏‌ریزی دقیق است.
  • پیگیری صدور تضامین دولتی تامین مالی طرح‌‌‌های بخش خصوصی

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام‌‌‌ کرد: این وزارتخانه آماده پیگیری صدور تضامین دولتی برای تامین مالی خارجی طرح‌‌‌های بخش خصوصی است.
  • ضرورت سازماندهی فرآیند صادرات در صنعت فولاد

    دنیای‌اقتصاد: معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بر سازماندهی فرآیند صادرات در صنعت فولاد تاکید کرد.
  • درس معدنی از حادثه طبس

    دنیای اقتصاد: در پی حادثه دردناک انفجار در یکی از معادن زغال سنگ کشور مشخص شد که توانمندی‌های فنی و اقتصادی صنعت معدن ایران با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد. حاشیه سود پایین معادن زغال سنگ، انگیزه و توان مالی برای سرمایه‌گذاری در فناوری‌های پیشرفته ایمنی را کاهش داده است.
  • رشد صنعت در محدوده منفی

    دنیای اقتصاد: رشد شاخص تولید و فروش بنگاه‏‏‌های صنعتی بورسی همچنان در محدوده منفی قرار دارد. اگرچه در مردادماه نسبت به ماه قبل شاخص فروش افزایش داشته است، اما شاخص تولید همچنان در مسیر نزولی قرار دارد. مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه و ارز، تامین نقدینگی و همچنین محدودیت‌های تامین انرژی از جمله عواملی هستند که به کاهش تولید در بنگاه‏‏‌ها دامن زده‏‏‌ و رشد منفی شاخص تولید اغلب رشته‌فعالیت‏‏‌های صنعتی را به دنبال داشته‌اند. از طرفی اگرچه به نظر می‌رسد تقاضای موثر بنگاه‏‏‌ها در مردادماه بهبود داشته و به رشد شاخص فروش منجر شده است، اما رشد میانگین متحرک شاخص فروش در سه‌ماه منتهی به مردادماه همچنان کاهشی است.
  • تشکیل کمیته مشترک سرمایه‌گذاری برای حل معضل ناترازی برق

    دنیای‌اقتصاد: اتاق ایران و گروه شرکت‌های مپنا با هدف سرمایه‌گذاری در راستای حل معضل ناترازی برق، کمیته مشترک تشکیل می‌دهند. قرار است در قالب این کمیته، پروژه‌‌‌های تولید برق حرارتی، تجدیدپذیر و بهینه‌‌‌سازی تعریف شود.
  • معجزه بنگاه‌‌‌های خرد

    دکتر خلیل پیری / پژوهشگر اقتصادی
    در عصر دیجیتال، بسیاری‌‌‌ از صنایع‌‌‌ کوچک‌‌‌ و متوسط‌‌‌ می‌‌‌توانند ‌‌‌براساس فناوری‌‌‌های‌‌‌ نوظهور، استراتژی‌‌‌ ترجیحی‌‌‌ ورود به‌‌‌ بازارهای‌‌‌ منطقه‌‌‌ای‌‌‌ را مبتنی‌‌‌ بر تشکیل‌‌‌ شرکت‌های‌‌‌ چندملیتی ‌‌‌خرد به‌منظور جست‌وجوی‌‌‌ رشد در بازارهای‌‌‌ جدید اتخاذ کنند.
  • ایران آماده توسعه همکاری‌‌‌ها با بریکس در بخش انرژی

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با اشاره به موقعیت ممتاز جغرافیایی ایران برای تقویت و توسعه همکاری‌‌‌ها با‌‌‌ اعضای بریکس گفت: ایران در این اجلاس به‌منظور توسعه همکاری‌‌‌های صنعتی و فنی، پیشنهادهایی را ارائه می‌دهد. ضمن اینکه توجه ویژه‌‌‌ای به انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر شده و برنامه جامعی در این زمینه پیش‌بینی شده است.
  • زنجیره خسارات قطعی برق

    دنیای اقتصاد: در اقتصاد ایران، ضعف تولید برق به‌عنوان یک نهاده اساسی تولید، سال به سال تداوم می‌یابد که این امر باعث تضعیف ظرفیت عرضه کالاها و خدمات شده و در نتیجه حتی با وجود افزایش تقاضا ، توان پاسخگویی وجود ندارد. افزودن این نکته به کاهش تقاضای موثر معمای رکود تورمی اقتصاد ایران است که حتی تلاش‌های مالی و پولی برای کنترل تورم را بی‌اثر می‌کند.
  • مدل چهارسطحی موضوعات اقتصادی در دولت چهاردهم

    احمد تشکینی / رئیس موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی
    موضوعات اقتصادی ایران در دولت چهاردهم را می‌‌‌توان در چهار سطح فراکلان (بین‌المللی)، کلان، بخشی و خرد (خانوار و بنگاه) طبقه‌‌‌بندی کرد. در سطح اول یعنی فراکلان باید مجموعه اولویت‌‌‌های بیرونی (عمدتا مرتبط با خارج از مرزهای کشور) مانند رفع تحریم‌‌‌ها، FATF، توسعه روابط با همسایگان و فراروندهای فناوری شامل انقلاب صنعتی چهارم و هوش مصنوعی موردنظر قرار گیرد.
  • هزینه ناترازی بر دوش مردم

    دنیای اقتصاد: چالش‌های تولید و توزیع برق، مشکلات ساختاری اقتصاد در حال توسعه ایران هستند. تولید و توزیع برق در ایران گرفتار چالش‌های پیچیده‌ای شده است. افت شبکه و ناکارآمدی بخش توزیع و انتقال، انحصار طبیعی و قیمت‌گذاری مانع انگیزه‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در این بخش شده است. از طرف دیگر بدمصرفی در بخش تقاضا نیز به چالش‌ها افزوده است. بنابراین برنامه بلندمدتی برای بهبود کارآیی شبکه توزیع و انتقال، ترغیب تولید برق به‌واسطه بخش خصوصی از طریق امن‌تر کردن حقوق مالکیت و رفع قیمت‌گذاری در کنار اعمال سیاست‌هایی برای مدیریت بدمصرفی لازم است.
  • اولویت ایمن‌سازی معادن

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: انتشار گاز و انفجار در معدن زغال‏‏‌سنگ معدنجو در طبس در ساعت ۲۱ روز پایانی شهریور ماه ۱۴۰۳ به از دست رفتن جان کارگران بسیاری منتهی شده است. هنوز عملیات امداد و نجات در این معدن به سبب تراکم قابل‌توجه گاز متان به انتها نرسیده، اما بسیاری این حادثه را با تلفات بسیار بالا و بزرگ‌ترین حادثه معدنی کشور عنوان کرده‏‏‌اند. درطول سال‌های گذشته شاهد بروز حوادث متعدد معدنی بوده‏‏‌ایم که جان کارگران را گرفته است. حادثه معدن زغال‏‏‌سنگ سنگرود در سال ۱۳۷۶ جان ۳۸ نفر و حادثه معدن زغال‏‏‌سنگ یورت استان گلستان در سال ۱۳۹۶ جان ۴۳ معدنچی را گرفت. در سال‌جاری نیز شاهد بروز حوادث متعدد معدنی در کشور بوده‏‏‌ایم. حادثه در معدن زغال‏‏‌سنگ طرزه، جان ۶ کارگر را گرفت. حادثه معدن شازند نیز جان ۴ کارگر را گرفت و هنوز با گذشت چند ماه نتوانسته‏‏‌اند پیکر کارگر چهارم را از زیر آوار بیرون بیاورند. در اولویت نبودن ایمنی کارگران، فصل مشترک اغلب حوادث معدنی است. نادیده‌گرفتن ایمنی از سیاست‏‏‌های کلان اقتصادی آغاز می‌شود و تا کسب سود حداکثری از سوی معدن‏‏‌داران به‏‏‌جای توجه به جان و ایمنی کارگران ادامه می‏‏‌یابد.
  • رد پای قطعی برق در صنایع معدنی

    دنیای‌اقتصاد - فاطمه صالحی: صنعت معدن و صنایع معدنی، به‌عنوان یکی از ستون‌‌‌های اصلی اقتصاد ایران، در سال‌های اخیر با چالش‌‌‌های متعددی روبه‌رو بوده‌اند. در میان این چالش‌‌‌ها، قطعی مکرر برق در فصول گرم سال به یکی از موانع بزرگ پیش‌روی این صنایع تبدیل شده است. این مساله نه‌تنها بر تولید و بهره‌‌‌وری این صنایع تاثیر منفی گذاشته، بلکه خسارات قابل‌توجهی نیز به اقتصاد کشور وارد کرده است. صنایع معدنی به دلیل ماهیت فعالیت‌‌‌های خود، مصرف‌کنندگان عمده انرژی الکتریکی هستند. فرآیندهای استخراج، خردایش، فرآوری و تولید محصولات معدنی، همگی نیازمند مصرف مقادیر قابل‌توجهی برق هستند. این وابستگی شدید به انرژی الکتریکی، صنایع معدنی را در برابر نوسانات و کمبودهای شبکه برق کشور به‌شدت آسیب‌‌‌پذیر کرده است.
  • توسعه از دل مخمصه

    دنیای اقتصاد : با وجود معجزه توسعه صنعتی، ارزیابی محدودیت‏های رشد فراگیر در بنگلادش بر وجود سه عامل حیاتی تاکید دارد. دو مورد از این موارد عرضه ناکافی انرژی و فقدان تنوع اقتصادی در سبد صادراتی است؛ اما سومین محدودیت به حقوق مالکیت ناامن مربوط می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر