شماره روزنامه ۶۰۴۶
|

  • «طلای سرخ» در خون

    دنیای اقتصاد: در آغاز تابستان، مزارع غزه معمولا مملو از محصولات در حال رسیدن و میوه‌هایی با رنگ‌ها، عطرها و اندازه‌های مختلف هستند. اما با گذشت نزدیک به ۹ماه از جنگ اسرائیل علیه غزه، محصولات فراوان جای خود را به ویرانی و بحران انسانی وخیم داده است. یک گزارش سازمان ملل می‌گوید که ۹۶درصد از جمعیت غزه از امنیت غذایی برخوردار نیستند و از هر پنج فلسطینی یک‌نفر یا حدود ۴۹۵هزار نفر با گرسنگی مواجه هستند. «محمد حسین» و «محمد حداد» در گزارش ۲ژوئیه برای الجزیره نوشتند، تصاویر ماهواره‌ای که توسط تیم تحقیقات دیجیتال الجزیره –سناد- تجزیه و تحلیل شده است، نشان می‌دهد که بیش از نیمی (۶۰ درصد) از زمین‌های کشاورزی غزه، که برای تغذیه جمعیت گرسنه این سرزمین ویران‌شده از جنگ حیاتی است، توسط حملات اسرائیل آسیب دیده یا ویران شده است. اسرائیل با از بین بردن مراقبت‌های بهداشتی (که می‌توانست غزه‌ای‌ها را نجات دهد) و گرسنگی دادن، حداقل ۳۷هزار و نفر را کشته و ۸۷هزارنفر را در بمباران‌ها مجروح کرده است. از شمال به جنوب، هیچ‌جا و هیچ‌کس در امان نبوده است.
  • شوک قضایی به آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: رای دیوان عالی یک شوک به آمریکا بود. رایی که قدرتی عجیب به رئیس‌جمهور می‌دهد: «مصونیت رئیس‌جمهور در دوران تصدی.» فراتر از دونالد جی.ترامپ، این تصمیم به ظاهر یک‌طرفه، به قدرت اجرایی رئیس‌جمهور می‌افزاید. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، تصمیم دیوان عالی برای اعطای مصونیت به روسای جمهور از تعقیب قضایی به‌دلیل اقدامات رسمی، گسترش فوق‌العاده قدرت اجرایی در پی خواهد داشت که تنها محدود به دونالد ترامپ نخواهد بود. با این حال طبق حکم صادره دیوان عالی ایالات متحده، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا تنها در برخی موارد مربوط به اتهامات نقش او در حمله ۶ژانویه هوادارانش به کنگره و دخالت در انتخابات ریاست جمهوری سال۲۰۲۰ «مصونیت» دارد.
  • فرانسه یاغی

    دنیای‌اقتصاد: امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، تحت فشار حزب راست افراطی اجتماع ملی و چپ، با کشوری روبه‌رو می‌شود که ممکن است غیرقابل کنترل باشد. در واقع این به نوعی پایان یک عصر در فرانسه است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، سلطه هفت ساله امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه بر سیاست ملی با شکست قاطع حزب وی در دور اول انتخابات پارلمانی در روز یکشنبه پایان یافت. او نه تنها پارلمان را با رای‌گیری زودهنگام منحل کرد، بلکه در عمل جنبش میانه‌رو موسوم به «مکرونیسم» را منحل کرد. تظاهرات ملی راست‌افراطی، با کسب یک‌سوم آرا، تضمینی برای کسب اکثریت مطلق در دور دوم انتخابات پیدا نکرد؛ اگرچه احتمالا در رده‌بندی کسب کرسی‌ها اول باشد. اما مکرون که با برگزاری انتخابات همه‌چیز را به خطر انداخت، در نهایت تضمین کرد که او به حاشیه رانده خواهد شد و شاید کمتر از یک‌سوم کرسی‌هایی که حزبش در حال حاضر در اختیار دارد، به‌دست آورد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    قطر همچنین وفاداری قبایل همسایه خود – بحرین - را جلب کرد. در سال ۲۰۱۴، بحرین قطر را متهم کرد که به برخی از خانواده‌های بحرینی در ازای انصراف از تابعیت بحرینی، شهروندی قطر را پیشنهاد می‌کند. «میدل ایست‌آی» گزارش داد که وزیر امور خارجه‌ بحرین آشکارا قطر را به مشارکت در «اعطای تابعیت فرقه‌ای» متهم کرد. اعطای تابعیت به قبایل بحرینی با تغییر رویه‌های قانونی تسهیل شد؛ فرآیندی که زمانی مستلزم ترک تابعیت بحرینی و اقامت سه‌ساله در قطر بود.
  • کناره‌گیری بایدن فعلا منتفی شد

    دنیای‌اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در تلاش است تا دریابد چگونه اضطراب دموکرات‌ها را پس از عملکرد فاجعه‌بار مناظره هفته گذشته کاهش دهد. افراد نزدیک به بایدن می‌گویند که خانواده بایدن از او می‌خواهند که با وجود عملکرد فاجعه‌بار مناظره هفته گذشته در رقابت باقی بماند و به مبارزه ادامه دهد. در این میان حتی برخی از اعضای خانواده وی به‌طور خصوصی از نحوه آماده شدن او برای این رویداد توسط کارکنانش ابراز خشم کردند. بایدن با همسر، فرزندان و نوه‌هایش در کمپ‌دیوید جمع شد و تلاش می‌کرد درک کند که چگونه اضطراب دموکرات‌ها را کاهش دهد.
  • اولین پیروزی حزب مارین‌لوپن

    دنیای اقتصاد: حزب «اجتماع ملی» مارین لوپن روز یکشنبه در دور اول رای‌گیری برای مجلس ملی فرانسه به «پیروزی خیره‌کننده‌ای» دست یافت. این حزب و متحدانش حدود ۳۳درصد از آرا را به‌دست آوردند که بسیار جلوتر از حزب میانه‌رو «رنسانس» رئیس‌جمهور امانوئل مکرون و متحدانش بود.
  • مکرون به راست‌افراطی می‌بازد؟

    دنیای اقتصاد: پس از آنکه امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی غیرمنتظره شد، حالا این انتخابات فرانسه را می‌تواند در مسیر جدیدی قرار دهد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، فرانسوی‌ها روز یکشنبه برای دور اول انتخابات زودهنگام قانون‌گذاری که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه به‌طور غیرمنتظره آن را خواستار شد، پای صندوق‌های رای رفتند؛ قماری که این کشور را در ابهام عمیقی درباره آینده‌اش قرار می‌دهد. رای‌دهندگان روز یکشنبه به پای صندوق‌های رای رفتند تا ۵۷۷نماینده برای پارلمان خود انتخاب کنند که برای ریاست‌جمهوری دور دوم مکرون بسیار تعیین‌کننده است.
  • حزب‌الله دست به سلاح است

    دنیای اقتصاد: حزب‌الله در حال آماده شدن برای سناریوهای مختلف است؛ زیرا درگیری سطح پایین بین این گروه و اسرائیل می‌رود که به جنگی بزرگ‌تر تبدیل شود. «جاستین صلحانی» در گزارش ۲۹ژوئن در الجزیره نوشت، اظهارات مقامات از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر که روز یکشنبه گفت اسرائیل در حال پایان دادن به عملیات در رفح است و به لبنان تغییر مسیر خواهد داد، به منزله محرک ایده انتقال تمرکز نظامی اسرائیل از غزه به لبنان است. اقدام نظامی جدی اسرائیل علیه لبنان، مداخله بازیگران منطقه‌ای و احتمالا بین‌المللی را به همراه خواهد داشت.
  • کشف پنج بمب بزرگ در موصل

    دنیای‌اقتصاد: پنج بمب بزرگ که در دیوارهای مسجد تاریخی النوری در شهر موصل در شمال عراق مخفی شده بود، کشف شد. این بمب‌های «عمل نکرده» نشانی از بقایای حکومت داعش بر منطقه است. این مسجد که به خاطر مناره کج قرن دوازدهمی‌اش معروف است، در سال۲۰۱۷ توسط داعش ویران شد و از سال۲۰۲۰ کانون تلاش‌های «آژانس فرهنگی یونسکو» برای بازسازی بوده است. الجزیره در گزارش ۲۰ژوئن در همین رابطه نوشت، این آژانس سازمان ملل اعلام کرد که پنج بمب بزرگ که برای تخریب کامل این مسجد طراحی و در نظر گرفته شده بودند، روز سه‌شنبه در داخل دیوار جنوبی نمازخانه کشف شد. در بیانیه یونسکو در روز شنبه آمده است: «این مواد منفجره در قسمتی از دیوار که به‌طور ویژه بازسازی شده بود، پنهان شده بود.» این نهاد افزود: «مقامات عراقی فورا مطلع شدند، منطقه را ایمن کردند و اوضاع اکنون کاملا تحت کنترل است. یک بمب ۱.۵کیلوگرمی خنثی و خارج شده است؛ درحالی‌که ۴بمب باقی‌مانده به هم متصل هستند و در روزهای آینده خنثی خواهند شد.» در این بیانیه آمده است که «هیچ خطری برای ساکنان اطراف مسجد وجود ندارد.»
  • هیمالیای خطرناک

    دنیای‌اقتصاد: نبردهای طولانی‌مدت در هیمالیا ممکن است درگیری خطرناک‌تری را پیش‌بینی کند. مرز ۲۱۰۰مایلی که هند و چین را از هم جدا می‌کند، از برخی از صعب‌العبورترین مناطق جهان است. در غرب، در امتداد منطقه لاداخ هند، ارتفاع آن به ۱۳هزار تا ۲۰هزارپا می‌رسد. در ماه‌هایی که منطقه پوشیده از برف نیست، زمین شبیه منظره ماه می‌شود. زمین شنی است، پر از سنگ و سنگریزه، حتی یک تیغ علف هم در هیچ‌جایش رشد نمی‌کند. هیچ نشانه قابل مشاهده‌ای از زندگی حیوانات وجود ندارد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    ادعای تبار داشتن از محمد بن عبدالوهاب به رقابت با عربستان سعودی بر سر پذیرش وهابیت مرتبط است. الحسن بیان می‌کند که قطر عمدتا از قبایلی تشکیل شده است که از شبه‌جزیره‌عربستان، از نجد و سایر مکان‌هایی که «هارتلند عرب‌» محسوب می‌شوند، آمده‌اند. از این ‌رو، روایت ادعای نسب بردن از ابن عبدالوهاب برای آنان طنین‌انداز است. الحسن خاطرنشان می‌کند که«قطر اغلب می‌گوید: ما یک دولت دوم وهابی هستیم.»
  • جو سنگین علیه بایدن

    دنیای اقتصاد: پس از برگزاری اولین مناظره در آمریکا و ضعف آشکار بایدن در مواجهه با ترامپ، فشارها بر ساکن کاخ سفید برای کناره‌گیری از مسیر رقابت‌ها افزایش چشم‌گیری یافته است. هیات تحریریه روزنامه نیویورک‌تایمز روز گذشته با انتشار سرمقاله‌ای به‌طور رسمی از بایدن خواست برای منافع ایالات متحده ازخودگذشتگی کند.
  • چه شد مکرون در مخمصه افتاد؟

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: پاریس، شهر نور، دوره درخشانی را سپری می‌کند. پایتخت فرانسه یک ماه دیگر میزبان المپیک خواهد بود. ورزشکاران برای رفتن به مکان ورزشی تازه‌تاسیس، از خطوط جدید ریلی استفاده خواهند کرد و از میان شهری عبور می‌کنند که پویایی و سرزندگی خود را بازیافته است. پاریس که زمانی در خطر سقوط به ورطه رکود قرار گرفته بود، اکنون به مرکز شرکت‌های فناوری و موسسات مالی و بانکی تبدیل شده است و سرمایه و استعداد را به سمت خود جذب می‌کند. این اتفاق تنها برای پاریس رخ نداده است؛ نوسازی شهری به پشتوانه سرمایه‌گذاری بخش عمومی و خصوصی، در شهرهای بزرگ دیگر فرانسه نیز مشهود است.
  • سورپرایز بایدن پس از ۱۴ساعت

    دنیای‌اقتصاد: میلیون‌ها آمریکایی پنج‌شنبه شب یک جو بایدن را دیدند: مردی در حال درجا زدن، مردد، بی‌هدف. دموکرات‌ها متحیر بودند. چهارده ساعت بعد، تعداد کمتری از بینندگان تلویزیون جو بایدن متفاوتی را دیدند: قوی و مطمئن که به راحتی به دونالد ترامپ، مشت‌های سیاسی می‌زد. دموکرات‌ها در اتاق تشویق کردند. «مایکل دی.شی یر» در گزارش ۲۸ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشت: در جریان مناظره ریاست‌جمهوری در روز پنج‌شنبه، بایدن بارها هنگام سخنرانی دچار تزلزل و تپق شد.
  • تهدید هسته‌ای ناتویی‌ها

    دنیای‌اقتصاد: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه روز جمعه اعلام کرد که روسیه موشک‌های جدید با قابلیت هسته‌ای میان‌برد تولید می‌کند و سپس تصمیم می‌گیرد که آیا آنها را در محدوده کشورهای ناتو در اروپا و متحدان آمریکایی در آسیا مستقر کند یا خیر؟ «دیوید سنگر» و «آنتون ترویانوسکی» در گزارش ۲۹ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشتند، تهدید پوتین به‌طور مبهم بیان شد: او چیزی درباره جدول زمانی برای استقرار تسلیحات نگفت و با سرزنش ایالات متحده برای آوردن موشک‌های مشابه به تمرینات آموزشی در اروپا و آسیا، به نظر می‌رسید که می‌خواهد نشان دهد برای مذاکره آماده است؛ اما زمان‌بندی پوتین بسیار مهم بود؛ زیرا او این اعلامیه را درست در زمانی که انتخابات بزرگ در بریتانیا و فرانسه آغاز می‌شد و چند روز قبل از هفتادوپنجمین سالگرد نشست ناتو در واشنگتن که در ۹ژوئیه آغاز می‌شود، اعلام کرد. به نظر می‌رسد که این جدیدترین تلاش پوتین برای افزایش خطرات در درگیری خود با غرب، کمتر از دو هفته پس از سفر او به کره‌شمالی باشد که اعصاب ایالات متحده و متحدان آمریکایی‌اش در آسیا را به هم ریخت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر