طی سالهای اخیر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به شدت مورد استقبال شهروندان ایرانی قرار گرفته است بهطوری که این روزها یکی از دغدغههای عموم شهروندان نحوه مواجهه نهادهای حاکمیتی با چنین ابزار اجتماعی است. گسترش و تعمیق چنین ابزار رسانهای معادلات سیاسی و اجتماعی را نیز دربرگرفته و حتی در پدیدههایی همچون انتخابات ریاستجمهوری نقش مهمی را ایفا میکند.
سال ۱۳۹۶ با تحولات بسیاری همراه بود و پدیدههای بینظیری در عرصههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی رخ داد. شاهد آن بودیم که از انتخابات ریاستجمهوری تا اعتراضات دیماه و افزایش نرخ ارز شرایط برای بازیگران سیاسی و فعالان اجتماعی و اقتصادی کاملا تغییر کرد و میتوان گفت ابتدا و انتهای سال ۹۶ در مختصات سیاسی و اجتماعی دقیقا نقطه مقابل یکدیگرند.
عرصه سیاست امروز دنیا بیش از هر زمانی شاهد سیاستمدارانی است که به مثابه سلبریتی رفتار میکنند و سلبریتیهایی که در سیاست دخالت میکنند. اهمیت این دو روند متقاطع باعث شده مطالعه رابطه سلبریتیها و سیاست از موضوعات حائز اهمیت مطالعات جامعهشناسی و بازاریابی سیاسی تلقی شود. در همین جامعه امروز ایران شاهد آن هستیم که سلبریتیها در انتخابات ۱۳۹۶ وارد عرصه شده و در پیروزی حسن روحانی تاثیرگذار شدند و حال پرچم مطالبهگری را برافراشتهاند و از رئیسجمهور طلب تحقق وعدههای انتخاباتیاش را دارند و گاه هم به موج «ما پشیمانیم» دامن زدهاند.
کافی بود تا جمله «او را گیر نیاوردهاند» درباره سعید مرتضوی از دهان محسنیاژهای، سخنگوی قوهقضاییه خارج شود تا بلافاصله موجی از واکنشها در شبکههای اجتماعی درباره احتمال فرار دادستان سابق تهران یا خروج احتمالی او از کشور به راه بیفتد. واکنشهایی که پای وکلا و محافظان مرتضوی و نیز شاکیان پرونده کهریزک را به وسط کشید و البته نمایندگان مجلس را هم به اظهارنظر واداشت.
در شرایطی که در شبکههای اجتماعی از حمله موشکی آمریکا و متحدانش به سوریه و واکنش روسیه بهعنوان آغازی بر جنگ جهانی سوم یاد میشد، اما موشکباران اهدافی از قبل تعیین شده، از سوی برخی کاربران فضای مجازی به حملهای پلاستیکی تعبیر شد که خسارات چندانی در بر نداشت و تنها برای خودنمایی ترامپ و یارانش در عرصه سیاسی منطقه صورت گرفت؛ درحالیکه همزمان با ادعای آمریکا مبنیبر حمله شیمیایی دولت قانونی سوریه به دوما در غوطه شرقی، جهان خود را آماده تنشهای شدید در منطقه خاورمیانه میکرد، ایالاتمتحده، بریتانیا و فرانسه در ساعات نخستین بامداد روز شنبه با شلیک بیش از ۱۰۰ موشک و حملات هوایی چندین نقطه در خاک سوریه را هدف قرار دادند تا به ادعای خودشان به مراکز تولید سلاحهای شیمیایی در سوریه ضربه بزنند.پیش از این حملات، توئیتهای فراوانی میان ترامپ و مقامات روسیه رد و بدل شد و در این رشته از توئیتها طرفین برای هم خط و نشان کشیدند. ترامپ به روسیه گفته بود که آماده موشکهای خوشگل و هوشمند آمریکا باشد.
بارش برف بهاری در استانهای تهرن، البرز، قزوین و زنجان اگرچه پای استوریها و نیز عکسهای برفی را بار دیگر به شبکههای اجتماعی باز کرد اما موضوع سرمای هوا و برف و باران در اوایل بهار، به یکی از بحثهای داغ محافل مجازی تبدیل شد و در اغلب گروهها و کانالهای تلگرامی تصاویر برفی دوباره جای گرفت. با ورود یک سامانه بارشی جدید به کشور، برف بهاری بسیاری از مردم را غافلگیر کرد و سفیدپوش شدن دوباره برخی از مناطق را رقم زد.
خواستهاید تا در مورد آخرین کارم، رمان «بیست زخم کاری» مطلبی بنویسم. سعی میکنم بهطور فشرده مطالبی را خدمتتان بگویم. روزگاری بود که گروهی میآمدند. میچاپیدند ومی خوردند، همدیگر را میکشتند و میرفتند تا اینکه گروه دیگری میآمد و بازی از نو. آب هم از آب تکان نمیخورد و ملت سرش گرم کارش بود. رواج صنعت چاپ، کتاب و بعد روزنامه و بعد رادیو و بعد تلویزیون مردم را بیشتر و بیشتر در جریان بازیهای بعضا کثیف و جنایتکارانه حکومتها قرار داد.
در کتاب «اکولوژی و محیط زیست خودمونی» به رغم اینکه تصریح کردهام که همه ما بومشناس هستیم و غیر بومشناسی وجود ندارد، اما فقدان آگاهی و اطلاعات درباره این دانش را یادآوری کردهام.
«صداهایی از چرنوبیل» کتابی از سوتلانا الکسیویچ است. نویسنده بهخاطر این کتاب برنده جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۵ شده است. به قول نویسنده در این کتاب جهان به دو بخش تقسیم شده است: یک طرف ماییم؛ چرنوبیلیها و طرف دیگر شما ایستادهاید؛ دیگران.
کتاب «۱۰۰ آگهی مطبوعات»، نوشته فرشید پارسی کیا، در بردارنده صد آگهی مطبوعاتی از دهه ۱۳۲۰ تا دهه ۱۳۵۰ است. این کتاب از این جهت منحصربهفرد است که اولین اثری است که بهگونهای مصور و تحلیلی به مساله تحول گرافیک و زیبایی شناسی «آگهی» در مطبوعات ایران پرداخته است اگرچه فقط شامل آگهیهای نشریات اطلاعات و کیهان میشود. مولف سعی کرده مباحث بصری و گرافیکی و همچنین گرایشهای نوگرای تبلیغاتی و شعار نویسی را مورد توجه قرار دهد. او طی گفتارهایی کوتاه به مسائل تاریخی نیز پرداخته است.
امسال در روز شنبه اول اردیبهشت همزمان با روز تولدم آثار ارکسترالم را رونمایی می کنم. این اثر در قالب یک آلبوم و به صورت سی دی توسط موسسه فرهنگی-هنری بتهوون که بیش از ۶۰ سال سابقه درخشان در زمینه ارائه آثار موسیقی دارد، تولید شده و در دسترس علاقه مندان قرار می گیرد. این آلبوم آثار شامل هشت قطعه موسیقی ارکسترال است که برای ارکستر بزرگ نوشته ام و فضایی ارکسترال و ایرانی دارد که در تولید و ساخت آن از همکاری همکاران عزیز ارکستر سمفونیک و عزیزانی همچون کریم قربانی، بابک شهرکی، شهرام رکوعی، عمران فروزش و ... بهره مند شده ام.
برزو نیکنژاد برای مخاطبان تلویزیون با سریالهای «دردسرهای عظیم»، «قرعه» و «پنجری» شناخته شده است و در سینما نیز مخاطبان فیلم «زاپاس» او را بهخاطر دارند، فیلمی که مثل آخرین ساختهاش «لونه زنبور» در ژانر کمدی قرار داشت. در «لونه زنبور» که این روزها بر پرده سینماست و فروش خوبی هم داشته پژمان جمشیدی و محسن کیایی بهعنوان زوج اصلی قصه ایفای نقش کردهاند و بار اصلی طنز قصه نیز روی دوش آنهاست. کیایی در این فیلم علاوه بر اینکه بازی کرده نگارش فیلمنامه را هم بر عهده داشته است. به بهانه اکران «لونه زنبور» با برزو نیکنژاد گفتوگویی داشتیم که در ادامه میخوانید.
رودخانهنوردی تجربهای جالب و جدید است که در چند سال اخیر رواج یافته و در مدت محدودی میتوان آن را تجربه کرد. عبور از رودخانهای کمعمق، آب بازی، آشنایی با گونههای گیاهی و جانوری منطقه و فرصتی برای گذر از گرما و شلوغی شهر از جمله فرصتهایی بود که در سفری یکروزه به «پلنگ دره» بهدست آوردیم.
تا ۳۰۷ سال پیش اسکاتلند کشوری مستقل بوده؛ کشوری با طبیعتی عجیب و زیبا، پادشاهانی قدرتمند و جنگجو، مرزهای دریایی گسترده در شمال و مردمانی جنگاور، پر از افسانه و پر از جادو. اما این پادشاهی قدرتمند در پی جنگهای دراز، ضعیف میشود و در نهایت اسکاتلند به انگلستان میپیوندد. با وجود آنکه حالا بیش از سه قرن از پیوستن اسکاتلند به بریتانیای کبیر گذشته٬ اما هنوز استقلالش را در بسیاری از موارد حفظ کرده است.
این بخش از شعر «در آستانه» شاملو را دوست داشت. میگفت مهم این است که انسان در انتهای سفری که در این دنیا دارد بگوید با تمام مشقتهایش یگانه بود و هیچ کم نداشت. دفتر کارش هم رنگ و بوی هنری داشت. از تابلوهای نقاشی بزرگ از نقاشان معروف ایرانی گرفته تا مجسمههایی که توسط طراحان ایرانی ساخته شده و شکل و شمایلی گرافیکی و انتزاعی دارد، در دفترش خودنمایی میکرد. مهندس است اما از چیدمان دفترش و در بین حرفهایش میتوانید به علاقهای که به هنر دارد، کاملا پی ببرید.
کوکاکولا یک شبه تبدیل به یک برند جهانی نشده و حتی اشتباههای بازاریابی زیادی هم داشته است. اما موفقیت این شرکت، به کسبوکارهایی که میخواهند یک برند منسجم ایجاد کنند، دیدگاههای خوبی میدهد. در واقع هر وقت صحبت از برندهای بزرگی میشود که در بازاریابی حرفی برای گفتن دارند، کوکاکولا یکی از بهترینها با بیش از ۱۳۰ سال تجربه است. شرکتهایی که به دنبال بهترین تمرینهای برندسازی هستند، نکات زیر را در مورد کوکاکولا مدنظر داشته باشند:
زیست بوم استارتآپی در ایران روز به روز پختهتر میشود. با ورود پول هوشمند سرمایهگذاران، حالا کسانی که ایدههای خلاقانهای برای راهاندازی کسبوکار دارند، با نگاهی بازتر و شناختی صحیحتر از بازار، وارد معرکه میشوند. اما اگر نگاهی به سرنوشت استارتآپهای ریز و درشتی که هر سال به امید رشد سریع و گرفتن سهم بزرگ بازار قد علم میکنند بیندازید متوجه میشوید که هنوز احتمال شکست خوردن و گیر افتادن در دره مرگ برای خیلی از آنها بالاست.
جان اشنایدر و جولی هال، نویسندگان کتاب «برنامه شروع جدید» میگویند «کمتر از سه درصد محصولات بستهبندیشده مصرفی جدید در سال اول از ۵۰ میلیون دلار- که بهعنوان معیاری از یک شروع بسیار موفق در نظر گرفته میشود- بیشتر میفروشند.» این خود میتواند بخشی از این دلیل را توضیح دهد که چرا نامهای بسیار موفق در کسبوکار- از پپسی، نتفلیکس، مایکروسافت تا مکدونالد- بزرگترین شکستها را تجربه کردهاند.
بهترین انتخاب در سبد وام مسکن یا بهترین وام بانکی خرید آپارتمان، یکی از پرسشهای اساسی در میان افرادی است که این روزها قصد دارند با کمک تسهیلات بانکی اقدام به خرید آپارتمان کنند.
خیابان پیروزی تهران که افراد کهنسال آن را با نام «فرحآباد» نیز میشناسند، معبری نسبتا عریض است که در مرز شمالی مناطق ۱۳ و ۱۴ قرار دارد. عمده طول این خیابان و زیرمحلههای پاییندست آن در محدوده منطقه ۱۴ و زیرمحلههای بالادست آن در محدوده منطقه ۱۳ قرار دارند. وجود دو ایستگاه مترو در خیابان پیروزی و نیز دسترسی به بزرگراههای امام علی (ع) و بسیج در عین قرارگیری تعداد زیادی رستوران، فروشگاه زنجیرهای و مراکز خرید این محله تهران به نقطه مطلوبی برای سکونت تبدیل کرده است.
اگرچه کوچههای تنگ و باریک و خانههای قدیمی محدوده تهران ناصری جذابیتهای سکونتی در این محلات شهر را برای عدهای کمرنگ کرده اما باغها و عمارتهای تاریخی باقیمانده در هسته فرسوده پایتخت، هر گردشگری را به سمت این نقطه از شهر جذب میکند تا لحظاتی را در آن به گشت و گذار سپری کنند و برای دقایقی از شلوغی شهر دور باشند.
بسیاری از بازیها میتوانند آنقدر جذاب باشند که تفاوتی در اجرای آن در دستگاههای مختلف، فرقی به حال عشاق بازیهای کامپیوتری نداشته باشد، اما کیفیت چنان تاثیرگذار است که بدون شک نمیتوان به راحتی از کنار آن گذشت.
پیادهروی از آن دست ورزشهایی است که بیهیچ هزینه و استهلاکی در استفاده از تجهیزات موردنیاز میتواند بهترین گزینه برای حفظ تعادل در وزن و مناسب برای سلامتی باشد.
کارشناسان و افراد خبره در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و اینترنت برای امنیت بهتر وایفای ترفندها و روشهایی را پیشنهاد میدهند که با بهکارگیری آنها میتوان با اطمینان بیشتری به فعالیت در فضای مجازی پرداخت. به گزارش «ایسنا» هرچند امروزه بستههای اینترنتی اپراتورها برای اکثر گوشیهای هوشمند فعال است، اما همچنان نیاز به وایفای در برخی اماکن و در بعضی شرایطی که به هر دلیل اینترنت گوشی فعال نیست، حس میشود. از سوی دیگر وایفای که این روزها مورد استفاده قرار دارد، در طول سالها تکامل یافته و به دنبال آن روشهایی برای تامین امنیت شبکههای بیسیم ارائه شده است که در این گزارش که اطلاعات آن از سایت پلیس فتا برگرفته شده به دو ترفند اشاره شده است.
بازار خودروهای وارداتی این روزها بینفستر از همیشه در رکود بهسر میبرد. هر چند برخی دستاندرکاران، رکود فصلی را دلیل کاهش تقاضا میخوانند اما آنچه واقعیت این روزهای بازار وارداتیها محسوب میشود بلاتکلیفی تعرفه و نرخ ارز است. دیماه سال گذشته هیات دولت در شرایطی دستورالعمل جدیدی برای واردات خودرو مصوب کرد که در دستورالعمل مذکور تعرفه واردات افزایش و ورود خودروهای بالای ۴۰ هزار دلار نیز ممنوع اعلام شد. مصوبه هیات دولت همچنین قیمت وارداتیها را افزایش داد درحالی که پیش از آن توقف ثبتسفارش نیز روند صعودی قیمتها را در پی داشت.
شاید اندکی دیر به بازار وارد شدند، اما حضورشان غنیمت است. همینکه بعد از گذشت حدود ۱۰ سال پای خودروهای جدید هیوندای، سیتروئن و پژو به کشور باز شده و خودروساز بلندپرواز چینی نیز اقدام به توسعه محصولات تولیدی خود در کشور کرده، قدمی میمون برای صنعت خودروی کشورمان محسوب میشود. با این حساب شرایط بهتری نیز برای خریداران کشورمان ایجاد میشود؛ چراکه با احتمال افزایش قیمت محصولات بهدلیل رشد قیمت ارز و عدم تحقق عرضه محصولات مدرن با قیمتهای قبلی، همچنان خرید محصولات روز صنعت خودرو جهان با بهایی مناسب یک شانس بزرگ برای متقاضیان داخلی است. سیتروئن سی۳، پژو ۳۰۱ جدید، هیوندای الانترا و چری تیگو۵ جدید اسامی چهار محصول تازهای هستند که تا نیمه اول سال۹۷ در ایران به تولید انبوه رسیده و فضای جدیدی را در بازار خودرو ایجاد میکنند. اینجا به اختصار روی ۴ محصول تازه بازار ایران در رنج قیمتی ۵۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان متمرکز شده و ویژگیهای این محصولات را بررسی میکنیم.
سازمان ملی استاندارد طبق برنامهای زمانبندی شده در شرایطی استانداردهای جدید خودرویی را اعلام کرد که اجرای استانداردهای یاد شده با مقاومت خودروسازان روبهرو است. دو خودروساز بزرگ کشور که بخش اعظم بازار را در اختیار دارند و محصولات پرتیراژ آنها به خودروهای قدیمی تعلق دارد از مخالفان سرسخت الزامات سازمان ملی استاندارد شناخته میشوند.
استفاده از تلفن همراه یا هوشمند در حین رانندگی این روزها با توجه به گستردگی و فراگیری فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بهخصوص در بین جوانان افزایش چشمگیری یافته است. تا چند سال قبل استفاده از تلفنهمراه و پیامکوتاه اصلیترین عامل بیتوجهی هنگام رانندگی بود، اما هماکنون شبکههای اجتماعی نیز به این موارد اضافه شده است.
در حالی که پایتخت روزهای بهاری را تجربه میکرد، موجی از سرما وارد کشور شد و بارش برف غیرمنتظرهای را در برخی مناطق رقم زد، در استان البرز هم شاهد بارش نسبتا سنگین برف بودیم که موجب از بینرفتن محصولات کشاورزی و شکسته شدن درختان زیادی شد.
جوزف استیگلیتز، استاد دانشگاه کلمبیا و برنده نوبل اقتصادی، آخرین مقاله خود را در رابطه با جنگ تجاری که دونالد ترامپ ماشه آن را کشیده و ریسکهای ناشی از این اقدام منتشر کرد.
«تیم دای»، استاد اقتصاد دانشگاه اورگون و متخصص حوزه سیاست پولی فدرال رزرو آمریکا است. او هر هفته مهمترین مسائل مربوط به بانک مرکزی آمریکا را تحلیل کرده و در وبلاگ خود منتشر میکند.
لورا تیمل، پژوهشگر متخصص در اقتصاد سیاسی ترکیه و نویسنده روزنامههای معتبری مانند فایننشالتایمز و گاردین است. او در آخرین پژوهش خود، سقوط ارزش لیر ترکیه به دلیل ریسکهای مربوط به انگیزههای رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه را بررسی کرده است.
رابرت شیلر، اقتصاددان برجسته دانشگاه «ییل» و برنده نوبل اقتصادی سال ۲۰۱۳ میلادی، هفته گذشته در مصاحبه خود با شبکه سیانبیسی، بیتکوین را نوعی حباب اقتصادی خطاب کرد که ممکن است سالها عمر کند. او پیشرفت عینی بیتکوین نسبت به ماهیت خلاق آن را بیش از اندازه توصیف کرد که فراتر از ایده ابتدایی این ارز دیجیتالی است.
شاید بتوان گفت مهمترین خبر اجتماعی هفته گذشته، رکوردزنی آمار جداییهای خانوادگی در کشور بود. اگرچه ثبت ۱۷۵ هزار مورد طلاق در سال ۹۶ به خودی خود میتواند تکان دهنده باشد؛ اما همزمان با ثبت رکورد جدید در طلاق، تعداد ازدواجها نیز کاهش قابل لمسی پیدا کرده و به ۶۰۹ هزار مورد رسیده است.