شماره روزنامه ۶۱۶۰
|

آخر هفته

  • درس زلزله

  • الگویی دیگر در تامین درآمد مدیریت شهری

    اداره شهر هزینه دارد و اگر هزینه آن را به شکل مستقیم نپردازیم، حتما ناچار به پرداخت هزینه‌ای غیرمستقیم و به مراتب بیشتر خواهیم شد. مدیریت هر شهر، برای اداره آن شهر به چه منابعی دسترسی دارد؟ طی چند دهه گذشته، می‌توان الگوهای مختلفی را به‌عنوان الگوی غالب مشاهده و دنبال کرد. به‌عنوان مثال تا سال‌های دهه شصت، عمده درآمدهای شهرداری‌ها از طریق کمک‌های دولتی تامین می‌شده است؛ اما از اواخر سال های دهه شصت، عملا با حرکت تدریجی و اجتناب‌ناپذیر شهرداری‌ها به سوی خودکفایی (که زمینه‌های آن در قانون بودجه سال ۶۲ فراهم شده بود)، الگوی دیگری به میان آمد که عملا تا به امروز بر شهرها و به‌ویژه کلانشهرهای ما غلبه دارد. مطالعه‌ای معتبر نشان می‌دهد طی ۱۰ سال گذشته، هشت کلان‌شهر ایران به‌طور متوسط ۷۹ درصد از بودجه خود را از محل عوارض ساختمانی (اعم از قانونی و غیرقانونی) تامین کرده‌اند و به واقع می‌توان گفت، الگوی حاکم بر شیوه تامین درآمد در کلان‌شهرهای ما طی سه دهه اخیر، الگویی کمابیش ثابت و یکسان و در وابستگی شدید به ساخت‌وساز بوده است.
  • عکس خبری

  • کودتای خزنده به روش سلمان؟

    به نظر می‌رسد ماجراجویی‌های محمد بن سلمان ولیعهد جوان دربار سعودی پایانی ندارد و با رویارویی خاندان سلمان با شاهزادگان سعودی وارد فاز تازه‌ای شده است. پس از اصلاحات نمادین در عربستان سعودی از جمله اعطای حق رانندگی به زنان و حضور آنها در ورزشگاه‌ها، نوبت به شعار مبارزه با فساد در سطح کلان و عالی کشور رسید تا از طریق بازداشت‌های گسترده شاهزادگان سعودی به بهانه مبارزه با رشوه و فساد، راه برای تصاحب تمام و کمال قدرت و حذف رقبای سیاسی برای محمد‌بن سلمان در آینده‌ای نزدیک باز باشد.
  • برنامه موشکی خارج از دایره برجام

    با وجود حمایت اتحادیه اروپا از برجام اما کم و بیش زمزمه‌هایی درباره مذاکرات ثانویه درخصوص توان موشکی ایران از سوی برخی طرف‌های غربی شنیده می‌شود. در فاصله مدت زمان باقی مانده تا اعلان نظر کنگره آمریکا درباره برجام، فدریکا موگرینی، نماینده ارشد اتحادیه اروپا در سیاست خارجی، این هفته درباره برنامه موشکی ایران و توافق برجام گفته که برنامه موشکی بالستیک ایران در دایره مباحث توافق هسته‌ای نبوده و این موضوع هرگز در گفت‌وگوهای مقامات اروپایی با آمریکا در ماه‌های اخیر مطرح نشده است.
  • توقف بررسی لایحه نظام رسانه‌ای

    انتشار خبر تصویب لایحه سازمان نظام رسانه‌ای در هیات دولت که با هدف حمایت از حقوق و آزادی‌های مشروع فعالان رسانه‌ای صورت گرفته بود خیلی به مذاق اهالی رسانه خوش نیامد و موجی از واکنش‌ها را در شبکه‌های اجتماعی و نیز رسانه‌های مکتوب برانگیخت.
  • فتنه‌جویی سعودی در لبنان

    پس‌لرزه‌های استعفای سعد حریری نخست‌وزیر لبنان در عربستان سعودی همچنان ادامه دارد و هر روز ابعاد تازه‌ای به آن اضافه می‌شود، تا جایی‌که مصاحبه اخیر نخست‌وزیر مستعفی هم نتوانسته پاسخ روشنی به دلایل استعفای او بدهد و حتی بر ابهامات قضایا افزوده است. پس از سفر بی‌بازگشت حریری به ریاض و اعلام استعفای ناگهانی او در این کشور بسیاری از تحلیلگران و سیاستمداران استعفای او را در نتیجه فشار سعودی‌ها به کناره‌گیری از قدرت تعبیر کردند و حتی برخی از بازداشت خانگی نخست‌وزیر لبنان در عربستان خبر دادند.
  • اجماع سران قوا درباره موسسات مالی

    جلسات مشترک روسای قوا که قرار است هردو هفته یک بار با هدف هماهنگی بیشتر و حل مشکلات مردم برگزار شود این بار به میزبانی آیت‌الله لاریجانی در قوه قضائیه برگزار شد. حل مشکل سپرده‌گذاران موسسات مالی از مهم‌ترین‌ موضوعاتی بود که در این جلسه روی آن بحث و تبادل‌نظر شد. موضوع مالباختگان موسسات مالی مدتی است که به یکی از چالش‌های مهم کشور تبدیل شده و تجمعات و اعتراضات گسترده‌ای را در پی داشته است.
  • صعود ادامه‌دار قیمت طلای سیاه

    هفته‌های صعودی قیمت طلای سیاه در شرایطی ادامه دارد که هنوز ریسک‌های ژئوپلیتیکی تاثیرگذار در این افزایش قیمت‌ها به قوت خود باقی است و نگرانی‌ها درباره تشدید تنش‌ها در منطقه خاورمیانه همچنان وجود دارد. قیمت نفت خام برنت در حالی از ۶۳ دلار عبور کرده است که تحلیلگران بازار نفتی در حال حاضر عوامل بنیادی خاصی برای این افزایش قیمت متصور نبوده و بر این باورند که چنانچه تنش‌های ژئوپلیتیک رفع شود، قیمت نفت به بازه ۵۰ تا ۵۵ دلاری بازخواهد گشت.
  • مرزشکنی دلار و سکه

    در ادامه روند صعودی نرخ دلار، سکه طلا هم در ابتدای این هفته توانست به مدد افزایش قیمت دلار با عبور از مرز روانی یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان روز سه‌شنبه خود را به یک میلیون و ۳۹۰ هزار تومان برساند. این قیمت بالاترین قیمت سکه از بهمن ۹۱ تاکنون بود. دلار که روند افزایش خود را مدتی است از سر گرفته است روز دوشنبه توانست با عبور از مرز ۴هزار و ۱۰۰ تومانی خود را به قله ۴۱۳۵ تومان برساند تا برای اولین بار از دی ماه سال گذشته بالاتر از ۴هزار و ۱۰۰ تومان بایستد.
  • زلزله بزرگ در خاورمیانه

    درست در روزهایی که منطقه خاورمیانه به دلیل تنش‌هایی که خاندان سعودی در یمن، لبنان و حتی خود عربستان به وجود آورده‌اند، آبستن حوادثی غیرمترقبه است شاید هیچکس تصور نمی‌کرد که بزرگترین زلزله ربع قرن اخیر در ایران بتواند نیمی از خاورمیانه را بلرزاند و بیم جنگ افروزی سعودی‌ها در خاورمیانه را هرچند برای چند روز به فراموشی سپارد. در روزهایی که موج جدیدی از اقدامات سعودی‌ها برای ایجاد اجماع جهانی علیه کشورمان در جریان است به ناگهان زلزله‌ای ۳/ ۷ ریشتری که مرکز آن در مرز ایران و عراق ثبت شد، ایران بزرگ را عزادار کرد.
  • بازی با «گسل»!

    زلزله یکشنبه شب در مرز ایران و عراق –«ازگله» در استان کرمانشاه- علاوه بر اینکه مردم ایران را با غم و اندوه ناشی از فوت، آسیب‌دیدگی و صدمه روحی و روانی هموطنان شهرها و روستاهای غربی کشور روبه‌رو‌ کرد، از یک بابت، به «ترس» ایرانی‌ها از بابت تهدیدی که «زمین» در هر ساعت از شبانه روز در هر نقطه‌ای از کشور می‌تواند عامل آن شود نیز افزود. زلزله ۳/ ۷ ریشتری در شهرستان سرپل ذهاب به گفته شاهدان عینی و تصاویری که از نحوه خرابی ساختمان‌ها منتشر شده و البته گفته‌های مسوولان محلی،‌ «تخریب حجم گسترده نوعی از ساختمان‌های تازه‌ساز مسکونی و البته خدماتی» را در پی داشته است.
  • سعودی در سودای موازنه

    اظهارات اخیر مقامات عربستان سعودی را در ارتباط با ایران که با تحولات لبنان و یمن و همچنین تغییرات داخلی در ریاض همراه شده است، باید موج جدید تنش‌زایی این کشور در ارتباط با نقش منطقه‌ای تهران ارزیابی کرد.
  • پشت پرده حریری

    در هفته‌ای که گذشت جهان شاهد رویدادهایی بی‌‌سابقه در منطقه خاورمیانه بود. سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان در سفری ناگهانی به ریاض پایتخت عربستان سعودی رفت و از آنجا استعفای خود را اعلام کرد؛ سفری که به باور بسیاری از ناظران و تحلیلگران به‌عنوان یک گروگانگیری محسوب می‌شود و نه سفری از روی میل باطنی.
  • افزایش دمای نفت با سوخت خاورمیانه

    نگرانی از تنش‌های ژئوپلیتیک موجب رشد بهای نفت در هفته‌های اخیر و تثبیت برنت در سطوح بیش از ۶۰ دلار شده است. این نگرانی‌ها به تحولات اخیر خاورمیانه با محوریت عربستان سعودی باز‌می‌گردد. اول اینکه به دستور محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان بیش از ۲۰۰ نفر از شاهزادگان، وزرا و تاجران این کشور دستگیر شدند. این دستگیری‌ها هرچند به بهانه فساد مالی انجام شده، اما به گفته ناظران نشان از تغییر ساختار در لایه‌های قدرت آل‌سعود دارد و می‌تواند تنش‌های داخلی در این کشور را به دنبال داشته باشد.
  • «غم» و «ترس» زلزله

    زلزله «خیلی قوی» در مرز غربی ایران، دو حس قابل پیگیری در عموم مردم ایجاد کرده است که اگر مورد توجه قرار نگیرد و دستگاه‌های مسوول همچون گذشته به شکل «هیجان زودگذر» با آن برخورد کنند، وقوع زمین‌لرزه‌هایی مشابه آن در شهرهای مستعد، حوادث و خسارت‌های تلخ‌تر و سنگین‌تری را به‌بار می‌آورد.
  • رابطه عمق زلزله با میزان خسارت

    زلزله‌شناس ایرانی درباره رابطه‌ای که بین «عمق بروز زلزله در درون زمین» و «انرژی آزاد شده ناشی از زلزله در سطح زمین» وجود دارد، می‌گوید: هر چقدر زمین لرزه در اعماق بیشتر رخ دهد، انرژی رسیده به سطح زمین در همان منطقه لرزه‌خیز، کمتر است و در نتیجه، خطر ناشی از بروز آن و خسارات ایجاد شده نیز کمتر خواهد بود. مهدی زارع مطابق بررسی‌های صورت گرفته معتقد است: عمق بیشتر زلزله‌ها در ایران در اکثر موارد زیاد نیست و بیشتر زلزله‌های مهم و مخرب ایران در عمق‌هایی بین ۸ تا ۲۰ کیلومتر رخ داده‌اند، ولی بیشترین عمق زلزله‌های ایران را می‌توان در جنوب شرق، در مکران دید که یک ورقه اقیانوسی عربی به زیر ورقه قاره‌ای اوراسیا فرو می‌رود.
  • چرا مسکن مهر کرمانشاه تخریب شد؟

    رئیس سازمان نظام مهندسی کشور در واکنش به انتشار تصاویری از تخریب واحدهای مسکونی مهر در جریان زلزله یکشنبه شب در غرب کشور، اعلام کرد هنوز مشخص نیست این تصاویر مربوط به کدامیک از پروژه‌های مسکن مهر است؛ چرا که برخی از پروژه‌ها در ابتدا بدون حضور و دخالت سازمان نظام مهندسی به‌عنوان نهاد ناظر بر ساخت‌و‌سازهای کشور ساخته شد. فرج‌الله رجبی، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به تشریح علل و عوامل ریزش واحدهای مسکن مهر در مناطق زلزله‌زده و همچنین راهکارهای اساسی برای جلوگیری از تکرار تخریب ساختمان‌ها ناشی از مقاومت کم پرداخت. متن گفت‌وگو با وی را در ادامه بخوانید:
  • سقوط ساختمان‌های مهندسی‌ساز

    مشاهدات میدانی، گزارش‌های توصیفی و تصاویر مخابره شده از چهره شهرها و روستاهای منطقه زلزله‌زده غرب کشور از یک نامعادله ساختمانی غیرقابل باور خبر می‌دهد: برخی «نوساز»ها تخریب شده‌اند اما برخی خانه‌های قدیمی در مقابل لرزه ۳/ ۷ ریشتری تاب آورده‌اند. زلزله کرمانشاه به لحاظ بزرگی، در ۲۷ سال اخیر در کل کشور بی‌سابقه بوده و در منطقه زاگرس–پهنه غربی- طی نیم قرن گذشته چنین زمین لرزه‌ای رخ نداده است.
  • حلقه مفقوده کیفیت ساخت‌وسازها

    عضو هیات‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان معتقد است چالش کلیدی پایین بودن سطح کیفیت ساخت‌وساز‌ها عدم‌استفاده از توان مهندسی کشور است. حمزه شکیب، عضو هیات‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان با اشاره به حادثه تلخ زلزله استان کرمانشاه به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: نکته‌ای که عمق فاجعه را نشان می‌دهد عدم توجه به مدیریت بحران قبل از وقوع حوادثی همچون زلزله است. به این معنا که در کشور به جای آنکه روی موضوع پیشگیری و افزایش تاب‌آوری شهرها تمرکز شود به موضوع مدیریت بحران پس از حادثه توجه می‌شود نمونه آن در نظر گرفتن ردیف بودجه‌ای تحت عنوان «جبران خسارت» در بودجه سالانه کشور است. این در حالی است که در حوزه مدیریت بحران پس از حادثه نیز ضعف‌های جدی مشاهده می‌شود و به‌نظر می‌رسد کارآیی مدیریت بحران در کشور در سطوح پایینی قرار دارد. او ادامه می‌دهد: در زمان بروز حوادثی همچون زلزله اخیر قاعدتا باید مدیریت بحران کشور کنترل اوضاع را در اختیار داشته باشد، اما متاسفانه مشاهده می‌شود سیستمی به نام مدیریت بحران فقط روی کاغذ است و نکته مهم‌تر آنکه در حوزه پیشگیری نیز عملیات مهم و بزرگی انجام نشده است.
  • خواسته عمومی از شهردار تهران

    اکثریت ساکنان شهر تهران با احساس رنج از تبعات به جا مانده از ساخت و سازهای بی قاعده چند سال گذشته، «توقف شهرفروشی» را خواستار شده‌اند و در ازای آن، به شهردار جدید پیام داده‌اند «منابع مورد نیاز برای هزینه‌های شهر را از مسیر جایگزین فروش تراکم تامین کند.» شهردار این دوره از مدیریت شهری تهران، همزمان با استقرار در ساختمان بهشت، فرمان انجام یک نظرسنجی از ساکنان پایتخت درباره سه معمای سرنوشت ساز در شهر را صادر می‌کند تا ابهام‌ها و برخی شایعه‌ها درباره «میزان رضایت تهرانی‌ها از کارنامه شهرداران گذشته»، «مشکلات به جا مانده در شهر» و همچنین «انتظارات از مدیران جدید شهری» در ابتدای کار روشن شود.
  • اثر صفر شارژ معیوب

    روال فعلی در محاسبه و پرداخت «عوارض نوسازی» در تهران، علاوه بر دو اشکال اساسی، دارای «اثر صفر» در تامین منابع مالی پایدار شهرداری است. سهم این عوارض در کل بودجه شهرداری تهران حدود ۲ درصد است در حالی که «شارژ شهری» در بودجه دولت‌های محلی کلان‌شهرهای توسعه‌یافته، به‌عنوان سالم‌ترین و پایدارترین منابع مالی، نقش اصلی را ایفا می‌کند. سهم قابل اغماض درآمد ناشی از «عوارض نوسازی» در بودجه شهرداری تهران خود یک عامل اصلی در عدم پیگیری مدیریت شهری برای دریافت به موقع آن از مالکان و اصلاح فرمول دریافت بوده است.
  • سهم ثروتمندان در شارژ پایتخت

    نامعادله «شارژ شهری» در تهران با اقرار مدیریت شهری به «تبعات تداوم نسبت‌های نابرابر عوارض نوسازی در مناطق کم‌برخوردار و پربرخوردار»، در دستور کار مدیران جدید پایتخت برای حل و اصلاح قرار گرفته است. مطابق مقررات شهری، مالکان املاک مسکونی در تهران موظفند همه ساله عوارضی تحت عنوان «عوارض نوسازی» بابت خدماتی که در ازای مالکیت و بهره‌برداری از امکانات شهر دریافت می‌کنند، به شهرداری بپردازند.
  • گام مکمل اخذ شارژ شهری

    عزم و اراده جدی مدیریت شهری جدید پایتخت برای اصلاح ساختار نظام درآمدی از مسیر اخذ شارژ شهری، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی پایدار شهری که از دهه ۶۰ تاکنون به‌عنوان یکی از وظایف دولت شمرده می‌شد، دو منفعت عمده نصیب شهروندان و شهرداری خواهد کرد. مهم‌ترین منفعتی که با اخذ عوارض شهری نصیب شهروندان یک شهر می‌شود ارتقای کیفیت زندگی شهروندان است همچنین حجم زیادی از منابع درآمدی پایدار را نصیب شهرداری می‌کند که پیش از آن جایگاهی در تامین بودجه سالانه اداره پایتخت نداشته است، اما به نظر می‌رسد در مسیر اصلاح ساختار درآمدی شهرداری از مسیر شارژ شهری، تحمیل هزینه‌های اضافه به شهروندان فشار وارد می‌کند، بنابراین ممکن است شهروندان به راحتی به این نوع از اصلاحات تن ندهند. از این رو باید برای این چالش تدبیری اندیشید. چون عدم اعتماد و رضایت لازم شهروندان به مدیریت شهری از منظر سطح خدمات شهری دریافتی، یکی از مهم‌ترین موانع موجود بر سر راه این اصلاحات است و مانع از پرداخت شارژ شهری از سوی شهروندان به‌صورت داوطلبانه می‌شود.
  • مزیت پنهان برقراری «شارژ شهری»

    برقراری نظام درآمدی پایدار برای شهر تهران و سایر شهرهای کشور به منظور به حداقل رساندن اتکای درآمد شهر به منابع حاصل از ساخت و تخلفات ساختمانی، نظیر تغییر کاربری و تراکم‌فروشی، از مسیر «دریافت شارژ شهری» به‌عنوان یکی از مهمترین برنامه‌های شهردار تهران مطرح می‌شود این در حالی است که کارشناسان از وجود یک مزیت پنهان در صورت تحقق این هدف خبر می‌دهند. کارشناسان برنامه‌ریزی شهری معتقدند دریافت شارژ شهری و تعیین نرخ عادلانه برای پرداخت عوارض سکونت در شهر از سوی شهروندان متناسب با میزان و ارزش خدماتی که افراد به‌صورت روزمره به‌واسطه زندگی در شهر از آن بهره‌مند می‌شوند،می‌تواند در بلند‌مدت منجر به اثرگذاری غیرمستقیم در تعدیل قیمت مسکن شود.
  • موانع متنوع‌سازی عوارض شهری

    «دنیای اقتصاد» در گفت‌وگویی کوتاه با بهروز هادی زنوز اقتصاددان برجسته، به بررسی وجوه تمایز میان شارژ شهری و مالیات محلی شهری پرداخته است.
  • سه پیش‌نیاز دریافت شارژ شهری

    دریافت عوارض ناشی از درآمد سالانه از املاک و مستغلات، یکی از اشکال اخذ شارژ شهری از شهروندان است که در بسیاری از کشورها یکی از منابع درآمدی پایدار برای اداره شهر محسوب می‌شود؛ در ایران نیز دریافت این نوع مالیات که هم‌اکنون با عنوان عوارض نوسازی شناخته می‌شود در سال ۱۳۴۷ به‌صورت قانونی درآمد و مقرر شد با هدف تامین مالی توسعه شهری، بخشی از قیمت املاک به‌عنوان عوارض نوسازی از شهروندان اخذ شود. در سایر کشورها و شهرهای پیشرفته دنیا دریافت عوارض نوسازی یا همان مالیات بر درآمد املاک و مستغلات از اصلی‌ترین منابع پایدار درآمدی برای اداره شهر محسوب می‌شود و از این منظر نیز دریافت شارژ شهری از شهروندان مبنای نظری و جهانی قدرتمندی دارد.
  • توهم اشتغال‌زایی با اخراج اتباع خارجی!

    «مهاجرت» یکی از شاخصه‌های کلیدی جهان به هم پیوسته‌ امروز است. جمعیت مهاجران بین‌المللی در سراسر دنیا طی ۱۵ سال اخیر، به رشد خود ادامه داده و در سال ۲۰۱۵، به ۲۴۴ میلیون نفر رسیده است؛ جمعیتی معادل ۴/ ۳ درصد از جمعیت جهان. حضور جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک کشور باثبات در منطقه‌ای پرتنش و بروز بحران‌های متعدد در کشورهای جهان اسلام (خصوصا همسایگان ایران)، سبب شده تا مهاجرت به ایران، همواره به‌عنوان یکی از گزینه‌های مطرح برای مردم برخی از این کشورها مدنظر باشد. همچنین اشتراکات فرهنگی و مذهبی مردمان این کشورها با جامعه‌ ایرانی، انگیزه مضاعفی برای مهاجرت به ایران پدید آورده است. در مقابل، برخی رویکردها سبب ایجاد مشکلات و موانعی شده و در عمل، بسیاری از این انگیزه‌ها را (حداقل برای طبقه نخبه، تحصیلکرده یا ثروتمند) کمرنگ کرده است. اتباع خارجی، همواره در تبلیغات رسانه‌های رسمی و غیررسمی به‌عنوان یک چالش و معضل شناخته ‌شده‌اند. این تصویری که در اذهان مردم از جامعه مهاجر ترسیم شده‌است، به‌هیچ‌وجه از منطق کارشناسی‌ برخوردار نیست. با این تفاسیر، حضور اتباع خارجی در کشور، همواره به‌عنوان یک تهدید تلقی شده و تمام تلاش سیاستمداران و دولتمردان کشور نیز به یافتن راه‌حلی برای مقابله با این تهدید و کاهش خسارت‌ها و هزینه‌های تحمیل‌شده به ایران، معطوف شده است. درحالی‌که این نگاه، مبتنی بر انگاره‌های غلط و غیرکارشناسی شکل‌گرفته است و واقعیت امر چیز دیگری است. یکی از این نگرش‌های غلط، این است که ریشه‌ بیکاری جوانان ایرانی، حضور اتباع خارجی در کشور تلقی می‌شود. در این مطلب، سعی بر آن شده است تا با ‌تکیه‌بر تحلیل‌های کارشناسی، این انگاره رایج در مورد مهاجران خارجی، مورد نقد و بررسی قرار بگیرد تا از این طریق، با رویکردی صحیح به توسعه سیاست‌های مهاجرپذیری منجر شود.
  • مروری بر ادبیات مساله اشتغال مهاجران در جهان

    موضوع اشتغال مهاجران در بازار کار کشور میزبان، موضوعی است که در تمام کشورهای مهاجرپذیر دنیا رایج است. این موضوع با اصطلاح Job Loss در ادبیات مهاجرت بارها مورد بررسی قرار گرفته ‌است. نکته جالب، موضع‌گیری مشترک نمایندگان مجلس و سیاستمداران کشورهای مختلف علیه اشتغال مهاجران است. چه در فرانسه، چه در آمریکا و چه در ایران. بیشتر سیاستمداران و نمایندگان مجلس بر این باورند که مهاجران مشاغل را از افراد بومی کشورشان می‌دزدند.۱ آیا این موضع سیاستمداران و تصمیم‌گیرندگان درباره اشتغال مهاجران درست است؟
  • نیروی کار خارجی، فرصت یا تهدید

    در سال‌های اخیر و با اوج گرفتن پدیده مهاجرت بین‌المللی نیروی کار، اثرات اقتصادی این پدیده بر اقتصاد کشورها با ابهاماتی مواجه بوده است، از این‌رو مطالعات متعددی برای ارزیابی اثرات مهاجران بین‌المللی بر اقتصاد کشورها انجام شده است تا به این سوال سخت و مبهم پاسخ دهند: تاثیر مهاجرت بر اقتصاد میزبان چگونه است؟
  • بسته‌بندی‌های خوراکی جایگزین پلاستیک‌ها

    با همه نگرانی‌‌هایی که در مورد آلودگی پلاستیک‌ها در اقیانوس‌ها وجود دارد، اکنون زمان آن فرارسیده است تا به‌طور جدی در مورد نوآوری در بسته‌بندی‌ها فکر کنیم. اما چگونه می‌توانیم بسته‌بندی‌های خود را از نظر محیط‌زیستی دوستانه‌تر، قابل عرضه و متناسب برای هدف بسته‌بندی قرار دهیم؟ بیایید برخی راه‌حل‌های صنعت مواد غذایی و یک ایده خلاقانه به‌طور خاص- بسته‌بندی خوراکی‌ها- را درنظر بگیریم. یکی از اولین و موفق‌ترین مثال‌ها از بسته‌بندی مواد خوراکی قیف بستنی قیفی است. قیف‌های خوراکی را دو کارآفرین ایتالیایی مجزا در سال‌های ۱۹۰۲ و ۱۹۰۳ اختراع کرده بودند. آنها آنتونیو واوونا، یک تاجر بستنی از منچستر و ایتالو مارچیونی، یک فروشنده بستنی از نیویورک بودند. ایده کلیدی آن غلتاندن یک نان به شکل یک مخروط بود. این روش نوین از ارسال بستنی یک موفقیت عظیم در نمایشگاه جهانی در سال ۱۹۰۴ در سنت‌لوئیس به‌شمار می‌رفت. امروزه ما تنها یک نوآوری را مسلم فرض می‌کنیم که به ما اجازه دهد یک بستنی بخوریم و به همراه آن بسته‌بندی ارسال آن را نیز نوش جان کنیم!
  • پیاده از آلمان تا ایران برای «کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی»

    شاهین تیوای سادات‌الحسینی، یک ایرانی ساکن آلمان و ۴۰ ساله است که در دانشگاه کلن طراحی گرافیک تدریس می‌کند. او ۵ هزار کیلومتر از آلمان تا ایران را با چرخ ژیمناستیک آمد تا هم یک پرفورمنس هنری انجام دهد و هم استفاده بیش از اندازه از سوخت‌های فسیلی را به چالش بکشد. سفری که یکسال و هشت ماه به طول انجامید. او می‌گوید می‌خواسته چرخش را به موزه هنرهای معاصر هدیه کند و پیشتر نامه‌ای هم به مدیر موزه داده و زمان ورود خود به تهران و موزه را اطلاع داده بود؛ اما با نهایت شگفتی مسوولان از قبول آن سر باز زدند. با او مصاحبه کوتاهی انجام دادیم که در زیر می‌خوانید:
  • آیا شریک عاطفی شما دچار اختلال خودشیفتگی است؟

    شخصیت خودشیفته یکی از شخصیت‌های بنیادین ما است. همه ما با خودشیفتگی به دنیا می‌آییم که این خودشیفتگی با بالغ‌تر شدن ما متعادل می‌شود. مشکل از جایی آغاز می‌شود که شخصیت‌های بنیادین ما تعادل خود را از دست بدهند و حداقل یک شخصیت، مانند نارسیسیزم یا خودشیفتگی، از حد خود فراتر رود، در این‌صورت می‌گوییم که فرد دچار اختلالات شخصیتی شده است.
  • قدرت خود را باز یابید

    به مرور زمان، هر چه بزرگ‌تر می‌شویم، با اتخاذ دیدگاه‌ها و ترس‌های اطرافیان و با کسب شناخت‌های متفاوت از دنیا و مسائل پیرامون‌مان قدرت خود را به مسائل و افراد گوناگونی واگذار می‌کنیم. کم کم متوجه می‌شویم که خلأیی درونمان وجود دارد، به دنبال چیزی می‌گردیم، کلافه می‌شویم. برای یافتن آن چیزی که احساس می‌کنیم نیست به بیرون از خود چنگ می‌زنیم. با هر چنگ زدن، امید داریم که گمشده خود را پیدا کنیم. جاهای مختلف می‌رویم، کار‌های مختلف انجام می‌دهیم، افراد مختلف را می‌بینیم، چیز‌های مختلف می‌خریم، رفتار‌های مختلف را امتحان می‌کنیم و... اما همچنان گویی چیزی در دل‌مان نیست و جایش بسیار خالی است.
  • ۹ مزیت شگفت‌انگیز خرمالو

    همان‌طور که می‌دانید خرمالو میوه خوشمزه و عجیب و غریبی است که بیشتر از یک ماده شیرین برای بدن منفعت دارد. خرمالو می‌تواند به ترمیم سریع‌تر بدن کمک کند، باعث کاهش وزن شود، التهاب را کمتر و جریان خون در بدن را بیشتر کند.
  • ۱۶ متروکه زیبا در دنیا

    چیزی که درباره هر مکان متروکه‌ای وجود دارد این است که این مکان‌ها در عین حال که ترسناک هستند، به شدت تاثیرگذار و برجسته نیز هستند، حال فرقی نمی‌کند آن مکان یک گورستان قطار در بولیوی باشد یا یک ایستگاه قطار که در زیر نیویورک پنهان شده است. هرکدام از این مکان‌ها تصویری از تاریخ منجمد شده‌شان هستند. اگر توانستید حتما به این مکان‌ها سر بزنید. زیبایی‌ای که در زیر شیشه و گرد و خاک مدفون شده، می‌تواند هرکسی را حیرت‌زده کند. در این مطلب قصد داریم شما را با ۱۶ مکانی آشنا کنیم که متروکه اما زیبا هستند.
  • خانواده مهم‌ترین محرک کارآفرینی

    از دیرباز کارآفرینی از مهم‌ترین سیاست‌هایی بوده که در حرکت رو به جلوی اقتصاد مورد اهمیت قرار گرفته است. کارآفرینی در گام اول اقتصاد خانواده و در گام دوم اقتصاد را به‌عنوان یک کل، روی ریل توسعه قرار خواهد داد. اگرچه حمایت و زیرساخت‌های اجتماعی نقش حائز اهمیتی در روند کارآفرینی دارند، اما مهم‌ترین محرک کارآفرینی را می‌توان به خانواده؛ به‌عنوان اولین و مهم‌ترین شکل‌دهندگان و حامی فرزندانی که اعضای کوچکتر جامعه هستند، نسبت داد.
  • خانواده در آستانه ورود به عصر جدید «بیمه‌تِک»‌

    سونامی بیمه دیجیتالی در آینده نزدیک، بیمه سنتی را از کارزار اقتصادی خارج خواهد کرد. روند روبه رشد سرمایه‌گذاری و انبساط شدید در ارائه خدمات بیمه‌ای بر پایه فناوری، آینده «بیمه‌تک» را تضمین می‌کند. افزایش استفاده از اینترنت و کالاهای دیجیتالی، شانس بیمه سنتی را در مقابل نسخه تکنولوژیک آن بسیار پایین آورده است. خانواده‌ها در سراسر دنیا، آغاز به استفاده از خدمات بیمه‌تک کرده‌اند؛ چراکه صرفه‌جویی در زمان، کاهش هزینه‌ها، استفاده آسان و دسترسی همیشگی، همگی به مدد این نوآوری محقق می‌شوند. آگاهی خانواده از جنبش جدیدی که بیمه‌تک به راه انداخته، می‌تواند به پیام تقاضاطلبانه قدرتمندی مبدل شود که عرضه خاموش‌شده بازار ایران را به فعالیت وادار کند. دستاورد فعالیت در حوزه بیمه‌تک سود دوطرفه برای بیمه‌گذار و بیمه‌شونده است.
  • ناگفته‌هایی از بیل‌گیتس و زاکربرگ

    چه عاملی موجب شده که تدریس یک استاد واحد به دو دانشجوی انصرافی دانشگاه هاروارد، آنها را تبدیل به اولین و چهارمین فرد ثروتمند دنیا کند؟ آن هم با فاصله ۲۶ سال از یکدیگر! آقای «هری لوییس» استاد کامپیوتر و ریاضی دانشگاه هاروارد، در سال ۱۹۷۶ استاد بیل گیتس و در سال ۲۰۰۲ استاد مارک زاکربرگ بود و این استاد و شاگردی، پیش از ترک تحصیل بیل گیتس به‌منظور تاسیس مایکروسافت و قبل از تاسیس فیس‌بوک از سوی زاکربرگ بود. لوییس به‌خاطر می‌آورد که گیتس تمام شب را روی راه‌حل جدید مسائل مطرح شده در کلاس کار می‌کرد و سوال زاکربرگ را به‌خاطر می‌آورد که از او پرسیده بود: آیا می‌تواند از نام او در یک شبکه اجتماعی جدیدالتاسیس استفاده کند؟ این دو شاگرد رابطه بسیار صمیمی و نزدیکی با استاد خود داشتند.
  • ۶ داستان الهام‌بخش برای شروع کسب‌وکار خودتان

    خیلی از کارآفرینان سفر کارآفرینانه خود را با علاقه به وجود یک مشکل شروع نمی‌کنند، بلکه به راه‌حل آن علاقه‌مند می‌شوند. به عبارت دیگر، این‌طور نیست که یک نفر بنشیند و با خود فکر کند «خب، چه کسب‌وکاری را باید شروع کنم؟» بلکه، اکثر کارآفرینان مشکلی را که وجود دارد شناسایی می‌کنند و سپس کسب‌وکار خود را حول یافتن راه‌حلی برای آن راه‌اندازی می‌کنند. این مشکل را چه خودشان شخصا تجربه کرده باشند و چه اطرافیان‌شان، لحظه‌هایی که راه‌حل یک موضوع به ذهن فرد خطور می‌کند، اغلب الهام‌بخش شروع یک کسب‌وکار تازه است. تعدادی از این کارآفرینان، لحظه‌هایی را که کاتالیزور الهام‌بخش کسب‌وکارشان بوده تعریف کرده‌اند که می‌تواند به هر کس دیگری ایده بدهد.
  • درس‌هایی از توماس گورنی که از شما کارآفرین بهتری می‌سازد

    توماس گورنی، به‌عنوان یک کارآفرین سریالی و مدیر ارشد اجرایی فعلی نکستیوا (Nextiva)، در مورد کسب‌و‌کار بی‌تجربه نیست. او شرکت اول خود که یک کسب‌و‌کار سخت‌افزار‌های کامپیوتری بود را زمانی شروع کرد که هنوز در دانشگاه درس می‌خواند و اکنون در تلاش است تا در این شرکت تفاوتی شگرف ایجاد کند. مانند تجربه بسیاری از کارآفرینان، دستیابی به موفقیت مستلزم کار بسیار زیاد است؛ اما گورنی از کار سخت نمی‌هراسید. در حقیقت، او حتی با بزرگ‌ترین ترس‌هایی روبه‌رو شد که یک کارآفرین می‌تواند با آنها مواجه شود و آن «ترس از شکست» است. اما هوشمندی کسب‌و‌کار او حتی قبل از فعالیت‌های اقتصادی‌اش در کسب‌و‌کار وجود داشت. در حقیقت، او از شغلش که ارسال روزنامه به منازل بود اخراج شده بود. گرچه زندگی او مملو از فراز و نشیب بود؛ از جمله اینکه او در سال ۲۰۰۱ ورشکسته شد. و امسال، به دلیل کارش در نکستیوا، یک شرکت نوآور و پیشرو در صنعت که ارائه‌دهنده ارتباطات مبتنی بر رایانش ابری است، به‌عنوان مدیر ارشد اجرایی برتر تکنولوژیک از سوی مجله کسب‌و‌کار فونیکس شناخته شد. برای به‌دست آوردن این سطح از موفقیت، بدون شک باید خود را وقف کسب‌و‌کارتان کنید. و فکر می‌کنم بسیاری از ما می‌توانیم از مثال گورنی، زمانی که در تلاش برای موفقیت بود، درس بگیریم. در اینجا درس‌هایی از توماس گورنی، مدیر ارشد اجرایی نکستیوا که از شما یک کارآفرین بهتر خواهد ساخت ارائه می‌کنیم.
  • سـوخت محرک نوسازی بافت فرسوده

    طرح مسکن «پیشگام» در اولین ارزیابی از سوی کارشناسان اقتصاد مسکن و شهری، بابت شرط موفقیت در اجرا، مورد قضاوت قرار گرفت.نتایج بررسی‌ها درباره میزان امیدواری به اجرای سریع این طرح از روزهای آینده نشان می‌دهد: بر اساس تجربه‌های مشابه در دولت برای اجرای طرح‌های منتهی به نوسازی بافت‌های فرسوده که طی ۵/ ۱ دهه اخیر در تهران به اجرا درآمده است، هر نوع طرح جدید برای این منظور، بدون تدارک منابع مالی مکفی و در دسترس، به شکست خواهد انجامید.
  • اقدام نادرست در بازار اجاره مسکن لوکس

    مالکان و سازندگان واحدهای لوکس و بزرگ‌متراژ با طولانی شدن دوره رکود در بازار معاملات این واحدها، حجم قابل توجهی از آپارتمان‌های گران‌قیمت را به بازار اجاره عرضه کردند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، طی روزهای اخیر به‌رغم قرار گرفتن در فصل پاییز و کاهش تقاضا برای اجاره واحدهای مسکونی با اتمام فصل طلایی جابه‌جایی در این بازارملک-تابستان-، برخی از مالکان و سازندگان واحدهای لوکس و گران‌قیمت که موفق به فروش واحدهای خود نشده و شاهد افزایش عمق رکود در بازار معاملات این واحدهای مسکونی هستند، تعدادی از این آپارتمان‌ها را به بازار اجاره عرضه کردند.
  • نسخه‌های بی‌سرانجام مهار آلودگی صوتی پایتخت

    با وجود بحرانی شدن وضعیت آلودگی صوتی در پایتخت و احصای راهکارهای مقابله با این پدیده، خبری از اهتمام جدی مدیریت شهری برای مقابله با این پدیده نیست. به گزارش «دنیای اقتصاد»، سامانه برخط آلودگی صدا که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران راه‌اندازی کرده است، پر از لکه‌های قرمز و قهوه‌ای است که نشان می‌دهد همیشه یک صدای آزاردهنده در محل زندگی تهرانی‌ها تولید می‌شود؛ صدایی که می‌تواند بر سطح فهم دانش‌آموزان تاثیر بگذارد یا باعث سقط جنین مادری باردار شود، می‌تواند سطح هوش کودکانی را که در همسایگی منابع صدا زندگی می‌کنند پایین بیاورد و عوارض بسیار دیگری را سبب شود.
  • دو راهکار تبدیل مال‌ها به فرصت شهری

    رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با بیان اینکه مال‌ها و مگامال‌ها به بحران برای کلانشهر تهران بدل شده‌اند مسیر ارتقای شهرسازی پایتخت را تشریح کرد. محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، به دو راهکار عبور از بحران مال‌سازی در شهر تهران اشاره کرد و گفت: برای آنکه مال‌ها به جای بحران، به یک فرصت برای شهرهای کشور تبدیل شوند از یکسو لازم است هر یک از مال‌ها به مطالعات پیوست مجهز شوند و از سوی دیگر مدیریت شهری به جای اخذ عوارض صدور پروانه، همچون دیگر نقاط دنیا عوارض بهره‌برداری از مال‌ها دریافت کند تا به این ترتیب مدیریت شهری یک نوع درآمد پایدار کسب کند.
  • جهان برای یک کنسول ۴K آماده است؟

    کنسول جدید مایکروسافت اخیرا برای دوستداران بازی‌های کامپیوتری در بازارهای دنیا در دسترس قرار گرفته است. همانطور که می‌دانید امروزه استفاده از کنسول‌های بازی محدود به هیچ گروه سنی نیست و این ابزار بازی و سرگرمی می‌تواند همه طیف‌های سنی و جنسی را مجذوب خود کند. حالا شما با XBOX One X روبه‌رو هستید که گفته می‌شود قوی‌ترین کنسول بازی کنونی است. در ادامه شما با موارد جدیدی درباره این کنسول آشنا می‌شوید بدانید تا قابلیت‌های این کنسول جدید را بیشتر بشناسید. درباره این کنسول و ویژگی‌های پیچیده سخت‌افزاری آن حرف‌هایی زیادی می‌توان زد؛ مانند PS۴ Pro این کنسول بازی اختصاصی ندارد، اما بازی‌هایی هستند که روی این کنسول با مختصات ویژه‌ و فوق‌العاده‌ای که از سوی سخت‌افزار این کنسول پشتیبانی می‌شود، اجرا می‌شوند.
  • تنظیمات ضروری مایکروسافت اج

    مرورگر مایکروسافت اج با وجود تمام ضعف‌هایی که نسبت به مرورگرهای رقیب دارد، گزینه‌هایی ارائه می‌دهد که با تنظیم صحیح آنها می‌توان کارآیی مرورگر را بهبود بخشید. مرورگر اج هنوز ویژگی‌های اساسی که از مرورگرهای امروزی انتظار داریم نظیر افزونه را ندارد؛ اما این به آن معنی نیست که امکان شخصی‌سازی و بهبود عملکرد مرورگر وجود ندارد. با این اوصاف در این مطلب با بعضی از تنظیمات ضروری برای مرورگر اج آشنا خواهیم شد.
  • اندروید چطور اثر انگشت‌تان را به خاطر می‌سپارد؟

    حسگر اثر انگشت تعبیه‌شده در گوشی هوشمند یکی از بهترین‌ روش‌های احراز هویت کاربران است. عرضه‌ آی‌فون بدون حسگر اثر انگشت صحبت‌هایی در مورد استفاده از اثر انگشت برای احراز هویت و میزان امنیت داده‌های ذخیره‌‌شده را به ‌دنبال داشت. نبود این ویژگی خیلی عجیب است؛ اما نگران نباشید، افراد دیگری هم هستند که مثل شما به این امکانات نیاز داشته باشند!
  • کوهنوردی درفرمت ام‌پی۳

    امروزه با تبدیل خودروهای شاسی‌بلند از محصولاتی پرمصرف و زمخت به نمونه‌هایی جذاب، محبوب و مد روز، خریداران اقبال بالایی به آنها نشان داده و علاوه‌بر تغییر رویکرد جهانی خودروسازان، استودیوهای طراحی خودرو نیز به سمت آفرینش محصولات نوینی با ظاهر کراس‌اوور رفته‌اند. اتاقی به نام هاچ‌بک کراس را شاید اولین بار فولکس‌واگن با تولید محصول پولو کراس به‌صورت گسترده ابداع کرد و در عین حال رنو ساندرو استپ‌وی نیز که تولید آن (نمونه فعلی حاضر در ایران) به سال ۲۰۰۸ برمی‌گردد از نخستین مدل‌های موفق این سبک از ساخت کراس‌اوور است که از بدو ورود به ایران فروش موفقی را تجربه کرده است. حالا تقریبا هاچ‌بک محبوبی در بازار جهانی وجود ندارد که نمونه کراس آن عرضه نشود و در این بین چینی‌ها هم اهتمامی جدی به این قضیه دارند به‌طوری که خودروسازان سرزمین کنفوسیوس به‌عنوان نیروی سوم بازار خودروی ایران جلوتر از همه رقبا دست به کار شده و دو رقیب قدر را برای مقابله با استپ‌وی راهی بازار ایران کرده‌اند. دانگ فنگ اچ‌۳۰ کراس در کنار برلیانس سی۳ کراس و خودرویی هستند که به‌عنوان محصولاتی موفق توانسته‌اند اضلاع جدید بخش کوچک و جدید بازار هاچ‌بک‌کراس‌ها باشند. نگاهی به مشخصات و میزان فروش این دو خودرو در ایران و چین نشان می‌دهد استپ‌وی به‌دلیل ظاهر قدیمی و فضای داخلی نه چندان جذاب، با خطر جدی کاهش فروش مواجه است گرچه کیفیت ساخته‌های رنو در ایران موجب شده تا خریداران عمدتا قید آپشنال بودن خودروهای چینی را زده و استپ‌وی را به واسطه کیفیت بیشتر بپسندند. ببینیم این سه خودرو چگونه محصولاتی هستند و چه ویژگی‌هایی دارند.
  • مردودی‌ها در معاینه فنی

    آن‌طور که از شواهد امر پیداست تعداد زیادی از تصادفات رانندگی به دلیل نقص‌فنی خودرو صورت می‌گیرد. این در شرایطی است که به اعتقاد پلیس راهور معاینه فنی دوره‌ای می‌تواند یکی از اقدامات پیشگیرانه در جهت کاهش تصادفات رانندگی باشد. شاید به همین دلیل باشد که از سال گذشته پلیس راهنمایی و رانندگی خودروهایی که فاقد معاینه فنی باشند را روزی ۵۰ هزار تومان جریمه کرده است. اما در مراکز معاینه فنی چه بخش‌هایی از خودروهای مشتریان تست و یا مورد معاینه فنی قرار می‌گیرند؟ آن‌طور که عنوان می‌شود وضعیت ظاهری و شیشه‌های خودرو، آزمون‌های آلاینده‌ها، چراغ‌های جلو، سنجش هم‌راستایی چرخ‌ها، کارآیی کمک‌فنرها، کارآیی سیستم ترمز، سنجش وضعیت اتصالات فرمان و جلوبندی و بازدید زیربندی در مراکز معاینه فنی انجام می‌شود. به این ترتیب چنانچه خودرو در یک یا چند مرحله از آزمون‌ها به دلیل نقص فنی رد شود، رفع عیب یا عیوب خودرو در تعمیرگاه‌های معتبر به خواست مالک انجام می‌شود و در صورت رفع نواقص فنی پس از مراجعه مجدد برچسب معاینه فنی خودرو صادر می‌شود.حال این سوال مطرح است که چه کنیم در معاینه فنی رد نشویم؟
  • پرفروش‌های بازار خودرو کشور

    بررسی سهم بازار خودروهای سواری در هفت ماه سال‌جاری نشان می‌دهد پراید و پژو ۲۰۶ بیشترین میزان فروش را در این بازه زمانی به خود اختصاص داده‌اند. در همین حال رتبه سوم جدول پرفروش‌ترین خودروهای داخلی در شرایطی به تیبا رسیده که ۴۰۵ طی سال‌های گذشته حائز این رتبه بوده است؛ بنابراین پژو ۴۰۵ با یک پله نزول در رتبه چهارم پرفروش‌ترین خودروهای کشور جا گرفته است.
  • جایگاه زن در جنگ‌های خاورمیانه

    نمایشنامه «گرترود روح پدر هملت» به کارگردانی میثم مطهری در مرکز تئاتر مولوی روی صحنه رفت و با استقبال علاقه مندان روبه‌رو شد. آنچه می‌خوانید یادداشتی است به بهانه این اجرا.
  • شرافت انسانی در محک موقعیت

    سوسیالیسم و بعد کمونیسم در قرن گذشته دغدغه ‌و وسوسه‌ بسیاری از روشنفکران غربی محسوب می‌شد؛ ایدئولوژی‌هایی که با شعار عدالت اجتماعی و سودای جامعه بی‌طبقه، نویسندگان زیادی را فریفته خود کرد. بیشتر اینان که شوروی را به‌عنوان الگویی برای رسیدن به چنین جامعه‌ای مدنظر داشتند کم‌کم با آشکار شدن نوع جدیدی از استبداد در این کشور، علیه چنین نظام‌هایی طغیان کردند و این طغیان را در آثارشان به نمایش گذاشتند. از جمله چنین نویسندگانی می‌توان به فرنتس شانتا از بزرگترین نویسندگان تاریخ ادبیات مجارستان اشاره کرد. شانتا (۲۰۰۸ _ ۱۹۲۷) انسانی عجیب و خاص بود که بارها به دلیل ایده‌های سیاسی‌اش از سوی دولت مجارستان تحت فشار قرار گرفت. هر چند در جوانی گرایش‌های سوسیالیستی داشت اما راه خود را از بولشوویسم شوروی بسیار زود جدا کرد. او با چنین رویکردی رمان «مُهر پنجم» را سال ۱۹۳۶ نوشت؛ رمانی که چهار شخصیت اصلی دارد. چهار مردی که در یک بار کنار هم نشسته‌اند و در فضای دیکتاتورزده‏ مجارستان درباره‌ ماجرایی صحبت می‌کنند؛ ماجرایی که برای هر کدام از آنها یک انتخاب باقی می‌گذارد و در همین اثنا پنجمین نفر وارد می‌شود... رمان فرنتس شانتا روایتی ا‌ست مملو از خُرده‏روایت با ریتمی سریع و اتفاق‌هایی غافلگیرکننده که در آنها شرافت انسانی در موقعیت شکنجه، ترس و فشار سنجیده می‌شود. این چهار مرد باید تصمیمی مهم بگیرند، تصمیمی که در آن قضاوت تعیین‌کننده‌ای وجود دارد. شانتا در این رمان فضای انسان دوران استبداد و روح‌هایی را که فاسد شده‌اند به تصویر کشیده. رمان «مهر پنجم» به تازگی با ترجمه کمال ظاهری از سوی نشر چشمه به قیمت ۱۷ هزار تومان به چاپ رسیده است.
  • گم و گور

    گروه تئاتر «شنل» در جدیدترین تجربه خود نمایش «گم و گور» به نویسندگی مشترک امیر مهندسیان و هادی احمدی و کارگردانی امیر مهندسیان را در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه برد.
  • کورده‌واری

    در چهلمین سالگرد تاسیس گروه «مولانا»، این گروه موسیقی ایرانی کنسرت «کورده‌واری» را با سرپرستی و آهنگسازی محمدجلیل عندلیبی به روی صحنه می‌برد.
  • مالیخولیا

    فیلم سینمایی «مالیخولیا» به کارگردانی مرتضی آتش‌زمزم در شبکه نمایش خانگی توزیع شد. این فیلم اواخر تابستان امسال روی پرده رفت و فروش قابل قبولی هم داشت. «مالیخولیا» به بخشی از مردم توجه دارد که خودشان از یک نوع بیماری که به آن گرفتار شده‌اند، خبر ندارند؛ در واقع داستان این فیلم درباره آدم‌هایی است که دچار دوگانگی هویتی شده‌اند.
  • عاشق کیست

    تازه‌ترین آلبوم شهرام ناظری خواننده سرشناس موسیقی ایران منتشر شد. این آلبوم که با عنوان «عاشق کیست» در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است به مناسبت هزاره «بوسعید» تولید شده است.
  • اجرا

  • موسیقی

  • اکران

  • هنر و تجربه

  • دکه مطبوعات

  • رد پای دو غریبه (بخش بیست و هفتم)

    گفته می‌شود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرت‌های پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود به‌واسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهم‌ترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکس‌‌پیکو بود. این توافق مبنای خط‌کشی‌های مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که به‌صورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه می‌شود مبتنی‌بر ریشه‌یابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکس‌پیکو است.