شماره روزنامه ۶۰۲۲
|

  • پرزیدنت گناهکار

    دنیای اقتصاد: دیدن ترامپ در لباس نارنجی شاید چندان عجیب نباشد، اما اینکه او با لباس نارنجی رئیس‌جمهور آمریکا شود، قطعا عجیب است. مردی که حتی سوابق مجرمیت خود را تبدیل به برگ برنده می‌کند و مدام در انتخابات از رقیب دموکرات خود در نظرسنجی‌ها پیشی می‌گیرد. به نظر می‌رسد حکم دادگاه اخیر او هم تاثیر چندانی در محبوبیت او نداشته و رای به مجرمیت او تبدیل به یک برگ برنده دیگر برای او شده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دونالد جی.ترامپ روز پنج‌شنبه به‌دلیل جعل سوابق برای سرپوش گذاشتن بر یک رسوایی جنسی که کمپین انتخاباتی او در سال۲۰۱۶ را به انحراف کشانده بود، محکوم شد و فرمانده سابق کل قوای آمریکا را به یک مجرم تبدیل کرد.
  • این سه زن!

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: در دنیایی پر مخاطره، اروپای کهن و آسوده خود را در وضعیت هشدارآمیزی می‌بیند. در اوکراین خونین‌ترین جنگ این قاره از سال۱۹۴۵ تاکنون ادامه دارد؛ درحالی‌که روسیه برای اروپا یک تهدید همه‌جانبه محسوب می‌شود. اگر دونالد ترامپ به کاخ سفید بازگردد، ناتو و در واقع پایه امنیت اروپا، تضعیف خواهد شد. اقتصاد این قاره در برابر شوک‌های ناشی از سیاست‌های صنعتی و حمایت‌گرایی در سایر نقاط جهان آسیب‌پذیر است و پوپولیست‌های اروپاگریز در نظرسنجی‌ها در جایگاه بالایی قرار دارند.
  • کنفرانس بزرگ چینی-عربی در پکن

    دنیای‌اقتصاد: دهمین کنفرانس وزیران مجمع همکاری چین و کشورهای عربی روز پنج‌شنبه در پکن با سخنرانی شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین کار خود را آغاز کرد. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین و «محمد سالم ولد مرزوق» وزیر امور خارجه موریتانی ریاست این کنفرانس را برعهده داشتند. این مجمع ابتکاری بین چین و اتحادیه عرب است که در سال۲۰۰۴ تاسیس شد. شی جین‌پینگ در سخنرانی افتتاحیه این نشست خطاب به سران کشورهای بحرین، مصر، امارات متحده عربی و تونس و همچنین وزرای خارجه سایر کشورهای اتحادیه عرب تاکید کرد که پکن از تشکیل کشور فلسطین با پایتختی بیت‌المقدس شرقی در مرزهای۱۹۶۷ و عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل حمایت می‌کند. او با اشاره به شرایط موجود در سرزمین‌های اشغالی با تاکید بر «حمایت کشورش از برگزاری کنفرانس صلح گسترده درباره بحران منطقه» گفت: «جنگ نمی‌تواند به‌طور نامحدود ادامه یابد، عدالت نمی‌تواند برای همیشه غایب باشد و «اه‌حل دو دولتی» باید قاطعانه مورد حمایت قرار گیرد. رنج غیرنظامیان در نوار غزه باید متوقف شود و ما کمک‌های فوری به آنروا ارائه خواهیم کرد. چین سه میلیون دلار به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) برای حمایت از کمک‌های بشردوستانه فوری به غزه کمک می‌کند. »
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    قطر با ایجاد پناهگاهی برای جدایی‌طلبان چچنی و حمایت از آنها، تلاش کرد تا نفوذ خود را فراتر از خاورمیانه به‌کار گیرد. دلیل این مثال، امکان باز گذاشته‌شده‌ای است که با حمایت از این گروه‌ها، به‌ویژه برای به استخدام گرفتن جایگاه ویژه در میان مسلمانان اوراسیا (برای ارتقای جایگاه عاریه‌ای خود در جهان اسلام) به قطر ارائه شد. با این ‌حال، جنگ دوم چچن با پیروزی حاکمیت دولت روسیه به اوج خود رسید. به همین دلیل، حمایت از جدایی‌طلبان چچنی در عوض برای قطر «هزینه‌ قدرت عاریه‌ای» را به همراه داشت.
  • بمب‌های تراژدی رفح، آمریکایی بودند

    دنیای اقتصاد: به گفته کارشناسان اسلحه و شواهد بررسی‌شده توسط نیویورک‌تایمز، بمب‌های مورد استفاده در حمله اسرائیل که منجر به کشته شدن ده‌ها فلسطینی در اردوگاه آوارگان در نزدیکی رفح در روز یکشنبه شد، در ایالات متحده ساخته شده است. روزنامه نیویورک‌تایمز دریافت که بقایای مهمات فیلم‌برداری‌شده در محل حمله در روز بعد، بقایای یک بمب GBU-۳۹ بود که در ایالات متحده طراحی و ساخته شده بود. مقامات آمریکایی به اسرائیل فشار آورده‌اند تا از این نوع بمب بیشتر استفاده کند که به گفته آنها می‌تواند تلفات غیرنظامیان را کاهش دهد.
  • شورش یقه‌سفیدهای سیاه علیه پرزیدنت

    دنیای‌اقتصاد: سیریل رامافوسا چندین سال پیش به ریاست‌جمهوری آفریقای جنوبی رسید که هیجان و خوش‌بینی سیاه‌پوستان در حال ظهور این کشور را به همراه داشت؛ کسانی که او را نماینده‌ای از خودشان می‌دیدند. او یک تاجر وزین با قدرت تفکر است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، او پادزهری برای دولت قبلی به نظر می‌رسید که قصد دارد مناسبات پیشین را برچیند. دولت پیشین سفیدپوستان را بر اقتصاد مسلط کرده بود و از سیاه‌پوستان متخصص برای تداوم حکومت خود به عنوان شریک استفاده می‌کرد؛ اما درحالی‌که رای‌دهندگان روز چهارشنبه برای انتخابات در آفریقای جنوبی از زمان پایان آپارتاید در ۳۰سال پیش به پای صندوق‌های رای رفتند، سیاه‌پوستان حرفه‌ای یکی از تهدیدات جدی برای تسلط نامطمئن بر قدرت توسط رامافوسا و حزبش در کنگره ملی آفریقا هستند.
  • برباد رفتن آرزوهای غرب‌گرایانه گرجی‌ها

    دنیای‌اقتصاد: پارلمان که توسط حزب رویای گرجستان کنترل می‌شود، وتوی رئیس‌جمهوری درباره لایحه‌ای که می‌تواند پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا را تضعیف کند، نادیده گرفت. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، پارلمان گرجستان وتوی ریاست‌جمهوری را لغو کرد تا شامگاه سه‌شنبه لایحه بحث‌برانگیزی را به پایان برساند که کشور را وارد یک بحران سیاسی کرده است و آرزوهای غرب‌گرایانه بسیاری از گرجستانی‌ها را به نفع روابط نزدیک‌تر با روسیه از مسیر خود خارج کند.
  • پای چین در میان است

    دنیای‌اقتصاد: قانون‌گذاران اپوزیسیون در تایوان روز سه‌شنبه اقداماتی را انجام دادند که می‌تواند قدرت رئیس جمهور جدید، «لای چینگ-ته» را به چالش بکشد و ده‌ها هزار نفر از هواداران او را که در روزهای اخیر در اعتراض به خیابان‌ها ریختند، نادیده بگیرد. «امی چانگ چین» و «کریس باکلی» در گزارش ۲۸مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، قانون پیشنهادی توسط مخالفان لای تنها کمی بیش از یک هفته پس از روی کار آمدن وی به تصویب رسید و چالش‌هایی را که او برای پیگیری دستور کار خود بدون اکثریت قانون‌گذاری با آن مواجه خواهد شد، برجسته کرد. در انتخابات ژانویه، حزب اپوزیسیون «ملی‌گرا» و «حزب مردم تایوان» با هم کرسی‌های بیشتری را در مجلس دارای ۱۱۳کرسی نسبت به «حزب دموکراتیک مترقی» لای به‌دست آوردند.
  • انتخابات پارلمان اروپا چگونه برگزار می‌شود؟

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    از ۶ژوئن تا ۹ژوئن۲۰۲۴ (۱۷ الی ۲۰خرداد۱۴۰۳) انتخابات در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا برگزار می‎شود. در مجموع ۷۲۰نماینده پارلمان اروپا از فرآیندهای انتخاباتی بیرون خواهند آمد که ۱۵نماینده بیشتر از انتخابات اروپا در سال۲۰۱۹ است. به‎عنوان یک قاعده کلی، تعداد نمایندگان پارلمان اروپا قبل از هر فرآیند انتخاباتی تعیین می‎شود؛ درحالی‌که مجموع آنها نمی‎تواند از ۷۵۰ به اضافه رئیس پارلمان اروپا تجاوز کند. عددی که هر کشور انتخاب می‌کند بر اساس اصل کاهش تناسب است که بیان می‌کند هر عضو پارلمان اروپا از یک کشور بزرگ‌تر نماینده مردم بیشتری نسبت به یک نماینده پارلمان اروپا از یک کشور کوچک‎تر است.
  • دومینوی شناسایی فلسطین در اروپا

    دنیای اقتصاد: اروپایی‌ها یکی یکی به جرگه کشورهایی می‌پیوندند که دولت فلسطین را به رسمیت می‌شناسند. «اوموت اوراس» و «استفن کیلین» در گزارش ۲۸مه در الجزیره (که همواره به‌روزرسانی می‌شد) نوشتند، اسپانیا یکی از کشورهایی است که دولت فلسطین را مورد شناسایی قرار داد. به دنبال این اقدام، «اسرائیل کاتز»، وزیر امور خارجه اسرائیل، سانچز نخست‌وزیر اسپانیا را به‌شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت که او «شریکی برای تحریک نسل‌کشی» یهودیان است. کاتز در پستی در ایکس، سانچز را به‌دلیل شناسایی رسمی فلسطین و اخراج نکردن وزیر کار و سیاست اجتماعی اسپانیا (یولاندا دیاز) که از شعار «از رودخانه تا دریا، فلسطین آزاد خواهد شد» استفاده کرد، مورد سرزنش قرار داد. هفته گذشته اسپانیا، همراه با نروژ و ایرلند فلسطین را به رسمیت شناختند.
  • گسترش قحطی و گرسنگی در غزه

    دنیای اقتصاد: جریان کمک‌ها به غزه در ماه مه به حدی کاهش یافته است که مقامات بشردوستانه می‌گویند عملیات‌های آنها در خطر تعطیلی قرار دارد و اینکه خطر قحطی گسترده‌تر از همیشه است. «ایمی شوئنفلد واکر» و «النا شائو» در گزارش ۲۷مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، ورود کامیون‌های کمک‌رسانی از طریق گذرگاه‌های جنوبی غزه، جایی که بیشترین کمک‌ها از زمان آغاز جنگ به آنجا رسیده است، از زمانی که اسرائیل درگیری‌های خود را در شهر جنوبی رفح گسترش داد، تقریبا متوقف شد. در شمال غزه، مبادی ورودی جدید، مقادیر اندکی از کمک‌های حیاتی را برای رسیدن به افرادی که ماه‌هاست بیشتر در معرض خطر قحطی بوده‌اند، امکان‌پذیر کرده است. اما این کمک‌ها برای حمایت از جمعیت غزه کافی نیست و اکثر آنها نمی‌توانند به مناطق مرکزی و جنوبی که اکثریت مردم به تازگی در اثر جنگ آواره شده‌اند، برسند.
  • «عصر جدیدی» در کار نیست

    دنیای‌اقتصاد: پس از آنکه شی جین‌پینگ رئیس‌جمهوری چین و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه وعده «عصر جدید» مشارکت را دادند، کارشناسان عمق رابطه بین دو قدرتمندترین رقیب ایالات متحده و تاثیر اقتصادی آن را زیر سوال می‌برند. به گزارش الجزیره، چین و روسیه روابط طولانی و پیچیده‌ای دارند. فرض بر این است که دو قدرت بزرگ که در کنار یکدیگر قرار دارند، هر کدام دارای خشکی پهن پیکر، مناطقی با آب و هوای مختلف و مرز مشترک طولانی بین‌المللی هستند که آنها را متحدان طبیعی کرده است؛ درحالی‌که از لحاظ تاریخی چنین نبوده است، اما اکنون، پس از دهه‌ها رقابت، سرانجام این دو در مواجهه با تحریم‌های غرب علیه روسیه به هم نزدیک شدند.
  • شکست پروژه ماهواره‌ای کره‌شمالی

    دنیای‌اقتصاد: کره‌شمالی که پیش‌تر از قصد خود برای پرتاب یک ماهواره تجسسی به مدار زمین خبر داده بود، اعلام کرد این پرتاب با شکست مواجه شده و راکت حامل ماهواره در مراحل اولیه پرتاب منفجر شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، کره‌شمالی اعلام کرد پرتاب آزمایشی یک ماهواره تجسس نظامی این کشور به‌دلیل انفجار موتور جدید راکت، شکست خورده است. این در حالی است که ساعاتی قبل کره‌جنوبی و ژاپن از پرتاب یک شیء ناشناس شبیه به موشک بالستیک توسط کره‌شمالی در مسیر دریای زرد خبر داده و به شهروندان خود در آن منطقه توصیه کردند که پناه بگیرند. اداره ملی فناوری هوافضای کره‌شمالی در بیانیه‌ای اعلام کرد علت شکست این پرتاب بروز اختلال در موتور جدیدی بوده که برای اولین‌بار در راکت این ماهواره به‌کار گرفته شده بود. پیونگ‌یانگ امروز اعلام کرده بود که تا چهارم ماه ژوئن، قصد دارد یک ماهواره به فضا پرتاب کند؛ اقدامی که اگر با موفقیت همراه می‌شد، دومین ماهواره تجسسی کره‌شمالی را در مدار زمین قرار می‌داد.
  • بمب‌های خوشه‌ای اوکراین در لوهانسک

    دنیای‌اقتصاد: شهر لوهانسک در شرق اوکراین که تحت کنترل روسیه است، بارها مورد حملات هوایی قرار گرفته است. روسیه مدعی است که این حملات از سوی اوکراین با بمب‌های خوشه‌ای صورت گرفته است. به گزارش الجزیره، دو حمله هوایی در سه ساعت بامداد روز سه‌شنبه به دنبال حداقل سه حمله به لوهانسک و مناطق اطراف آن در هفته‌های اخیر توسط ارتش اوکراین انجام شد که عمدتا انبارهای ذخیره سوخت را هدف قرار دادند. لئونید پاسچنیک، فرماندار منطقه لوهانسک که از سوی روسیه منصوب شده است، گفت که اولین حمله در حدود ساعت ۹شب (۱۸:۰۰ به وقت گرینویچ) با مهمات خوشه‌ای انجام و در نتیجه این حمله آتش‌سوزی شد. وی گفت: «اطلاعات درباره تلفات در دست بررسی است.» اوکراین و روسیه به‌دلیل استفاده از مهمات خوشه‌ای در میدان نبرد مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. این بمب‌ها به‌دلیل اینکه خطرات طولانی مدت برای غیرنظامیان دارد، توسط بسیاری از کشورها ممنوع شده است. ایالات متحده که مهمات خوشه‌ای اوکراین را تامین می‌کند، گفته است که این مهمات به‌طور موثر توسط اوکراینی‌ها در ضدحمله خود علیه روسیه استفاده می‌شوند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    برخی از گروه‌های اخوانی به لحاظ مالی از سوی قطر حمایت می‌شوند از جمله گروه مبارزان اسلامی لیبی و آن تیپ به‌اصطلاح «۱۷ فِراری» و شبه‌نظامیان راف‌الله السحاتی. علاوه بر این، در آغاز بحران خلیج‌فارس در سال۲۰۱۷، این گروه چهارجانبه «سرایا الدفاع عن بنغازی» را معرفی کرد که ایدئولوژی مشابهی با القاعده دارد و با قطر مرتبط است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر