شماره روزنامه ۶۱۵۸
|

ویژه نامه سراسری صنعت سنگ

  • آمارهای بازار جهانی سنگ سال ٢٠١٦ میلادی

  • سهم ناچیز معدن از اقتصاد

    بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور، جایگاه ویژه‌ای دارد. در حقیقت مواد معدنی مانند خون در رگهای صنایع جاریست و ایجاد اختلال در فعالیت‌های این حوزه به معنی افت تولید در سایر صنایع و در نهایت توقف آنها خواهد بود . معادن تأمین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع بوده و در امر خودکفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یک کشور نقش بسزایی دارد. بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی به مواد معدنی وابسته اند و صنایع معدنی به عنوان اولین بخش در زنجیره تامین سایر صنایع هستند. به رغم وجود منابع غنی و متنوع معدنی در کشور میزان بهره برداری از این منابع محدود است. درصورتی که امکان توسعه و اکتشاف بیشتری برای معادن فراهم شود، به رشد صنایع فرآوری شده با ارزش افزوده بالا منجر می‌شود و این بخش می‌تواند سهم قابل قبولی در تولید ناخالص داخلی کشور داشته باشد و صادرات قابل توجهی را به خود اختصاص دهد. با محمد رضا بهرامن رییس خانه معدن ایران در خصوص جایگاه معدن در اقتصاد ایران و نقاط مغفول بخش معدن به گفت و گو نشستیم . مشروح این گفت و گو در ادامه آمده است:
  • توسعه بخش معدن در گرو هماهنگی دولت با بخش خصوصی

    هشتمین دوره کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران که در آبان ماه ۱۳۹۴، جهت حل مشکلات معدن کاران، ارتقا و توسعه پتانسیل‌های این صنعت و مهم‌تر از همه تغییر نگرش موجود نسبت به این بخش اقتصادی کشور، آغاز به کار کرده و همواره در تلاش بوده تا با پیگیری اهداف و برنامه‌های خود، نقش موثری در روند بهبود و توسعه حوزه معدن ایفا کند. بزرگ‌ترین هدف کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران، رسیدن به مرحله‌ای است که جهت تسهیل فضای کسب و کار در این حوزه، قدرت و نفوذ لازم را از مراحل وضع مقررات، اجرای مقررات، پایش و نظارت تا الزام مقررات، داشته باشد، بنابراین در این راستا فعالیت‌های خود را تنظیم کرده است، از جمله این فعالیت‌ها برگزاری جلسات منسجم و مداوم و نشست‌های تخصصی پیاپی با نهادهای دولتی، ریاست جمهوری، وزرا و نمایندگان مجلس است. علاوه بر جلسات با بخش دولتی، برگزاری نشست‌های مشترک با سایر کمیسیون تخصصی اتاق بازرگانی ایران، نیز از دیگر برنامه‌های منظم این کمیسیون بوده است.
  • نقش متخصصین سازمان نظام مهندسی معدن در استخراج بهینه معادن

    یکی از فاکتورهای مهم در امر سرمایه‌گذاری معادن، استفاده بهینه از خدمات متخصصین معدن است و دارندگان پروانه عملیات معدنی به موجب قانون معادن مکلف به استفاده از خدمات مهندسین دارای پروانه اشتغال در عملیات معدن‌کاری تحت عنوان مسوولین فنی می‌باشند.برنامه‌ریزی، طراحی، محاسبات فنی اقتصادی، هدایت عملیات معدن‌کاری براساس استانداردهای موجود، استفاده مطلوب از خدمات نیروی انسانی و ماشین‌آلات معدن‌کاری از مهم‌ترین مواردی هستند که مسوولیت آنها به عهده مسوولان فنی است تعامل و همکاری بهینه و مستمر فی‌مابین سرمایه‌گذار و مسوول فنی عملیات می‌تواند موجب افزایش بهره‌وری در عملیات معدن‌کاری، کاهش قیمت تمام شده، کاهش ضایعات اعم از انسانی و مواد معدنی گردد.
  • بایدها و نبایدهای توسعه معدنی

    رئیس کمیسیون معدن انجمن سنگ،بایدها و نبایدهای توسعه صنعتی در کشور را تشریح کرد و بر ضرورت همکاری دولت برای تسهیل فعالیت واحدهای صنعتی و معدنی تاکید کرد.عزیز میرزاییان دراین‌باره به «دنیای اقتصاد» گفت:باتوجه به توسعه و گسترش فعالیت‌های اقتصادی، افزایش جمعیت، تنوع آلایندگی‌ها و همچنین تغییرات شدید و عمده در شرایط جوی و اقلیمی، رعایت ضوابط و مقررات زیست‌محیطی در تمامی‌فعالیت‌های اقتصادی ضروری است.
  • راهی جز نوسازی صنایع زیرساختی نداریم

    به اعتقاد جمشید مولایی رییس انجمن سنگ اصفهان برای رونق بازار و انجام فعالیت‌های توسعه‌ای در راستای صادرات سنگ‌های تزیینی باید فعالیت‌ها را از معادن شروع کرد، در این راستا نیاز به نوسازی معادن به شدت احساس می‌شود. باید سنگ مرغوب از معادن استخراج و کارخانجات، بازسازی و نوسازی شوند، روش‌های کاری و استانداردها باید تغییر یافته و به روز شوند، باید تولیدی انجام شود که قابل عرضه و رقابت در بازارهای بین المللی باشد. مولایی معتقد است خام فروشی معنا ندارد و سنگ پس از بهره‌برداری می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد، در نتیجه واژه خام فروشی برای این کالا صحیح نیست و هر سنگ دارای ارزش ذاتی است، در ادامه مشروح گفت‌وگو را می‌خوانید.
  • لزوم رعایت ساختار ایالتی در انجمن ملی سنگ ایران

    اولین کوشش‌ها برای ایجاد تشکلی که بتواند از حیثیت صنفی و جایگاه صنعتگران و تجار حمایت کند به سعی حاج محمد حسن امین الضرب شکل گرفت در عهد قجر. حاج محمد حسن، تاجری بزرگ، دنیا دیده و روشنفکر بود که در سیاست پیرو سید جمال بود و رفیق تام و تمام او در نعمت و نقمت. درک درست امین الضرب از اوضاع اجتماعی ایران و نفوذ درباریانی که‌هیچ عرقی به وطن نداشتند و جز نفع شخصیِ خودشان ابدا دغدغه ای در وجودشان نبود، او را برآن داشت تا ایجاد تشکلی بزرگ برای ساماندهی به امور صنعت و تجارت و مقابله با خاصه خواری‌های درباریان و صاحب منصبان فاسد را مورد توجه قرار دهد. نامه ای که به ناصرالدین شاه برای کسب مجوز در این باره می‌نویسد به این نکات اشاره می‌کند:
  • اصلاح رویکرد دولت در قبال تولیدکنندگان محصولات معدنی

    دبیر انجمن سنگ ایران اظهار داشت:برای اصلاح روش‌های صادرات از سنگ فرآوری نشده تا کنسانتره، دولت بهتر است به جای بهره گیری از ابزار‌های تنبیهی ،رویکردی تشویقی را برای تولید کنندگان در پیش بگیرد. احمد شریفی با بیان این که دولت باید رویکردهای خود را در قبال تولید کنندگان محصولات معدنی اصلاح کند، اظهار کرد: بی‌شک ارزش افزوده‌ای که صادرات محصولی مانند کنسانتره در سنگ آهن برای تولید کننده دارد بسیار بالاتر از صادرات سنگ آهن خام است، اما دولت باید رویکردی تشویقی در پیش بگیرد تا تولید کننده به سمت ایجاد واحدهای فرآوری و زنجیره‌های بعدی محصولات رود. وی افزود: متاسفانه دولت با تصمیماتی که در حوزه تعرفه‌ گذاری و سیاست‌های مالیاتی دارد، رویکردی تنبیهی از خود نشان می‌دهد و انگیزه را در تولیدکنندگان برای سرمایه گذاری در این حوزه، کاهش می‌دهد.
  • کسب‌وکار بازارهای جهانی

    بدون شک مسیر خروج اقتصاد کشور از رکود، صنایعی هستند که با وجود پتانسیل بالا در آن‌ها، با فاصله زیادی از توان بالقوه خود در حال فعالیت هستند. صنعت سنگ کشور به لحاظ برخورداری از غنی‌ترین و متنوع‌ترین ذخایر دنیا یکی از بخش‌هایی است که باید در اولویت‌های اصلی دولت در برنامه‌های توسعه قرار گیرد. در حال حاضر سهم این صنعت از بازار جهانی به یک درصد هم نمی‌رسد.
  • در انتظار احداث مرکز فناوری سنگ در ایران

    گسترش همکاری و ایجادتفاهم‌نامه‌ها در زمینه سنگ با سایر کشورها در ایتالیا، از طریق " کانفیندوستریا مارموماکینه" یا انجمن ملی سنگ این کشور انجام می‌شود. این نهاد با حضور ۳۵۰ شرکت فعال در حقیقت نماینده سنگ ایتالیا و نهادهای مدنی وابسته شامل وزارت کشور ایتالیا، وزارت امور خارجه، وزارت توسعه اقتصادی نماینده سنگ ایتالیا در اروپا است.
  • بازار ایران مقصد سرمایه‌گذاری آینده ایتالیا

    شرکت مارمی کارارا دارای قدمتی ۵۰ ساله در صنعت سنگ ایتالیا و دنیا است. این شرکت در حال حاضر دارای ۱۵ معدن سنگ فعال است که با همکاری شرکت دیگری تحت عنوان "مامی‌کارارا" که مدیریت ۶۰ درصد منابع آن را به‌عهده دارد اقدام به استخراج و فرآوری انواع سنگ می‌کند. شرکت مارمی کارارا دارای معادن متفاوت سفید کارارا است که بزرگترین معدن آن‌ها به‌طور متوسط قادر به تولید ۱۱۰.۰۰۰ تن سنگ در سال است به‌طور کلی این شرکت قادر به تولید ۲۰۰.۰۰۰ تن سنگ در طول سال است. این شرکت در انجام پروژه‌ها با شرکت‌های ایتالیایی و بین‌المللی "استاتیوچیو" و "چیالاتچیا" همکاری داشته که قسمت عمده پروژه‌های این شرکت‌هاا توسط اینتارینی کارارا انجام می‌شود. دیگر شرکت‌ها نظیر "ساوما"، "فنرایوکس" و "چیاموپوچونومی" نیز در انجام پروژه‌های خود همکاری مناسبی با شرکت مارمی کارارا دارند.
  • دانش تولیدی، مشکل صنعت سنگ ایران

    شرکت مارگراف با قدمتی بیش از یک قرن در حوزه سنگ، فعالیت خود را از سال ۱۹۰۶ آغاز کرده است. این شرکت تاکنون ۳۰۰ نوع سنگ را به بازارهای جهانی معرفی کرده، که در نوع خود میزان قابل ملاحظه‌ای است. شرکت مارگراف دارای معدن انحصاری فیوردی پسکو کارنیکو است که سنترال پارک لندن از ساخته‌های حاصل از آن به‌شمار می‌رود.
  • تمایل «شرکت پدرینی» برای حضور در صنعت سنگ ایران

    شرکت پدرینی یکی از بزگترین شرکت‌های دنیا در زمینه تکنولوژی و تجهیزات برش و فرآوری سنگ است. حاصل ۵۵ سال فعالیت و تحقیق مستمر این شرکت در زمینه خلق و ایجاد دستگاه، و سیستم‌های کاربر سنگ، رسیدن به جایگاه رهبری دنیا در سنگ‌های مرمریت، گرانیت و سنگ طبیعی بوده است. مبدا تاریخ کارآفرینی این شرکت در سال ۱۹۶۲ با ساخت لوازم یدکی و تعمیر دستگاه‌های برش کوپ سنگ شکل گرفت.
  • مزیت همسایگی با ترکیه

    امروزه با توجه به نیاز اقتصاد کشور برای خروج از رکود و ایجاد اشتغال برای قشر جوان جامعه، باید راه‌کارهایی برای توسعه صنایع مختلف و خروج از اقتصاد تک‌محصولی تعریف و اجرا شود. کسب سهم از هر بازاری در دنیا، نخست نیازمند برقراری ارتباط سیاسی و تجاری مناسب با آن کشور و بسترسازی برای تعاملات مناسب در زمینه‌های مختلف صنعت و تجارت است.
  • شیر خفته را دریابیم

    کشور هند امروزه یکی از اقتصادهای در حال توسعه و بزرگ محسوب می‌شود که پتانسیل قابل ملاحظه ای برای ایجاد تقاضای موثر برای فعالان مختلف ایرانی دارد. اساسا اقتصاد این کشور بسیار گسترده است و طیف وسیعی از فعالیت‌ها نظیر کشاورزی، صنعت و خدمات متنوع را در بر می‌گیرد. به‌همین خاطر زمینه‌های مشترک همکاری در بخش‌های مختلف در آنجا برای فعالان اقتصادی ایرانی فراهم است. به طور مشخص در بخش صنعت سنگ، فرهنگ استفاده از آن، از گذشته‌های دور رایج بوده و به نحوی ریشه در آیین کهن ساکنان آن سرزمین داشته است. آثار متعدد معماری که امروزه در این کشور وجود دارد و از زمان‌های دور باقی مانده است به خوبی این موضوع را بیان می‌کند. بناهای مشهوری نظیر تاج محل که در زمره برجسته ترین معماری‌های اسلامی‌محسوب می‌شود و سنگ مرمر به عنوان بخش اصلی این بنای تاریخی خود نمایی می‌کند.
  • تغییر رویکرد در وام دهی

    کشور چین امروزه با در اختیار داشتن حدود ۱۵ درصد از کل صادرات دنیا، به عنوان یکی از تأثیرگذارترین کشورها در بازار جهانی شناخته می‌شود. کشوری که با توجه به اقتصاد درحال رشد خود، همکار تجاری مطلوبی برای بخش خصوصی محسوب می‌شود. ارتباطی که طی دو ده‌ه اخیر بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت و بستر آن در اواسط دولت اصلاحات فراهم شد.
  • مزایای سرمایه‏گذاری و استقرار در شهرک‏های صنعتی

    مزیت عمده استقرار در شهرک‌های صنعتی علاوه بر تامین امکانات زیربنایی به شکل مناسب، کامل، توجیه‌پذیر و اقتصادی؛ این زمینه را فراهم می‌سازد تا ضمن حفظ مسائل زیست‌ محیطی با تجمیع واحدهای صنعتی در کنار یکدیگر، زمینه ایجاد همکاری‌های جدید را میسر و هم افزایی واحدهای صنعتی را بیشتر کرد. ضمن آنکه در سال‌‌های اخیر ارائه خدمات فنی و تجاری جدید نظیر ایجاد خوشه‌های صنعتی، آموزش‌ واحدهای صنعتی، تورهای صنعتی و نمایشگاهی، حمایت از حضور در بازارهای صادراتی و... نیز در سطح شهرک‌های صنعتی جزو دستور کار و وظایف این سازمان قرار گرفته است. در خصوص مدیریت خوشه سنگ‌های ساختمانی تزئینی محلات به عنوان یکی از جدید ترین خوشه‌های صنعتی مطالعه شده در سطح کشور با توجه به پتانسیل‌های منطقه‌ای نیز باید گفت که این موضوع در دستور کار قرار دارد.
  • نقش شهرک‌های صنعتی در بهبود اقتصادی

    استقرار واحدهای تولیدی در شهرک‌های صنعتی علاوه بر ایجاد زیرساخت‌های مناسب نظیر آب، فاضلاب و تامین انرژی در قالبی ساختار‌یافته با هزینه اجرایی پایین‌تر، امکان حضور صنایع مرتبط در کنار هم را نیز میسر می‌کند. به‌دیگر بیان، نحوه چیدمان و استقرار واحدهای صنعتی به مراتب از هزینه‌های واسطه‌ای و مبادله‌ای فعالان حوزه صنعت کاسته و به‌طبع قدرت رقابت‌پذیری آن‌ها را افزایش می‌دهد.
  • پورحسنی از تاثیر نمایشگاه‌ها بر صنعت سنگ می‌گوید

    به اعتقاد کارشناسان حضور در نمایشگاه‌های تخصصی و بین‌المللی به عنوان راهکاری موثر برای رشد و توسعه صادرات محصولات معدنی ازجمله سنگ‌های تزئینی به شمار می‌آید. همین طور برای راهیابی و شناسایی بازار هدف نیز می‌توان به این نمایشگاه‌ها امیدوار بود. به ادعای پورحسنی رئیس هیأت مدیره نمایشگاه سنگ ایران حضور گسترده تر فعالان حوزه سنگ در نمایشگاه‌های بین المللی، نیازمند حمایت از سوی دولت و سازمان‌های بزرگ است زیرا اگر ایران بخواهد به یکی از قدرت‌های منطقه و حتی جهانی در صنعت سنگ تبدیل شود باید تسهیلات لازم و شرایط مناسب براساس حضور در بازارهای هدف برای فعالان این صنعت فراهم شود. پورحسنی علاوه بر اینکه رئیس هیأت مدیره نمایشگاه سنگ ایران است، شرکت گروه صنعتی پورحسنی را نیز در اختیار دارد که با بیش از ۵۰ سال سابقه در معدن کاری و صنعت سنگ ایران، از بزرگان این صنعت محسوب می‌شود. درباره آینده صنعت سنگ و همینطور توسعه نمایشگاهی این صنعت، با پور حسنی به گفتگو نشستیم و راهکارهای توسعه این صنعت را بررسی کردیم.
  • راهکارهای نوین برای افزایش صادرات سنگ

    بهنام نیکفر مدیرعامل نمایشگاه بین المللی سنگ ایران و مدیرعامل گروه کارخانجات و معادن نیکفر درباره تاثیر ایجاد ترمینال‌های صنعت سنگ که در آن انواع سنگ‌ها با حضور شرکت‌های مختلف عرضه شوند اظهار داشت: بدون شک یکی از مهمترین راه‌های افزایش صادرات سنگ ایران به اقصی نقاط دنیا ایجاد ترمینال‌های صنعت سنگ است به نحوی که خریداران خارجی این فرصت را داشته باشند که با مراجعه به این ترمینال‌ها با ظرفیت‌های سنگ ایران آشنا شوند. پراکندگی معادن و کارخانجات سنگبری در ایران این اجازه را به مشتری خارجی نمی‌دهد که بتواند از همه این ظرفیت‌ها در مدتی کوتاه بازدید کند بنابراین معرفی همه این ظرفیت‌ها در جایی متمرکز می‌توان بسیار کمک دهنده و موثر باشد. یکی از مهمترین اهداف برگزاری نمایشگاه سنگ ایران در منطقه محلات و نیم ور همین مساله است که باید بتوانیم تمام ظرفیت‌های صنعت سنگ ایران را به نمایش بگذاریم و تجار و بازرگانان بین المللی این فرصت را داشته باشند که در مدتی کوتاه با تمامی‌این ظرفیت‌ها از نزدیک آشنا شوند و با مدیران صنعت سنگ ایران ملاقات‌های حضوری داشته باشند.
  • دهمین نمایشگاه بین‌المللی سنگ محلات-نیم‌ور برگزار می‌شود

    بدون شک یکی از عوامل اصلی در تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه ابعاد غیرنفتی محصولات تولیدی کشور، توجه به پتانسیل موجود در این بخش از صنایع کشور است. صنعت سنگ کشور از جمله صنایعی است که در صورت توجه و بسترسازی مناسب برای آن، ظرفیت بالایی در توسعه صادرات غیر نفتی کشور و رشد اقتصادی خواهد داشت. در سایه رکود حاکم بر بازار مسکن، ادامه حیات این صنعت در گروه اتصال به بدنه تقاضای جهانی و حضور در بازارهای جهانی است. تقاضای موجود در بازارهای جهانی می‌تواند تضمینی برای توسعه پایدار این صنعت باشد. از جمله کانا‌ل‌های اصلی برای ورود به این عرصه برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی سنگ در کشور است. رویدادی که علاوه بر ایجاد فرصت برای معرفی و شناساندن محصولات وطنی به فعالان این حوزه در نقاط مختلف دنیا، دریچه‌های جدیدی از بازار جهانی را به‌روی صنعت سنگ کشور باز خواهد کرد. برگزاری نمایشگاه‌ها امکان تعامل با پیشتازان این عرصه را فراهم کرده و می‌تواند بسترساز حضور سرمایه‌گذاران خارجی در کشور باشد. در این راستا دهمین نمایشگاه سنگ ساختمانی ایران، محلات-نیم‌ور با حضور بیش از ۵۰۰ شرکت‌کننده از سراسر ایران در فضایی به مساحت ۹۰ هزار متر مربع، شامل ۲۰ هزار متر مربع فضای سرپوشیده و ۷۰ هزار متر مربع فضای باز برگزار خواهد شد.
  • راه‏کار بهبود صنعت سنگ اعطای تسهیلات ارزان قیمت نیست

    صنعت سنگ کشور ازجمله صنایعی است که با وجود پتانسیل بالا سهم ناچیزی از بازارهای جهانی را به خود اختصاص داده است. نزدیک به ۸۰ درصد معادن کشور در قامت کارگاه‌های کوچک به فعالیت خود ادامه داده و از بین ۶۰۰۰ واحد تولیدی تنها ۱۵۰ تا ۲۰۰ واحد با تکنولوژی بالا در حال فعالیت هستند. علاوه براین فقدان سیاست‌های مناسب تشویق صادرات، فرد‌گرایی و عدم انسجام در این صنعت توان رقابتی کشور را در بازارهای جهانی به‌شدت کاهش داده است.
  • ریشه رکود در صنعت سنگ کشور

    ایجاد تمایز و تفاوت در نسل جدید ساختمان‌های ساخته شده و یا در مرحله ساخت ، نیاز به استفاده از متریال متفاوت را در صنعت ساختمان باعث شده است . این یکی از دلایل واردات سنگ از کشورهای خارجی به ایران است. هم اکنون انواع سنگ‌ها از جمله گرانیت‌ها، مرمریت‌ها، کوارتزیت‌ها ، مرمرها و سنگهای کریستال به صورت خام و فرآوری شده وارد می‌گردند.
  • شناسائی بازارهای هدف و راهکارهای ورود به بازار جهانی سنگ

    صنعت سنگ ساختمانی یک صنعت، به شدت پویاست که بر اساس معیارها و شاخص‌های ارزیابی متداول اقتصادی دارای مزیت نسبی صادراتی است و برای حرکت در مسیر صادرات نیاز به زمینه سازی و فراهم کردن بسترهای فراوانی است که انجام تبلیغات کارآمد و بازاریابی و بازارسازی هدفمند واثربخش، نخستین و مهم ترین گام برای رسیدن به این امر مهم است.
  • خام فروشی ممنوع!

    در ابتدا باید اشاره کوتاهی به تاریخچه و علل پیدایش واردات سنگ به کشوری که خود یکی از مدعیان به نام ذخایر و منابع خدادادی در سطح دنیا است، داشته باشیم. تقریبا بهترین مواد اولیه، در معادن سنگ ایران تولید می‌شوند اما عمدتا به صورت انحصاری در اختیار تجار و گروهی صادرکننده خام می‌باشند تا بدانجا که صاحب معدن حق فروش مواد اولیه فرآوری شده از معدن را تحت هیچ شرایطی به داخل کشور ندارد و در چنین شرایطی مصرف‌کننده نهایی مهندسین و آرشیتکت‌ها از در اختیار داشتن کالای مرغون و درجه یک محروم می‌شوند، به‌همین دلیل طی چند سال اخیر آن دسته از مصرف‌کننده‌هایی که عمدتا تمکن مالی خوبی هم دارند گرایش به واردات سنگ‌های خارجی پیدا کرده‌اند که متاسفانه این تمایل، به سرعت رشد سرسام‌آوری داشته تا بدانجا که حتی تعدادی از واحدهای تولیدی و فراوری کننده نیز تولید را رها و اقدام به واردات سنگ‌های فرآوری شده کرده‌اند که این خود جای بسی تاسف است.
  • راهکارهای توسعه زیرساخت‏های صنعت سنگ

    به‌طور کلی استان یزد رتبه پنجم ذخایر معدنی سنگ تزئینی کشور را به خود اختصاص داده است. علی رغم وجود منابع غنی در این استان متاسفانه بهره‌وری پایین در فرآوری محصولات سنگی موجب ایجاد شکاف بین توان بالقوه این استان در عرصه تولید با مقادیر محقق شده آن شده است.
  • تجهیز معادن، شرط لازم توسعه صنعت سنگ

    پر واضح است در فضای موجود اقتصادی کشور و کاهش تقاضا در بازار مسکن، تنها راه برون‌رفت صنعت سنگ از رکود و در پی آن توسعه این صنعت، از کانال حضور در بازارهای جهانی می‌گذرد. اما سوال اساسی در این میان این موضوع است که اصولا دلیل عدم حضور ایران در بازارهای جهانی باوجود غنا و تنوع بالای ذخایر سنگی چیست؟ عموم فعالان حوزه سنگ در رابطه با وضعیت نامناسب این صنعت به لحاظ برخورداری از تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته در حجم وسیع اتفاق نظر دارند.
  • غنی در ذخایر معدنی فقیر در دانش موثر

    وقتی به فاصله بین ذخایر پر محتوا و غنی سنگ‌های تزئینی کشور با حجم و کیفیت محصولات تولید شده نگاه کنیم متوجه خواهیم شد علاوه بر مشکلات متعددی که فعالان در حوزه سنگ با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، فقدان برخی اصول بنیادی مثل نبود دانش کافی یا حداقل عدم‌تقارن آن در این صنعت نیز یکی از عوامل مهم در توضیح این فاصله است. انطباق ظرفیت موجود در معادن با حجم محصولات خروجی دراین صنعت نیازمند تصمیم‌سازی ساختار‌یافته و مبتنی بر اصول بنیادین در این حوزه است. بدون شک رشد و توسعه تمامی‌بخش‌های صنعت جز در سایه‌هم‌حرکتی با روند جهانی آن‌ها و استفاده از دانش روز دنیا میسر نخواهد بود.
  • نقش معماران در برندینگ محصولات سنگی

    سنگ‌های اصیل ایرانی در هنر معماری امروز جایگاه ویژه‌ای دارند شاید بتوان گفت حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد سنگ‌های پرکاربرد و زیبای مورد استفاده در دنیا از کشور ما به نقاط مختلف دنیا صادر می‌شود؛ از اروپا گرفته تا آسیای شرقی. اما صرف صادرات، نمی‌تواند شناسنامه و برند مناسبی برای یک سنگ ایجاد کند. آن‌چه معماران و متخصصان این حوزه به آن توجه ویژه‌ای دارند نحوه فرآوری و پرداخت سنگ است.
  • نگاه معمارانه به صنعت سنگ ایران

    شاید در یک بررسی کلی بتوان گفت وضعیت فعلی صنعت سنگ، همچون صنایع دیگر کشور متاثر از وضعیت اقتصادی حاکم شده است. شرایطی که گریبان‌گیر عموم صنایع کشور بوده و از بسیاری جهات در بین آن‌ها نقاط اشتراک وجود دارد. به‌طور کلی هنر معماری ایجاب می‌کند که‌همواره در استفاده از محصولات سنگی نهایت وسواس چه به جهت کیفیت محصولات و چه به جهت میزان استقبال از آن در بازارهای جهانی به‌کار گرفته شود. نمی‌توان انتظار داشت معماران برای حمایت از محصولات داخلی اقدام به استفاده از محصولات خارج از بورس یا با کیفیت نامرغوب کنند اما می‌توان امید داشت با ارائه محصول با کیفیت و سازگار با سلیقه متقاضیان، زمینه ایجاد بازار برای آن و توسعه محصولات این حوزه را فراهم کرد.
  • سنگ ایرانی جواهری بی بدیل

    ایران یکی از غنی‌ترین نقاط روی کره‌هستی به لحاظ برخورداری از منابع زیبا و متنوع سنگ است. دامنه‌ای وسیع که از جنوب تا کردستان، خراسان و.. گسترانیده شده است. اعتقاد دارم زیبایی و تنوع نهفته در منابع سنگ ایران در هیج جای دنیا وجود ندارد. طی نزدیک به ۲۵ سال فعالیت در حوزه صنعت ساختمان به‌طور کلی روند حرکتی این صنعت را روندی رو به رشد با شیب ملایم ارزیابی می‌کنم.
  • تفکر سیستمی‌در توسعه صنعت سنگ

    در کالبدشکافی وضعیت فعلی صنعت باید نگاهی کلان به وضعیت حاکم بر کل صنایع کشور داشت. عمده مشکلات این صنعت همچون بسیاری از صنایع دیگر ریشه در نبود زیرساخت‌های تولیدی دارد. وقتی زیرساخت مناسبی در صنعت سنگ وجود ندارد و دانش و فرهنگی مبتنی بر رویکردهای علمی بر آن حاکم نیست نمی‌توان انتظار داشت با ورود تجهیزات و تکنولوژی پیشرفته این صنعت به یکباره قدم در مسیر توسعه بگذارد. اصطکاک موجود در فرآیندهای مختلف این صنعت از معدن تا کارخانجات به خوبی این سیگنال را می‌دهد که رویه موجود در این صنعت دچار عارضه‌ای ساختاری است.
  • راهکار رفع چالش در صنعت سنگ کشور

    مهندس داود آقاجانی کلخوران،مدیرعامل مجموعه معدنی پاتک، زاده سال ۱۳۳۶، مهندس راه و ساختمان با بیش از ۳۵ سال سابقه کار در بخش‌های مختلف عمرانی است؛وی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با اشاره به مهمترین چالش‌های صنعت سنگ در کشور از سهم ناچیز صادرات این فرآورده معنی به رغم وجود معادن و ذخایر غنی سنگ در کشور انتقاد می‌کند؛به گفته وی هم‌اکنون چالش‌های زیادی در مسیر فعالیت فعالان این صنعت وجود دارد که از آن جمله می‌توان به مالیات‌های بالا، نرخ نجومی‌سود تسهیلات، بهره‌های بانکی، عدم دسترسی به تکنولوژی روز، عدم دسترسی به ماشین‌آلات معدنی، نبود ساختارهای مناسب حمل و نقل، گران بودن کرایه انتقال محصولات به مراکز فرآوری و در نهایت مدیریت سنتی در این صنعت و سیاست‌های غلط ضد تولیدی اشاره کرد.
  • تاریخچه معدن شایان

    پروانه بهره برداری این معدن در سال ۱۳۷۷ صادر گردید و شرکت شایان مرمریت شیراز تاسال ۱۳۸۲ قریب به ۵ سال مشغول به احداث جاده دسترسی به ماده معدنی وباطله برداری بوده است.
بیشتر