معرفی سنگ ایران به جهانیان
پورحسنی از تاثیر نمایشگاهها بر صنعت سنگ میگوید
درابتدا خودتان را به صورت کامل معرفی بفرمائید و برای ما بگویید چطور وارد این صنعت شده اید؟
فعالیت من در حوزه معدن از سال ۱۳۴۵ آغاز شده است. کار در معدن را با انجام کارهای خدماتی آغاز کردم و هم اکنون، هم در حوزه استخراج سنگ از معدن و هم در حوزه فراوری سنگ مشغول فعالیت هستم. از ابتدای شکل گیری نمایشگاه بین المللی سنگ ایران حضور داشتم و از ابتدا تا امروز از هیچ کوششی برای رشد و توسعه این نمایشگاه دریغ نکرده ام.
در طول سالیان گذشته روند برگزاری نمایشگاهها را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا سطح نمایشگاههای کشور درحد استانداردهای جهانی است؟
نمایشگاه سنگ ایران ابتدا در مکانی کوچک و با حمایتهای همه جانبه شورای شهر و شهرداری نیم ور برگزار شد. پس از آن و با همت فعالان صنعت سنگ منطقه و همراهی ایشان، شرکت نمایشگاهی «یکتا سنگ» ایجاد شد و توانستیم برای نمایشگاه یک زمین اختصاصی به مساحت سی هکتار تهیه و اولین سوله چهارهزار متری را در آن احداث کنیم. هشتمین نمایشگاه بین المللی سنگ ایران برای ما نقطه عطف بسیار بزرگی بود، چون توانستیم نمایشگاه را در سایت اختصاصی خود برگزار کنیم. حضور وزیر صنعت معدن و تجارت جناب آقای نعمت زاده در نمایشگاه نهم برای ما دلگرمیبسیار زیادی ایجاد کرد و برآن شدیم تا سوله دوم نمایشگاه به مساحت پنج هزار متر را در نمایشگاه احداث کنیم. احداث سرویسهای بهداشتی جدید، ساختمان ورودی، کافی شاپ و تجهیز آشپزخانه و فضای سبز از دیگر اقداماتی است که در طول سال گذشته انجام دادیم و انشاء الله در دهمین نمایشگاه از این دستاوردها پرده برداری خواهیم کرد.
به موازات رشد و توسعه پروژههای عمرانی نمایشگاه، حضور تاجران و بازرگانان بین المللی در نمایشگاه نیز هرساله افزایش یافت، به نحوی که امسال و برای دهمین دوره از برگزاری نمایشگاه ، ۴۵۰ کار آفرین بین المللی را در نمایشگاه خواهیم داشت. حضور ۵۰ شرکت بین المللی خارجی نیز در نمایشگاه دهم قطعی شده است؛ به عنوان مثال امسال و برای اولین بار چند شرکت از برزیل در نمایشگاه حضور دارند که این مساله در نوع خود بی سابقه است.
حضور شرکتهای داخلی نیز هر سال افزایش پیدا میکند و در این زمینه استقبال خوبی از طرف فعالان صنعت سنگ شده است. امسال و برای نمایشگاه دهم حدودا ۳۰ درصد افزایش حضور شرکتهای داخلی را خواهیم داشت.
بهطور کلی تاثیر برگزاری نمایشگاهها بر بهبود وضعیت صنعت سنگ را چگونه ارزیابی میکنید؟
یکی از مهمترین کمبودهای صنعت سنگ ایران کم بودن تبلیغات و تلاشهای کم رمق فعالان این صنعت برای «برندسازی» است در صورتی که برای حضور در بازارهای جهانی نیاز به تبلیغات گسترده و «برند سازی» داریم.
انگلیسیها یک ضرب المثل دارند که میگوید: ۹۹ درصد تبلیغات کن و یک در صد سرمایه گذاری. در صورتی که متاسفانه این رویه در بسیاری از صنایع ایران برعکس است و بسیاری از همکاران در زمینه تبلیغات اقدامات لازم را انجام نمیدهند. بهترین روش برای تبلیغات صنعت سنگ، حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی است، چرا که در این نمایشگاهها جامعههدف این صنعت، یا به عنوان بازدید کننده و تاجر و خریدار یا به عنوان غرفه دار حضور دارند. با وجود سایت اختصاصی برای نمایشگاه بین المللی سنگ ایران و حضور وزیر صنعت معدن و تجارت در این نمایشگاه توجه رسانههای مختلف و مسؤولان به این صنعت بیشتر شده و هر روز شاهد این هستیم که اقدامات مفیدی از طرف مسؤولان برای این صنعت صورت میگیرد. رسانهها نیز با قدرت به میدان آمده اند و مشکلات این صنعت را بازگو میکنند. بسیاری از بحثهایی که امروزه در زمینه صادرات سنگ و فراوری در رسانهها وجود دارد قبلا مطرح نمیشد و اینها همه از برکات نمایشگاه است.
آیا نمایشگاههای داخلی نقشی در کسب سهم بازارهای جهانی برای تولیدکنندگان داشته است؟ تجار بینالمللی این نمایشگاهها را رصد میکنند؟
در نمایشگاه سنگ ایران امسال حدودا ۴۵۰ کار آفرین و تاجر بین المللی حضور خواهند داشت که بسیاری از آنها برای مشاهده تواناییهای صنعت سنگ ایران و خرید به نمایشگاه خواهند آمد. در سال گذشتههم میزان خرید و معاملات تجاری در نمایشگاه حدودا ۵۰ میلیارد تومان بود.
از زمانی که نمایشگاه سنگ ایران در محل دائمیخود برگزار شده و تاجران و سفرای بین المللی درآن حضور داشتهاند، صادرات سنگ بسیار بیشتر شده و در حال حضار حدودا ۱۰۰ کارخانه فراوری که به سیستمهای روز و مدرن مجهز هستند، به صورت مستقیم در امر صادرات فعالیت میکنند. تقریبا تمامیتجار و معماران بین المللی این نمایشگاه را رصد میکنند دلیل این مدعا نیز آثاری است که این عزیزان برای بخش «مسابقه بین المللی داستان کوتاه، کارتون، خطاطی و عکس با موضوع سنگ» در طول یک سال گذشته ارسال کردهاند. تمامیافراد خارجی که برای این مسابقه آثار فرستاده اند از معماران برجسته دنیا هستند و عکس ارسالی آنها برای مسابقه، عکس آثار معماری خود آنها است.
بهعنوان خبره این حوزه مشکل اصلی صنعت سنگ کشور را در چه مسائلی میبینید؟ آیا حجم و کیفیت محصولات عرضه شده در نمایشگاهها سازگار با پتانسیل موجود در این صنعت است؟
یکی از مهمترین مشکلات صنعت سنگ ایران سودهای بالای تسهیلات بانکی است، مشکل دیگر فرسوده بودن بسیاری ازدستگاههای فراوری است که لازم است این دستگاهها به روز شوند که این مسالههم بدون همکاری بانکها تقریبا غیرممکن است. مشکل دیگر این است که کارخانههای سنگبری ما در مساله بازرگانی با قدرت ورود نکرده و بخشی مجزا و ویژه ای برای این مساله مهم تعریف نکرده اند، لازم است، همانقدر که به تولید اهمیت میدهیم به بازرگانی و برقراری ارتباط با دیگر کشورها نیز بهاء دهیم.
به طور کل راهکار بهبود وضعیت صنعت سنگ از نگاه شما چیست؟
در حال حاضر تولید به اندازه کافی در کشور صورت میگیرد، اما فروش بسیار کمتر از تولید است. در همین راستا لازم است بازارهای فروش در دو بخش داخلی و خارجی مورد توجه جدی و اساسی دولت قرار گیرد و این توجه، دائمیو ثابت و همیشگی باشد. تلاشهای دولت فعلی برای رونق بازارهای خارجی و افزایش صادرات قابل تقدیر است؛ به گفته رئیس بانک مرکزی ارز تا پایان سال تک نرخی خواهد شد، سفارت خانههای ایران ملزم به پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی شده اند و روابط دیپلماتیک ایران و کشورهای دیگر شکل اقتصادی تری به خود گرفته و در این زمینه تاثیر گذارتر شده است، توجه به کشورهای همسایه ایران بیشتر شده و تلاشها برای انتقال پول صادرکنندگان به ایران بسیار تشدید شده است و... .
اما از بازار داخلی هم نباید غافل شد؛ رونق بازار داخلی نیز بدون رونق مسکن تقریبا ممکن نیست.
ارسال نظر