صنعتگران تبریزی با راهاندازی اتاق بازرگانی تبریز در سال ۱۲۸۹ فعالیت بخش خصوصی را در این شهر ساماندهی کردند. اتاق تبریز به عنوان اولین اتاق استانی راهی طولانی طی کرده و در یک قرن فعالیت خود حمایت از صنایع استان را برای بینالمللی کردن آنها دنبال کرده است. اتاق البرز نیز در حالی لقب جوانترین اتاق بازرگانی کشور را دارد که در سال ۱۳۹۰ برای انسجام فعالیتهای بخش خصوصی در استان البرز تاسیس شده است و با راهاندازی کمیسیونهای تخصصی سعی دارد نقش بخشخصوصی را در رونق اقتصادی استان البرز پررنگ سازد.
رشد ارزش افزوده صنایع غذایی در کشور نسبت به سایر صنایع دارای شتاب نیست. این نکتهای است که نایب رئیس اول اتاق البرز بیان کرد. وی در حالی از توانمندیهای صنایع غذایی در کشور سخن گفت که نبود تنوع محصولات غذایی از یک سو و به روز نبودن ماشینآلات از دیگر سو، موجب عقب ماندن صنایع غذایی ایران شده است. نایب رئیس اول اتاق بازرگانی البرز با تاکید بر توسعه فعالیتهای اقتصادی در البرز، گفت: این استان دارای ظرفیتهای بسیار در حوزههای مختلف است که میتواند سرمایهگذاران زیادی را جذب کند. وی افزود: با معرفی توانمندیهای استان البرز در حوزههای مختلف میتوانیم در جلب مشارکتهای سرمایهگذاران، سهم مهم و اساسی داشته باشیم.
دکتر مسعود قاسمی
دبیرکل اتاق بازرگانی البرز
در طول برنامههای اول تا پنجم توسعه صحبتهای امیدوارکنندهای برای ایجاد تحول در اقتصاد و حمایت از تولید و صادرات کشور از جمله در استان البرز مطرح شد، اما در طول این سالها اجرای بیشتر این مصوبات ازحرف و شعار فراتر نرفت. البته بیانصافی است که مدعی شویم همه مصوبات در طول این برنامهها باید عملی میشد، چرا که کشور با تحریمهای ظالمانه دست و پنجه نرم میکرد و در مسیر بهبود فضای کسب و کار و توسعه صنعت و کشاورزی دستاندازهای طبیعی و غیرطبیعی فراوانی وجود داشت.
یونس ژائله
رئیس هیات مدیره انجمن صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی استان آذربایجان شرقی
با توجه به مشکلات و گرفتاریهایی که سالهاست گریبانگیر بخش تولید شده، در این نوشتار بر مسائل مربوط به صنعت غذا تمرکز شده و امیدواریم با تدابیر و پیگیریهای مسوولان و توجه به پیشنهادات ذیل، راهکارهای لازم برای برون رفت از این وضعیت نامطلوب اتخاذ شود. بسیار می شنویم که اقتصاد ایران فلج شده و در چنبره رکود گرفتار شده است. شاید اقتصاد ما هنوز فلج نشده باشد ولی بسیار کم تحرک و راکد به نظر می رسد و تداوم این شرایط به فلج شدن آن خواهد انجامید.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی البرز گفت: پیچ و خمهای اداری در مسیر صدور گواهی بهداشت نباتی صادرات سبزی و صیفیجات صادرکنندگان این استان را با مشکل اتلاف وقت و سرگردانی مواجه کرده است. سید احمد میر جلیلی افزود: در صورتی که صدور گواهی صادرات در گمرک با حضور مسوولان قرنطینه انجام شود، صادرکنندگان مجبور به دوندگی و اتلاف وقت برای دریافت آن نخواهند شد. وی اضافه کرد: تحقق این مهم باعث می شود سبزی و صیفیجات با مشکل فاسد شدن مواجه نشده و بستر لازم برای افزایش صادرات محصولات فراهم شود.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی البرز گفت: استان البرز به عنوان اولین صادر کننده ترهبار کشور با وجود مشکلات فراوان، از بدو ورود به بحث صادرات تاکنون همواره جایگاه مناسب و سهم بالایی در صادرات محصولات کشاورزی در بازار کشورهای همسایه کسب کرده است.
آذربایجان و شهر تاریخی تبریز از قدیم مهد علم و فرهنگ و تجارت بوده و به دلیل قرار گرفتن در منطقهای استراتژیک به عنوان ورودی کشورمان، همواره از استانهای مهم و مطرح بوده است. قرار گرفتن در چنین موقعیت حساسی سبب شده آذربایجان به عنوان چهار راه تبادل اندیشه و کالا در مسیر جاده ابریشم، سرزمینهای وسیعی را از آسیای میانه، آناتولی، جنوب شرقی آسیا، شمال آفریقا ، اروپا و. . تحت پوشش خود قرار دهد و محلی برای گفتوگوهای فرهنگی، هنری، اقتصادی و اجتماعی ملل مختلف باشد. این عوامل سبب شکلگیری بسیاری از اولینهای ایران در این منطقه بوده است؛ اولین اتاق تجارت، اولین چاپخانه، اولین روزنامه، اولین استفاده کننده از برق، تلفن، مدرسه به شیوه مدرن و کودکستان.
اکبرفلاح/ دبیرکل اتاق تبریز
تاریخ آذربایجان و تبریز و گذشته پر فراز و نشیب و مه آلود این شهر کهن، حکایت از اتفاقات، حوادث، تحولات و دستاوردهای ارزشمند و گران سنگی دارد که بر تارک سرزمین پهناور ایران تجلی میکند. شهر تاریخی تبریز از قدیم مهد علم، فرهنگ، صنعت و تجارت بوده و بزرگان زیادی را در دامن خود تربیت کرده و با همت ستودنی مردان بزرگش به شهر«اولینها» شهره گشته و بزرگان بسیاری در اقتصاد و تجارت از این خطه برخاسته و این شهر را به قطب تجاری ایران تبدیل کردهاند تا آنجا که اولین اتاق تجارت ایران در تبریز تاسیس شده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به اینکه توسعه اقتصادی در دستور کار اتاق است، گفت: در اتاق تبریز طرح و برنامه برای کلیات اتاق ارائه شده که شامل برنامه جامع برای آینده اتاق است که با اولویت در حال پیشبردن آن هستیم و امیدواریم با همکاری فعالین حوزه اقتصادی استان بتوانیم این برنامه را که با هدف توسعه اقتصادی استان تعریف شده، پیاده کنیم. جمشید برزگر با اشاره به اینکه در این برنامه به بخشهای مختلف با اهمیت در استان اشاره شده است، افزود: به طور مثال بخش مسکن یکی از مجموعههایی است که میتواند درحوزه برونرفت از رکود در تمام حوزهها اثرگذار باشد.
اتاق بازرگانی البرز به عنوان جوانترین اتاق بازرگانی کشور در سال ۱۳۹۰ آغاز به کار کرد. این اتاق با ۵ کمیسیون تخصصی برنامههای توسعهای خود را دنبال میکند. رحیم بنامولایی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز در گفت وگو با دنیای اقتصاد می گوید: به دلیل محروم بودن از بانک اطلاعات نه تنها از تقاضای بازار جهانی بیخبریم، بلکه از نیازهای داخلی به انواع محصولات تولیدی نیز اطلاع کافی نداریم. به این ترتیب بازار محوری به فراموشی سپرده شده و صرفا تولید محور شدهایم که این مشکل کشور را با عقبماندگی از صادرات مواجه کرده است.
سید جواد زمانی/ معاون استانهای اتاق ایران
امروزه یکی از با اهمیتترین مسائل موجود در هر سازمان، یکسانسازی رویه و روشهای اجرایی سازمان مادر با شعب مختلف آن و همچنین تکریم و جلب رضایت مشتری است. معاونت استانهای اتاق ایران در جهت اجرایی کردن رویکردهای مصوب دوره هشتم هیات رییسه اتاق، «استانداردسازی و مستندکردن رویههای کاری و اداری در اتاقها برای تسهیل امور جاری و یکسان سازی ارائه خدمات به اعضا» را برای اتاقهای سراسر کشور در دستور کار خود قرار داده است. سازمان جهانی استاندارد (ISO) مرجعی جهانی است که از مؤسسات ملی استانداردهای کشورهای مختلف تشکیل شده و کار تهیه استانداردهای جهانی به طور معمول از طریق گروههای فنی مستقر در آن صورت میپذیرد.
مسعود بنابیان
عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز
صنعت چرم مانند صنایع دیگر متاثر از فضای حاکم بر صنعت کشور بوده و با مشکلاتی نظیر شرایط تحریم، قوانین مالیاتی، قانون کار،کمبود نقدینگی، عدم حمایتهای عملی از صنعت روبرو است. در عین حال، بعضی از مشکلات حاکم بر صنعت کشور در صنعت چرم پررنگتر است. از سوی دیگر، صنعت چرم مسائل و مشکلات خاص خود را دارد؛ به عنوان مثال برگشت کُند سرمایه موجب کاهش شدید نقدینگی شده است. همچنین با مسائلی نظیر فرسودگی ماشینآلات، کمبود شدید نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده هم در زمینه تولید و هم در زمینه مدیریت و بازرگانی مواجه هستیم و متاسفانه برنامه ای برای آموزش نیروی انسانی، برای صنعت یکصدساله کشورمان نداریم.
نایب رئیس دوم اتاق بازرگانی البرز با اشاره به اهمیت استان البرز در محورهای مواصلاتی کشور، بر استفاده هر چه بیشتر از پتانسیلهای ترانزیتی استان تاکید کرد. خانم بیات در این گفتوگو سامانه جامع گمرک را در جلوگیری از قاچاق موثر دانست اما لازمه تحقق آن را در گرو تامین زیرساختها عنوان کرد.
نظر شما در ارتباط با شرایط حوزه حمل و نقل و ترانزیت در استان البرز چیست ؟
استان البرز به لحاظ موقعیت جغرافیایی و مواصلاتی ترانزیتی، استانی مستعد با مزیتهای منحصر بفرد در امر حمل و نقل و ترانزیت کشور است که متاسفانه طی سنوات گذشته مورد کم توجهی در خصوص رونق بخشی به این حوزه قرار گرفته است.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی البرز گفت: با پشتسر گذاشتن تحریمهای بینالمللی بسترهای مناسب برای توسعه اقتصادی فراهم شده، ولی با ایجاد مقررات دست و پاگیر با پدیده خود تحریمیروبهرو هستیم. جعفر سلیمانی افزود: تشریفات زائد اداری، کاغذبازی و مقرراتی که اجرای آنها مستلزم هزینههای غیرقابل پیشبینی و غیرمعقول است مانع بهبود وضعیت کسب و کار در کشور شده است. وی خاطرنشان کرد: در دوره برجام، در صورت اصلاح مقررات و ضوابط دست و پاگیر، صنعت کشور و بازار کسب و کار رونق میگیرد.
بهمنظور تحقق جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی و رسیدن به اهداف موردنظر برای توسعه اقتصادی کشور، باید اصلاحات نهادی در اقتصاد ایران با اولویت اصلاحات برای بهبود شاخصهای فضای کسبوکار از جمله کاستن از بوروکراسیهای اداری صورت گیرد. دکتر اسماعیل جبارزاده استاندار آذربایجانشرقی، ضمن تاکید بر این مطلب، می گوید: برخی اقدامات و سیاستهای نادرست در گذشته، بخش خصوصی استان را به حاشیه برده و این بخش آنچنان که باید نتوانسته نقش موثری در اقتصاد استان ایفا کند. مشروح این گفتوگو را میخوانید.
نقش بخش خصوصی را در اقتصاد استان چگونه ارزیابی میکنید؟
واقعیت این است که تجربه های تلخ گذشته در اقتصاد کشور به نوعی دستاورد اقتصاد دولتی است و امروز که تا حدودی این تجربیات تلخ را پشت سر گذاشتهایم، وقت آن است که برای یکبار و همیشه، دولتی قدرتمند اما ناظر بر عملکرد اقتصاد داشته باشیم و بخش خصوصی واقعی را به متن اقتصاد برگردانیم؛ کاری که هرچند دشوار و زمانبر است اما امکانپذیرست.
فضای کسب و کار و تولید در استان آذربایجان شرقی درحالی متاثر از شرایط حاکم بر اقتصاد کشور است که این استان در صنعت و تجارت قدمتی دیرینه دارد. ریشههای صنعتی این استان و توانمندیهای تجار و بازرگانان تبریز با راهاندازی کارخانهها و صنایع مختلف به اثبات رسیده اما کمبود نقدینگی، نرخ بهره بانکی، نوسان نرخ ارز و وضع مالیاتهای مستقیم، عرضه و فضای کسب و کار را برای صنعتگران تنگ کرده است. دکترسیدباقر شریفزاده از اعضای هیات نمایندگان اتاق تبریز، با اشاره به توانمندیهای واحدهای صنعتی استان تاکید دارد که اگر بتوانیم از نظر فضای کسب و کار شرایط و بستر مناسبی برای واحدهای صادراتی استان و انگیزه های قوی برای صنعتگران ایجاد کنیم، شاهد رشد اقتصادی خوبی در بازارهای منطقه و کشورهای همجوار خواهیم بود.
برداشته شدن تحریمها برای صنعت فرش ایران نویددهنده روزهای بهتر برای بازپسگیری بازارهای از دست رفته است، اما به اعتقاد عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز این هنر و صنعت با وجود ارزآوری بالایی که میتواند داشته باشد، راه پرپیچ و خمی را پیش رو دارد. بیبرنامگی در تولید، عدم مدیریت عالمانه و تخصصی فرش و عدم شناخت کافی از رقبای فرش ایرانی باعث شده که برداشته شدن تحریمها نیز نتواند به تنهایی برای رشد صادرات فرش ایرانی کافی باشد. دکتر اسماعیل چمنی معتقد است: در حال حاضر فرش ایران به یک خانه تکانی اساسی و اقدام موثر نیاز دارد.
مهین بوالحسنی
رئیس کمیسیون گردشگری و عضو هیات نمایندگان اتاق البرز
کمیسیون گردشگری بنا به نیاز دوران پساتحریم و با هدف جدایی از وابستگی به درآمدهای نفتی، کمک به اشتغالزایی پایدار و تقویت صنعت توریسم که اولویت هر استان است، از ابتدای دوره دوم هیات نمایندگان اتاق در استان البرز تشکیل شد. با استقبال خوبی که از کمیسیون گردشگری و اعضای مرتبط و متخصص در آن به عمل آمد، درصدد برآمدیم از پتانسیلهای خوبی که در استان البرز وجود دارد استفاده کنیم تا از حالت سنتی درآمده و به سمت مدرن شدن و همچنین جذب توریست حرکت کند.