رفتار تهاجمی عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه تنش در روابط با ایران را به دنبال داشته و وضعیت جنگ سردی را بر آن حکمفرما کرده است. در این میان و با توجه به اظهارنظرها و سیاستهای نامعقول محمد بنسلمان ولیعهد سعودی و استراتژی فشار حداکثری دولت ترامپ بر ایران، احتمال تقابل نظامی نیز افزایش پیدا کرده است. حال پرسش افکار عمومی، اتاقهای فکر و سیاستگذاران این است که چشمانداز روابط پرتنش تهران و ریاض چه سمت و سویی پیدا خواهد کرد؟ آیا دو کشور به سمت جنگ حرکت خواهند کرد یا با توجه به فشارها بر عربستان پس از قتل جمال خاشقجی، رونامه نگار سعودی و شروع مذاکرات سیاسی برای پایان دادن به جنگ یمن شاهد تنشزدایی بین دو قدرت خلیجفارس خواهیم بود؟ در همین ارتباط «سید جلال دهقانیفیروزآبادی» استاد روابط بینالملل دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که بهرغم تنش آشکار بین دو کشور، چشمانداز میانمدت را جنگ نمیبیند و همانگونه که در نهایت جنگ سرد بین آمریکا و شوروی پذیرش یکدیگر و همزیستی مسالمتآمیز بوده است، این اتفاق در روابط تهران و ریاض هم صورت خواهد گرفت. رئیس دبیرخانه دائمی و دبیر علمی کنفرانس امنیتی تهران با برشمردن استلزامات رسیدن به تفکر استراتژیک در روابط تهران و ریاض برای عبور از تنش میگوید: «افزایش هزینههای تقابل بیش از همکاری، بیفایده نبودن همکاری با ایران و عبور از تعارض هویتی موجود و بازگشت به توازن یا دست کم بازگشت به تعارض منافع به جای تعارض هویتی سه شرطی است که دو کشور را به سمت تنشزدایی هدایت میکند.»
از منظر تاریخی، مرور حوادث و وقایع سیاست خارجی دو کشور پس از انقلاب اسلامی اصولا دو گزینه رقابت و خصومت را به نمایش میگذارد و در بهترین حالت رهبران سیاسی هر دو کشور سعی در مدیریت بحران داشتهاند. منازعه مذهبی و فرهنگی هر دو کشور و تشدید آن پس از وقوع انقلاب اسلامی، ایرانهراسی، شیعههراسی و ماهیت تبعی رفتار سیاست خارجی عربستان در همسویی با ایالاتمتحده آمریکا بهعنوان دشمن ایدئولوژیک انقلاب اسلامی، سبب شده تا دو کشور هیچگاه نتوانند با خوشبینی به همدیگر نگاه کنند. بعد از به قدرت رسیدن ملک سلمان در سال ۲۰۱۵ عملا موضوع تصاعد بحران به چشم میخورد و تمام یارگیریها، اقدامات و برنامههای این کشور در این راستا طراحی شده است.
ماجرای حذف مشق شب دانشآموزان برخی از مقاطع ابتدایی با اظهارنظر چند تن از علمای قم، این هفته حسابی در فضای مجازی جنجالی شد. خبری شدن دیدار اعضای انجمن ناشران آموزشی کشور با برخی مراجع و پخش تصاویر آن در رسانهها، واکنشهای بسیاری در افکار عمومی بهوجود آورد و سبب شد تا موضوع مافیای کنکور که قبلتر وزیر آموزش و پرورش از آن نام برده بود، یک بار دیگر بر سر زبانها بیفتد. مرکز خبر حوزه به نقل از آیتالله جعفر سبحانی نوشت: «برداشتن تکلیف از دانشآموزان مدارس اشتباه و برخلاف سنت قرآن و سیره علما است.»
اگرچه در پی بالاگرفتن انتقادها از انتصاب کامبیز مهدیزاده، داماد رئیسجمهور به سمت معاونت وزیر صنعت، معدن و تجارت، او در نامهای به وزیر از سمت تازه خود استعفا داد، اما این هفته انتشار اخباری درباره این انتصاب، یک بار دیگر هشتگ #ژن_خوب را فعال کرد تا کاربران شبکههای اجتماعی با این هشتگ به انتصابهایی که براساس روابط فرزندی و خانوادگی مقامات و مسوولان در دولت اتفاق میافتد، انتقاد کنند. انتقادها تا حدی بالا گرفت که برخی کاربران فضای مجازی نوشتند که کار از آقازادگی گذشته و به مهیا کردن شغل برای دامادها و سایر فک و فامیل رسیده است!
این هفته انتشار ویدئویی از برخورد توهینآمیز نماینده مردم سراوان با کارمند گمرک و نیز برخورد تند یکی از مراجعان با این نماینده، حسابی در شبکههای اجتماعی سر و صدا به پا کرد و موجی از واکنشها در میان کاربران فضای مجازی به راه انداخت.
کوچ شامار رمانی است که زندگی یک کوچنده کُرد را روایت میکند. شامار پس از زلزله کرمانشاه، در عین سوگواری به ناگزیر مادر خود را در گوری گروهی جا میگذارد و با کولهباری از متون آیینی و خاطرات و زیستههای دوران دانشجویی به پایتخت پناه میبرد. او حین تجربه اشتغال در «کمپنجات»، شاهد زوال روح و تن خود و همه نامهایی است که در دفتر گزارشکار روزانه مینویسد.
گروهی از پژوهشگران ادبیات، شاعران و داستاننویسان، از جمله زندهیاد سیروس طاهباز، پس از چاپ مقالهای درباره داستانهای علی- عمو و دو داستان از او در کتاب هنر و پژوهش (جلد اول، ۱۳۷۷)، پیشنهاد داده بودند متنهای مکاشفات و گنجشکنامه را به همراه داستانهای عمو در یک کتاب منتشر کنم.
کتاب در فصلهایی با عناوین «تجسد مرگ و جهان همپایگان تصویرها»، «مرگ عاشق و پوئسیس حرکت»، «نامرده و نامیرایی تصویر»، «آفرینش زندگی و امکانات هیولا»، «کلمه مرگ و پیروزی تصویر» و «رستاخیز و بازگشت جاودان تصویرها» روایت میکند که سینما چگونه صرفا عمل مومیایی کردن برای حفاظت در برابر آسیبهای زمان نیست، بلکه بازگرداندن گوشت تازه زندگیست.
برای ما که همیشه در «شرایط حساس کنونی» قرار داریم، شاید اندیشیدن درباره مسائل پنجاه یا صد یا حتی هزار سال آینده کاری غیرلازم بهنظر آید که فقط به درد آنهایی میخورد که «دلِ خوش» دارند. اما آیا بهراستی گرفتاریهای فعلیمان ناشی از همین طرز فکر نیست که هیچگاه چنان که باید و شاید به فکر آینده نبودهایم؟ شوربختانه مسائل اجتماعی و سیاسی آن اندازه انصاف ندارند که صبر کنند ما ابتدا چارهای برای آنها بجوییم، بعد بر سرمان آوار شوند. پس علاج واقعه بسیار پیش از وقوع باید کرد.
الکساندر ایهاراویچ ریباک، آهنگساز و خواننده نروژی است که در مسابقات یورو ویژن ۲۰۰۹ در مسکو، نماینده نروژ بود و با ترانه «داستان پریان» مقام اول را کسب کرد و تمامی رکوردها را در این رویداد شکست. اولین آلبوم او به نام Fairytales یا «داستان پریان» منتشر شد و بسیار موردتوجه قرار گرفت و در ۹ کشور اروپایی به لیست پرفروشها راه یافت. او نماینده نروژ در یورو ویژن ۲۰۱۸ هم بود و اخیرا با آراد آریا خواننده جوان ایرانی یک پروژه مشترک را آغاز کردهاند که حاصل این همکاری درحالحاضر آهنگی به نام «بعد از تو» است. همکاری موزیسینهای ایرانی و موزیسینهای خارجی همواره اتفاق مثبتی بهحساب آمده و نتیجه مطلوبی هم داشته است. به بهانه این اتفاق با الکساندر ریباک و آراد آریا گفتوگو کردهایم.
سالها از حکومت «بوش» بنیانگذار قانون «سربازان گرین کارت» میگذرد. جوانانی که با آرزوی دریافت چنین کارتی به جبهههای جنگ در افغانستان، عراق، سوریه و دیگر کشورها رفتند. بعضی بازنگشتند، بسیاری با نقصعضو و تعدادی نیز با روحیههای بسیار بد بازگشتند. ولی هیچیک نتوانستند از این قانون بهرهمند شوند زیرا در مصاحبه نهایی از آنان شماره کارت ملی را خواستار میشدند و آنها که غیرقانونی از مرز گذشته بودند چنین شماره ملی نداشتند.
ایده اولیه این نمایش از داستان کوتاهی با نام «خاطرات لامپ از دست رفته» گرفته شده است که در سال ۸۲ نوشتم و بعدها دیگر چاپ نشد. همان زمان نمایشنامهای از روی آن متن نوشتم که برای اجرا در جشنواره فجر ارائه کردم؛ اما پذیرفته نشد و بعد از آن چند بار بازنویسی روی متن صورت گرفت تا در نهایت به «بازیافتیها» رسید که با داستانش با اشیا سرو کار دارد. «بازیافتیها» یک نمایشنامه ابزورد است که با استعاره روایت میشود و کمی هم کمدی موقعیت دارد.
در این نمایشگاه چیدمان صوتی میبینیم که با اشیا و اجسام مختلف ساخته شده و به واسطه موتورهایی که در آنها قرار گرفته است، اتفاقات صوتی را تجربه میکنیم. این شکل کار را با استفاده از سازهای موسیقی نمیتوان انجام داد و در موسیقی الکترونیک هم این کیفیت صدا بهدست نمیآید. بنابراین من از ابزار و مصالح معمول و روزمره استفاده کردم تا بتوانم صداهای پیرامون را بازسازی کنم.
حدود چهار ماه پیش در گفتوگویی با استاد فریدون شهبازیان پیشنهاد دادم که شبی برای اجرای آثار استاد تجویدی توسط ارکستر ملی با آواز علیاصغر شاهزیدی درنظر گرفته شود که خوشبختانه این پیشنهاد با نظر مساعد استاد شهبازیان روبهرو شد و ماجرا به سمتی رفت که بنده هم در کنار استاد علیاصغر شاهزیدی بهعنوان خواننده حضور داشته باشم.آثار استاد علی تجویدی دارای رپرتوار غنی و خوبی است که مجموعههایی چون ارکستر ملی میتوانند آثار این هنرمند بزرگ را در مجموعههایشان استفاده کنند.
آداب و رسوم متعدد ایرانی، این فرصت را به مردم میدهد که هربار به بهانه آنها، سری به شهرها و روستاهای مختلف بزنند تا با رسوم منحصربهفرد آن مناطق آشنا شوند. برگزاری آیین «شب یلدا» در جای جای ایران ضمن داشتن ریشهای یکسان، داستان ویژه خود را دارد. طولانیترین شب سال در کنار خانواده و جوار جاذبههای گردشگری میتواند به ماندگارترین خاطره نیز بدل شود
در هفته گذشته برایتان از آغاز سفری به مقصد اصفهان و دیدار از آثار بهجامانده از عصر صفوی از جمله عالیقاپو و مسجد امام گفتم. در ادامه سفرم به بخشهای دیگری سر زدم و همسفر تاجران و پادشاهان شدم.
آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو بهثبت رسیده است. اما برخی از آنها بهعنوان زیباترینها شناخته میشوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار بهثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
حاج علیمحمد رجالی دانشگاه خود را با کار کردن در بازار بزرگ اصفهان و رفت و آمد در میان کسبه و مشتریان گذرانده. از همان دوران کودکی و نوجوانی اشتیاق کار کردن داشت و چندان اهل درس خواندن نبود. اعتقادش این بود که راه و رسم زندگی و کاسبی در عرصه عمل بهدست میآید و نه در کلاس و پشت نیمکت. او برای عملی کردن تصمیمش بر سر دو راهی سختی قرار داشت. پدرش اصرار به ادامه تحصیل علی محمد داشت؛ اما او مسیرش را جای دیگری جستوجو میکرد. به احترام پدرش نزد بزرگی در اصفهان رفتند تا او میان پدر و پسر در این اختلاف حکمیت کند. رای به نفع علی محمد داده شد؛ اما به دو شرط. اول آنکه هیچ زمان نماز اول وقتش ترک نشود و دوم آنکه کتاب «مکاسب» را از بر کند. کتابی که در آن به انواع کسب وکارها و اخلاق فروشندگی به تفضیل پرداخته شده است. حاج علی محمد هر دوی این شرطها را عملی کرد. نماز اول وقتش هیچگاه ترک نشد و «مکاسب» را پیش از آنکه کسبوکار مستقلش را آغاز کند تورق و مطالعه کرد تا پایههای کسبوکارش را بر مسوولیتپذیری و اخلاق استوار کند. «ارزانفروشی» و «برخورد خوش با مشتری» را از همان ابتدای کارش در حجره فروش پتو، سرلوحه خود قرار داد؛ معتقد است اینها مهمترین شاخصهایی بود که او را از سایر رقبایش پیش انداخت. با وجود آنکه از پیش انقلاب جزو بزرگترین واردکنندگان فرش ماشینی و موکت بود و پول خوبی هم از این راه بهدست میآورد، اما واردات راضیاش نمیکرد و میخواست وارد راه جدیدی شود. او از دهه ۶۰ قدم در راه تولید گذاشت و با سرعتی مثالزدنی واحدهای تولید موکت «ظریف مصور» را یکی پس از دیگری و با بهرهگیری از بهروزترین تکنولوژیهای روز تکمیل کرد. تلقی حاج علی محمد از کار تولیدی بسیار فراتر از کسب سود و پول درآوردن صرف است. او در کار تولیدی، حس رضایت از خود، خدمت به صنعت و به کمک به اشتغالزایی را دنبال میکند. طی سالها و در گذر زمان ذرهای از انگیزهاش کاسته نشده و تکمیل زنجیره تولید و واحدهایش را متوقف نکرده است. پس از واحدهای «ظریف مصور»، در سال ۱۳۸۵ بهطور رسمی اولین واحد پتروشیمی خصوصی کشور (پتروشیمی رجال) را تاسیس کرد تا ظرفیت عظیمی به تولیدات پتروشیمی کشور اضافه شود. «حاج علی محمد» میگوید: «پولی به درد میخورد که حق کسی در آن ضایع نشود و دیگران هم از آن متنعم شوند.»
شرکت لوازم خانگی حایر در سال ۱۹۸۴، در شمال چین به دست ژانگ رویمین، تاسیس شد. ژانگ و تیم مدیریتی او تلاش کردند این شرکت غرق در بدهی را تنها ظرف ۴ سال به برترین تولیدکننده یخچال در چین تبدیل کنند. حایر چند سال متوالی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و خردهفروش لوازم خانگی مثل یخچال، گاز و تصفیهکننده هوا در دنیا شناخته شد و حالا محصولات خود را در ۶ قاره به فروش میرساند و درآمد ناخالص ۱۷ میلیارد دلاری دارد.
شرکت چندملیتی تولیدکننده لوازم الکترونیکی مصرفی و لوازم خانگی حایر (Haier) که مقر آن در چینگدائو، استان شاندونگ چین است، محصولاتی از قبیل: سیستمهای تهویه مطبوع، تلفنهمراه، کامپیوتر، اجاقهای مایکروویو، ماشین لباسشویی، یخچال و فریزر و تلویزیون تولید میکند.
بعد از جهش قیمت مسکن در ماههای اخیر در تهران، بازار ملک را به دو طبقه میتوان تقسیم بندی کرد. در یک طبقه از بازار، آپارتمانها و مناطقی از شهر هستند که نبض خرید و فروش در آنها بهتر از طبقه دیگر بازار میزند. در طبقه دیگر –طبقه دوم- اما بازار به لحاظ معاملات خرید و جریان فروش واحدهای مسکونی منجمد شده است. در این طبقه یعنی طبقه دوم اگر چه خرید و فروش آنچنانی انجام نمیشود یا در کمترین تعداد صورت میگیرد. اما قیمتها به روند افزایشی خود فعلا ادامه داده است.
سهروردی را میتوان یکی از معروفترین خیابانهای تهران خواند که در محدوده منطقه هفت شهرداری تهران قرار دارد. ضلع شمال این خیابان در محدوده پل سید خندان قرار گرفته و در ادامه مسیر به سمت جنوب با عبور از خیابانهای خرمشهر، هویزه، بهشتی و مطهری در نهایت در جنوبیترین نقطه به خیابان بهارشیراز میرسد. به این ترتیب محدوده تقریبی محله سهروردی از شمال به بزرگراه رسالت، از شرق به خیابان شریعتی، از غرب به خیابان قنبرزاده و خیابانهای در امتداد آن و از جنوب به خیابان بهارشیراز میرسد و تمام معابر منشعب از این خیابان به نوعی جزو محله سهروردی محسوب میشوند.
کارشناسان شهری معتقدند برای تغییر وضعیت وخیم شهر تهران نیاز است تا نگاهی به وضعیت کنونی شهر تهران شود. درحالحاضر ۸۱ درصد سفرهای درون شهری از طریق خودروهای شخصی و تاکسی انجام میشود و فقط ۱۹ درصد سفرهای درون شهری از طریق مترو و اتوبوس است، این درحالی است که در شهرهایی همچون نیویورک که هماکنون وضعیت مناسبی در لیست رتبهبندی شهرهای جهان به لحاظ شاخصهای کیفی زندگی دارد، بیش از ۵۰ درصد سفرهای شهروندان از طریق وسایل حملونقل عمومی صورت میگیرد. این وضعیت درخصوص دیگر شهرهای با کیفیت جهان نیز صادق است. بهعنوان مثال در فرانسه، بخش عمدهای از سفرهای بین شهری نیز از طریق مترو و قطارهای بین شهری انجام میشود که از یکسو مشکل ترافیک را حل میکند و از سوی دیگر مانع افزایش آلودگی هوا میشود.
یک گزارش رسمی از وضعیت بازار ساختوساز، ارتفاع مورد علاقه سازندگان واحدهای مسکونی در شهر تهران و کل کشور را اعلام کرد. مرکز آمار ایران در گزارشی، به اعلام ارتفاع ساختمانهای مسکونی که از طریق شمارش تعداد طبقات ساختمانها سنجش میشود پرداخته است؛ آمارهای ارائه شده در این گزارش از یک جنبه بسیار مهم است؛ در حالی که بخش عمده ساختوسازهای کشوری مسکن مربوط به احداث ساختمانهای یک طبقه است در شهر تهران بیش از ۹۶ درصد پروانههای صادر شده برای ساخت واحدهای مسکونی مربوط به ساختمانهای با ارتفاع ۵ طبقه و بیشتر بوده است.
به روزهای پایانی سال ۲۰۱۸ نزدیک شدهایم اما شرکتهای بزرگ سازنده تکنولوژیهای برتر همچنان تلاش میکنند محصولات تازه خود را معرفی کنند تا برای فروش در سال جدید آماه شوند. در این رهگذر دو شرکت سامسونگ و الجی دو لپتاپ جدید خود را معرفی کردهاند و قصد دارند با رونمایی از این محصولات عملکرد خود را در سال جدید بالا ببرند. در ادامه به مقایسه ویژگیهای این دو محصول میپردازیم.
عکسهایی که گرفته میشوند میتوانند حاوی اطلاعات خاصی از جمله اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی، دستگاهی که از آن برای ضبط عکس استفاده شده، تاریخ ضبط عکس و ... باشند! اما چگونه میتوانیم این اطلاعات را از عکسهایمان حذف کنیم؟ در این مقاله به آموزش ۳ روش کارآمد برای پاک کردن اطلاعات عکسها در گوشی و کامپیوتر میپردازیم.
در تحریمهای اولیه هستهای، خودروسازان چینی منجی صنعت خودرو کشور بودند. هرچند روند حضور چینیها همراه با نارضایتی عمومی بود؛ اما چینیها توانستند تا حدودی کمبودهای خودروسازی ایران را جبران کنند. محصولات چینی در ابتدای ورود به بازار ایران با قیمتهای مناسب و آپشنهای متفاوت از خودروهای داخلی همراه بود که همین امر توانست نظر بسیاری از مشتریان داخلی را به سمت این خودروها جلب کند.
هفته قبل بالاخره پس از ماراتنی طولانی، یکی از دو خودروساز بزرگ و نیمهدولتی کشور موفق شد مجوز لازم برای فروش برخی از خودروهای خود را با قیمتی دلخواه و آزادانه بهدست آورد. اتفاقی بزرگ و مهم که یک سلسله از مسائل ریز و درشت را حول مبحث قیمت در بازار ایجاد کرد. بسیاری این مهم را در قالب یک دستاورد تحلیل میکنند که میتواند رفاه مشتریان ایرانی را در پی داشته باشد.
ماههاست که زنجیره خودروسازی کشور در جلساتی با کارشناسان سازمان حمایت، نمایندگان مجلس و حتی مسوولان بلندپایه کشور در مورد قیمت خودرو مشغول چانهزنی هستند. در این بین گفته میشود که خودروسازان و قطعهسازان از بعضی جلسات با رضایتمندی کامل خارج میشوند و در بعضی جلسات نیز با مخالفت عوامل تصمیمگیر با خواستههایشان مواجه میشوند.
در حالی که نیم فصل لیگ برتر روز شنبه بیست و چهارم آذر به پایان رسید و بازیکنان خود را برای تعطیلات نیمفصل آماده میکردند، عدهای از هواداران پرسپولیس با بازیکنان مورد علاقه خود در هتل محل اقامتشان دیدار کردند و با آنها عکسهای یادگاری گرفتند. / عکسها: فروغ علایی
«بن برنشتاین» و «مرتون ادر» پژوهشگران اقتصادی واحد تحقیقات بلومبرگ آخرین نسخه شاخص بازارهای نوظهور را که شامل چند جابهجایی قابلتوجه در ردهبندی کشورها است، بررسی کردهاند: سبقت روسیه از چین و کسب رتبه دوم (از میان ۲۰ کشور بررسیشده)، سبقت مالزی از تمامی بازارهای نوظهور با صعود به رتبه اول و سقوط ترکیه به انتهای جدول ردهبندی بلومبرگ تغییرات مهم رتبهبندی اخیر هستند.
در شرایطی که فدرال رزرو دوره انبساط پولی در دوران بحران مالی دهه گذشته را بهواسطه رشد نرخ بهره و تعدیل ترازنامه اوراق پایان داده است، اما سیاستهای اقتصادی کاخ سفید روند دیگری را دنبال میکند که افزایش کسری بودجه دولتی را موجب میشود. حجیم شدن کسری بودجه در دوره ترامپ با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد آمریکا نگرانکننده خواهد بود؛ چراکه روال طبیعی در دوره پسابحران حرکت بهسوی کاهش کسری بودجه دولت است. سیکلهای اقتصادی در ایالاتمتحده نشان میدهد که رشد کسری بودجه در دوران رکود با کاهش آن در دوران رونق پسابحران جبران شده است.