شماره روزنامه ۶۱۴۱
|

جمعه‌نامه

  • دیپلماسی جنگ

    دیپلماسی در زمان جنگ موضوعی پیچیده است. عده‌ای آن را سازش و تسلیم می‌خوانند و عده‌ای دیگر توانایی دیپلمات‌ها برای تبدیل کردن پیروزی‌های نظامی به پیروزی‌های دیپلماتیک را زیر سوال می‌برند. برای بررسی وضعیت دیپلماسی در زمان جنگ تحمیلی گفت‌و‌گویی تفصیلی انجام داده‌ایم با سردار علیرضا اکبری، مسوول سازمان نظامی قطعنامه ۵۹۸ که متن کامل آن در پی می‌آید:
  • فقدان دیپلماسی

    از ابتدای شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تا پایان آن، فضای کشور در خدمت حمایت از جبهه و جنگ بود. این مساله از یک طرف به نفع ایران بود؛ زیرا در آن فضا می‌توانست به‌خوبی از حرکت‌های نظامی پشتیبانی کند اما از طرف دیگر یک نقیصه محسوب می‌شد؛ چراکه هیچ فضایی برای اظهارنظر دیپلماتیک و فعالیت‌ در عرصه دیپلماسی وجود نداشت. ازجمله زمانی که قطعنامه ۵۲۲ بعد از فتح خرمشهر در اواخر تابستان ۱۳۶۱ صادر شد و از ایران و عراق خواست تا به مرزهای بین‌المللی بازگردند چون در ایران فضا در خدمت جبهه و دفاع بود به کسی اجازه داده نشد که در این مورد اظهاری بکند و بگوید که چه چیز به صلاح کشور است و چه چیز نیست.
  • رویارویی ایران و آمریکا در سازمان ملل

    اگرچه کاربران شبکه‌های اجتماعی قبل از شروع سفر رئیس‌جمهور به نیویورک درباره چرایی حضور روحانی در سازمان ملل و باید‌ها و نبایدهای این سفر، حسابی در فضای مجازی به آن پرداخته بودند اما هرچه عقربه‌های ساعت به زمان سخنرانی ترامپ و نیز واکنش احتمالی روحانی در سخنرانی خود نزدیک‌تر می‌شد، اظهارنظرها هم درباره سخنان این دو رئیس‌جمهور و حتی ارتباط نوع سخنرانی آنها با نوسان قیمت دلار در ایران افزایش می‌یافت. قبل‌تر بسیاری از کاربران اصولگرا از رئیس‌جمهور خواسته بودند تا به نیویورک نرود؛ چراکه به عقیده آنها این کار اتلاف‌وقت و هزینه خواهد بود.
  • رژه خونین در خوزستان

    شاید سربازی که پیش‌تر در پستی اینستاگرامی آرزوی شهادت در راه وطن کرده بود، هرگز تصور نمی‌کرد در نخستین روز از هفته دفاع مقدس به آرزویش برسد و با نوشیدن شربت شهادت همراه با دیگر مدافعان وطن به دیدارمعبودش برود. آخرین روز تابستان امسال همزمان با سراسر کشور، اهواز هم شاهد برگزاری مراسم رژه بود اما هنوز دقایقی از اجرای مراسم نگذشته که ۴ تروریست کوردل به صف رژه رونده‌ها و مردم حمله کردند و با رگباری از گلوله ۲۵ تن را به شهادت رسانده و ۶۰ نفر دیگر را مجروح کردند. اگرچه دقایقی پس از این حمله تروریستی یعقوب حرالتسطری، سخنگوی جریان تروریستی و تجزیه طلب «الاحواز» با تلویزیون ایران اینترنشنال گفت‌وگو کرد و مسوولیت این حمله را به عهده گرفت اما همزمان پایگاه خبری داعش موسوم به اعماق هم مسوولیت حمله تروریستی را عهده دار شد.
  • شوخی‌های عجیب وزیر بهداشت

    این هفته انتشار ویدئویی از شوخی‌های عجیب وزیر بهداشت در فضای مجازی حسابی جنجالی شد. قاضی‌زاده هاشمی که مدتی است پاسخ هایش به برخی سوالات مردمی، واکنش‌های تند کاربران را در پی داشته، اخیرا در جریان سفر به بجستان، در پاسخ به نانوایی که از نرخ بالای فیزیوتراپی و ناتوانی‌اش در پرداخت هزینه‌های آن گلایه می‌کند، می‌گوید خودت فیزیوتراپی کن! وقتی پیرمرد می‌گوید بلد نیستم، وزیرموضوع را به شوخی برگزار می‌کنند و در حالی که خنده حضار بابت رد و بدل شدن این سخنان میان وزیر و پیرمرد بلند است، خطاب به پیرمرد نانوا می‌گوید، فیزیوتراپی که کاری ندارد، مانند چونه‌گیری نان است، فقط خودت بمال!
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • روایت طنزآمیز یک مبارز

    موآسیر اسکلیر نویسنده و پزشک برزیلی (۲۰۱۱ - ۱۹۳۷) را می‌توان یکی از نامدارترین نویسندگان برزیلی دانست که در داخل برزیل جایزه‌های متعدد ادبی را از آن خود کرده و آثارش به بسیاری از زبان‌ها ترجمه شده‌ است.
  • دیرینه‌شناسی مرگ

    آلن کلهیر، استاد تمام رشته جامعه‌شناسی پزشکی و سلامت عمومی با تمرکز بر مطالعات مرتبط با مرگ در دانشگاه بردفورد آمریکا است. او مبنای اثر خود را بررسی اسناد مرتبط با مرگ در اعصار گوناگون قرار داده است. او در این زمینه اطلاعات گسترده و وسیعی به مخاطب ارائه می‌کند. دو نمونه از این اطلاعات که یکی مربوط به مصر باستان و یکی مربوط به قرن بیست و یکم است نمایانگر غنای اطلاعاتی کتاب است.
  • دفترهای شاعر دوران‌ساز

    نیما یوشیج، در صحنه ادبیات و شعر معاصر ایران، دارنده مقامی والا و ارجمند است، با این همه وجوه بسیار و پنهانی از کارهای او هنوز هویدا نشده و به طبع نرسیده است. هرچند همگان او را بیشتر با اشعارش به یاد می‌آورند، اما نیما در عرصه داستان، نمایشنامه و سفرنامه‌نویسی هم صاحب حرف و قلم است. جنبه‌ای که در تمام این ایام که از خاموشی او می‌گذرد، کمتر از آن گفته و شنیده شده است. از آثار مهمی که اواخر سال۹۶ در دسترس دوستداران نیما قرار گرفت، کتاب «دفترهای نیما» بود که از سوی انتشارات «رشدیه» منتشر شد، کتابی دربرگیرنده آثار منثور نیما، شامل داستان، نمایشنامه و سفرنامه‌های او. آنچه در این‌باره شایان توجه است انتشار چند داستان و یک نمایشنامه بلند در این کتاب است که تاکنون گمان می‌رفت در گذر سال‌ها، از بین رفته یا نیما خود، آنها را به آتش سپرده باشد.
  • شکل دیگر تاریخ‌نگاری

    کتاب «سنت شفاهی به مثابه تاریخ» از هفت فصل به همراه کتاب‌شناسی و نمایه تشکیل شده است.
  • واکاوی مفهوم انتظار

    این نمایش روایت زندگی مادر یک سرباز است که روزی به مادرش زنگ می‌زند و به دلیل سرد بودن هوا از او می‌خواهد تا برایش یک شال گردن ببافد.
  • کلاس آواز در خودروی استاد شجریان

    این سومین کار مشترکم با استاد مجید درخشانی است که استارتش سه سال پیش زده شد اما به‌دلیل مشغله‌های کاری انتشار آن عقب افتاد و سرانجام در روزهای اخیر منتشر شد. من کلا علاقه و ذائقه‌ام به سمت آوازخوانی است و نه تصنیف‌خوانی.یعنی از ابتدا آواز را مدنظر داشتم و در آلبوم «دل رسوا» هم از آهنگساز خواستم کار در دستگاه راست پنج‌‌گاه تولید شود درحالی که در تاریخ موسیقی ایران آثاری که در این دستگاه تولید شده‌اند شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسند و آن هم به‌دلیل پیچیدگی و سختی‌هایی است که این دستگاه دارد. من دوست داشتم خودم را محک بزنم و امیدوارم توانسته باشم ذره‌ای از فلسفه راست پنجگاه را نشان دهم.
  • فرم‌های متفاوت طبیعت

    این مجموعه از چند مدیوم عکس، ویدئو و چیدمان تشکیل شده است. بیشتر متریال آثار چوب است اما از مواد دیگری نیز استفاده کرده‌ام.
  • بازتاب اتفاقات جامعه روی بوم

    این نمایشگاه متشکل از ۲۶ تابلو است که طی سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ خلق شده‌اند و بزرگ‌ترین آنها ۱۵۰ در ۱۵۰ سانتی‌متر و کوچک‌ترین کارم ۴۰ در ۴۰ سانتی‌متر است.این نمایشگاه جمعه ۶ مهرماه افتتاح می‌شود و تا ۱۶ مهرماه در گالری ساربان میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.
  • داستان زندگی جنین روی صحنه

    این نمایش قرار است از یکشنبه ۸ مهرماه در تالار حافظ اجرای عمومی خود را آغاز کند. سبک ابزورد یکی از علایق من به‌حساب می‌آید. زمانی که کتاب «نامه به کودکی که هرگز زاده نشد» اوریانا فالاچی را مطالعه کردم با تصویرهایی در ذهنم مواجه شدم که به ذهنیت من از تئاتر ابزورد نزدیک بود و همین مساله جرقه‌ای شد تا نمایشنامه‌ای بر این اساس بنویسم.
  • عکسنوشت

    امروز در تقویم جهانی، به عنوان روز گردشگری شناخته می‌شود؛ روزی که هر ساله با برجسته کردن یک موضوع سعی می‌کند توجه‌ها را به امر توریسم جلب نماید. «توریسم و تحول دیجیتالی» عنوانی است که امسال برای روز جهانی گردشگری انتخاب شده؛ عنوانی که بر اهمیت تکنولوژی‌های دیجیتالی در گردشگری، فراهم آوردن فرصت برای نوآوری و آماده‌سازی این بخش برای آینده کار تاکید می‌کند. امسال بوداپست مجارستان میزبان جشن جهانی این روز است.
  • در قلب پایتخت مادها

    در قسمت پیشین برایتان از سفری گفتم که از بروجرد و ملایر آغاز شد؛ شبی که در دل سنگ‌های روستای آرام و زیبای ورکانه گذشت و روز دوم سفرمان که با دیدن شهری کهن آغاز شد. در این قسمت درباره ادامه سفرمان که بیشتر در شهر زیبای همدان گذشت، بخوانید.
  • الگوی قلعه مشهور «زیبای خفته»

    آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. اما برخی از آنها به‌عنوان زیباترین‌ها شناخته می‌شوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار به ثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
  • کاروتولید ۱۴۰ساله

    داستان کسب‌وکارش شبیه به کتب و نوشتارهای تاریخی است. سفالینه‌‌ و کاشی‌کاری در میان گذشتگانش قدمتی ۱۴۰ ساله دارد. از همان دوران کودکی و نوجوانی مرارت‌ها و رنج‌های پدرش در ساخت ظروف و سرامیک را از نزدیک لمس کرد، دیدن این مصائب زمینه‌ساز آن شد تا قدم در مسیری بگذارد که بتواند به پدرش خدمت کند و صنعت خانوادگی‌شان را متحول کند. او برای رسیدن به این هدف تنها به تجربه و مهارت‌ها اکتفا نکرد. برای آنکه این حرفه را به اوج ببرد راه علمی و آکادمیک را برگزید و در ایام جوانی به آلمان رفت. کشوری که به‌عنوان مهد چینی‌سازی و سرامیک‌سازی دنیا شناخته می‌شود. آنجا در رشته «سرامیک صنعتی» تحصیل کرد و پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های این صنعت را به شیوه علمی فرا گرفت. اما این تازه آغاز راهی بود برای کارخانه‌ای که بعدها در سطحی وسیع به تولید انبوه ظروف چینی رسید، محصولاتش از مرزهای داخلی فراتر رفت و استانداردهای جدیدی را در این صنعت به جامعه عرضه کرد. اینها بخشی از سرگذشت «عباسعلی قصاعی،‌ بنیان‌گذار کارخانه چینی زرین ایران» است. او متولد شهر نظنز در سال ۱۳۲۶ است. کسی که نامش با صنعت چینی ایران گِره خورده است. وقتی که در سال ۱۳۵۰ پس از پایان تحصیلاتش به ایران بازگشت،‌ به‌تدریج اولین گام‌ها را برای مدرن‌سازی تولید چینی در ایران برداشت و کارخانه چینی زرین ایران را در دهه ۶۰ با بهره‌گیری از دانش بین‌المللی آن روز پایه گذاشت. او تا دو دهه بعد هم فرآیند توسعه تولیدهای کارخانه را تحت تاثیر نظم و مبانی صنعت آلمانی پیش برد. صنعت او امروز هم با وجود مشکلات متعددی که برای تولیدهای چینی ایرانی به وجود آمده، همچنان پابرجاست و راهش را ادامه می‌دهد. «تداوم و استمرار» واژگانی دقیق برای توصیف کسب‌و‌کار این کارآفرین است. تداومی که می‌تواند حاصل دو چیز باشد، اول آشنایی او با «تاریخ این حرفه در ایران» و دوم «بهره‌مندی از علم روز در ابعاد بین‌المللی». داستان عباسعلی قصاعی داستان احترام و ادای دین به کسب‌و‌کاری است که نسل‌های گذشته سنگ‌ بنای آن را گذاشتند و او توانست این سنگ بنا را با احساس مسوولیت تبدیل به یک بنای زیبا و صنعتی نوین در ایران کند.
  • خدعه رنو در تست‌های آلایندگی

    شرکت خودروسازی فرانسوی رنو، یکی از بزرگ‌ترین خودروسازهای فرانسه به‌شمار می‌رود. اما این شرکت به‌‌رغم موفقیت‌های بسیار دچار اشتباهاتی نیز بوده است. اشتباهاتی که منجر به سقوط سهام این شرکت شده‌اند.
  • رنو و رازهای متفاوت بودن در بازار خودرو

    داستان رنو با تبلیغات ویژه این شرکت در فرانسه شروع شد. تبلیغات شرکت رنو با انعکاس و گاهی پیش‌بینی تحولات اجتماعی، نگاهی ویژه به زندگی مردم فرانسه دارد. طنز و رویکرد جسورانه و خلاقانه از نشانه‌های تبلیغات رنو هستند. رنو با ریسک کردن و به چالش کشیدن ایده‌هایی که از کمپین‌های تبلیغاتی خود به دست می‌آورد، امنیت مدل‌‌های خودرو را به نمایش می‌گذارد یا به واقعیت‌های فرهنگی و اجتماعی مردم فرانسه اشاره می‌کند.
  • تفاوت قیمت ریزمتراژ و میان متراژ

    آپارتمان‌های ریزمتراژ را برخی واسطه‌های ملکی، به «چک تضمینی» تعبیر می‌کنند. این واحدها به دلیل کمبود عرضه و انبوه تقاضا برای آنها، از قابلیت نقدشوندگی سریع در مقایسه با سایر واحدهای مسکونی برخوردار است، به‌طوری‌که هم در زمان رکود و هم در دوره رونق معاملات، این گروه متراژی، در مدت زمان کمتری نسبت به سایر آپارتمان‌ها، به فروش می‌رسد.
  • محله مناسب جویندگان «خانه اولی»

    درحالی‌که این روزها در اغلب محله‌های تهران یافتن آپارتمان‌های نوساز و تازه‌ساز در گروه متراژی تا ۶۰ مترمربع بسیار دشوار و در برخی نقاط شهر تقریبا ناممکن شده است، خیابان جیحون تهران می‌تواند مقصد خانه اولی‌ها و کسانی باشد که اصرار دارند با بودجه محدود، آپارتمان ریزمتراژ نوساز تملک کنند.
  • مقصد گمشدگان تهران

    خیابان‌های تهران برای آنهایی که گمشده‌ای دارند و هر ثانیه با نگاهی جست‌وجوگر به دنبال نشانه‌ای از گمشده خود هستند، پرازدحام‌تر و بی‌انتهاتر است. استرس و سردرگمی بیش از هر چیز دیگری قدرت تمرکز فکری را از آنها دور می‌کند. پس از گذشت چندروز و پیدا نشدن حتی نشانه‌ای از گمشده، مدام با خود تکرار می‌کند کدام نقطه از این شهر برای جست‌وجو باقی مانده است. شاید چند نقطه‌ای که برای جست‌وجو بتوان سراغ آنها رفت «سامان‌سراها» و «مددسراها»ی شهری باشند. دو مرکزی که امکان نگهداری موقت گمشدگان را دارند.
  • قیمت مسکن مهر اطراف تهران

    تحقیقات میدانی از وضعیت بازار معاملات مسکن در شهرهای جدید اطراف تهران نشان می‌دهد هر مترمربع از این واحدها در برخی از فازهای دو شهر جدید شناخته شده حومه پایتخت، به طور متوسط، حول وحوش یک تا سه میلیون تومان معامله می‌شود.
  • جزئیات تازه از پرونده واردات غیر‌قانونی خودرو

    با ورود قوه قضائیه به تخلفات صورت گرفته در ورود خودرو به کشور، دراین روزها اخبار جدیدی پیرامون این موضوع منتشر می‌شود. جدیدترین اخبار در این مورد طی هفته جاری از سوی سخنگوی قوه قضائیه منتشر شد؛ محسن اژه‌ای در نشستی مطبوعاتی از بازداشت ۱۵ مدیر شرکت‌های وارد‌کننده و همچنین چهار نفر از کارکنان وزارت صنعت، معدن و تجارت در پرونده واردات خودرو خبر داد.
  • تحرکات جدید افزایش قیمت مونتاژی‌ها کلید خورد

    در شرایطی که شورای رقابت از بررسی قیمتی خودروهای پرتیراژ کشور طفره می‌رود، خودروسازان چینی افزایش قیمت دوباره محصولات تولیدی خود را کلید زدند. هم‌اکنون بازار بلاتکلیف خودروی کشور در انتظار تصمیم شورای رقابت برای بررسی قیمت محصولات زیر ۴۵ میلیون تومانی دو خودروساز بزرگ کشور است.
  • نسخه‌پیچی برای آرامش بازار

    سونامی نوسانات قیمتی که از بازار ارز شروع شد، یک به یک بازارهای مختلف کشور را تحت‌تاثیر قرار داد. بازار خودرو هم از این سونامی در امان نماند و از اوایل تابستان، شاهد تاثیر این سونامی روی بازار خودرو بودیم. بسیاری از کارشناسان با توجه به نوسانات نرخ ارز از یک‌طرف و ارزبری محصولات تولیدشده داخلی، افزایش قیمت خودرو را ناگزیر می‌دانستند. آنها راه علاج برای جلوگیری از گسترش دامنه نوسانات را آزادسازی قیمت می‌خوانند. با این حال وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌عنوان متولی سیاست‌گذاری بخش خودرو، همچنان موافق قیمت‌گذاری دستوری است. این وزارتخانه به شرکت‌های خودروساز برای محصولات بیش از ۴۵ میلیون تومان، تنها اجازه افزایش ۶/ ۹ درصدی داد و شورای رقابت هم به‌عنوان متولی قیمت‌گذاری محصولاتی که در بازه قیمتی زیر ۴۵ میلیون تومان قرار دارند، تنها اجازه افزایش ۲/ ۷ درصدی قیمت‌ها را داد.
  • شاندیز

  • نگین شهر سنندج

  • نوستالژی دمده

  • میزبانی به سبک فرنگی!

  • قاب هفته

    آخرین روز تابستان شاید تلخ‌ترین حادثه سال ۹۷ را با خود به همراه داشت. حمله تروریستی در روز رژه نیروهای مسلح به مردم عادی و نظامیان منجر به شهادت ۲۵ نفر و مجروح شدن بیش از ۶۰ نفر شد. اقدامی که با محکومیت داخلی و بین‌المللی مواجه شد و البته به گفته مقامات رسمی کشورمان این حمله تروریستی با حمایت برخی کشورهای منطقه صورت گرفته است. / عکس‌ها: ایرنا و مهر
  • استاندارد زندگی در فرانسه و آمریکا

    چارلز ‌ای جونز و پیتر جی لنو، دو پروفسور اقتصاد در دانشگاه استنفورد هستند. یکی از موارد پژوهشی مورد علاقه آنها، بررسی سطح رفاه در کشورها و ارتباط آن با تولید ناخالص داخلی (GDP) بوده است.
  • پوشش بیمه‌درمانی در ایالات متحده

    تیموتی تیلور اقتصاددان آمریکایی و فارغ‌التحصیل از دانشگاه استنفورد است. تیلور مدیریت مجله چشم‌اندازهای اقتصادی(Journal of Economic Perspectives) را که یک مجله آکادمیک فصلی است برعهده دارد. این مجله از سوی دانشگاه ماکالستر تهیه و از سوی انجمن اقتصادی آمریکا منتشر می‌شود. او در آخرین نوشته خود به موشکافی میزان گستردگی بیمه‌های درمان در ایالات متحده پرداخته است:
  • رویکرد روسای سابق فدرال رزرو

    یکی از پربازدیدترین معیارهای پیش‌بینی دوره رکود در آمریکا به منحنی بازدهی تعلق گرفته است. با توجه به داده‌های منتشرشده، تفاوت بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا با سررسید ۱۰ ساله و ۲ ساله روند کاهشی خود را ظرف یک‌سال گذشته حفظ کرده است. کاهش فاصله بازدهی دو‌ سیگنال مهم در بر دارد.
  • سیاست ضد بحران ترکیه

    «دیوید گاردنر»، روزنامه‌نگار و اقتصاددان در حوزه بازارهای نوظهور در آخرین یادداشت خود به بررسی سیاست پولی بانک مرکزی ترکیه پرداخته است.
  • ورود به محدوده ممنوعه!

    دختر و پسر با انواع و اقسام تیپ‌ها و رنگ‌های متنوع در کنار هم در باغی نشسته و به شکلی کاملا صمیمی با یکدیگر شوخی می‌کنند. روابط بین همه جوان‌های داستان بیش از حد نزدیک است و همه از مسائل یکدیگر باخبرند.
  • سینما و کاهش آسیب‌های اجتماعی

    زیبایی‌شناسی یک بحث فطری است و در فطرت همه انسان‌ها نیز هنر شناخت زیبایی‌ها وجود دارد. نمایش سایه روشن‌ها در سینمای ایران از ویژگی‌های منحصربه‌فرد فیلم‌هایی است که مخاطب با دیدن آنها نگاه بهتری نسبت به زندگی و محیط جامعه خواهد داشت.
  • مدیران با مافیای اکران مبارزه کنند

    فیلم فارسی این روزها پوست‌اندازی و به سینمای ایران غالب شده است و اینجاست که مخاطب این هنر به خود می‌گوید، صد رحمت به فیلم‌های فارسی قبل از انقلاب که حداقل مرام، انصاف، لوتی‌گری و دیگر خصوصیات خوب را تبلیغ می‌کرد.
  • جای خالی فیلم اجتماعی با محتوا

    هنر، زیور بشر و بشر، زیور جهان است، هنر سینما و فیلم‌سازی بر زندگی انسان‌ها تاثیر می‌گذارد و آن را متحول می‌کند؛ چونان جادویی که نقش تعیین‌کننده‌ای بر تغییرات رفتار انسان‌ها دارد.
بیشتر