شماره روزنامه ۶۱۹۳
|

آخر هفته

  • دوئل دلاری

  • سیاست‌گذار کجا اشتباه کرد؟

    تحولات اقتصادی در اولین ماه زمستان امسال به گونه‌ای متفاوت نسبت به سال‌های سپری شده از دولت‌های یازدهم و دوازدهم رقم خورد و این تفاوت در برخی متغیرهای اقتصادی ملموس برای عموم مردم نیز منعکس شد. برآیند عواملی مثل حجم بالای نقدینگی خلق شده در چند سال اخیر که به دلایلی به تورم بالا منجر نشده بود یا به بیان دقیق‌تر اثر تورمی آن به تأخیر افتاده بود، در کنار تعلل در حل ریشه‌ای برخی مشکلات اقتصادی مثل مشکل سیستم بانکی و همین‌طور افزایش نااطمینانی در روابط بین‌المللی و آینده توافق هسته‌ای، از مدت‌ها قبل تلاطم در بازارهای مختلف را محتمل کرده بود.
  • عکس خبری

  • گرد و غبار میهمان همیشگی جنوبی‌ها

    بازهم زمستان فرا رسید و قصه تکراری گردوغبار در خوزستان دوباره به تیتر و عکس همه رسانه‌های کشور تبدیل شد. اگرچه رهبر معظم انقلاب اسلامی با اختصاص اعتبار ۱۵۰ میلیون دلاری از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله با گرد و غبار، موافقت کردند؛ اما کارشناسان معتقدند که بدون عزم جدی مسوولان، مقابله با این پدیده انجام شدنی نیست.
  • بن‌بست بودجه‌ای در آمریکا

    اگرچه از آخرین باری که دولت آمریکا در زمان اوباما به مدت دوهفته تعطیل شد نزدیک به ۵ سال می‌گذرد، اما در اولین سالگرد تحلیف ریاست‌جمهوری ترامپ در کاخ سفید، یک بار دیگر دولت فدرال آمریکا به‌دلیل اختلاف نظر بر سر بودجه میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان تعطیل شد.این تعطیلی که البته تنها سه روز طول کشید پس از آن پایان یافت که دموکرات‌های کنگره در روند مذاکراتشان با جمهوری‌خواهان بر سر سرنوشت طرح حمایتی از مهاجران جوان یعنی داکا به توافقاتی دست یافتند. پیش‌تر ترامپ دموکرات‌ها را مورد انتقاد شدید قرار داده و گفته بود که آنها موضوع مهاجران را به امنیت ملی آمریکا ترجیح داده‌اند. از همین رو پس از پایان تعطیلی دولت، ترامپ در بیانیه‌ای از اینکه دموکرات‌های کنگره سرعقل آمده‌اند ابراز خرسندی کرد. تعطیلی دولت پس از آن صورت گرفت که تلاش جمهوری‌خواهان برای ادامه کار دولت تا روز ۱۶ فوریه با شکست مواجه شد و دموکرات‌ها به‌دلیل وجود نگرانی‌هایی درباره مسائل مهاجرتی با بودجه موقت برای ادامه کار دولت ترامپ موافقت نکردند. همزمان با تعطیلی دولت و در نخستین سالگرد حضور ترامپ در کاخ سفید، صد‌‌‌‌ها هزار آمریکایی عمدتا با محوریت زنان در ۲۵۰ شهر آمریکا در اعتراض به سیاست‌های زن‌ستیزانه ترامپ به خیابان‌‌‌‌‌ها آمد‌ند.
  • نمایندگان در راه اوین

    خبر فوت برخی زندانیان بازداشت شده در ناآرامی‌های اخیر موجب شد تا بازدید نمایندگان خانه ملت از زندان‌های کشور به مطالبه‌ای عمومی تبدیل شود. حالا در شرایطی که هفته‌ها از این ماجرا می‌گذرد، برخی نمایندگان عضو کمیسیون‌های امنیت ملی و قضایی قرار است یکشنبه آینده راهی زندان اوین شوند تا وضعیت بازداشتی‌های اخیر و فردی که گفته شده در زندان خودکشی کرده است، از نزدیک مورد بررسی قرار دهند. علی مطهری در این باره خبر داده که فعلا بازدید از زندان‌های تهران و اوین و تحقیق درباره فردی که در زندان خودکشی کرده، مطرح است؛ اما بد نیست که موضوع به کل کشور تعمیم داده شود، مخصوصا درباره افرادی که گفته می‌شود در بازداشت خودکشی کرده‌اند. در ناآرامی‌های چند هفته گذشته آن‌گونه که اژه‌ای خبرداده است برای ۶۲۲ نفر در کل کشور قرار بازداشت موقت صادر شد که از این تعداد همچنان نزدیک به ۵۰۰ نفر در بازداشت هستند. چند روز پیش برخی از نمایندگان مجلس در نامه‌ای به روسای جمهور و قوه قضائیه، خواستار آزادی بازداشت‌شدگان اخیر و به‌طور ویژه دختران شده بودند. در همین رابطه معاون امنیتی-انتظامی وزیر کشور، کاهش اعتماد عمومی به دلیل ضعف کارآمدی سازمان‌ها و نهادها در پاسخگویی به شرایط کنونی جامعه را یکی از علل ناآرامی‌های اخیر عنوان کرد.
  • حفاظت از مرزهای ترکیه با «شاخه زیتون»؟

    عملیات نظامی ترکیه علیه شبه‌نظامیان کرد در عفرین موسوم به «شاخه زیتون» روز شنبه در حالی با حمله هوایی علیه مواضع شبه‌نظامیان کرد آغاز شد که اردوغان از مدت‌ها قبل تهدید می‌کرد که ارتش ترکیه برای از بین بردن «کریدور ترور» در نواحی مرزی شمال سوریه به عفرین حمله خواهد کرد.
  • هیجان دلار در بازار ارز

    هیجانات بازار ارز این هفته به حدی بالا گرفت که در مقاطعی برخی صرافی‌ها با حذف قیمت دلار از لیست قیمت روزانه خود، از اعلام قیمت خودداری کرده و حتی خرید و فروش دلار را محدود کردند. دلار در اولین روز بهمن ماه در ادامه روند افزایشی که از چند هفته پیش آغاز کرده بود خود را به ۴ هزار و ۶۵۰ تومان رساند.
  • ضرورت گفت‌وگوی تعاملی رئیس‌جمهور

    گفت‌وگوی رو در روی رئیس‌جمهور با مردم اگرچه با اجرای رضا رشیدپور این بار اندکی متفاوت با گفت‌وگوهای پیشین برگزار شد اما همچنان نتوانست نظر بخش زیادی از مردم را جلب کند. برخی منتقدان این گفت وگو را دیرهنگام توصیف کردند و برخی هم اعتقاد داشتند به توقعاتی که مردم از این نوع گفت‌وگو داشتند پاسخ داده نشد. روحانی در این گفت‌وگو بیشتر بر مسائل اجتماعی تاکید کرد و وارد بسیاری از مسائل حوزه سیاست خارجی و داخلی نشد. هرچند زمان این گفت‌وگو کم بود اما رئیس دولت دوازدهم در عین حال قول‌هایی هم در زمینه ایجاد اشتغال، تکمیل مسکن مهر، رسیدگی به مناطق زلزله‌زده و توجه به صندوق‌های مالی و اعتباری به مردم داد. آشنا مشاور رئیس‌جمهور پس از این گفت‌وگو در توییتی از مردم خواست تا به ارزیابی سخنان رئیس‌جمهور بپردازند که در این نظرسنجی نزدیک به ۸۰ درصد پاسخ‌های رئیس‌جمهور را ضعیف دانستند. با این همه مجری برنامه اگرچه تلاش کرد تا گفت‌وگوی خود با روحانی را چالشی‌تر کند اما چندان در این زمینه موفق نبود و نشان داد که مصاحبه با رئیس‌جمهور به قول مشاور رئیس‌جمهور، خبرنگار می‌خواهد نه فقط مجری! آنچه وعده داده شد تا در برنامه‌های آتی، با حضور خبرنگاران گفت‌وگوها تعاملی‌تر شود.
  • رجیستری در آستانه فاز دوم

    طرح رجیستری موبایل با وجود اینکه مدتی است از زمان اجرای آن می‌گذرد اما همچنان منتقدان جدی داشته و دارد. رئیس صنف رایانه تهران اخیرا گفته که طرح رجیستری برای برخی سرمایه‌گذاران از جمله شستا رانت‌هایی میلیاردی ایجاد کرده است. اما شرکت بازرگانی بین‌المللی تامین اجتماعی در پاسخ گفته که از مدت‌ها قبل از اجرای طرح رجیستری اقدام به درخواست مجوز واردات کرده و فعالیت‌های این شرکت زیرمجموعه تامین اجتماعی، قانونی است و صرفا به‌عنوان بازوی یاری‌رسان دولت در راستای تنظیم بازار و جلوگیری از قاچاق بوده است. این درحالی است که از زمان اجرای طرح رجیستری، قیمت گوشی موبایل در ایران افزایش ۲۵ درصدی به همراه داشته اما وزیر ارتباطات این افزایش قیمت را وابسته به افزایش قیمت دلار در بازار دانسته است. در هر حال اگرچه گفته شده که در مسیر واردات گوشی موبایل، انحصاری قانونی وجود ندارد اما سرمایه کلان برخی شرکت‌های سرمایه‌گذار زیرمجموعه بخش دولتی در واردات گوشی، سودهای میلیاردی نصیب این گروه خواهد کرد. فاز دوم طرح رجیستری که قرار است از نیمه بهمن ماه آغاز شود، مدل دیگری از گوشی‌های موبایل را تحت‌پوشش خود قرار می‌دهد و قرار است با بستن راه قاچاق موبایل به واردات رسمی از مبادی قانونی کمک کند.
  • نجات برجام با تحریم موشکی؟

    در آینده دیپلماسی و روابط بین‌الملل ایران روزهای پرپیچ و خمی در راه است. از این رو که حالا در سالگرد توافق هسته‌ای بار دیگر نگاه‌ها به تصمیمات نهایی طرف‌های غربی درباره برجام و اصلاحاتی که مد نظر ترامپ است دوخته شده تا سرنوشت ادامه اجرای این توافق در ‌هاله‌ای از ابهام قرار گیرد. پس از تایید دوباره برجام از سوی ترامپ و انداختن توپ اصلاح به گفته ترامپ «معایب فاجعه بار» توافق هسته‌ای در زمین اروپایی‌ها، حالا از گوشه و کنار اخباری درباره احتمال وضع تحریم‌های جدید درباره برنامه موشکی ایران از سوی غربی‌ها به گوش می‌رسد.
  • نزاع پنهان روسیه و آمریکا در سوریه

    در هفته گذشته شاهد اوج‌گیری تنش‌ها بین کشور ترکیه و کردهای سوری بودیم تا جایی که ارتش ترکیه اعلام کرد حملات هوایی این کشور ۴۵ نقطه در شمال سوریه، محل استقرار کردهای سوری را مورد هدف قرار داده است. البته از مدت‌ها پیش ترکیه اعلام کرده بود که کنترل مرز مشترک سوریه و ترکیه به دست کردهای سوری را برنمی‌تابد.
  • امتیاز غیربرجامی اروپا

    هماهنگ شدن مواضع تروئیکای اروپایی درخصوص فعالیت‌های منطقه‌ای و موشکی ایران را باید در چارچوب راهبرد توازن با تهران و واشنگتن و امتیاز غیربرجامی اتحادیه اروپا به آمریکا برای حفظ توافق هسته‌ای ارزیابی کرد. مواضع و فشارهای فرانسه در هفته‌های اخیر که درحال سرایت به برلین و لندن است، نشان می‌دهد که اتحادیه همچنان معتقد به تفکیک برجام از فعالیت‌های تهران در منطقه است. راهبردی که از همان ابتدا با رویکرد دولت ترامپ که معتقد به تجمیع برجام با فعالیت‌های تهران در منطقه است، تفاوت داشت و بنابراین سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان در تلاشند تا با هدف حفظ برجام، با آمریکا درخصوص فعالیت‌های موشکی تهران همراه شوند.
  • یک معضل بی‌پایان

    چیز جدیدی نیست. سال‌ها است شهرهای جنوبی و غربی ایران دستخوش ریزگردهای وحشتناکی می‌شوند که زندگی آنها را مختل می‌کند. به گفته مدیرکل محیط‌زیست استان خوزستان، اوایل این هفته شاخص غلظت غبار در اهواز به هزار میکروگرم بر مترمکعب رسید. این عدد در دیگر شهرهای استان از جمله بهبهان و مسجدسلیمان از هزار میکروگرم بر متر مکعب نیز گذشت و شرایط را برای مردم دشوارتر کرد.در همین حال خبری مبنی بر حذف بودجه گردوغبار خوزستان در مجلس منتشر شد؛ خبری که البته از سوی عضو فراکسیون محیط‌زیست مجلس تکذیب شد.
  • شایعات دلاری در بازار ارز

    شدت دامنه نوسانات دلار در دی ماه و بهمن ماه بیشتر شد و حتی قیمت این ارز در مقطعی به کانال ۴هزار و ۷۰۰ تومان سر کشید. عده‌ای از معامله‌گران افزایش قیمت دلار را خواست سیاست‌گذار دانستند و عنوان کردند دولت برای جبران کسری بودجه خود اقدام به افزایش قیمت دلار کرده است. تصور آنها این بود که بانک مرکزی با کاهش عرضه ارز زمینه‌ساز افزایش قیمت دلار شده است تا به دولت کمک کند کسری بودجه را جبران کند. با این حال، چنین شایعه‌ای به‌طور جد از سوی رئیس‌جمهوری رد شد.
  • هشدار دلاری جدی گرفته نشد

    «اصرار بر تثبیت نرخ ارز، تبعات نامناسبی در اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت.» «سیاست‌گذار برای جلوگیری از اقدام رانت‌جویانه باید شرایطی را برای تعدیل نرخ ارز فراهم آورد». «در شرایط تورمی که قیمت همه کالاها، متناسب با نرخ تورم در حال افزایش است، جلوگیری از تعدیل قیمت ارز به مفهوم جهش‌های نوبتی و قریب‌الوقوع در بازارهای ارز، طلا، مسکن و بورس است». اینها برخی از گزاره‌هایی بودند که در گزارش‌های متعدد «دنیای اقتصاد» مطرح شدند؛ ولی جدی نگرفتن آنها، سرانجام در دی و اوایل بهمن ماه سال جاری به افزایش شدید دامنه تغییرات دلار منجر شد.
  • سوءتفاهم‌های تورمی

    انتظارات تورمی مساله‌ای مغفول مانده در اقتصاد ایران است. نه سیاست‌گذار در ارائه اهداف اقتصادی این مساله را آنچنان مورد نظر داشته و نه کارشناسان و کنشگران اقتصادی در ادبیات و اظهارنظرهای خود به آن توجه شایانی کرده‌اند. علاوه‌بر بی‌توجهی، برخی نگرش‌ها و بزرگنمایی‌ها خود عامل تشدید انتظارات تورمی شده است. یکی از تحلیل‌های رایجی که انتظارات تورمی را شدت می‌دهد، اثر تورمی افزایش نرخ ارز است. این مساله طوری در رسانه‌ها انعکاس پیدا کرده که گویی با افزایش نرخ ارز، تمامی قیمت‌ها چندین برابر تحت‌تاثیر قرار می‌گیرند و تورم شکل لجام گسیخته‌ای پیدا می‌کند. اما مطالعات نشان می‌دهد این تحلیل‌ها بیشتر به یک سوءتفاهم تورمی شبیه است.
  • انتظارات تورمی چیست و چطور مدیریت می‌شود؟

    کلید واژه «انتظارات» اگر چه مانند سایر مباحث اقتصادی از جمله تورم، تولید یا سرمایه‌گذاری ملموس و مشهود نیست اما اهمیت آن در فرآیند سیاست‌گذاری اجتناب ناپذیر است. به‌دلیل اهمیت آن و همچنین ماهیت نامشهود بودن آن این سوال مطرح می‌شود که انتظارات تورمی چیست و چگونه می‌توان آن را مدیریت کرد؟ در ادامه سعی شده تا به این دو سوال پاسخ داده شود.
  • خلع‌سلاح انتظارات تورمی

    اقتصاد ایران سال‌ها است که دچار انتظارات تورمی بالا شده است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد همین عامل تاثیر زیادی در شکل‌گیری تورم‌های دورقمی داشته است و جامعه همواره آمادگی پذیرش نوسانات قیمتی بالا را دارد. رضا بوستانی در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» به ریشه‌یابی این مساله پرداخته است. این کارشناس اقتصادی معتقد است اقدام‌هایی مانند ثابت نگه داشتن قیمت حامل‌های انرژی در کوتاه‌مدت، نمی‌تواند در روند بلندمدت انتظارات تورمی تاثیرگذار باشد. بوستانی بر این باور است که برای کنترل انتظارات تورمی، سیاست‌های پولی باید به شکل کارآیی به عمل آیند و حجم پول در دست مردم را به نقطه مکفی برسانند. هنگامی که مردم پول بیش از مورد نیاز خود در دسترس داشته باشند، انتظارات تورمی نیز همواره سلاح مهلکی برای ضربه زدن خواهد داشت. به نظر او بانک مرکزی در این شرایط می‌تواند نرخ بهره بانکی را افزایش دهد تا مطلوبیت مصرف نکردن را بیشتر از مصرف کردن پول کند.
  • واقعیت نوسانات اخیر

    نوسانات نرخ ارز در هفته‌های اخیر ابهامات زیادی را در ذهن جامعه ایجاد کرده است. برخی شایعات، این مساله را مطرح می‌کردند که دولت به شکل ارادی در پی افزایش نرخ ارز برای جبران کسری بودجه است. اما رئیس‌جمهور قویا این مساله را رد کرد. حسین راهداری، پژوهشگر اقتصادی معتقد است بانک مرکزی در سال جاری به شکل پلکانی در پی تعدیل نرخ ارز بوده است. به نظر او بانک مرکزی بر شرایط فعلی بازار مسلط است. راهداری تعدیل نرخ ارز در بازار آزاد را به نفع اقتصاد کشور دانست، چرا که از نگاه او، این مساله اگر نتواند باعث رونق صادرات شود، حداقل می‌تواند مانع خروج ارز از کشور در شرایط فعلی شود.
  • فعالیت دو گسل در بازار مسکن

    بازار مسکن تحت‌تاثیر سه پارامتر درونی اما در عین حال مرتبط با متغیرهای بیرونی، طی هفته‌های ابتدایی رونق معاملات، با رشد نامتعارف قیمت در برخی مناطق تهران روبه‌رو‌ شده است. در آذر ماه امسال، معاملات خرید آپارتمان در تهران (کل مناطق ۲۲گانه) ۵۲ درصد نسبت به پاییز سال گذشته افزایش یافت که این میزان رشد با توجه به تعداد قراردادهای فروش واحد مسکونی (نزدیک به ۱۷ هزار واحد طبق آمار دفتر اقتصاد مسکن)، مشخص کرد بازار ملک بعد از حدود یک سال قرارگیری در فاز میانه رکود و رونق یا همان پیش‌رونق، سرانجام در آخرین ماه پاییز ۹۶ وارد فاز رونق شد. در دی ماه نیز بازار معاملات کاملا در وضعیت رونق به لحاظ حجم فروش قرار گرفت به‌طوری‌که نزدیک به ۱۸ هزار واحد مسکونی فروخته شد اما با این حال، وضعیت قیمت به لحاظ شیب رشد، بدتر نشد. تغییرات ماهانه قیمت از ۴ درصد در آذر به ۳ درصد در دی محدود شد اما همچنان فضای روانی در بازار معاملات مسکن، دارای هیجان منفی است.
  • فروشنده‌های متوهم در بازار مسکن

    سهم واحدهای نوساز در معاملات مسکن، به شکل کم‌سابقه‌ای، کاهش پیدا کرده و در حالی که همواره نوسازها، بیش از ۵۰ درصد واحدهای فروش رفته در هر ماه را به خود اختصاص می‌دادند اما در ماه‌های اخیر این سهم به زیر ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. دو دلیل عمده برای این اتفاق مطرح است. دلیل اول، به «توهم» سازنده‌ها از بابت نحوه تعیین قیمت پیشنهادی برمی‌گردد که بعضا به تغییرات افزایشی قیمت فایل‌ها در کوتاه مدت روآورده‌اند و دلیل دوم نیز به خارج کردن فایل‌های خود از بازار و دست نگه داشتن برای بیشتر شدن قیمت مربوط است.
  • نسخـه کنترل هیجان ملکـی

    هیجانات منفی شکل گرفته در بازار معاملات مسکن را می‌توان از دو مسیر کنترل کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد، فعالیت دو گسل مربوط به عرضه مسکن و انتظارات تورمی در هفته‌های اخیر باعث شده بازار خرید و فروش آپارتمان از مسیر رونق غیرتورمی خارج و با افزایش نامتعارف قیمت‌ها مواجه شود.
  • کشور‌های موفق چطور انتظارات تورمی را کنترل می‌کنند؟

    در اقتصاد پیچیده امروز فرآیند سیاست‌گذاری و ارائه راه‌حل‌های متفاوت به‌منظور بهبود آن اهمیت قابل‌توجهی دارد. یکی از مهم‌ترین مکانیزم‌های بهبود عملکرد سیاست‌گذاری یا مکانیزمی که به اصطلاح «اصابت به هدف» رضایت بخشی داشته باشد، همسو کردن انتظارات جامعه با اهداف بالقوه سیاست‌گذاری است. به‌طور خلاصه کنترل انتظارات، ارائه سیاست‌هایی است که باورپذیری سیاست‌های اعلامی را در اذهان عمومی فراهم کند. ناگفته پیداست که پیچیدگی‌های روابط اقتصادی از یک طرف و افزایش اطلاعات عمومی و بینش اجتماعی در دنیای امروز باعث شده است تا کنترل انتظارات به عنوان جزء جداناپذیر سیاست‌گذاری تبدیل شود. به‌طوری که اگر چه در گذشته سیاست‌گذار به آسانی می‌توانست اذهان عمومی را با سیاست خود همسو کند اما در دنیای امروز افزایش اطلاعات در جامعه سیاست‌گذار را در خصوص هر گونه انحرافی در جهت‌دهی به افکار عمومی تهدید می‌کند. با وجود این اهمیت، اما مقوله مدیریت اصولی انتظارات در ایران همواره مساله‌ساز بوده است به عبارت در ادوار گذشته گاهی سیاستی با اهداف و ابزار مناسب از سوی سیاست‌گذار دنبال شده، اما فقدان توجه کافی به همسوسازی اذهان عمومی باعث شده تا سیاست‌ها اثر بخشی لازم را نداشته باشند. به همین دلیل مهمترین راه حل، بررسی تجربه کشور‌های موفق در حیطه کنترل انتظارات تورمی است. یکی از کشور‌هایی که عملکرد خوبی در حیطه کنترل انتظارات تورمی داشته آمریکا بوده است. در آمریکا فدرال رزرو متولی اجرای سیاست پولی بوده و بالطبع نقش کنترل کننده انتظارات عمومی را بر عهده دارد. در ادامه مکانیزم فدرال رزرو در خصوص این مهم ارائه شده است.
  • جابه‌جایی متن وحاشیه در جشنواره های هنری فجر

    چند سالی است که حاشیه‌های جشنواره‌های هنری فجر بیش از گذشته رسانه‌ای می‌شود و اهمیت این نکته در آن است که گویا رسانه‌ای شدن حاشیه‌ها خود باعث بروز حاشیه‌های جدید هم می‌شود. با وجود این چرخه تولید و بازتولید حاشیه، در چند سال گذشته متن اصلی این جشنواره‌ها در لای خبرهای درگوشی و شایعه‌ها و... گم شده است. دیگر کمتر کسی وجود دارد که مانند گذشته به برنده جوایز اصلی این جشنوارها اهمیت بدهد. بیشتر مخاطبان منتظرند که ببینند چهره‌ها، رقبا، داوران، هنرمندان و... درباره جشنواره چه چیزی می‌گویند، چه نقدی می‌نویسند یا چه برگ برنده‌ای برای نقد یا تمجید دیگران رو می‌کنند.
  • پنج راه برای افزایش رشد اقتصادی

    واژه رشد اقتصادی را بارها و بارها در اخبار و رسانه‌ها شنیده‌اید. به زبان ساده رشد اقتصادی به این مفهوم است که میزان تولیدات یک کشور نسبت به قبل افزایش یابد یا اصطلاحا رشد داشته باشد. برای مثال اگر اقتصاد کشوری در سال گذشته ۲ عدد کفش تولید می‌کرده و امسال تولید این محصول به ۳ عدد کفش ارتقا یافته است، این امر به معنای رشد اقتصادی این کشور به میزان ۵۰ درصد است. با افزایش تولیدات یک کشور نسبت به قبل یا رشد اقتصادی، به‌تبع تعداد افراد مورد نیاز برای کار در سیستم اقتصادی نیز افزایش یافته و وضعیت اشتغال یک کشور بهبود می‌یابد. همچنین وقتی عرضه محصولات در پی افزایش میزان تولید آن، زیاد می‌شود قیمت محصولات نیز کاهش می‌یابد و قدرت خرید مردم افزایش می‌یابد. گاه رشد اقتصادی موجب افزایش صادرات کشور به خارج از مرزها شده و زمینه‌ساز ورود ارز به کشور می‌شود. با ورود ارز بیشتر، قدرت اقتصادی کشور در تامین منابع مورد نیز خود در زمینه‌های مختلف افزایش یافته و مسوولان و تصمیم‌سازان می‌توانند به برنامه‌ریزی برای توسعه زیرساخت‌های کشور، ساخت جاده‌ها، راه‌آهن، مدارس، بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی، کارخانه‌ها و... به‌طور کلی توسعه کشور بپردازند. بنابراین رشد اقتصادی یک مساله بسیار مهم در اقتصاد کشورها است که زیربنای اصلی افزایش اشتغال، کاهش تورم و توسعه اقتصادی است.
  • واکاوی نرخ مشارکت اقتصادی از لنزهای مختلف

    بدون شک تمامی فعالیت‌های اقتصادی به این دلیل انجام می‌شود که افراد بتوانند منبعی برای کسب درآمد پیدا کنند. میزان درآمد هر فرد در سیستم اقتصادی در حقیقت بیانگر قدرت و توانایی او در انتخاب موارد مختلف برای برآورده کردن نیازهای او است. هر چه این قدرت در بین افراد جامعه بیشتر باشد به‌الطبع مردم سطح زندگی بهتر و خیالی آسوده‌تر خواهند داشت یا به‌طور کلی سطح رفاه مناسب‌تری را تجربه خواهند کرد. با این مقدمه شاید بتوانید چارچوبی برای نحوه کارکرد اقتصاد در ذهن شکل دهید.
  • شکار در هیچ جای دنیا ممنوع نیست

    قرق اختصاصی با وجود عمر کوتاه خود به یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌های سازمان حفاظت محیط زیست در موضوع حفاظت تبدیل شده است. آنها طی چند سال توانستند در برخی مناطق جمعیت حیات وحش را ۱۷ برابر کرده و مولفه‌های لازم برای دریافت پروانه شکار را به دست آورند. حتی جدی‌ترین مخالفان شکار در ایران در خصوص انتقاد از قرق‌های اختصاصی احتیاط به خرج می‌دهند یا در این باره کمتر کلامی می‌گویند. با این حال انجمن‌هایی که جزو حامیان این قرق‌ها بودند همچنان زیر ضرب برخی فعالان حیات وحش هستند که آنها را به قوچ‌فروشی متهم می‌کنند، این دو رویه گرچه متناقض به نظر می‌رسد اما جمع اضداد چیزی است که نباید در حوزه‌های مختلف و از جمله حیات وحش از آن تعجب کرد. اما آیا قرق‌های اختصاصی فارغ از افزایش جمعیت حیات وحش در منطقه خود در مناطق چهارگانه نیز تاثیر مثبتی داشته‌اند؟ آنها چه خواسته‌هایی از سازمان حفاظت محیط زیست دارند؟ شکارچیان غیرقانونی چه جایگاهی نزد سازمان حفاظت محیط زیست دارند و آیا می‌توان تعاملی میان این گروه و مسوولان دولتی برقرار کرد؟ اینها پرسش‌هایی است که با هوشنگ ضیایی از کارشناسان باسابقه سازمان حفاظت محیط‌زیست و مشاور فعلی حوزه معاونت محیط طبیعی این سازمان در میان گذاشتیم.
  • پویش سبز

    در هفته پایانی دی‌ماه که روز ملی هوای پاک نیز در آن وجود داشت فعالان و انجمن‌های محیط‌زیستی در سراسر ایران برنامه‌های متفاوتی طرح‌ریزی و اجرا کردند. ما نیز به رسم هر هفته تلاش داریم در قرار سبز رسانه‌ای برای تمام فعالان محیط‌زیست کشور باشیم.
  • سوالات خوب حال شما را بهتر می‌کنند

    کمتر کسی می‌داند که آنچه که ما به آن بیشتر نیاز داریم سوال است، نه جواب. اغلب مردم گمان می‌کنند که نیاز امروز ما پاسخ به سوالات‌مان است، پاسخ‌هایی که راهکار‌های صحیحی را به ما ارائه دهند تا با عمل به آنها در امور خود موفق شویم. اما بر خلاف باور رایج، نیاز ما به سوالات قدرتمند بسیار بیشتر از پاسخ است. پاسخ‌ها وجود دارند و بیشمار هستند، اما سوال خوب کم داریم. سوالات خوب ما را به جواب‌های خوب رهنمون می‌سازند. خیلی وقت‌ها سوالات ما سوالات متناسب، صحیح یا قدرتمند نیستند، به‌همین خاطر به پاسخ‌های قدرتمند و صحیحی نمی‌رسیم. سوالات درست ما را به تشخیص درست و در نتیجه درمان مناسب می‌رسانند. بنابراین یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که نیاز داریم آن را تمرین کنیم «پرسیدن سوالات قدرتمند است». سوال پرسیدن یک هنر است.
  • چقدر به خود احترام می‌گذارید؟

    یکی از مهم‌ترین نیاز‌های ما انسان‌ها در زندگی، نیاز به احترام گذاشتن و احترام دیدن است. با این وجود، هنوز بسیاری از افراد نمی‌دانند که احترام دقیقا چیست یا چگونه می‌توانند به خود یا به دیگران به‌طور سالمی احترام بگذارند. خیلی‌ها حتی نمی‌دانند که چقدر لایق احترام دیدن هستند و این امر حق مسلم آنها است. زمانی که ندانیم احترام چیست و احترام گذاشتن و دیدن حق هر انسانی است، گرفتار ناملایمتی‌ها و بدرفتاری‌های بی‌شماری از جانب خود و دیگران می‌شویم. احترام، رابطه مستقیمی با عزت نفس افراد دارد. افرادی که عزت نفس سالم‌تری دارند، غالبا خود و دیگران را محترم می‌شمرند.
  • بهترین رژیم غذایی برای سال ۲۰۱۸

    هنگامی که به تصمیمات سال جدید فکر می‌کنیم، رژیم غذایی بهتر در صدر لیست ما قرار می‌گیرد. اما بهترین رژیم غذایی چیست؟ یک هیات از کارشناسان بهداشتی، بهترین رژیم‌های غذایی سال ۲۰۱۸ را اعلام کرد. برآورد شده است که حدود ۴۵ میلیون نفر در آمریکا هر ساله با هدف کاهش وزن، رژیم غذایی می‌گیرند. با این حال، فرقی نمی‌کند می‌خواهید رژیم غذایی بگیرید تا وزن کم کنید یا زندگی سالم تری داشته باشید، انتخاب بهترین برنامه غذایی کاری چالش برانگیز است. با وجود رژیم‌های غذایی مختلف، چگونه می‌توانید بفهمید کدام رژیم برای شما مناسب خواهد بود؟ هر ساله هیأتی از کارشناسان بهداشت برای ارزیابی محبوب‌ترین رژیم‌های غذایی در آمریکا دور هم جمع می‌شوند. امسال، کارشناسان ۴۰ رژیم غذایی را بررسی کردند و آنها را از کمترین تا بیشترین اثر در هفت دسته تقسیم‌بندی کردند؛ این دسته‌ها عبارتند از بهترین رژیم غذایی برای کاهش وزن، دیابت و سلامت قلبی. بنابراین، نگاهی به نتایج کلیدی می‌اندازیم.
  • روش‌های تقویت سیستم ایمنی بدن

    اگر همه ما در معرض میکروب‌های مضر مشابهی هستیم، چطور می‌شود که فقط بعضی از ما مریض می‌شوند؟ فرق بین کسی که بیمار می‌شود و کسی که مریض نمی‌شود در سیستم ایمنی بدن است. در طول چند سال گذشته، محققان جزئیات جالبی درباره اینکه چطور سیستم ایمنی ما در سطح سلولی به عوامل بیماری‌زا پاسخ می‌دهد، کشف کردند. به‌عنوان مثال مطالعه‌ای از دانشگاه مک‌مستر در کانادا نشان می‌دهد از ۱۲نفری که به ویروس سرماخوردگی آلوده شده بودند، یک نفر علایم سرماخوردگی را دارد و بقیه علامتی ندارند. یک لحظه فکر کنید اگر شما سیستم ایمنی‌تان را تقویت کنید، این سیستم می‌تواند عوامل بیماری‌زا را حتی قبل از اینکه شما عطسه کنید، نابود کند. مطالعاتی مانند این، برای محافظت از خودمان در برابر بیماری‌ها، به ما آگاهی بیشتری می‌دهد. چه عفونت سینوسی باشد و چه سرطان. در زیر روش‌هایی برای تقویت سیستم ایمنی شما آورده‌ایم:
  • افزایش خودکفایی و کیفیت در صنایع غذایی

    صنعت مواد غذایی همواره یکی از صنایع سودآور و حیاتی در اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. اما وضعیت این صنعت در ایران چگونه است؟ آیا صنعت مواد غذایی در ایران در جایگاه واقعی خود قرار دارد؟ برای پاسخ به این سوالات و تشریح چالش‌های پیش‌روی این صنعت، به سراغ رئیس هیات‌مدیره تعاونی تولید‌کنندگان موادغذایی و هیات‌مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان و مجتمع صنایع غذایی گل‌ها رفتیم. در ادامه گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با مهدی کریمی تفرشی را مطالعه می‌کنید:
  • ۱۷مقصد برتر برای سفر در سال ۲۰۱۸

    قطب را انتخاب می‌کنید یا مکزیک را؟ هوای گرم یا سرد؟ برف یا باران؟ جنگل یا صحرا؟ کدام یک از اینها با شما بیشتر سازگاری دارد؟ سوالی که شاید بهتر باشد قبل از انتخاب مقصد سفر از خود بپرسید و به آن پاسخ دهید. نشریه‌ معتبر Conde nast Traveler در گزارشی۱۷مقصد را پیشنهاد کرده که افراد می‌توانند در سال جدید میلادی برای سفر انتخاب کنند. حالا خوب است ببینید کدام یک از آنها بیشتر با ذائقه شما سازگار است.
  • معنای کاهش سهم اقلام خوراکی در بودجه خانوار

    بدون شک افزایش رفاه جامعه اولین هدف سیاست‌گذاران و اقتصاددانان بوده است. از آنجایی که جامعه از جزء کوچک‌تر یعنی خانواده تشکیل شده، به‌منظور سنجش رفاه اقتصاد، عمدتا رفاه در سطح خانواده موردبررسی قرار می‌گیرد. به‌منظور بررسی رفاه در سطح خانواده شاخص‌های متفاوتی از سوی اقتصاددانان مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله این شاخص‌ها می‌توان به درآمد سرانه؛ یعنی درآمد به ازای هر فرد جامعه، اشاره کرد. از آنجایی که درآمد دریافتی خانوار به طرق مختلف به مصرف رسانده می‌شود، یکی از راه‌های سنجش رفاه، ترکیب و الگوی مصرف خانواده نمونه در جامعه است. در یک دسته‌بندی که داده‌ها و اطلاعات مراکز رسمی داده ایران نیز این دسته‌بندی را رعایت می‌کنند، سبد مصرفی خانوار را می‌توان به دو دسته «هزینه‌های خوراکی» و «هزینه‌های غیرخوراکی» تقسیم کرد. هزینه‌های غیر‌خوراکی اقلامی مانند «پوشاک و کفش»، «بهداشت»، «آموزش» و «ارتباطات» را در بر می‌گیرد. بررسی تحلیل بودجه کشور‌های مختلف نشان می‌دهد که ترکیب سبد هزینه‌های خانوار با درجه رفاه خانوار‌ها یک رابطه مشخص دارد. این رابطه به این صورت است که هرچه هزینه‌های خوراکی سهم بیشتری از کل هزینه‌های خانوار نمونه داشته باشد، سطح رفاه در خانواده پایین است. در طرف مقابل هرچه سهم هزینه‌های غیر‌خوراکی از جمله آموزش در سبد هزینه‌کرد خانوار بیشتر از هزینه‌های خوراکی باشد، به این معنی است که درآمد خانوار به حدی بوده که اهمیت بیشتری برای اقلام غیر‌خوراکی لحاظ کرده است؛ به‌عبارت دیگر رفاه در خانواده بیشتر خواهد بود. در ادامه ترکیب هزینه‌کرد خانوار نمونه در ۵ سال آغازین دهه جاری به‌عنوان شاخصی از روند رفاه خانوار، مورد بررسی قرار گرفته است.
  • سرمایه‌گذاری کم‌ریسک برای خانواده!

    اهمیت سرمایه‌گذاری موفق برای خانواده، به‌منظور جلوگیری از خواب سرمایه مازاد، امری حیاتی است؛ اما سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف، ریسک‌پذیری خاص خود را نیز می‌طلبد. در اینجا است که ضرورت آگاهی خانواده درباره محل امن سرمایه‌گذاری پدیدار می‌شود. برخی از مشاوران بازار مالی که به خانواده‌ها برای سرمایه‌گذاری کمک می‌کنند به بازار‌های کالایی و برخی دیگر به اوراق بهادار گرایش دارند. در این میان گروه دیگری نیز وجود دارند که یک سبد سرمایه‌گذاری متنوع را پیشنهاد می‌دهند. در برخی از مواقع انتخاب درست محل سرمایه‌گذاری سود مناسبی به افراد می‌دهد؛ اما هرگونه تغییر غیرقابل پیش‌بینی در این بازارها می‌تواند سرمایه خانوار را به مخاطره بیندازد. به‌عنوان مثال، اگر سهام مربوط به فرآورده‌های نفت و پتروشیمی، محل سرمایه گذاری انتخاب شده باشد، تغییر سیاست‌های نفتی در داخل و خارج کشور، بازدهی مربوط به این بازار را دستخوش تغییر می‌کند. اگر اوپک تصمیم بگیرد عرضه را به‌طور ناگهانی افزایش دهد، بازدهی نفت کاهش خواهد یافت و در صورتی که قوانین محیط زیستی سختگیرانه برای کارخانه‌هایی که از این فرآورده‌ها استفاده می‌کنند وضع شود، بالطبع ارزش این دارایی‌ها افت خواهد کرد. هرچند عکس این حالات نیز ممکن است؛ اما ریسک سرمایه‌گذاری میان‌مدت و بلند‌مدت روی اینگونه بازارها، غیرقابل چشم‌پوشی است. اکثر خانواده‌ها امکان سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت، جابه‌جایی سریع در بازارها و خرید و فروش‌های روزانه را ندارند، بنابراین، سرمایه‌گذاری امن میان‌مدت و بلندمدت برای آنها مناسب‌تر است.
  • خلأ وام خرد در سبد خانوار

    ارائه خدمات مالی خرد به خانوارها، مساله‌ای است که همچنان جالی خالی آن در شبکه بانکی کشور حس می‌شود. در ادبیات اقتصاد خانوار، پرداخت وام خرد به خانوارها یکی از سیاست‌های کاهش فقر نیز به شمار می‌آید. چراکه گروه هدف اصلی وام‌های خرد، اقشار آسیب‌پذیر جامعه هستند. علاوه‌بر آنها، دهک‌های میانی درآمدی نیز برای رفع نیازهای ضروری خود به وام‌های خرد نیازمندند. اما شبکه بانکی کشور تاکنون چندان در ارائه وام خرد در اسرع وقت و با بوروکراسی کم موفق نبوده است. همین کمبود تبدیل به بستری برای رشد و پروش صندوق‌های قرض‌الحسنه و موسسات غیرمجاز پولی شد. چراکه آنها با شناسایی این حفره، در ابتدای فعالیتشان توجه‌ها را به سمت خود جلب و از طریق ارائه وام‌های خرد با وثیقه راحت‌تر و بوروکراسی کمتر، نامشان سر زبان مردم چرخید. اما در نهایت آنها نیز در این امر موفق عمل نکردند و پس از مدتی از مسیر منحرف شده، تبدیل به معضلی شدند که گریبانگیر بخشی از جامعه در سال‌های اخیر شد.
  • از استرس‌های‌تان به طرز خلاقانه‌ای استفاده کنید

    بیشتر افراد هنگام استرس، احساس ناتوانی و ضعف می‌کنند، زیرا عوامل خارجی را دلیل استرس‌های خود می‌دانند. عوامل بیرونی امکان دارد دلیل استرس افراد باشد اما نمی‌تواند منشأ تمامی مشکلات باشد. انسان‌ها دچار اشتباه می‌شوند و فراموش می‌کنند تا منبع استرس‌ها را در درون خود جست‌وجو کنند. در عوض، مسائل بیرونی یا دیگران را مسوول هیجانات و استرس‌ها می‌دانند و آنها را سرزنش می‌کنند. افراد این توانایی را دارند که جهت پیشرفت از انرژی موجود در استرس استفاده کرده و آن را به موفقیت تبدیل کنند. استرس معمولا با احساس خوبی همراه نیست اما باید باور کرد که در نهایت می‌تواند نتایج مثبتی به دنبال خواهد داشته باشد.
  • استفاده از داده‌های تاریک در کسب‌و‌کار

    وقت آن است که داده‌های کسب‌و‌کارتان را از تاریکی بیرون بیاورید. بله، از تاریکی. در این لحظه، بسیاری از اطلاعات شما در سیستم‌های مختلف بدون استفاده مانده‌اند. این داده‌ها در سیستم حسابداری، سیستم CRM، سیستم ERP، شبکه‌ها و رسانه اجتماعی وب‌سایت و سایر اسناد و مدارک شما وجود دارند. این نوع داده‌ها منبع عظیمی است که می‌تواند در جذب سریع‌تر فرصت‌های سودآور بیشتر از هر کس دیگری در بازار به شما کمک کنند.
  • اشتباه نکنید؛ زیاد کار کردن بهره‌وری را کاهش می‌دهد!

    تکنولوژی و جهانی‌سازی همچنان سرعت کارها را افزایش می‌دهند و این باعث می‌شود فکر کنیم دیروزمان از دست رفته و بهترین راه آماده شدن برای فردا این است که امروز ساعات بیشتر و طولانی‌تری کار کنیم. مثل یک معادله ساده است: اگر از جایی که می‌خواهید باشید و کاری که می‌خواهید انجام دهید عقب افتاده‌اید، آنقدر کار کنید تا بهره‌وری خود را بالا ببرید و به آن جایگاه برسید. اما مساله اینجا است که هر ساعت کار اضافه به همان میزان به بهره‌وری اضافه منجر نمی‌شود. در واقع، ساعات طولانی کار کردن حتی می‌تواند بهره‌وری کلی افراد را پایین بیاورد. بنابراین، زیاد کار کردن نه تنها به افزایش بهره‌وری منجر نمی‌شود، بلکه اغلب آن را کاهش می‌دهد. اگر زمان کافی برای استراحت و بازیابی انرژی بعد از کار نداشته باشید، خسته و خسته‌تر می‌شوید، استرس می‌گیرید و نمی‌توانید خوب تمرکز کنید و این عدم تمرکز بهره‌وری را پایین می‌آورد و اغلب به اشتباه کردن در کار، تصادف، بیماری و دشواری در برقراری ارتباط موثر با دیگران هم منجر می‌شود.
  • موافقت شورای ترافیک تهران با کلیات طرح ترافیک جدید

    نسخه جدید طرح ترافیک شهر تهران با تغییرات اساسی نسبت به آنچه از ابتدا ارائه شده بود، اواخر هفته گذشته به تصویب شورای ترافیک شهر تهران رسید. به گزارش «دنیای اقتصاد»، چند وقتی است که یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های معاونت حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران تغییر در طرح ترافیک است؛ طرحی که حدود ۴۰ سال اجرا شده و این معاونت با مطالعات چهار ماهه قصد دارد آن را به کلی زیر و رو کند. اصرار شهرداری بر شخم زدن طرح ترافیک در حالی است که مشکلات مهمی در حوزه حمل‌ونقل و ترافیک تهران وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. مشکل ریشه‌ای تامین مالی مترو و اتوبوسرانی به منظور اجرای برنامه‌های توسعه آتی، فقدان پایانه‌های خطوطی از مترو که سال‌هاست بهره‌برداری می‌شود اما به دلیل این نقصان، دچار مشکل تنظیم سرفاصله قطارها است، عدم اجرای خطوط اکسپرس برای اتصال حومه به تهران و نیز عدم اجرای خطوط باقی‌مانده مترو تهران برای برخورداری از شبکه کامل بیش از ۵۰۰ کیلومتری ریلی در پایتخت، فرسودگی ناوگان اتوبوسرانی که به میزان آلودگی هوا دامن می‌زند، همه و همه از مسائلی است که برای شهروندان اولویت بیشتری نسبت به حق تردد در محدوده طرح ترافیک دارد.
  • فرصت‌ جدید برای فروش لوکس‌ها

    بازار معاملات خرید و فروش آپارتمان‌های مسکونی لوکس و بزرگ‌متراژ طی روزهای اخیر با یک مشخصه ویژه همراه شده است که ناشی از ایجاد یک فرصت برای فروش این واحدها در شرایط فعلی است.
  • زلزله و مدیریت بحران

    فرض کنید زلزله‌ای مهیب در تهران رخ داده است. مدیران شهری در خانه‌های احتمالا امن و مستحکم خود حضور دارند و بلافاصله پس از زلزله قادر خواهند بود با یکدیگر تماس گرفته و برای تشکیل جلسه ستاد مدیریت بحران قرار بگذارند. با توجه به ترافیک بسیار سنگین و خرابی برخی از ساختمان‌های حاشیه خیابان‌ها و معابر و شاید برخی از پل‌ها و دلایل دیگر این جلسه ساعت‌ها با تاخیر برگزار می‌شود. سازمان‌های هلال احمر و آتش نشانی کلیه پرسنل خود را فرا می‌خوانند و نیروهایی که جان سالم به در برده‌اند بعد از زمان طولانی خود را به محل خدمت خود می‌رسانند و نیروهای در حال خدمت نیز ساعت‌ها طول می‌کشد که خود را به محل‌های مورد نیاز برسانند.
  • لایحه حفاظت از باغات تصویب می‌شود؟

    لایحه محافظتی باغات پایتخت همچنان در دست تهیه است. اگرچه شورای شهر تهران در دوره چهارم بنا داشت از طریق تصویب یک طرح پنج لایه، مانع از تخریب باغات شهر تهران شود اما روند تصویب نهایی این طرح در اواخر شورای شهر چهارم به دلیل مخالفت برخی از اعضا ناتمام ماند و تنها بخشی از این طرح که مربوط به تهیه شناسنامه باغات می‌شد به تصویب رسید. حالا شورای شهر تهران در دوره پنجم بنا دارد روند تصویب این طرح را دوباره به جریان بیندازد.
  • رایج‌ترین باج‌افزارهای سال ۲۰۱۷

    جرایم سایبری در کنار رشد تکنولوژی همچنان یکی از تهدیدات دنیای وب محسوب می‌شود و تاکنون هرگز کارشناسان تعهد ۱۰۰درصدی را نسبت به درامان بودن از این تهدیدات به کاربران سراسر دنیا نداده‌اند. با این حال همیشه راه‌های مقابله و جلوگیری از نفوذپذیری این باج‌افزارها وجود داشته و به تدریج نیز توسعه می‌یابد. اما در سال گذشته میلادی باج‌افزارهای بزرگ، خسارت‌هایی را از طریق نفوذ به اطلاعات شبکه‌های مهم جهان وارد آورد. به زبان ساده پشت عنوان باج‌افزارها هکرهایی قرار دارند که می‌توانند از طریق یک کنترل از راه دور، کامپیوتر قربانی را قفل کنند به‌طوری که کاربر نتواند از سیستم خود استفاده کند و سپس یک پنجره پاپ‌آپ روی کامپیوتر شخص نمایان کنند تا به او بگویند که این قفل باز نمی‌شود تا زمانی که هزینه‌ای را برای باز‌کردن آن بپردازید. باج‌افزار برای کامپیوترهای شخصی فقط یک نگرانی نیست، بلکه فایل‌ها را بر روی شبکه قفل می‌کند و به این معناست که آلودگی ممکن است به تمام کامپیوترها نفوذ پیدا کند. همچنین ممکن است به گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها نیز از طریق یک متن مخرب، ایمیل یا اپلیکیشن آلوده انتقال یابد. از لحاظ دامنه، واناکرای (یکی از بزرگترین حملات سال ۲۰۱۷) بود که با شیوع جهانی کرم Conficker (یکی از بزرگ‌ترین آلودگی‌های شایع که در حافظه به‌صورت پنهان زندگی می‌کرد) به وقوع پیوست.
  • بهترین اپلیکیشن‌های اندرویدی برای علاقه‌مندان به عکاسی

    این روزها اغلب ما برای عکاسی بیشتر از آنکه به دوربین‌های عکاسی وابسته باشیم، به موبایل‌های هوشمندمان وابسته‌ایم. با این اوصاف اگر به عکاسی با گوشی و گرفتن سلفی‌های جذاب علاقه‌مند هستید نباید این مطلب را از دست بدهید. این روزها دوربین گوشی‌های هوشمند بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. شرکت‌ها تلاش می‌کنند با ارتقای دوربین‌های خود، کارآیی آنها را در محیط‌های تاریک افزایش دهند و امکاناتی که مردم نیاز دارند به آنها اضافه کنند. بسیاری از خریداران تلفن‌ هوشمند انتخاب خود را با توجه به کیفیت دوربین گوشی انجام می‌دهند و امروزه دوربین‌ها در زندگی افراد بسیار مهم هستند. اگر گوشی شما دوربین قدرتمندی داشته باشد ممکن است نتوانید با اپلیکیشن پیش‌فرض دوربین از تمام ظرفیت‌های آن استفاده کنید و بهترین عکس‌ها را بگیرید. به همین دلیل می‌توانید اینجا با بهترین و محبوب‌ترین اپلیکیشن‌های جایگزین در این زمینه آشنا شوید.
  • انتشار تصاویر در اینستاگرام را زمان‌بندی کنید

    با اینکه احتمالا خیلی‌ها این موضوع را نمی‌دانند، اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید از طریق آنها زمان‌بندی ارسال تصاویر در اینستاگرام را انجام دهید. این قابلیت، زمانی که نخواهید فالوئرهای خود را با ۲۰ پست به رگبار ببندید مفید واقع می‌شود. حتی زمانی که عکس‌های خود را از روی هارد درایو یا حتی یک URL پست می‌کنید نیز کارساز است. با ‌وجود این، به خاطر بسپارید که اپلیکیشن‌های باکیفیت و خوب اندکی وجود دارند که زمان‌بندی ارسال تصاویر در اینستاگرام را برایتان انجام می‌دهند. علت در اینجاست که متاسفانه اینستاگرام درخصوص برقراری ارتباط سایر اپلیکیشن‌ها با پلت‌فرمش، به‌ شدت سختگیرانه عمل می‌کند. این در حالی است که APIهای فیس‌بوک و توییتر، اجازه انجام تقریبا هر کاری را به اپلیکیشن‌های واسط می‌دهند. درهرصورت اینستاگرام یکپارچه‌سازی با سایر اپلیکیشن‌ها را در حداقل نگه می‌دارد. شاید به همین علت است که تاکنون اینستاگرام با محتوای هجو و برند‌محور در حجم و اندازه غیرقابل‌تحمل، پر نشده است. اما برای کسانی که حرفه‌ای‌تر هستند و از اکانت‌هایی با چند هزار یا حتی چند صد هزار فالوئر بهره می‌برند ارسال تصاویر در اینستاگرام در زمان مقرر مخصوصا زمانی که تعداد اکانت‌ها و تعداد تصاویری که قرار است ارسال کنید زیاد باشد معمولا سخت و دشوار است. به همین دلیل است که سرویس‌ها و برنامه‌هایی برای این کار ایجاد شده که در این مطلب قصد داریم به معرفی بهترین آنها بپردازیم که در برخی از آنها حتی فرآیند زمان‌بندی ارسال تصاویر در اینستاگرام تنها یکی از کارهایی است که قادر به انجام آن هستند.
  • گره کور واردات خودرو با خروج فرسوده‌ها

    توقف ثبت سفارش واردات خودرو تنها منجر به آشفتگی بازار وارداتی‌ها نشد بلکه روند اسقاط خودروهای خارجی را نیز متاثر از خود کرد. هر چند ورود خودرو در ۷ ماهه توقف ثبت سفارش همچنان روال عادی خود را داشت اما خرید و فروش اسقاطی‌ها به نوعی به کمترین میزان خود رسید؛ چرا که هم واردکنندگان در بلاتکلیفی زمان بازگشایی سایت ثبت سفارش به سر می‌بردند و هم خریداران و فروشندگان اسقاطی‌ها در هزینه این نوع خودروها تکلیفی برای خود نمی‌دیدند. آنچه مشخص است گره خوردن اسقاطی‌ها با واردات خودرو، خروج فرسوده‌ها را تحت تاثیر قرار داده به‌طوری که با تدوین هر مقررات و ضوابطی برای ورود خودرو به کشور از رده خارج کردن فرسوده‌ها با تغییراتی مواجه خواهد شد.دولت نهم از سال ۸۵ طبق طرح توسعه حمل‌و‌نقل عمومی و مصرف سوخت با توجه به آمار بالای خودروهای فرسوده، تصمیم گرفت اسقاط خودروها را برعهده وارد‌کنندگان خودرو بگذارد. بدین ترتیب هر سال که واردات خودرو افزایش داشته است، خودروهای فرسوده بیشتری نیز از رده خارج شده‌ و هرگاه واردات خودرو کاهش یابد، خروج فرسوده‌ها نیز کند می‌شود.
  • این بار پای دلار در میان است

    قیمت دلار سال هاست که بهانه افزایش قیمت خودروهای وارداتی و داخلی بوده است، این در شرایطی است که با روند صعودی نرخ ارز طی یک‌ماه گذشته بار دیگر بهانه افزایش قیمت به عرضه‌کنندگان خودرو داده شده است.در این بین هر چند تعیین قیمت خودروهای وارداتی بیش از داخلی‌ها به ارز وابسته است، اما آنچه در عمل اتفاق می‌افتد افزایش چندین برابری قیمت این نوع خودروها در برابر روند صعودی نرخ ارز است.
  • طلسم‌ می‌کنند!

    یکی از سنت‌های تاریخی بازار خودروی ایران علاقه شدید به کلاس سدان خصوصا سدان‌های اسپورت لوکس اقتصادی و شهری است که می‌توان از آنها به شکلی پیوسته و روزمره استفاده کرد. در یک دهه اخیر تویوتا حاکم بلامنازع این بخش از بازار در ایران و جهان بوده اما سازندگان کره‌ای، تولیدکنندگان فرانسوی و خودروسازان آلمانی هم اغلب با عرضه اتومبیل‌های برجسته در این کلاس حرف‌های بسیاری برای گفتن دارند. در ماه‌های اخیر اما شاهد حضور دو مدل اتومبیل روز جهان در بازار ایران بودیم که پس از رونمایی در نمایشگاه خودروتهران، حالا به بازار پا گذاشته و در بدو ورود با استقبال مناسبی مواجه شده‌اند. از این دو خودرو، یکی هیبریدی بوده و ساخت هیوندای است. سدان سوناتا هیبرید ۲۰۱۸ که توانسته نظرات موافق بسیاری را در آن سوی آب‌ها در آمریکا به خود جلب کند، به لطف پیشرانه هیبریدی و تغییر کامل طراحی بیرونی، اتومبیلی جذاب برای خریداران است. در دیگر سو اما سدان آلمانی فولکس‌واگن پاسات نسخه بی۸ حضور دارد که به مدد یک طراحی لوکس، موتور و گیربکس آئودی و کیفیت ساخت بالا توانسته در قدم اول به خوبی توجه خریداران ایرانی را جلب کند. برای موفقیت این دو اتومبیل مشهور اما یک سد بزرگ وجود دارد که مثل جواهر در بازار ایران می‌درخشد و توانسته یک‌تنه نگاه‌ها به برند رنو را تغییر دهد. تالیسمان که از اواسط سال ۲۰۱۶ تا هم‌اینک بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه در اروپا و آسیا فروش داشته خودرویی آپشنال و ایمن با یک ظاهر مجلل است، ضمن اینکه از مهم‌ترین عوامل موفقیت رنو در کسب رتبه بزرگترین واردکننده خودرو به ایران به‌حساب می‌آید. حالا در یک رقابت جالب، به مقایسه این ۳ اتومبیل جذاب و مدرن پرداخته‌ایم با این توضیح که جای تویوتا کمری ۲۰۱۸ در این بررسی کاملا خالی است.
  • ذائقه موسیقایی مردم تغییر کرده است

    مجتبی فضیلت خواه، خواننده جوان موسیقی سنتی، ۱۵ سالی است که در عرصه موسیقی سنتی فعالیت می‌کند. حاصل سال‌ها فعالیت او در این عرصه، انتشار آلبوم‌های «خوش بود یاری و یاری» به آهنگسازی و تنظیم محمد امین اکبرپور و آلبوم «در جان سرگردان من» به آهنگسازی «امیرعباس ستایشگر» و چند قطعه آوازی موسیقی است.او نزد استادان مشهوری همچون محمد اسماعیل قنبری، مظفر شفیعی و صدیق تعریف اصول آواز را فرا گرفته است و تجربه‌هایی هم در اجرای زنده دارد. با این هنرمند به بهانه انتشار آلبوم جدیدش که با عنوان «در جان سرگردان من» اخیرا منتشر شده به گفت‌وگو نشستیم.
  • علم، تخیل و طنز در کنار هم

    علوم تخصصی، داستان‌های تخیلی و نوشته‌های طنزآمیز با همه تفاوت‌هایشان هرکدام می‌توانند نماینده وجوهی مختلف از معرفت بشری باشند. پس جا دارد این هفته از هر کدام از این گونه‌ها نمونه‌ کتابی برای معرفی ارائه کنیم تا شاید سلیقه‌های گوناگون بر حسب علاقه‌ کتاب مورد نظر خود را بیابند.
  • هملت سطل آشغال کجاست!؟

    نمایش هملت سطل آشغال کجاست به کارگردانی شاهین علایی‌نژاد روی صحنه رفت.
  • محیط آب و رنگ‌های عاشقانه

    نمایشگاه «محیط آب و رنگ‌های عاشقانه»، مجموعه ۶۰ نقاشی آبرنگ از رضا محیط هنرمند مقیم کانادا در گالری مژده افتتاح شد.
  • کمدی انسانی

    فیلم سینمایی «کمدی انسانی» به نویسندگی و کارگردانی محمدهادی کریمی اکران شد.«کمدی انسانی» یک کمدی موقعیت از زندگی تراژیک فردی است که می‌بایست برخلاف آنچه در درونش می‌گذرد، نقشی همسان با اکثریت پیرامونش را بازی کند.
  • کبوتر خانه

    آلبوم موسیقی «کبوتر خانه» اثری از مصطفی قناعت منتشر شد. این پیشکسوت اصفهانی در اثر خود به اجرای قطعاتی با ساز «کلارینت» پرداخته و زکریا یوسفی نیز با نوازندگی سازهای کوبه‌ای با وی همکاری کرده است.
  • اجرا

  • گالری

  • اکران

  • هنر و تجربه

  • دکه مطبوعات

  • رد پای دو غریبه (فصل ۴- بخش سی و ششم)

    گفته می‌شود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرت‌های پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود به‌واسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهم‌ترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکس‌‌پیکو بود. این توافق مبنای خط‌کشی‌های مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که به‌صورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه می‌شود مبتنی‌بر ریشه‌یابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکس‌پیکو است.