آشفتگی در بازار وارداتیها
این بار پای دلار در میان است
به این معنا که قیمت وارداتیها بیش از آنچه نرخ ارز افزایش پیدا کرده، روند صعودی به خود گرفته است. در این زمینه یک کارشناس بازار عنوان میکند که قیمت وارداتیها چندین سال است که تابع تغییر و تحولاتی است که چندان ربطی به بازار وارداتیها ندارد حال آنکه با هر تنشی در اقتصاد کشور در ابتدا وارداتیها با نوسان قیمتی روبهرو میشوند. در این بین هرچند ثبت سفارش خودرو باتوقف هفتماهه روبهرو شد، اما واردات خودرو آزادانه صورت میگرفت حال آنکه همین موضوع منجر به افزایش چندین میلیونی خودروهایی شد که پیش از این در انبارهای واردکنندگان جا خوش کرده بودند. اما دستورالعمل واردات خودرو نیز که چندی پیش از سوی هیات دولت ابلاغ شد بار دیگر خودروهای سال ۲۰۱۷ را گران کرد حال آنکه افزایش تعرفه یا ممنوعیت ورود خودروهای بالای ۴ هزار دلار مختص خودروهای ۲۰۱۸ بود اما واردکنندگان قیمت تمامی محصولات خود را افزایش دادند.
حال سوال اینجاست که با توجه به روند فعلی قیمتگذاری محصولات وارداتی نقش دستگاههای نظارتی در تعادلسازی بازار چیست؟ در این زمینه هرچند دستگاههای نظارتی همچون سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان یا حتی سازمان بازرسی کل کشور بر تعادلسازی بازار و همچنین بازگشت قیمتها تاکید دارند، اما هنوز عملیات اجرایی برای جلوگیری از روند صعودی قیمتها صورت نگرفته و هیچ دستگاه نظارتی نیز به قیمت وارداتیها ورود پیدا نکرده است. در این بین یک کارشناس بازار عنوان میکند اگر چه بازار پیش از افزایش نرخ دلار نیز با آشفتگی همراه بود، اما با روند صعودی ارز دیگر نمیتوان امیدی به ثبات بازار داشت. وی همچنین تاکید میکند تا زمانی که نرخ ارز به ثبات نسبی در بازار نرسد ورود دستگاههای نظارتی نیز تاثیر چندانی در این شرایط بر بازار نخواهد داشت.این کارشناس بازار ادامه میدهد که با افزایش نرخ دلار، نه تنها بازار خودرو، بلکه دراغلب کالاها خرید و فروشی صورت نمیگیرد.
در هر صورت آنچه هماکنون در بازار وارداتی نمود پیدا کرده افزایش قیمتی است که کنترل آن ظاهرا از دست نهادهای نظارتی نیز خارج شده است.حال این سوال مطرح است که چرا دستگاههای نظارتی پیش از نوسانات نرخ ارز به فکر ساماندهی بازار وارداتیها نبودند؟ در هر صورت نبود نظارت دستگاههای مسوول باعث شده قیمت رسمی خودروهای خارجی در سه ماه گذشته به بهانه توقف ثبت سفارش واردات افزایش تعرفهها و همچنین توقف ورود خودروهای بالای ۴۰ هزار دلار با رشدی تا ۳۶ درصد همراه شود؛ حال آنکه خودروهای عرضه شده بر مبنای تعرفههای قبلی به کشور وارد شدهاند. در این زمینه طی هفته جاری خبرگزاری فارس به مقایسه قیمتهای قبلی و جدید خودروهای وارداتی از سوی واردکنندگان رسمی پرداخته و در نهایت اعلام کرده که رشد قیمتها در برخی موارد تا ۳۶ درصد نیز رسیده است حال آنکه خودروهایی که هماکنون از سوی این شرکتها عرضه میشوند پیش از افزایش تعرفه واردات خودرو، ثبت سفارش و وارد شدهاند و اصولا رشد تعرفه یا حتی افزایش قیمت دلار آزاد نیز مشمول آنها نشده است.
اما مقایسه قیمتی خودروها حکایت از آن دارد که برخی محصولات کیاحتی افزایشی ۲۵ میلیونی داشتهاند بهطوریکه قیمت سورنتو ۲۰۱۶ را شرکت وارد کننده ۲۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش داده و نرخ جدید ۲۷۴ میلیون و ۲۶۱ هزار تومان را برای این خودرو تعیین کرده است. این شرکت همچنین قیمت اپتیما ۲۰۱۶ را ۲۳ میلیون و ۸۷۱ هزار تومان و قیمت کارنز ۲۰۱۷ را ۱۰ میلیون و ۶۷۴ هزار تومان افزایش داده است. قیمت پیکانتو ۲۰۱۶ نیز با رشد ۱۴ میلیون و ۲۷۹ هزار تومانی به ۹۳ میلیون و ۶۶۵ هزار تومان رسیده است. همچنین خبرگزاری فارس به بررسی قیمتی محصولات گروه خودروسازی بهمن پرداخته و قیمتهای پیشین و جدید این خودروساز را مقایسه کرده است. بر این اساس، قیمت مزدا ۳ با افزایش ۳ میلیون و ۱۶۰ هزار تومانی، از ۱۱۸ میلیون تومان به ۱۲۱ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان افزایش یافت. همچنین قیمت سواری B۵۰ با رشد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی، از ۷۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به ۷۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید. گروه بهمن، قیمت وانت تک کابین کارا را یک میلیون تومان و قیمت وانت دو کابین کارا نیز ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش داد. قیمت کارا ۲ کابین نیز با افزایش ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومانی به ۷۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسیده است.
بر این اساس، قیمت هیوندای توسان ۲۰۱۷ نیز با افزایش ۲۶ میلیون و ۳۷۸ هزار تومانی به ۲۳۴ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان رسیده است. شرکت عرضه کننده همچنین قیمت سوناتا ۲۰۱۶ را ۳۳ میلیون و ۶۸۱ هزار تومان افزایش داده و به ۲۲۷ میلیون و ۴۵۹ هزار تومان رسانده است. قیمت سانتافه ۲۰۱۶ نیز ۲۱ میلیون و ۳۶۴ هزار تومان افزایش یافته و به ۲۶۲ میلیون و ۸۹۲ هزار تومان رسیده است. در این بین محصولات وارداتی رنو نیز با افزایش قیمت مواجه شده است. شرکت رنو طبق آمارهای گمرک در صدر واردکنندگان خودرو به کشور قرار دارد و بیشترین حجم واردات به این شرکت تعلق دارد. در حال حاضر ۲ محصول تلیسمان و کلئوس توسط شرکت وارد کننده محصولات رنو ۳۹ و ۵/ ۶۳ میلیون تومان گران شده است. این شرکت، قیمت تلیسمان ۲۰۱۸ را ۳۹ میلیون تومان افزایش داد و قیمت ۲۴۹ میلیون تومانی را برای این خودرو تعیین کرد. همچنین قیمت کلئوس ۲۰۱۸ با افزایش ۵/ ۶۳ میلیون تومانی همراه شده و قیمت ۵/ ۲۹۸ میلیون تومانی برای این خودرو تعیین شده است. در عین حال، قیمت تلیسمان ۲۰۱۷ نیز با افزایش ۳۴ میلیون تومانی به ۲۳۹ میلیون تومان رسیده و کلئوس ۲۰۱۷ نیز با رشد قیمت ۵۳ میلیون تومانی، از سوی نگینخودرو ۲۳۵ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. این افزایش قیمتها در حالی اتفاق افتاده که خودروهای عرضهشده بر مبنای دستورالعمل و تعرفههای قبلی واردات خودرو به کشور وارد شدهاند.
ارسال نظر