دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
بازار نفت تحتتاثیر مستقیم تنشهای ژئوپلیتیک و اقتصادی قرارگرفته و هرگونه تحول در عوامل کلیدی میتواند مسیر آینده این بازار را تغییر دهد. این واقعیت، بهویژه در شرایط حساس فعلی که جنگ روسیه و اوکراین وارد مرحله جدیدیشده، بیش از هر زمان دیگری قابلمشاهده است. در این نوشته به بررسی تاثیرات مختلف این بحران و دیگر عوامل اقتصادی بر بازار نفت میپردازیم. در روزهای اخیر، قیمت نفتخام برنت به حدود ۷۱دلار در هر بشکه رسیده و کاهش مداوم هفتههای گذشته متوقفشدهاست.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
شرکت نفت و گاز چند ملیتی شل درنظر دارد از فعالیتهای نفتی در حوزه پاییندست خود در آفریقایجنوبی خارج شود. این تصمیم شل، توجه تجار بزرگ نفت و شماری از شرکتهای ملی نفت را به خود جلب کردهاست. آرامکوی عربستانسعودی، ادناک و ترافیگورا از بازیگران اصلی در رقابت برای خرید و تصاحب پمپبنزینهای شل و سایر داراییهای پاییندستی این شرکت نفتی، در این منطقه هستند. به نوشته اویلپرایس، این واگذاری بخشی از راهبرد به ترازرسانی مجدد پرتفوی جهانی شل بهحساب آمده و در شرایطی اجرایی میشود که معاملهگران و شرکتهای ملی نفت بهدنبال گسترش حضور خود در بازار آفریقا هستند.
سرعت گذار جهانی به انرژی پاک همچنان در حال افزایش است، اما مسیر پیشرفت ناهموار است. به گزارش «شانا» به نقل از ادارهکل امور اوپک، بر اساس گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی، با وجود نگرانیها در مورد تضعیف استقرار جهانی فناوریهای انرژی پاک، آخرین دادهها حاکی از ادامه رشد این فناوری در جهان است، بااینحال این گزارش خاطرنشان میکند که پیشرفت در مناطق و فناوریهای مختلف نابرابر است و سیاستهای حمایتی بیشتری برای توانمندسازی کشورها بهمنظور عبور از دوره گذار نیاز خواهد بود. نسخه جدید گزارش «پایش بازار انرژیپاک» آژانس بینالمللی انرژی که آخرین تحولات استقرار انرژی پاک در گروهی از فناوریها و پیامدهای آن را برای بازارهای انرژی بیان میکند، دوره زمانی نیمه اول سال۲۰۲۴ را پوشش میدهد.
سخنگوی دولت برخی خبرسازیها مبنیبر تصمیم دولت برای افزایش ۳۰ تا ۴۰درصدی قیمت بنزین در سالآینده را تکذیب کرد و گفت: بحثهای کارشناسی در دولت برای قیمت حاملهای انرژی در جریان است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
صنعت انرژی آمریکا با امید به بازگشت دونــالـد تــرامـپ بهقدرت، فهرستی از خواستههای خود شامل لغو مقررات اقلیمی، تسریع پروژههای صادرات گاز طبیعی مایع (LNG)، تسهیل حفاری در اراضی فدرال و تسریع صدور مجوزهای زیرساختی انرژی را ارائه کردهاست. این سیاستها که یادآور بازگشت به دوران طلایی سوختهای فسیلی است، در کوتاهمدت میتوانند به رشد صنعت نفت و گاز کمک کنند اما پیامدهای زیستمحیطی و اختلافات بینالمللی جدی ایجاد خواهند کرد. همزمان، فشارهای داخلی و جهانی ممکن است مانع از اجرای کامل این سیاستها شود و آینده انرژی آمریکا را به چالش بکشد.
گاز تولیدی از فاز۱۱ پارسجنوبی در حالی قرار بود بخشی از ناترازی گاز را جبران کند و تولید گاز از این فاز در زمستان سال۱۴۰۲ به ۱۵میلیون مترمکعب در روز برسد که به گفته مدیران نفتی دولت قبل، تولید گاز فاز۱۱ در اردیبهشت امسال نیز تنها ۱۰میلیون مترمکعب در روز بود. به گزارش «شانا» توسعه فاز۱۱ پارسجنوبی عمری به درازای توسعه این میدان در سمت ایران دارد.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
روسیه همچنان به ایفای نقش کلیدی خود در بازار جهانی محصولات نفتی ادامه میدهد و بهطور فعال صادرات نفتخام را به خریداران واقع در قاره پهناور آسیا گسترش میدهد. در ژوئیه ۲۰۲۴، افزایش قابلتوجهی در صادرات نفتکوره و نفتگاز روسیه از طریق دریا را شاهد بودیم، امری که با تکمیل تعمیرات فصلی در پالایشگاههای داخلی این کشور امکانپذیر شد. حجم محمولهها به ۴میلیون تن رسید که ۷درصد بیشتر از ماه پیش از آن بود. واردکنندگان اصلی سوخت روسیه، چین و عربستانسعودی بودند که تقاضای فزاینده آنها برای منابع انرژی روسیه برجستهتر از گذشته شدهاست.
سالهای دورتر که موضوع تامین منابع سازمان هدفمندسازیها مسالهساز شده بود و یارانه نقدی بهعنوان یک میراث و دولتبه دولت جلو میآمد، وزیر وقت نفت و رئیس سازمانبرنامه و بودجهکشور از موعد پرداخت یارانهها با عناوینی همچون «عذاب الیم» و «مصیبتعظما» یاد میکردند. در آن مقطع احتمالا مشکل کسریبودجه و ناترازی انرژی بهشدت روزهای آغازین روی کارآمدن دولت پزشکیان نبود، چراکه کشور طی سالهای اخیر نهتنها از عذاب الیم یارانه خلاصی نیافته، بلکه هربار با مصیبت عظمای جدیدی مواجه شدهاست.
سرپرست مجتمع گاز پارسجنوبی با تشریح عملکرد این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون، از انجام باکیفیت تعمیرات اساسی، تولید پایدار گاز و محصولات جانبی، همکاری با دانشبنیانها و پروژه کاهش مشعلها در پالایشگاههای سیزدهگانه پارسجنوبی خبر داد. به گزارش «شانا» غلامعباس حسینی با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون توانستهایم با انجام تعمیرات اساسی شاخص و پیادهسازی اقدامهای نوآورانه، همکاری با شرکتهای دانشبنیان و سازندگان داخلی، ارسال گاز شیرین به خطوط سراسری، تامین خوراک پتروشیمیهای مستقر در پارسجنوبی، حجم صادرات محصولات و... نقش راهبردی در رشد اقتصادی کشور ایفا کنیم، گفت: هماکنون پروژه کاهش سوختن مشعل از مهمترین پروژههای اجرایی سال۱۴۰۳ در بزرگترین مجتمع تولید گاز کشور است. وی افزود: از ابتدای تاسیس این مجموعه (۲۶ سالپیش تاکنون) ۲هزار و ۱۲۶میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاههای پارسجنوبی شیرینسازی و به خطوط سراسری تزریق شدهاست.
دنیای اقتصاد-حمید ملازاده:
گزارشهای منتشره از سوی سازمانهای بینالمللی نشان میدهند که اقدامات اقلیمی جهان برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تقریبا متوقفشده و اهداف توافق پاریس توسط شرکتهای نفت و گاز تحققنیافته؛ بهویژه در کاهش انتشار متان که سهم زیادی در تغییرات اقلیمی دارد. به گزارش فایننشالتایمز، غولهای انرژی اغلب استراتژیهای مشخصی برای کاهش انتشار گازهای آلاینده ندارند، لذا انتشار کربن به بالاترین سطح تاریخی خود رسیدهاست. در این میان، کشورهای آفریقایی به دلیل چالشهای مالی و ضعف در جذب سرمایهگذاریهای اقلیمی، با موانع بیشتری مواجهند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به اینکه با افزایش ۹درصدی مصرف فرآورده، بهطور میانگین روزانه ۲۷۰میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی در کشور توزیع میشود، گفت: در صورت تامین منابع مالی برخی پروژههای پالایشی با پیشرفت بالا، امکان افزایش ۶۰۰هزار بشکهای ظرفیت پالایشی کشور وجود دارد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورایاسلامی اعلام کرد: ذخایر گازوئیل و نفتکوره نیروگاهها در ۶ماه نخست سال۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲) کاهشیافتهاست. به گزارش «شانا» به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس شورایاسلامی، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز در گزارشی با عنوان بررسی لایحه بودجه سال۱۴۰۴ کل کشور تبصره(۳) نفت و روابط مالی آن با دولت آورده که لایحه بودجهسال۱۴۰۴ در وضعیتی از سوی دولت تدوین میشود که کشور با ناترازیهای رو به گسترش در تمام حاملهای انرژی ازجمله گاز طبیعی، برق و بنزین روبهرو است.
وزیر نفت گفت: قیمت بنزینسوپر مطابق قیمت وارداتی و متناسب با هزینه واردات خواهد بود. به گزارش «شانا» محسن پاکنژاد درباره واردات بنزینسوپر اظهار کرد: این مطالبه اجتماعی بوده و کسانی که دارنده خودروهای لوکس خارجی وارداتی هستند، انتظار دارند از سوختی متناسب با شرایط موتور این خودروها استفاده کنند. موضوع مدیریت مصرف سوخت همواره اوایل ماه آذر شروع میشود، اما امسال بهدلیل وقوع سرمای زودرس در روزهای ابتدای آبان شروع و سبب شد ۹۰ تا ۹۵میلیون مترمکعب گاز به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع کشور افزوده شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه وزارت نفت امسال نسبت به پارسال مقدار سوخت معادل (گاز، گازوئیل و نفتکوره) بیشتری به نیروگاههای کشور تحویل دادهاست، گفت: امسال گازرسانی به نیروگاهها کاهشی نداشته و مقدار گازرسانی انجامشده حتی از برنامهریزی موجود در معاونت برنامهریزی وزارت نفت نیز بیشتر بودهاست.
منابع تجاری از احتمال کاهش صادرات نفت عربستانسعودی به چین در ماه دسامبر ۲۰۲۴ خبر دادند. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، منابع تجاری اعلام کردند بهدلیل افت تقاضای چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان، عرضه نفتخام عربستانسعودی به این کشور آسیایی در ماه دسامبر به حدود ۳۶میلیون و ۵۰۰هزار بشکه میرسد. دادههای تجاری گردآوریشده توسط رویترز نشان میدهد واردات نفت چین از عربستانسعودی برای دومین ماه پیاپی کاهش داشتهاست و کمترین مقدار از ژوئیه تاکنون بهشمار میرود. این مقدار همچنین از واردات پیشبینیشده حدود ۳۷میلیون و ۵۰۰هزار بشکه در ماه نوامبر و حدود ۴۶میلیون بشکه در ماه اکتبر از سوی پالایشگاههای چینی کمتر بود.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
دولت مصوبهای را به تصویب رسانده که بر مبنای آن واردات و توزیع بنزین سوپر توسط اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت بدون اختصاص ارز یارانهای آزاد شده است. سخنگوی دولت فاطمه مهاجرانی با تاکید بر اینکه اولویت دولت توجه به معیشت اقشار کمدرآمد است، اظهار کرده که بودجه سال آینده بدون افزایش قیمت بنزین طراحی شده، اما واقعیت این است که در حوزه بنزین ناترازی داریم و ناچار به واردات هستیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت از اتصال چهار نیروگاه جدید به شبکه خطوط لوله نفت و فرآورده کشور تا پایان امسال خبر داد و گفت: تمام خطوط و مراکز انتقال نفت این شرکت برای ورود به فصل سرما در آمادگی کامل قرار دارد. علی احمدیپور به شانا گفت: اتصال ۱۱ نیروگاه جدید به شبکه خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده کشور تکلیف شده است که از این میان، نیروگاه نکا سال ۱۴۰۱ به بهرهبرداری رسید. وی افزود: نیروگاه آذرخش علیآباد (بهرهبرداری در تیر امسال)، نیروگاه خرم لرستان (بهرهبرداری در مرداد امسال)، نیروگاه سرو چادرملوی یزد (بهرهبرداری شهریور امسال) و نیروگاه کاشان در برنامه اتصال به شبکه خطوط لوله نفت کشور قرار دارند.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی فرد:
پیشبینیها از کاهش قیمت جهانی نفت حکایت دارد؛ زیرا اقدامات محرک اقتصادی چین موفقیت چندانی نداشته و نتوانسته سطح تقاضا را در دومین بازار بزرگ نفت جهان افزایش دهد. تولید نفت در حوزه خلیجفارس به روال عادی بازگشته است. فعالیتهای شل و شورون از سر گرفته شده که به نوبه خود، نگرانیهای مربوط به اختلال در عرضه ایالاتمتحده را کاهش میدهد. به گزارش تارنمای افاکسامپایر، رکود تقاضای انرژی در چین و عدمقطعیت در مورد دورنمای سیاست ایالاتمتحده، سیگنالهای متفاوتی به چشمانداز بازار جهانی انرژی ارسال میکند.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
صنعت نفت آمریکا امیدوار است که با بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری طی هفتههای آتی، وارد دورانی نوین از رونق شود. در شرایطی که صنعت نفت در دوران جو بایدن با مجموعهای از محدودیتهای زیستمحیطی شدید مواجه بوده، بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند نوید بخش رهایی از مقررات دست و پاگیر برای تولید حداکثری سوختهای فسیلی باشد.
تقاضای گاز هند تا سال ۲۰۴۰ دوبرابر شده و از ۶۵میلیارد مترمکعب(Bcm) در سال ۲۰۲۳ به ۱۱۳.۷میلیارد مترمکعب میرسد. این در حالی است که رشد تولید داخلی این کشور بهاندازه افزایش تقاضا برای گاز نخواهد بود. به گزارش «شانا» به نقل از اداره کل امور اوپک، طبق تحقیقات موسسه تحقیقاتی ریستاد انرژی، با توجه به رشد جمعیت، توسعه اقتصادی و تغییر به سمت انرژی پاکتر، انتظار میرود مصرف گاز هند تا سال ۲۰۴۰ دوبرابر شود و از ۶۵میلیارد مترمکعب (Bcm) در سال ۲۰۲۳ به ۱۱۳.۷میلیارد مترمکعب برسد.
منطقه جنوبشرق آسیا تا سال۲۰۳۰ همچنان ۷۰درصد انرژی خود را از سوختهای فسیلی تامین خواهد کرد، این در حالی است که سهم سوختهای فسیلی شامل زغالسنگ، نفت و گاز در این منطقه اکنون ۸۰درصد است. به گزارش «شانا» به نقل از ادارهکل امور اوپک، سوختهای فسیلی همچنان بخش عظیمی از ترکیب انرژی مصرفی منطقه جنوبشرقی آسیا را تشکیل میدهند و پیشبینی میشود تا پایان دههجاری میلادی، این سهم ۷۰درصد باشد، اما پروژههای جذب و ذخیرهسازی کربن(CCS) باید به کشورهای این منطقه کمک کند تا به هدف کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود دستیابند.
معاون نخستوزیر روسیه اعلام کرد؛ تولید نفت روسیه مطابق تعهدهایش به توافق اوپکپلاس بودهاست. به گزارش شانا» به نقل از رویترز از سوچی، الکساندر نواک اعلام کرد: روسیه به تعهدهای خود در قبال ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش(اوپکپلاس) پایبند بوده و تولید خود را طبق وعدهاش به این ائتلاف به ۹میلیون بشکه در روز رساندهاست.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
دستیابی به یک توافق قابلاعتنا در جریان نشست تغییرات اقلیمی سازمان مللمتحد تحتعنوان کاپ ۲۹ (COP۲۹) در باکو، در سایه تحولات روز دنیا در هالهای از ابهام قرار دارد، بااینحال اما این امیدواری وجود دارد که مساله تامین مالی مقابله با چالشهای اقلیمی، در دستور کار محوری اجلاس قرار گیرد. انتظار میرود بیش از ۱۰۰رئیس و نماینده دولت طی چند روز آینده به باکو، پایتخت جمهوریآذربایجان وارد شوند و به احتمال زیاد اولین رایحهای که به مشام آنها خواهد رسید، بوی نفت خواهد بود.
دنیایاقتصاد:
بهرغم تلاشهای صورتگرفته برای کاهش وابستگی بودجهدولت به نفت، همچنان بخش بزرگی از بودجه بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به درآمدهای نفتی وابسته است، بنابراین آگاهی از قیمت احتمالی نفت صادراتی کشور در سالآینده در افزایش دقت محاسبات مربوط به درآمدهای بودجهسنواتی اهمیت بسیاری دارد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با تاکید بر لزوم بهکارگیری فناوری هوشمصنوعی در تمام زیرساختها و زنجیره توزیع فرآورده کشور بهمنظور مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از اختلال و خطا گفت: این شرکت آماده همکاری با تمام متخصصان داخلی و شرکتهای خصوصی برای ساخت و بهرهگیری از فناوری هوشمصنوعی است.
رئیس کمیسیون اروپا از احتمال جایگزینشدن واردات الانجی روسیه با الانجی آمریکا خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، اورسولا فندرلاین اعلام کرد؛ واردات گاز طبیعی مایعشده(الانجی) از آمریکا ممکن است جایگزین واردات از روسیه شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز با تاکید بر لزوم نگاه ملی در مدیریت مصرف بهینه گاز گفت: شرکتهای گاز استانی برای اعمال مدیریت درست مصرف باید با هماهنگی مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، گازرسانی به نیروگاهها، صنایع و... را با برنامههای از پیش تعیینشده انجام دهند.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در تازهترین تحولات صنعت انرژی روسیه، خبرهایی از طرح احتمالی ادغام سه شرکت بزرگ نفتی این کشور، یعنی روسنفت، گازپروم نفت (زیرمجموعه گازپروم) و لوکاویل منتشر شدهاست. به گزارش والاستریت ژورنال، این طرح در صورت تحقق میتواند شرکت ادغامی روسیه را به دومین تولیدکننده بزرگ نفتخام جهان، پس از شرکت آرامکویعربستان تبدیل کند. با توجه به افزایش رقابتهای جهانی و فشارهای اقتصادی ناشی از تحریمها، این ادغام میتواند جایگاه روسیه را در بازار انرژی بهشدت تقویت کند.
مدیرعامل پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: رفع ناترازی انرژی نیازمند برنامهریزی بلندمدت است و اقدامهای لازم برای کاهش ناترازی انرژی باید در اولویت قرار گیرد.
وزیر نفت هند معتقد است ممانعت دهلینو از خرید نفت روسیه قیمتهای این کالای راهبردی را با افزایش قابلتوجهی روبهرو میکرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، هاردیپ سینگپوری گفت: پس از آغاز تنشهای مسکو-کییف و تحریمهای شدید غرب علیه کرملین از جمله سقف قیمتی، اگر هند از روسیه نفت نخریده بود، قیمتهای جهانی این کالای راهبردی به سقف میرسید.
رئیس فراکسیون کارآفرینی، رفع موانع تولید و اشتغال مجلس از ضرورت حمایت دولت از پالایشگاههای کوچکمقیاس همسو با رفع ناترازی بنزین خبر داد. به گزارش «شانا» سیدکریم معصومی با تاکید بر ضرورت حمایت دولت از پالایشگاههای کوچکمقیاس اظهار کرد: این رویکرد میتواند نقش کلیدی در رفع چالشهای صنعت نفت و انرژی کشور ایفا کند.
دنیایاقتصاد-گروه بازار نفت:
طرحهای انرژی رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده، دونالد ترامپ، شامل اقداماتی است که میتواند به شکل قابلتوجهی بر صنعت سوختهای فسیلی جهان و عرضه گاز طبیعی مایع (LNG) تاثیر بگذارد. این تاثیرات، در کنار سودآوری برای اقتصاد داخلی آمریکا، میتواند بهطور غیرمستقیم به صنایع اروپایی نیز کمک کرده و از آنها دربرابر چالشهای انرژی حمایت کند.
دستیار وزیر نفت در امور بهینهسازی انرژی تنها راه نجات کشور از ناترازی انرژی را مدیریت مصرف دانست و گفت: قیمت و مصرف بنزین هماکنون بهگونهای است که قشر مرفه جامعه از آن سود میبرند.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را در شرایطی افتتاح کرد که صنایع بزرگ دنیا، تا حد زیادی متاثر از منازعات خاورمیانه بوده، در عین اینکه در انتظار نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده نیز بودند. اماراتمتحدهعربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را روز چهارم نوامبر افتتاح کرد. این کشور قصد دارد تولید انرژی خود را افزایش دهد زیرا در شرایط کنونی، قیمتهای جهانی انواع حاملهای انرژی بیثبات بوده، ضمن آنکه خطمشی آینده سیاست کلان جهانی، تحتتاثیر خطمشی ریاستجمهوری جدید آمریکا مشخص خواهدشد.
پارسجنوبی، بهعنوان ستون تولید گاز ایران، با تعمیرات و توسعه اساسی، نقشی کلیدی در حل ناترازی گاز ایفا میکند. این میدان با افزایش ظرفیت و بهبود کارآیی، خود را برای پشتیبانی از نیاز گازی کشور در فصل سرد آماده میکند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: هر یکدرجه کاهش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری امکان افزایش صادرات و ارزآوری بیشتر برای کشور را فراهم میکند. به گزارش «شانا» سعید توکلی در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: سردشدن هر یکدرجه دمای هوا ۲۵میلیون مترمکعب به مصرف گاز در کشور میافزاید.
وزیر انرژی قبرس از علاقهمندی شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) برای سرمایهگذاری در صنعت گاز کشورش خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، جورج پاپاناستاسیو در حاشیه یک همایش انرژی در ابوظبی اعلام کرد؛ شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) از علاقهمندی خود برای سرمایهگذاری در بخش درحالتوسعه گاز طبیعی قبرس خبر دادهاست.
نامزد سمت کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا بر برنامه خود بهمنظور شتاببخشی به روند جلوگیری کامل از خرید نفت و گاز روسیه تاکید کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز از بروکسل، دن یورگنسن در نشست استماع پارلمان اتحادیه اروپا از برنامه خود برای سرعتبخشی به پایان وابستگی این اتحادیه به واردات سوختهای فسیلی از روسیه خبر داد.
تهدیدها درباره وزش توفان رافائل تولیدکنندگان نفت و گاز آمریکا در تاسیسات فراساحلی خلیجمکزیک را با کاهش فعالیتها روبهرو کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، شرکتهای تولیدکننده نفت و گاز آمریکا در آستانه وزش توفانی دیگر در خلیجمکزیک در اواخر فصل توفانها که تهدیدی برای فعالیت تاسیسات فراساحلی نفت آمریکاست، توقف تولید و تخلیه کارکنان از سکوها را آغاز کردند.
دنیای اقتصاد - حمید ملازاده:
پیشبینیها حاکی از آن است که بازار جهانی نفت در سالهای آینده با مازاد تولیدی مواجه خواهدشد که میتواند به کاهش شدید قیمتها (زیر ۶۰ دلار در هر بشکه) منجر شود. این چشمانداز، نهتنها برای کشورها و شرکتهای نفتی، بلکه برای بازارهای جهانی پیامدهای جدی بههمراه خواهدداشت. براساس گزارشی که این هفته بانک جهانی منتشر کرده، عرضه نفت در سالآینده، بهطور میانگین روزانه یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه از تقاضا بیشتر خواهد بود. این ارقام تنها در دو برهه دیگر از تاریخ صنعت نفت، یعنی در سالهای ۱۹۹۸ و ۲۰۲۰ سابقه داشتهاست.
صنعت پتروشیمی در سالهای اخیر به یکی از اصلیترین بازیگران در برنامههای بلندمدت کشور تبدیل شدهاست و در برنامه هفتم و هشتم توسعه هم با توجه به برنامههای توسعهای، تکمیل زنجیره ارزش و سرمایهگذاری در پروژههای صنعت نفت، نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. به گزارش «شانا» طبق پیشبینی برنامه هفتم قرار است ظرفیت نصبشده صنعت پتروشیمی از ۹۶میلیون تن فعلی به مرز ۱۳۰میلیونتن برسد و با سرمایهگذاری گسترده در این حوزه، صنعت پتروشیمی ۸درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد کند، همچنین طبق پیشبینیهای بلندمدت، صنعت پتروشیمی قرار است در برنامه هشتم توسعه ۴۰میلیارد دلار سرمایهگذاری در مسیر ایجاد ارزشافزوده حداکثری و تکمیل زنجیره ارزش داشتهباشد.
دبیرکل اوپک چشمانداز تقاضای جهانی برای نفتخام را در کوتاهمدت و بلندمدت مثبت ارزیابی کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، هیثم الغیص در امارات گفت: تقاضای جهانی برای نفت در کوتاهمدت و بلندمدت بسیار مثبت است. وی افزود: چالشهایی وجود دارد، اما تصویر آنقدر که برخی متصور میشوند منفی نیست و تا زمانیکه اقتصاد جهانی به رشد خود ادامه میدهد، بهاصطلاح اوج تقاضا رخ نخواهد داد.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی گفت: مقدار تولید فرآوردههای نفتی در ایران اصلا رقم کمی نیست و این شدت مصرف انرژی است که در کشور ما بالاست. برای برونرفت از این وضع باید مجموعهای از راهکارها را درنظر گرفت و نباید فقط با نصیحتکردن و شعاردادن با مساله مواجه شد.
دنیای اقتصاد -هادی سلگی:
نیروگاههای سیکل ترکیبی در فصول سرد سال که با محدودیت گاز دریافتی مواجه میشوند از سوخت مایع استفاده میکنند. امسال با توجه به سه عامل «کاهش زودهنگام دمای هوا»، «تعویق تعمیرات اساسی پالایشگاههای گاز به ماههای سرد» و همینطور «کاهش ذخایر نیروگاه» تقاضا برای سوخت جایگزین یا همان سوخت مایع (شامل نفت گاز و مازوت) بیشتر شد. آنطور که مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: مجموعا ۳۸درصد گازوئیل و نفتکوره بیشتری از ابتدای سالتا ۱۲ آبان نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاهها تحویل داده شدهاست. طبق گفتههای کرامت ویسکرمی در حوزه مازوت در شهریور امسال ۷۵درصد، در مهر ۸۰درصد و در ۱۲ روز ابتدای آبان نیز ۶۰درصد افزایش تحویل به نیروگاهها داشتهایم. طی سالها موضوع سوزاندن مازوت و تاثیر آن بر آلودگی هوا به یکی از دغدغههای عمومی تبدیل شدهاست. ویسکرمی میگوید؛ در کل ۴ نیروگاه در کشور امکان مازوتسوزی دارند که همه آنها دور از محیطهای شهری قرار دارند. به گفته او طرح کیفیسازی مازوت هم در دستور کار است و در برخی پالایشگاهها هم به اجرا درآمده است، اما برخی دیگر با محدودیت مالی و در انتظار مجوزگیری قراردارند. کاهش گوگرد و دیگر مواد مضر مازوت در طرح کیفیسازی میتواند به کاهش آلودگی هوا کمک کند.
وزیر امورخارجه مجارستان اعلام کرد؛ خط لوله دروژبا همچنان مسیر اصلی واردات نفتخام این کشور از روسیه خواهد بود. به گزارش «شانا» بهنقل از رویترز، پیتر سیارتو پس از مذاکره با سرگئی لاوروف، همتای روسی خود، در حاشیه کنفرانسی اعلام کرد؛ خط لوله دروژبا همچنان مسیر اصلی واردات نفتخام این کشور خواهد ماند.
هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس از تعویق یک ماهه اجرای برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود تا پایان دسامبر ۲۰۲۴ خبر دادند. به گزارش «شانا» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دبیرخانه اوپک، هشت عضو ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) متشکل از عربستانسعودی، روسیه، عراق، اماراتمتحدهعربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲میلیون و ۲۰۰هزار بشکهای خود را برای یک ماه دیگر تا پایان دسامبر ۲۰۲۴ تمدید کردند.
دنیایاقتصاد-حمید ملازاده:
قیمت شاخص برنت در روزهای اخیر به مرز ۷۵دلار در هر بشکه نزدیک شده و این افزایش نشان از تاثیرگذاری عوامل سیاسی و اقتصادی بر بازار نفت دارد. این رشد برای چهارمین روز متوالی بهدنبال تصمیم اوپکپلاس برای تعویق افزایش تولید در ماه دسامبر رخداد؛ تصمیمی که با هدف مقابله با عدمقطعیتهای اقتصادی و جلوگیری از عرضه بیش از حد در بازار نفت اتخاذ شد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا بهعنوان یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی سال، نهتنها بر جامعه آمریکا، بلکه بر کل اقتصاد و بهویژه بازار جهانی انرژی تاثیرات قابلتوجهی خواهدداشت. اوپکپلاس، بهعنوان یکی از سازمانهای اصلی تاثیرگذار در عرضه نفت جهان، همواره به عوامل سیاسی توجه ویژهای داشته؛ چراکه این عوامل نقش کلیدی در تعیین سیاستهای تولیدی و سهمیهبندی نفت این سازمان ایفا میکنند، با اینحال امسال انتخابات آمریکا میتواند اهمیت ویژهای برای اوپکپلاس داشتهباشد، زیرا این انتخابات میتواند تغییرات عمدهای در مسائل مرتبط با امنیت انرژی، تحریمها و بازار نفت بههمراه داشتهباشد. این مقاله به تحلیل دقیق از چگونگی تاثیر احتمالی این انتخابات بر اوپکپلاس میپردازد.
رئیس اتحادیه انجمنهای علمی انرژی ایران راندمان نیروگاههای کشور را بین ۳۷ تا ۳۸درصد عنوان کرد و گفت: سالانه بیش از ۲۴۰میلیارد مترمکعب گاز مصرف میشود که تقریبا یکسوم آن به نیروگاهها اختصاص مییابد. هاشم اورعی در گفتوگو با «شانا» با بیان اینکه سالانه بهصورت میانگین ۷۹میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاهها تحویل داده میشود، اظهار کرد: حدود ۹۰درصد تولید برق کشور وابسته به گاز است.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد: مجموع گاز موردنیاز صنعت پتروشیمی با اجرای طرحهای توسعهای در برنامه هفتم توسعه، روزانه ۱۶۸میلیون مترمکعب برآورد میشود. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حسن عباسزاده در بازدید از شرکتهای پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی (ماهشهر) اظهار کرد: بر اساس ضریب متوسط رشد تولید سالانه ۸درصد، مقدار گاز (خوراک و سوخت) موردنیاز صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه روزانه ۱۶۸میلیون مترمکعب برآورد میشود، گاز موردنیاز این صنعت در برنامه هشتم توسعه روزانه ۲۰۵میلیون مترمکعب پیشبینی شدهاست.
به گزارش «شانا» زنجیره تامین بنزین و گازوئیل در ایران بهصورت کلی شامل چهار بخش است که تولید نفت در اختیار شرکت ملی نفت (از طریق ۱۳ شرکت زیرمجموعه) و بخش پالایش و خردهفروشی در اختیار شرکتهای خصوصی (یا شبهدولتی) و بخش انتقال در اختیار شرکت ملی پالایشوپخش است. تحلیل حاضر با هدف شفافسازی هزینه تمامشده تامین یک لیتر بنزین، گازوئیل و سایر فرآوردههای نفتی و براساس تحلیل صورتهای مالی شرکتهای فعال در زنجیره فرآوردههای نفتی در بازه ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ انجام شدهاست. همچنین هزینهها در هر بخش به «سرمایهای» و «جاری» تفکیک شدهاست.
به گزارش «شانا» ادارهکل روابطعمومی وزارت نفت با صدور اطلاعیهای سخنان یکی از نمایندگان مجلس درباره اظهارنظر وزیر نفت پیرامون افزایش قیمت بنزین را تکذیب و تصریح کرد: نقلقول منتشرشده بهنام وزیر نفت صحیح نیست و اساسا موضوع تعیین قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین در زمره سیاستگذاریهای بالادستی است و در این زمینه وزارت نفت فقط مجری تصمیمهای ابلاغی دولت و مجلس محترم خواهد بود. بدیهی است نقل اظهارات نادرست در مورد افزایش قیمت بنزین و یافتن راهکارهایی برای اجرای آن و انتساب این سخنان به وزیر نفت فاقد اصالت بوده و تکذیب میشود.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
غول نفتی عربستانسعودی، آرامکو، رشد تولید بازار جهانی نفت در سال۲۰۲۵ میلادی را برابر با ۱.۵درصد پیشبینی میکند. این امر ناشی از رشد بنیادین اقتصاد در چین و نقش بزرگان سوختهای فسیلی در فرآیند گذار سبز انرژی است. بسته محرک اقتصادی اخیر چین نیز نتوانسته نگرانیهای فعالان بازار انرژی در مورد بازار این کشور را کاهش دهد. چین ۷۰درصد از رشد تقاضای نفت در سال۲۰۲۳ میلادی را به خود اختصاص داده، با اینحال رشد تقاضای این کشور در سالجاری میلادی کندتر از حد انتظار بودهاست.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده :
صادرات نفت ونزوئلا در ماه اکتبر به اوج جدیدی در چهار سالاخیر رسید و به ۹۵۰هزار بشکه در روز نزدیک شد. این سیر صعودی به دلیل رشد تولید نفت و افزایش فروش به ایالاتمتحده و هند بهدست آمد.
شرکت ملی نفت فراساحلی چین(سینوک) از امضای یک قرارداد اکتشاف و تولید در یک میدان نفتی عراق خبر داد. به گزارش خبرگزاری «شانا» به نقل از رویترز، شرکت سینوک اعلام کرد؛ برای اکتشاف نفت و گاز در میدان بلوک ۷ در عراق یک قرارداد اکتشاف، توسعه و تولید (EDPC) با شرکت دولتی نفت میدلند این کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) امضا کردهاست.
منابع تجاری از احتمال کاهش قیمت نفت عربستان برای تحویل به مشتریان آسیایی در ماه دسامبر خبر دادند. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، منابع تجاری اعلام کردند؛ احتمال میرود عربستان قیمت بیشتر انواع نفتخام صادراتی به آسیا را طی ماه دسامبر کاهش دهد که ضعف در شاخص نفتخام دبی در منطقه خاورمیانه از دلایل آن بهشمار میآید.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد؛ تولید نفتخام ایالاتمتحده در ماه اوت به رکورد ماهانه دستیافت. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا در گزارش ماهانه تولید نفت و گاز طبیعی خود اعلام کرد؛ تولید نفت ایالاتمتحده در ماه اوت با ۱.۵درصد افزایش به رکورد ماهانه ۱۳میلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز رسید.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران روند مصرف سوخت در ناوگان هوایی کشور را افزایشی اعلام کرد و گفت: با توجه به توان پالایشگاههای داخلی در این زمینه نیازی به واردات نداریم.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
با آغاز فصل گزارشدهی سود و زیان شرکتهای نفت و گاز در اروپا، شرکتهایی مانند BP و دیگر غولهای انرژی تحتفشار شدیدی قرارگرفتهاند؛ سود BP در این فصل پایینترین میزان از زمان همهگیری کووید-۱۹ بوده و این افت به قیمتهای پایینتر نفت و کاهش حاشیه سود پالایش نسبت داده میشود. این روند که در سایر شرکتهای بزرگ مانند شل، توتالانرژیز، اکسونموبیل و شورون نیز مشهود است، نشاندهنده چالشهای پیشرو است، چراکه سودها اکنون بسیار پایینتر از رکوردهای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ است، اما این وضعیت پرسشی بزرگتر از عملکرد شرکتها را مطرح میکند: آیا اتحادیه اروپا برنامهای کامل و کاربردی برای مدیریت مصرف گاز طبیعی در جریان گذار به سمت انرژیهای پاک و تجدیدپذیر دارد یا خیر؟ به گزارش فایننشالتایمز، اتحادیه اروپا در سیاستگذاری انرژی با چالشی اساسی روبهرو است. برخلاف موضع مشخص خود در قبال زغالسنگ که بهسرعت در حال کنار گذاشتن آن است و نیز تسریع در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، جایگاه گاز در میانمدت همچنان مبهم است.
چین با اجرای ۶۰ درصد پروژههای جدید جهان در ۶سالآینده، رونق انرژی سبز را پیش خواهد برد. به گزارش «شانا» به نقل از ادارهکل امور اوپک، مجامع و سازمانهای بینالمللی وزارت نفت، طبق گزارش «انرژیهای تجدیدپذیر ۲۰۲۴» آژانس بینالمللی انرژی که هفته گذشته منتشر شد، انتظار میرود چین تقریبا ۶۰درصد از ظرفیت جدید انرژیهای تجدیدپذیر جهان را تا سال۲۰۳۰ به خود اختصاص دهد. آژانس بینالمللی انرژی برآورد کردهاست با توجه به برنامههای انرژی پاک چین و هند، طی ۶سالآینده پروژههای انرژی تجدیدپذیر با سرعتی سهبرابر ۶سالگذشته اجرا خواهند شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه حجم ناترازی گاز طبیعی کشور در روزهای سرد و اوج مصرف حدود ۳۰۰میلیون مترمکعب است، اعلام کرد؛ مصرف گاز ایران ۳.۵برابر میانگین جهانی است.
وزیر انرژی عربستان بر تعهد خود به حفظ ظرفیت تولید نفتخام این کشور و اهداف تغییرات آبوهوایی تاکید کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، عبدالعزیز بنسلمان در کنفرانس ابتکار سرمایهگذاری آینده (FII) گفت: عربستانسعودی به حفظ ظرفیت تولید روزانه ۱۲میلیون و ۳۰۰هزار بشکه نفتخام متعهد است.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی فرد:
بازار سوختهای فسیلی در بحبوحه تقاضای ضعیف از سوی چین، محتاط باقی میماند. نفتخام وستتگزاساینترمدیت (WTI)، در بحبوحه ثبات ژئوپلیتیکی بیش از ۴درصد کاهش یافت تا جایی که روز دوشنبه به زیر ۶۸ دلار در هر بشکه نیز رسید و ترس از اختلالات فوری در سمت عرضه را کاهش داد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تفاوت طرحهای توسعهای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه با برنامه پیشین را در تمرکز بر زنجیره ارزش دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه تولید محصولات پتروشیمی باارزش در پنج زنجیره برنامهریزی شده است.
همیاری و همافزایی کارکنان صنعت نفت در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران در مهار فوران چاه ۱۴۷ میدان نفتی رگسفید رکوردهای بیسابقهای در عملیات حفاری و مهار فوران چاههای نفت و گاز برجای گذاشت و مستندهای آن میتواند در افزایش دانش فنی متخصصان این صنعت موثر باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اظهار کرد: بحث ناترازی سوخت، یک بحران جدی است و برای مقابله با این ناترازی باید مجموعه متعادلی از سیاستها بهویژه در حوزه غیرقیمتی با همکاری و توافق ذینفعان فعال در این حوزه اتخاذ و عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از افزایش ۲۰ درصدی تحویل نفتگاز به نیروگاهها در سالجاری خبر داد و گفت: امسال در مجموع ۳۶ درصد سوخت مایع بیشتر تحویل نیروگاهها شده است.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
روز دوشنبه ۲۸ اکتبر، بازار جهانی نفت شاهد کاهش حدود ۵دلار در هر بشکه بود. این ریزش ناگهانی پس از آن رخ داد که حمله اسرائیل به ایران، تاسیسات نفتی را هدف قرار نداد و در نتیجه، عرضه انرژی در منطقه تهدید نشد. این تحولات نهایتا کاهش تنشها را به دنبال داشت که به تبع آن، قیمت شاخصهای برنت و WTI به پایینترین سطح خود از اول اکتبر رسید.
دنیای اقتصاد - پیمان قناعتی فرد:
شمول تحریمهای اتحادیه اروپا علیه نفت و گاز صادراتی روسیه البته بر روی کاغذ، بهحدی گسترده است که نقض مقررات بسته تحریمی مصوب، تقریبا غیرممکن است. Aage Borchgrevink از کمیته نظارت هلسینکی میگوید: «اگر هدف، متوقفکردن جنگ در اوکراین است، اجرای فرآیند باید برای همه طرفها راحتتر باشد.»
مدیرکل سیاستگذاری، برنامهریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت با بیان اینکه بهطور متوسط سالانه ۴.۸درصد مصرف گاز طبیعی در کشور افزایش مییابد، گفت: بررسی آمارها بهخوبی نشان میدهد تقاضا برای سوخت گاز به شکل فزایندهای رو به افزایش است.
دنیای اقتصاد:
موسسه بینالمللی و بانکهای معتبر جهانی، چشمانداز قیمت نفت در سال آینده میلادی را براساس مجموعههایی از فاکتورهای اثرگذار همچون ریسکهای اقتصادی و غیراقتصادی، ترسیم کردند. متغیرهایی همچون «افزایش سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر» باعث کاهش تقاضای طلای سیاه میشود، اما در مقابل، ریسکهای ژئوپلیتیک قیمت نفت را افزایش خواهد داد.در پیشبینی بهای نفت۲۰۲۵، عدم قطعیتهای زیادی دیده میشود. در این بررسی، ۱۰علت برای تشخیص اهمیت کلیدی «آینده قیمت نفت» فهرست شده است.
بر اساس گزارش ارزیابی آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر در مورد اهداف انرژی اجماع امارات (کاپ۲۸) که بهتازگی منتشر شد، برنامهها و اهداف ملی کنونی تنها نیمی از رشد موردنیاز در انرژیهای تجدیدپذیر تا پایان دههجاری میلادی را تامین خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد مجموعه وزارت نفت با آمادگی کامل خود را برای زمستان و تامین انرژی این فصل آماده کردهاست. به گزارش «شانا» حمید بورد در نشست اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورایاسلامی با مدیران صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که در منطقه ویژه اقتصادی پارس برگزار شد، بیان کرد: اعضای کمیسیون انرژی مجلس وارد منطقهای شدهاند که اکنون ۷۰درصد گاز کشور را تامین میکند و ۵۰درصد پتروشیمیها در آن قرار دارد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
گـــزارش اخیــر اداره اطـلاعات انـرژی ایالاتمتحده (EIA) درباره تولید گاز شیل این کشور در سال۲۰۲۴ حاکی از یک تغییر نگرانکننده در این صنعت است. برای اولینبار در ۲۰ سالگذشته، تولید گاز شیل کاهش یافتهاست. این گزارش حاکی از آن است که تولید گاز شیل در ۹ماه ابتدایی سال۲۰۲۴ بهطور متوسط به ۸۱میلیارد فوتمکعب در روز (Bcf/d) رسیده که یکدرصد کمتر از سالگذشته است.
مدیرعامل شرکت دولتی نفت سعودی آرامکویعربستان اعلام کرد؛ با وجود کُندشدن رشد اقتصادی چین، تقاضای نفت این کشور همچنان تا حدودی افزایشی است. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، امین ناصر گفت: با توجه به بسته محرک دولت که هدف آن تقویت رشد است، تقاضای نفت چین نسبتا صعودی است و ما شاهد تقاضای بیشتری برای سوخت جت و نفتا بهویژه برای استفاده بهعنوان خوراک طرحهای تبدیل مواد هیدروکربوری مایع به محصولات شیمیایی هستیم. وی افزود: دلیل عمده افزایش نسبی تقاضای نفت برای طرحهای تولید مواد شیمیایی در چین بیشتر افزایش تقاضا برای محصولات پتروشیمی بهمنظور افزایش تولید وسایل نقلیه الکتریکی و ساخت صفحههای خورشیدی است، بنابراین رشد بزرگی در آنجا مشاهده میشود. عربستان پس از روسیه بزرگترین صادرکننده نفت به چین است و در بعضی پالایشگاههای چین سهام دارد.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
کاهش اخیر قیمت جهانی نفت عمدتا ناشی از سیگنالهایی بود با دلالت بر اینکه اسرائیل از حمله به زیرساختهای نفتی ایران اجتناب خواهد کرد. موضوعی که بهدنبال افزایش دامنه تنشها در خاورمیانه، از نگرانیهای بزرگ فعالان بازار انرژی محسوب میشود.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
درحالیکه بهای طلایسیاه به دلیل نگرانیهای ژئوپلیتیک و اقتصادی بهشدت در حال نوسان است، ورود آنتونی بلینکن، وزیرخارجه آمریکا به سرزمینهای اشغالی به امید برقراری آتشبس در جنگ غزه میتواند بر این بازار تاثیرگذار باشد. بلینکن در تلاش است تا با گفتوگوهایی با مقامات اسرائیل، روند جنگ را متوقف و از گسترش آن به لبنان جلوگیری کند.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
کاهش تقاضای نفت در چین که بهعـنــوان یکی از بـزرگتـرین مصرفکنندگان نفت در جهان شناخته میشود، تاثیرات عمیقی بر بازار جهانی انرژی خواهدداشت.
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد با نزدیکشدن به اوج تقاضا برای سوختهای فسیلی باید شاهد ظهور عصری نو بهنام «عصر برق» باشیم. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد؛ جهان در آستانه عصری نو بهنام «عصر برق» قرار دارد و تقاضا برای سوختهای فسیلی تا پایان دهه به اوج خود میرسد، به این معنا که مازاد عرضه نفت و گاز میتواند جهان را به سمت سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای سبز هدایت کند، بااینحال در گزارش سالانه چشمانداز انرژی جهان، آژانس بینالمللی انرژی سطح بالایی از تردید را بهدلیل تنشها در خاورمیانه، تنشهای بین مسکو و کییف و برگزاری انتخابات در کشورهایی که نیمی از تقاضای انرژی جهان را به خود اختصاص دادهاند، اعلام کرد. فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی گفت: در نیمه دوم دههکنونی، چشمانداز مازاد عرضه نفت و گاز طبیعی بسته به نحوه تحول تنشهای ژئوپلیتیک، ما را به جهان انرژی بسیار متفاوتی سوق خواهد داد.
سالانه حجم زیادی از سوخت که با تلاش شبانهروزی متخصصان و کارگران زحمتکش کشور تولید و توزیع میشود، بهدلیل اختلاف زیاد قیمت در مقایسه با کشورهای همسایه، از چرخه بومی توزیع خارج و قاچاق میشود.
دولت انگلیس تحریمهایی تازه علیه نفتکشها و کشتیهای الانجی بر روسیه وضع کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، انگلیس اعلام کرد؛ تحریمهایی را علیه ۱۸نفتکش و چهار شناور ویژه حمل محمولههای گاز طبیعی مایعشده (الانجی) روسیه اعمالکرده که بزرگترین مجموعه تحریمها علیه «ناوگان سایه» روسیه بهشمار میآید.
سخنگوی صنف جایگاهداران کشور گفت: هیاتوزیران طی مصوبهای حقالعمل جایگاههای سوخت فرآوردههای نفتی و سیانجی را ۴۰درصد افزایش داد. این رقم با احتساب مالیات ارزشافزوده است و پس از ۷ ماه تاخیر انجام شد. رضانواز در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: با این مصوبه تغییری در قیمت سوخت رخ نمیدهد و این میزان افزایش پایینتر از محاسبات کارشناسی و عدد مدنظر صنف جایگاهداران بودهاست. وی افزود: امیدواریم از اول آبانماه شاهد اجراییشدن این افزایش و پرداخت مطالبات جایگاهها باشیم.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
دونالد ترامپ در حالحاضر بیشترین کمک مالی را از صنعت نفت و گاز در مقایسه با مراحل مشابه کمپینهای قبلی خود دریافت کردهاست. این کمکها که طی ۶ماه گذشته پس از درخواست مستقیم ترامپ از مدیران اجرایی صنعت نفت به مبلغ یکمیلیارد دلار آغاز شد، با وعده لغو مقررات زیستمحیطی در صورت انتخاب مجدد وی همراه بود.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
رئیس خزانه بریتانیا میگوید؛ تصمیم کاهش هدفمند سرمایهگذاری بر انرژیهای کمکربن، با هدف حفاظت از مشاغل و سرمایهگذاریهای مرتبط با صنعت نفت، پس از نگرانیهای مطرحشده توسط فعالان و کارشناسان این صنعت، اتخاذ شدهاست. به نوشته گاردین، وزارت خزانهداری انگلستان با وعده حفظ روند سرمایهگذاری در پروژههای کمکربن و با هدف حفاظت از مشاغل و کاهش گسترش مالیات بر درآمدهای بادآورده در بخش انرژی، بهدنبال خنثیسازی و تقلیل اختلافات با صنعت نفت و گاز دریای شمال است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش بر نقش کلیدی بخشخصوصی در افزایش تولید فرآوردههای نفتی تاکید کرد. به گزارش «شانا» محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با تاکید بر اهمیت حمایت از بخشخصوصی برای سرمایهگذاری در صنعت پالایش و پخش گفت: بخشخصوصی میتواند با ورود به این حوزه، نقشی مهمی در افزایش تولید فرآوردههای نفتی ایفا کند.
منابع تجاری و تحلیلگران اعلام کردند؛ ازسرگیری صادرات نفت لیبی بر بازار اروپا و قیمتهای نفت تاثیر گذاشتهاست. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، منابع تجاری و تحلیلگران اعلام کردند پس از کاهش صادرات نفت لیبی به پایینترین سطح در چهار سالاخیر بهدلیل بحران سیاسی مربوط به بانکمرکزی این کشور، ازسرگیری صادرات نفت لیبی سبب مازاد عرضه در اروپا شده و این موضوع فروشندگان رقیب را به کاهش قیمتها سوق دادهاست.
رئیس هیاتمدیره کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران عرضه سوخت کشور با بیان اینکه نرخ کارمزد فروش این صنف همچنان بر اساس تعرفه سالگذشته است، گفت: این موضوع در کنار افزایش نرخ تورم باعث سختی کار بهویژه تامین قطعه و لوازم یدکی شده بهطوریکه اکنون جایگاههای عرضه سوخت در آستانه تعطیلی و ورشکستگی هستند.
دنیای اقتصاد - حمید ملازاده:
افزایش فشار بر پالایشگاههای اروپایی در سالهای اخیر به موضوعی چالشبرانگیز برای صنعت نفت تبدیل شدهاست. این بخش که قبلا بهعنوان یک سپر دربرابر نوسانات قیمت نفت عمل میکرد، اکنون به معضلی جدی برای شرکتهای تولید سوختهای فسیلی تبدیل شدهاست. پالایشگاهها که در مواقع کاهش قیمت نفت بهعنوان یک پشتیبان عملکرده و از شرکتهای نفتی حمایت میکردند، در حالحاضر با کاهش حاشیههای سود و کاهش تقاضا روبهرو هستند. بهعبارت ساده پالایشگاهها اکنون با بحران دوگانه افت سودآوری و کاهش تقاضا برای محصولات خود دستوپنجه نرم میکنند. این وضعیت زمانی به اوج خود رسیدکه شرکتهایی مانند توتالانرژیز فرانسه و شرکت بریتانیایی بیپی اعلام کردند؛ حاشیه سودشان سیر نزولی داشتهاست.
گروه بازار نفت: بهای نفتخام برنت روز جمعه ۱۸ اکتبر حدود ۷۴ دلار به ازای هر بشکه معامله شد و در آستانه بزرگترین کاهش هفتگی خود طی بیش از یک ماه قرارگرفت. این کاهش عمدتا به دلیل نگرانیها در مورد چشمانداز تقاضا و احتمال بروز مازاد عرضه جهانی بود. اخیرا آژانس بینالمللی انرژی (IEA) پیشبینیهای خود را کاهش داده و از احتمال وقوع مازاد عرضه خبر دادهاست.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه تکلیف قانون برنامه هفتم پیشرفت، افزایش تولید بنزین به روزانه ۱۲۹میلیون لیتر است، اعلام کرد: تمرکز بر افزایش تولید فرآورده باکیفیت با بهرهگیری از ظرفیت پالایشگاههای موجود و تکمیل طرحهای اولویتدار که پیشرفت بالاتری دارند، در دستور کار شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است تا بتوانیم به هدفگذاری قانون برنامه دستیابیم.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از انتقال ماهانه بیش از ۲۱میلیارد مترمکعبی گاز به مبادی مصرف کشور خبر داد و گفت: روزانه ۲۱میلیون مترمکعب گاز بهعنوان سوخت به پالایشگاههای نفت اختصاصداده میشود که در فصل سرد سالاین رقم به ۲۴میلیون مترمکعب میرسد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
طبق گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، بازار جهانی نفت در سالآینده میلادی با مازاد عرضه قابلتوجهی روبهرو خواهد بود. این آژانس اطمینان داده که در صورت بروز هرگونه اختلال در تامین نفت از ایران، آماده اقدام متناسب با شرایط خواهد بود. بهای نفت در هفتههای اخیر به دلیل نگرانی سرمایهگذاران از احتمال واکنش اسرائیل به حملات موشکی ایران افزایش یافتهاست. ایران بهعنوان یکی از صادرکنندگان بزرگ نفت و عضو اوپک، در کانون توجه قرار دارد و وضعیت این کشور بهعنوان یکی از عوامل کلیدی در تعیین قیمتهای جهانی نفت محسوب میشود.
سیتیبانک پیشبینی کرد؛ احتمال اختلال در عرضه خاورمیانه میتواند قیمت نفتخام را به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه برساند. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، سیتیبانک پیشبینی خود درباره قیمت نفت برای سه ماه چهارم سال۲۰۲۴ میلادی و سه ماه نخست سال۲۰۲۵ افزایش داد و به افزایش احتمال تشدید تنشها و بهدنبال آن احتمال اختلال در عرضه اشاره کرد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تسریع تکمیل طرحهای نیمهتمام صنعت پتروشیمی را از اولویتهای اصلی وزارت نفت برشمرد و گفت: کلید توسعه و افزایش تراز تجاری و صادرات در بهرهبرداری بهموقع از طرحهای پتروشیمی است.
تازهترین گزارش دبیرخانه اوپک نشان میدهد ایران میان کشورهای عضو اوپک بیشترین افزایش تولید نفت را در ماه سپتامبر (شهریور-مهر) به خود اختصاصداده و درحالیکه مجموع تولید نفت اعضای اوپک ۲.۳درصد کاهش داشته، تولید نفت ایران در ماه گذشته میلادی رشدی ۰.۶درصدی را ثبت کردهاست.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در شرایطی که تحریمهای سختی به دلیل جنگ اوکراین بر روسیه تحمیلشده، این کشور توانسته با خلاقیت و ابتکار عمل، ناوگان حمل نفت و گاز خود را به طرز فوقالعادهای توسعه دهد. در طول یک سالگذشته، تعداد نفتکشهای روسی نزدیک به ۷۰درصد رشد داشته و صادرات نفت از این طریق به طرز چشمگیری افزایش یافتهاست. این رشد نشاندهنده توانایی روسیه در تطبیق با شرایط سخت و تغییر در مسیرهای تجاری بهمنظور دورزدن تحریمها است.
دنیای اقتصاد - پیمان قناعتیفرد:
بازار جهانی نفت در ماههای اخیر نوسانات بسیاری را تجربه کردهاست. از افت شدید قیمت گرفته تا تغییرات غیرمنتظره در سمت تقاضا و عرضه، در حقیقت این صنعت با چالشهای بیشماری دستوپنجه نرم میکند. آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی(IEA)، تاکید میکند که بازار انرژی، دورهای از تلاطم قابلتوجه را تجربه میکند که ناشی از عوامل کلان اقتصادی و ژئوپلیتیک است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه پتروشیمیها در حوزه کاهش انتشار کربن ۴میلیارد دلار سرمایهگذاری کردهاند، تصریح کرد: باید به برندسازی در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی توجه بیشتری شود.
پنجمین نشست بلندپایه مشترک سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) در حوزه انرژی با تاکید بر اهمیت جایگاه نفت و گاز در رفاه و پیشرفت بشر تاکید کرد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در سال۲۰۲۴، هشت توفان سهمگین سواحل جنوبی ایالات متحده را درهم کوبیدند و خسارات جدی بر پیکره صنعت نفت و گاز این کشور وارد کردند. خلیجمکزیک که قلب تولید نفت و گاز آمریکا است و نزدیک به ۱۴درصد از تولید نفتخام کشور و حدود ۵۰درصد از ظرفیت پالایش نفت را تامین میکند، در مرکز این بحران قرار داشت.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با تاکید بر نقش کلیدی صنعت انتقال نفت در کمک به رفع ناترازی سوخت، با اشاره به اهمیت خط لوله جدید ۲۶ اینچ بندرعباس-سیرجان-رفسنجان در زمینه سوخترسانی، از بهرهبرداری این خط لوله تا نیمه دوم مهرماه امسال خبر داد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پیامی با تاکید بر اهتمام فعالان صنعت پتروشیمی برای سرمایهگذاری در این صنعت بیان کرد: صنعت پتروشیمی با برنامهریزیهای انجامشده، همسو با فرامین مقاممعظم رهبری برای رشد ۸درصدی در اقتصاد، سالانه ۸درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد خواهدداشت.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیشبینی کرد؛ با رسیدن تقاضای گاز طبیعی به بالاترین سطح در سال۲۰۲۴ میلادی تولید این سوخت پاک در ایالاتمتحده کاهش مییابد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا در چشمانداز کوتاهمدت انرژی خود اعلام کرد؛ تولید گاز طبیعی ایالاتمتحده در سال۲۰۲۴ کاهش مییابد، درحالیکه تقاضا به بالاترین حد خود میرسد.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
در حالحاضر جهان بهسرعت بهسوی کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر پیشمیرود. کشورهای مختلف برای رسیدن به اهداف زیستمحیطی و دستیابی به توسعه پایدار، سیاستهای متفاوتی را درپیش گرفتهاند. در این میان، هند بهعنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان انرژی، همزمان با تلاش برای گذار به انرژیهای پاک، بهدنبال افزایش تولید داخلی نفت است تا از فرصتهای باقیمانده در بازار جهانی نفت حداکثر بهرهبرداری را داشتهباشد. این کشور که رتبه سوم مصرفکننده بزرگ نفت در جهان را دارد، ۸۰درصد از نیاز نفتی خود را از طریق واردات تامین میکند. این حجم از وابستگی به واردات باعثشده تا دهلینو بهشدت تحتتاثیر نوسانات قیمت جهانی نفت قرار گیرد. علاوهبر این، افزایش بهای طلایسیاه و سایر سوختهای فسیلی به دلیل تنشهای ژئوپلیتیک مانند جنگ روسیه و اوکراین و تنشهای خاورمیانه، فشارهای مالی زیادی به اقتصاد هند وارد کردهاست.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه شرایط کشور ایجاب میکند که از سیاستهای غیرقیمتی برای کنترل و مدیریت مصرف سوخت بهره بگیریم، اظهار کرد: یکی از مهمترین برنامههایی که در این دوره از مدیریت بر آن تاکید میکنیم، متنوعسازی سبد سوخت با استفاده از سیانجی است که همه ارکان پالایش و پخش برای انجام این موضوع بسیج میشوند.
دنیای اقتصاد -پیمان قناعتیفرد:
صنعت برق چین عامل اصلی افزایش انتشار گازهای گلخانهای از نوع SF۶ است که عمدتا به منظور عایقسازی خطوط برق استفاده میشود. با استناد به مفاد ماده۴ موافقتنامه پاریس در سال۲۰۱۵، کشورها همسو با هدف حفظ گرمایش جهانی کمتر از ۲درجه سانتیگراد تا پایان قرن حاضر، موظف خواهند بود هر پنج سال یکبار، «سند مشارکت معین ملی» خود را بهروز و به دبیرخانه کنوانسیون جهانی تغییر اقلیم ارائه کنند.
دنیای اقتصاد -حمید ملازاده:
روسیه که سالها بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و گاز در جهان شناخته میشد، اکنون با چالشهای اساسی مواجه شدهاست. با توجه به نوسانات بازارهای جهانی و تاثیرات ژئوپلیتیک، وابستگی بیش از حد این کشور به درآمدهای حاصل از انرژی های فسیلی دیگر پایدار نیست.
دنیای اقتصاد - پیمان قناعتیفرد:
فعالان حوزه انرژی، راهبردی قانعکننده برای پذیرش فناوریهای پاکتر و اتخاذ شیوههای پایدار در صنعت نفت و گاز، بهمنظور کاهش موثر انتشار کربن و در عینحال حفظ نقش حیاتی سوختهای فسیلی در بازار جهانی انرژی، مطرح کردهاند. ایده اصلی، طی یک وبینار با عنوان «انتقال انرژی به دور از گازهای گلخانهای، نه نفت و گاز» مطرح شد.
فلسفه ایجاد پالایشگاههای فراسرزمینی، نوعی سرمایهگذاری و فروش نفت بهصورت محصولات فرآوریشدهاست. برخی کشورهای نفتی، وارد این عرصه شده و نتایج قابلتوجهی هم دریافت کردهاند. با این روش میتوان از فروش نفتخام کشور جلوگیری کرد، ضمن اینکه وزارت نفت، صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها را نیز دنبال میکند.
گروه بازار نفت:
بهای نفتخام برنت روز جمعه ۱۱اکتبر حدود ۷۹دلار در هر بشکه معامله شد و برای دومین هفته متوالی روند صعودی را تجربه کرد. این افزایش به دلیل خطرات فزاینده اختلالات عرضه رخدادهاست.