شماره روزنامه ۶۰۴۰
|

  • تنگنای زیرساختی توسعه معدن

    دنیای اقتصاد: بررسی وضعیت معدن و صنایع معدنی در دو دهه اخیر حاکی از آن است که این بخش، به‌رغم داشتن رتبه پنجم ذخایر غنی معدنی در جهان و زیرساخت‌های بالا، به‌دلیل مشکلاتی چون نبود زیرساخت‌های انرژی گاز و برق، جاده‌سازی، روابط بین‌المللی آزاد، لزوم استفاده از سامانه ارز نیمایی برای تجارت، نبود تکنولوژی‌های لازم، محدودیت در واردات ماشین‌آلات معدنی و... از وضعیت خوبی برخوردار نیست و میزان صادرات معدنی در سال۲۰۱۹، ۱۷.۶میلیارد دلار بوده است که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ترتیب به ۲.۶۶ و ۲.۱۹میلیارد دلار سقوط کرده و پس از آن نیز شریط رو به بدتر شدن حرکت کرده است.
  • ثمره برجام برای تولید و تجارت

    دنیای اقتصاد: برجام خدمت بود یا خیانت؟ این محور مناظره نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری در عصر دوشنبه بود. برخی از کاندیداها اعتقاد داشتند که برجام توافق خوبی نبود و اثر قابل‌توجهی بر اقتصاد ایران نداشت، بااین‌حال مسعود پزشکیان، بازرگانان و فعالان بخش‌خصوصی را افراد مناسب برای قضاوت در مورد برجام دانست و تاکید کرد که برای داشتن درک مناسب از کارکرد برجام باید از اعضای اتاق‌های بازرگانی سوال کرد.
  • تجارت؛ فراتر از جنگ‏‏‏‌ها

    اتاق بازرگانی مشترک آمریکا در آلمان با هدف حمایت از تجارت و سرمایه‌گذاری بدون محدودیت بین ایالات‌متحده و آلمان و ترویج محیط کسب‌وکار سالم و باز، بین دو کشور ایجاد شده‌است. AmCham Germany منافع کسب‌وکارها و شرکت‌های آمریکایی مستقر در آلمان و ایالات‌متحده را دنبال می‌کند و از اعضای آلمانی خود که بسیاری از آنها سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجهی در ایالات‌متحده دارند، در مجامع اقتصادی مختلف نمایندگی می‌کند.
  • خرید تضمینی گندم از ۵.۱ میلیون ‌تن گذشت

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی از گذشت خرید تضمینی گندم کشور از ۵.۱ میلیون‌تن خبر داد و گفت: تاکنون ۴۱.۲هزار‌میلیارد‌تومان پول گندمکاران پرداخت شد.
  • تعهد ارزی؛ پاشنه آشیل تجارت

    دنیای‌اقتصاد: اعضای کمیته ارزی اتاق ایران در تازه‌‌‌‌‌ترین نشست خود ناکافی‌بودن مهلت ۹ماهه برای رفع تعهد ارزی واردات مواد اولیه تولید به‌ویژه آن بخش از محصولاتی که تحریمی هستند را مورد‌توجه قرار داده و مقرر کردند این مساله را از سوی شورای گفت‌‌‌‌‌وگو پیگیری کنند و زمینه افزایش مهلت رفع تعهد ارزی برای این بخش از کالاها را فراهم سازند.
  • قوانین مالیاتی دقیق و شفاف اجرا شود

    دنیای اقتصاد: رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قم با اشاره به قانون مالیات ‌ارزش‌افزوده و مشکلاتی که برای بخش‌خصوصی ایجاد‌کرده‌است، گفت: قانون مالیات‌ارزش‌افزوده مشکل دارد زیرا تولیدکننده کالای خود را به‌‌‌‌‌ظاهر به‌صورت نقد به‌فروش می‌رساند اما با توجه به شرایط رکود در بازار هزینه را اقساطی یا مدت‌‌‌‌‌دار دریافت و برای اینکه در دفاتر با مشکل مواجه نشود، در سامانه نقد ثبت می‌کند.
  • ضرورت تک‌‌‌‌نرخی‌شدن ارز برای حل مشکلات تولید

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق تبریز در رابطه با مشکلات ناشی از سهمیه‌‌‌‌بندی ارزی کالاهای وارداتی و نحوه تخصیص ارز با تاکید بر اینکه ما وارد رکود تورمی شده‌‌‌‌ایم از نحوه سهمیه‌‌‌‌بندی کالا و نحوه تخصیص ارز در شرایط فعلی انتقاد کرد. به گزارش اتاق ایران‌آنلاین، یونس ژائله در صد و سومین جلسه شورای گفت‌‌‌‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان آذربایجان‌شرقی، افزود: شاید لازم باشد کارشناسان وزارت صمت خود را برای مدتی جای تولیدکننده بگذارند و ببینند این فرآیند ۲۸ مرحله‌‌‌‌ای تخصیص ارز چه بلایی سر صادرکننده آورده است.
  • رشد کم‌رمق تولید

    دنیای اقتصاد: تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی اگرچه در اردیبهشت‌ماه با افزایش همراه بوده است، اما بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که رشد میانگین متحرک شاخص تولید همچنان کاهشی است. فروش بنگاه‏‏‌ها نیز اگرچه در دومین ماه سال با اندکی بهبود همراه بوده؛ اما بحران تقاضا و افت فروش همچنان بسیاری از بنگاه‏‏‌ها را با مشکل روبه‌رو کرده و از همین رو رو رشد کم‌رمق اردیبهشت‌ماه نتوانسته است به کاهش هزینه متوسط و سود شرکت‌ها منجر شود. کارشناسان بی‏‏‌توجهی به مولفه‏‏‌هایی همچون اقتصاد مقیاس واحدهای تولیدی و صنعتی و عدم‌ایجاد و گسترش سهم بازار را از جمله دلایل حاشیه سود پایین بنگاه‏‏‌ها عنوان می‌کنند.
  • معمای رشد بالا و حاشیه سود کم

    امیررضا انگجی / پژوهشگر توسعه
    دنیای اقتصاد: در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، شاخص تولید و فروش رشته‌فعالیت‌‌‌های خودرو و قطعات کاهش ۹ و ۲۳.۴درصدی داشته است. همچنین، شاخص تولید و فروش رشته‌فعالیت‌‌‌های شیمیایی به‌جز دارو نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۸ و ۱۲.۸ درصدی داشته است. این بخشی از گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی است. آنچه اهمیت دارد، فهم این موضوع است که چرا بنگاه‌‌‌های تولیدی و صنعتی در ایران با حاشیه سود کم و ضرر به فعالیت ادامه می‌دهند. علت بهره‌‌‌وری پایین بنگاه‌‌‌ها چیست و چرا صنایع روز به‌ روز رو به افول می‌‌‌روند؟
  • رشد ۳ درصدی تولید برق نیروگاه‏‏‌های کشور

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه تولید روزانه نیروگاه‌‌‌های حرارتی از مرز ۱.۱میلیون مگاوات ساعت انرژی عبور کرده است، گفت: تولید برق این واحدها در سه‌ماهه نخست امسال با رشد ۳درصدی نسبت به سال گذشته به ۹۰میلیون مگاوات ساعت رسید.
  • احیای ۴۵۰۰ واحد صنعتی راکد در دولت سیزدهم

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اهتمام رئیس‌جمهور شهید بر احیای واحدهای راکد، گفت: تاکنون نزدیک به ۴‌هزار و ۶۲۷واحد صنعتی در دولت سیزدهم احیا شده و این فرآیند و نهضت همچنان ادامه دارد.به گزارش «ایرنا»، عباس علی‌‌‌آبادی، در مراسم افتتاح و بهره‌‌‌برداری همزمان از ۲۶طرح تولیدی، صنعتی و معدنی وزارت صمت در ۱۰استان کشور، بیان کرد: تعداد ۱۲۵طرح بزرگ آماده افتتاح داریم.او افزود: رقمی معادل ۲۳۸‌هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شده که برای مردم تبعات بسیار خوبی خواهد داشت و موجب ایجاد نزدیک به ۳۰‌هزار شغل می‌شود.
  • ۱۰ پرسش فعالان اقتصادی از نامزدها

    دنیای اقتصاد: تنها چند روز به انتخابات باقی ‌مانده‌است و کاندیداهای ریاست‌جمهوری تلاش دارند تا رای‌دهندگان را قانع کنند که سکاندار کارآمدی برای مهم‌ترین کرسی اجرایی کشور خواهند بود. در این بین کاندیداها روز یکشنبه را به تعامل با فعالان بخش‌خصوصی اختصاص‌داده بودند؛ قالیباف و پزشکیان به فاصله چند ساعت به اتاق ایران رفتند و با اعضای پارلمان بخش‌خصوصی دیدار و گفت‌وگو کردند. همچنین پزشکیان و پورمحمدی به مجمع کارآفرینان ایران رفتند تا شنونده دغدغه‌های جمعی از تولیدکنندگان باشد. فعالان بخش‌خصوصی در نشست روز گذشته اتاق بازرگانی ایران ۱۰پرسش اساسی در مورد اقتصاد و تجارت ایران مطرح کردند. سوالاتی که برخی از آنها با پاسخ صریح نامزدها مواجه شد، بااین‌حال مهمانان اتاق ایران در پاسخ به برخی دیگر از سوالات مسیر کلی‌گویی و ابهام را در پیش گرفتند.
  • پارادایم شیفت از نفت به تولید

    دنیای اقتصاد: سیاستگذاری بلندمدت و کلان اقتصادی به‏‌منظور تغییرات ساختاری در اقتصاد ایران، تقریبا در تمامی دولت‏‌های گذشته، با ناکامی مواجه بوده و آنچه بر فضای غالب سیاستگذاری حاکم است، سیاستگذاری‏‌های مناسبتی و اقتضایی بوده است. به عبارتی فعالان اقتصادی یا به دلیل وابستگی اقتصاد به نفت، در معرض شوک‏‌های خارجی قرار داشته‌اند یا به دلیل نبود برنامه‏‌ای هدفمند و قابل‏‌اجرا، در معرض تصمیمات خلق‏‌الساعه قرار دارند؛ فضایی که قربانی اصلی آن، تولید و درنتیجه اشتغال و رفاه عمومی است.
  • معجزه صادراتی صنایع سبک

    دنیای اقتصاد-میثم قریشی: در زمان اصلاحات اقتصادی پهلوی دوم در ایران بیش از ۷۰‌درصد جمعیت کشور در مناطق روستایی زندگی می‌کردند و کشاورزی بخش بزرگی از تولید ناخالص کشور را تشکیل می‌داد. توسعه اقتصادی ایران به طرف صنایع سنگین روسی رفت و با ورود کارخانه‌های فولاد، پتروشیمی، ‏‏‏‌ سیمان و ماشین‏‏‏‌سازی، فصل جدیدی در اقتصاد کشور آغاز شد. مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها تشدید شد و جمعیت نیروی کار حاشیه‏‏‏‌نشین شهری رو به افزایش گذاشت. از آن تاریخ واردات کالای کشاورزی روندی روبه‌رشد پیدا کرد و وابستگی به کالاهای اساسی وارداتی کشور را با بحران کسری تراز تجاری سالانه مواجه کرد. تجارت کالای صنعتی سنگین به دلیل کیفیت پایین و بهای تمام‌شده بالا، به‌صرفه نبود و اصلاحات اقتصادی به چالش کشیده شد و تا امروز کشور را در دام خود نگه داشته‌است. برای آسیب‏‏‏‌شناسی علل این موضوع و بررسی عبرت‏‏‏‌های تاریخی به سراغ مطالعه کشورهای درحال‌توسعه مشابه ایران رفتیم و اقتصاد چین را برای تجزیه و تحلیل انتخاب کردیم.
  • تعرفه آب مشترکان پرمصرف و بدمصرف پلکانی محاسبه می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به پیشبرد برنامه منابع و مصارف آب برای عبور بدون تنش از تابستان جاری، گفت: تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف و بدمصرف در راستای مدیریت منابع آبی اعمال می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر