شماره روزنامه ۶۱۴۶
|

ویژه‌نامه اصفهان

  • ریسباف؛ احیای یک‌رویا

    سال‌هاست که بر سر بازآفرینی ریسباف و یا تغییر کاربری آن مباحثی در میان است. کارخانه‌ای که در سال ۱۳۱۱ با مشارکت جمعی از سرمایه‌داران در اصفهان راه‌اندازی شد پس از تعطیلی فعالیت، هم در سال ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسید؛ و امروز به‌عنوان مهم‌ترین میراث صنعتی اصفهان، شناخته می‌شود، اما سردرگم در میان تصمیم‌گیری‌های ارگان‌های مختلفی مانده که هرکدام موانعی را برای تعین تکلیف این کارخانه پر قدمت و ارزشمند به وجود می‌آورند.
  • شهر زندگی در شیشه خیال

    علی قاسم‌زاده که امروز شهردار اصفهان است، کلیدواژه‌ای دارد با عنوان شهر زندگی! او می‌گوید: «اصفهان شهر زندگی» شهری است که الگوهای ارتباطی مبتنی بر رعایت حق حریم و حقوق انسان‌ها باشد، قاسم‌زاده که نامش باسابقه فرهنگی‌اش گره‌خورده و در میان نخبگان به سخن‌دانی شهره است در میان اظهارات به نسبت طولانی و مملو از ارجاعات کلامی‌اش نشان داده که می‌خواهد واعظ کلیدواژه شهر زندگی برای اصفهان باشد، او مدام در هر فرصتی سعی کرده پرنسیب شهردار اخلاق مدار را همپوشان باپرستیژ شهرداری عمل‌گرایی نشان دهد که به‌زعم جناب شهردار قرار است نهادی اجتماعی، فراگیر، خدمت رسان و مهم‌تر از همه شفاف و عمل‌گرا باشد، قاسم‌زاده در کلام از شهرداری شیشه‌ای سخن می‌راند و تلاش می‌کند با انجام اقداماتی مانند تکمیل پروژه صدور الکترونیکی پروانه ساختمان، بر سرمایه اجتماعی اندک این نهاد عمومی در ذهن نخبگان و شهروندان اصفهان بیفزاید، سرمایه‌ای که گاهی با عملکرد بعضی کارکنان یا صاحبان نفوذ در این نهاد کاهش می‌یابد.
  • دولت، تصمیم ساز همیشگی

    تشکل‌ها در هر اقتصاد توسعه‌یافته‌ای بازوی حرفه‌ای و مشاور دولت‌ها هستند. تشکل‌گرایی یعنی دولت بدون مشورت افراد متخصص و کارشناس در حوزه‌های مختلف، تصمیم نگیرد.امروز هرچند جلسات گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت تشکیل می‌شود اما باید پرسید چند درصد تصمیمات دولت با مشورت بخش خصوصی کشور انجام می‌شود؟ بزرگ‌ترین برونداد این جلسات حل‌وفصل بخشی از مشکلات اقتصادی بخش خصوصی بوده که آن‌هم به کمال نبوده! استانداران اصفهان به‌عنوان رییس این جلسات باید اعلام کنند که تا امروز چند درصد از تصمیمات اقتصادی و صنعتی استان با همکاری تشکل‌ها، اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی اصفهان گرفته‌شده و اگر چنین نشده باید توضیح دهند که کارشناسان بخش خصوص تخصص نداشته‌اند، اتاق بازرگانی به وظایفش عمل‌نکرده یا دولت همراهی آن‌ها را نپسندیده است؟
  • واردات در قبال صادرات، راهکار تأمین پنل‌های خورشیدی

    در هفدهمین جلسه کمیسیون انرژی،صنایع پالایشی و پتروشیمی اتاق بازرگانی اصفهان مباحث مربوط به تضمین و خدمات پس از فروش، تامین تجهیزات به ازای واردات و تامین نقدینگی مهم‌ترین محدودیت‌های توسعه انرژی‌های تجدید پذیر در کشور عنوان شد.
  • منشا ذهنی تصمیمات ناسازگار

    به نظر می‌رسد یکی از اشتباهات بسیار رایج و البته تاثیر گذار در تصمیم‌گیری استراتژیک برخی از مدیران ما، مدل زدگی و اعتماد بیش‌ازحد به روش‌ها و الگوهای تحلیلی است که در قالب کتاب‌های مدیریتی با بیان‌هایی انگیزاننده و جذاب و با ذکر مثال‌های متعدد به مدیران عرضه می‌شود، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد که پیروی مطلق از این توصیه‌ها می‌تواند برای بنگاه‌های اقتصادی ریسک شکست را به همراه داشته باشد.
  • صادر کنید تا زنده بمانید

    اگر نمی‌توانید کالایی را صادر کنید، آن را نسازید! این گزاره را بسیار شنیده‌اید، معنایش چیست؟ یعنی اگر همکارتان در کارگاه شیشه‌گری‌اش یکدست لیوان دسته‌دار ساخته تا همشهریان چای دوست که کارشان از استکان گذشته، لیوان پشت لیوان چای و دم‌نوش بنوشند اما لیوانش آن‌قدر که بتوان آن را صادر کرد، زیبایی و کیفیت ندارد باید ساخت آن را متوقف کند و عطای بازار داخلی را به لقای آن ببخشد؟ حرف سنگینی است، کارگاه دوست شما چند کارگر دارد، مالیات می‌دهد، شیشه خام تولید داخل را هم می‌خرد و یکدست لیوان دسته‌دار شفاف را نهایتا دستی ۴۰ هزار تومان به عمده‌فروش خیابان عبدالرزاق می‌فروشد، همین‌طوری هم اموراتش می‌گذرد، کارگرش نان می‌خورد و بالاخره از این ستون تا آن ستون فرج است! اما چرا باید خط این لیوان فرضی را تعطیل کند؟ بیایید سری بزنیم به عبدالرزاق تا بهتر متوجه اوضاع شویم؛ آقا ناصر قبلا یک مغازه دودهنه شیشه و بلور داشت که در یک‌گوشه آن می‌توانستید استکان، لیوان و بشقاب شیشه‌ای پیدا کنید و یک‌طرفش هم چینی و بلور خارجی، مثلا آن چینی‌های گل قرمزی که در خانه همه مادرها و مادربزرگ‌ها پیدا می‌شد، اما حالا همین آقا ناصر را بیاوببین! انگار گالری شیشه و بلور دارد، اگر تعادلت را از دست بدهی و به یکی از ویترین‌هایش بخوری، کمِ کم باید چهار پنج میلیون تومانی خسارت می‌دهی، اینجا تا چشم کار می‌کند بلور ترک و آرکوپال فرانسوی و مانند آن ریخته، جنس چینی هم (کشور دوست چین را می‌گویم) الی‌ماشاءالله.
  • شهرداری اصفهان هوشمند می شود

    معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان از شناسایی ۳۲۸ ساختمان ناایمن در اصفهان بعد از حادثه متروپل خبر داد و گفت: ۱۰۰ ساختمان با درصد بالای ناایمنی در اولویت قرار گرفتند که برای برخی از این ساختمان‌ها دستور پلمب و اصلاح صادر شده است. وحید مهدویان در نشستی با حضور خبرنگاران برگزار شد، با اشاره به سابقه ۱۸ ساله فعالیت خود در شهرداری، اظهار کرد: پس از پیشنهاد مسوولیت معاونت شهرسازی شهرسازی معماری شهرداری در برنامه‌ای که به شهردار اصفهان ارائه دارم ۸ محور اصلی و ۶ اولویت برای این معاونت اعلام کردم.
  • تشکل ها و مشارکت اجتماعی

    مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان گفت: زمان صدور مجوز برای تشکل‌های مردمی استان به ۲ ماه و حداکثر ۲ ماه و نیم کاهش یافت. به گزارش دنیای اقتصاد مسعود مهدویان فر، شنبه در نشستی خبری به مناسبت «روز تشکل‌ها و مشارکت‌های اجتماعی» گفت: پیشتر، این مدت حدود پنج ماه بود که با اقدامات صورت گرفته، کاهش یافت. او اضافه کرد: در استان اصفهان، یک هزار و ۸۰۰ مجموعه سازمان مردم‌نهاد مشتمل بر خیریه و غیر خیریه مشغول فعالیت هستند که ۷۵۰ مجوز آن‌ها مربوط به خیریه‌هاست. مدیرکل اجتماعی استانداری اصفهان تصریح کرد: سه هزار کانون فرهنگی مساجد، پنج هزار و ۵۰۰ تشکل دینی و مذهبی، سه هزار پایگاه بسیج و ۲ هزار و ۵۰۰ گروه جهادی و ۵۰۰ مرکز نیکوکاری به‌عنوان دیگر مراکز با محوریت کار مردمی، خدمات مختلف را ارائه می‌دهند.
  • شهر عصبی

    حال روح و روان جامعه ایران خوب نیست؛ آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که ۲۳.۴ درصد جامعه (حدود یک نفر از هر ۴ نفر) از اختلالات روان رنج می‌برند و ۱۲ درصد مردان و ۱۶ درصد زنان کشور مبتلابه افسردگی هستند و این آمارها در شهری همچون تهران با بیش از ۱۰ میلیون نفر جمعیت جدی‌تر است آن‌چنان‌که پایتخت با بیشترین آمار نزاع و درگیری (که منجر به ثبت پرونده شده) در کشور روبه‌روست و طبق آمارهای رسمی پزشکی قانونی در ۵ ماهه ابتدایی امسال بیش از ۴۶ هزار مورد بوده است.
  • سیل هندی کشاورزی اصفهان را برد

    اقیانوس هند در اصفهان جاری شد ولی به‌جای نجات زمین‌های خشکیده، محصولات کشاورزی و تولیدات دامی در چنگال مونسون گرفتار شدند. سیلاب تابستانه اما خانه‌ها، روستاها،پل‌ها و خیابان‌های استان را هم درنوردید. ردپای سیل۹۸و وعده‌های پساسیل هرچند در خاطره‌ها مانده اما قول‌های بر زمین‌مانده سال یادشده، نتوانست سدی شود در برابر سیل هندی. کشتی سیل بر گل نشسته و دوران گذار به پساسیل نزدیک می‌شود. زیان چند صدمیلیاردی در اصفهان حاصل فقط چند ساعت بارندگی است که جبران آن به‌سادگی امکان‌پذیر نیست. هر بحران یک دوران استقرار دارد و یک دوران گذار. پسا بحران اما مرحله ایست که باید در آن زخم به‌تدریج بهبود یابد و شرایط به‌گونه‌ای تغییر کند که تهدیدهای آینده به حداقل برسد. ایران بحران‌های مختلف و ریزودرشتی را پشت سر گذاشته که هرچند دوران گذار و استقرار را به‌خوبی گذرانده ولی در مرحله پسا بحران مانده است.
  • وداع ترجمه گر قصه های دور

    احمد گلشیری زاده ۱۳۲۵ تهران مترجم ایرانی ادبیات داستانی بود. او برادر هوشنگ گلشیری و پدر سیامک گلشیری است. احمد گلشیری تحصیلات ابتدایی را در آبادان سپری کرد و سپس به اصفهان رفت و در آنجا دوره دبیرستان را در دبیرستان ادب پشت سر گذاشت. گلشیری الفبای زبان انگلیسی را در انجمن ایران آمریکا و شورای فرهنگی بریتانیای اصفهان آموخت و آنگاه در دانشکده ادبیات اصفهان که «فؤاد فاروقی» آن را بناکرده بود، درس خواند. از میان استادانی که او برای تدریس زبان به اصفهان آورد، کریگزبی، اهل نیویورک و لُرِن، اهل انگلیس را گلشیری هیچ‌گاه از یاد نمی‌برد و از آن دو بسیار آموخت.
  • ادبیات و اقتصاد آزادی

    هدف اولیه و بنیادی علم اقتصاد، آموزش مهارت‌های کسب پول نیست، بلکه تبیین فلسفه‌ای روشن در باب کنش‌های بشری و نشان دادن درون‌مایه‌های فلسفی و هنری کردارهای آدمی است که در داد و ستد و بازار متبلور و بازنموده می‌شود. چنین دانشی به زندگی انسان معنا می‌بخشد و عناصر مشروعیت‌بخشی به آزادی او را کشف می‌کند. کتاب حاضر تلاش می‌کند گسست میان ثروت‌آفرینی و معناآفرینی را پر کند و باب همنشینی نقادانه عوالم ماده و معنا را بگشاید و امکان‌هایی تازه برای گفت‌وگوی فیلسوفانه میان اقتصاددانان، نویسندگان و هنرمندان فراهم آورد.
  • خودکفایی در طراحی و ساخت شعله‌یاب‌های صنایع نفت و گاز

    به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، مدیر عامل شرکت فناور سهند صنعت پارتیکان با بیان اینکه فعالیت اصلی این شرکت در دو حوزه طراحی و ساخت سنسورهای دما و شعله‌بین است، اظهار کرد: اتوماسیون صنعتی و ابزار دقیق، برق و الکترونیک و آشکارسازهای شعله از محصولات این شرکت است. رضا شفیقی نیاز صنایع نفت و گاز را به سیستم شعله‌یاب ضروری دانست و گفت: نیاز همیشگی به شعله در کوره و یا توربین‌ها توسط این سیستم پایش می‌شود که هیچ‌وقت خاموش نشود و این سیستم به محض قطع شدن شعله دستور توقف کار را اعلام می‌کند. وی ادامه داد: از سویی دیگر در محیط‌ها و دستگاه‌هایی که مرتبط با نفت و گاز است مانند چاه نفت و تلمبه‌خانه‌ها که نباید شعله‌ای ایجاد شود، این سیستم به محض ایجاد مشکل اعلام خطر می‌کند تا مانع آتش‌سوزی در آن محل شود. مدیر عامل شرکت فناور سهند صنعت پارتیکان با اشاره به لزوم بومی‌سازی قطعات استراتژی در این حوزه، تصریح کرد: در صورت نبود این قطعات با توقف توربین‌ها مواجه خواهیم شد که در پی آن نفت، گاز و برق هم تولید نمی‌شود. شفیقی خاطر نشان کرد: این قطعات تحریمی و های تک در این شرکت بر اساس استانداردهای جهانی ساخته می‌شود و سیستم پایش شعله در این حوزه بسیار حیاتی است و به نوعی با ایمنی و جان انسان‌ها مرتبط است.
  • ساکنان طبقه حساس

    میزان زادوولد در سال ۹۵ به یک‌میلیون و ۵۲۷ هزار نفر، در سال ۹۶ به یک‌میلیون و۴۸۰ هزار نفر و در سال ۹۷ به یک‌میلیون و ۳۶۶ هزار نفر کاهش‌یافته است. داده های آماری از سقوط پلکانی نرخ تولد در کشور حکایت می‌کنند. اما کاهش رشد جمعیت در سال گذشته مشهودتر بوده است. بعضی از کارشناسان این کاهش رشد را به صعود بسیار قوی قیمت مسکن و هزینه‌ها نسبت می‌دهند. آن‌ها معتقدند افزایش شدید قیمت مسکن در مقاطع زمانی مختلف نرخ باروری را تحت تاثیر قرار داده و در واقع ارتباط مستقیم و معناداری بین افزایش قیمت مسکن و نرخ باروری وجود دارد. اما بررسی دقیق‌تر دخل‌وخرج و هزینه‌های ضروری خانوار نشان می دهد بین نرخ باروری، سطح درآمد و میزان هزینه‌های خانوارها ارتباط معنادارتری نسبت به ارتباط بین نرخ باروری و افزایش قیمت مسکن وجود دارد؛ چراکه قیمت مسکن تنها یکی از عوامل هزینه‌بر در سبد هزینه‌ای خانوارهاست.
  • تشکیل وزارت بازرگانی پیشینه‌ای در برنامه‌های دولت سیزدهم ندارد

    ادغام و تفکیک این ۲ وزارتخانه سابقه‌ای طولانی دارد به‌طوری‌که وزارت بازرگانی از ۱۱۶ سال پیش تاکنون، ۶ مرتبه تفکیک و ۵ مرتبه ادغام‌شده است. اما نکته‌ای که وجود دارد بحث لزوم مدیریت واحد است که بر مبنای این اصل آخرین ادغام وزارتخانه‌ها اتفاق افتاد. قبل از آن متولی تولید و متولی بازار و تجارت از همدیگر منفک بود بر این اساس تصمیمات متناقضی هم اتخاذ می‌شد و مشکلاتی به وجود می‌آمد که تصمیم به ادغام گرفته شد. درواقع تشتت مدیریتی و فرافکنی مسوولان باعث یکی شدن وزارتخانه‌ها شد زیرا به‌جای پاسخگویی در هنگام نابسامانی‌ها، وزارتخانه دیگر متهم قرار می‌گرفت و در این میان تولیدکننده و مصرف‌کننده متضرر نهایی بودند. همچنین واردات بی‌رویه و نامتناسب با تولید داخلی در دهه‌ی ۸۰ بسیاری از کسب‌وکارهای کشاورزی و صنعتی را‌ نابود کرد. با این اوصاف ادغام در دهه‌ی ۹۰ انجام گرفت.
  • صنایعی کوچک ولی تأثیرگذار

    شناخت و برداشت درست از پتانسیل‌های موجود در کشور به‌ویژه صنعت با توجه به گستردگی آن بسیار مهم و کلیدی است. اگر این شناخت به‌درستی حاصل شد سیاست‌گذاری‌های دولت و نهادهای بالادستی بسیار می‌تواند در موفقیت یکی از ارکان اقتصاد کشور، یعنی صنایع تأثیرگذار باشد.
  • محصولات استاندارد ذوب آهن اصفهان، ثمره عشق و اخلاص

    مهندس ایرج رخصتی مدیرعامل ذوب آهن اصفهان با حضور در شرکت تارابگین با مدیرعامل و اعضای هیات مدیره این شرکت دیدار و گفت‌وگو کرد و از نزدیک در جریان وضعیت پروژه های این شرکت قرار گرفت.
  • مقاطع ساختمانی استاندارد ذوب آهن اصفهان پیش نیاز طرح نهضت ملی مسکن

    ذوب آهن اصفهان به عنوان تنها تولید کننده مقاطع ساختمانی استاندارد در کشور با برند دیرینه (با اطمینان بسازید) و بر پایه تولید فولاد به روش کوره بلند که ۷۰ درصد از تولید فولاد در دنیا بر همین اساس است. در این راستا پرفسور فریبرز ناطق الهی بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران،استاد نمونه در زمینه مهندسی سازه و عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله شناسی کشور،در گفت‌وگو استفاده از تیرآهن بال پهن در ساختمان را از ابعاد گوناگون مورد کنکاش قرار داده است که در ادامه می خوانید.
  • جنگ تورم و صنعت

    صنایع کوچک و متوسط یا «SMEs» همواره بخش قابل توجهی از اشتغال کل جامعه را به خود اختصاص می‌دهند. در ایران نیز سهم این صنایع از کل صنایع کشور چیزی حدود ۹۰ درصد است بنابراین می‌توان گفت واحدهای صنعتی کوچک و متوسط نقش حیاتی در توسعه اقتصاد و رونق بخشیدن به کسب‌و‌کار کشورها دارند.
  • رویکرد ذوب‌آهن اصفهان، خلق فرصت‌های ارزشمند از دل تهدیدها است

    دکتر رضا سیف الهی، فرمانده اسبق ناجا که روز پنجشنبه ۱۳ مردادماه به منظور شرکت در کنگره شهدای نیروی انتظامی به منطقه لنجان سفرکرده بود با حضور در ذوب‌آهن اصفهان ضمن دیدار و گفت‌وگو با مهندس ایرج رخصتی مدیرعامل این شرکت از خط تولید ذوب‌آهن نیز بازدید کرد.
  • محصولات ذوب‌آهن اصفهان عامل تحول صنعت ساختمان کشور

    بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان تهران در روزهای۲۱ الی ۲۴ مردادماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد و در این نمایشگاه بین‌المللی که بیش از ۸۶۰ شرکت داخلی و خارجی حضور داشتند ،ذوب‌آهن اصفهان نیز به عنوان با سابقه ترین شرکت تولید کننده مقاطع فولادی و ساختمانی کشور و همچنین تنها تولید کننده ریل درسطح خاورمیانه حضوری فعال داشت
  • خانه زیر یک میلیارد تومان در اصفهان نداریم

    دبیر انجمن انبوه‌سازان استان اصفهان گفت: اکنون با حداقل حقوق و با ۲۰ درصد اضافه‌تر آن، شاید بیش از ۱۰۰ سال طول می‌کشد که یک خانوار با پس‌انداز خود بتواند خانه‌دار شود که این میانگین در دنیا کمتر از ۱۰ سال است.
  • تحول رقابتی در بازار جهانی فولاد

    محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل فولاد مبارکه در جلسه کمیته عالی تحول این شرکت گفت: تنوع بالای سبد محصولات، نقش مهمی در حفظ جایگاه فولاد مبارکه در بازارهای داخلی و جهانی دارد، در این راستا باید تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر را گسترش دهیم و با تولید گریدهای خاص و جدید، بازارهای جدید در کشور را ایجاد کنیم.
  • مسوولیت فولاد مبارکه برای فردا

    مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان این که امروز بیشتر تولید فولاد بر اساس فولادهای تجاری است، گفت: اگر بخواهیم در بین بنگاه‌های پیشرو باشیم و در دنیای آینده بقا داشته باشیم باید به سمت محصولات جدید حرکت کنیم.
  • اجرای موفقیت‌آمیز ابَرپروژه جدید در فولاد مبارکه

    اجرای ابَرپروژه ساخت و نصب تیرکرین‌های ۳۷ متری واحد ۲۸ با هدف جایگزینی با تیرکرین‌های موجود با اتکا به دانش و تجربه کارشناسان فولاد مبارکه و با همکاری دانشگاه صنعتی و شرکت‌های پیمانکاران داخلی با موفقیت و طبق برنامه زمان‌بندی به پایان رسید.
  • کاهش مصرف گاز طبیعی در فولاد مبارکه

    تولید فولاد با کمترین میزان مصرف انرژی و حرکت در مسیر فولاد سبز دو مقوله‌ای است که در امر تولید فولاد به هم پیوند خورده‌اند و خوشبختانه از این منظر، اراده فولاد مبارکه بر مبنای تولید بیشتر با مصرف کمتر انرژی و حرکت شتابان به‌سوی تبدیل‌شدن به الگوی جهانی در کمترین میزان مصرف انرژی استوار است.
  • آینده مطلوب انرژی های تجدیدپذیر

    طبق آمارهای به ثبت رسیده طی ۳۰ سال گذشته احتیاجات انرژی جهان به مقدار فراوانی افزایش‌یافته است. در سال ۱۹۶۰ مصرف انرژی جهان معادل Gtoe۳/ ۳ بوده است. در سال ۱۹۹۰ این رقم به Gtoe۸/ ۸ بالغ شد که دارای رشد متوسط سالانه ۳/ ۳ درصد است و درمجموع ۱۶۶ درصد افزایش نشان می‌دهد. در حال حاضر مصرف انرژی جهان Gtoe/ Year۱۰ بوده و پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۲۰ به ۱۲ و ۱۴ Gtoe/ Year افزایش یابد.
  • عکس هفته - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵

    آتش در خرمن زنده رود
بیشتر