یک اقتصاددان معتقد است که احتمال ابتلای ایران به شرایطی مانند ونزوئلا کم است. هادی صالحی اصفهانی، استاد اقتصاد دانشگاه ایلینویز، در گفتوگویی با «جمعهنامه» از دلایل این ادعا سخن گفت. به عقیده صالحی، فضای سیاسی-اجتماعی به شدت دو قطبی، عدم امکان مصالحه جناحهای سیاسی و تشدید مخارج دولت و تامین آن از چاپ پول بیپشتوانه، عصارهای است که ونزوئلای کنونی را سروشکل داده است. از نظر این اقتصاددان، شرایط فعلی ایران با شاخصهای ونزوئلایی شدن فاصله زیادی دارد. هر چند از سخنان این استاد دانشگاه میتوان برداشت کرد که اقتصاد ایران نیاز به چرخش در بسیاری از حوزهها را دارد تا از وضعیت کنونی خارج شود. از نظر صالحی، اصلاح نظام بانکی و پولی در صدر فهرست اصلاحات اقتصادی و نخستین چرخش باید باشد. صالحی کاهش نرخ سود در شهریور سال گذشته را اقدامی جهت توقف بازی پانزی بانکها تحلیل کرد، در حالی که عدهای از کارشناسان مقابله با بازی پانزی را منوط به اصلاحات نظام بانکی میدانند و از اینرو، کاهش نرخ سود را بهعنوان عامل تحریک بازارهای مالی عنوان میکنند. صالحی اصفهانی در زمینه سیاستهای حمایتی دولت تاکید کرد که دولت باید در کنار این سیاستها، کنترل دیگر هزینهها و ایجاد درآمد از باب تولید را نیز در نظر گیرد. به گفته این اقتصاددان، راهی که ونزوئلا رفت دنبال کردن صرف سیاستهای حمایتی بود. درخصوص قیمت حاملهای انرژی، نظر این استاد دانشگاه اصلاح قیمتها در زمان حاضر است. صالحی به تعویق افتادن افزایش نرخ حاملهای انرژی را مترادف با تحمیل هزینههای بزرگتر به اقتصاد کشور، به محیط زیست و سلامت جامعه معنی کرده است.
طی دهه اخیر سایه تهدید غول نقدینگی بر سر اقتصاد ایران همواره در حال بزرگتر شدن بود. بخش زیادی از این رشد ناشی از جنگ قیمتی در بازار پول بود که در قالب آن برخی از بازیگران پانزی بازار پول با اعطای نرخ سود بالاتر، در عمل تعیین نرخ میکردند. به این ترتیب نرخ انبساط حسابهای بانکی بهعنوان بخش عمده نقدینگی همواره در حال افزایش و توان نظام مالی تکبازیگره در حال کاهش بود. روندی که یک چراغ هشدار برای سیاستگذار بود.
دو هفته پس از رسانهای شدن اعتراضات کارگران کارخانه نیشکر هفتتپه، معاون اول رئیسجمهور و وزیر اقتصاد قول دادند تا مطالبات معوقه این کارگران را پیگیری و رسیدگی کنند؛ کارگرانی که در اعتراض به تعویق چندماهه حقوق و دستمزد خود به مقابل فرمانداری شهرستان شوش رفتند و خواستار برگشت شرکت به بخش دولتی و پرداخت حقوق چند ماه معوقه خود شدند.
واکنشها به اظهارات رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره پولشویی این هفته با تلاش طیفی از اصولگرایان و پایداری چیهای مجلس برای سوال و طرح استیضاح ظریف وارد فاز تازهای شد. پس از آنکه وزیر امورخارجه در یک گفتوگوی تصویری از پولشویی ۳۰ هزار میلیارد تومانی برخی افراد و ایجاد فضاسازی علیه تصویب لوایح مبارزه با پولشویی پرده برداشت، موجی از واکنشها خصوصا مخالفان دولت در فضای مجازی و رسانهای کشور به راه افتاد و بهانهای شد تا منتقدان ظریف، قدمهای بلندتری برای تضعیف او بردارند.
در روزهای گذشته انتشار ویدئویی از برخورد با سه جوان نوازنده در رشت که مشغول اجرای موسیقی خیابانی هستند با واکنشهایی منفی در فضای مجازی از سوی مردم و هنرمندان مواجه شد. در این ویدئو که چند جوان را درحال نواختن ساز در رشت نشان میدهد، فردی با انداختن صندلیهای آنها و با برخوردی خشن مانع از ادامه کار آنها میشود. بلافاصله پس از دست به دست شدن این ویدئو در فضای مجازی، فرماندار رشت ضمن تقبیح نحوه برخورد نیروی انتظامی گفت که احتمالا این حرکت بهدلیل اجرای برنامه در شب شهادت امام حسن عسکری(ع) بوده است.
ما هرچه در حوزه فرهنگ باستانی ایرانی کردهایم در حوزه تاریخ بوده و توجه چندانی به مباحث اندیشهای در این حوزه نشده است. شاید به نظر برسد مشکل اصلی ما در ریشهیابی مباحث اندیشه، فرهنگ و رسوم و تمدن ایرانی کمبود منابع است.
انقلاب مشروطه یکی از بزرگترین وقایع تاریخ معاصر ایران و سرآغاز دورهای جدید در حیات سیاسی و اجتماعی ایرانیان بوده است. در شکلگیری و تداوم مشروطهخواهی، عوامل گوناگون دخالت داشتهاند. رفت و آمد عدهای از ایرانیان به اروپا و آشنایی آنها با نهادهای اجتماعی و سیاسی غربی، گسترش صنعت چاپ در ایران و تاسیس روزنامههای متعدد از جمله این عوامل بودهاند. دستاندرکاران و نویسندگان قریب به اتفاق این نشریات، علاوهبر فعالان سیاسی، از اهالی فرهنگ و ادب هم بودهاند و آثار ادبی فراوانی از آنها در مطبوعات آن دوره منتشر شده و به جا مانده است.
در بعضی معرفیهای فارسی این کتاب نوشتهاند «رمانی طنزآمیز». توصیفی گمراهکننده و سرسری از رمان نویسندهای با نظام چون کوندرا. درست است که کوندرا، هم در رمانهایش هم در مقالات و یادداشتهایش، طنز را ارج مینهد و دون کیشوت و تریسترام شندی را میستاید و خود حتی بنمایه اولین رمانش را بر «شوخی»ای ساده مینهد که تا انتها همه چیز را بهدنبال خود میکشد.
از دوران صفویه تا پیش از تشکیل ارتش نوین، ایران هرگز نتوانست قشون متمرکز و سراسری و دائمی داشته باشد. هراز چند گاهی با برآمدن پادشاهی توانا مانند نادرشاه و آقامحمد خان به تشکیل قشون قدرتمندی دست زده ولی با مرگ آن پادشاه همه چیز از میان رفته و وضع به جای نخست برگشته است؛ زیرا ایران در این دوره با جمعیت کم و اقتصاد ضعیف، توانایی برقراری چنین ارتشی را که نیاز به هر دو این عوامل دارد، نداشت.
«روزمرگی» در راستای تجربیات قبلی من در به تصویر کشیدن مشکلات قشر کارگر جامعه است که این بار دغدغههای زنان کارگر را مطرح میکند و قرار است از امروز پنجشنبه اول آذرماه در خانه نمایش مهرگان اجرا شود. این اثر یک نمایش زنانه اجتماعی- انتقادی است و ۴ قصه زنانه را روایت میکند. کاراکترهای نمایش ۴ زن طبقه کارگر هستند که هرکدامشان به نوعی مشکلات معیشتی دارند و سرنوشتشان به شکلی به هم گره خورده است.
این اثر حدود ۵ سال در توقیف ارشاد بوده و اجازه اکران نداشت. از همان ابتدا و درست در زمانی که گروه هنر و تجربه شکل گرفت این فیلم را برای نمایش به این گروه دادم و بعد از بررسی اطلاع دادند امکان نمایش آن وجود دارد؛ اما من مجوز نداشتم و خودمان برای اخذ مجوز اقدام کردیم.
«دیوارهای آن خانه» نخستین نمایشگاه انفرادی من است؛ اما در این سالها تکنیکهای متفاوتی را کار کردهام. آثار این مجموعه بر مبنای چند تکنیک توام با رنگ روغن، اکرولیک و ترکیب مواد کار شدهاند و در بعضی از کارها این تکنیک تلفیقی کمک بسیاری در رساندنِ فضای تاریخی مورد نظر کرد تا آثار با کهنگی دوره قاجار همخوانی داشته باشد.در این نمایشگاه با استفاده از اِلمانهایی از دوره قاجار مانند تصاویرِ پادشاهان این سلسله، حقیقتی تلخ از دل تاریخ را در پرتویی از رنگ و نقش غبارروبی میکند و پیش روی مخاطبِ امروز میآورد.
همان طور که مخاطبان آثار حامد همایون میدانند، او بیش از ۹ ماه است که کنسرتی برگزار نکرده است و دلیل این کم کاری نیز به خواست من بوده که ریشه در دلایل مختلفی دارد.
قلعههایی که روزگاری محلی برای زیست مردم طبقات اجتماعی گوناگون بوده، حالا تبدیل به جاذبههایی شدهاند که گردشگران را به خود جذب میکنند. برخی از این جاذبهها حتی بیش از آنکه برای ایرانیها شناختهشده باشد، برای گردشگران خارجی بهویژه اروپاییها مورد توجه است. قلعه روستای خرانق یکی از این جاذبههاست؛ روستایی در ۷۰ کیلومتری شهر یزد که محققان سن آن را ۴۵۰۰سال تخمین میزنند.
آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو بهثبت رسیده است. اما برخی از آنها بهعنوان زیباترینها شناخته میشوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار بهثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
نام او همیشه در کنار یکی از برندهای شیرینی و شکلات کشور، خودنمایی میکند. شاید شما هم یکی از مشتریهای پر و پا قرص محصولاتش باشید. کلیات زندگیاش را با یک جستوجوی مختصر در اینترنت میتوانید بخوانید. در خانوادهای تبریزی به دنیا آمده و هنوز هم تبریز زندگی میکند. متولد سال ۱۳۴۱ است. او که امروز بیش از ۱۵ هزار کارگر دارد، میگوید کارش را با یک کارگاه کوچک شروع کرده است. کارگاهی که امروز تبدیل به کارخانهای به نام «شیرین عسل» شده است. یونس ژائله این روزها دهه ششم زندگیاش را میگذارد و در یک گفتوگوی دوستانه، اگرچه توضیح چندانی در مورد زندگیاش نمیدهد، اما به مواردی اشاره میکند که میتواند برای آن دسته از جوانهایی که چندان انگیزهای برای ورود به فضای کسبوکار ندارند، مفید باشد. ژائله به آموزشهای عملی جدا از تحصیلات دانشگاهی اهمیت ویژهای میدهد. پشتکار را مهمترین عامل موفقیت میداند و معتقد است باید کار را از یک کسبوکار کوچک شروع کرد و سپس آن را گسترش داد. او که در ۳۰ سالگی کار تولید را استارت میزند، امروز توانسته شبکه توزیع متفاوتی را هم برای عرضه محصولاتش ایجاد کند. پاسخ اینکه چرا این شیوه را برای توزیع محصولاتش انتخاب کرده و پاسخ چندین سوال دیگرمان را میتوانید با دنبال کردن این گفتوگو بخوانید.
شرکت ایکیا، بهعنوان غول اثاث خانه و لوازم دکوری در دنیا، با عرضه محصولاتی ساده و ارزان برای عموم مردم، دید همه را نسبت به خرید لوازم و چیدمان خانه متحول کرد. ایکیا در سال ۱۹۴۳ به دست اینگوار کمپراد که اوایل سال ۲۰۱۸ در سن ۹۱ سالگی درگذشت، تاسیس شده است. کمپراد کارش را در سن ۱۷ سالگی، با فروش لوازم تحریر و کارتپستال در یک منطقه روستایی و ضعیف در جنوب سوئد آغاز کرد. کار او سپس به صندلی راحتی و دیگر وسایل خانه توسعه یافت. مدل کسبوکار کمپراد خیلی سریع همهگیر شد. خریداران میتوانستند وسیلهای که خریداری کردهاند را در ازای قیمت کمتر بهصورت باز شده در جعبه به خانه ببرند و خودشان آن را سرهم کنند. این ایده در مقایسه با ارسال یک وسیله کامل شده به مقصد، آسانتر، مقرون به صرفهتر و کارآمدتر بود.
ایکیا یک شرکت خردهفروشی تولیدکننده لوازم داخلی منزل است که در سال ۱۹۴۳ در سوئد تاسیس شد. امروزه، ایکیا یک شرکت خردهفروشی بزرگ است که در ۳۶ کشور در سراسر جهان فعالیت میکند. گرچه ۲۷۹ فروشگاه ایکیا در ۳۶ کشور وجود دارد، گروه ایکیا مالک ۲۴۷ فروشگاه ایکیا در ۲۴ کشور است و باقی آن توسط دارندگان امتیاز در ۱۶ کشور مدیریت میشود.
محل ملاقات خریدار و فروشنده مسکن در شهر تهران طی هفتههای گذشته از مراجعهکنندهها خالیتر شد.در مناطقی که بنگاههای املاک در آنها اواخر سال گذشته و ماههای ابتدایی امسال با ترافیک تقاضای خرید و متقاضی فروش مواجه بودند، در حال حاضر به چالش نبود مشتری برخورد کردهاند.
محله یوسفآباد تهران واقع در محدوده منطقه ۶ پایتخت، یکی از محلههای مسکونی در محدوده مرکزی تهران است که از شرق به خیابان اکبری و حاشیه خیابان ولیعصر، از غرب به بزرگراه کردستان، از شمال به نقطه تلاقی بزرگراههای کردستان و همت و از جنوب به خیابانهای ولیعصر، فاطمی و شهید گمنام منتهی میشود. این مرزبندی تصویر محله یوسفآباد را شبیه یک قطره آب روی نقشه ترسیم کرده است.
بر اساس آخرین آمار ۴۰ درصد قربانیان تصادفات درونشهری عابران پیاده هستند. پیادهروهای این شهر یا در حصار مصالح ساختمانهای نیمهکارهاند یا نیمی از آن را دستفروشان و مغازهداران به اشغال خود در آوردهاند و همیشه هستند، عابرانی که بهانهای برای گذر از خیابانهای شهر بهجای پیادهروها داشته باشند. کمعرض بودن پیادهروها نیز بهانهای دیگر برای فرار عابران از پیادهروهای شلوغ و پرازدحام است و تردد عابران پیاده از مسیر خودروها، آنها را رکورددار مرگومیر تصادفات درونشهری کرده است.
بازار اجاره مسکن تحت تاثیر تغییر فصل(ورود به فصل سرد)، بر سطح اجارهبها و تحولات قیمتی این بازار اثر گذاشته است طوریکه سطح اجارهبهای مسکن نسبت به تابستان گذشته نه تنها با افزایش محسوس همراه نشده، بلکه در برخی موارد اثر تغییر فصل منجر به انعطاف برخی مالکان در شرایط اجاره واحدهای مسکونی به مستاجران نیز شده است.
اپلیکیشن Phocus این امکان را ایجاد میکند که مانند یک عکاس حرفهای تصاویر پرتره را ویرایش کنید و از داشتن عکسهایی با پسزمینه زیبا لذت ببرید. این اپ توسط Ray Informatics برای کاربران اندرویدی طراحی شده است.
شاید بزرگترین کابوس برای تمامی کاربران گوشیهای هوشمند دزدیده شدن دستگاه موبایل آنها باشد، ولی با قابلیت Find My Phone قادر خواهند بود آن را ردیابی و محتویاتش را حذف کنند.
آسمان تهران باز هم خاکستری شد. هر چند بهمنماه سال گذشته با تیرگی آسمان کلانشهرها، حسن روحانی، رئیسجمهور و برخی وزرایش اقدام به رونمایی از پروژهای کردند که قرار بود نتیجه آن رفع تیرگی از آسمان تهران باشد اما این پروژه تحت تاثیر تحریمها هماکنون روند کندی در پیش گرفته و امیدی نیز به پایان خوش برای آن نیست.
عادت دیرین تحلیلگران بازار خودروی ایران بررسی تولید خودرو براساس پایگاههای اطلاعرسانی بوده است. نکتهای که بهرغم برخی فواید باعث شده تا نگاهها از ذائقه و میل خریداران به سمت برند و شرکت سازنده تغییر کند. رویکرد تحلیل بازار از منظر ذائقه خریداران اما این پیام را به فعالان بازار ارسال میکند که در آینده چه اتفاقاتی ممکن است رقم بخورد و بازار از نظر خریداران چه سمتوسویی در آینده خواهد داشت.
طی هفته جاری پروژه «افزایش قیمت خودرو» مسیر متفاوتی در پیش گرفت.در شرایطی که به درخواست محمد شریعتمداری وزیر پیشین صمت و موافقت شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه قیمتگذاری خودرو از شورای رقابت به سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان منتقل شده است، با اما رضا رحمانی وزیر جدید صنعت باز هم زیر بار تغییر قیمت محصولات خودرویی نمیرود.
سازمان ملل متحد، ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) را روز جهانی کودک اعلام کرده است. دنیای کودکانه صمیمی ترین دنیایی است که هر انسانی آرزو دارد برای یک بار هم که شده به آن دوران برگردد و بار دیگر جهان را از دریچه چشم یک کودک بنگرد. مجموعه عکس حاضر کودکان زلزله زده سرپل ذهاب را نشان میدهد که با وجود تمام سختی های روزهای زلزله ولی روزگار خوش و شیرین کودکی را هر چند سخت و بی امکانات سپری میکنند. / عکسها: فروغ علایی
مارشال اوربک مفسر و تحلیلگر بازارها اقدام آمریکا در قطع دسترسی ایران به سوئیفت را باعث تضعیف قدرت دلار توصیف کرده است. جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی که به اسم سوئیفت شناخته میشود، شبکه ارتباطی حاکمی است که ارتباط بین بیش از ۱۱ هزار موسسه مالی اصلی را برقرار میسازد. این یک مولفه کلیدی از تسویهپذیری دلار است که دروازهای به پنجره فدرال رزرو را باز میکند.
«گابریل ویلداو»، اقتصاددان آمریکایی آخرین گزارش خود را به ریسک جنگ تجاری با آمریکا و واکنشهای احتمالی چین برای مقابله اختصاص داده است. به عقیده ویلداو، چینیها به خوبی از نقاط ضعف خود آگاهی دارند و آمادگی لازم برای فشار از سوی آمریکا را با تمهیدات خاص خود پاسخ میدهند.
«مارتین ولف»، ستوننویس و مشاور ارشد اقتصادی روزنامه فایننشالتایمز پیشبینی کرده است وضعیت نابسامان بدهی آمریکا و چین منجر به بروز جنگ سرد دیگری خواهد شد. بدهیهای چین نقش اساسی در شکلگیری روند آتی خواهند داشت. نگرانی نسبت به رشد پرشتاب و نامتعادل حجم بدهی، مقامات چینی را به اقدام علیه «بانکداری سایه» یا «اقتصاد سایه» برای زدودن ریسک در فضای مالی واداشت. تلاش مقامات اقتصادی تا حدودی موفقیت خود را در حوزه مسکن نشان داد و یک دهه انبساط این بخش پرریسک را در اقتصاد چین متوقف کرد. استانداردسازی فضای مالی هرچند سالها به طول خواهد انجامید، اما برخی از مراجع بینالمللی مدیریت دارایی از جمله «Pictet» سوئیس زمان آغاز دوره ذوب شدن کوه یخ بدهیهای چینی را از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی پیشبینی کردهاند.
میگویند شهرداری تهران به اندازه چندین وزارتخانه دولت وسعت و اهمیت دارد و هدایت و مدیریت کلان آن کار فوقالعاده سختی است. طی یک سال و نیم گذشته اما گویی صندلی شهردار تهران دچار نوعی بدیمنی شده و وفای چندانی به صاحبانش نداشته است.
برای مدیریت توسعه شهری، باید ابزارهای لازم در اختیار مدیریت شهری قرار گیرد، واقعیت این است که مدیریت شهر تهران، بدون در نظر گرفتن محیط این کلانشهر و به نوعی تحولاتی که در استان تهران و استانهای مجاور رخ میدهد ممکن نیست، بسیاری از مسائل تهران مربوط به حاشیه تهران است، تقریبا ۵۰ درصد جمعیت تهران، روزانه به این شهر اضافه میشود و اشتغال، سلامت، ترافیک، آسیبهای اجتماعی و بسیاری از مسائل تهران از حاشیه به متن میآید و نمیشود با نادیده گرفتن آن، مسائل تهران را بهصورت فرضی حل کرد.
مهمترین کاری که شهردار تهران باید انجام دهد، این است که بستری در شهر برای عرصهگشایی ایجاد کند نه اینکه پایتخت را تنها بستری برای انجام فعالیتهای عمرانی ببیند. در طول دهههای گذشته شهر تهران بهدلیل مهاجرت، افزایش جمعیت و توسعههای بیرویه و نامتوازن، شرایط اقلیمی و زیستی خود را از دست داده است.
قبل از اینکه عنوان کنیم از شهردار جدید تهران چه میخواهیم؛ چه بهعنوان شهروند این شهر و چه بهعنوان یک عضو شورای شهر تهران، ابتدا باید به نحوه انتخاب وی بهعنوان گزینه منتخب شورای شهر و نمایندگان مردم بهعنوان شهردار تهران کمی اشاره کنیم.