نیاز روزافزون کشور به انرژی و ناهماهنگی میان تولید و تقاضای مصرف، به بروز چالشهای جدی در حوزه تامین انرژی منجر شده است. این محدودیت عملا روند فعالیت و تولید صنایع را با چالش و کاستی جدی مواجه کرده است. برهمیناساس نیز همایش تخصصی با عنوان «پایداری صنایع در بحران ناترازی انرژی» برگزار شد.
۱-بر اساس گزارش سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) وابسته به وزارت نیرو ۷۰۰۹۹مگاوات انرژیخورشیدی (Solar) و۴۸۸۶۰ مگاوات انرژی بادی پتانسیلسنجی شده که سهم استان زنجان از انرژیهای خورشیدی ۳.۱درصد و بادی ۵درصد است.
شنبه، ۲۹ دی ۱۴۰۳
تا پایان سال ۱۴۰۷ تولید برق تجدیدپذیرها از تامین انرژی کشور ۴۰ برابر میشود
دولت چهاردهم در حالی با چالش ناترازی روبهرو شده که بخش خصوصی به دولت توصیه کرده با اهرم «توسعه انرژیهای تجدیدپذیر» مساله بیبرقی را حل کند. نگاهی به سبد انرژی ایران نشان میدهد استفاده از انرژی پاک در مقایسه با استانداردهای جهانی رقم ناچیزی است و ظرف ۲۰سال تنها کمتر از ۱۰۰۰ مگاوات توسعهیافته است. حال با وجود این پیشرفت کند، دولت وعده داده تا پایان دوره خود، ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور را به ۳۰هزار مگاوات برساند. برنامه هفتم هم عدد ۱۲هزار مگاوات را برای دولت چهاردهم تکلیف کرده است.
در جلسهای که در ۵ دسامبر ۲۰۲۴ برگزار شد، کشورهای عضو اوپک و کشورهای غیراوپک شرکتکننده در گروه اوپکپلاس تصمیم گرفتند که سطح تولید نفت مورد نیاز کلی ۳۹.۷ میلیون بشکه در روز را تا پایان سال ۲۰۲۶ تمدید کنند. این تصمیمات اوپکپلاس در حالی اتخاذ شده است که وضعیت ژئوپلیتیکی و محیط اقتصادی جهان بسیار نامشخص است، با ورود ترامپ به کاخ سفید طی روزهای آینده خطر جنگهای تجاری شدت میگیرد، ضمن اینکه امکان بدتر شدن روابط آمریکا و چین و تغییرات در پیشبینیها در مورد سرعت کاهش نرخ بهره میتواند تاثیر منفی بر تقاضای نفت داشته باشد.
در تابستانی که پشت سر گذاشتیم، نیاز شبکه به برق برابر با ۷۹هزار و ۸۰۰ مگاوات بود. این نقطه اوج مصرف برق در ۱۷ مرداد ۱۴۰۳ بود. حال آنکه از این میزان ۱۷هزار و ۵۰۰ مگاوات آن تامین نشد که به معنی عدمپاسخ به ۲۲درصد از نیاز کشور به برق در روز است. این شکاف میان عرضه و تقاضای برق بهقدری قابلتوجه است که از اصطلاح ناترازی نمیتوان برای آن استفاده کرد.
چهارشنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۳
معاون وزیر نفت از رشد ناترازی تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب خبر داد
ناترازی انرژی در کشور ما به نقطه بحرانی رسیده است. در شرایطی که کشور با برخورداری از دومین ذخایر گازی و چهارمین ذخایر نفتی جهان باید یکی از قطبهای انرژی منطقه باشد، امروزه با چالشهای جدی در تامین نیازهای داخلی مواجه است و این وضعیت تا جایی پیش رفته که به گفته معاون وزیر نفت، ناترازی روزانه گاز در فصل سرد به ۳۰۰ میلیون مترمکعب رسیده و پیشبینی میشود در صورت عدماقدام جدی، این رقم در سالهای آینده به ۷۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یابد؛ چشماندازی نگرانکننده که نهتنها توسعه اقتصادی کشور را تهدید میکند، بلکه به یک چالش امنیتی نیز تبدیل شده است.
مختصات بازار بازیافت آب برای کسبوکارها و سیاستگذار تبیین شد
در نشستی تخصصی پیرامون بازار پساب مهمترین موانع نوآوری در کشور در حوزه آب و بازیافت آب مطرح شد. این نشست که به همت مرکز مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق بازرگانی ایران تدارک دیده شد، محمل ارائه چهار کارشناس و صاحبنظر حوزه آب، نوآوری و اقتصاد بود.
بزرگترین ریسکها پیش روی کسبوکارها، تغییرات اقلیمی است
گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی از بزرگترین چالشهای پیش روی بشر در دنیای کنونی است. مصرف سوختهای فسیلی و انتشار گازهای گلخانهای تاثیر بسزایی بر شدت گرفتن آلودگی و گرمایش زمین دارد. ایران نیز در مقام یکی از کشورهای در حال توسعه دنیا، تاثیر بسزایی بر شدت گرفتن این آلودگی دارد. همزمان مساله تامین انرژی برای صنایع نیز در سالهای اخیر به چالش عظیمی برای کشور بدل شده است. در چنین شرایطی میتوان از تولید انرژیهای پاک بهعنوان فرصتی دوجانبه برای کاهش آلایندگی و همچنین تامین نیاز صنایع بهره گرفت.
پساب به آرامی به یک کالای بسیار باارزش تبدیل میشود. در شرایطی که ایران با بحران کمآبی دست و پنجه نرم میکند، پساب به عنوان یک منبع استراتژیک آب در کانون توجه سیاستگذاران و فعالان صنعتی قرار گرفته است. آمارها نشان میدهد سالانه بیش از ۵ میلیارد مترمکعب آب در شهرهای کشور مصرف میشود که ۳.۶ میلیارد مترمکعب آن به شکل پساب بازمیگردد.
دبیر انجمن انرژیهای تجدیدپذیر در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» عنوان کرد
امروز در حالی صحبت از رشد چند برابری تولید برق تجدیدپذیر میشود که بهگفته دبیر انجمن انرژی های تجدیدپذیر، احداث نیروگاه برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق تجدید پذیر (که بخش عمده آن نیروگاههای خورشیدی است)، نیازمند ۱۸میلیارد دلار سرمایهگذاری است. در دهههای گذشته اما بهدلیل حاکم بودن اقتصاد یارانهای در صنعت برق و سرکوب قیمت فروش برق تولیدی در عمل توسعه انرژیهای تجدیدپذیر جذابیتی برای بخش خصوصی نداشت و به همین دلیل توسعه این نوع انرژی در ایران حدود ۱۲۰۰ مگاوات بوده است. البته به کارگیری تدابیر ویژه نظیر راهاندازی تابلوی سبز و همچنین ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان برای جذاب کردن اقتصاد صنعت برق جذابیت کافی برای ورود بخش خصوصی به این بخش را ایجاد کرده است. اخیرا نیز مصوبهای از طرف دولت در مورد تسهیل امور احداث نیروگاههای تجدیدپذیر صادر شده است که در صورت اجرا، میتواند بسیاری از موانع را از پیش پای سرمایهگذاران بردارد. اما با لحاظ جمیع جهات، اگر سرمایهگذار بخش خصوصی بخواهد وارد این گود شود، نهایتا توانایی تامین ۲۰ تا ۳۰ درصد سرمایه مورد نیاز برای این جهش را دارد و عمده این پول باید از طریق بخشهای دیگر تامین شود؛ در واقع بانکها، صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه و سرمایهگذاری خارجی مجموع راههای تامین مالی هستند و به نظر میرسد تامین حدود ۱۴میلیارد دلار طی ۴سال برای این چهار بخش اگر نگوییم غیر ممکن، دست کم باید گفت بسیار سخت به نظر میرسد.
متن پیش رو ما حصل گفت و گوی «دنیای اقتصاد» با محمد امین زنگنه، دبیر انجمن انرژیهای تجدیدپذیر است که در ادامه از نظر مخاطبان میگذرد.
چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
موانع توسعه کسبوکارهای تولید انرژی تجدیدپذیر بررسی شد
بهبود فضای کسب و کار در حوزه تولید انرژیهای پاک ضامن تحقق برنامهریزی دولت چهاردهم برای تولید ۳۰هزار مگاوات برق تجدیدپذیر است. دلالت طرح این موضوع، ضرورت تزریق بیش از ۱۵ میلیارد دلار سرمایه ظرف ۳ تا ۴ سال آینده به این بخش است که عمدتا باید از محل منابع بخش خصوصی تامین شود. طبیعی است وقتی پای بخش خصوصی به میان میآید، ایجاد یک بستر فراگیر اعم از حقوق مالکیت، قواعد تنظیم بازار، صدور مجوز، تامین مالی، واردات فناوری و... بسیار حیاتی است.
سرانه مصرف انرژی در ایران و اروپا یکسان است؛ تبرئه مشترکان خانگی از اتهامات قدیمی
کمتر میتوان خانوادهای را در کشور یافت که تجربه خاموشیهای تابستان را نداشته باشد؛ چالشی که هر سال با گرمتر شدن هوا، بخش بزرگی از جامعه را درگیر میکند و امسال به دلیل افزایش ناترازی خاموشیهای زمستان نیز امری پذیرفته شده است. اما آیا راهحل این معضل در کاهش مصرف خانگی نهفته است؟
روند تولید، مصرف و بهرهوری انرژی در کشور متناسب با توسعه کشور نبوده و موجب قطعیهای بسیار برق و گاز و هدررفت سرمایههای کشور میشود. علاوه بر مشکل شدت بالای مصرف انرژی، کشور با چالش دیگری در زمینه انرژی دست و پنجه نرم میکند؛ ناترازی رو به گسترش میان عرضه و تقاضای انرژی.
شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
الزامات موفقیت کسبوکارها در برق سبز بررسی شد؛ درسهای جهانی توسعه تجدیدپذیرها
تکیه بر تولید انرژیهای پاک به یکی از دغدغههای اصلی جهانی در سالهای اخیر بدل شده است. تامین مالی برای توسعه این بخش یکی از مهمترین شاخصههای موثر بر رشد انرژیهای پاک در دنیاست. این تامین مالی برای کشورهای در حال توسعه، به سادگی ممکن نیست. در این میان ایران بهعنوان کشوری درحال توسعه و با تعاملات بینالمللی محدود، با کمبود و فشار جدیتری در این بخش مواجه است. اما از سیاستگذاران کشور انتظار میرود ضمن توجه به بحران جدی انرژی در کشور، ضرورت تعامل با دنیا برای تامین انرژی را جدی بگیرند.
فضای کسب و کار توسعه تجدیدپذیرها موضوعی است که از امروز برای آن باید چارهجویی کرد. از آنجا که قرار است در یک دوره زمانی فشرده و۴ساله حجم اقتصاد این بخش از حدود ۲۰هزار میلیارد تومان به بیش از ۴۰۰هزار میلیارد تومان (به نرخهای امروز برسد) به حجم عظیمی از نیروی کار، فناوری، زیرساخت، تحولات مالی و ابزارهای توسعهای نیاز است تا بتوان رشد ۳۲ برابری این بخش را محقق کرد.
«دنیایاقتصاد» اثر ناترازی برق و گاز بر صادرات را بررسی کرد
تحلیل روند طیشده صنعت فولاد، نشاندهنده چالشهای جدی این صنعت در حوزههای تولید، صادرات و تامین انرژی است. کاهش قیمتهای جهانی، محدودیتهای انرژی و موانع صادراتی از جمله عواملی هستند که بر عملکرد این صنعت تاثیر گذاشتهاند. در این بین مساله انرژی معضلی است که میتواند مانع حرکت معمول صنایع فولاد در آینده باشد.
طبق تازهترین گزارش وزارت نیرو، بازار برق کشور در مرداد ماه ۱۴٠۳ با حدود ۱۸هزار مگاوات ناترازی مواجه بوده است. همچنین، در پیک روز حدود ۸٠هزار مگاوات نیاز مصرفی داشته که این عدد نسبت به مدت مشابه سال پیش ۸.۷درصد رشد داشته است. در چشمانداز قانون برنامه هفتم، تقاضای برق کشور ۸۵هزار مگاوات پیشبینی شده است. این مسأله نشان میدهد قانون برنامه هفتم نیاز مصرفی برق و در نتیجه نیاز به تولید برق کشور را به درستی پیشبینی نکرده است. اگر فرض کنیم نرخ رشد نیاز مصرفی برق کشور ثابت باشد (۸.۷درصد) و افزایش پیدا نکند، در پایان برنامه هفتم نیاز مصرفی کشور بیشتر از ۱۲۰هزار مگاوات خواهد بود.
در عصر حاضر، جهان با چالشهای جدی زیستمحیطی و تغییرات اقلیمی روبهرو است. افزایش دمای کره زمین، آلودگی هوا و وابستگی به سوختهای فسیلی، جامعه جهانی را به سمت جستوجوی راهحلهای پایدار سوق داده است. در این میان، انرژیهای پاک به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با این چالشها شناخته میشوند. این منابع انرژی که شامل انرژی خورشیدی، بادی، زمینگرمایی و سایر منابع تجدیدپذیر میشوند، نه تنها به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکنند، بلکه میتوانند استقلال انرژی کشورها را نیز تقویت کنند.
یکم؛ ریشه ناترازی بخش انرژی را باید در پارادایم و نگاه دولت به این بخش جست وجو کرد. طی دهههای گذشته، با توجه به وفور درآمدهای بخش انرژی و حجم پایین مصارف داخلی نسبت به مجموع تولیدات، این تصور ایجاد شده بود که بخش انرژی به دلیل درآمدهای بالای خود، نیازمند افزایش تعرفههای فروش داخلی به منظور کسب درآمد نیست. تلاقی این نگاه در کنار تلاش دولتها به منظور کسب مقبولیت اجتماعی بیشتر، موجب شد تا دولتها همواره تلاش کنند که با پایین نگه داشتن تعرفهها، حداقلی از رفاه را برای تمام خانوارها ایجاد کنند. طی این مدت، سرمایهگذاری در بخش انرژی وابسته به سرمایهگذاریهای مستقیم و غیرمستقیم دولتها بود. اما از اوایل دهه ۹۰ و پس از محدودیت درآمدهای دولت ناشی از تحریم صادرات نفت خام، بخش انرژی به دلیل پایین بودن تعرفههای خود امکان جذب سرمایهگذاری را نداشت همچنین دولتها نیز به دلیل مشکلات اقتصادی موجود، به ندرت علاقهای به اصلاح تعرفهها داشتند. این مساله موجب کاهش سرمایهگذاری و در نتیجه بروز ناترازی گسترده در تمامی بخشها شد.
دنیایاقتصاد: تصفیه خانه پساب صنعتی و شهری با هدف جمعآوری پساب شهر بجنورد و جلوگیری از ورود آن به رودخانه اترک و همچنین تصفیه و بهرهبرداری از پساب این مجموعه اخیرا با حضور رئیس جمهور به بهرهبرداری رسیده است. مدیرعامل پتروشیمی خراسان با اعلام این مطلب اظهار کرد: این پروژه با هزینه ١٢٠٠ میلیارد تومان از محل منابع داخلی این شرکت احداث شده و با خط انتقال ١١ کیلومتری پساب شهر بجنورد را به محل مجتمع این شرکت و این تصفیه خانه منتقل میکند.
شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
«دنیای اقتصاد» مسیر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایران را بررسی کرد
احداث ۳۰هزار مگاوات ظرفیت جدید برق تجدیدپذیر شامل ۲۵هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی تا پایان دولت چهاردهم وعدهای است که توسط معاون وزیر نیرو و رئیس ساتبا مطرح شده است. وعدهای که تحقق آن نیازمند صرف هزینه ۱۵میلیارد دلاری است و با توجه به شرایط مالی دولت و تنگنای تحریمی کشور با واقعیت هماهنگ نیست. این در حالی است که حتی اگر بخش خصوصی به اندازه کافی انگیزه داشته باشد، امکان تامین این سرمایه در یک بازه زمانی ۴ساله وجود ندارد. کارشناسان حوزه انرژی با اشاره به ظرفیتسازی ۱۴۰۰ مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر ظرف یک بازه زمانی ۲۰ ساله در کشور، برنامه یادشده را شعاری محققنشدنی میدانند. توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در موقعیت کنونی کشور و با توجه به ناترازیهای گسترده در حوزه انرژی، ضروری است. اما تحقق این ضرورت، نیازمند بازنگری جدی در ساختار سیاستگذاری کشور و ایجاد یک باند پرواز مناسب جهت ورود همه سرمایهگذاران به این بخش است.
«فارن پالیسی» پنج اولویت راهبردی در حوزه انرژی را بررسی کرد
دموکراتها و جمهوریخواهان در بسیاری از جنبههای سیاست انرژی و اقلیم اختلافنظر دارند. با این حال، دولت آمریکا این فرصت را دارد که مسیری را ترسیم کند که هر دو حزب را حول زمینههای اصلی توافق برای پیشبرد منافع ملی ایالات متحده متحد کند. فارن پالیسی در یک گزارش تحلیلی پنج اولویت را در جهت جلوگیری از تعمیق معضل تغییرات اقلیمی بررسی کرده است. تحلیلگران فارن پالیسی باور دارند که آمریکا برای حفظ جایگاه خود به عنوان یک ابرقدرت باید در حوزه تامین انرژیهای نوین دست بالا را در اختیار داشته باشد؛ مسالهای که با میزان موفقیت این کشور در رقابت با چین برای دسترسی بهتر به مواد معدنی رابطه مستقیم دارد.
چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
کاهش هدررفت انرژی در بخش کشاورزی، هدف کسب و کارها تا سال ۲۰۳۰ است
بخش غذا یکی از بزرگترین مصرفکنندگان انرژی در سراسر جهان است که تقریبا ۳۰درصد از کل مصرف انرژی را تشکیل میدهد. انرژی برای انواع فرآیندهای مواد غذایی، از جمله گرم کردن، سرد کردن، خشک کردن، تبرید، پردازش، بستهبندی و حملونقل موردنیاز است. صنایع غذایی به دلیل طیف وسیعی از فعالیتهای تولیدی، ارائه محصولات متنوع و نیازهای انرژی متفاوت برای تولید، از سایر بخشها جداست. از سوی دیگر، صنعت غذا یک سیستم جهانی گسترده و پیچیده است که تولید، فرآوری، توزیع و مصرف محصولات غذایی را در بر میگیرد . این شامل طیف گستردهای از مشاغل، از کشاورزان در مقیاس کوچک و بازارهای غذایی محلی گرفته تا شرکتهای چند ملیتی و زنجیرههای تامین جهانی است.بخش مواد غذایی نقش حیاتی در اقتصاد جهانی ایفا میکند و برای حدود ۱.۱۵ میلیارد کارگر در سال ۲۰۲۲ اشتغال ایجاد کرده و ۸.۷ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۲ درآمد تولید داشته است.
بازیگران صنعت و معدن برای توسعه نیروگاههای برق تجدیدپذیر خیز برداشتهاند؛ تجدیدپذیرها درگیر تامین مالی
شواهد بسیاری وجود دارد که اقتصاد ایران تا اطلاع ثانوی توان خارج شدن از ناترازی را ندارد مگر اینکه بتواند با راهحلهای میانبر بر چالش بزرگ کمبود برق فائق آید. از آنجا که در سالهای اخیر حل معضل گاز برای توسعه نیروگاههای حرارتی و... میسر نشده است، نیروگاههای تجدیدپذیر تنها راهحل عبور اقتصاد ایران از ناترازی است منوط به اینکه چالش تامین مالی آن حل شود. «دنیایاقتصاد» که در روزهای گذشته چندین گزارش پیرامون راه عبور از ناترازی تهیه کرده، پس از بحث و تبادل نظر با طیف وسیعی از کارشناسان به یک نتیجه قطعی رسیده است؛ اینکه امکان حل ناترازی از طریق توسعه تجدیدپذیرها وجود دارد منوط به اینکه مساله تامین مالی این تحول حل شود.
شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
در یک گزارش تحقیقی بررسی شد؛ آیا استخراج رمزارز عامل ایجاد ناترازی در ایران است؟
کسبوکارهای صنعتی در حال دستوپا زدن هستند و برق و گاز ندارند اما شایعات بسیاری درباره ماینینگ رمزارز و استخراج این قسم از داراییها با هدایت بخشهای خاصی از اقتصاد ایران به گوش میرسد. رضا اردکانیان وزیر اسبق نیرو در پایان دوره کاری خود در سال ۱۴۰۰ در گزارشی تاکید کرده بود که استخراجکنندگان رمزارز در پیکهای مصرف برق و شدت گرفتن ناترازی، حدود ۲۸۰۰ مگاوت برق شبکه را به سمت خود میکشانند اما با شدت گرفتن تحولات قیمتی در بازار رمزارز، به نظر مصرف این بخش از اقتصاد کشور بالاتر رفته است. در واقع در روزهای اخیر با تشدید ناترازی برق و شروع مجدد خاموشیها، گمانهزنیها نسبت به چرایی وقوع بحران برق در کشور بالا گرفته است. برخی مسوولان، انگشت اتهام را به سمت استخراجکنندگان رمزارز نشانه رفتهاند و آن را عامل اصلی ناترازی برق میدانند. اما آیا واقعا میتوان استخراج رمزارز را عامل اصلی این بحران دانست؟
با توجه به افزایش افسارگسیخته جمعیت انسان روی کره زمین و تغییر سبک زندگی آن، در طول دو قرن اخیر، تقاضای آب در سراسر جهان به شدت افزایش یافته است. تقاضای آب هم از منابع آب سطحی و هم از منابع آب زیرزمینی افزایش پیدا کرده است. بهطوریکه این امر پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی بسیاری به همراه داشته است.
چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
چشمانداز دسترسی کسبوکارها به انرژی در ایران بررسی شد؛ پاسخ ۹ صنعتگر به«دنیای اقتصاد»
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سیاستگذار به خوبی از آینده دسترسی به انرژی در ایران آگاه است و دوره زمانی تداوم ناترازی را تا دو دهه آینده تخمین زده است. گزارشی که اخیرا در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی ارائه شده است، شواهد روشنی درباره وضعیت ناترازی گاز تا سال۱۴۲۰ دارد؛ ضمن اینکه در بازه زمان ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ به تخمین وضعیت دسترسی کسبوکارها به برق نکات مهمی را عنوان کرده است. در بخش گاز این گزارش نشان میدهد در افق ۱۴۲۰، شکاف میان عرضه و تقاضای گاز از محدوده کنونی به ورای ۵۰۰میلیون متر مکعب در روز میرسد. در شرایطی که زیان عدم تزریق گاز به صنایع داخلی تنها در بخش تولیدکنندگان متانول در صنعت پتروشیمی به ورای ۱۲میلیوندلار در روز و ۳۰۰میلیون دلار در ماه میرسد، آهنگ رشد تقاضا و افزایش سرمایهگذاری در بخش تولید برق نیز ناهمسان است. به شکلی که پیشبینیها حکایت از روند رو به رشد ناترازی برق و افزایش شکاف میان عرضه و تقاضای برق در کشور میدهد.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در اولین نشست خبری خود در آستانه برگزاری پتروفن۱۴۰۳ با اشاره کوتاهی به اهداف خود برای رسیدن به پتروشیمی سبز گفت: این گروه برای رفع ناترازی گاز به کمک دولت میآید.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از هوش مصنوعی برای هلدینگ خلیجفارس بسیار مهم است، افزود: باید استفاده جدی از این فناوری در صنعت پتروشیمی صورت گیرد.
شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
حتی بریتانیا هم آمادگی کافی برای پایان دادن به مصرف سوختهای فسیلی را ندارد
مدتهاست تب صحبت از پایان عصر نفت و خاتمه دادن به مصرف سوختهای فسیلی جریان رایج در ادبیات رسانههای اقتصادی است. افقها نیز متفاوت است؛ ۲۰۳۰، ۲۰۴۰ و ۲۰۵۰ همه از افقهایی هستند که گفته شده نفت در آنها به پایان راه خود میرسد، اما شواهد موجود نشان میدهد اقتصاد جهان به سادگی نمیتواند با نفت وداع کند و همچنان به نفت ایمان دارد.
موضوع انرژی با فاصلهای قابلتوجه از سایر موضوعات، به کانون توجه مردم و سیاستگذار بازگشته است.در حالی که پیش از این، فرمولهای ساده اندیشانهای چون افزایشهای دیرهنگام و ناگهانی در قیمت انرژی راه سادهای پیش روی سیاستگذار قرار میداد تا خود را وارد سیاستگذاریهای پیچیدهتر و کارآمدتر در زمینه انرژی نکند، اکنون با این بن بست مواجه شدهایم که سطوح ناترازی فزاینده با این نگرشهای ساده انگارانه به تعادل مطلوب نمیرسد.