افزایش سود سرمایهگذاری صنعت مس با گشایش طرحهای توسعهای با وجود آنکه شرکت ملی صنایع مس ایران طی سالهای گذشته همواره سرآمد شرکت های صنعتی و معدنی بوده و بالاترین میزان بازدهی را در میان شرکت های بورسی داشته اما پیش بینی شده است با به بهرهبرداری رسیدن طرحهای توسعهای شرکت از سال آینده، میزان سود سهام داران افزایش یابد. مهندس پوستین دوز مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه سال ۹۱ برای اقتصاد کشور و شرکت ملی صنایع مس ایران سال ویژهای بود اظهار کرد: در این سال از یک طرف با کاهش سطح قیمت در بازار فلزات لندن (LME) و از طرف دیگر، با افزایش هزینههای عملیاتی بدلیل نوسان نرخ ارز مواجه بودیم.
دکترعلینقی مشایخی متولد ۱۳۲۷ در خمین است. او که هماکنون استاد دانشگاه صنعتی شریف است، دانشآموختة دورة پیاچدی مدیریت از دانشگاه امآیتی است. او در سال ۱۳۷۸ با کمک وزارت صنایع و سازمان برنامه، دانشکدة مدیریت دانشگاه صنعتی شریف را تأسیس کرد. دکتر مشایخی همچنین در شهریور سال ۱۳۸۶ طی حکمی از سوی مهندس نجابت، مدیر عامل پتروشیمی، به مدیریت عامل شرکت راهبران پتروشیمی منصوب شد. او همچنین عضو هیأت مدیره شرکت کیسون نیز هست. در کارنامة خدمات و سوابق او میتوان به تدوین برنامة توسعه اقتصادی در زمان نخستوزیری مهندس موسوی و احیای سازمان برنامه و بودجه اشاره کرد.
مناطق آزاد تجاری و صنعتی کشور ما که به عنوان دستاوردهای مدرن در سالهای ۱۳۷۲ به بعد ایجاد شده اند، پس ازاینکه دوره کودکی را طی کردند، به بلوغ نرسیده ، از روند رشد و توسعه بازماندند و در سالهای اخیر به جولانگاه برخی تجربه های خطا و تکرارشده تبدیل شدند واین در حالی است که اندک توسعه بی رمق این مناطق به لطف برخی از سرمایه گذاران شریف که سرمایه هایشان را نتوانسته اند از این مناطق خارج کنند، هنوز نفس می کشد. قانون مناطق آزاد تجاری و صنعتی کشور که به موجب آن ابتدا سه منطقه کیش،قشم و چابهار به تصویب رسیده اند، از جمله قوانین نسبتا موثر و کارآمد تلقی می شود اما دست اندازی هایی چند و ورود مقررات و قوانین دست وپاگیر داخلی در امور مناطق آزاد تجاری و صنعتی و واگذاری اختیارات رییس جمهور به دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و اخیرا به مرکز امور مناطق آزاد و ویژه، اختیارات مدیران ارشد مناطق آزاد را کاهش داده است.
شرکت فولاد خوزستان بزرگترین عرضه کننده شمش فولاد دربازارداخلی، جایگاهی ممتاز و منحصر بفرد در بخش صنعت کشور و بخصوص درحوزه معدن و صنایع معدنی یافته است. پیشرفت های این مجموعه بزرگ در سالهای اخیر و دستاوردهای درخشان آن در سال گذشته که به نام تولیدملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی مزین شده بود ، همچنین رکوردشکنی اخیر در نخستین ماه و رشد ۱۰ درصدی تولید شمش در سه ماهه اول سال حماسه سیاسی حماسه اقتصادی گواه صادقی بر روند اطمینان بخش توسعه پایدار دراین شرکت است. بالاترین سطح بکارگیری ظرفیت در فولاد خوزستان: رشد تولید این شرکت تا پایان سال ۹۱ در مقایسه با سال ۸۶، بیش از ۶۰ درصد بوده در حالی که میزان رشد تولید جهانی فولاد طی مدت مذکور، حدود ۱۵ درصد اعلام شده است .
سیدرضا نوروززاده، به نمایندگی از مردم اسفراین، چهار دوره نماینده مجلس شورای اسلامی بوده است. او که یکی از زبدهترین کارشناسان مسائل اقتصادی کشور است، اشتغال را مهمترین معضل فعلی کشور میداند که از نگاه او، این معضل خود ریشه در عدم توسعة صنعتی مناسب دارد. او معتقد است که توسعة صنعتی نیز نیازمند اصلاح ساختار پولی و بانکی کشور است و در گفتوگویی که پیش رو دارید، به طور مشخص، ۹ پیشنهاد برای برونرفت از وضعیت نابهسامان فعلی ارائه میدهد. آقای نوروززاده،معضل عمدة صنعت و اقتصاد امروز کشور چیست؟ همانطور که دغدغة خاطر مردم هم هست،درحال حاضر اشتغال مشکل اساسی همة جوامع است.
از آخرین باری که با او ملاقات داشتم چند سالی می گذرد، موهایش حالا سفید شده است اما مثل گذشته سرزنده و شاداب و البته سرشار از انرژی. خوب یادم هست زمانی که از صنعت چینی در محافل نامی برده می شد، غیر ممکن بود که از او و تلاش هایش برای احیای این صنعت پرآوازه نامی برده نشود، زیرا او در کنار تعداد محدودی دیگر از صنعتگران این مرز و بوم تلاش گسترده ای را برای تحول این صنعت آغاز کرده بودند، تحولی که اینک پس از گذشت چند دهه می توان برکات و ثمراتش در گروه تحت مدیریتش را از نزدیک لمس کرد. راستش دیدن این همه پیشرفت در گروهی که تا همین چند سال قبل تنها ظروف چینی تولید می کرد من و خیلی از بازدیدکنندگان را به تعجب وامی داشت.
مهرداد صباغی، عضو هیأت عامل و معاون توسعة صنایع پیشرفتة ایدرو است. در گفتوگویی که با او داشتیم، با اشاره به نقش مهم سازمانهای توسعهای در توسعة صنعتی و نوسازی صنایع کشور، از مشکلات عدیدهای گفت که بر سر راه این سازمان قرار دارد. اما صباغی از آن دست مدیران نیست که تنها از محدودیتها و مشکلات بگوید. او با مااز طرحی سخن گفت که میتواند در اقتصاد کشور حماسهساز باشد و به موتور محرک اقتصاد کشور بدل شود. صباغی توجه ما را به یارانههای نقدی جلب کرد. طبق بودجة سال ۹۲، در این سال، چهلویک هزار میلیارد تومان پول به عنوان یارانه وارد چرخة اقتصاد کشور میشود، که به گفتة او، در صورت عدم مدیریت این پول کلان، نقدینگی و متعاقبِ آن تورم نیز بالا میرود،حال آنکه میتوان این پول را برای توسعة صنعت کشور، به کار گرفت.
احمدعلی هراتینیک یکی از باسابقهترین مدیران کشور در حوزة صنعت و معدن است. او سابقة بیش از ۳۰ سال خدمت در مسئولیتهایی همچون مدیرعاملی شرکت ملی فولاد، مدیرعاملی فولاد خوزستان و. . . را در کارنامة خود دارد و در حال حاضر رئیس هیأت مدیرة فولاد کاوه جنوب است. هراتی نیک که دانشآموختة مهندسی متالوژی (استخراج و ذوب فلزات) از دانشگاه علم و صنعت تهران است، از سال ۸۴ تا ۸۹ رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بوده و سابقة همکاری با سه رئیسجمهور پیشین (هاشمی، خاتمی و احمدینژاد) را داشته است.
متاسفانه باید گفت که درحال حاضر چشــــم انـــــداز امیدوارکننده ای در افق صنعت کشور وجود ندارد. دلیل این امر آن است که هیچ برنامه و استراتژی خاصی برای توسعه صنعتی کشور وجود ندارد. در واقع صنعت متولــی خاصــــی ندارد،علی الخصوص در مورد کارگاه های کوچک که هیچ نوع حمایتی از آنها نمی شود و درنتیجه نمی توانند به فعالیت خود ادامه دهند و به این ترتیب خلاقیت و نوآوری در صنعت نیز با چالش اساسی مواجه می شود. کاهش میزان اشتغال و افزایش بیکاری یکی از عوارض مهم عدم توسعه صنعتی کشور است که نیاز به اصلاح نظام پولی و بانکی دارد.
مهرداد بذرپاش، اگر نگوییم جوانترین، بیتردید یکی از جوانترین مدیران ارشد کشور در طول دو دوره ریاستجمهوری محمود احمدینژاد بوده است. او متولد ۱۳۵۹ تهران و فارغالتحصیل مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی شریف است که سپس در رشته مدیریت صنعتی به تحصیلاتش ادامه داد. با آمدن محمود احمدینژاد به شهرداری تهران، او هم رئیس گروه مشاوران جوانِ شهردار شد. در سومین دورة انتخابات شوراهای شهر تهران او رئیس ستاد ائتلاف رایحه خوش خدمت و نامزد راهیابی به شورا شد، اما به شورا راه نیافت. سال ۱۳۸۶ با نظر محمود احمدینژاد، بذرپاش در سن ۲۸ سالگی از طرف مدیرعامل شرکت سایپا به سمت مدیرعامل شرکت پارسخودرو منصوب شد.
داوود مسگریان حقیقی جنگ جهانی دوم، تقریبا به جز ایالات متحده آمریکا که مستقیم در معرض جنگ نبود تمام صنایع اروپا و شرق آسیا را از بین برد. صنایع ژاپن در شرق آسیا و ایتالیا، اسپانیا، آلمان و فرانسه در اروپای غربی، همگی آسیب دیدند. بالطبع بعد از جنگ این صنایع باید بازسازی میشدند و البته دولتها نقش کلیدی در احیای اقتصاد و صنایع خود داشتند. این دولتها برای ایفای این نقش، سیاستهایی را به کار گرفتند که اگر امروز به آنها نگاه کنیم، شاید نتایج آن باور کردنی نباشد. همه این اقتصادهای فروریخته در اثر جنگ، امروز پویا هستند و نظام بازار آزاد و رقابت را پیش گرفتهاند.
داریوش عباسی بیش از یک ونیم قرن از نخستین تلاش های جامعه ایران برای صنعتی شدن می گذرد؛ اقداماتی که با رویکردهای هوشیارانه و مدبرانه امیرکبیر نظیر راه اندازی دارالفنون و اعزام گروهی از علاقمندان و صنعتگران به روسیه و اروپا آغاز شد و البته با عزل زودهنگام و شهادت وی فروکش کرد. او شاید نخستین شهید راه توسعه یافتگی بود. اقدامات حکومت پهلوی در ۵۰ سال پس از دوران قاجاریه نیز ، به رغم دستاوردهایی همچون وارد کردن حجم زیادی از جنبههای تکنولوژی و مدرنیزاسیون، ما را به نهادمندسازی صنعتی،آنگونه که شایستهاش هستیم، نرساند.
این سؤال برای بسیاری پیش آمده است که با توجه به درآمدهای نفتی بیسابقة کشور در دولت نهم، چرا صنعت نه تنها رشد چشمگیری نکرد، بلکه حتا نتوانست میزان رشد قبلی خود را نیز حفظ کند. رضا ویسه، رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در دولت هشتم، مشکلات اقتصاد و صنعت امروز را ناشی از بیبرنامهگیهای دولت و عمل نکردن به برنامة چهارم توسعه میداند. او میگوید که سازمانهای توسعهای در دولتهای نهم و دهم کاملاً بیهدف و بیبرنامه به راهشان ادامه دادهاند، وگرنه با درآمد نفتی قابل توجهی که به خصوص در دولت نهم نصیب دولت شد، کارهای بسیاری در حوزة صنعت میشد انجام داد و نرخ دورقمی رشد آن را ادامه داد.
با توجه به رویکرد قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کاهش نقش تصدیگری دولت در فعالیتهای اقتصادی و فعال کردن بخشهای غیردولتی، بسترسازی برای رشد این بخش و حمایت از آنها جزء محورهای اساسی برنامههای سازمان قرار گرفت. از سوی دیگر با ابلاغ سیاستهای اجرایی اصل ۴۴ قانون اساسی و بهدنبال آن قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۱۳۸۷، فعالیتهای سرمایهگذاری سازمان محدود به سرمایهگذاری در مناطق کمتر توسعه یافته و یا سرمایهگذاری در زمینه فنآوریهای نوین و پر خطر با مشارکت بخش غیردولتی شد.
فرض کنید سال ۱۳۹۱ شمسی است و خدای نکرده در این اوضاع و احوال به فعالیت اقتصادی اشتغال دارید. فرض کنید فعالیت شما در امر واردات کالای صنعتی است. بالطبع ترجیح می دهید با بهره گیری از اعتبار اندوخته سنواتی خود نزد نظام بانکی کشور از ابزار اعتبار اسنادی و ارز مرجع استفاده کنید. برای برخی از اعتبارات خود پیش پرداخت و برای برخی دیگر صد درصد مبلغ اعتبار را پیش از گشایش فراهم می آورید و حسب مصوبه اعتباری بانک در اختیار بانک عامل قرار می دهید. فرض کنید - فرض محال - که ناگهان معجزه ای رخ می دهد و نرخ برابری ارز به یک ریال سقوط می کند.
مهندس غلامرضا شافعی، رییس فعلی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در سال ۱۳۳۰ در شهرستان مرند آذربایجان شرقی به دنیا آمد. وی در سال ۱۳۵۴ دوره کارشناسی مهندسی مکانیک خود را در دانشگاه صنعتی شریف تهران به پایان رساند. وی که به عنوان یکی از مدیران با سابقه عرصه صنعت و اقتصاد کشور شناخته میشود، در سال ۶۰ به عنوان رییس سازمان صنایع ملی ایران، سپس به عنوان معاون وزیر معادن و فلزات و سپس وزیر صنایع، معاون سازمان برنامه و بودجه در دولت اول آیتا. . . هاشمی رفسنجانی، وزیر تعاون دولت دوم آیتا.
محمد نهاوندیان معاون وقت دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران (علی لاریجانی)، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، عضو ستاد ویژه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، رییس مرکز بررسی برای الحاق به سازمان تجارت جهانی در جمهوری اسلامی، معاون سابق وزارت بازرگانی و دارندة سابقه سمتهای اقتصادی-سیاسی دیگر است. او فارغ التحصیل مدرسة علوی و دارای تحصیلات حوزوی و همچنین دکترای اقتصاد از امریکا است. به عقیدة وی، دو عامل نفتزدگی و تبعیت از مکانیزم تخصیص دولتی از عوامل اصلی پیدایش تفکر تضاد صنعت و تجارت در اقتصاد ایران است، که در کنار فضای نامناسب کسب و کار به موانع اساسی تکامل روند صنعتی شدن در کشور بدل شدهاند.
محمد مهدی سمواتی، بانک اقتصاد نوین بازار سرمایه به عنوان دماسنج اقتصادی هرکشور، یکی از شفافترین مجاری سرمایهگذاری شناخته میشود. در کشورهای پیشرفته صنعتی، ضریب نفوذ بازار سرمایه در سطح جامعه بسیار بالاست و تقریباٌ تمامی خانوارها در اقتصادهای بزرگ در بازار سرمایه مشارکت دارند. بسیاری از این فعالان که آشنایی اندکی از بازار سرمایه دارند با واگذاری اختیارات مدیریت دارایی و سرمایهگذاری خود به افراد حرفهای ضمن کاهش ریسک سرمایهگذاری، از یک بازده متناسب بهرهمند میشوند. مدیریت حرفهای و حضور سرمایهگذاران آگاه در بازار سرمایه باعث افزایش شفافیت، کارایی و نقد شوندگی بازار سرمایه شده و از بروز رفتارهای هیجانی سرمایه-گذاران غیر حرفهای جلوگیری مینماید.
رضارحمانی رییس کمیسیون صنایع و معادن و نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی سازمان های توسعه ای، نهادهایی واسط با اتیکت عمومی یا خصوصی هستند که با توجه به شرایط و ویژگی های اقتصاد و صنعت و نیازمندی های آنها و نیز، جهت گیری راهبردی اقتصاد و صنعت کشور و در نبود سازمان های مشابه با هدف افزایش ثروت جامعه، ارتقای استاندارد و کیفیت زندگی شهروندان و اشتغالزایی تاسیس شده و به طراحی خدمات در جهت توسعه صنعتی می پردازند. نهادها یا سازمان های توسعه ای همچنین یکی از ابزارهای دخالت تاثیر گذار دولت ها در توسعه صنعت و اقتصاد کشور بشمار می روند.
دکتر مهدی غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت دهم، متولد ۱۳۳۹ در شهرستان الیگودرز است که اولین تجربه کاری اش هم در همین شهر بوده. غضنفری یک سال پس از دریافت مدرک کارشناسیارشدش از دانشگاه امیرکبیر در رشتة مهندسی صنایع، به عضویت هیأت علمی دانشگاه علموصنعت درآمد و در سال ۱۳۷۵ نیز مدرک دکترایش را در همین رشته از دانشگاه NSW استرالیا گرفت. پس از تجربه های مختلف در مدیریت دانشگاهی، بعنوان معاون وزیر بازرگانی و رییس کل سازمان توسعه تجارت در سال ٨٤ پا در میدان مدیریت کلان کشور گذاشت و چهار سال در این مسئولیت فعالیت کرد که اتفاقا آن سالها دوران طلایی صادرات غیرنفتی نام گرفت.