تصور کنید که بر لبه یک انقلاب فناوری ایستادهاید و به دریایی از امکانات نگاه میکنید. این دقیقاً همانجایی است که وقتی به این فکر میکنید که آیا باید در هوش مصنوعی سرمایهگذاری کنم یا نه، در آن قرار دارید. هوش مصنوعی مانند دریای بیانتهایی است که مملو از وعدهها و همچنین رازهایی است. از تغییر روابط مشتریان گرفته تا خودروهای خودران، هوش مصنوعی پتانسیل رشد نمایی خود را نشان داده است.
یکییکی و بیصدا از رینگ بازار و رقابت حذف میشوند؛ دلایل مختلفی هم دارد، از کمتوجهی مدیران تا ورود تکنولوژی و هوش مصنوعی به عرصه کار و تجارت. صحبت از صنایعی است که در سالهای اخیر رنگ و بوی گذشته را ندارند. از آن برو و بیا و سودآوریشان دیگر خبری نیست و ردپای آنها روزبهروز کمرنگ و کمرنگتر میشود. این صنایعِ رو به احتضار اگرچه روزی چرخدندههای اقتصاد را به حرکت درمیآوردند و نقشی در تولید و حیات بازارهای مالی داشتند، اما حالا در پستوی اقتصاد هم جایی ندارند. از طرفی، سرمایهگذاری در آنها برای فعالان اقتصادی، بهنوعی بازی دو سر باخت به حساب میآید. اینکه چرا نبض آنها به شماره افتاده یا از کار افتاده است علل متعددی دارد که سیستم معیوب و ناسالم اقتصاد یکی از مهمترین آنهاست و تحریم هم به وضع موجود دامن زده؛ نکته این است که آیا صنایع بهگلنشسته این روزهای ایران جزئی از ماهیت اقتصاد در تعریف جهانی است یا فقط بیخ گلوی اقتصاد ایران را گرفته است؟ با وضع موجود، جریان سرمایه در سال ۲۰۲۵ به کدام صنایع وارد میشود؟ و سرمایهگذاران در سال آینده با چه مخاطراتی مواجهاند؟
سال ۲۰۲۴ تاکنون برای سرمایهگذاری در بازارها سالی موفق و سودآور بوده است. با توجه به احتمال کاهش بیشتر نرخ بهره، میتوان تصور کرد که سال آینده نیز برای سرمایهگذاران فرصتهای موفقیتآمیز دیگری به همراه داشته باشد؛ اگرچه ریسکهای متعددی نیز بازارهای مالی را تهدید میکند که باید در نظر گرفته شوند. در واقع، سال ۲۰۲۵ با ریسکها و عدم قطعیتهای متعددی همراه خواهد بود. در حالی که بسیاری از تحلیلگران چشماندازی مثبت برای بازارهای مالی و بازار کامودیتیها در سال آینده پیشبینی میکنند، عوامل گوناگونی میتوانند در این روند نوساناتی ایجاد کنند. با نگاهی کلی به ریسکها و پیشبینی روند بازارها برای سال آتی، لازم است آمادگی کافی برای سناریوهای مختلف احتمالی داشته باشیم.
از اولین واکنش نهادهای سیاستگذاری ایران به رمزارزها چیزی نزدیک به یک دهه میگذرد؛ گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره رمزارزها که اشاره میکند در دی ۱۳۹۲ بانک ملی ایران به طور میانگین روزانه حدود ۲۵۰ هزار تراکنش در زمینه بیتکوین داشته است. آخرین واکنش را همین چند روز پیش بانک مرکزی داشت و در مواجهه با صعود قیمت دلار، حساب صرافیهای رمزارز را به طور موقت مسدود کرد تا به خیال خود بازار ارز را مهار کند.
بازار مالی در ایران به شدت تحت تاثیر تحریم قرار داشته است. شاید بتوان گفت استفاده از روشهای نوین رمزارز و اقبال به آن در ایران، از نتایج تحریم بوده است.
اقتصاد مبتنی بر توکن و داراییهای دیجیتال، روزبهروز گستردهتر میشود. همین چند وقت پیش بود که مردم به امید دریافت ناتکوین، تقتق به موبایلهایشان ضربه میزدند که شاید ناتکوینی نصیبشان شود. به نظر میرسد مردم عادی از خیلی سال پیش به این نتیجه رسیدهاند که حداقل بخشی از داراییهای خود را به ارزهای دیجیتال تبدیل کنند؛ به خصوص که چندین سال است بازار کریپتوها مورد توجه سرمایهگذاران زیادی قرار گرفته است؛ در واقع، از اواسط سال ۱۳۹۹ و همزمان با افت شاخص بورس و سقوط معروف، بازار سرمایه، شاهد کوچ بخشی از سرمایههای خود به بازارهای موازی و همچنین بازار ارزهای دیجیتال بود. در این میان پرسش اینجاست که چگونه میتوان این روند را معکوس کرد و از سرمایهها و ظرفیت موجود در بازار کریپتو به منظور منافع بازار سرمایه استفاده کرد و سیاستگذار باید چه کند؟
نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک، بیمه، خصوصیسازی و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری کشور (کیش اینوکس ۲۰۲۴) از جمله رویدادهای مهم و تاثیرگذار در حوزه بازارهای مالی است. به عقیده بسیاری این نمایشگاه تاثیر چندانی بر روی بازار سرمایه بر جای نگذاشته است. بسیاری دیگر نیز بر این باورند که برگزاری چنین نمایشگاههایی در ایام تحریمها و سایه جنگ بر کشور هرچقدر هم که خوب برگزار شود نمیتواند تاثیرگذار باشد. اما ابزارهای مالی کشور و فناوریهای مالی، بانکی و بیمه رشد چشمگیری داشتهاند و شرکتهای فعال در حوزههای مالی و اقتصادی، در زمینه تولید و ارائه ابزارها، فناوریهای مالی و ارائه روشهای نوین و خلاقانه بازاریابی با یکدیگر در رقابتاند. در این امر نمیتوان تاثیر نمایشگاهها و رویدادهایی همچون کیش اینوکس را نادیده گرفت.
پژوهشهای زیادی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ایران انجام شده که بر ظرفیتهای کیش برای ایجاد یک بستر اقتصادی بزرگ در سطح بینالمللی صحه میگذارد. ارزش اقتصادی توریسم در کیش شاید بهتنهایی کافی باشد که این جزیره آرام و باامنیت در سایه ساختاری مقتدر و متخصص بتواند رقبای منطقهای و بینالمللیاش را کنار بگذارد. کیش تمام شرایط را برای تبدیل شدن به هاب مالی منطقهای دارد. چرا که مناطق آزاد در ایران به دلیل اینکه بر اساس درآمد و هزینه اداره میشوند و عمدتاً بودجه دولتی ندارند، میتوانند با همتایان خود رقابت کنند و ارزشهای اقتصادی خود را نمایان کنند.
نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک، بیمه، خصوصیسازی و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری کشور (کیش اینوکس ۲۰۲۴) از ۱۴ تا ۱۷ آبانماه ۱۴۰۳ در جزیره کیش برگزار خواهد شد. رویداد کیش اینوکس در طول سالهای برگزاری با برخورداری از حمایت و مشارکت گسترده وزارتخانهها، سازمانها و بنگاههای اقتصادی، بخشهای دولتی و خصوصی و همچنین مشارکتکنندگان بینالمللی و با حضور نخبگان اقتصادی کشور به محلی برای ارائه تصویری کامل از قابلیتها، ظرفیتها و شرایط کلان اقتصاد کشور، تقارن و تبادل اطلاعات فعالان اقتصادی داخلی و بینالمللی و برگزاری نشستهای تخصصی با موضوعات روز اقتصادی در ابعاد کشوری و جهانی تبدیل شده است.
باارزشترین منبع جهان دیگر نفت نیست، بلکه داده است. تلفنهای هوشمند و اینترنت دادهها را فراوان، وسیع و بسیار ارزشمند کردهاند. بررسی دادهها و تحلیل الگوریتمهای مدرن میتوانند پیشبینی کنند که مشتری در حال حاضر تمایل به خرید دارد یا خودرو شما نیاز به سرویس دارد یا اینکه به کمک علم پزشکی بیاید و تشخیص دهد که فردی در معرض بیماری قرار دارد. علاوه بر اهمیت بسیار زیاد دادهها، تکنیکهای هوش مصنوعی میتوانند این دادهها را ارزشمندتر و نکات بسیار مهمی را از آنها استخراج کنند.
نئوبانک نسل نوین بانکداری است و به بانکهایی اشاره دارد که مکان (شعبه) فیزیکی برای فعالیت آنها وجود ندارد و با زیرساختهای کاملاً سیار و دیجیتال و با پشتیبانی آنلاین ۲۴ساعته به مشتریان خدمات ارائه میدهند. امروزه نوآوریهای فعلی در فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی به سرعت در حال تغییر رفتار مصرفکنندگان و به تبع آن تغییر الگوی کسبوکارهاست. پیشرفت فینتکها (فناوریهای مالی)، بیگتکها (غولهای تکنولوژی) و فناوریهای جدید مانند بلاکچین، هوش مصنوعی یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، به طور قابل توجهی بخش بانکی و مالی را تحت تاثیر قرار داده و خدمات بانکی کاملاً دیجیتالی را به وجود آورده است. تحول دیجیتال مفهوم رایجی در قرن اخیر است که فرصتهایی را برای رهبران سازمانی فراهم میکند تا در کسبوکار خود تجدیدنظر کنند و تجارب بهتری برای مشتریان، کارکنان و شرکای اکوسیستم ایجاد کرده و تا حدودی هم در هزینهها صرفهجویی داشته باشند.
چشمانداز خدمات مالی با ظهور نئوبانکها، که به عنوان بانکهای فقط دیجیتالی یا بانکهای چالشگر نیز شناخته میشوند، دستخوش تحولی اساسی شده است. این موسسهها با استفاده از فناوری پیشرفته برای ارائه خدمات یکپارچه، کارآمد و مشتریمحور، بانکداری را دوباره تعریف میکنند.
بانکداری باز میتواند راههای راحتتری برای مشاهده و مدیریت پول و راههای سادهتر برای دسترسی به اعتبار مالی در اختیار مردم قرار دهد. بانکداری باز همچنین میتواند انواع مختلفی از خدمات پرداخت مانند پرداخت در بازیهای ویدئویی یا برنامههای حسابداری تجاری را تقویت کند. این عمل در حال حاضر به دسترسی میلیونها نفر به خدمات مالی کمک میکند و بر معرفی گستردهتر پرداختهای بیوقفه و سایر فناوریهای پرداخت نوظهور اثر میگذارد.
بی شک، یکی از اساسیترین دغدغههای افراد در دوران بازنشستگی؛ حفظ رفاه و کیفیت زندگی، همچون گذشته است. اینکه شرایطی به وجود آید تا افراد بتوانند زندگی بهتری برای خود و فرزندان شان در آینده رقم بزنند. دراین راستا سرمایهگذاری اصولی میتواند تا حد قابل قبولی این دغدغهها را کاهش دهد. بیمههای بازنشستگی یکی از راههای مناسب و مطمئن برای تامین مالی پایدار در دوران بازنشستگی به شمار میآید.