بارها به مدیرانی که از شرایط پیچیده محیطی گله دارند، از ناتوانی پیمانکاران گرفته تا تغییرات متعدد در تصمیمات دولت و رقابت به قول خودشان ناجوانمردانه رقبای خارجی، یادآوری کردهام که کار مدیر حل مسائل در همین شرایط است وگرنه دیگر به مدیر نیازی نبود.
تصمیم درباره حذف گسترده یارانه بگیران یکی از مهمترین تحولات اساسی درلایحه بودجه سال ۹۷ است که بر اساس آن از میزان یارانه بگیران به مقدار قابل توجهی کسر خواهد شد. براساس لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه ۹۷ اعتبار سازمان هدفمندی یارانهها از ۴۸هزار میلیارد تومان به ۳۷هزار میلیارد تومان رسیده که به این ترتیب حدود ۱۱هزار میلیارد تومان از اعتبار یارانههای نقدی حذف میشود.
یکی از مهمترین موضوعاتی که پس از رونمایی از سند دخل و خرج دولت در سال ۹۷ باتاب فراوانی در جامعه داشت خبر افزایش ۳ برابری عوارض خروج از کشور بود که با واکنشهای منفی بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی و حتی فعالان عرصه گردشگری مواجه شد. براساس لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۷ عوارض خروج از کشور به ۲۲۰هزار تومان افزایش پیدا میکند.
نخستین لایحه بودجه دولت دوازدهم در حالی تقدیم مجلس شد که با بودجه سنوات گذشته متفاوت است و به گفته رئیسجمهوری اشتغال، رشد اقتصادی، رفع فقر، کاهش نابرابریها، تحرک در طرحهای اصلی و مهم و حضور بخش خصوصی در اقتصاد کشور بهعنوان خواستههای اصلی مردم در انتخابات ۹۶، در این لایحه پیگیری شدهاند. سند دخل و خرج کشور در سال ۹۷ که قرار است آغازگر مسیر اقتصاد ایران در ۴ سال آینده باشد، بودجهریزی براساس عملکرد را سرلوحه خود قرار داده و در این راستا، پرداخت اعتبار به دستگاهها بر مبنای عملکرد سه ماهه آنها خواهد بود.
بوریس جانسون ویر خارجه انگلیس در حالی این هفته به تهران سفر کرد که خاورمیانه در بحرانیترین روزهای خود به سر میبرد. بحران یمن، سوریه، عراق و عربستان از یکسو و حالا تصمیم ترامپ در به رسمیت شناختن بیتالمقدس بهعنوان پایتخت اسرائیل که به خشم مسلمانان منطقه دامن زده است، از سوی دیگر بر اهمیت سفر این دیپلمات انگلیسی به ایران میافزاید.
شرایط در بازار خودروهای وارداتی به شدت تغییر کرده و از تیرماه سال جاری که سایت ثبت سفارش خودرو بسته شده، قیمت خودروهای وارداتی هم روند صعودی به خود گرفته تا جایی که حتی از مهرماه بر شدت این روند افزوده شده است.
سفر ناگهانی ولادیمیر پوتین به سوریه و دیدار با بشار اسد اگرچه با فرمان خروج بخشی از نیروهای روسیه از سوریه همراه بود اما پیامی هم برای سایر کشورهای حاضر در سوریه به خصوص آمریکا داشت. در فرمان پوتین اعلام شد که بخش اصلی و فعال مشارکت روسیه در مبارزه با تروریستها با خروج نیروهای روسیه از سوریه در این کشور به پایان میرسد.
سرانجام دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا یکی دیگر از وعدههای انتخاباتیاش را عملی کرد و با وجود مخالفتهای گسترده منطقهای و جهانی، قدس شریف را بهعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت تا باعث برانگیخته شدن درگیری جدیدی میان مردم فلسطین و رژیم صهیونیستی در منطقه خاورمیانه شود. پیش از این ترامپ در ایام تبلیغات انتخاباتی و در سخنرانیهای خود در میان یهودیان، شعار انتقال پایتخت اسرائیل از شهر تلآویو به شهر بیتالمقدس را داده بود. اما حالا با به رسمیت شناختن قدس بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به وزارت امور خارجه کشورش دستور داد که اقدامات لازم را برای انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس به عمل آورد.
یکی از بندهای بحثبرانگیز لایحه بودجه ۹۷، سه برابر شدن عوارض خروج از کشور بود. این عوارض قرار است در صورت تصویب، از ۷۵هزار تومان به ۲۲۰هزار تومان در سفر اول، ۳۳۰هزار تومان در سفر دوم و ۴۴۰هزار تومان در سفرهای سوم به بعد افزایش یابد. همچنین این رقم برای مسافران عتبات ۱۱۰هزار تومان در نظر گرفته شده است.
آمارهای رسمی تعداد یارانهبگیران در کشور را سالانه حدود ۷۶ میلیون نفر عنوان کردهاند. این در حالی است که رقم ۵/ ۳۳ هزار میلیارد تومانی تصویب شده در قانون بودجه سال جاری تنها برای پرداخت ۶۱ میلیون نفر کافی است. این فاصله معنادار طی سالهای اخیر در عمل باعث کسری مستمر در منابع و مصارف هدفمندی یارانهها، اعمال بار مالی حداقل ۸ هزار میلیارد تومانی در سال به دولت و ضبط بخشی از بودجه تخصیص دادهشده به سایر امور به نفع یارانههای نقدی شدهاست.
تصمیم جنجالبرانگیز رئیسجمهوری آمریکا برای انتقال سفارت واشنگتن از تلآویو به بیتالمقدس را که به واکنشهای منطقهای و جهانی دامن زده و آتش بحرانهای خاورمیانه را مشتعل کرده است باید در چارچوب راهبرد خاورمیانهای ترامپ درک کرد. در این چارچوب، اسرائیل و عربستان سعودی بهعنوان دو متحد محوری واشنگتن ایفای نقش میکنند که البته بر اسرائیل بزرگتر و قویتر تاکید میشود و همچنین خصومت با ایران نیز افزایش پیدا میکند.
سفر اخیر بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا به تهران به همراه هیات اقتصادی و سیاسی از ابعاد مختلف قابل بررسی است. نخست آنکه طی سالهای اخیر که ایران و بریتانیا روابط پرفرازونشیبی را سپری کردهاند و در دورهای حتی به قطع روابط نیز منجر شد، این نخستین بار است که وزیر خارجه این کشور برای رایزنی درباره مسائل دوجانبه به ایران سفر میکند.
بازار خرید و فروش واحد مسکونی در تهران براساس قیمت میانگین املاک کل شهر (در پاییز)، همچنان از شرایط حداقلی مناسب خریدار، برخوردار است، اما به رغم نقشی که کنترلکنندههای سهگانه موثر بر دامنه رشد قیمت فروش تا پایان سال دارند، در حال حاضر دو عامل تورمی آینده بازار معاملات ملک را تهدید میکند.
گزارش اخیر بانک مرکزی حاوی نکتهای بود که بسیاری را در مورد آینده بازار مسکن نگران کرد. روند رشد قیمت در بازار مسکن تهران بیش از گذشته شده و همین موضوع نگرانی را در مورد آینده بازار نزد فعالان بازار ایجاد کرده است. آنچه که رخ داده است، تقریبا قابل پیشبینی و منطبق با پیشبینیهای کارشناسان در ماههای گذشته است. بازار مسکن آرامآرام درحال خروج از رکود چند ساله است و این خروج از رکود طبیعتا باعث خواهد شد که تا حدودی نیز افزایش قیمت در بازار وجود داشته باشد. اما بهنظر میرسد آنچه این افزایش قیمت را بر خلاف نظر قبلی کارشناسان بازار و بالاتر از نرخ تورم پیش میبرد، افزایش نرخ نهادههای ساختمانی و بهویژه آهنآلات در ماههای اخیر و نیز افزایش نرخ ارز است.
یک نسخه مالی در بازار ساختوساز میتواند از تبعات کسری عرضه «نوساز» در بازار معاملات ملک، «پیشگیری» کند. پیامد منفی رکود عمیق ساختمانی طی سالهای ۹۳ تا ۹۵، در کل کشور و تهران به شکل افت تاریخی عرضه واحدهای تازهساز به بازار در سال گذشته، بروز پیدا کرد. پارسال کمتر از ۴۰۰ هزار واحد مسکونی جدید توسط سازندهها در کل کشور، تکمیل و روانه بازار مصرف شد؛ درحالیکه میزان عرضه نوساز در سالهای رونق بالای ۸۰۰ هزار واحد بوده و هماکنون «نیاز بحرانی» یا همان کف مورد نیاز عرضه مسکن، ۵۵۰ هزار واحد در سال برآورد میشود.
بررسی متغیرهای سمت عرضه و تقاضای بازار مسکن طی چند ماه اخیر نشان میدهد بازار مسکن پس از گذشت یک دوره عمیق رکود چند ساله، هماکنون به ایستگاه پایانی پیشرونق نزدیک شده و بهنظر میرسد بازار مسکن طی چند ماه آینده یک دوره رونق مناسب و منطقی را تجربه کند. در این میان آنچه اهمیت دارد تفاوت جنس دوره رونق پیشرو با دورههای رونق گذشته است. به این معنا که اگرچه قرار گرفتن بازار مسکن در فاز رونق طی دورههای گذشته همواره با جهش و افزایش چندین برابری قیمتها همراه بود اما روند تغییرات سمت تقاضا، عرضه و همچنین تغییراتی که در هرم جمعیتی طی چند سال گذشته اتفاق افتاده نشان میدهد که شرایط بازار مسکن با تغییرات عمدهای نسبت به دورههای قبل مواجه شده و همین موضوع سبب میشود انتظار جهش قیمتی از بازار مسکن در دوره رونق پیشرو وجود نداشته باشد. یا به تعبیر دیگر شکلگیری انتظار برای جهش قیمتها از سوی سمت عرضه یا فعالان بازار با واقعیتهای موجود در بازار تناسب و همخوانی ندارد.
تندترین نبض معاملاتی در بازار مسکن تهران، از بین گروههای مختلف املاک، برای آپارتمانهای نیمهلوکس به ثبت رسیده است. طی هفتههای گذشته از نیمه دوم امسال، فروش یک گروه از واحدهای مسکونی در تهران، بیشترین رشد را نسبت به میزان تغییرات مثبت کل معاملات ملک داشته است.
بازار معاملات واحدهای مسکونی درحالی طی روزهای اخیر با نوعی تغییر رفتار از جانب برخی فروشندگان واحدهای مسکونی نوساز مواجه شده است که فعالان بازار مسکن معتقدند بازار به انحراف ایجاد شده ناشی از افزایش غیرمتعارف سطح قیمت پیشنهادی فروش این نوع آپارتمانها واکنش نشان داده است.
افزایش نامتعارف قیمتهای پیشنهادی فروش در یک گروه خاص از واحدهای مسکونی طی روزهای اخیر با واکنش برخی فعالان بازار و کارشناسان اقتصاد مسکن مواجه شده است طوری که بسیاری از آنها به متقاضیان خرید مسکن توصیه میکنند با تغییر استراتژی خود برای خرید مسکن، واحدهای نوسازی را که با قیمتهای نجومی به بازار عرضه شدهاند تحریم کنند.
میتوان به «سرمایه انسانی» به مثابه معیاری برای «توانایی اجرای کار به منظور تولید ارزش اقتصادی» نگاه کرد. البته، تواناییهایی که پیش از این سرمایه انسانی محسوب میشدند، ممکن است در موقعیتی جدید، با منابع محدود، مسوولیت محسوب شوند.
گروهی از کاوشگران انسان را در نظر بگیرید که در جزیرهای به نام «ترا» اقامت میگزینند. همه جوانها آموزشدیدهاند تا در جنگل حیوانها را شکار کنند. این امر «توانایی تولید ارزش اقتصادی» گروهی اجتماع را افزایش میدهد. از آنجا که جزیره گیاهان و جانوران بسیاری دارد، به ساکنان آن القا شده که این خانه جدید را «سرزمین فراوانی» بنامند. با اینکه آموزش شکارچیان زبده در وهله اول رفاه اجتماع را افزایش میدهد اما این اتفاق همیشه نمیافتد. بهزودی شکارهای بیش از حدی رخ میدهد که سود را کاهش میدهد یا حتی باعث انقراض باارزشترین گونههایی میشود که اساس اقتصاد و زندگی در ترا هستند.
در گفتوگویی با دوتن از سخنرانان اولین همایش ملی شناسایی و پرورش مدیران آینده، نظرات استادان برجسته حوزه منابع انسانی در خصوص بستر فعلی انتخاب و توسعه مدیران و چالش های آن مورد سوال قرار گرفته است. دکتر آرین قلی پور، استاد برجسته دانشگاه و رئیس شورای سیاست گذاری همایش به همراه دکتر ندا محمد اسماعیلی، دبیر کمیته فنی استاندارد منابع انسانی، میهمان پرونده ویژه این شماره ضمیمه آخر هفته «دنیای اقتصاد» هستند.
مجموعه گستردهای از ابزارها و تکنیکها در دسترساند که میتوان با آنها افراد را برای گزینش، ارتقا یا توسعه ارزیابی کرد. برخی از این تکنیکها از اولویتهای خودگزارششده بهره میبرند (در موارد ارزیابی شخصیت)، برخی دیگر تواناییهای خاص یا دانش را به بوته آزمایش میگذارند (در موارد آزمایش توانایی روانسنجی، ارزیابی فنی یا آزمایشهای مربوط به دانش) و ابزارهای دیگر، مثل مصاحبه، آزمایشهای قضاوتهای موقعیتی و تمرینهای شبیهسازی مستقیما رفتار را مورد قضاوت قرار میدهند.
پدیده ارز رمزنهاد یا به تعبیر دیگر ارز دیجیتالی ظرف کمتر از یک دهه پایههای خود را بهعنوان مدعی جایگزینی با ارزهای کاغذی محکم کرده است. بیتکوین بهعنوان نماینده شاخص ارزهای دیجیتالی، پس از قرارگیری بر روی شبکه سراسری اینترنت به واسطه تکنولوژی «بلاکچین» (Blockchain)، رشد خیرهکنندهای ظرف مدت هشت سال از خود به نمایش گذاشته است. قیمت یک بیتکوین در سال ۲۰۱۰ کمتر از یک هزارم دلار بود؛ اما در طول هقته گذشته به قله ۱۷هزار دلاری صعود کرده است. پدیدآورنده ناشناس بیتکوین، «ساتوشی ناکاموتو» در رویای ساخت شبکهای بود که وعده محققنشده دموکراسی حقیقی را به کمک تکنولوژی بهثمر برساند. بهنظر میرسد رشد روزافزون ارزش ارز دیجیتالی، زمینه تلاش برای ظهور گونهای از دموکراسی مالی را فراهم میکند که یک ویژگی عمده را با خود یدک میکشد. این ویژگی ارزهای دیجیتالی، دست دولتها و نهادها را از نظارت بر فرآیندهای مالی کوتاه میکند و دفتر حسابرسی مالی را در عین شفافیت به دست کاربران این شبکه خواهد سپرد. میتوان شبکه بیتکوین را به یک آکواریوم شیشهای تشبیه کرد که هرکسی قادر به رصد محتویات درون آن هست اما کسی قادر به تغییر محتویات، نفوذ به آکواریوم یا شناسایی طرفین مبادلات نیست. به منظور آغاز پروسه شناخت پدیده ارزهای دیجیتالی، نگاه مختصر به تاریخچه تحولات پولی و سازوکار شبکه بلاکچین الزامی است.
پیشرفت علم از دهه ۸۰ میلادی وارد عرصه جدیدی شده بود که بیشتر بر ارتقای سختافزارها و تولید شبکههای کاربردی که امروزه در سراسر دنیا رواج یافتهاند، متمرکز بود؛ اما گروهی از دانشمندان ایدهآلیست علوم کامپیوتر در پشت صحنه تکنولوژیهای فراگیر، مشغول پایهریزی شبکهای بودند که از نظر آنها دموکراسی حقیقی را برای انسانها به ارمغان میآورد. هسته ابتدایی ایده این گروه، ساخت شبکه زنجیرهواری بود که مردم سراسر دنیا را با دو امکان ویژه به یکدیگر متصل میکرد؛ زدودن نظارت دولتها و نهادهای اقتصادی که قادر به برقراری یک دهکده جهانی با ساختار دموکراتیک نشدهاند و امنیت اطلاعات در عین شفافیت عملکرد، بنیان مکانیزم بلندپروازانه آنها را شکل میداد. دو دهه تلاش برای بهروزرسانی و ارتقای کیفی شبکه زنجیرهای با افزوده شدن امداد دانشمندان علوم رمزنگاری و برخی از اقتصاددانان نومید از استقلال نظام پولی و مالی حاکم بر جهان، به نتایج مثبتی رسیده بود. این امر موجب شد تا برخی از اعضای این کارگروه علمی، نسبت به رونمایی از نسخههای ابتدایی پول دیجیتالی اقدام کنند؛ اما همانطور که انتظار میرفت، گردانندگان قدرت علاقهای به تسلیم در مقابل چنین شبکه پولی نداشتند و بالطبع از شیوع آن جلوگیری کردند تا نظام اقتصادی تحت نفوذشان به بقای خود ادامه دهد. این واکنش منفی باعث شد تا کوشش دانشمندان تحولخواه همچنان از دیدگان عمومی مخفی بماند. این وضعیت تا سال ۲۰۰۸ میلادی تداوم یافت؛ اما تحقق یکی از پیشبینیهای این ایدهآلیستهای سایبری، صدای خاموششده آنان را به گوش بخش اندکی از جامعه رساند. این تحولخواهان، ناکارآمدی نظام بانکی و پولی دنیا را زمینهساز یک بحران اقتصادی جدید پیشبینی کرده بودند. پس از این پیشبینی، بحران اقتصادی بینالمللی بین سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ میلادی به وقوع پیوست تا انتشار مانیفست «بیتکوین» در فضای مجازی مورد توجه گستردهای قرار گیرد.
رشد نجومی بیتکوین در ماههای اخیر، نادیدهگرفتن این پدیده نوظهور را حتی برای گردانندگان سیاست، تکنولوژی و اقتصاد ناممکن ساخته است. پس از رکوردشکنیهای متوالی ارز دیجیتالی اظهارنظر بزرگان اقتصادی تب و تاب تازهای به خود گرفته است و برخی رسانهها در حال بازنشر نظرات کارشناسان اقتصادی هستند که از زمان انتشار مقاله ساتوشی ناکاموتو تا همین چند روز گذشته، بیتکوین و پدیده ارز دیجیتالی را قضاوت کردهاند. پیشینه اظهار نظر درخصوص پول دیجیتالی حتی به یک دهه قبل از ظهور ساتوشی باز میگردد؛ «میلتون فریدمن»، برنده نوبل اقتصاد، در سال ۱۹۹۹ میلادی از نیاز جهان اقتصاد به پول دیجیتالی گفته است. پس از فریدمن نیز روسای بانکهای مرکزی سراسر دنیا، مدیران ابرشرکتها، اقتصاددانان مطرح و سردمداران نهادهای پولی بینالمللی، نظرات خود را در دو جبهه مخالف و موافق به ثبت رساندهاند. بررسی نظرات برخی از مهمترین کارشناسان اقتصادی درخصوص بیتکوین یا بهطور کلی پدیده ارزهای دیجیتالی، خالی از فایده نیست و حتی تا حدودی طرز برخورد آتی با بیتکوین را مشخص میکند.
مجله واشنگتنپست به رسم پایان هر سال میلادی نام ۱۰ کتابی که نظر منتقدان را جلب کرده است را منتشر کرده است. ۱۰ کتاب معرفی شده برای سال ۲۰۱۷ در حوزههای مختلفی قرار دارد؛ از علوم سیاسی گرفته تا علم عصبشناسی. عمده کتابهای معرفی شده از سوی این روزنامه آمریکایی، کتابهایی هستند که در دنیای انگلیسی زبانها بهویژه ایالاتمتحده مورد اقبال عموم قرار گرفتهاند. منتقدان در این روزنامه نوشتهاند که این کتابها در مورد چه نوشته شدهاند و چرا آنها را دوست دارند ما در این بخش ۶ مورد از این کتابها را معرفی میکنیم:
سازمانهای مردمنهاد یا همان چیزی که تحت عنوان سمنها میشناسیم از جمله موضوعات پرمناقشه در چند دهه اخیر بودهاند. در زمان دولت اصلاحات سمنها و از جمله آنها سازمانهای مردمنهاد محیطزیستی رشدی چند برابری را تجربه کردند هر چند که در دولت موسوم به مهرورز اغلب آنها به لاک خود فرو رفته و برخی وضعیت خود را بهصورت غیرفعال یا نیمهفعال درآوردند. روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و تلاش دولت برای ارائه آمار و ارقام درخصوص تعداد سمنها در هر حوزه، هر سازمان و وزارتخانهای را به تکاپو برای شناسنامهدار کردن سمنها تحت لوای سازمان متبوع خود درآورد.
شاد بودن فقط به این نیست که دائما بخندیم و تحرک داشته باشیم، بلکه شادی میتواند همراه با آرامش باشد، یعنی شما میتوانید شاد باشید اما آرام نیز باشید. برخی از افراد گمان میکنند که شاد بودن یعنی بسیار خندیدن و تحرک داشتن. از این رو، این افراد زمانی که آرام هستند، فکر میکنند که مشکلی وجود دارد و غمگین شدهاند. آنها شادی همراه با آرامش را نمیشناسند. به عبارت دیگر، زمانی میگوییم که فردی شاد است که غمگین نباشد و دنیا را رنگین ببیند و این حالت میتواند هم با خنده و تحرکات ناشی از آن و هم همراه با آرامش و آرام بودن باشد. شادی یکی از احساسات زیر مجموعه عشق است و خدا انسانهای شاد را دوست دارد.
وابستگی یعنی خود را به چیزی یا شخصی گره زدن، واگذاری قدرت و کنترل خود و چسبیدن به چیزی از روی ترسها و اضطرابها. بسیاری از افراد دوست دارند که از شر وابستگی رها شوند، اما کمتر افرادی در پی شناخت حقیقت این اختلال هستند. واکنش اولیه مردم در مقابل درد این است که «چکار کنم تا از آن رها شوم؟» اما رفع اختلالاتی که در روان یا ذهن ما بهوجود میآیند به این سادگی نیست که با یک راهکار یا یک نسخه انجام شود. کسانی که میخواهند از شر وابستگی خلاص شوند، ابتدا باید وابستگی و ریشههای آن را خوب بشناسند، سپس این ریشهها را به کمک یک متخصص، در خود جستوجو کنند و برای درمان خود زمان بگذارند. لازم است بدانید که وابستگی از ذهن شروع میشود، سپس روان و بعد از آن رفتار را درگیر میکند و در ذهن نیز پایان مییابد. یعنی تا زمانی که در ذهن قطع وابستگی انجام نشود، همچنان به قوت خود باقی میماند. بنابراین آنچه در قطع وابستگی باید انجام شود، پر کردن حفرههای ذهنی و روانی فرد است که البته در این مقاله به این موضوع نمیپردازیم. در این مقاله میخواهیم بهطور اجمالی، پنج مورد از مواردی را که باعث ابتلا به وابستگی میشوند شرح دهیم:
بالاخره سفر ما قطعی شد. کولهام را بعد از مدتها از زیر تخت بیرون کشیدم و جیبهایش را از خاطرات سفرهای گذشته خالی کردم تا برای تجربههای جدید جا باز شود. در دوران تحصیل یکی از استادهایمان قبول کرده بود بچههای کلاس را به «شهر یزد» ببرد. این سفر قرار بود یک شب و دو روز باشد و ما بهصورت فشرده هم شهر را ببینیم و هم یاد بگیریم اگر روزی خودمان راهنمای گردشگری شدیم یزد را چگونه برای دیگران توضیح بدهیم. قرار شد سهشنبه حوالی ساعت یازده شب در محل معینی جمع شویم. ما باید از تهران بهسمت جاده یزد میرفتیم و از کنار روستاها و شهرهای کوچک و بزرگ بسیاری میگذشتیم. اواخر پاییز بود و ابرهای سیاه بارانزا آسمان تهران را پوشانده بود. کمکم بستن کولهام را تمام کردم و با گذر از زیر قرآنی که مادرم آماده کرده بود، خود را به محل حرکت رساندم.
در دنیا چیزها و کارهایی وجود دارند که ممکن است هرروز با آنها روبهرو نشویم و تجربهشان نکنیم. چیزهایی که شاید اصلا اسمشان هم به گوشمان نخورده باشد و بعد از اینکه دربارهشان میشنویم، اول تعجب میکنیم و سپس وسوسه میشویم که سراغشان برویم. در این مطلبی که میخوانید قصد داریم تعدادی از این تجربهها را معرفی کنیم؛ از قفس مرگ گرفته تا راه رفتن روی لبه پرتگاه؛ تجربیاتی که میتوانند از فرط هیجان و ترس، مو به تنتان سیخ کنند.
اقتصاددانان همواره نقش مدیریت صحیح اقتصاد خانواده را در مسیر توسعه اقتصاد حائز اهمیت دانستهاند. به عبارت دیگر، به عقیده اقتصاددانان خانواده بهعنوان کوچکترین واحد نقش آفرین در اقتصاد، مهمترین نقش را در اقتصاد بازی میکند. در واقع سه تصمیم اساسی که در دل خانواده اخذ میشوند، تمام ابعاد اقتصاد خصوصا بعد تولید را تحتالشعاع قرار میدهند. اولین تصمیم، انتخاب بهینه ترکیب مصرف و پسانداز است، که خروجی آن حجم سرمایه موجود در جامعه است. دومین تصمیم، میزان عرضه نیروی کار در بازار است، که این خود دومین عامل تولید است. سومین تصمیم خانواده، نقش مخارج مربوط به آموزش فرزندان است که کیفیت نیروی کار یا همان سرمایه انسانی را به تصویر میکشد. از طرفی، مدلهای رشد اقتصادی، عوامل تولید را نیروی کار، سرمایه و بهرهوری مینامند که کمیت و کیفیت هر سه عامل به حد قابل توجهی به تصمیم خانوادهها بستگی دارد.
به این دلیل که خانواده کوچکترین جزء اقتصاد است، نقش حائز اهمیتی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارد. مصرف، پسانداز و مخارج آموزشی همه متغیرهایی هستند که از یک طرف در دل خانواده استارت میخورند و از طرف دیگر نقش اساسی در پیشرفت اقتصادی دارند. در این راستا، زنان به این دلیل که بهطور مستقیم در تصمیم درخصوص «کمیت و ترکیب مصرف» و «تربیت و حمایت فرزندان» نقش حائز اهمیتی دارند، بهخوبی میتوانند اقتصاد خانواده و جامعه را روی ریل رشد و توسعه سوار کنند.
مفهوم استرس در دنیای امروزی برای همه افراد جامعه قابل لمس است. میتوان گفت همه آدمها در طول زندگیشان با این پدیده روحی مواجه شده و برای گریز از آن چارهجویی کردهاند. ترس از رخ دادن اتفاقاتی خارج از گستره کنترل آدمی، منجر به بروز استرس میشود. هرچه شدت ترس بیشتر باشد تبعات منفی آن هم افزایش خواهد یافت. در دنیای قرن بیستویکم، انسانها در معرض حملات استرسی از جهات مختلف هستند. یکی از اساسیترین انواع استرس در دنیای معاصر که دامنگیر جوامع بشری شده، استرس مالی است. تغییرات اقتصادی کشور در صورتی که خانوار از پیامدهای آن متضرر شود، تغییر در درآمد خانواده، نگرانی از ناهمخوانی ورودی و خروجی سرمایه، فقدان درآمد ثابت ماهانه و هر عاملی که امنیت مالی را به مخاطره بیندازد، بر شدت استرس مالی خواهد افزود. با این اوصاف، مدرنیزاسیون معاصری که سرعت تغییر رفتارهای اقتصادی و اجتماعی را با شتاب بیسابقهای روبهرو کرده، عامل اصلی افزایش استرس مالی خوانده میشود؛ اما چرخه اقتصاد در مرور زمان اثبات کرده که تولید یک مشکل، همواره با پیدایش راهحل آن پاسخ داده شده است. تحت این شرایط، بررسی چیستی راهحل اقتصاد قرن حاضر، برای غلبه بر غلیان مهارناپذیر تکنولوژی، امری حیاتی است.
شرکت انتشاراتی بلادهاند بوکز (Bloodhound Books) در سال ۲۰۱۴ از علاقه به یک داستان عالی زاده شد. بتسی فریمن به همراه همسرش فِرِد، تنها کتابهایی را منتشر میکنند که به آن علاقه وافر دارند و با تخصصی کردن کارشان در حوزه کتابهای الکترونیکی هیجانی، جنایی و رمزآلود، ارزش واقعی ایجاد کردهاند. در ادامه، بخشی از مصاحبهای را که با بتسی انجام شده میخوانیم:
مدتها بود که به ما آموزش میدادند برای اینکه موفقیت شما در محل کار تضمین شود باید سخت کار کنی و به اهداف خود در سازمان برسی! این مطلب به نظر ما منطقی آمده و اغلب به آن باور داشتیم. اما امروزه وضعیت فرق میکند. ما میدانیم که اهداف و استراتژی، محصولات و خدمات شرکت و حتی قیمت سهام شرکت اصلیترین دغدغههای شرکت نیست. تمام این موضوعات مهم هستند اما تنها جزو بروندادها به حساب میآید. آنچه در داخل سازمان اهمیت فراوانی دارد انرژی است که در صف و ستادهای سازمان جاری است. مهمترین موضوع در سازمان، فرهنگ سازمانی است.
دوران دبیرستان را به یاد دارید؟ جایی که بچهها همه با شخصیتها و سلایق و فضاهای ذهنی مختلف هر کدام در پشت میزهای خود مینشستند. گاه در کسب و کار هم میتوان تصور کرد که در دبیرستان هستیم. گاه پیش میآید که در سازمان، درباره جایگاه و تأثیرگذاری افراد بر تصمیمگیری ابهام وجود دارد. وقتی این اتفاق میافتد، عملکرد آسیب میبیند.
بهدنبال انعقاد تفاهمنامه میان مدیریت شهری تهران با یک شرکت مجاری تولیدکننده اتوبوس، برنامه تامین ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس در قالب تولید مشترک ایران و مجارستان کلید خورد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، اوایل دهه ۷۰ تهرانیها استفاده از اتوبوسهایی را تجربه کردند که از کشور مجارستان وارد شده بود.
دلالان وام مسکن در بازار آزاد معاملات تسهیلات خرید واحدهای مسکونی هماکنون انواع مختلفی از این تسهیلات را به متقاضیان عرضه میکنند.تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از جزئیات انواع تسهیلات درحال ارائه به متقاضیان وام مسکن در بازار دلالی وام واحدهای مسکونی نشان میدهد هماکنون دستکم ۶ نوع وام مسکن در بازار آزاد معاملات تسهیلات ملک به متقاضیان عرضه میشود.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با تحلیل وضعیت موجود در بازار معاملات مسکن، تقویت میل به خرید آپارتمان در تهران و شهرهای بزرگ را آلارم خوب (مثبت) برای سرمایهگذاران ساختمانی تلقی کرد.
توزیع بدقواره مالها و مجتمعهای تجاری چندمنظوره در پایتخت، گرههای جدید ترافیکی را در محلات مختلف شهر ایجاد کرده و منجر به افزایش بارترافیکی در ساعات متعددی از شبانهروز شده است. موضوعی که از دوره گذشته مدیریت شهری مورد انتقاد کارشناسان شهری قرار داشت و اخیرا نیز با واکنش رئیس شورای شهر تهران مواجه شده است.
اگر در خانهای بزرگ با معماری تو در تو زندگی میکنید، احتمالا با مشکل نقطه کور آنتندهی مواجه هستید و جاهایی از خانه به اینترنت دسترسی ندارید. این مساله میتواند مانع از این شود که نتفلیکس شما سیگنال را ردیابی کند. مجبور نیستید این قطع و وصل شدنها را تحمل کنید، راههایی وجود دارد که میتوانید محدوده آنتندهی وایفای را افزایش دهید.
آیا میدانید بهمحض باز کردن مرورگر اینترنت و شروع وبگردی چه اطلاعاتی از شما در اختیار وبسایتها قرار میگیرد؟ در صورتی که از روشهای محافظتی استفاده نکنید، بهمحض اجرای مرورگر اینترنت و شروع وبگردی، رد پای دیجیتال شما در فضای وب باقی میماند و وبسایتهایی که از آنها بازدید کردهاید میتوانند با بهرهگیری از این رد پای به جا مانده، فعالیتهای شما را ردیابی کنند و به هویت شما پی ببرند. البته ما در اینجا درباره عملیات استخراج داده توسط دولتها و جاسوسی اینترنتی صحبت نمیکنیم. جمعآوری اطلاعات کاربران توسط وبسایتها و سرویسهای اینترنتی، یک اقدام کاملا قانونی است. این دادههای جمعآوری شده، اطلاعاتی بسیار جزئی را در بر میگیرند که احتمالا خود کاربر نیز گاه از آنها بیاطلاع است؛ با این حال، این مرحله هنوز ابتدای کار محسوب میشود.
زندگی در دنیای امروز به مراتب عجیبتر از آنچیزی است که فکرش را میکردیم چراکه آنچه رویای داشتن زندگی دیجیتال نامیده میشد امروزه در حال محقق شدن است. کافی است کمی صبر کنید تا همه آنچه با جزئیات بسیار دقیق برای زندگی روزمره و شخصی ما ساخته شدهاند، وارد زندگیمان شود. صرفنظر از ورود گسترده روباتها به زندگی انسانها که قرار است نقشی بسیار نزدیکتر از آنچه تصور میشد در زندگی داشته باشند، ورود وسایل هوشمند به خودی خود میتواند زندگی ما را از مسیر طبیعیاش دور کند. در ادامه شما با تعدادی از گجتهای خانگی آشنا میشوید که نشانههایی از زندگی مدرن را به نمایش میگذارند.
بسیاری از افراد از آنچه به نام آلرژی و حساسیتهای فصلی است، رنج میبرند. در ادامه این مطلب اما چند اپلیکیشن مرتبط با راهنمایی مناسب برای این بیماری درنظر گرفته شده که با استفاده از آن افراد دارای آلرژی میتوانند با آگاهی بیشتری بیماری خود را کنترل کنند.
هنوز هم طبق عادت، برخی از خودروداران در فصل سرد سال بعد از استارت زدن خودرو چند دقیقهای را بهصورت درجا برای به اصطلاح گرم کردن موتور صبر میکنند. هرچند گرم شدن موتور خودروهایی همچون پیکان برای بسیاری از دارندگان این خودرو قابلتوجیه بود، اما هماکنون نیز دیده میشود که برخی با وجود خودرو جدید و با تکنولوژی روز باز هم به گرم کردن خودرو پس از استارت اولیه اقدام میکنند. حال این سوال مطرح میشود که آیا واقعا گرم کردن خودرو قبل از حرکت کاری علمی است یا تنها هدر دادن سوخت و تلف کردن وقت است؟ همانطور که گفتیم تفکر قدیمی همراه با استفاده از خودروهای قدیمی این شرایط را مهیا کرده بود که در فصل سرد زمستان دارندگان خودروها پس از استارت به مدت چند دقیقهای به اصطلاح خودروی خود را گرم میکردند. تفکر غالب بر این بود که گرم کردن خودرو در زمستان باعث میشود تا موتور بهتر کار کند و سلامت قلب تپنده خودرو تضمین شود.
در حالی بهدنبال توافق هستهای مشتریان خودرو چشم انتظار تغییر چهره بازار خودرو هستند که پرفروشترین خودروهای بازار کشور همچنان محصولات قدیمی شرکتهای خودروساز است. بهرغم آنکه بازار خودرو ایران پتانسیل بسیار بالایی در بخش تقاضا دارد، اما بهدلیل انحصار موجود در بازار کشور مشتریان حق انتخاب گسترده ندارند. با این مقدمه به سراغ خودروهای پرفروش بازار طی هشت ماه گذشته میرویم. بررسی سهم بازار خودروهای سواری در هشت ماه سالجاری نشان میدهد پراید و پژو ۲۰۶ همچنان بیشترین میزان فروش را در این بازه زمانی به خود اختصاص دادهاند. در عین حال رتبه سوم جدول پرفروشترین خودروهای داخلی به تیبا رسیده است طی سالهای گذشته ۴۰۵ حائز این رتبه بوده؛ بنابراین پژو ۴۰۵ با یک پله نزول در رتبه چهارم پرفروشترین خودروهای کشور جا گرفته است.
از سالهای میانی دهه ۸۰ میلادی که برای نخستینبار سدانهای ژاپنی اعم از تولیدات تویوتا، نیسان و هوندا پا به بازار آمریکا بهعنوان مهمترین بازار خودروی جهان گذاشتند تا همین حالا که در مرز سال ۲۰۱۸ میلادی هستیم، خودروهای ژاپنی رده متوسط در کلاس سدانها همواره بهترین نمونههای موجود در جهان بودهاند که استانداردهای جدیدی را ورای نمونههای آلمانی، فرانسوی و آمریکایی در این کلاس باب کردهاند. دراین بین ورود سدانهای دوقلوی کرهای یعنی سوناتا و اپتیما از ابتدای قرن جدید موجب شده تا جنگی تمامعیار در این رده در بازارهای جهانی شکل گیرد و حتی موج آن تا بازار ایران هم ادامه یابد. این کلاس که محبوب بسیاری از علاقهمندان به خرید خودروی وارداتی است بهرغم تعرفههای بالای تجاری از یک تنوع مناسب برخوردار بوده و بهتازگی نیز یک میهمان فرانسوی را به نام دیاس ۵ الاس به خود دیده است. در یک گزارش کوتاه اما مبسوط سعی میکنیم سه محصول کیا اوپتیما جیتی لاین ۲۰۱۷، هوندا آکورد ۲۰۱۶ و دیاس۵ الاس را که در محدوده ۲۰۰ تا ۲۳۰ میلیون تومان هم اینک قابلخرید هستند، با هم بررسی کنیم.
«زمستان به هر زبانی که بیاید سرد است»، مجموعه شعری است از ابراهیم عادل که چندی پیش در مجموعه کتابهای شعر بامدادِ انتشارات سرزمین اهورایی به چاپ رسیده است. کتاب شامل سه دفتر است: لالایی برای دیازپام، به زخم خو کن و زمستان به هر زبانی که بیاید سرد است.
خواندن رمان یعنی ورود به جهانی که خیال و واقعیت در آن پیوند مییابند تا حقیقتی را برایمان آشکار کند؛ حقیقتی که در نهاد انسان با همه خوبیها و بدیهایش ریشه دارد. این خصوصیت در آثار نویسندگان برجسته و مطرح بیشتر مشهود است چرا که در اینگونه آثار، شخصیتها و وقایع بیش از آنکه بیانگر حادثه یا شرح حال فردی خاص باشند، موقعیتی جهانشمول را فرای زمان و مکان پیش چشم مخاطب ترسیم میکنند. این هفته آثار سه نویسنده برجسته را از سه کشور متفاوت معرفی میکنیم به این امید که در لذت نفس کشیدن در فضای داستانهایشان با هم شریک شویم.
اولین گیمتئاتر ایران با عنوان «غیرمنتظره» به کارگردانی محسن احتشامی از اواخر آذرماه در شهر کتاب دانشگاه تهران به اجرا در خواهد آمد. در این اجرا تماشاگر علاوه بر تماشای تئاتر درگیر بازی در نمایش میشود و از جایی باید انتخاب کند و انتخاب اشتباه، تماشاگر را از بازی خارج میکند و فقط انتخاب درست میتواند آنها را تا انتهای نمایش برای تماشا نگه دارد.
فیلم سینمایی «خانه دختر» به کارگردانی شهرام شاهحسینی و تهیهکنندگی محمد شایسته که در اکران عمومی بیش از ٣ میلیارد فروش داشت، وارد بازار شبکه خانگی شد.
سریال «مریم مقدس» در روزهای گذشته روی آنتن شبکه افق رفت. «مریم مقدس» فیلمی سینمایی به کارگردانی شهریار بحرانی بود که در سال ۱۳۷۹ ساخته و با استقبال گسترده در سینماها و تلویزیون روبهرو شد؛ بعدها سریالی هم با همین عنوان تدوین و از شبکههای مختلف سیما روی آنتن رفت.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.