شماره روزنامه ۶۰۴۵
|

  • سایه ناترازی انرژی بر تولید

    دنیای اقتصاد: بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در شش‌سال گذشته تقاضای برق در مقایسه با ظرفیت نصب‌شده و تولید برق، نرخ رشد به مراتب بالاتری داشته است. پیش‌بینی‌‌‌ها حاکی از این است که امسال به دلیل کمبود شدید برق، بخش صنعت کشور با تعطیلی‌‌‌های گسترده و ضرر و زیان ناشی از قطعی برق روبه‌رو خواهد بود و به احتمال زیاد تعطیلی صنایع به دو روز در هفته افزایش خواهد یافت. به این ترتیب با احتساب تعطیلات آخر هفته و تعطیلات رسمی در فاصله ۹۰روزه تابستان، بسیاری از بنگاه‌‌‌ها بین ۲۷ تا ۴۰روز به دلیل قطعی برق تعطیل خواهند بود. بررسی‌‌‌های صورت‌گرفته نشان می‌دهد خسارت ناشی از خاموشی‌‌‌ها در سال گذشته ۱۱۶‌هزار میلیارد تومان بوده که در صورت افزایش تعطیلی بنگاه‌‌‌ها، این میزان امسال با افزایش چشمگیری روبه‌رو خواهد شد. هشدار کارشناسان همچنین مبنی بر این است که کاهش میزان تولید و عرضه در کنار موانعی که برخی بنگاه‌‌‌ها در رابطه با ثبت‌سفارش و تامین مواد اولیه و ملزومات تولید دارند، ممکن است همچنین به کمیابی و نایابی برخی از محصولات و افزایش سطح عمومی قیمت‌ها منجر شود.
  • بازار دام در حصار دولت

    بازار دام و طیور همانند بازارهای دیگر ریسک‌ها و چالش‌های خاص خود را دارد. فعالان این بازار با موانع بسیاری در تولید و فروش مواجه هستند. مشکل کمبود تقاضا در این بازار نیز همانند سایر بازارهای دیگر وجود دارد اما فعالان این حوزه اعتقاد دارند مهم‌ترین تهدیدی که این بازار با آن مواجه است، هزینه‌های بالای اولیه تولید یعنی گران‌شدن مواد اولیه، قیمت بالای انرژی و بیمه حمل‌ونقل است. آنها می‌گویند که هزینه‌های اولیه تولید در دست دولت است و دولت موانع بسیاری را در بازار دام و طیور ایجاد‌کرده‌است. در گفت‏‏‏‌وگویی که با فعالان بازار دام صورت‌گرفت، آنها بیان کردند که اکثر فعالان اقتصادی این بازار، تولید‌کنندگان خرد و تولیدکنندگان امید چندانی به سیاست‌های دولت آینده ندارند؛ زیرا تاکنون برنامه مشخصی ارائه نشده است.
  • تولید در چالش با سیاست‌های ارزی دولت

    دنیای اقتصاد: محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با «ایلنا» درباره کند‌بودن جریان تخصیص ارز به واردات مواد اولیه واحدهای تولیدی توضیح‌داد: از سال‌پیش که تراز تجاری کشور منفی شد و صادرات در‌برابر واردات کاهش پیدا کرد، وزارت صمت با مدیریت واردات تصمیم به جبران تراز منفی گرفت و با اتخاذ این رویکرد به گفته دولتمردان و بنا بر آمار گمرک صادرات غیرنفتی ایران در سه‌ماهه سال‌۱۴۰۳ افزایش پیدا کرد و فروش نفت نیز بنا به اعلام دولت رشد داشت.
  • دلایل کاهش ارزش صادرات ۱۴۰۲

    در پی درج مطلبی با عنوان «تجارت خارجی شکننده» مورخ ۱۴۰۳.۰۳.۰۶ جوابیه وزارت صمت منتشر شده است که در آن، کاهش صادرات گاز طبیعی، کاهش قیمت جهانی محصولات پتروشیمی و همین‌طور وضع عوارض صادراتی برای محصولات خام از مهم‌ترین علل کاهش ارزش صادرات سال۱۴۰۲ هستند.
  • تجارت ایران با همسایگان از ۶۱‌میلیارد دلار گذشت

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌کل گمرک ضمن اشاره به تجارت ۶۱‌میلیاردی ایران با همسایگان، گفت: اگر تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌های امضایی که در بالاترین سطوح امضاشده محقق شود، حجم تجارت و بازاری در این حوزه بیش از سه‌برابر خواهد شد.
  • جریمه ۱۰۰ برابری بهای برق استخراج غیرمجاز رمزارز

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت برق تاکید کرد که اقدام به استفاده غیرمجاز از برق برای استخراج رمزارز جریمه‌های سنگین معادل ١٠٠برابر قیمت برق را در پی خواهد داشت و در صورت تکرار تخلف، انشعاب جمع‌آوری می‌شود.
  • توافق برای تامین مالی ۱۰۰همتی بخش تولید

    دنیای‌اقتصاد: دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور از توافق‌نامه سه‌جانبه وزارت صمت، بانک‌مرکزی و وزارت اقتصاد برای تامین مالی حدود ۱۰۰همتی در این ستاد خبر داد.محمدباقر علی‌خانی در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت: ستاد تسهیل در ۳۱استان کشور دارای دبیرخانه است که ریاست دبیرخانه این ستاد، برعهده استاندار است و دبیر آن نیز رئیس سازمان صمت آن استان است.وی افزود: اولین کاری که در این ستاد انجام می‌شود صدور مصوبات در کارگروه ستاد است. دومین کاری که این ستاد انجام می‌دهد، مرتبط با مشکلاتی است که حل آن از توان استان خارج است که پرونده آنها به کمیته‏‏‌های تخصصی ستاد مرکزی در کشور ارسال می‌شود.
  • رویای پایان گرسنگی؟

    دنیای اقتصاد: دسترسی‌‌‌‌ به‌‌‌‌ مقدار کافی‌‌‌‌ مواد غذایی‌‌‌‌ از محورهای‌‌‌‌ اساسی‌‌‌‌ توسعه‌‌‌‌ و زیربنای‌‌‌‌ پرورش نسل‌های‌‌‌‌ آینده است‌‌‌‌. همان‌طور که‌‌‌‌ در طول تاریخ‌‌‌‌ ظهور و افول تعدادی‌‌‌‌ از تمدن‌ها و سیطره آنها متکی‌‌‌‌ بر تامین غذا بوده‌است‌‌‌‌، در حال‌حاضر نیز غذا این‌‌‌‌ کارکرد سیاسی‌‌‌‌- امنیتی‌‌‌‌ را در قالبی‌‌‌‌ نوین‌‌‌‌ برعهده دارد و نظم‌‌‌‌ نوین‌‌‌‌ جهانی‌‌‌‌ از نقش‌‌‌‌ غذا به‌عنوان بازیگر مهم‌‌‌‌ در عرصه‌‌‌‌ جهانی‌‌‌‌ بهره می‌گیرد. با وجود آنکه سیستم‌های‌‌‌‌ غذایی‌‌‌‌ به‌سرعت‌‌‌‌ در حال تکامل‌‌‌‌ هستند تا نیازهای‌‌‌‌ روبه‌رشد تمامی‌‌‌‌ افراد در جهان را تامین سازند، این‌‌‌‌ هدف تحقق‌‌‌‌ نیافته‌است‌‌‌‌.
  • چالش‌های تولید صنعتی

    دنیای اقتصاد: فعالان بخش خصوصی در «بیست‌وهشتمین سالروز ملی صنعت و معدن» بر رفع چالش‏ها و موانعی که بر سر راه تولید و فعالیت اقتصادی وجود دارد، تاکید کردند. موضوعات صرف مالیات برای تامین زیرساخت و توجه به ذخایر معدنی مورد اشاره این فعالان قرار گرفت.
  • واردات تجهیزات نیروگاه خورشیدی با ارز حاصل از صادرات

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صمت در نامه‌ای به رئیس کل سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که واردات تجهیزات نیروگاه خورشیدی از محل ارز حاصل از صادرات خود و دیگران بلامانع است.
  • قطع برق ۳۰ مشترک اداری پرمصرف دیگر در تهران

    دنیای‌اقتصاد: برق ۳۰دستگاه اداری کشوری و استانی در شهر تهران به دلیل خودداری از کاهش مصرف برق، قطع شد.طبق اعلام شرکت توزیع برق تهران بزرگ، در راستای اجرای طرح‌های کاهش بار شبکه توزیع برق با اولویت تامین برق موردنیاز بخش خانگی و مطابق با مصوبه ابلاغی هیات‌وزیران مبنی بر لزوم همراهی مشترکان اداری در اجرای طرح‏‏‌های مدیریت مصرف برق، روز یکشنبه، دهم تیرماه، ۳۰مشترک اداری کشوری و استانی مستقر در شهر تهران شامل چند بانک عامل که اقدام به اجرای مصوبه ابلاغی هیات دولت و کاهش مصرف برق نکرده‌اند، مشمول قطع برق شدند.
  • شوک چینی به تجارت آمریکا

    با بررسی شوک تجاری چین بر دنیا و تاثیر آن بر طیف وسیعی از پیامدها در دوره ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ به این نتیجه می‌رسیم که این شوک در سال‌۲۰۱۰ به اوج خود رسید. اثرات نامطلوب رقابت بیش از حد در واردات، اشتغال تولیدی، نسبت‌های کلی اشتغال به جمعیت فعال و درآمد سرانه در مناطق مختلف، ایالات‌متحده را تا سال‌۲۰۱۹ به مرز بحران نزدیک کرد. رقابت بیشتر در واردات به‌معنای کاهش ۱.۵۴‌درصدی در جمعیت شاغل بخش تولید بود و این در حالی است که بخش تولیدی ۵۵‌درصد از زنجیره ارزش را تشکیل می‌دهد. مناطقی که بیشتر تاثیر منفی گرفتند، شاهد افزایش اندکی در جذب اعتبارات دولتی بودند و این اعتبارات بیشتر در قالب مزایای تامین‌اجتماعی بوده‌است.
  • چارچوب لابی‌گری پژوهش‏‏‏‌محور

    دنیای اقتصاد-مریم بابایی: یکی از مسائل عمده‌ای که تقریبا در تمام این سال‌ها اتاق بازرگانی با آن مواجه بوده‌است، مساله شکل‌دهی به اجماع و همسویی راهبردی در بین اعضای اتاق‌هاست. به این معنا که چه موضوعاتی، مسائل اصلی و مشترک کسب‌وکار بخش‌خصوصی است و لازم است در مورد آنها، اتاق به‌طور جدی مداخله موثر انجام دهد. به گفته کارشناسان بی‎توجهی به موضوع تعیین هدف جمعی و دستور کارهای بخشی یا اولویت‌‌‌‌گذاری‌‌‌‌های غیر‌منطبق با مطالبات اعضای اتاق بازرگانی، فشارهای زیادی به مدیریت اتاق وارد کرده‌است، از همین‌رو مساله پژوهش به این معنا که در گام اول مسائل بخش‌خصوصی به‌خوبی شناسایی و استخراج شود و بعد در یک فرآیند پژوهشی نشان‌داده شود که اولا کدام‌یک از این موضوعات و مسائل دارای دامنه شمول و اهمیت بیشتر، تاثیر عمیق‌تر و پایدارتر بر کسب‌وکار بوده و ثانیا قابل‌حل است یا خیر، اهمیت زیادی دارد. کارشناسان در این زمینه معتقدند عبور از مدل‌های سنتی و رایج لابی‌گری مبتنی بر تجارب اعضا به یک چارچوب اثربخش لابی مبتنی بر شواهد، داده و فکت به تقویت بنیه پژوهشی نیاز دارد، چراکه در حال‌حاضر بخش مهمی از فرآیند لابی، مذاکره و تاثیرگذاری بر سیاست‌ها (Advocacy) که توسط رهبران کسب‌وکار در دنیا اتفاق می‌افتد، مبتنی بر پژوهش‌های قابل‌استناد است.تولید راه‌حل و سیاست برای دولت‌ها، تولید آمار و تحلیل برای بنگاه‌ها و تولید اطلاعات تجاری برای صادرکنندگان از جمله ضرورت‌های تقویت پژوهش در اتاق‌های بازرگانی عنوان می‌‌شود.
  • از ژئوپلیتیک به زنجیره ‌‌‌‌ارزش

    امین مالکی/هیات‌علمی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی
    چه در ایران و چه در هند، نسل اول موافقت‌نامه‌‌‌‌های تجاری(اعم از آزاد و ترجیحی) معیار ژئوپلیتیک داشته‌‌‌‌اند. در ایران توافق‌های تجاری دوجانبه با پاکستان‌(۱۳۸۵)، تونس‌(۱۳۸۶)، سوریه(۱۳۸۷)، کوبا(۱۳۸۷)، بوسنی (۱۳۸۸)، ترکیه (۱۳۹۳) و اوراسیا (۱۳۹۷) و در هند «موافقت‌نامه تجارت آزاد» با آ.س.آن (۲۰۰۹) و «موافقت‌نامه همکاری‌های جامع اقتصادی» با دو کشور کره‌‌‌‌جنوبی (۲۰۰۹) و ژاپن (۲۰۱۱) همگی از دل راهبرد «نگاه به شرق» و بر پایه مولفه‌‌‌‌های ژئوپلیتیک تنظیم شدند. هند با چین هم در سال‌۲۰۰۳ تنظیم یک موافقت‌نامه را در دستور کار قرار داد که هیچ‌گاه تا امروز به دلایلی چون عدم‌تفاهم مشترک بر سر هزینه‌ها و منافع اقتصادی این موافقت‌نامه به امضا نرسیده‌است. در هند نیز مانند ایران ظرف یک دهه‌اخیر بحث‌های فراوانی درخصوص نحوه بازتنظیم نظام تعرفه‌‌‌‌ای درگرفت و کارشناسان بر سر پاره‌‌‌‌ای سیاست‌های تجاری مباحثات فراوانی داشته‌‌‌‌اند. اینکه کاهش سراسری اما تدریجی نرخ‌های تعرفه بهتر از موافقت‌نامه تجارت آزاد و پایین‌آوردن یکباره دیوار تعرفه است یا خیر؟
  • خرید تضمینی ۵.۶ میلیون تن گندم

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی گفت: از ابتدای فصل برداشت تاکنون، پنج‌میلیون و ۶۰۰‌هزار ‌تن گندم به ارزش ۹۸‌هزار ‌میلیارد‌تومان از گندمکاران خریداری‌ شده‌است. ‌سهراب سهرابی‌ در گفت‌وگو با «ایرنا» درباره وضعیت خرید تضمینی گندم در کشور افزود: اکنون میزان خرید نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته بیش از ۴۵۰‌هزار‌تن افزایش دارد.به گفته وی، براساس آمارهای سال‌گذشته، طی مدت مشابه پنج‌میلیون و ۱۲۵‌هزار‌تن گندم خریداری‌شده بود. مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی، ارزش این میزان گندم خریداری‌شده را ۹۸ همت عنوان و اظهار کرد: تاکنون نزدیک به ۴۱.۲هزار ‌میلیارد‌تومان معادل حدود ۵۰‌درصد از مطالبات گندمکاران پرداخت شده‌است. وی تصریح‌‌‌‌‌کرد: بیشترین میزان خرید تضمینی گندم در سال‌زراعی جاری به‌ترتیب مربوط به استان‌های خوزستان با یک‌میلیون و ۶۱۷‌هزار تن، گلستان یک‌میلیون و ۲۰‌هزار تن، فارس ۶۷۵‌هزار تن، ایلام ۳۲۴‌هزار ‌تن و خراسان‌رضوی ۲۸۰‌هزار‌تن است. سهرابی با بیان اینکه خرید گندم از استان‌های اقلیم سرد تا پایان شهریورماه ادامه خواهد داشت، گفت: از این میزان گندم خریداری‌شده حدود ۱۷۰‌هزار ‌تن گندم دوروم و ۲۶۰‌هزار‌تن گندم بذری خریداری ‌شده‌است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر