شماره روزنامه ۶۱۱۴
|

  • بازار رمزارزها ، جنگ و فدرال رزرو

    پرهام پهلوان: همه‌گیری کووید-۱۹ زندگی عادی انسان و حیات طبیعی بازارها را دگرگون ساخت. ویروس ووهان دنیا را در بر گرفت و در کمترین زمان، همه نظم‌ها را بر هم زد. در این زمان بود که فدرال رزرو برای کنترل اوضاع در ابتدا با سیاست‌های انبساطی نرخ بهره را به نزدیک صفر رساند و سپس با استفاده از سیاست‌های انقباضی و افزایش نرخ بهره، سعی در کنترل تورم پس از همه‌گیری کرد.
  • پیروزی در انتخابات آمریکا با نیروی رمزارزها

    آتنا جعفری / تحلیل‌گر بازار رمزارز توحید جاوید / فعال بازار رمزارز
    هرچه به پنج‌شنبه سرنوشت‌‌‌ساز آمریکا نزدیک‌تر می‌‌‌شویم، تلاش نامزدهای انتخابات آمریکا برای پیروزی در این رویداد مهم بیشتر می‌شود. سرنوشت این انتخابات و نامی که در ۵نوامبر (مصادف با ۱۵آبان) از صندوق‌های رأی بیرون کشیده می‌شود، نه‌‌‌تنها بر سیاست‌‌‌های داخلی این کشور، بلکه بر شرایط اقتصادی تمامی کشورهای دیگر تاثیر می‌‌‌گذارد.
  • راز بزرگ بازار رمزارز

    نفیسه محروقی / تحلیلگر رمزارز
    به‌‌‌تعویق‌‌‌افتادن روند صعودی بازار کریپتو پس از هاوینگ ۲۰۲۴ در سال‌جاری، برخلاف الگوهای گذشته، یکی از مباحث مهم و پیچیده‌‌‌ای است که در پی عوامل متعددی شاهد آن بوده‌‌‌ایم.
  • اثر چرخش فدرال‌رزرو بر بازار ارزهای دیجیتال

    سینا شمس‏‏‌آور / تحلیلگر اقتصاد
    چهارشنبه ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴، شاید مهم‌ترین روز سال برای بازارهای مالی بود. در نشست فدرال‌رزرو، بانک‌مرکزی آمریکا نرخ بهره این کشور را نیم واحد درصد کاهش داد و تنش شدیدی در بازارهای مالی مختلف ایجاد کرد. در این یادداشت، ابتدا نگاهی به تطور نرخ بهره در سال‌های اخیر می‌‌‌اندازیم، سپس به سراغ بررسی تاثیر این رویداد بر بازار ارزهای دیجیتال می‌‌‌رویم.
  • واکاوی تورم پسا کرونا

    ملیکا محسنی: شناخت عوامل محرک تورم به سیاستگذاران کمک می‌کند تا سیاست‌‌‌های پولی و مالی مناسبی را برای مدیریت انتظارات تورمی و حفظ ثبات اقتصادی طراحی ‌‌‌کنند. شناسایی صحیح منابع تورم، بانک‌های مرکزی را قادر می‌‌‌سازد تا اقدامات هدفمندی را برای مقابله با فشارهای تورمی مانند تعدیل نرخ بهره، کنترل نقدینگی و... اجرا کنند. همچنین شناسایی نادرست منابع تورم می‌‌‌تواند به اشتباهات سیاستی منجر شود؛ مانند اتخاذ سیاست‌‌‌های پولی نامناسب.
  • آموزه‌های تورمی ۱۱ اقتصاد کرونا‌زده

    اولیویه بلانچارد / اقتصاددان و استاد دانشگاه MIT بن برنانکی / رئیس اسبق فدرال رزرو
    ما اخیرا مدل ساده‌‌‌ای را جهت بررسی فرآیند تورم پیشنهاد کرده و آن را براساس داده‌‌‌های ایالات‌‌‌متحده پس از سال ۱۹۹۰ برآورد کرده‌‌‌ایم و از نتایج به‌دست‌‌‌آمده برای شناسایی شوک‌‌‌ها و مکانیزم‌‌‌های انتقالی که تورم ایالات‌‌‌متحده را از سال ۲۰۱۹ تعیین کرده‌‌‌اند، استفاده کرده‌‌‌ایم. هدف طراحی این مدل، به تصویر کشیدن پویایی مشترک عواملی همچون قیمت‌های مصرف‌کننده، دستمزدها و انتظارات تورمی کوتاه‌‌‌مدت و بلندمدت است. البته ما این مدل را مشروط به شوک‌‌‌های ناشی از تورم و میزان فشردگی بازار کار (معیاری برای نشان‌‌‌دادن وضعیتی که تقاضا برای نیروی کار از عرضه فراتر رود و به نرخ‌های پایین بیکاری و دستمزدهای بالقوه بالاتر منجر شود) برآورد کرده‌‌‌ایم.
  • حکایت تورم ژاپن در دوران همه‌گیری

    کوجی ناکامورا / اقتصاددان ارشد بانک مرکزی ژاپن
    در این مقاله تورم ژاپن در دوران همه‌گیری کرونا با استفاده از مدل برنانکی-بلانچارد بررسی و از نتایج آن در پروژه‌‌ همکاری بین‌المللی بین ۱۰کشور استفاده شده است. این پروژه فرصتی بی‌‌‌سابقه بود که به اقتصاددانان بانک مرکزی اجازه داد تا تورم و پویایی رشد دستمزد را با استفاده از یک چارچوب مشترک تجزیه و تحلیل کنند که ما را قادر می‌‌‌سازد تا شرایط خود را در بین اقتصادها مقایسه کرده و برخی بینش‌‌‌ها را در مورد تورم پس از همه‌گیری بررسی کنیم. با استفاده از این مدل، ما سهم نسبی عوامل مختلف، از جمله فشردگی بازار کار، شوک‌‌‌های قیمتی کالا، انتظارات تورمی و عوامل دیگر را در پویایی تورم مشاهده‌‌‌شده تخمین می‌‌‌زنیم.
  • کاربرد مدل برنانکی- بلانچارد در کانادا

    ژان‌گری جونیور راک / اقتصاددان بانک مرکزی کانادا
    افزایش تورم در طول همه‌گیری کووید-۱۹ به بحث‌‌‌های زیادی در مورد علل و تداوم آن منجر شد‌‌‌ه است. از جمله پرسش‌‌‌هایی که این بحث‌‌‌ها را برانگیخت، این بود که آیا افزایش تورم عمدتا مبتنی بر تقاضا بود یا عرضه؟ آیا افزایش رشد دستمزدها صرفا واکنشی خوش‌‌‌خیم به شوک‌‌‌های تورمی است یا به منبعی برای فشارهای تورمی تبدیل شده است؟
  • ورق تجارت خارجی برمی‏‏‌گردد؟

    ایران در حالی با چالش اشتغال‌زایی برای طیف وسیعی از جوانان و متخصصان دانشگاهی خود طی یک‌دهه اخیر روبه‌رو بوده که در همین دوره مساله پیوستن به زنجیره‌‌‌های جهانی و مشارکت در این روندها می‌‌‌توانست دوای درد بیکاری در کشور باشد. این فرصت که دست‌‌‌کم از ابتدای دهه دوم قرن ۲۱ سرمایه‌گذاران صنعتی را به صرافت سرمایه‌گذاری در کشورهای دارای پتانسیل تولید صنعتی انداخت، بستر رشد بسیاری از رقبای منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی ایران بود. بااین‌حال مساله تحریم موجب شد تا به‌‌‌جای ایران این ترکیه، مراکش، ویتنام، اندونزی و... باشند که به جذب سرمایه‌گذاران خارجی اهتمام ورزیده و رشد اشتغال مولد، صادرات غیرنفتی و توسعه صنعتی را تجربه کنند.
  • مقررات زیست‌محیطی و الگوهای جدید تجارت جهانی

    محمدرضا آریافر / دانشجوی دکترای تخصصی علوم اقتصادی منابع و انرژی، دانشگاه فردوسی مشهد
    مقاله‌‌‌‌ای با عنوان «پروتکل کیوتو و زنجیره‌‌‌های ارزش جهانی: تاثیرات تجاری یک سیاست زیست‌‌‌محیطی بین‌المللی» به تحلیل عمیقی از نحوه تاثیر پروتکل کیوتو (KP) که یک توافق‌نامه زیست‌‌‌محیطی بین‌المللی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای است، بر الگوهای تجارت جهانی، به‌‌‌ویژه در چارچوب زنجیره‌‌‌های ارزش جهانی (GVCs) پرداخته است. در واقع زنجیره ارزش مجموعه عملیات‌هایی است که در یک صنعت اتفاق می‌افتد تا به خلق یک ارزش منجر شود.
  • مسوولیت مشترک اما متفاوت

    کوپایلت /هوش مصنوعی مولد
    پذیرش معاهده‌‌‌های بین‌المللی محیط‌زیست برای کشورها اهمیت زیادی دارد، به‌ویژه برای آنهایی که می‌‌‌خواهند در زنجیره عرضه جهانی حضور داشته باشند. پذیرش این معاهده‌‌‌ها نشان‌‌‌دهنده تعهد یک کشور به حفظ محیط‌زیست و رعایت استانداردهای جهانی است. این تعهد می‌‌‌تواند اعتبار بین‌المللی کشور را افزایش دهد و باعث جذب سرمایه‌گذاری‌‌‌های خارجی شود. پذیرش معاهده‌‌‌های محیط‌زیستی می‌‌‌تواند به کاهش هزینه‌‌‌های تولید و افزایش بهره‌‌‌وری کمک کند.
  • پارادوکس استاندار تشریفاتی

    استاندار به عنوان عالی‌ترین نماینده دولت در هر استان، نقشی بارز در توسعه اقتصادی و حل مسائل عمومی دارد. با این حال این سمت اجرایی به واسطه سیستم اداری از بالا به پایین جنبه تزئینی پیدا کرده است.
  • انتخاب استانداران و رشد سیاسی

    دکتر سهراب دل‌انگیزان/ استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی
  • ضرورت تدوین الگوی ارزیابی و الزامات انتخاب استانداران

    دکتر مسعود درودی/ دکترای سیاستگذاری عمومی
    با شروع به کار وزیر کشور جدید و انتخاب معاون سیاسی ایشان، فرآیند انتخاب استانداران کشور تسریع می‌شود. به همین منظور در این یادداشت تلاش می‌شود در باب الگوی ارزیابی و انتخاب استانداران نکاتی ارائه شود.
  • توسعه آذربایجان‌غربی و ملاک‏‏‌های انتخاب استاندار

    دکتر رحیم تقی‏‏‌زاده/ استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی ارومیه
    استانداران به‌‌‌عنوان بالاترین مقام اجرایی در استان از جایگاه ویژه‌‌‌ای در نظام تدبیر، ایجاد وفاق و اولویت‌‌‌بندی مسائل توسعه‌‌‌ای منطقه‌‌‌ای برخوردارند. مساله انتخاب استاندار توانمند و شایسته در آذربایجان‌غربی با توجه به موقعیت استراتژیک این استان و وجود ظرفیت‌‌‌های بالقوه طبیعی و انسانی از اهمیت ویژه‌‌‌ای برخوردار است. وجود ۹۶۷کیلومتر مرز مشترک با سه‌کشور جمهوری‌آذربایجان، ترکیه و عراق (۹گمرک و ۵پایانه مرزی)، وجود منابع معدنی غنی و متنوع (جایگاه ششم در تعداد و جایگاه سوم از نظر تنوع معدنی)، جاذبه‌‌‌های تاریخی و گردشگری (۱۵۰۰ اثر تاریخی ثبت‌‌‌شده، ۱۲ اثر تاریخی و ۵۲منطقه نمونه گردشگری)، تنوع قومی و مذهبی و از همه مهم‌تر برخورداری از جمعیت جوان و نیروی کار متخصص، لزوم تدبیر در انتخاب استانداری شایسته و درخور‌ شأن را بیش‌‌‌ازپیش نمایان می‌کند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر