شماره روزنامه ۶۱۸۰
|

ویژه‌نامه اصفهان 22- 03-1403

  • عکس‌های گمشده نصف جهان کجاست؟

    امیرحسین جعفری- منتشر شدن آرشیو عکس‌های قاجاری که در کاخ گلستان گردآوری‌شده بودند، توسط یک شخص نامعلوم و گردش وسیع آن در فضای مجازی، باعث شد این سؤال در تمامی شهر‌های بزرگ و مجموعه‌های تاریخی پیش آید، که کدام بخش از تاریخ تصویری و مکتوب ایران وجود دارد، که کماکان در ابهام قرارگرفته و با خساست تاریخی در اختیار تاریخ‌پژوهان و مسوولان قرارگرفته است.
  • حشاشین و خیابان خواجه نظام الملک

    امیرحسین جعفری- پس از پخش سریال حشاشین و ممنوع شدن تماشای آن در ایران، استقبال از این سریال افزایش یافت. علاقه به سریال‌های تاریخی و توجه به تاریخ اصفهان، باعث شد شهروندان اصفهانی نیز توجه زیادی به روایت این سریال داشته باشند. فارغ از درست و غلط بودن روایت این سریال، شروع فیلم از اصفهان و نام بردن از این شهر در موارد متعدد، باعث شد این مساله برای شهروندان جالب شود که چگونه می‌توان اصفهان دوران سلجوقی را دوباره بازیافت. در این حین شهروندان به سراغ نخستین نشانه رفتند، نشانه‌ای که نام یک کوچه و خیابان نیز بر آن نقش بسته است. خیابان خواجه نظام الملک در نزدیکی خیابان گلزار شمالی و در شمال اصفهان که منتهی به قبر خواجه نظام الملک، سیاست ورز عهد سلجوقی و نویسنده کتاب سیاست نامه می‌شود. شهروندان اصفهانی هم پس‌ازاین سریال، اگرچه آماری از آن‌ها وجود ندارد اما به‌طور حدس و گمان می‌توان گفت که تردد بیشتری به آن نقطه داشته‌اند.
  • اقتصاد کمرنگ دیجیتال

    لیلی زواره‌ای- اقتصاد دیجیتال اکنون به‌طور میانگین ۱۵ درصد از تولید ناخالص ملی کشورها را تشکیل می‌دهد، نقش اقتصاد دیجیتال در GDP کشور ایران در سال ۱۴۰۲ به حدود ۷.۹ درصد رسیده ولی در کشور چین حدود ۴۱ درصد است. میانگین رشد بخش اطلاعات و ارتباطات در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰ درصد و در سال قبل از آن نیز حدود ۱۳ درصد بوده است. برای پیشرفت در این حوزه باید تا پایان برنامه هفتم تمام ساختمان‌های کشور از طریق بستر فیبر نوری به اینترنت متصل شوند. این در حالی است که اکنون یک‌سوم کشور زیرپوشش فیبر نوری قرارگرفته است. در سه‌نقطه کشور ازجمله اصفهان قطب‌های داده در حال راه‌اندازی است و آمادگی تأسیس مزارع پردازش داده نیز وجود دارد. خبر مهم اینکه رسمیت بخشیدن به دارایی‌های دیجیتال در زمره تکالیف وزارتخانه ارتباطات قرارگرفته است. اما سهم اصفهان و سایر استان‌های کشور از اقتصاد دیجیتال فقط در فروشگاه‌ها و تاکسی‌های اینترنتی و البته ارز دیجیتال خلاصه می‌شود؛ چیزی که می‌توان عنوان محترمانه "تجارت الکترونیک" را هم به آن اطلاق کرد.
  • مرمت گنبد مسجد جامع عباسی پایان یافت

    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان از پایان عملیات مرمت گنبد مسجد جامع عباسی خبرداد.
  • استقرار پایگاه صادراتی «ظریف مصور» در ۵ قاره دنیا

    گروه تولیدی صنعتی ظریف مصور از جمله مجموعه‌های بزرگ اقتصادی به شمار می‌رود که در بیش از ۴۰ سال فعالیت مستمر خود، عناوین برتر متعددی را در حوزه صادرات به خود اختصاص داده است.
  • نوزایی نمایشگاه کاشی و سرامیک بعد از یک دهه

    محمد گیوی معــاون امور نمایشگاه ها، بــرنـامه‌ریــزی و تـوسعـه بــازار شرکت نمایشگاه‌ بین‌المللی استان اصفهان گفت: این مجموعه در راستای جبران خلاء های موجود در برخی کسب و کارها و افزایش و ارتقای رویدادهای تخصصی در سال ۱۴۰۳، برای احیا و نوزایی چهاردهمین نمایشگاه تخصصی کاشی، سرامیک و چینی بهداشتی اصفهان که آخرین دوره برگزاری آن به سال ۱۳۹۳ باز می گردد، انرژی زیادی صرف کرده است.
  • تایید طرح جامع کلانشهر اصفهان بعنوان نخستین طرح پایلوت کشوری

    رییس اداره طرح‌های توسعه شهری و معماری اداره کل راه و شهرسازی اصفهان گفت: مرحله نخست طرح جامع کلانشهر اصفهان با رویکرد نوین بعنوان نخستین طرح پایلوت کشوری به تأیید شورای راهبری کشور رسید.
  • کارآفرینی و جوان‌مرگی شرکت‌ها

    این روزها فعالان اقتصادی و تحلیل گران صنعت، شتاب تغییر در محیط کسب‌وکار جهانی را با گوشت و پوست خود لمس و احساس می‌کنند، تغییراتی پرسرعت از وضعیت محیطی باثبات به وضعیت کاملا غیرقابل‌پیش‌بینی، از حالت متصلب به شکل‌پذیر، از محیطی جذاب به فضایی ناگوار که دشواری‌های رقابتی آن همواره در حال تشدید است، قبلا اگر اولین سوال بنیان‌گذاران شرکت‌ها این بود که آیا به چشم‌انداز و اهدافمان دست می‌یابیم؟ اکنون این سوال در اولویت پرسش است که آیا می‌توانیم بیش از پنج سال دوام بیاوریم؟ میزان مرگ‌ومیر شرکت‌ها در سال‌های اخیر آن اندازه بوده است که برخی استعاره سال‌های وبا را برای توصیف فضای فعلی به کار می‌برند. اما ازآنجاکه معمولا تاریخ را فاتحان می‌نویسند، تمرکز و تبلیغ بر عملکرد شرکت‌های موفق آن‌قدر زیاد بوده که به‌کلی درس آموخته‌های شکست مغلوبان را به حاشیه رانده است و آمار انحلال، ادغام، فروش و ورشکستی شرکت‌های نوبنیاد در حاشیه شاخص‌های تحسین‌برانگیز رشد چند شرکت موفق قرارگرفته است و اغلب افراد، حتا آن‌ها که دستی بر آتش کسب‌وکار دارند، شیوع جوان‌مرگی سازمانی را کمتر از واقعیت تخمین می‌زنند. بر اساس تحقیق انجام‌شده توسط گروه مشاوران بوستون سرعت از میان رفتن سازمان‌ها نسبت به سی سال پیش، بیش از دو برابر شده است.
  • دست‌اندازهای صادراتی اصفهان زیر ذره‌بین بخش خصوصی

    باران مدرس- دنیای اقتصاد اوایل اردیبهشت سال جاری در گزارش افت رتبه صادراتی استان هشدارهای لازم در خصوص افت صدور میزان کالاهای غیرنفتی اصفهان و سقوط استان به‌جایگاه نهم کشور را ارایه داد. در این گزارش همچنین دست‌اندازهای مسیر صادرات استان معرفی و از اتاق اصفهان به‌عنوان نماینده بخش خصوصی درخواست شد که برای رفع این موانع اقدامات لازم را انجام دهد: اتاق بازرگانی به‌عنوان بزرگ‌ترین مرجع بخش خصوصی اصفهان و داعیه‌دار حوزه تجارت استان، باید در رفع نواقص فوق کوتاهی نکند. برگزاری نشست‌های متعدد با سفرای کشورهای گوناگون تحت عنوان «بررسی فرصت‌های تجاری...» که اخبار آن به‌وفور روی سایت اتاق اصفهان قابل‌مشاهده است، باید شرکای تجاری اصفهان را افزایش دهد. اینکه چرا تاکنون چنین اتفاقی رخ نداده، پرسشی است که سال‌هاست بدون پاسخ مانده است. حالا خبر آمده که روند صادراتی استان باهدف شناسایی مهم‌ترین بازارهای صادراتی ایران به‌منظور توسعه مراودات در کارگروه تخصصی کارشناسی دبیرخانه شورای گفت‌وگوی استان اصفهان موردبررسی قرارگرفته است. « گویا کاهش اقلام و کشورهای مقصد صادرات»، برآیند این جلسات کارشناسی بوده و ظاهرا مشکل اصلی بی‌رونقی صادرات اصفهان، نوع کالا و انتخاب کشور هدف بوده است؛ اما دست‌اندازهای درشت خروج کالا از استان همچنان پابرجا بوده و در انتظار نیم‌نگاه مسوولان و بخش خصوصی است.
  • ۱۰ هزار میلیارد تومان برای روکش آسفالت راه‌های استان نیاز است

    معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اصفهان گفت: بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان نیاز است تا بتوانیم وضعیت روکش آسفالت راه‌های استان را به سطح نسبی قابل قبول و خوبی تبدیل کنیم
  • گزارشی از پویایی، خلاقیت و موانع پیش رو

    سال ۱۴۰۲ برای اکوسیستم استارت‌آپ و فناوری اطلاعات اصفهان، گویی در دودنیای موازی رقم خورد. در یک‌سو، شاهد شور و پویایی و خلاقیت جوانان بودیم که با ایده‌های نوآورانه خود، به دنبال فتح قله‌های موفقیت بودند. در سوی دیگر، چالش‌های متعددی مانند کمبود منابع مالی، عدم‌حمایت کافی از سوی نهادهای دولتی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری، و فقدان زیرساخت‌های مناسب، گویی کمر به نابودی این نهال نوپا بسته بودند.
  • فیبر نوری در راه اصفهان

    نفیسه زمانی نژاد: در شرایطی که اسماعیل قربانی مدیر مخابرات استان، اصفهان را بعد از تهران ازلحاظ زیرساخت فیبر نوری دومین استان توسعه‌یافته ازلحاظ فیبر نوری در کشور معرفی می‌کند؛ اما همواره اپراتورها از چالش‌ها و موانعی مانند مودم‌های بی‌کیفیت، کمبود نقدینگی، مشکلات تأمین تجهیزات و همکاری نکردن شهرداری‌ها شاکی بوده ضمن آن‌که کاربران آن‌هم از سرعت و کیفیت اینترنت اعلام نارضایتی می‌کنند.
  • تصویب طرح تفصیلی ۱۹ شهر استان اصفهان

    معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: طرح تفصیلی ۱۹ شهر استان به تصویب رسیده و در مرحله ابلاغ است.
  • ساخت نوع جدیدی از کیج‌ها برای درمان دیسک بین‌مهره‌ای

    دانش‌آموخته دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اصفهان موفق به ساخت نوع جدیدی از کیج‌های بین ستون فقرات برای درمان بیماری دیسک بین‌مهره‌ای شده است. کیج‌های ساخته شده در آزمون‌های عملی مختلف ارزیابی و رفتار مکانیکی‌ آن‌ها از طریق چند نرم‌افزار شبیه‌سازی شده است.
  • ارائه «وام مرمت» به ساکنان بافت‌های تاریخی فرسوده برای نخستین بار در اصفهان

    معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان گفت: وام مرمت و مقاوم‌‌سازی از تسهیلاتی است که در سال جاری برای نخستین‌ بار به ساکنان بافت‌های تاریخی و فرسوده شهر اصفهان تعلق می‌گیرد.
  • جریمه ۱۹۷ میلیارد ریالی متخلف فروش گوشت غیربهداشتی در اصفهان

    مدیرکل تعزیرات حکومتی اصفهان از جریمه ۱۹۷ میلیارد و ۵۹ میلیون ریالی برای یک متخلف فروش گوشت غیربهداشتی در اصفهان خبر داد.
  • رهاورد حذف پیمان‌سپاری ارزی

    نفیسه زمانی نژاد: بنا بر مصوبه اخیر هیئت دولت، ارز حاصل از صادرات فعالان صنایع‌دستی در اختیار خودشان قرار می‌گیرد. به گفته وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قرار است باوجود بند تصویب‌شده با حفظ قوانین صادراتی، بخش اعظم صنایع‌دستی که مواد اولیه ارزشمندی ندارد با کد صفر صادر شود، بدین معنا که نه پیمان‌سپاری ارزی داشته باشد و نه برای بازگشت ارز، نیاز به ورود به سامانه نیمایی باشد. قطعاً اجرای چنین مصوبه‌ای گام بزرگی در جهت رونق اقتصادی صنایع‌دستی بشمار می‌آید.
  • ۵۲ کارگاه ریخته‌گری از کلانشهر اصفهان خارج می‌شود

    مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: ۵۲ کارگاه ریخته‌گری با هدف کاهش آلودگی هوای اصفهان، از محدوده این کلانشهر خارج خواهد شد.
  • «زمین ما، آینده ما»؛ شعار روز جهانی محیط‌زیست

    امسال، روز جهانی محیط زیست ۲۰۲۴، با شعار «زمین ما، آینده ما» بر احیای زمین، توقف بیابان‌زایی و ایجاد مقاومت در برابر خشکسالی تاکید می‌کند.
  • خانۀ پدریِ ادارۀ میراث فرهنگی در انتظار صاحبخانۀ جدید

    چهارماه است که خانۀ قزوینی‌ها به‌عنوان نخستین پایگاه اداره میراث فرهنگی استان اصفهان، تخلیه شده و به زودی به نهاد دیگری واگذار می‌شود.
  • بازدید مدیرعامل ذوب آهن اصفهان از پروژه توسعه تصفیه خانه فاضلاب فولادشهر

    مهدی کوهی مدیرعامل ذوب آهن اصفهان به همراه حسین اکبریان مدیرعامل آبفای اصفهان و مهدی نادری فرماندار فلاورجان شنبه ۱۲ خردادماه از روند طرح توسعه تصفیه خانه فاضلاب فولادشهر، به منظور بهره مندی مردم از خدمات شبکه فاضلاب و نیز تخصیص پساب به این مجتمع عظیم صنعتی بازدید کرد .
  • ساختار مالی بهبود پیدا می‌کند

    مدیرعامل ذوب اصفهان از تحقق اهداف و برنامه‌های این شرکت در سال گذشته خبر داد.
  • آینده بازار خودروهای تمام برقی

    سوال اساسی این روزهای بسیاری از کارشناسان خودرو این است که بازار ماشین‌های تمام برقی در ایران موفق خواهد شد؟ این پرسش در تمامی محافل مربوط به خودرو تکرار می‌شود و برخی شاید از آن هراس داشته باشند. پیش‌بینی موفقیت بازار خودروهای تمام برقی در ایران دشوار است، زیرا به عوامل متعددی بستگی دارد، عوامل حمایتی مانند سیاست‌های دولتی و قیمت بنزین و آلودگی هوا مواجه است. سیاست‌های دولتی موثر در این زمینه را می‌توان به اشکال مختلفی تعریف کرد. دولت ایران می‌تواند با ارائه مشوق‌هایی مانند یارانه، معافیت‌های مالیاتی و زیرساخت‌های شارژ، به رشد بازار خودروهای برقی کمک کند.
  • تاثیر قانون «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول» بر دلالان معاملات ملکی

    پس از انتظاری طولانی و بحث و گفتگوهای بسیار، در نهایت قانون «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول» در تاریخ ۱۳/۳/۱۴۰۳ ابلاغ شد. این قانون از جهات مختلف قابل بررسی است. در کنار نقاط قوت، نواقص ناشی از ضعف دقت در مبانی حقوق نیز در این قانون به چشم می‌خورد. یکی از ویژگی‌های این قانون، ایجاد تغییرات بنیادی در خصوص وظایف و اختیارات و البته وضعیت اقتصادی دلالان معاملات ملک است. محدود نمودن دلالان معاملات ملک در انعقاد قراردادها و نیز محدود کردن حق الزحمه آنان از جمله این موارد است.
  • جامعه‌شناسی فاجعه

    «فاجعه» در زبان یونانی، پرده‌ی آخرِ زنجیره‌ای شورانگیز از رقص‌های شاعرانه به شمار می‌رفت. فاجعه، آخرین صحنه‌ی نمایشنامه‌ای غم‌بار بود. حوادث فاجعه‌بار، حتی اندک کورسوی امید را نوید نمی‌دهند: نسل کشی، اشغال نظامی، طاعون، تنگسالی و زلزله. نظریۀ فاجعه در این کتاب، پمپئی، مرگ سیاه، نسل‌کشی استعماری در آمریکای شمالی، جنگ جهانی اول، آنفولانزای اسپانیایی، آلمان نازی و دست آخر، سده‌ی بیست و یکم را واکاوی می‌کند: تروریسم، جنگ‌های جدید، تغییرات اقلیمی و بیماری‌های همه‌گیر.
  • جایزه اسکار

    کتاب «جایزه اسکار» که از سوی انتشارات بنیاد سینمایی فارابی روانه بازار فرهنگی کشور شده است با نگاهی دقیق‌تر به مهم‌ترین جایزه سینمایی سال در جهان می‌پردازد.
  • هیات مدیره شرکت‌های بزرگ چگونه باید باشد؟

    ماهی از سرفاسد میشود و سازمانها نیز از هیات‌مدیره فساد را میپذیرند!!
  • رشد ۲۰ درصدی درآمد فروش فولاد مبارکه در دوماه اول سال ۱۴۰۳

    فولاد مبارکه با درک صحیح از اهمیت و نقش تولید در چرخه صنعت و اقتصاد کشور، سال ۱۴۰۳ را نیز با ثبت رکوردهای متعدد و افزایش بهره‌وری در فروردین و اردیبهشت‌ماه آغاز کرد و عملکرد درخشانی در تولید، فروش محصول و سودآوری برای ذی‌نفعان و سهام‌داران به ثبت برساند.
  • تعمیر اساسی زنجیر دَمی‌بار ماشین ریخته‌گری شماره ۵ فولاد مبارکه

    برای نخستین بار با تلاش متخصصان و تعمیرکاران متخصص تجهیزات دوار کارگاه تعمیرات مکانیک تعمیرگاه مرکزی فولاد مبارکه، زنجیر دمی‌بار ماشین شماره ۵ ریخته‌گری مداوم با موفقیت تعمیر و برای استفاده در خط تولید آماده‌سازی شد.
  • رشد کمی و کیفی محصولات، هم‌زمان با افزایش ضریب‌خوش‌قولی

    ذخیره‌سازی مواد اولیه و تختال، در زمان‌هایی که با محدودیت کمتری مواجهیم و اجرای پروژه‌های بهبود و انجام تعمیرات اساسی خطوط تولید در زمانی که خطوط به‌دلیل محدودیت انرژی متوقف یا با کمترین ظرفیت در حال کار است، از مهم‌ترین دلایلی است که باعث شده میزان تولید از تناژ قبلی هم عبور کند.
  • ثبت رکورد روزانه تولید در مجتمع فولاد سبا

    مدیر عملیات مجتمع فولاد سبا از ثبت رکورد ۵ هزار و ۷۱۳ تن تولید کلاف گرم در روز ۵ خردادماه خبر داد.
  • فولاد مبارکه از زمان راه‌اندازی با رویکردهای زیست‌محیطی ساخته شده است

    هم‌زمان با روز جهانی محیط‌زیست (۱۶ خرداد)، علیرضا کاظمی، معاون سرمایه‌های انسانی و سازماندهی و محمدجواد براتی، مدیر روابط عمومی فولاد مبارکه با حضور در واحد محیط‌زیست این شرکت، این روز را به مدیریت و کارکنان این واحد تبریک گفتند و با آنان دیدار و گفت‌وگو کردند.
  • شوراهای سیاسی یا مدنی؟

    داریوش مجد- تابستان سال ۸۹ مجلس به برگزاری هم‌زمان انتخابات شوراها و ریاست‌جمهوری رای داد. این قانون دو سال به عمر شورای سوم افزود و درست از همان زمان انتخابات شوراها نه‌تنها در سایه هیاهوی مناظره‌های ریاست جمهوری به حاشیه رفت که به دلیل جو سیاسی حاکم، رنگ سیاسی هم به خود گرفت تا نمایندگان مردم در شوراها ازنظر سیاسی و نه مدنی، وجهه پررنگ‌تری داشته باشند. ازآنجایی‌که شورای شهر یک‌نهاد مدنی است و در راستای خدمت به مردم نباید وارد عرصه سیاسی و جناحی صرف شود، امید است کمیسیون شوراها با دخالت مجلس دوازدهم راه‌کاری را برای جداسازی انتخابات شوراها از ریاست جمهوری به‌صورت قانون در صحن علنی مجلس تصویب کند.
  • محمدحافظ اصفهانی؛ مخترعی فراتر از زمانه خویش

    مأموریت ساخت ساعت ابتدا به چند نابغه اهل هرات سپرده شد، اما چون آن‌ها از عهده‌ ساخت ساعت برنیامدند، آن را به محمدحافظ اصفهانی پیشنهاد کردند. اصفهانی ساعتی می‌سازد که به قول خودش، دیگران با دیدن آن «حیرت اندر حیرت اندر حیرت» بودند!
  • فراخوان اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی منتشر شد

    اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی، در بخش‌های مختلف رمان، داستان کوتاه، داستان کوتاهِ کوتاه، طرح رمان و جستارنویسی داستانی و با تأکید و اهمیت به موضوع بازآفرینی برگزار می‌شود.