فراخوان اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی منتشر شد
الهام زارعزاده، دبیر اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی دراینباره گفت: ما در مسیر زیست روزمرۀ خود قطعاً به «داستان» نیازمندیم. داستان در زندگی جوامع مختلف ریشهای بسیار کهن داشته است، حتی در روزگاری که بشریت زبان و خط نداشت زندگی او از داستان برخوردار بود. بعدها که بهمرور داستانهای خود را در قالب کلمات و جملهها جای داد و به دورانهای جدیدتری وارد شد.
دبیر اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی با نظر به همین فراگیری داستانها در دل زیست افراد بشری افزود: این بحث داستان را حتی میتوان در محیطهای مجازی و شبکههای اجتماعی نیز واکاوی کرد. «استوری» در اینستاگرام بر مبنای داستان است. یکی از مبانی جذابیت اینستاگرام داستانمحور بودن آن محسوب میشود. انسان امروز در همین فضاها مدام در حال خلق داستان است؛ آدمی ممکن است روایتهای منحصربهفردی از خود نشان دهد و بهسرعت نیز با واکنش مخاطب روبهرو شود.
زارعزاده بیان کرد: مسئلۀ یادشده عاملی مهم در جذابیت شبکههای اجتماعی به شمار میآید. روایتهای کوتاهی که دارای یک شروع و پایان پیرامون موضوع خاصی هستند و آنها را با عنوان «کپشن» میشناسیم، امروزه بخشی از زندگی ما شدهاند. در گذشته نیز ما وبلاگها و نوشتههای رایج در آنها را داشتیم که ممکن بود نویسندهاش متنی خوشخوان را از نگاه خودش ارائه دهد.
این نویسنده بیان کرد: در حال حاضر، در فضای مجازی کسانی موفقترند که داستان پرجاذبهتری به مخاطب عرضه کنند. از طرفی، طراحی انواع اپلیکیشنها، سرگرمیها و انواع بازیهای دنیای مجازی بر مبنای داستان خلق شده است و هر روز نیز این مسئله پررنگتر میشود. انیمیشنها و فیلمها در همین گروه قرار میگیرند. انسان، مصرفکنندۀ داستان محسوب میشود و بسیار هم درگیر این قلمرو شده است.
او با تأکید بر اینکه داستانها با توجه به پیشنۀ قوی ما، باید جای خود را در هویت امروز ما پیدا کنند، افزود: بازآفرینی به معنای روایت خلاق از هر متن اولیه است. در این جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی، امیدواریم که اهل قلم به دنیای متون گوناگون جدید یا قدیم رجوع کنند و بر مبنای آن یا هر اثر هنری دیگری به آفرینش داستان دست بزنند.
دبیر اولین دورۀ جایزۀ ملی داستان و بازآفرینی سپس تأکید کرد: باید داشتههای ارزشمند گذشتۀ خود را بازآفرینی کنیم. جانی دوباره به آنها بدهیم و در این جانبخشی از زبان امروزی بهرهمند شویم. در این بازآفرینی میتوانیم از ماهیت، تخیل و روایتی نو کمک بگیریم و شکلی تازه به آن ببخشیم.
از لالایی مادربزرگ تا داستان دفاع مقدس
او بخشهای متعدد جایزه ملی داستان و بازآفرینی را چنین توصیف کرد: مخاطبان این جایزه ملی که اهل قلم و داستاننویسان حرفهای تا نویسندگان نو پا را شامل میشود، میتوانند در بخشهای مختلف رمان، داستان کوتاه، داستان کوتاه کوتاه، طرح رمان و جستارنویسی داستانی آثار خود را از طریق وبسایت www.dastanvabazafarin.ir تا ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ارسال کنند.
این دانشآموختۀ ادبیات داستانی یادآور شد: این ۵ بخش، همۀ افراد اهل قلم و دوستدار نوشتن داستان را پوشش میدهد. هرکدام نیز مخاطبان خاص خود را دارد. هریک از این داستانها در قالب رمان یا داستان کوتاه ممکن است عرصهای برای خلق فیلم و سریال و مینیسریال یا نمایشنامه شوند.
منبع: ایسنا