شماره روزنامه ۶۱۵۸
|

جمعه‌نامه

  • امسال در فضای مجازی چه سوژه‌هایی دنبال شد؟

    نوروز امسال اغلب استان‌های کشور درگیر سیلاب ناشی از باران‌های بهاری شدند و سال ۹۸ را با سیلی از مصائب ریز و درشت ناشی از این بارندگی‌ها آغاز کردند. در حالی که اواسط اردیبهشت ماه قتل طلبه همدانی توسط یکی از اشرار معروف اینستاگرامی بازتاب زیادی در شبکه‌های اجتماعی داشت اما با راهی شدن ناوآبراهام لینکلن به منطقه خلیج فارس، موجی تازه از گرانی‌ها به راه افتاد و مطبوعات هم دچار بحران کاغذ شدند.
  • مهم‌ترین رویدادهای سال ۹۸ در ایران چه بود؟

    با یک نگاه کلی به اتفاقاتی که در طول سال ۹۸ در ایران رخ داد، باید گفت اعتراضات بنزینی آبان ماه، شهادت سردار سلیمانی و حمله موشکی ایران به پایگاه نظامیان آمریکایی در عراق، سقوط هواپیمای اوکراینی و نیز شیوع ویروس کرونا در بسیاری از استان‌های کشور از مهم‌ترین رویدادهای خبری بود که ایران را در صدر اخبار جهان قرار داد و واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت.
  • پر‌بیننده‌ترین ویدئوها در سالی که گذشت

    سیل بی‌سابقه در هفته‌های ابتدایی سال ۹۸ اگرچه صحنه‌های دردناک و غم‌انگیزی را در پیش چشم مردم میهن‌مان قرار داد اما به دلیل همیاری و همدلی مردم، صحنه‌های باشکوهی از جمله سیل‌بند جوانان دهلاویه و خم شدن فرمانده ارتشی در کمک به همنوعان، رقم زد. پخش کلیپ‌هایی از ورزش دانش‌آموزان در مدارس با آهنگ یکی از خوانندگان لس‌آنجلسی، طرح اظهاراتی وحدت‌شکنانه از سوی یکی از مداحان در مراسم جشن میلاد امام حسن (ع)، انتشار تصاویری درباره سفر رامبد جوان و همسرش به کانادا و حادثه سنگباران توله خرس در سوادکوه مازندران هم امسال حسابی میان کاربران شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد. از طرفی انتشار فیلمی از «عقد موقت» دختربچه‌ای ۹ ساله با مردی جوان در منطقه بهمئی استان کهگیلویه و بویراحمد موجب واکنش‌های شدیدی در فضای مجازی شد.
  • داغ‌ترین‌های سال

    در سالی که گذشت بعضی از موضوعات خبری در شبکه‌های اجتماعی حسابی سر‌و‌صدا به پا کرد. اوایل امسال انتشار فیلمی از جمع کردن دکور برنامه ۹۰ موجی از حمایت کاربران از عادل فردوسی‌پور را به راه انداخت. در میانه تابستان، انتشار فیلمی از درگیری ملکی میان یکی از اهالی منطقه بیشه‌کلا محمودآباد و پایگاه هوایی ارتش که در آن دو کارگر کشته شدند در فضای مجازی بازتاب زیادی داشت. بازداشت و دادگاهی شدن شبنم نعمت‌زاده دختر وزیر سابق صنعت، ماجرای سرقت ۳ میلیاردی از خانه نماینده خوی در کنار تعلیق جودوی ایران در پی پناهندگی سعید مولایی و نیز انتشار فیلم‌هایی از کشتار بی‌رحمانه پرندگان مهاجر در فریدونکنار در شبکه‌های مجازی حسابی سر و صدا به پا کرد. همزمان با آلودگی هوا در پایتخت، برف پاییزی مهمان تهرانی‌ها شد که عدم آمادگی شهرداری ترافیک شدیدی در خیابان‌ها و بزرگراه‌ها به وجود آورد.
  • جایگاه مجلس بعدی

    جایگاه مجلس آینده و ریاست آن چگونه است؟ این پرسشی است که همکاران روزنامه مطرح کرده‌اند. به‌ویژه آنکه خیلی هم علاقه وجود دارد دانسته شود که کرسی ریاست مجلس آینده در اختیار چه کسی خواهد بود؟
  • سرنوشت وحدت اصولگرایان

    رویای وحدت اصولگرایان بر سر فهرست تهران در انتخابات مجلس یازدهم، گرچه با فراز و نشیب بسیار سرانجام در دقیقه نود به واقعیت پیوست اما نتیجه انتخابات، احتمال ادامه این وحدت بر سر اصلی‌ترین کرسی این دوره از پارلمان را کمرنگ و ضعیف کرده است. به عبارتی رنگ رخسار خبر می‌دهد از سر ضمیر.
  • منطقه پس‌از ترور سردار

    ایالات‌متحده آمریکا بعد از خروج از برجام به ویژه در سال ۹۸ به دنبال ایجاد نوعی بن‌بست استراتژیک برای ایران بود؛ یعنی می‌خواست گزینه‌های پیش‌روی ایران را از طریق افزایش تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی محدود کند تا در نهایت تهران به آنچه واشنگتن می‌خواهد تن دهد و به تعبیر آنها تسلیم شود.
  • مدیریت تنــش‌

    سال ۱۳۹۸ را شاید بتوان سال افزایش تنش‌ها و تعارض‌ها بین ایران و آمریکا توصیف کرد؛ سالی که دو کشور حتی تا آستانه نبرد نظامی نیز پیش رفتند. ترور سردار قاسم سلیمانی در ۱۳ دی ماه سال جاری و به تبع آن حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عین‌الاسد در عراق کمتر از یک هفته بعد یعنی هجدهم همان ماه، باعث شد تا برخی تحلیلگران این‌گونه پیش‌بینی کنند که نبردی بزرگ بین تهران و واشنگتن درخواهد گرفت. اما بعد از حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی به نوعی شاهد عقب‌نشینی آمریکا با کوچک قلمداد کردن این عملیات بودیم. هرچند با گذشت زمان مشخص شد که تعداد زیادی سرباز آمریکایی طی عملیات ایران در عین‌الاسد دچار آسیب شده‌اند و ترامپ در حال پنهان‌کاری بوده است. تا آبان سال ۹۹ (نوامبر ۲۰۲۰) که انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برگزار می‌شود، هشت ماه باقی مانده است، به باور بسیاری از تحلیلگران در این مدت اتفاق خاصی در روابط دو کشور رخ نخواهد داد و فقط مساله پایان تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل مطرح است.
  • جو بایدن؛ کابوس ساکن کاخ سفید

    انتخابات درون حزبی دموکرات‌های آمریکا در حالی وارد مرحله‌ای تازه‌ای شد که یک هفته شگفت‌انگیز برای جو بایدن رقم خورد؛ روزهایی که بایدن موفق به کسب پیروزی‌های چشمگیری در چند ایالت آمریکا شد و اکنون باید او را جدی‌ترین رقیب دونالد ترامپ از درون حزب دموکرات دانست. رقابت با بایدن سالخورده دقیقا همان چیزی است که ترامپ از آن واهمه دارد و حالا به نظر می‌رسد با احتساب نتایج انتخابات درون حزبی، بایدن رقیب ترامپ در انتخابات عمومی ایالات متحده خواهد بود.
  • یک بام و دوهوای پرزیدنت

    برای دموکرات‌ها یک نگرانی عمیق در انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر وجود خواهد داشت: شکوفایی اقتصادی که می‌تواند ترامپ را نجات دهد. رونق اقتصادی به‌طور سنتی نقش کلیدی در انتخاب مجدد روسای‌جمهور آمریکا ایفا کرده است. رای‌دهندگان آمریکایی درست یا غلط، رئیس‌جمهور را مسوول سلامت اقتصاد می‌دانند‌‌ و درک آنها از اقتصاد یک فاکتور تعیین‌کننده در انتخابات آمریکا است. نشریه پولیتیکو سال گذشته نیز براساس فاکتورهای پیش‌بینی‌کننده اعلام‌ کرد که ترامپ در مسیر پیروزی قرار دارد. ترامپ نیز آگاه است که شاخص‌های مثبت اقتصادی که در دوره او رقم خورده‌اند می‌توانند نقش‌ کلیدی در کمپین انتخاباتی وی ایفا کنند. او با اتکا به همین استراتژی بود که به تازگی در گردهمایی انتخاباتی خود در نیوهمپشایر خطاب به حامیانش گفت: «شما هیچ انتخابی به جز رای دادن به من ندارید.» اما پیوند بین اقتصاد و نرخ محبوبیت روسای‌جمهور طی سال‌های اخیر چندان قابل کنترل و رهگیری نبوده است. چند محقق حوزه رفتار سیاسی به تازگی نتایج مطالعاتی خود را منتشر کرده‌اند که نشان می‌داد آغاز گسست ارتباط میان نرخ محبوبیت روسای‌جمهور آمریکا و رونق اقتصادی از دولت بیل کلینتون کلید خورد و این ارتباط در دوره زمامداری جورج دبلیو بوش به طرز چشمگیری ضعیف شد و با روی کار آمدن باراک اوباما این دو مشخصه کاملا از یکدیگر جدا شدند.
  • پیش به‌سوی رشد صفــر

    اقتصاد ایران درگیر یک رکود تورمی عمیق شده که کاهش سطح درآمد ملی را پدید آورده است. برآوردها نشان می‌دهد بازگشت به سطح تولید سال ۱۳۹۶، نیازمند این است که اقتصاد ایران در سال آینده، حداقل رشد ۱۲ درصدی را ثبت کند؛ امری که احتمالش تقریبا نزدیک به صفر است. آنچه پیش‌بینی می‌شود این است که اقتصاد ایران بتواند در سال آینده به رشد صفر برسد و در حالت خوش‌بینانه تا حدودی رشد مثبت را تجربه کند. از آن طرف، تورم نیز می‌تواند با ادامه روند موجود و عدم ایجاد تکانه جدید، به نرخ‌های میانگین اقتصاد ایران، یعنی محدوده ۲۰ درصد در سال آتی برسد. هر چند اگر اثر کرونا، کاهش تقاضای نفت و افت قیمت نفت در بازارهای جهانی ادامه یابد، می‌تواند این پیش‌بینی را نیز مخدوش کند.
  • اقتصاد ۹۹ در دو مسیر

    همه آحاد اقتصادی برای تصمیم‌های فعلی و آتی خود به پیش‌بینی متغیرهای کلیدی اقتصاد نیاز دارند. تورم و رشد اقتصادی به‌عنوان نماینده وجوه اسمی و حقیقی اقتصاد، مهم‌ترین متغیرهای ملاک هستند. خانوارها، کارگران و مصرف‌کنندگان برای تصمیم‌های خود مانند میزان مصرف، پس‌انداز و عرضه کار به متغیرهای تورم و رشد اقتصادی نیاز دارند، در سمت عرضه نیز، بنگاه‌ها و تجار به منظور تعیین میزان تولید و سرمایه‌گذاری به تصویری روشن از متغیرهای کلیدی اقتصاد نیاز دارند. هر چه آحاد اقتصادی تصویر روشن‌تری از آینده داشته باشند، قعالیت‌های اقتصادی خود را با خطا و انحراف کمتری اخذ می‌کنند. در سوی مقابل، هر چه تصویر آینده اقتصاد برای آحاد اقتصادی مات‌تر و مبهم‌تر باشد، نه‌تنها فعالیت‌های اقتصادی جاری با تعلیق و تاخیر مواجه می‌شود، بلکه این نااطمینانی جریان آتی تصمیمات افراد اقتصادی را با خطا مواجه می‌کند. نااطمینانی‌های موجود در شرایط فعلی اقتصاد ایران سوال‌هایی را در اذهان عمومی ایجاد کرده که پاسخ آنها را تنها می‌توان در ایدئولوژی ذهنی سیاست‌گذار یافت.
  • سال ۹۹، وقت نوسـان یا آرامـش؟

    در چنین شرایطی، نگاه‌های متمایزی نسبت به آینده بازار در سال ۹۹ وجود دارد، طبیعتا خوش‌بین‌های افزایشی در بازار حضور دارند که معتقدند، دوران رشد سریع‌تر دلار آغاز شده است و از شکست رکوردهای افزایشی جدید در سال بعد صحبت می‌کنند. یکی از مهم‌ترین عواملی که این عده را نسبت به روند افزایشی بازار خوش‌بین می‌کند، رشد قیمتی است که در اسفندماه رخ داده است.
  • رکود در راه است؟

    شاخص S&P۵۰۰ باز هم رکورد جدیدی ثبت کرد تا وجود حباب در بازار سهام آمریکا دوباره مورد تحلیل قرار گیرد. این شاخص هفته گذشته به قله تاریخی خود رسیده بود. برخی کارشناسان خوش‌بینی بازار سهام نسبت به طرح کاهش مالیاتی را افراطی عنوان کردند. این دسته از تحلیلگران، کاهش مالیات شرکت‌ها از ۳۵ به ۲۰ درصد را بیشتر به سود شرکت‌های داخلی مربوط می‌دانند تا شرکت‌های چندملیتی که بیشتر صادرات این کشور را پوشش می‌دهند.با تصویب طرح ترامپ، کسری بودجه همزمان با تضعیف شاخص دلار افزایش خواهد یافت، صادرات به سایر کشورها تقویت خواهد شد، اما زمانی که سهم شرکت‌های چندملیتی از کاهش مالیات‌ها نزدیک به صفر است، انتظار از افزایش صادرات این‌ شرکت‌ها‌ غیرمنطقی است. رشد روزافزون شاخص بازار سهام در چنین شرایطی بیش از حد توان ذاتی آن به نظر می‌رسد و این مساله به خوش‌بینی اغراق شده بازار‌ها معطوف است.
  • سمت و سوی بورس ۹۹

    سال ۹۸ را شاید بتوان سالی به یادماندنی برای بورس‌بازان عنوان کرد. جایی که نماگر اصلی بورس تهران ابرکانال‌ها را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشت و توانست با رشد بیش از ۲۰۰ درصدی عنوان برترین سال تاریخ بورس تهران را از آن خود کند. این شرایط در حالی واقع شد که در دیگر بازارهای رقیب همچون ارز، سکه، مسکن و همچنین بازار پول شرایط چندان باب میل سرمایه‌گذاران نبود. همزمان با این موضوع افزایش تورم انتظاری سبب شد تا شاهد روانه شدن سیل نقدینگی سرگردان به سمت بازار سهام باشیم. پول‌هایی داغ که خود در ادامه عامل اصلی رشد قیمت سهام شدند و این مهم در بسیاری از بنگاه‌های بورسی به حبابی شدن قیمت سهام انجامید. با وجود این رشد حبابی قیمت‌ها نیز نتوانست مانع از ادامه روند صعودی سهام شود و دفاتر کارگزاری‌های بورسی هر روزه میزبان خیل عظیمی از تازه‌واردهایی بودند که در صدد اخذ کد معاملاتی و ورود به گردونه معاملات سهام بودند. حال این سوال مطرح است که سال آتی برای بازار سهام به چه شکل خواهد بود؟ آیا وضعیت صعودی سال ۹۸ در سال آینده نیز تکرار می‌شود؟ برای پاسخ به این سوالات کافی است نگاهی به متغیرهای داخلی و خارجی اثرگذار بر معاملات سهام بیندازیم. اما مهم‌ترین اتفاق‌ها و متغیرهای احتمالی که باید از سوی بورس‌بازان مورد رصد قرار گیرد، کدامند؟
  • چالش‌های بازار سهام در سال آینده

    بورس تهران در حالی سال افسانه‌ای ۹۸ را به پایان می‌رساند که با کسب ۲۱۰درصد بازده اسمی و ۱۷۵ درصد بازده دلاری تا پایان نیمه اسفندماه، در صدر بهترین‌های دنیا قرار گرفته است. همچنین بازده بورس تهران در شش ماهه اخیر از بورس ونزوئلا نیز پیشی گرفته تا شگفتی‌ها تکمیل شود.
  • افتراق‌نظر درباره بازار مسکن ۹۹

    پایان سال ۹۸ جزو معدود مقاطعی از بازار مسکن است که به راحتی امکان پیش‌بینی اوضاع سال‌جدید در آن وجود ندارد. سه سناریو می‌شود برای سال آینده درباره بازار مسکن تهران و به تبع آن سایر شهرها متصور شد.
  • بازار مسکن

    واقعیت این است که استفاده از اطلاعات نادرست، خطای تحلیلی قابل‌توجهی در تحلیل بازار مسکن را موجب شده است. شناخت دقیق از تحولات بازار و تغییرات ساختاری آن نسبت به دوره‌های قبل، تحلیل واقع‌بینانه‌تری از شرایط آتی بازار را در پی خواهد داشت. از نظر اقتصادی، مکانیزم قیمت در بازار، سیگنال‌هایی را به سمت عرضه و تقاضا ارسال می‌کند که مبنای تصمیمات آتی فعالان اقتصادی خواهد بود. افزایش قیمت، به تولیدکنندگان این سیگنال را ارسال می‌کند که جامعه نیاز بیشتری به کالای مورد نظر دارد و باید منابع بیشتری برای تولید آن تخصیص یابد. در مقابل، کاهش قیمت که عموما با افزایش انباره کالای تولید شده همراه است، به تولید کننده سیگنال ضرورت کاهش تولید و تخصیص کمتر منابع به تولید کالای مورد نظر را می‌دهد تا بازار در ساختار قیمتی جدید به تعادل برسد.
  • کــرونا نقشه‌ها را نقش بر آب کرد

    تجارت خارجی ایران با تمام فراز و فرودهایی که سال ۹۸ گریبانش را گرفت، شاید حتی فراتر از پیش‌بینی‌های انجام‌شده برای این سال، همچنان برقرار بود؛ به گونه‌ای که حتی پیش‌بینی می‌شد در سال ۹۹ وضعیت بهتر و شرایط مساعدتری برای فعالان اقتصادی در بازارهای بین‌المللی فراهم شود. اما اتفاقاتی که در فصل آخر سال و به خصوص در ماه پایانی ۹۸ رخ داد، نقش و نگاری را که از تجارت سال آینده ترسیم شده بود، از بین برد. اگر این روزها از فعالان اقتصادی و به خصوص صادرکنندگان بپرسید که سال ۹۹ را چگونه تصور می‌کنید، پاسخ‌شان با اندکی سکوت و ابهام همراه است. آینده‌ای روشن پیش روی آنها وجود ندارد. برخی حتی ناامید شده و عنوان می‌کنند که بوی خوشی از اوضاع تجارت خارجی به مشام‌شان نمی‌رسد.
  • چشم‌اندازی که محقق نخواهد شد!

    در سند چشم‌انداز توسعه تاکید شده که ایران باید در سال ۱۴۰۴: «کشوری توسعه‌یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه (...) و دارای تعامل سازنده و موثر در روابط بین‌الملل» باشد، اما متاسفانه اقتصاد ایران و به‌ویژه صنعت و تجارت آن، هنوز از اهدافی که در این افق پیش‌بینی شده، فاصله معناداری دارد. سندی که در ۱۳ آبان ۱۳۸۲ به قوای سه‌گانه ابلاغ شد و همه ارکان نظام تا به امروز بیش از ۱۶ سال فرصت داشتند تا سیاست‌های اجرایی، برنامه‌ها و اقدامات خود را متناسب با این سند تنظیم و در دستور کار قرار دهند و به آن اهدافی نزدیک شوند که در این ابلاغیه بر آنها تاکید شده بود. در بخش مرتبط با حوزه تولید و تجارت، کسب جایگاه نخست در منطقه، دارای اقتصادی متنوع با سهم غالب بخش غیرنفتی و غیردولتی، رقابت‌پذیر و منطبق با استانداردهای بین‌المللی، توسعه‌یافته براساس فناوری‌های پیشرفته، متنوع در تولیدات صادراتی و دارای توازن تجاری در صادرات غیرنفتی و واردات هدف‌گذاری شده بود که معنای آن رسیدن به رشد اقتصادی سالانه ۸ درصدی و نیل به صادراتی ۱۸۰ میلیارد دلاری در این چشم‌انداز بود. با این وصف مرور شاخص‌های رقابت‌پذیری، تنوع تولیدات صادراتی و میزان تجارت خارجی کشور، نشان می‌دهد که نه‌تنها در مسیر این چشم‌انداز نیستیم، بلکه در برخی شاخص‌ها به‌دلیل شرایط غیرقابل پیش‌بینی، عقبگرد نیز داشته‌ایم.
  • کــرونـا بلای جان جهان

    این نخستین بار نیست که بشر با یک بیماری‌ همه‌گیر مواجه می‌شود. از اعصار و قرون گذشته همواره جمعیت جهان با بیماری‌هایی همچون طاعون و وبا کاهش یافته است. آنچه اما این بار متفاوت است، سطح علم و دانش و تجهیزات و امکانات مبارزه با بیماری‌ها است که با وجود توسعه‌یافتگی بیش از پیش بشر هنوز نتوانسته‌ است راهکاری قاطع برای مقابله با گسترش سریع نوع جدید ویروس کرونا به نام کووید-۱۹ فراهم آورد.
  • انجماد بحران در خودروسازی؟

    صنعت خودرو کشور در شرایطی بحران‌های سال ۹۸ را پشت سرگذاشت که به نظر می‌رسد در صورت عدم چاره‌اندیشی، این بحران‌ها در سال ۹۹ نیز همچنان گریبانگیر خودروسازی کشور شود. آنچه مشخص است در سال جاری خودروسازی ایران همراه با تداوم تحریم‌های بین‌المللی با چالش‌های فراوانی در تولید، کیفیت و همچنین قیمت‌گذاری محصولات داخلی همراه بود؛ چالش‌هایی که سیاست‌گذار خودرویی را مجبور به اتخاذ تصمیماتی برخلاف منافع خودروسازی کرد، به همین دلیل پیش‌بینی‌ها از انتقال مشکلات مذکور به سال آینده حکایت دارد.
  • سرریز تقاضا در سال ۹۹

    سال ۹۸ سالی پر از مسائل غیر قابل حل برای خودروسازی ایران محسوب می‌شود. از یکسو عواقب خروج آمریکا از برجام باعث شد فشارهای بی‌سابقه‌ای به خودروسازی ایران وارد شود و از سوی دیگر سوء‌تدبیر در مدیریت کلان اقتصاد کشور باعث مضاعف شدن فشارهای تحریم بر خودروسازی کشور شد. وزارت صمت در ابتدای امسال نسخه تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال ۹۸ برای شرکت‌های خودروساز پیچید، این در حالی بود که تولید خودروی سواری در سال ۹۷ با افت ۱/ ۳۸ درصدی نسبت به سال قبل به میزان ۸۸۳ هزار و ۹۰۰ دستگاه رسیده بود و به‌دلیل شروع تاثیر تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا پیش‌بینی اینکه سال ۹۸ سالی به مراتب دشوارتر از سال ۹۷ برای خودروسازی کشور باشد چندان بیراه نبود.
  • توسعه ۵G و فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری

    روند تحول دیجیتالی سال‌هاست که آغاز شده است. در این مسیر هیچ صنعتی از موج توقف‌ناپذیر دیجیتالی شدن برکنار نبوده است تا به این ترتیب این موج بخش‌های مختلف از بهداشت و درمان گرفته تا خرده‌فروشی و اقتصاد را هم با خودش همراه کند. با این اوصاف انتظار می‌رود در سال جدید میلادی شاهد تغییرات و پیشرفت‌های بیشتری باشیم که کسب و کارها، مشاغل و زندگی روزمره همه ما را تحت تاثیر قرار می‌دهند. کارشناسان روندهای مهم دنیای تکنولوژی، ارتباطات، خدمات بهداشتی و درمانی از راه دور، رسانه‌های دیجیتالی و البته صنعت فین‌تک در سال ۲۰۲۰ را بررسی و پیش‌بینی کرده‌اند تا به کمک آنها بتوانیم کمی جلوتر از این تغییرات، برای همراهی با آنها آماده باشیم. در سال ۲۰۱۹ ارتباطات سریع‌تر و هوشمندتر شدند و این امکان را به کاربران دادند تا تکنولوژی را در زندگی روزمره‌شان تا اندازه‌ای وارد کنند که شاید برای بسیاری در ابتدای این دهه قابل تصور هم نبود. معرفی نسل پنجم شبکه ارتباطی یا ۵G در سراسر جهان، چشم‌انداز صنعت موبایل در سال میلادی جدید را به کلی تغییر داد. رقابت در صنعت رایانش ابری یا کلاد جدی‌تر شده و بیشتر به سمت موضوعات مربوط به قوانین ضد انحصارطلبی پیش رفت و همچنین بلندگوهای هوشمند به سرعت از یک محصول خاص و برجسته به محصولی رایج و در دسترس همه تبدیل شدند. در واکنش به این پیشرفت‌ها، انتظار می‌رود در سال جدید تغییرات چشمگیری در سراسر جهان رخ بدهد.
  • مهم‌ترین رویدادهای ایران و جهان در سال ۹۸

  • ۱۳ کتاب و یک موضوع: اقتصاد چیست؟

    دانش اقتصادی، برای هر کس معنایی دارد. علاقه‌مندان اندیشه‌های اقتصادی، در متون اقتصادی دنبال فلسفه نهفته در نظریه‌ها و اَعمال اقتصادی می‌گردند. آنان که اقتصاد سیاسی می‌خوانند در جست‌وجوی منطق منازعه و چرایی نبردهای سیاسی و اقتصادی‌اند. خوانندگان متون تکنیکی هم می‌خواهند «فن اداره امور اقتصادی» را بیاموزند. ۱۳ کتاب زیر درباره همین موضوعات هستند.
بیشتر