دکتر ناصر هادیان، استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگویی تفصیلی با «دنیایاقتصاد» به بررسی تحولات اخیر بین تهران-واشنگتن و احتمالات آینده پرداخت. هادیان با توجه بهشرایط منطقه، تاکید کرد که در شرایط تنشآلود خلیجفارس، بیش از همه احتمال جنگ تصادفی وجود دارد. در عین حال این استاد دانشگاه تهران با توجه به تلاشهای اخیر فرانسه برای حلوفصل تنشها بین ایران و آمریکا تاکید کرد که ممکن است پاریس بتواند با موافقت ترامپ راههایی را برای کاهش تنش باز کند.
افزایش تنشها میان ایران و آمریکا پس از خروج دولت دونالد ترامپ از برجام و همچنین پس از تحولات اخیر در خلیجفارس همزمان با پیشنهادهای مکرر رئیسجمهور آمریکا برای مذاکره با ایران، سناریوهای متعددی را درباره آینده این تنشها و مناسبات میان دو کشور پیش رو قرار میدهد. در این بین سه سناریویی که بیشتر روی آنها تاکید میشود، گفتوگو یا مذاکره تهران و واشنگتن، عدم مذاکره و ادامه وضع موجود و احتمال یک جنگ بین دو کشور است. در رابطه با اینکه اکنون شرایط برای مذاکره یا گفتوگو فراهم است یا خیر، باید ببینیم استدلال کسانی که معتقدند شرایط برای نوعی گفتوگو فراهم است و در مقابل آنهایی که معتقد هستند شرایط گفتوگو فراهم نیست، چیست؟ توجه به ماهیت استدلالهای دو طرف مهم است. کسانی که میگویند اکنون زمان گفتوگو است به این استناد میکنند که چون شخصیت ترامپ خودمحور است بنابراین خیلی دنبال جزئیات نیست و در کلیات حاضر به توافق است؛ بنابراین ایران میتواند با همین رویکرد جلو برود و مسوولان ایرانی با مسوولان آمریکایی دیدار کنند. در نهایت ترامپ نیز مانند مذاکرات با کره شمالی میتواند تاحدودی روی این مساله مانور بدهد تا تنشها کمتر شود و زمینه برای امتیاز گرفتن از دولت ترامپ فراهم شود.
کمتر از یک ماه از پخش آخرین قسمت سریال تلویزیونی گاندو نگذشته که حواشی مربوط به آن همچنان ادامه دارد.اوایل هفته، محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در کانال تلگرامی خود نوشت «گفته میشود اخیرا و به دنبال پخش سریال گاندو، ظریف در نامهای به رهبر معظم انقلاب از موج توهینها و تهمتها گلایه کرده و نوشته است حتی اگر بخشی از این حجم تخریب درست باشد، ادامه خدمت وی در سمت وزارت امورخارجه شرعا جایز نیست.
این هفته همزمان با سفر یوسف بنعلوی وزیر امور خارجه سلطان نشین عمان به کشور، نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام هم در وین برگزار شد تا تلاشها برای کاهش تنش در منطقه خلیج فارس از یکسو و جلوگیری از فروپاشی برجام از سوی دیگر پی گرفته شود. از طرفی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا بعدازظهر دوشنبه در توییتی نوشت که «ایران هرگز در هیچ جنگی پیروز نشده، اما هرگز در هیچ مذاکرهای شکست نخورده است.» تازه ترین توییت کوتاه ترامپ در حالی منتشر شد که او هفته پیش گفته بود «برایم سختتر میشود که بخواهم با ایران مذاکره و توافق بکنم، چون رفتار خیلی بدی دارند.»
این هفته انتشار فیلمی کوتاه از رجزخوانی و شاخ و شانهکشی یکی از اراذل و اوباش برای نیروی پلیس همراه با قمهکشی و خودزنی بازتاب وسیعی در شبکههای اجتماعی داشت و موجب شد تا کاربران فضای مجازی نسبت به اقتدار پلیس در برابر اینگونه از جرایم واکنش نشان دهند.
من در این کتاب و در همه کتابهایم دائما دست به ایجاد تنوع در «موضوع» اجتماعی و فرهنگی میزنم و دائما میان حوزهای که ما به آن «اسطورهای» میگوییم یا گاه «خیالین» و حوزه دیگری که «واقعیت» و «عقلانیت» نام میدهیم، رابطه ایجاد میکنم. دلیل این امر هم آن است که جهان و فرهنگ و نظامهای اجتماعی، تمام این حوزهها و موضوعها و روابط را بهصورت همزمان دارند و آمیخته با هم.
ادبیات مهاجرت همواره یکی از غمانگیزترین و تلخترین انواع ادبی بوده است. خواندن داستان و روایات آدمهایی که ناگزیر به ترک وطن شدهاند و دیگر خبر از شور و شوق فتح سرزمینی جدید و برپا کردن رویایی تازه در آن نیست. گونهای از رفتن که در آن معلوم نیست انسان بیشتر آه میکشد یا خاکی که ترک شده است.
کورتازار میگوید خواننده شریک نویسنده است و اینطور نیست که نویسنده تا ابد به تنهایی چیزی را بنویسد. دوست دارم بخوانید و شریک شوید برای غنی شدن و پر بار کردن قصهها و کلمهها.
آنجا که هندوانهها میرویند اولین رمان نویسنده و شاعر آمریکایی، سیندی بالدوین است که در جولای ۲۰۱۸ منتشر و دو ماه بعد از آن ترجمهاش به فارسی آغاز شد. کتاب در بهار ۱۳۹۸ توسط انتشارات پرتقال به چاپ رسید و حالا در اختیار خوانندگان است تا در مورد موضوعی مهم آگاهیبخشی کند: اختلالات روانی و معضلات آن برای خانوادهها و بهطور ویژه فرزندان افراد درگیر با این دست اختلالات.
حدود شش، هفت سال پیش با رولند شیملفنیگ آشنا شدم و نگاهش به دنیای مدرن را پسندیدم. از اینرو علاقهمند شدم تا آثاری از این نویسنده آلمانی را مطالعه کنم ولی اثری از او به فارسی ترجمه نشده بود. بنابراین خودم چند نمایشنامه از شیملفنیگ پیدا کردم و نمایشنامه «اژدهای طلایی» که موفق به دریافت جوایزی شده بود به نظرم جذاب بود که ترجمهاش کردم.
نمایش «دزد لالاییها» به نویسندگی فائزه فیض و بهرام جلالیپور و کارگردانی آرش شریفزاده، داستان بچه غولی هشت هزار ساله به نام «لولو» است که شبها خواب بد میبیند و قادر نیست بدون مکیدن شیشه شیر و شنیدن لالایی بخوابد. به همین دلیل لالاییهای مادران را از سراسر دنیا میدزدد و همین امر، باعث میشود مادرها صدای خود را از دست بدهند.
فیلم «صدای آهسته» قرار بود سه سال پیش اکران شود؛ ولی به دلیل مشکلات شخصی اکرانش به تاخیر افتاد؛ اما در این مدت گروه «هنر و تجربه» همیشه همراه و خواهان اکران این فیلم بود. فکر میکنم این گروه سینمایی فضای بسیار خوبی برای اکران آثاری است که موضوع و ساخت متفاوتی دارند. «صدای آهسته» نگاهی فلسفی و پرسشگرایانه به تغییر جنسیت دارد؛ ولی رویکردش با فیلمهای اجتماعی یا مستند با همین موضوع متفاوت است. با خواندن متن جذاب و پرسشگر محمد رضایی راد این پرسش برای من هم به وجود آمد؛ پرسشی غیرمستقیم از خود و از کبریا و در ادامه فکر ساخت این فیلم به ذهنم خطور کرد. چون فیلم را در نیویورک ساختم با بازیگران خارجی کار کردم و اگر در ایران ساخته میشد آن را با بازیگران ایرانی میساختم. البته عاطفه نوری که در آمریکا به فعالیت در تئاتر مشغول است در این فیلم بهعنوان مشاور امور بازیگران حضور داشت. منوروا سلزا، جورجیا وارنر، جو پلیستر، جیک جئون، کریس بردی، کیت موئت، مارتین شمعونپور و اشکان خطیبی بازیگران این نمایش هستند.
این آلبوم مانترا پس از ماندالای درون دومین تجربه شخصیام در قالب انتشار مجموعهای برای سولوی پیانوست؛ اصوات راوی دنیای درونی من با خاستگاه شرق و غرب این بار در مقطعی تازه و نگرگاهی متفاوت از حیث زمان و زیستن.
من اصالتا افغان اما زاده ایران هستم. تابستان سال ۲۰۱۵ تعدادی هنرجوی رشته بازیگری افغان در گروه سنی ۱۵ تا ۱۶ سال داشتم و به همراه هنرجویانم در حال آمادهسازی نمایشی بودیم که آن زمان موج مهاجرتی صورت گرفت و این موضوع دامنگیر این بچهها هم شد و آنها تصمیم به مهاجرت گرفتند و این موضوع ادامه روند تمرینات نمایش ما را نیز تحت تاثیر قرار داده بود. این مساله برای من عجیب بود که چرا نسل جدید تاب ماندن در ایران را ندارند و انگیزهشان از رفتن چیست؟
وارطان هوانسیان معمار ارمنیتبار اهل ایران بود. او که از مدافعان سرسخت معماری مدرن در ایران بهشمار میآمد طی سالها فعالیت تخصصی، ساختمانهای ارزندهای در کوچه و خیابانهای تهران از خود به یادگار گذاشت. از کاخ سعدآباد و مهمانخانه دربند گرفته تا مهمانخانه راهآهن، سینما سپیده و ساختمان مرکزی بانک سپه از جمله آثار این معمار هستند که طی دهههای گذشته همچنان قامت آنها بر عرصه این شهر پابرجا مانده. یکی از مهمترین یادگارهای این معمار در کوچه و خیابانهای پایتخت، ساختمانی با یک نام خاص در محلات جنوبی تهران است. ساختمانی که بنا به گفته برخی، از سبک معماری مدرن آن روزهای پاریس الهام گرفته است و همه آن را به نام «جیپ» میشناسند، اما شاید دلیل نامگذاری این ساختمان برای خیلیها ناشناخته باشد.
نشریه انگلیسی اکونومیست در شماره این هفته خود به این پرسش پاسخ داده است که آیا صنعت گردشگری میتواند اقتصاد یکی از فقیرترین استانهای مکزیک را رونق بخشد؟
یکی از بزرگترین شهرهای توریستی اروپا با چالش مواجه شده است. هر ساله حدود ۲۰ میلیون گردشگر از شهر بارسلون در اسپانیا بازدید میکنند و این در حالی است که جمعیت این شهر تنها ۶/ ۱ میلیون نفر است. افزایش جمعیت گردشگران یکی از عوامل کاهش جمعیت ساکن این شهر بهشمار میرود. طی ۴ سال گذشته جمعیت ساکن مرکز این شهر تا ۱۱ درصد کاهش یافته است. یکی از دلایل عمده این پدیده انبوه آپارتمانهایی است که به مسافران تعطیلات آخر هفته اجاره داده میشود. گرچه شورای شهر بارسلون در تلاش است تا هر دو طرف را راضی نگه دارد و با استخدام شهروندان بهعنوان راهنما و واسطه بین توریستها و امکانات، همزیستی خوبی را بین ساکنان و گردشگران ایجاد کند، اما ساکنان شهر از شرایطی همچون سروصدای زیاد گردشگران تا نیمههای شب ناراضیاند. خدمات واسطهای تنها ۶ ماه است که راهاندازی شده است، اما در همین مدت ۴۰۰ مورد در فهرست انتظار آن قرار دارند.
نظریه پرداز،سیاستگذار یا مدیر؟کدام نیاز امروز جامعه ما برای گذار از چالشهای اقتصادی است؟برای پاسخ به این سوال لازم است ابتدا به این پرسش پاسخ دهیم که چرا چالشهای اقتصادی در کشور ما ماندگار هستند؟برای یافتن پاسخ این پرسشها سراغ دو اقتصاد دان جوان رفته ایم.امیر حسین خالقی و مرتضی کاظمی.اولی ۳۹ ساله و دانشآموخته رشته مدیریت دولتی با گرایش سیاستگذاری عمومی از دانشگاه تهران است و دومی۴۱ ساله و فارغالتحصیل رشته اقتصاد در مقطع دکترا از دانشگاه پوترای مالزی.خالقی از بین سه پارامتر نظریه ،سیاستگذاری و مدیریت،اصالت را به سیاستگذاری می دهد اما کاظمی معتقد است راهگشای جامعه برای برون رفت از وضعیت موجود توجه به نظریه است.هر چند هر کدام از این دو اقتصاددان دلایل خود را برای این انتخاب عنوان میکنند اما هر کدام توجیه خاصی برای ماندگاری چالشها در ایران امروز مطرح میکنند. امیر حسین خالقی معتقد است اقتصاد را نمیتوان و نباید جدای از سیاست دید و این قواعد بازی تثبیت شده در طی زمان است که پیش از توجه به مباحث اقتصادی منجر به بروز چالش های اقتصادی شده است. از آن سو اما مرتضی کاظمی اعتقاد دارد بدون تغییر در ساختار سیاسی و بدون آنکه بخواهیم اولویتی به توسعه سیاسی دهیم هم میتوانیم به توسعه اقتصادی رسیده و چالشهای اقتصادمان را سامان ببخشیم. او هم چنین بر این باور است که حل مسائل اقتصادی، احتمال رسیدن به توسعه سیاسی را افزایش میدهد اما عکس این گزاره به دلیل پیچیدگیهای توسعه سیاسی کمی بعید است.خالقی اما می گوید که نمیتوان اقتصاد را اصلاح کردو به سیاست دست نزد. او معتقد است برای هر درجه ای از آزادی اقتصادی با توجه به قرارداد اجتماعی خاص کشورمان باید یک حرکت سیاسی نیز ایجاد کنیم.
آماری که چند روز پیش در جلسه شورای مسکن، درباره رشد اجارهبها از سوی مسوولان این بخش به رئیسجمهور اعلام شد، حاشیههایی را به همراه داشت از جمله، «حس متفاوت مستاجرها از تورم اجاره» که باعث شده آنچه گروه اصلی فعال در این بازار از هزینه اجارهنشینی بیان میکند به مراتب بیشتر از نرخ مطرح شده در جلسه دولتیها باشد.
درحالیکه گزارش شرکت کنترل ترافیک نشان میدهد میزان تردد ورودی ثبت شده در حلقه دوم ترافیکی، در هفته سوم تیرماه سالجاری در مقایسه با هفته سوم تیرماه سال گذشته ۱/ ۱۷ درصد کاهش داشته است، پلیس معتقد است این روند کاهشی ترافیک در مرداد ماه ادامه نیافته و اکنون در حلقه دوم شاهد افزایش ترافیک نسبت به اولین روزهای اجرای طرح مذکور هستیم.
اخیرا رئیسجمهوری در جمع مدیران بخش مسکن از شهرداران کلانشهرهای کشور خواسته است تا برای تنظیم بازار اجاره به این بخش وارد شوند. او معتقد است شهرداران کلانشهرها میتوانند طرحی برای اجاره ارزان مسکن به اقشاری که تحتفشار اقتصادی هستند، داشته باشند. از این رو لازم است با فراهم کردن بسترهای مورد نیاز به منظور تنظیم بازار اجاره و کاستن از فشار مالی مستاجران در بازار مسکن شهرداریها بهعنوان متولی اجارهداری حرفهای در کلانشهرها وارد عمل شوند.
یکی از مواردی که معمولا در هر نوع قرارداد معاملات ملکی اعم از خرید وفروش و اجاره در متن مبایعهنامه یا اجارهنامه درج میشود تعیین ضرر و زیان در صورت اقدام به فسخ معامله از سوی یکی از طرفین معامله است.
گاهی با اینکه کار بهروزرسانی گوشی اندرویدی کار سادهای است ولی مشکلاتی را برای شما بهوجود میآورد. چند نکته در رابطه با بهروزرسانی این سیستمعامل وجود دارد که اگر آنها را رعایت کنید میتوانید بهترین تجربه را در استفاده از گوشی خود داشته باشید.
بازار خودرو برخلاف هفته گذشته، روند صعودی را در قیمتها تجربه کرد. در این بین محصولات ایرانخودرو بیش از سایپا با افزایش قیمت همراه بود؛ چراکه کارشناسان بازار تاکید داشتند عرضه محصولات ایرانخودرو با کندی انجام میگیرد. طی یک ماه و نیم گذشته خودروسازان کشور با توجه به فشار وزارت صنعت، معدن و تجارت روند تکمیلی محصولات ناقص و دپو شده در پارکینگهای خود را آغاز کردند که همین مساله منجر به کاهش قیمتها در بازار شد.
در حالی که هنوز وعدههای ارزی دولت و بانک مرکزی برای کمک به زنجیره خودروسازی محقق نشده، شنیدهها حاکی از افزایش تولید خودرو در تیرماه و تکمیل بخش بزرگی از خودروهای ناقص است. موردی که مشخص نیست با توجه به حجم مطالبات معوق قطعهسازان، چگونه محقق شده است.
واگذاری سهام دولتی دو شرکت خودروساز بزرگ کشور بعد از موافقت شورای هماهنگی سران سهقوه وارد مرحله جدیدی شده است؛ بهطوریکه طبق برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت سهام این دو شرکت تا پایان سال ۹۹ واگذار خواهند شد. در این زمینه رضا رحمانی، وزیر صمت طی هفته جاری عنوان کرد که خصوصیسازی دو شرکت در سه مرحله صورت میگیرد؛ بهطوریکه در مرحله اول واگذاری اموال مازاد و غیرتولیدی در بخش دوم واگذاری شرکتهای تابعه و دست آخر نیز واگذاری سهام شرکتها انجام خواهد شد.
در حالی که تابستان گرم سال ۹۸ در حال سپری شدن است و مردم در شهرها به واسطه وسایل خنککننده، گرمای هوا را متعادل میکنند، هنوز روستاهایی هستند که برقی برای خنک کردن هوا و آب لوله کشی شدهای ندارند. در این شماره نگاهی گذرا داریم به زنان کرد منطقهای در حوالی پاوه که هنوز روستایشان از داشتن نعمت آب لولهکشی و برق محروم است و ساعت ها پیاده روی میکنند تا به یخچالهای طبیعی در در کوه برسند تا اندکی برف برای نوشیدنی هایشان جمع کنند. / عکسها: فروغ علایی
کمتر کسی در دنیا پیدا میشود که نام جف بزوس و بیل گیتس را بهعنوان افراد ثروتمند دنیا نشنیده باشد. اما آمانسیو اورتگا که همیشه در صدر لیست ثروتمندهای دنیا بوده، کمتر مورد توجه عموم قرار گرفته است. تاجری خودساخته که داستان زندگی او نشان میدهد هیچ فرمول ثابتی برای موفقیت وجود ندارد، امسال با ۷/ ۶۲ میلیارد دلار، ششمین فرد ثروتمند دنیا در مجله فوربس معرفی شده است. او در سال ۲۰۱۶ توانست برای مدتی جایگاه بیل گیتس را بهعنوان ثروتمندترین فرد دنیا از آن خود کند.
در سراسر جهان قواعد بازرگانی پیچیده هستند و بهصورت روزانه دچار تغییر و تحول میشوند. در ایران اما پیچیدگیها از هر جای دیگری بیشتر است. حل این مشکل، هدفی است که استارت آپ تاجریار به آن توجه کرده و با توسعه یک اپلیکیشن بهدنبال برطرف کردن آن است.