ناصر هادیان، استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگویی تفصیلی با «دنیایاقتصاد» به بررسی امکان مذاکره با آمریکای ترامپ پرداخت و گفت که به عقیده من، مسوولان از چنین شخصی بیش از دیگر روسای جمهور آمریکا میتوانند امتیاز بگیرند. درواقع ایران میتواند در مذاکره با ترامپ کمترین امتیازها را بدهد و بیشترین امتیازها را بگیرد. هادیان با اشاره به اینکه سیاست غالب در آمریکا، تغییر رژیم در ایران است، گزینه توافق و مذاکره را که واشنگتن مدعی آن است، با توجه به ۱۲ شرط مطرح شده از سوی پمپئو، همان استحاله و تسلیم و در نهایت تغییر رژیم ایران تفسیر کرد. همچنین به گفته این استاد دانشگاه، هرگونه مذاکره میان تهران و واشنگتن، زلزلهای در عربستان، اسرائیل و امارات بهراه خواهد انداخت. اما اروپا و چین از این مذاکرات احتمالی استقبال خواهند کرد. در مورد روسیه نیز ایران باید یک دیپلماسی فعال داشته باشد زیرا هنوز مشخص نیست که برخورد آنها چگونه است.
برای فهم رفتار دونالد ترامپ از اقدامات دوگانهاش یعنی اعمال تحریم و پیشنهاد مذاکره بدون شرط، باید بررسی شود که دولت و شخص ترامپ دنبال چیست. بر اساس مطالعات انجام شده، همه متفقالقول هستند که دولت ترامپ گزینه تغییر نظام را در قبال ایران در پیش گرفته است. دلیل اصلی برکناری اشخاصی چون رکستیلرسون، وزیرخارجه و ژنرال مک مستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز مخالفتشان با سیاستهای ضدایرانی ترامپ بود. بعد از برکناری آنها دو فرد بسیار تندرو و ضدایرانی یعنی مایک پمپئو و جان بولتون برسر کار آمدند.
این هفته در کنار فضای ملتهب ناشی از تجمعات اعتراضی در برخی استانهای کشور و نیز التهابات ارزی در شبکههای اجتماعی، انتشار اخباری درباره خدمت سربازی دختران به نقل از یک نماینده مجلس، فضای مجازی را برای چند روز به خود مشغول کرد و کاربران موضوع سربازی دختران را سوژه طنز خود قرار دادند. ماجرا از آنجا شروع شد که طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون قضایی مجلس در گفتوگویی با اعلام طرح خدمت سربازی برای دختران گفته بود: این طرح در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مطرح شده و براساس آن از دختران در مسائل آموزشی و بهداشتی و همچنین رویکرد نرمافزاری استفاده میشود.
در شبکههای اجتماعی طی روزهای گذشته موضوعات اقتصادی و سیاسی فراوانی در ارتباط با بحران ارزی و مسائل مرتبط با آن برای کاربران فضای مجازی وجود داشت که درباره آن اظهارنظرکنند یا برای آن هشتگ بسازند. چراکه این هفته همزمان با آغاز دور اول تحریمهای آمریکا علیه ایران، بانک مرکزی هم از سیاستهای جدید ارزی رونمایی کرد که واکنش مثبت بازارهای ارز، طلا و بورس را به همراه داشت. حضور رئیسجمهوری در رسانه ملی و تبیین برخی سیاستها هم درباره مذاکره با آمریکا، بسته ارزی و سیاست خارجی، کاربران فضای مجازی را به واکنش وا داشت و با ساخت هشتگ #روحانی_مچکریم به اظهارنظر درباره سخنان روحانی پرداختند.
انتشار تصاویری از برگزاری برخی از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف، فضای مجازی را این هفته تحتتاثیر خود قرار داد. از هفته گذشته برخی شهرهای کشور شاهد ناآرامی و برگزاری تجمعات اعتراضی به وضعیت اقتصادی خصوصا گرانی و نیز افزایش نرخ ارز بود. تا جاییکه در یکی از این تجمعات، جوان کرجی ۲۴ ساله کشته شد که بنا بر اظهارات یک مقام استانداری کرج این فرد با شلیک گلوله از درون جمعیت جان خود را از دست داد.
ایده اولیه گفتوگو با عباس کیارستمی و آیدین آغداشلو به زمانی برمیگردد که متوجه شدم عباس کیارستمی و آیدین آغداشلو همکلاسی دوران دبیرستان بودهاند. از آیدین آغداشلو خواستم عباس کیارستمی را به خانهاش دعوت کند و او با کمال میل پذیرفت و کیارستمی هم دعوت او را قبول کرد اما حاصل این دیدار غیر قابل پیشبینیتر از چیزی بود که تصور میکردم گفتوگویی طولانی که بخشی از آن سال ۹۳ در سالنامه روزنامه شرق چاپ شد و به علت طولانی بودن حتی قبل از چاپ در روزنامه، عباس کیارستمی پیشنهاد داد بهتر است بهصورت کتابی کوچک منتشر شود، اما در نهایت روزنامه چند صفحه از سالنامه را در اختیارم قرار داد. بار دوم که مساله کتاب شدن این گفتوگو را با عباس کیارستمی مطرح کردم ابراز تمایل کرد که طی مصاحبه کوتاه دیگری بعضی از بخشهایی که مربوط به خاطرات دوران کودکی و پدرش بود را کامل کند و درباره تاثیرات شعر بر زندگی شخصی حرفهای خود توضیح بیشتری بدهد و قرار شد عکسهای دوران کودکی و دبیرستان این دو نفر هم ضمیمه مصاحبه شود.
«سایبان سرخ»، هفتمین مجموعه شعرم است که بهار امسال از سوی نشر چشمه منتشر و در نمایشگاه بینالمللی کتاب پخش شد. کتاب حدود هفتاد شعر آزاد دارد با درونمایههای اجتماعی- فلسفی در زبانی سهل و ممتنع و البته گاه آهنگین، ولی خارج از تعریف عروضی. شعرهای کتاب، در واقع مکمل کتاب «دریاها پشت دیوار» است که مدت کوتاهی پیش از آن در نشر مروارید منتشر شد.
کتاب «کودکی را میزنند» مجموعهای از مقالههای فروید است که در زمره متون کلاسیک روانکاوی به شمار میروند و به تبیین برخی از مفاهیم بنیادی روانکاوی اختصاص دارند، مفاهیمی که وجوه نادیده و بغرنج جنسیت و پیچوخمهای زندگی جنسی را روشن میکنند.
«رویکردهای معاصر در معرفتشناسی دینی» ترجمه مجموعهای از مقالات در زمینه معرفتشناسی دینی است که از سوی دو تن از فیلسوفان دین گردآوری و ویراستاری شده است. این مجموعه به ۶ بخش تقسیم شده و هر بخش به یک رویکرد درباره معقولیت باور دینی اختصاص داده شده است. در هر بخش ابتدا ۳ مقاله رویکرد موردنظر را توضیح میدهد و از آن دفاع میکند، سپس یک مقاله از رویکرد مذکور انتقاد میکند.
بعد از پخش سریال «پدر» که این روزها از شبکه دو روی آنتن میرود با واکنشهای خوبی روبهرو شدم. بهخصوص بعد از پخش قسمت دهم این واکنشها بیشتر شد. اولین نفر خانم همسایهمان بود که انتقاد کرد و پرسید چطور دلت آمده نگذاری دو تا جوان به یکدیگر برسند؛ حتی به من توصیه کرد نقشهای بهتری بازی کنم که مخاطب از من بدش نیاید! بعد از آن در چهارراه پارک وی پشت ترافیک بودم که جوان سی دی فروشی به من گفت خجالت بکش و جلوی ازدواج جوانها را نگیر. من بهخاطر بازی در نقش ناصر فحش خوردم و خیلیها به من گفتند چرا نقش یک آدم بدجنس را بازی کردهای.
در این اثر نمایشی تماشاگر با اتفاقات دوران قاجار آشنا میشود و رسالت این اثر، نمایش تصمیمات نابخردانهای است که در آن دوران بهخصوص زمان ناصرالدین شاه اتخاذ شده است. من طرح نمایشنامه این اثر را چند سال پیش نوشتم و قصد داشتم آن را در جشنواره تئاتر آیینی سنتی روی صحنه بیاورم؛ اما به دلایلی میسر نشد تا اینکه مدیریت تماشاخانه سنگلج پیشنهادی برای اجرای عمومی در این تالار را با من در میان گذاشت؛ از آنجا که حدود ۵- ۴ سال اثری را به این تالار نمایشی نیاورده بودم از پیشنهاد اجرا در این تماشاخانه قدیمی استقبال کردم.
چند سال پیش شروع به فراگیری خوشنویسی کردم و با توجه به اینکه المان خط در نقاشی برایم بسیار جذاب بود بعد از مدتی به آموزش فرمهای مدرن خط رو آوردم. در زمان تمرین خوشنویسی به کار با مرکب بسیار علاقهمند شدم و چون از دیرباز علاقه زیادی به روانشناسی و مطالعه کتب روانشناسی دارم، هنگام کار با مرکب به یاد آزمونهای رورشاخ افتادم. این سایکولوژیست با استفاده از لکههای متقارن مرکب و نمایش این لکهها به مراجعان خود، از پاسخهایی که فرد با دیدن این لکهها و تصاویر درون لکهها میداد، با تاکید بر شیوههای ناهوشیار مراجعه کننده در پاسخ دادن به آنها، برای شناسایی و سنجش ساختار شخصیتی فرد استفاده میکرد.
ضبط و تولید آلبوم «به صد سو...» از اواخر تابستان سال ۹۶ آغاز شد. این آلبوم بهصورت تک نوازی پیانو منتشر شده و میتوانم بگویم در مقایسه با آلبوم قبلیام «در آغوش رنگها»، اثری متفاوت به حساب میآید. آنچه مخاطب در این آلبوم با آن مواجه میشود، اجرای یک اثر تک نوازی در حوزه موسیقی ایرانی است که با تلفیقی از فواصل و سبکهای مختلف موسیقی به مخاطبان عرضه شده و فکر میکنم با توجه به تلاش برای خلق یک محتوای متفاوت مخاطب میتواند فضای تازهای را در حس شنیداری خود تجربه کند.
در روزهای آینده در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی کنسرتی برگزار خواهم کرد، این در حالی است که حدود یک سال و نیم در سکوت مشغول انجام فعالیتهای شخصی ام بودم. در واقع مدت یک سال ترجیح دادم از فضای اجرا دور باشم و وقتم را صرف ساخت آلبوم جدیدم کنم که در حال حاضر مراحل پایانی تولید طی میشود و به زودی وارد بازار موسیقی خواهد شد.
اقلیم و بوم هر منطقه از ایران، موجب پرورش یافتن گونههای مختلفی از حیوانات شده است؛ حیواناتی که خود، جاذبهای برای گردشگران هستند. «شتر»، نامش با کویر پیوند خورده. بنابراین خارج کردن شترها از مناطق صحرایی به بهانه نابودی پوشش گیاهی و رواج دادن نگهداری و پرورش آنها در کنار شهرها، اشتباه است. شما هم اگر خواستید تجربه شترسواری داشته باشید، پیشنهاد میکنیم به نزدیکترین کویر محل زندگیتان سر بزنید.
وقتی روزهای گرم تابستان، جادههای شلوغ و فشردگی کارها اجازه خروج از پایتخت را نمیدهد، چرا همین شهر زیبا را نبینیم؟ در این سفرنامه برایتان از گشتی در تهران گفتهام که همراه با چند دوست که از گیلان به تهران آمده بودند، گذشت.
آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو بهثبت رسیده است. اما برخی از آنها بهعنوان زیباترینها شناخته میشوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار بهثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
آمازون از همه لحاظ یکی از سودآورترین شرکتهای امروز آمریکا است. از زمان آغاز فعالیت در سال ۱۹۹۴ این شرکت با دنبال کردن یکسری قوانین داخلی، به غولی تبدیل شده که امروز همه میشناسند، بهطوری که درآمد خالص آن در سال ۲۰۱۷ به ۱۷۸ میلیارد دلار رسید.
حسین سلیمی نگاه متفاوتی به صنعت گچ دارد. روایتی که او از این صنعت ارائه میدهد، بیشتر تداعیکننده نوعی تکنیک ظریف با پیچیدگیهای خاص و منحصر به فرد است، نه صنعتی سخت و غیرمنعطف که صرفا در ساختوساز به کار میرود. او تصورات کلیشهای و سنتی از گچ را بههم میزند و این صنعت را پیوند میدهد با یک چرخه تولید چند لایه و بههم پیوسته. گچ برای سلیمی فراتر از یک مصالح ساختمانی است، گچ برای او به مثابه هنری چندبُعدی است که از ظروف چینی و سرامیک تا ساخت طلا و جواهر را در بر میگیرد. او حرفه پدری را دنبال کرده اما طی چند دهه، صنعت مدرنی را پایهگذاری و به تکامل رسانده است که امروز کارکردهای متفاوتی دارد و به صنایعی که به ظاهر ارتباطی چندانی با گچ ندارند، متصل شده است. او با راهاندازی چندین واحد صنعتی، معدنی و تولیدی درهم تنیده که ارتباطی ارگانیک با هم دارند، انواع گونههای گچ را به تولید انبوه رسانده و یک صنعت کاملا سنتی در ایران را به استانداردهای جهانی نزدیک کرده است. او همواره در کارش نگاه بینالمللی داشته و از تجربههای دیگر کشورها در صنعت گچ بهره برده، به ویژه تجربه آلمان که در مراحل مختلف تولید از «کارخانه ایران گچ» تا «گچ سرامیک ایران» جایگاه ویژهای داشته است. سلیمی در کنار فعالیتهای صنعتی و تولیدی، یک مدیر بانکی و فعال در عرصه سرمایهگذاری است، اما با تعصب تاکید میکند: من یک فعال صنعتیام و ترجیح میدهم دیگران هم مرا بهعنوان یک تولیدکننده بشناسند.
حتی آمازون، این غول تجارت الکترونیک جهان که در سال ۱۹۹۴ توسط جف بزوس تاسیس شد و اکنون بیشترین درصد فروش را بین سایر فروشگاههای اینترنتی داراست، نیز با شکستهای بسیاری مواجه بوده است که ۶ مورد از آنها را در زیر آوردهایم:
یکی از آرامترین محلههای محدوده مرکزی پایتخت، محله دبستان واقع در ضلع جنوبی پل سید خندان است. این محله از شمال به بزرگراه رسالت و پل سید خندان، از غرب به خیابان شریعتی، از شرق به بزرگراه شهید صیاد شیرازی و از جنوب به محله وحیدیه و محدوده خیابان قدوسی منتهی میشود.
شهردار پایتخت وعده داده تا یک سال دیگر گدایی در سطح شهر تهران دیده نشود. او میگوید ۷۰ درصد گدایان شهر تهران را اتباع خارجی تشکیل میدهند و از ۳۰ درصد باقیمانده، فقط ۱۰ درصد فقرای تهرانی هستند که به گدایی روی آوردهاند و مابقی گدایان مهاجر از سایر شهرهای کشورند. او قول داده که از طریق هماهنگی با سایر نهادها، تا تابستان سال آینده شهروندان تهرانی هیچ گدایی را در سطح شهر نبینند.
بررسیهای میدانی از وضعیت بازار اجاره مسکن در مصرفیترین مناطق شهر تهران نشان میدهد در حال حاضر میانگین رهن آپارتمان در دو منطقه ۴و۵ به ازای هر مترمربع در غالب فایلهای عرضه شده به بازار اجاره، حدود یک میلیون و۵۰۰ هزار تومان است.
بازار گوشیها همچنان گرم و پر حرارت است و البته در ایران بسیاری از خریداران با محدودیتهایی مواجه هستند اما در سراسر دنیا این کالا محبوبیتش روز به روز افزایش مییابد، چراکه توجه به گوشی هوشمند همچنان یکی از مشغلهها در میان علاقهمندان به تکنولوژی محسوب میشود.
از میان راههای مختلف انتقال فایل، معرفی اپلیکیشن ساده و پرکاربرد Xender خالی از لطف نیست. این اپ برای کاربران اندروید و iOS توسعه داده و ارائه شده است.
اگرچه وایفای از امکانات ارائه شده در بسیاری از مکانهای عمومی است، اما هنگام استفاده از این ویژگی باید نکات امنیتی را رعایت کنید تا مانع از حملات احتمالی به سیستم خود شوید.
این روزها مزدا ۳ متعلق به شرکت بهمن در کانون توجه بسیاری از متقاضیان، مسوولان صنعتی و نظارتی کشور قرار گرفته است. حاشیههای این خودرو از زمانی شروع شد که بهمن با توجه به دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام به پیش فروش ۲۷۰ دستگاه مزدا ۳ کرد. این در شرایطی است که با هجوم ۲۲۰ هزار متقاضی برای خرید خودروی یادشده، شائبههایی مبنی بر تخلف صورتگرفته در پیشفروش مزدا به وجود آمد.
رشد قیمت ارز، تنگنای تحریم و افزایش شدید هزینههای سربار تولیدکنندگان، باعث شده تا شمار زیادی از خودروهای تولید داخل با افزایش قیمت و کاهش عرضه مواجه شوند. این کاهش عرضه در کنار افزایش تقاضای خودرو که عمدتا با هدف حفظ قدرت خرید و ارزش دارایی صورت میگیرد، موجب شده تا مابهالتفاوت قیمت بازار با قیمت کارخانه مدلهای محبوب تا بیش از ۵۰ میلیون تومان هم رشد کند. موضوعی که باعث شده تا خریداران واقعی خودرو سواری که تعداد آنها سالانه به کمتر از ۵/ ۱ میلیون نفر میرسد، تقلیل پیدا کند. در عین حال تب و تاب خرید خودرو بخصوص در رده قیمتی کمتر از ۷۵ و ۵۰ میلیون تومان هنوز از تپش نیفتاده و این در حالی است که گرانی دامان اغلب محصولات محبوب را گرفته است. «دنیایاقتصاد» در گزارشی به بررسی بازار هفت مدل از خودروهایی پرداخته که در شوک قیمتی اخیر کمترین تاثیر را پذیرفته و همچنان ارزش خرید قبلی خود را برای مشتریان حفظ کردهاند. هفت خودرو عقبمانده از تب و تاب قیمتی بازار اینها هستند:
طی هفته جاری در حالی از بسته ارزی دولت رونمایی شد که طبق این بسته تنها کالاهای اساسی مشمول دریافت ارز دولتی خواهند بود و زنجیره خودروسازی کشور ارز مورد نیاز خود را باید از بازار ثانویه تهیه کند. در این بین آنچه مشخص است سیاستهای ارزی دولت در وهله اول هزینه تولید خودرو را افزایش خواهد داد و از آن جا که در نبود بهرهوری و تکنولوژی هزینههای خودروسازان تنها با افزایش قیمت خودرو پوشش داده میشود، بنابراین روند صعودی قیمتها امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. بدینترتیب بسیاری از دستاندرکاران بازار احتمال شوک قیمتی دیگری را در بازار میدهند، شوکی که این بار خودروسازان را نیز به دردسر خواهد انداخت.
«جان آترز»، اقتصاددان، کارشناس ارشد بازارهای جهانی و ستوننویس روزنامه معتبر «فایننشالتایمز»، در گزارش خود به نشانههای روشن، پیرامون مقاصد سرمایهگذاری پکن در اروپا و آمریکا پرداخته است. این نشانهها که از دل آمار و ارقام وزارتخانههای چینی منتشر میشود از تغییر رفتار اروپاییها و آمریکاییها نسبت به ۴۰ سال گذشته حکایت دارد.
«لورا پیتل»، کارشناس اقتصادی روزنامههای تایمز و فایننشالتایمز در مسائل ترکیه، بحرانی که در کمین اقتصاد این کشور نشسته را در آخرین گزارش خود بررسی کرده است. لیر ترکیه از ابتدای سال ۲۰۱۸ میلادی تا روز گذشته بالغ بر ۳۴درصد در برابر دلار آمریکا تضعیف شده است. ثبت نرخ برابری ۱۱/ ۵ که پایینترین سطح تاریخی لیر مقابل دلار بهشمار میرود، سقوط ۴۷ درصدی ظرف مدت ۱۲ماه را نشان میدهد. آخرین قسمت از سقوط سریالی لیر ترکیه منجر به ثبت یک رکورد جدید در برابر دلار آمریکا شد.
«جیورجیوس پتروپولوس»، اقتصاددان یونانی و پژوهشگر تینکتنک معتبر «بروگل» است که تحقیقاتش در زمینه سازماندهی صنعتی، سیاست رقابتی، رشد اقتصادی و امور مالی شرکتها بوده است. پتروپولوس تجارت تحقیقی گستردهای در بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت دارد. او در یکی از آخرین نوشتههای خود به بررسی کتاب «کار در عصر دیجیتال» پرداخته است. نوشته زیر توضیحی از یک فصل از کتاب مورد اشاره است: توسعه تکنولوژی، بهخصوص در زمینه دیجیتال، پیامدهای عمدهای برای بازار کار دارد.
«دین بیکر» اقتصاددان، نویسنده و موسس «مرکز مطالعات اقتصادی و سیاسی» (CEPR) است. پس از انتشار گزارش وزارت کار آمریکا در مورد تحولات بازار کار در ماه ژوئیه، این اقتصاددان به بررسی وضعیت نرخ بیکاری از منظر تحصیلی پرداخته و بر اساس آمار منتشر شده ادعا کرده که نرخ بیکاری کارگران بدون تحصیلات عالی در وضعیت مطلوبی قرار گرفته است. آخرین آمارهای بازار کار آمریکا نشان میدهد که شاخصهای اصلی نتوانستهاند به مقادیر پیشبینی شده برسند و از آنها عقب ماندهاند.
به تازگی مرکز بررسیهای استراتژیک بهدنبال تدوین چارچوبی است که نتیجه آن افزایش اعتماد عمومی به نظام سیاسی و اداره کشور باشد. چارچوب پیشنهادی این مرکز با محوریت مدیریت تعارض منافع در خدمات عمومی تدوین شده است. پیشگیری از تاثیر منافع شخصی کارمندان و مدیران بخش عمومی بر نحوه انجام وظایف و اختیارات آنها، ارتقاء شفافیت در جامعه و تقویت پاسخگویی نظام سیاسی اداری در برابر مردم، اجزای این چارچوب را تشکیل میدهد. یکی از دغدغههای کارشناسان عدم وجود ضمانت برای پیادهسازی چنین چارچوبی است.
یکی از مصداقهایی که میتوان با آن اعتماد عمومی را جلب کرد، اخباری است که از سوی رسانه ملی انتظار شنیدن آنها را داریم. امروزه متاسفانه رسانه ملی ما، در جهت اعتمادسازی قدم برنداشته است و مردم را نسبت به خود ناامید کرده است. ریشه اصلی آن هم این است که مشکلات را به خوبی بیان نمیکند. علاوه بر این با پیشرفت تکنولوژی، شاهد این هستیم که مردم به شبکههای اجتماعی روی آوردهاند به گونهای که بهطور کل صدا و سیما دیگر منبع دست اول کسب خبر نیست.
زمانی میتوان اعتماد عمومی را تقویت کرد که مسائل اصلی در حاشیه قرار نگیرد و مسائل فرعی به متن نیاید. شاهد این روزهای تقویت اعتماد بحث تحقیق و تفحص از مدیریت شهر تهران است. انجام این تحقیق و تفحص میتوانست اعتماد به نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری را ارتقاء دهد؛ اما وقتی برای بار دوم بحث تحقیق و تفحص از شهرداری رای نمیآورد آن هم مجلسی که مردم با امیدواری کامل به آن رای دادند، علامت سوالهای زیادی برای همه باقی میگذارد.
این روزها شاهد صحبت از فساد و مبارزه با فساد بهطور گستردهای هستیم. اما مهم این است که نظام سیاسی و اداری کشوردر عمل شفافسازی کند تا سخن گفتن از مبارزه با فساد تنها در حد حرف باقی نماند.