مرور وقایع خودرویی
فرمان واگذاری اموال خودروسازان صادر شد
دو فرمان وزیر به خودروسازان و قطعهسازان
اولین اتفاق خودرویی مهم امسال، برگزاری همایش بزرگ قطعهسازان بود که طی آن، وزیر صنعت، معدن و تجارت دو فرمان اقتصادی برای خودروسازان و قطعهسازها صادر کرد. در این همایش، ابتدا قطعهسازان پشت تریبون رفتند و باز هم از شرایط سخت تولید، بیپولی و بیکاری کارگران گفتند. محور اصلی اظهارات قطعهسازان، تسهیلات مالی بود، چه آنکه تاکید داشتند چرخ تولید تنها با ارسال نقدینگی از سوی دولت امکان چرخیدن خواهد داشت. تاکید قطعهسازان در همایش هفته پیش این بود که دولت تسهیلات ارزی را با شرایطی قابلتحمل (از جنبه بازپرداخت) ارائه کند تا حداقل برای چند ماه، تامین قطعات و تولید بدون مشکل حادی ادامه یابد. حالا گویا بانک مرکزی موافقت کرده ۸۰۰ میلیون یورو تسهیلات ارزی به صورت ریالی پرداخت شود.
در این همایش اما وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز جزو سخنرانان بود و ضمن آنکه از خودروسازان و قطعهسازان خواست با یکدیگر مهربانتر باشند، دو فرمان اقتصادی را نیز برای آنها صادر کرد. «واگذاری اموال غیرتولیدی و واحدهای تولیدی مازاد» و «داخلیسازی قطعات» دو فرمان وزیر صنعت به خودروسازان و قطعهسازان است که به گفته رضا رحمانی باید تا انتهای امسال نتایج آنها خود را نشان دهد. این دو فرمان که در قالب بسته حمایتی دولت از خودروسازی صادر شده، دو هدف عمده را دنبال میکند؛ اول تغییر مسیر جذب نقدینگی مورد نیاز زنجیره خودروسازی و دوم، کاهش هزینههای تولید و ارزبری. آن طور که رحمانی در همایش هفته گذشته قطعهسازان عنوان کرد، خودروسازان باید ابتدا به سمت فروش اموال غیرتولیدی خود رفته و بهتدریج واگذاری واحدهای تولیدی وابسته مازاد را اجرایی کنند. وی تاکید کرد که نتایج «فروش اموال غیرتولیدی» باید خود را تا انتهای شهریور امسال نشان دهد و «واگذاری واحدهای تولیدی وابسته مازاد» نیز تا انتهای سال به اجرا در بیاید. مخاطب دیگر فرمان وزیر صنعت، معدن و تجارت، قطعهسازان بودند، چه آنکه وی از آنها خواست سرمایهگذاری کرده و قطعات ارزبر را داخلیسازی کنند.
کاهش واردات قطعه
با اعلام آمار تجارت خارجی کشور در سال ۹۷، مشخص شد واردات قطعات منفصله خودرو در مقایسه با سال ۹۶ کاهش پیدا کرده است. طبق آمار منتشره از سوی گمرک، طی سال ۹۷ در مجموع بالغبر یک میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلار قطعات منفصله وارد کشور شده که سهم آن از کل واردات سال گذشته، بیش از سه درصد برآورد میشود. در جدول ارائه شده، قطعات منفصله خودرو در رده سوم فراوانی قرار گرفته است، حال آنکه در گذشته بارها رده اول را به خود اختصاص داده بود. آمار گمرک موید این موضوع بود که واردات قطعات منفصله خودرو طی سال ۹۷ و در مقایسه با ۹۶، حدود ۴۲۱ میلیون دلار معادل تقریبا ۵/ ۲۳ درصد کاهش داشته است.
ادامه فروشهای دستوری
دو خودروساز بزرگ کشور اما در این هفته فروش فوریهای روزانه خود را در سال جدید کلید زدند و این بار نیز با قیمتهایی دستوری. ایرانخودرو و سایپا از هفتههای پایانی سال گذشته و به دستور وزارت صنعت، معدن و تجارت و برای کاهش التهاب بازار، طرح فروش فوریهای روزانه را به اجرا درآوردند. در این طرح، تقریبا هر روز چند مدل خودرو در قالب فروش فوری عرضه شد و نکته بسیار مهم در این ماجرا آن بود که قیمتها بسیار کمتر از بازار تعیین شدند. در واقع با وجود مصوبه دولت مبنیبر قیمتگذاری در حاشیه بازار، خودروسازان به دستور وزارت صنعت، قیمتهایی بسیار پایینتر از بازار را برای محصولات خود لحاظ کردند. این روند در سال جدید نیز ادامه یافته، چه آنکه فروش فوریهای هر دو خودروساز بزرگ کشور طی این هفته، با قیمتهایی میلیونها تومان پایینتر از نرخ بازار انجام شد. پژو ۲۰۶، پژو ۴۰۵، پراید و تیبا از جمله خودروهایی بودند که در این هفته در قالب فروش فوری روزانه عرضه شدند.
کاهش جهانی تولید خودرو
اعلام آمار جهانی خودرو در سال ۲۰۱۸ دیگر خبر مهم دو هفته اخیر بود که از کاهش تیراژ نسبت به سال ۲۰۱۷ حکایت داشت. طبق آمار ارائه شده از سوی انجمن جهانی تولیدکنندگان وسایل نقلیه موتوری (OICA)، در سال گذشته میلادی، در مجموع ۹۱ میلیون و ۵۳۸ هزار و ۶۴۰ خودرو در سراسر جهان به تولید رسیده است. این در حالی است که طی سال ۲۰۱۷، در مجموع ۹۷ میلیون و ۳۰۲ هزار و ۵۳۴ دستگاه خودرو در دنیا تولید شده بود. با این حساب، تولید جهانی خودرو در سال ۲۰۱۸ و نسبت به سال قبل از آن، پنج میلیون و ۷۶۳ هزار و ۸۹۴ دستگاه معادل ۳/ ۶ درصد کاهش پیدا کرده است. بنابر آمار منتشره، چین به رسم چند سال گذشته رکورددار تولید خودرو در جهان طی سال ۲۰۱۸ بوده و توانسته ۲۵ میلیون و ۷۰۵ هزار و ۵۵۸ دستگاه خودرو تولید کند. همچنین آمریکا و ژاپن نیز با اختلافی زیاد صاحب عناوین دومین و سومین سازندگان خودرو در سال ۲۰۱۸ شدند. در این آمار، نام ایران نیز گنجانده شده بود و طبق آن، تیراژ خودرو در کشور طی سال ۲۰۱۸ و نسبت به ۲۰۱۷، حدود ۱۲ درصد کاهش داشته است.
یک سورپرایز در آمار کیفی
این هفته گزارش مربوط به کیفیت خودروهای داخلی نیز منتشر و طبق آن مشخص شد یک محصول پسابرجامی توانسته برای اولین بار پنج ستاره کیفی را به خود اختصاص دهد. بر این اساس، اعلام شد که پژو ۲۰۰۸ محصول مشترک ایران خودرو و پژو، در گزارش کیفی اسفند سال گذشته، تمام ستارههای کیفی را به دست آورده است. اوضاع کیفی سایر خودروهای داخلی در اسفند و نسبت به بهمن، تغییر خاصی را نشان نمیداد تا مشخص شود صنعت خودرو فعلا با ثبات کیفیت روزگار میگذراند.
ارسال نظر