سیاستگذاران اقتصادی در روز بیمه تاکید کردند
ریسکزدایی از محیط کسبوکار
معاون اول رئیسجمهور در بیست و پنجمین همایش بیمه و توسعه گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام و احیای دوباره تحریمها علیه ایران، اولویتهای دولت درباره صنعت بیمه تغییر کرده است، طی سالهای ۹۴ و ۹۵ در چنین روزی از جذب منابع خارجی و فضای بزرگ سرمایهگذاری سخن میگفتیم اما امروز صنعت بیمه باید به گونهای فعالیت کند تا مردم در کسبوکار و زندگی خود کمتر فشارهای سیاسی و تحریمهای ظالمانه را احساس کنند. اسحاق جهانگیری افزود: ایران امروز نیاز به مدیران منفعتطلب ندارد، بلکه همه ما باید بیش از گذشته وظایفمان را انجام دهیم و دلسوزانه برای کشورمان تلاش کنیم.جهانگیری با بیان اینکه در شرایط فعلی توسعه پایدار و همهجانبه ایران سرلوحه اقدامات قرار دارد، گفت: ثبات اقتصادی پیش نیاز هر اقدام توسعهای است که باید در دستور کار قرار گیرد، تورم، سود بانکی و نرخ ارز از جمله انتظاراتی است که فعالان اقتصادی از سیاستگذاران میخواهند تا درباره آنها ثبات ایجاد کنند.
وی بانک، بورس و بیمه را سه محور مهم اقتصاد دانست و گفت: در تحریمهای علیه ایران محورهایی چون فروش نفت، پرداختهای بانکی، حملونقل کالا و بیمه مورد تحریمهای جدی قرار گرفته است که اگر هر یک از بانک، بیمه و بورس وظایف خود را به درستی و هماهنگ با سایر بخشها انجام دهند، ایران میتوانند به خوبی این دوره سخت را هم پشت سر گذارد. جهانگیری با بیان اینکه در بودجه سال ۹۸ سهم درآمدهای نفتی خیلی بالاتر از ۲۵ درصد نیست، یادآور شد: اصلاح فضای کسبوکار میتواند سهم ۲۵ درصدی را نیز کاهش دهد.او با بیان اینکه آبرو و اعتبار آمریکا در نتیجه خروج از برجام و همچنین فشار به سایر کشورها برای همکاری نداشتن با ایران از بین رفته است، اظهار کرد: در این مسیر ملت ایران هم از نظر اخلاقی و هم سیاسی برنده این شرایط بوده است.
او با تاکید بر این موضوع که اگر آمریکا میگوید تمام اقداماتش علیه دولت ایران است و با مردم کاری ندارد، یک دروغ محض است؛ زیرا بیشترین آسیبها متوجه مردم بهویژه بیماران، سالمندان و کودکان خواهد شد که البته ما با سیاستهای خود قادر هستیم که تاثیر این تحریمها را به حداقل ممکن برسانیم. جهانگیری با بیان اینکه حملونقل ایران را نمیتوان حبس کرد، یادآور شد: ایران در شمال و جنوب به دریا اتصال دارد، خط ریلی آن از چین به اروپا وصل است و ۱۵ همسایه دارد که از طریق جادهها با ایران ارتباط دارند، بنابراین صنعت بیمه برای ایجاد اطمینان در مراودات باید توان پوشش تمامی ریسکها را داشته باشد.
او تصریح کرد: هیچ نفتکش یا کشتی که حملونقل کالا برای ایران را بر عهده دارد نباید بدون پوشش بیمه باشد. بیمه باید به گونهای خدمترسانی کند که هیچ بخشی احساس نکند، با مشکلی مواجه است. او درباره تحریمها و تاثیر آن بر خریداری پوششهای اتکایی از بیمهگران خارجی توضیح داد: دولت کنار صنعت بیمه است و اختصاص چند میلیارد دلار به منظور قبولی ریسک و پوشش اتکایی برای دولت ایران کار دشواری نیست. وی در خاتمه بر لزوم استفاده از شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها در صنعت بیمه تاکید کرد و گفت: صنعت بیمه نباید اجازه دهد اعتماد عمومی در کشور آسیب ببیند زیرا بزرگترین سرمایه کشور اعتماد عمومی است.
پوشش ریسک کاهش تولید
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این همایش با تاکید بر اینکه افزایش ضریب نفوذ صنعت بیمه فقط با اجباری شدن برخی رشتهها توسعه پیدا نمیکند بر ضرورت حضور فناوری اطلاعات در صنعت بیمه تاکید کرد. دژپسند با تاکید بر اینکه دغدغه تحریمها بهویژه برای رکن اصلی اقتصاد یعنی سرمایهگذاران و تولیدکنندگان باید برطرف شود، اظهار کرد: صنعت بیمه باید بررسی کند که چگونه میتواند این نگرانیها را برطرف کند. بخش تولید کشور علاوهبر مسائل ارزی با مخاطراتی مانند «عدمالنفع» هم مواجه است. او با بیان اینکه شاید این کار برای صنعت بیمه ناخوشایند نباشد، اضافه کرد: در همه جای دنیا این مساله پذیرفته شده و صنعت بیمه هم برای آن راهکار دارد. در شرایطی که تولیدکنندگان با مشکلاتی مانند کمبود مواد اولیه مواجه شوند، صنعت بیمه باید این موارد را مورد توجه قرار داده و ریسک کاهش تولید را پوشش دهد. دژپسند با بیان اینکه صنعت بیمه میتواند موارد غیرقابل کنترل و غیرقابل پیشبینی را پوشش دهد، اضافه کرد: اینکه فقط دو سال رشد سرمایهگذاری در کشور مثبت باشد، علامت خوبی نیست و باید برای آن فکری اساسی کرد. فرهاد دژپسند با بهرهبرداری از بیمههای عدمالنفع تاکید کرد و گفت: در طول تاریخ با بیمههای اموال و اشخاص، مخاطرات طبیعی و مسوولیت دغدغههای افراد پوشش داده شده اما برخی از خطرات فیزیکی نیست و شرایط اقتصادی در زیان آن دخیل است.
دژپسند با بیان اینکه تولید و صنعت علاوهبر جهشهای ارزی با مخاطرات متعددی مواجه است، تصریح کرد: شاید بیمه عدمالنفع، بیمه سودمندی برای شرکتها نباشد، اما هرچند وقت یکبار فعالان اقتصادی با موانعی روبهرو میشوند که شرکتهای بیمه میتوانند با خدمت خود به سرمایهگذاران و تولیدگران کمک کنند تا با جسارت به فعالیتهای اقتصادی خود ادامه دهند. وزیر اقتصاد با تاکید بر ضرورت ورود فناوریهای نو به صنعت بیمه گفت: یکی از مباحث مهم در بخش تولید، بهبود فضای کسبوکار است اما باید احساس امنیت و آرامش نیز در این حوزه وجود داشته باشد و وظیفه صنعت بیمه است که به این مقوله ورود کند. او با اشاره به «موضوع همایش بیمه و توسعه که صنعت بیمه، نوآوری و فناوری اطلاعات» است، خاطرنشان کرد: عنوانی که برای این همایش انتخاب شده بیانگر یک حرکت رو به جلو، امیدبخش و قابل تقدیر است.دژپسند افزود: با شناختی که از رئیسکل بیمه مرکزی دارم وی بر فناوریهای نو در صنعت بیمه تاکید دارد و امیدوارم پیش از پایان دولت دوازدهم این موضوع حل شده باشد و صنعت بیمه ایران پا به پای تغییرات نو دنیا حرکت کند. وزیر اقتصاد در خاتمه از خصوصیشدن ۱۰۰ درصدی بیمه البرز در سال آینده خبر داد و گفت: با تصویب دولت در بودجه سال آینده همه سهام دولتی بیمه البرز واگذار و این شرکت به بخشخصوصی واگذار میشود.
ابزار جدید بیمههای اتکایی
غلامرضا سلیمانی، رئیسکل بیمه مرکزی نیز در همایش بیمه و توسعه صحبتهای خود را با ارائه گزارشی از عملکرد صنعت بیمه کشور در سال ۹۶ آغاز کرد و گفت: حق بیمه تولیدی کشور در سال گذشته به ۳۴ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به سال قبل از آن ۲۱ درصد رشد داشته است.وی گفت: رابطه صنعت بیمه با رشد و توسعه اقتصادی رابطهای دوسویه است و رشد هر یک در گرو رشد دیگری است و خوشبختانه بررسی عملکرد صنعت بیمه نشان دهنده رشد اقتصادی در ایران است. رئیس شورایعالی بیمه رشد خسارت در سال گذشته نسبت به سال ۹۵ را ۱۶ درصد اعلام کرد و گفت: تعداد بیمهنامههای صادره در سال ۹۶ نسبت به سال قبل از آن ۱۲ درصد داشته و سهم بخش خصوصی به ۶۸ درصد رسیده است.
سلیمانی گفت: حق بیمه سرانه در سال گذشته حدود ۴۲۰ هزار تومان برای هر بیمهگذار و شاخص ضریب نفوذ در سال گذشته حدود ۳/ ۲ درصد بوده است که البته درصد خوبی برای کشور نیست، زیرا این درصد در کشورهای پیشرفته بین ۷ تا ۱۰ درصد است. رئیسکل بیمه مرکزی با تاکید بر حمایت از شرکتهای دانشبنیان در صنعت بیمه خاطرنشان کرد: ۲۷ میلیون واحد مسکونی در کل کشور قرار دارد که اگر فقط بخواهیم آنها را برابر زلزله بیمه کنیم، رقم مهمی میشود.رئیس شورایعالی بیمه گفت: براساس آماری که رئیسجمهور اعلام کرد یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض و ۴ هزار میلیارد تومان دیگر هم در قالب وام به زلزلهزدگان کرمانشاه پرداخت شده است. اگر همین رقم در صندوقی واریز شود میتوانیم تمام واحدهای مسکونی را بیمه کنیم.وی با اشاره به تحریمهای یکجانبه آمریکا اظهار کرد: برای پوشش بحث اتکایی بیمه، بهدنبال بهادارسازی اوراق ریسک در بازار ریسک هستیم تا بتوانیم ریسکهای بزرگ از جمله درباره پتروشیمیها را قبول کنیم.
سلیمانی از تایید ورود اوراق بهادار بیمهای در بازار سرمایه توسط کمیته فقهی خبر داد و افزود: برخی مجوزهای دیگر هم در این زمینه لازم است که پس از کسب آن مجوزها اوراق ریسک در بازار سرمایه وارد خواهند شد. رئیسکل بیمه مرکزی خاطرنشان کرد که از سوی دیگر تعداد اعضای شرکتهای حاضر در کنسرسیوم پذیرش ریسکهای بزرگ از ۸ شرکت به ۲۲ شرکت افزایش پیدا کرده است.وی ادامه داد: با هماهنگی ستاد تحریم در دولت، اگر شرکتهای بیمه داخلی نتوانند پوششهای لازم را به ریسکهای بزرگ بدهند، با استفاده از منابع صندوقی که در دولت وجود دارد، این ریسکها پوشش داده خواهند شد.سلیمانی بیمه زندگی را نمادی از رشدیافتگی ملت ایران و رشد اقتصادی کشور توصیف کرد و افزود: اگر این رشته توسعه یابد، شاید کمتر نیاز به سرمایهگذاری در مسکن، سپرده بانکی یا استفاده از وجوه صندوق بازنشستگی باشد.
رئیسکل بیمه مرکزی به مشکل ایجاد شده برای بیمههای زندگی در زمان تورم بالا اشاره کرد و گفت: برای مقابله با این مساله مشوقهایی از جمله در زمینه بیمه تکمیلی درمان برای بیمههای زندگی باید در نظر بگیریم. وی اعلام کرد که تنها ۱۰ میلیون نفر از جمعیت کشور بیمه تکمیلی درمان دارند که باید با طرحهای مشخص این بیمهنامه برای روستاییان، مرزنشینان و افراد تحت حمایت کمیته امداد صادر شود. سلیمانی از واگذاری برخی تصدیگریها با حفظ نظارت بر سندیکاها و انجمنهای تخصصی خبر داد و گفت: بیمه مرکزی باید به همان وظیفه اصلی خود که نظارت و رگولاتوری است، بپردازد. وی خاطرنشان کرد: سیاست ما درباره شخص ثالث این است که به جای خودرومحوری، رانندهمحوری را مبنا قرار دهیم البته کیفیت خودرو مهم است؛ اما مساله راننده مهمتر است و میتواند مانع از بسیاری از حوادث جادهای شود. بیست و پنجمین همایش ملی بیمه و توسعه با رویکرد «صنعت بیمه، نوآوری و فناوری اطلاعات» با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری، وزیر اقتصاد، رئیسکل بیمه مرکزی و نمایندگان شرکتهای بیمه در برج میلاد برگزار شد.
ارسال نظر