شماره روزنامه ۶۰۴۵
|

  • صعود ممتد درآمدهای نفتی مسکو

    دنیای اقتصاد- حمید ملازاده: محاسبات رویترز نشان می‌دهد درآمد نفت و گاز روسیه در ماه ژوئن نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته بیش از ۵۰‌درصد افزایش‌یافته و به رقم قابل‌توجهی نزدیک به ۹‌میلیارد و ۴۰۰‌میلیون دلار رسیده‌است. این افزایش قابل‌توجه به علت کاهش استراتژیک یارانه‌‌‌‌‌ها به پالایشگاه‌ها رخ‌داده که نشان از انعطاف‌پذیری اقتصاد روسیه در مقابل تحریم‌های غربی دارد. در دهه‌گذشته، درآمدهای نفت و گاز به‌عنوان منبع اصلی درآمد نقدی برای کرملین تلقی می‌‌‌‌‌شده که حدود ۴۰‌درصد از بودجه‌فدرال را تشکیل می‌دهد. درگیری نظامی در اوکراین باعث اعمال تحریم‌های بین‌المللی به‌منظور کاهش درآمد نفت و گاز روسیه شده‌است، درآمدی که تقریبا بخش قابل‌توجهی از بودجه‌فدرال این کشور را پوشش می‌دهد. برای مقابله با این تحریم‌ها، روسیه صادرات نفت خود را از بازارهای اروپایی به بازارهای جدیدی مانند هند و چین منحرف کرده‌است. این تغییر استراتژیک جریان‌های مالی ضروری را برای بودجه‌کشور تضمین کرده، هرچند که در حال‌حاضر با چالش‌هایی نظیر هزینه‌های قابل‌توجه دفاعی و امنیتی مواجه است.
  • عدم‌کاهش تحریم‌های فروش نفت ایران

    برخی کاندیداهای ریاست‌‌‌‌‌‌جمهوری و نزدیکان آنها، در جریان رقابت‌های انتخاباتی ادعا کرده‌اند «افزایش صادرات نفت ایران در نتیجه کاهش فشار تحریمی آمریکا رقم خورده‌است»، درحالی‌که رابرت مالی، مسوول وقت میز ایران در وزارت‌خارجه آمریکا در ژانویه۲۰۲۳ در این‌باره تاکید کرد: ما هیچ‌‌‌‌‌‌کدام از تحریم‌ها به‌ویژه تحریم‌های فروش نفت علیه ایران را کاهش نداده‌‌‌‌‌‌ایم. به گزارش «شانا» افزایش تولید و صادرات نفت ایران در دولت سیزدهم آنچنان قابل‌توجه بوده‌است که افزون بر آمارهای خیره‌‌‌‌‌‌کننده سازمان‌های داخل کشور، نهادهای بین‌المللی نیز نتوانستند بر آن چشم ببندند و به رشد صنعت نفت ایران با وجود ادامه تحریم‌ها اذعان دارند.
  • سراشیبی پالایش اژدهای زرد

    دنیای اقتصاد- پیمان قناعتی‌فرد: رونق چند دهه‏‏‏‏‏‏‏‌ای چین در فرآوری نفت‌خام می‌تواند در سال‌جاری به دلیل ضربه به تقاضای جهانی و اهداف تولیدکنندگان اوپک‏‏‏‏‏‏‏‌پلاس که به‌دنبال عرضه مکفی فرآورده به بازار انرژی هستند، تضعیف شود. طبق نظر اکثر ناظران بازار که توسط بلومبرگ مورد بررسی قرارگرفت، انتظار می‌رود پالایش نفت در بزرگ‌ترین واردکننده نفت‏‏‏‏‏‏‏‌خام جهان برای اولین‌بار از سال‌۲۰۰۴ میلادی- به‌استثنای سال‌۲۰۲۲ و شرایط همه‏‏‏‏‏‏‏‌گیری- ثابت مانده یا حتی روند کاهشی درپیش بگیرد. آژانس بین‌المللی انرژی در این هفته نیز پیش‌بینی کوتاه‌مدت خود از سطح پالایش در چین را کاهش داد.
  • بررسی تبانی شرکت‌های نفتی و اوپک

    کمیته بودجه‌ سنای ایالات‌متحده احتمال هرگونه تبانی احتمالی برای قیمت‌گذاری نفت شرکت‌های آمریکایی را با اوپک بررسی می‌کند. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، کمیته بودجه‌سنای آمریکا در آخرین تلاش نمایندگان دموکرات برای تحت‌فشار قرار‌دادن شرکت‌های انرژی، تحقیقاتی را آغاز کرد تا هرگونه تلاش تولیدکنندگان نفت این کشور را برای هماهنگی غیرقانونی قیمت نفت با سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) بررسی کند.
  • ظرفیت ۳۰۰‌میلیون بشکه‌ای صرفه‌جویی انرژی

    به گزارش «شانا» رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، محمداسماعیل کفایتی گفت: روزانه حدود ۷‌میلیون بشکه معادل نفت‌خام انرژی در کشور مصرف می‌شود که با بهینه‌سازی مصرف، می‌توانیم سالانه حدود ۳۰۰‌میلیون بشکه نفت صرفه‌جویی کنیم. وی بیان کرد: بخشی از صرفه‌جویی در مصرف انرژی به مسائل فرهنگی و اجتماعی برمی‌گردد و نهادهای فرهنگی باید روی این موضوع کار کنند و با ایجاد ممیزی‌هایی، به صرفه‌جویی انرژی کمک‌کنند.
  • تعدیل رویکرد‌های سبز غول‌های نفتی

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: در سال‌های اخیر، تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز قول انتقال به سمت انرژی پاک را برای همسویی با تلاش‌های جهانی در کاهش انتشار کربن داده‌اند، با این حال در مواجهه با تقاضای بالای سوخت فسیلی و تردید سرمایه‌گذاران، برخی از این شرکت‌ها اکنون در حال بازنگری و تعدیل استراتژی‌های کم‏‏‏‌کربن خود هستند، لذا بحث‌هایی در مورد رویکرد آینده این شرکت‌ها ایجاد شده‌است. در چهار سال‌گذشته، شرکت‌های پیشرو نفت و گاز مانند BP و Shell تعهدات مهمی را برای کاهش ردپای کربن خود و حرکت به سمت منابع انرژی پاک‏‏‏‌تر پذیرفته‏‏‏‌اند. این تعهدات به‌عنوان گام‌های اساسی برای کمک به کاهش انتشار کربن در سطح جهان و تضمین آینده‏‏‏‌ای برای این شرکت‌ها در یک سیستم انرژی در حال تحول، مورد استقبال قرارگرفته‌است، با این حال اقدامات اخیر این شرکت‌ها نشان از تغییر اولویت‏‏‏‌ها دارد.
  • جایگاه دوم رشد تولید نفت

    تازه‌‌‌‌ترین گزارش بررسی آماری انرژی جهان حکایت از آن دارد که ایران با ثبت رشد ۱۹درصدی تولید نفت‌خام و میعانات گازی در سال‌گذشته میلادی، دومین کشور جهان از این نظر بوده‌است. به گزارش «شانا» بر اساس داده‌های تازه‌‌‌‌ترین نسخه گزارش «بررسی آماری انرژی جهان» که به بررسی عملکرد صنعت انرژی جهان در سال‌۲۰۲۳ میلادی می‌پردازد، نشان می‌دهد ایران رتبه دوم جهان را در افزایش مقدار تولید نفت خود در سال‌گذشته میلادی به‌دست آورده است.
  • دوگانه نفتی دولت و مجلس بریتانیا

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: یک گروه فراحزبی در انگلستان متشکل از ۵۰نفر، از نخست‏‏‏‏‌وزیر می‌خواهند هرچه سریع‌تر نماینده اقلیمی دولت را منصوب و از اتحاد فراجناحی موسوم به «گذار از نفت و گاز» حمایت کند. به نوشته گاردین، یک گروه فراحزبی متشکل از برخی نمایندگان مجلس و همفکران آنها از ریشی سوناک خواسته‏‏‏‏‌اند در برنامه‌های آتی استخراج نفت و گاز دولت، به‌عنوان بخشی از یک جنبش گسترده در جهت حمایت هرچه بیشتر از محیط‌زیست، تغییر جهت دهد.
  • مهم‌ترین قرارداد تجارت گاز قرن غرب‌آسیا

    امضای توافق‌نامه استراتژیک انتقال گاز روسیه به ایران به‌عنوان آخرین یادگار شهید‌ابراهیم رئیسی در حوزه دیپلماسی انرژی مزایای متعددی برای دو کشور خواهد داشت. به گزارش «شانا» ایران و روسیه روز چهارشنبه (ششم تیر) در حوزه انتقال گاز توافق‌نامه‌‌‌‌‌‌‌ مهمی را امضا کردند.
  • تخفیف آرامکو به واردکنندگان آسیایی

    حمید ملازاده: به گفته منابع تجاری، آرامکو، غول نفتی دولتی عربستان‌سعودی، بزرگ‌ترین صادرکننده طلای‌سیاه، به احتمال زیاد در ماه اوت برای دومین ماه متوالی بهای نفت‌خام خود را برای واردکنندگان آسیایی کاهش خواهد داد. این کاهش قیمت به دلیل ضعف قیمت نفت‌خام دبی، یکی از شاخص‌های اصلی خاورمیانه، پیش‌بینی شده‌است.
  • جذب کربن؛ از ادعا تا عمل

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: در محوطه عملیاتی شرکت آرامکوی عربستان‏‏‏‌سعودی در حاشیه خلیج‏‏‏‌فارس، وسیع‏‏‏‌ترین سایت تولید نفت در جهان به نمایش گذاشته شده‌است. در یک ساختمان عظیم، یک مانیتور منحنی به طول ۱۴۰فوت قرار دارد که مسیر حرکت نفت‏‏‏‌خام را که از ۲۵‌هزار مایل خطوط لوله عبور می‌کند، ردیابی کرده و تحت‌نظارت دارد. در فاصله کمی دورتر، در «مرکز تحقیقاتی اکتشاف پیشرفته و مهندسی نفت» یا EXPECArc این شرکت، دانشمندان پهپادهای لرزه‏‏‏‌ای را تنظیم می‌کنند که می‌توانند سازه‏‏‏‌های سنگی زیرزمینی را تجزیه و تحلیل کرده و داده‌ها را در عرض چند ثانیه به مهندسان منتقل کنند تا آرامکو از هزینه‌ها و خطرات احتمالی اعزام تیم‏‏‏‌ها به صحرا برای حفاری نفت، در امان بماند.
  • تولید ۵۶۱‌میلیارد مترمکعب گاز در پارس‌جنوبی

    مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی از تولید، شیرین‌‌‌سازی و ارسال ۵۶۱‌میلیارد مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری از مرداد ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۳ در دوران فعالیت دولت سیزدهم خبر داد.
  • صعود بهای برنت با تنش‌های ژئوپلیتیک

    حمید ملازاده: بهای معاملات آتی نفت‌برنت روز سه‌‌‌‌‌شنبه ۲۵ ژوئن به حدود ۸۶ دلار در هر بشکه رسید‌و بالاترین سطح خود را در نزدیک به دو ماه اخیر تجربه کرد. ادامه خطرات ژئوپلیتیک در اروپای‌شرقی و خاورمیانه از عوامل مهم روند صعودی قیمت نفت بوده‌است.
  • نقطه عطف مبارزه با پروژه‌های نفتی

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: در یک تصمیم حقوقی مهم، عالی‌ترین دادگاه بریتانیا حکم‌داده که مقامات برنامه‏‏‏‌ریزی‌کننده پروژه‌های نفتی باید هنگام گرفتن تایید استخراج از چاه‌های نفتی تاثیر انتشار گازهای گلخانه‏‏‏‌ای و تغییرات اقلیمی را درنظر بگیرند. فعالان محیط‌زیست از این حکم استقبال کرده و تاکید کردند که این حکم می‌تواند با ایجاد یک رویه قضایی جدید، بر پروژه‌های سوخت‌های فسیلی در بریتانیا تاثیر عمیقی بگذارد.
  • تکمیل ۱۵۵ پروژه بلاتکلیف

    وزیر نفت با اشاره به اینکه دولت سیزدهم تولید نفت ایران را از ۲‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه به ۳‌میلیون و ۶۰۰‌هزار بشکه رساند، گفت: تا دو روز آینده ۵ پروژه پتروشیمی با حضور محمد مخبر؛ سرپرست ریاست‌‌‌‌جمهوری‌ به بهره‌‌‌‌برداری می‌رسد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر