بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَأَوْفُوا الْکَیْلَ إِذا کِلْتُمْ وَزِنُواْ بِالقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِیمِ ذَلِکَ خَیْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِیلًا (و چون پیمانه مىکنید پیمانه را تمام دهید و با ترازوى درست بسنجید که این بهتر و خوش فرجامتر است) سوره مبارکه الاسراء آیه ۳۵. در عصری زندگی میکنیم که از یک سو به طور مستمر با ورود پدیدهها و متغیرهای نو ظهوری مواجه هستیم و از دیگر سو تاثیر این پدیدهها بر حیات فردی و اجتماعی و الگوهای رفتاری ما در حوزههای مختلف زندگی، ایجاب میکند که تلاش پیگیر و مداومی نماییم.
نماینده مردم درود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، استاندارد سازی را نوعی متناسب سازی دانست و عنوان کرد: استاندارد یعنی قوانین و مقررات خدمات و تولید کالایی که ضرری برای مردم نداشته باشند تا حداکثر منفعت و بهره وری لازم را داشته باشد به عبارتی از حداقل امکانات، حداکثر استفاده را ببریم، شاید بتوان گفت این یک نوع استاندارد سازی و متناسب سازی است. عباس قائید رحمت، افزود: سازمان ملی استاندارد ایران سازمانی است که باید قوانین آن رعایت شود. این سازمان یکی از سازمانهایی است که در کشور با تمام توان دستاوردهای خوبی داشته است و بر محصولات نیزنظارت دارد.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی استاندارد را شیوه ای برای همسان سازی و راحتی زندگی مردم دانست و اظهار داشت : هر چه به سمت کارهای استاندارد و کارهایی تعریف شده در سطح جامعه و در سطوح مختلف پیش برویم، بطورحتم امنیت و سلامت اجتماعی و همچنین کاهش هزینهها را به دنبال خواهد داشت.
ایرج عبدی، نماینده مردم خرم آباد و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، استاندارد را یکی از نیازهای جامعه دانست و تصریح کرد: یکی از نیازهای جامعه این است که سعی کند تولیدات خود را در همه سطوح از جمله سطوح مدیریتی، ایمنی و فنی به سمت استاندارد پیش ببرد و به شیوه ای عمل کند که محصولات تولید شده در تمامی سطوح بتوانند در سطح جهانی قرار گیرند و همه ی سازمانها و نهادها از آن محصولات استفاده کنند.
ما درجهانی زندگی میکنیم که دستخوش دگرگونیهای ژرف در تمام سطوح میباشد. نظامهای اقتصادی هیچگاه تا به این حد به یکدیگر وابسته نبودهاند. امروزه کالاهایی که در یک بازار مصرف میشوند دیگر صرفا « ساخت یک کشور نیستند» آنها « جهانی ساخته شدهاند». پیش از آنکه کالاها به دست مصرف کننده نهایی برسند، از کشورهای مختلفی عبور میکنند که نیروی کارانسانی یا تجهیزات مورد استفاده در آنها سبب افزودن ارزش به محصول نهایی میشوند. بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط که ازاستانداردهای بینالمللی بهره میگیرند، اخذ گواهی برای محصولات خود را آسانتر یافته و از قدرت رقابتی بهتر و امکان فروش در هر نقطه ای از جهان برخوردار میشوند.
هدف هدف از اجرای این طرح، انجام هماهنگ وظایف قانونی سازمان استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران به منظور استانداردسازی، ارتقاء سلامت و ایمنی جامعه از طریق کنترل کیفیت اقلام موجود در بازار، ملموس نمودن حضور استاندارد در جامعه، اعتماد سازی و توجه جامعه به کیفیت قابل قبول میباشد.
اهم مراحل اجرایی
۱- برنامه ریزی ستادی
۲- هماهنگیهای استانی
۳- بازرسی کالاهای سطح بازار بر اساس برنامه
۴- نمونه برداری کالای سطح بازار بر اساس برنامه
۵- آزمون نمونههای جمع آوری شده از سطح بازار
۶- اقدامات قانونی در موارد تخلف (جمع آوری کالا، تذکر، اخطار، تعلیق یا ابطال پروانه، اعلام جرم)
۷- تهیه گزارش کشوری و ارجاع به مراجع ذیربط
۸- اقدام اصلاحی…
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در بازدید از نخستین نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای سازمان ملی استاندارد ایران گفت: « برای اولین بار بود که چنین نمایشگاهی را از فعالیتهای سازمان ملی استاندارد ایران میدیدم و با توجه به چنین دستاوردهایی باید از فعالیتهای این سازمان قدردانی کرد. » غلامرضا مصباحی مقدم با بیان اینکه ارزیابی عملکرد این سازمان را باید در میدان عمل دنبال کرد، افزود: « ما در سازمان ملی استاندارد ایران نیاز به رتبه بندی محصولات داریم و از این طریق است که خریداران با دیدن نشان استاندارد به نقطه اطمینان واعتماد میرسند.
به گزارش دفتر روابط عمومی و ارتباطات بینالملل، شهریور ماه در مراسمی از پژوهشگران پژوهشگاه استاندارد تجلیل شد. نیره پیروزبخت، رییس سازمان ملی استاندارد ایران در این مراسم کسب رتبه اول در میان موسسات و پژوهشگاههای وابسته به دستگاههای اجرایی را با توجه به جوان بودن این پژوهشگاه قابل تقدیر دانست و یادآور شد، پژوهشگاه به عنوان یکی از ستونها و پایگاههای سازمان باید به هم افزایی در همه سطوح سازمان کمک کند.
رییس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه پژوهشگاه باید به تحقیق و پژوهش ژرفانگر و پهنانگر برای دستیابی به اقدامات علمی در سازمان توجه کند، تاکید کرد : پژوهشگاه استاندارد میتواند به درخواستهای دیگر سازمانها و پژوهشگاهها برای همفکری متقابل پاسخ مثبت بدهد.
سازمان استاندارد در یک برنامه تحولی و مردم محور، دغدغههای نبود کیفیت و غیر استاندارد بودن محصولات را از بین خواهد برد. رویکرد قدیم سازمان ملی استاندارد در سنوات گذشته که بر گرفته از نگاه حضور و کنترل حداکثری دولت بود. در واقع در برابر تولید کننده و توزیع کننده کالا و خدمات رویکردی کنترلی و نظارتی بود و بار عمده کنترل و نظارت بر عهده دولت و مبتنی بر نظام بوروکراتیک حاکم بر آن بود. بطوریکه در این رویکرد در واقع حاکمیت در برابر مصرف کننده بیش از نقش تنظیم کنندگی بازار، نقشی برای خود قائل نبود و حتی علیرغم اعتقاد به حفظ حقوق مصرف کننده و شهروندان سعی داشت که این احقاق حق را بجای بسیج توان مطالبه گری و نظارتی مردم، از طریق کنترل کیفیت و نظارت بر تولید و عرضه تجلی بخشد.
نماینده مردم شازند، روابط عمومیها را اولین گام در حوزه تقویت استاندارد دانست و تصریح کرد: «زمانی که روابط عمومی میبیند مطبوعات و رسانهها کالای غیراستاندارد را تبلیغ میکنند، باید ردیابی و پی گیری کند و به مراجع ذی ربط اطلاع دهد. شاید بتوان گفت روابط عمومی اولین گام در حوزه تقویت استاندارد است و باید به عنوان چشم سازمان اطلاعات را جمع آوری و به مسئولین انتقال دهد و به مردم اطلاع رسانی کند. » «قاسم عزیزی»نماینده ی مردم شازند در بازدید از نخستین نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای سازمان استاندارد با بیان این مطلب گفت: «به اعتقاد من افرادی که تبلیغات کالاهای تولیدکنندگان به خصوص مواد مصرفی را بر عهده دارند، باید قبل از اینکه تیزر تبلیغاتی آن کالا را پخش کنند، نظر سازمان استاندارد را مبنی بر دارا بودن مجوز استاندارد را جویا شوند.
نماینده مردم تهران در بازدید از نمایشگاه استاندارد عنوان کرد: « استاندارد باید خاصیت ماندگاری و پایداری داشته باشد به طوری که هر محصول اعم از خودرو، مواد غذایی و حتی خدمات قبل از مصرف با شاخصها تطبیق داده شوند تا مردم بتوانند خوب انتخاب کنند و این خوب انتخاب کردن باعث خوب زندگی کردن آنها شود. » «فاطمه آلیا» نماینده مردم تهران با تبریک هفته استاندارد به اهمیت موضوع استاندارد در زندگی روزمره مردم اشاره کرد و گفت: «از آنجا که سازمان ملی استاندارد ایران تأثیر مهمی در زندگی روزمره مردم دارد، به نظر میرسد باید جایگاهی برای آن تعریف کنیم و از طریق اطلاع رسانی و ارتباط مستمر با دیگر بخشهای جامعه و سازمانها فرهنگ استاندارد را در جامعه نهادینه کنیم.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی گفت: سازمان ملی استاندارد ایران نیازمند ارتباط معنادار و الزام آور با سایر دستگاهها است. به طوری که اگر این سازمان کالایی را فاقد علامت استاندارد معرفی کرد، به فوریت دستگاههای ذی ربط آن کالا را از بازار جمع آوری کنند و ضمانت اجرایی برای نشان استاندارد وجود داشته باشد، در این صورت است که استاندارد میتواند جایگاه واقعی خود را پیدا کند. عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هنوز نتوانستیم جایگاه سازمان ملی استاندارد ایران را در کشور پیدا کنیم، تصریح کرد: سازمان ملی استاندارد ایران یکی از سازمانهای فرادستگاهی کشور است که وظیفه آن تعیین و اجرای استانداردهای کشور است و نقش بسزایی در کیفیت بخشی، ارتقای تولید کالا و خدمات دیگر دارد.
تعریف استاندارد امروزه از واژه استاندارد در زمینههای متفاوتی استفاده میشود. به طور مثال در مکالمات روزمره به کار بردن عباراتی نظیر لوازم استاندارد، رفتار استاندارد، مشخصات استاندارد و امثال آن بسیار رایج است. صرف نظر از گوناگونی موارد استفاده از واژه استاندارد نکته مشترک در همه این موارد کاربرد این واژه به عنوان راهنمایی جهت مقایسه است و در این خصوص یک استاندارد میتواند پاسخگوی نیازها و مشکلات به وجود آمده باشد. تاکنون در مورد استاندارد و استاندارد کردن تعاریف متفاوتی بیان شده که در واقع هر کدام از دیدگاه خاصی بوده است.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در نخستین نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای سازمان ملی استاندارد ایران گفت: برگزاری این نمایشگاه فرصت مناسبی برای آشنایی نمایندگان با فعالیتهای سازمان ملی استاندارد ایران است. حسینی با اعتقاد بر اینکه باید بخش نظارتی در سازمان ملی استاندارد ایران تقویت شود گفت : اگر جامعه ما نسبت به کیفیت کالای ایرانی مطمئن باشند دیگر تمایلی برای خرید کالاهای خارجی نخواهند داشت.
وی با بیان اینکه سازمان ملی استاندارد ایران با نظارت دقیق میتواند امنیت و سلامت را در جامعه تضمین کند، عنوان کرد: لازم است نظارت بر عملکرد مسئولان کنترل کیفی در واحدهای تولیدی و همچنین صحت و دقت در عملکرد آزمایشگاهها صورت گیرد.
ساختار تشکیلاتی دفتر نظارت بر اجرای استانداردهای صنایع غیرفلزی دفتر نظارت بر اجرای استانداردهای صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و حلال دفتر نظارت بر اجرای استانداردهای صنایع فلزی دفتر نظارت بر اجرای استاندارد خدمات و معیارهای مصرف انرژی
وظایف و مسئولیتها
سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه اجرای استانداردها
توسعه مدلها و روشهای ارزیابی انطباق
مطالعات امکان سنجی و تنظیم پیشنهاد اجرای اجباری یا تشویقی استانداردها
مشارکت در برنامه ریزی، نیازسنجی و تدوین استانداردهای ملی
برنامه…
تقویت و توسعه نظام استاندارد ملی به استناد بند "و" ماده ۲۳۴ قانون برنامه پنجم توسعه و باتوجه به رویکردهای جدید کلان کشور، آسیب شناسی روند موجود و برمبنای ضرورت اتصال حوزه تدوین استانداردهای ملی به جریان علمی کشور، بازنگری و به روزرسانی و ارتقاء کیفیت استانداردهای ملی مطابق با نیازهای جامعه و انتظارات حاکمیت، افزایش مشارکت جمهوری اسلامی ایران در عرصه فعالیتهای بینالمللی استانداردسازی و همچنین آموزش و ترویج استانداردها درهمه سطوح جامعه، دردستور کار اصلی سازمان ملی استاندارد ایران قرار دارد. این سازمان به عنوان تنها مرجع رسمی و متولی قانونی در کشور که مسؤولیت تدوین و نشر استانداردها را بر عهده دارد، موظف است استانداردهای ملی را با نگاه به استانداردهای بینالمللی، شرایط بومی و نیازهای داخلی کشور تدوین نموده و بستر بکارگیری آنها را در جامعه فراهم نماید.
نماینده شهرستانهای تکاب، شاهین دژ و میاندوآب با گرامیداشت هفته ی استاندارد، گفت: از آنجا که روابط عمومیها پل ارتباطی بین مردم و سازمان و به نوعی بلندگو، رسانه و پیام رسان هستند، لذا این پل ارتباطی میتواند نقش بسزایی در ترویج فرهنگ استاندارد در جامعه داشته باشد. روح الله بیگی،استاندارد را ترازو، میزان مستحکم و مورد اعتماد مردم در جامعه دانست و اظهار داشت: استاندارد برای کیفیت بخشی و بهینه سازی تولیدات و محتوایی کردن محصولات ملی است بنابراین میتوان گفت که سازمان ملی استاندارد ایران یک ترازوی ثقل، میزان مستحکم و مورد اعتمادی است که میتواند به کیفیت بخشی صنایع و تولیدات ملی، روح و روان تازه ای ببخشد، لذا بر همگان لازم است تا در این زمینه با این سازمان همکاری لازم را داشته باشند.
معاون اجرایی رئیس جمهور و نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی از نمایشگاه دستاوردها و توانمندیهای سازمان ملی استاندارد در حاشیه جلسه علنی مجلس دیدن کردند. در این بازدید، شریعتمداری برگزاری این نمایشگاه را اقدامی ارزشمند دانست و با اشاره به بررسی طرح تقویت سازمان ملی استاندارد در مجلس گفت: این طرح نقش مهمی در ایجاد ایمنی در مصرف کالا و خدمات و ارتقای استاندارد خواهد داشت که امیدواریم با قدرت و قوت کامل به تصویب برسد.
وی با اشاره به اهمیت موضوع استاندارد در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی افزود: این مهم ضرورت توجه به استاندارد و تعمیق و اثربخشی آن در سطوح مختلف را بیشتر میکند بنابراین نیازمند توجه ویژه به استاندارد هستیم.
نماینده کاشمر، بردسکن و خلیل آباد با اعتقاد بر اینکه استاندارد کلیدی برای باز کردن قفلهای اقتصادی است، اظهار داشت: استاندارد در رشد، سلامت، تولید، اشتغال، عزت و آبروی کشور نقش آفرینی میکند و استاندارد در واقع کلیدی برای باز کردن قفلهای اقتصاد است که میتواند به خوبی آن حوزه را مدیریت کند. محمد اسماعیل نیا، نماینده کاشمر، بردسکن و خلیل آباد در ارتباط با موضوع استاندارد گفت: استاندارد یکی از مهمترین بحثهای کشور است که میتواند ما را به سمت توسعه سوق دهد بطوریکه اگر فرهنگ استاندارد سازی و فرآیندهای آن را ایجاد نکنیم و جامعه آن را به طور کامل درک نکند، نمی توان کشور را به خصوص در حوزه اقتصاد مدیریت کرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری گفت: استاندارد یکی از پایههای اساسی تحول اقتصادی بوده و سازمان استاندارد هم به مرور باید به استقبال افزایش کیفیت برود. محمدرضا باهنر در حاشیه مراسم افتتاح نمایشگاه دستاوردها و توانمندیهای سازمان ملی استاندارد ایران گفت: فضای مجلس به دلیل مسائل حفاظتی امکان برگزاری نمایشگاههای تخصصی را نداشته اما با توجه به نزدیکی هفته استاندارد نیاز بود که توجه نمایندگان به این مقوله بسیار مهم جلب شود و برگزاری این نمایشگاه تلنگری برای معطوف کردن توجهات است.
بیانیه ارزش توسعه استانداردها با محوریت نگاه اسلامی- ایرانی، تولید و مبادله کالاهای صنعتی را در راستای نیل به صنعتی ایمن، مقتدر و برتر به صورتی بهینه و هماهنگ، سودمند میکند. بیانیه چشمانداز
کشوری با تولید و مبادله کالای صنعتی قابل رقابت با کشورهای منطقه آسیای جنوب غربی (شامل آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه).
بیانیه ماموریت
افزایش پوشش نظام استاندارد سازی در حوزه صنایع کشور برای شکوفایی اقتصاد ایران.
اهداف راهبردی
هدف اول: افزایش مشارکت ذینفعان در اجرای استاندارد
برنامهها:
تبیین مناسب فعالیتهای بخشهای مختلف کشور در اجرای استانداردها
توسعه استاندارد سازی شرکتی
حمایت از خود اظهاری در استاندارد سازی
برون سپاری…
تدوین استانداردهای ملی و پژوهش محور مصوب اظهار نظر در مورد پیشنهادات تدوین شده در کمیته برنامه ریزی اظهار نظر در مورد پیش نویس استانداردهای ملی در دست تدوین اظهار نظر در مورد پیش نویس استانداردهای ملی ایجاد و اداره کمیتههای فنی، فرعی و گروهای کاری متناظر بررسی و اظهار نظر در مورد پیش نویسهای ارسالی استانداردهای بینالمللی
پیشنهاد تدوین استاندارد بینالمللی
آموزش بازدید کنندگان
آموزش مسئولین کنترل کیفیت
آموزش کارشناسان ادارات کل در آزمایشگاه
کارگاههای ویژه برای کارشناسان ادارات کل
همایشها و سمینارهای تخصصی در راستای ترویج استانداردسازی
تالیف و ترجمه متون تخصصی به منظور ترویج استانداردسازی
ارزیابی آزمایشگاههای همکار (مرتبط با مرکز ملی تایید صلاحیت، واحد نظارت بر آزمایشگاهها و استانها)
ارزیابی شرکتهای بازرسی (مرتبط با مرکز ملی تایید صلاحیت)
آزمون نمونهها
شرکت در جلسات (شامل جلسات کمیته شکایات، تعیین تعرفه، ارگانهای دولتی، کارشناسی فنی و.