شماره روزنامه ۶۱۴۶
|

ویژه نامه

  • ۹۵ سال بیم‌ها و امیدهای بورس

  • رشد ۲۶ درصدی شاخص گروه فلزات اساسی زیر سایه فولاد مبارکه

    معاون اقتصادی و مالی شرکت فولاد مبارکه با اشاره به قدمت ۲۱ ساله این شرکت به تشریح عملکرد و چشم انداز آن پرداخت. امیر حسین نادری با اشاره به این مطلب که فولاد مبارکه توانسته است ۴/ ۹۱ میلیون تن فولاد تولید کند و به تنهایی نیمی از تولید فولاد کشور را برعهده دارد گفت: این شرکت در سال جاری به رغم رکود جهانی در صنعت فولاد و وجود تنگناهای اقتصادی و شرایط سخت داخلی با اتخاذ استراتژی‌های کارآمد و مدیریت منابع و هزینه ها، توانست از تهدیدها ارزش‌های عملی ایجاد کند.

    وی افزود: طی سال ۱۳۹۴ فولاد مبارکه به دستاوردهای مهمی دست یافت که از جمله مهمترین آن می‌توان به تصویب ۲۲,۵۰۰ میلیارد ریال سود نقدی درمجمع عمومی عادی سال مالی ۹۳، اخذ مجوز افزایش سرمایه از ۵۰,۰۰۰ به ۷۵,۰۰۰ میلیارد ریال که طی آن فولاد مبارکه به بزرگترین شرکت بورسی تبدیل شد، صادرات ۱,۳۴۰ هزارتن محصولات طی ۹ ماهه سال ۹۴ به ارزش ۴۵۳ میلیون دلار که طبق برنامه تا ۵/ ۱ میلیون تن صادرات افزایش خواهد یافت،تولید ورق آجدار برای اولین بار درکشور و دستیابی به عنوان سازمان دانشی برتر کشور(MAKE)و ورود به جمع ۲۵ شرکت برترآسیا اشاره کرد.

  • صنعت پتروشیمی، سنگ بنای توسعه

    صنعت پتروشیمی را باید مهمترین صنعت کشورمان برشمرد، زیرا از یک سو از ذخایر زیرزمینی عظیمی برخوردار بوده و از سوی دیگر بر خلاف نفت خام، بازار مصرف قابل توجهی در صنایع پایین دستی داخلی و کشورهای همسایه دارد. استفاده از خوراک پالایشگاهی، امکان تغذیه از گاز طبیعی، محدودیت‌های محدود زیست محیطی، دسترسی به آب‌های آزاد و بازارهای مصرف بین المللی، نیروی کار فراوان و تحصیل‏کرده، ذهنیت مثبت تصمیم سازان اقتصادی و آشنایی فعالان بازارهای کالایی و بازار سرمایه با این صنعت و مبادلات آن، مواردی است که اهمیت صنعت پتروشیمی را چند برابر کرده است.
  • بورس در آستانه فصلی نو

    مهتاب رحمتعلی

    بازار سرمایه در آستانه پنجاه سالگی به استقبال اجرای برجام رفته است تا یک گام دیگر به وعده حضور سرمایه‏گذاران خارجی در بورس تهران نزدیک‏تر شود.

    بازار سرمایه تا ابتدای زمستان امسال درگیر رکودی شدید بود و سهامداران زیان‏دیده پایانی را برای زیان‏های خود متصور نبودند. اما در پی اخبار خوش قراردادهای جدید شرکت‏های ایرانی با اروپایی ها، لغو تحریم‏های شبکه بانکی و رفت‏و‏آمد هیات‏های تجاری برای سرمایه‏گذاری در صنایع مختلف، بار دیگر سهامداران به روند سوددهی بازار سرمایه امیدوار شدند.

  • بورس تهران به کدام مسیر می‏رود؟

    آنچه در سال ۹۴ گذشت

    هاشم آردم: بورس تهران طی معاملات دو سال اخیر، افت و خیز فراوانی را تجربه کرد. هنوز در خاطر فعالان بازار سهام تهران است که پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، خوشبینی‏ها به بازگشت ایران به عرصه اقتصاد بین‏الملل باعث شد شاخص کل بورس، در بالاترین سطح تاریخ خود قرار گیرد. تنها در یک دوره ۶ ماهه در سال ۹۲، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از سطح ۴۵ هزار واحد به ۸۹ هزار و ۵۰۰ واحد رسیده بود. پس از آن عمیق‏ترین دوره رکود بازار سهام آغاز شد و اصلاح رشد شدید آن دوره بیش از دو سال به طول انجامید.

  • برندگان «بورس» ۹۴

    هدیه لطفی

    بررسی روند یک سال اخیر بازارهای کشور نشان از برتری بورس با ثبت بازدهی ۳/ ۱۲درصدی دارد و این در حالی است که دلار طی این مدت ۸/ ۴درصد سود و سکه زیان۵/ ۷درصدی را به همراه داشته‏است. در این مدت ۲۴ صنعت بورسی بازدهی بالاتر از بازدهی شاخص کل را به ثبت رسانده‏اند. بازار سرمایه آینه‏ اقتصاد کشور است، طوری که ۳۷ صنعت بورسی در آن فعالیت می‏کنند و تنوع بالای این گروه‏ها سبب شده تا بتوان بازار سهام را نماینده‏ای، هرچند کوچک‏تر از کل بنگاه‏های اقتصادی اما جامع برای صنایع کشور دانست.

  • ترسیم نقشه راه بورس کالا در پساتحریم

    راه اندازی بازار مشتقه ارز برای هموار کردن راه ورود سرمایه گذاران خارجی به ایران، بازاریابی برای شرکت‌های مختلف از جمله پتروشیمی‌ها، در اختیار گرفتن انبارهایی در دیگرکشورها برای صدور گواهی سپرده کالایی در سطح بین الملل، مذاکره با چند شرکت معتبر خارجی برای عرضه محصولاتشان در بورس کالا و تسویه معاملات رینگ صادراتی با ارزهای رایج دنیا ظرف ماه‌های آینده، بخشی از برنامه‌های بورس کالای ایران برای دوران پساتحریم خواهد بود.

    مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در گفت و گوی اختصاصی با دنیای اقتصاد، در خصوص اقدامات این بورس برای دوران پساتحریم گفت: یکی از برنامه‌های جدی بورس کالا که به طور مستقیم به جذب سرمایه گذاران خارجی مربوط می‌شود، راه اندازی بازار مشتقه ارز است که هم اکنون در انتظار اعلام نظر شورای بورس در این رابطه هستیم.

  • دارو، صنعت پیشرو در پسابرجام

    محمدداوود فصاحت/ تحلیلگر

    به جرات می‌توان گفت صنعت دارو اولین صنعتی خواهد بود که طعم واقعی روزهای پسابرجام را خواهد چشید و در سال ۹۵ تاثیر آن را به صورت محسوس بر سودآوری اغلب شرکت‌های این گروه شاهد خواهیم بود.

    حذف هزینه انتقال ارز

    در همان هفته ابتدایی اجرایی شدن برجام بود که معاون وزیر بهداشت از حذف هزینه ۱۰درصدی انتقال ارز برای صنعت دارو خبر داد که کاهش بهای تمام شده شرکت‌های دارویی را در پی خواهد داشت؛ موضوعی که پرداخت آن در گذشته باعث شده بود عملا شرکت‌های دارویی طعم استفاده از ارز مبادله‌ای را نچشند در حالی که مبنای قیمت گذاری داروهای تولید داخل در سازمان غذا و دارو ارز مبادله‌ای بود.

  • تحقق طرح‌های توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران

    سال ۹۴برای ایران که بخش عمده‌ای از اقتصادش به محصولاتی وابسته است که از دل زمین برمی‏خیزد، سال خوبی نبود. با کاهش چشمگیر رشد اقتصاد چین، بهای محصولاتی چون نفت خام و مس در یک سال بیش از ۴۰ درصد افت کرد. از همین رو، این سال برای شرکت‌های تخصصی داخل کشور که وظیفه تولید این کالاها و محصولات را برعهده دارند سال پرفراز و نشیبی بود. این نوشتار تلاش کرده است فعالیت‌ها و اقدامات شرکت ملی صنایع مس ایران را به عنوان یکی از شرکت‌های بزرگ متولی استخراج و تولید مس در کشور ،بررسی کند.

    پیش به سوی اکتشاف

    دولت یازدهم با کاهش شدید قیمت نفت روبرو شد.

  • «بالاست» در مسیر توسعه پایدار

    «بالاست» یکی از زیرمجموعه های شرکت گروه مالی بانک مسکن است که در حوزه پل و ابنیه فنی، ساختمان، حمل و نقل واگنی، راه‌سازی و روسازی ریلی فعالیت دارد. این شرکت که در یک سال اخیر کم‌نظیرترین دوره فعالیت خود را سپری کرده است در حال حاضر پروژه‌های عظیم خود را با هدایت و سکانداری مهندس سیروس جعفری در دست اجرا دارد. جعفری در حیطه مدیریتی خود معتقد است که هدایت یک شرکت مانند هماهنگی چرخ و دنده‌های یک ساعت است و مدیریت شرکت موتور گرداننده آن. در همین حال مهندس جعفری مدیرعامل شرکت مهندسی ساختمان و تاسیسات راه‌آهن(بالاست) بر این باور است که برگ برنده یک شرکت موفق نیروهای کارآمد و متخصص آن است که مطابق با تحولات روز خود را ارتقا می‌دهند.

  • دیده شدن ارزش برند شرکت‌های بورسی در ترازنامه

    ارزش‌گذاری برند شرکت‌ها از سال ۲۰۰۱ در دنیا مورد توجه قرار گرفت. جای این مبحث در ادبیات سرمایه‌های دنیا خالی بود تا اینکه دو کشور انگلیس و فرانسه به این فکر افتادند تا قیمت‌گذاری برندها را آغاز کنند و با عنوان دارایی‌های نامشهود در ترازنامه شرکت‌ها قید شود. این در حالی است که شرکت‌های ایرانی در ترازنامه خود از بحث ارزش برند به عنوان دارایی نامشهود غافل مانده‌‌اند. اگرچه در برخی موارد دیده می‌شود که بانک اطلاعاتی یا اختراعات‌شان قیمت‌گذاری شده اما در خصوص برند شرکت‌ها عملا در ترازنامه سندی زده نمی‌شود.

  • چشم‌انداز سنگ‌آهن در سال ۹۵

    مرتضی علی‌اکبری
    معاونت مالی و اقتصادی«ومعادن»

    با اجرای برجام موجی از خوش‌بینی و امیدواری وارد بازار سرمایه شده و فعالان اقتصادی برای پایان رکود دو سال اخیر روزشماری می‌کنند. برداشته شدن موانع تحریم‌های بانکی به خصوص در شرکت‌هایی که طرح‌های توسعه‌ای دارند، بسیار تاثیرگذار خواهد بود تا روند توسعه‌ای خود را از سر گیرند. بعد از چند سال تحریم که منجر به تحمیل هزینه‌های گزاف برای نقل و انتقالات ارزی شد، اکنون شرکت‌ها نه تنها دغدغه‌ای در این خصوص نخواهند داشت بلکه امکان اخذ تسهیلات بین‌المللی و فاینانس نیز برای آنها فراهم خواهد شد.

  • دو سکانس از بورس در پسابرجام

    بهزاد بهمن‌نژاد/ دبیر گروه‌بورس دنیای اقتصاد

    پس از دو سال رکود سنگین، بورس تهران از اوایل زمستان امسال روزهای پررونق و داغی را آغاز کرد؛ اتفاقی که گرچه با چاشنی نهایی شدن برجام شروع شد، اما برای تداوم خود نیاز به همراهی متغیرهای واقعی اقتصاد داخلی دارد. عملکرد دولت یازدهم طی دو سال اخیر نشان داده است که به جلوگیری از اجرای سیاست‏هایی که منجر به تشدید فضای سفته‏بازی می‏شود توجه ویژه‏ای دارد. بنابراین، نخستین نکته‏ای که اکنون عمده سرمایه‏گذاران و سهامداران بورسی نسبت به آن واقف هستند این است که سودهای زودگذر و نوسان‏گیری در بستر فعلی اقتصاد بسیار دشوار است.

  • اقتصاد ایران به جایگاه واقعی نزدیک می‌شود

    حمیدرضا مهرآور، از سال ۶۸ همزمان با تحصیل در دانشگاه علامه طباطبایی وارد بورس شد. وی تا سال ۷۲ به عنوان کارشناس در اداره مطالعات و بررسی‌های بورس فعال بود. مهرآور سال ۷۴ با ورود به شرکت‏های کارگزاری، فعالیت بورسی خود را دوباره آغاز کرد. وی از سال ۷۵ به شرکت کارگزاری «کریشچی» رفت، شرکتی که اکنون به بانک سامان واگذار شده و حمیدرضا مهرآور از سال ۸۸ تاکنون مدیرعامل آن است. این کارگزاری که در سالهای قبل از ۸۸ فقط در حوزه اوراق بهادار فعالیت داشت و در همان زمینه هم جزو موفق‌ترین‌ها بود، به سرعت رشد کرد.

  • جهش صادراتی شرکت دخانیات ایران در سال جاری

    شرکت دخانیات ایران در ماه‌های اخیر به رغم محدودیت‌های بین المللی ناشی از تحریم‌ها توانست رشد ۴ برابری صادرات را تجربه کند. با لغو این محدودیت ها، بسط و توسعه بازارهای هدف صادراتی و همچنین تولید مشارکتی با برندهای معتبر بین المللی از برنامه‌های آتی این شرکت است. محمد حسین برخوردار، مدیر عامل شرکت دخانیات ایران ضمن بیان این اهداف تاکید کرد: نفوذ به بازار‌های جدید و حفظ بازارهای صنعتی، توسعه صادرات کالای دخانی و خدمات غیرنفتی، بسترسازی و همکاری برای ایجاد ظرفیت‌های تولیدی و نوسازی و روان سازی جریان تجارت خارجی با بهره گیری از الگو‌ها و فناوری‌های نوین تجارت در ارتقای تجارت سیگار نقش راهبردی دارند.

  • گروه فلزات اساسی در پسابرجام

    حمیدرضا حدادیان/ کارشناس بازار سهام

    در فضای مساعد ایجاد شده در پساتحریم، همه انتظار اتفاقات خوب در اکثر صنایع را خواهند داشت. از جمله این اتفاقات می‌توان به کاهش هزینه مبادلات تجاری با سایر کشورها، امکان از سرگیری مجدد صادرات به سایر کشورها، امکان واردات تجهیزات و یا مواد اولیه مورد نیاز، رشد کلی اقتصاد و به تبع رشد فروش شرکت‌ها اشاره کرد. رخداد تمامی این شرایط خوب برای گروه فلزات اساسی نیز قابل تصور است. اما نکته‌ای که بیش از سایر صنایع ما را در خصوص وضعیت آینده این گروه نگران کرده و آن را با ابهام بیشتری مواجه می‌سازد، وضعیت جهانی است.

  • چشم انداز صنعت بانکداری کشور در پسا برجام

    مهدی دلبری/ کارشناس بازار سهام

    صنعت بانکداری به عنوان یکی از مهمترین نهادهای اقتصادی کشور با نقش واسط بین سپرده‏گذاران و وام گیرندگان و به عنوان رکن اصلی تامین مالی کشور بسیار مورد توجه مردم و سیاستگذاران قرار دارد. آینده صنعت بانکداری پس از توافق هسته‏ای برای سپرده‏گذاران- که مهمترین دارایی خود یعنی پول را به بانک می‏سپارند- و سهامداران -که با ریسک‏های مختلف در عملکرد و سود و زیان مواجه‏اند- بسیار مهم و حیاتی به شمار می‏رود.

    شاید بزرگ‏ترین وجه تمایز صنعت بانکداری با دیگر صنایع، دخالت شدید دولت و بانک مرکزی در آن باشد.

  • لیدری که بازار را شگفت زده کرد

    هاشم آردم: صنعت خودرو طی دو سال گذشته، بیش از سایر صنایع بر سر زبان‏ها افتاده است. تأثیرپذیری این صنعت از برجام و لغو تحریم‏ها دهان به دهان چرخید و در نتیجه گروه خودرو و ساخت قطعات به یکی از لیدرهای بی چون و چرای بازار بدل شد. به دلیل وابستگی خودروسازی ایران به فناوری و قطعات خارجی، پس از تشدید تحریم‏های اقتصادی روند سودآوری این شرکت‏ها به شدت مورد تهدید قرار گرفته بود. از طرفی بازارهای داخلی با رکود مواجه بودند و توان خرید خودرو در جامعه تنزل یافته بود. از طرف دیگر بهای تمام شده خودرو در میان خودروسازان مطرح،رو به صعود بود.
  • چشم‌انداز روشن «شیران» با اجرای طرح‌های توسعه

    شرکت سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی ایران پس از گذشت سه دهه از فعالیت خود اکنون با ۴ هزار و ۶۲۸ میلیارد و ۹۸۸ میلیون ریال سرمایه، طرح‌های توسعه جدیدی را در دست اجرا دارد. تولید اصلی این شرکت اکلیل بنزن خطی (LAB) است که ماده اولیه اصلی و عامل پاک‌کنندگی در مواد شوینده خانگی است. این محصول ماده اولیه اصلی نفت سفید است که بعد از چند مرحله فرآیند، تبدیل به برشی از نفت سفید C۱۰-C۱۴ می‌شود که خالص‌سازی شده و شامل هیدروکربورهای خطی به نام نرمال پارافین است. این شرکت در حال حاضر بیش از ۸۵ درصد مصرف LAB داخل کشور را تامین می‌کند و تنها تولیدکننده ایران است که علاوه بر تامین نیاز داخلی نرمال پارافین، نسبت به صدور این محصول به خارج هم اقدام می‌کند.

  • تولید کننده تخصصی متنوع‌ترین روغن‌های رابر در کشور

    شرکت نفت میلاد پارس در نیمه دوم سال ۱۳۹۴ پس از نیم دهه پژوهش و تحقیق بر روی ترکیبات نفتی، پالایشگاهی، پتروشیمی و شیمیایی توسط استادان و پژوهشگران دانشگاه ،صنعت نفت و پتروشیمی در اصفهان، شهرک صنعتی مبارکه تاسیس شد. این شرکت صنعتی تخصصی در بخش‏ها و واحدهای زیر اقدام به تولید روغن های صنعتی در راستای استفاده بهینه و سازگاری مواد نفتی و محصولات آنها با فرآیندی متناسب با محیط زیست کرده است.

    ۱. واحد TDAE :

    تاکنون برش نفتی لوب کات (Lube Cut) در پالایشگاه‏های روغن‏سازی کشور بر اساس فرآیند استخراج با حلال شیمیایی و سمی فورفورال و همچنین حلال‏های تولوئن و متیل اتیل کتون به روغن پایه گروه ۱ تبدیل شده است.

  • ارزیابی بنیادی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی

    شرکت سرمایه‏گذاری توسعه ملی (سهامی عام) در تاریخ ۱۵/ ۶/ ۱۳۸۲ به صورت شرکت سهامی عام تأسیس گردیده وتحت شماره ۲۰۸۶۶۹ در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. نام شرکت در تاریخ ۱۲/ ۱۱/ ۱۳۸۳ در زمره شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران درج و معاملات سهام آن از ۲۹/ ۰۱/ ۱۳۸۴ آغاز گردیده است.

    فعالیت اصلی شرکت: فعالیت اصلی شرکت عبارت است از سرمایه‏گذاری در سهام، سهم الشرکه، واحدهای سرمایه‏گذاری صندوقها یا سایر اوراق بهاداردارای حق رأی شرکتها، موسسات یا صندوق‌های سرمایه‏گذاری با هدف کسب انتفاع.

  • تغییر در ساختار صنایع

    بهزادگلکار/ مدیرعامل گروه مالی و سرمایه گذاری سینا

    بی شک بازار سرمایه به عنوان دما سنج اقتصاد هر کشوری و به مثابه یک بازار پیش بین، اینده نزدیک آن اقتصاد را به تصویر میکشد و مسیر راه حرکت فعالان و بنگاه‌ اقتصادی را برای آینده نزدیک به ایشان نشان میدهد. به بیان دیگر آینده هر اقتصادی با انتظارات نسبت به آن شکل می‌گیرد و از این‌رو بازار سرمایه به عنوان بازار تاثیرپذیر از تصمیمات حال برای شکل دهی آینده، به طور حتم تصویر انتظارات بنگاهها و فعالان اقتصادی را برای زمان پیش رو شکل می‌دهد.

  • سمت و سوی ارز و طلا

    سلیمان کرمی: بازار ارز سال ۹۴ را در حالی در کانال ۳۳۰۰ تومانی آغاز کرد، انتظار برای نتیجه نهایی مذاکرات هسته‏ای در سراسر اقتصاد وجود داشت. با نزدیک شدن به مذاکرات هسته‏ای که به تفاهم‏نامه لوزان منتهی شد، دلار روند نزولی را در پیش گرفت. در ادامه اما، با تخلیه هیجانات ناشی از این موضوع، دلار بازگشت سریعی را به کانال ۳۳۰۰ تجربه کرد. این در حالی بود که همچنان نتیجه نهایی مذاکرات در هاله‏ای از ابهام قرار داشت.

    این بار رسیدن به برهه‏ای حساس از مذاکرات هسته‏ای فضای انتظاری را در اقتصاد کشور و همچنین بازار ارز دو چندان ساخت.

بیشتر