بررسی روند ۳۷ صنعت نشان داد
برندگان «بورس» ۹۴
هدیه لطفی
بررسی روند یک سال اخیر بازارهای کشور نشان از برتری بورس با ثبت بازدهی ۳/ ۱۲درصدی دارد و این در حالی است که دلار طی این مدت ۸/ ۴درصد سود و سکه زیان۵/ ۷درصدی را به همراه داشتهاست. در این مدت ۲۴ صنعت بورسی بازدهی بالاتر از بازدهی شاخص کل را به ثبت رساندهاند. بازار سرمایه آینه اقتصاد کشور است، طوری که ۳۷ صنعت بورسی در آن فعالیت میکنند و تنوع بالای این گروهها سبب شده تا بتوان بازار سهام را نمایندهای، هرچند کوچکتر از کل بنگاههای اقتصادی اما جامع برای صنایع کشور دانست.
هدیه لطفی
بررسی روند یک سال اخیر بازارهای کشور نشان از برتری بورس با ثبت بازدهی ۳/ ۱۲درصدی دارد و این در حالی است که دلار طی این مدت ۸/ ۴درصد سود و سکه زیان۵/ ۷درصدی را به همراه داشتهاست. در این مدت ۲۴ صنعت بورسی بازدهی بالاتر از بازدهی شاخص کل را به ثبت رساندهاند. بازار سرمایه آینه اقتصاد کشور است، طوری که ۳۷ صنعت بورسی در آن فعالیت میکنند و تنوع بالای این گروهها سبب شده تا بتوان بازار سهام را نمایندهای، هرچند کوچکتر از کل بنگاههای اقتصادی اما جامع برای صنایع کشور دانست.
در بررسیهای به عمل آمده مشاهده میشود که گروههای بزرگ بورسی عموما بازدهی در حد و اندازه بازدهی شاخص کل دارند و برخی از آنها نظیر فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی در اغلب سالها در میان پربازدهترین صنایع بورسی جای میگیرند، اما صنایع کوچک، گرچه در برخی موارد در صدر گروههای پربازده سالانه قرار گرفتهاند، اما این روند پایدار نبوده و در سالهای بعد این میزان سوددهی تکرارپذیر نبوده است.
به این ترتیب، بررسیهای به عمل آمده از عملکرد ۱۲ ماه اخیر(یکساله محدوده به ۱۴بهمن ماه سال۹۴) ۳۷ صنعت موجود در بورس تهران، نشان می دهد ۲۲ صنعت که در مجموع ۶۴ درصد ارزش کل بازار را به خود اختصاص میدهند، بازدهی بالای ۲۵ درصد را به ثبت رساندهاند. در میان ۱۰ صنعت با بیشترین ارزش بازار، گروههای فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی، کانههای فلزی و سیمانی تنها صنایعی هستند که بازدهی کمتر از ۲۵ درصد را در بازه یک ساله به ثبت رساندهاند.
برندگان یکساله
بررسی وضعیت ۳۷ صنعت حاضر در بورس تهران طی یک سال اخیر(تا پایان ۱۴بهمن ماه) نیز نشان از بازدهیهای چشمگیر و بعضا کم سابقه صنایع دارد، طوری که صنعت ابزارپزشکی با در اختیار داشتن تک سهم کنتورسازی ایران، بازدهی ۶/ ۱۶۵درصدی را در این مدت به نمایش گذاشته که البته علت عمده این موضوع تعدیل مثبت و شگفتی ساز بیش از ۴۰۰ درصدی «آکنتور» بوده است. این شرکت در اطلاعیهای که منتشر کرد مدعی شد، در مناقصهای با عنوان آگهی فراخوان شناسایی تولیدکنندگان صندوق فروشگاهی برای بهرهبرداری اصناف کشور توسط شرکت هوشمند سامانه باران برنده شده و براساس این قرارداد پنج ساله، شرکت کنتورسازی ایران موظف است تعداد ۲۰۱ هزار دستگاه صندوق (پوز) فروشگاهی در سال ۹۴ و ۵۰۰ هزار دستگاه نیز در سال ۹۵ تحویل دهد. با توجه به این قرارداد شرکت اقدام به پیشبینی سود معادل ۱۵۰۸۰ ریال برای پایان سال جاری کرده و نسبت به پیشبینی قبلی خود به میزان ۴۳۳ درصد افزایش داشته است.
پس از آن گروه استخراج سایر معادن با تک نماد « تامین ماسه ریخته گری» بازدهی مثبت۲/ ۱۳۲ درصدی را در این دوره محقق ساخت و رتبه دوم را به خود اختصاص داد. در دی ماه «کماسه» افزایش سرمایه ۴۲۲ درصدی از محل تجدید ارزیابی داراییها را به ثبت رساند که به این ترتیب سرمایه شرکت از ۱۵/ ۳میلیارد تومان به ۲/ ۱۶میلیارد تومان افزایش یافت که این موضوع در رشد این نماد و در صنعت مزبور بیتاثیر نبوده است.
با توجه به رفع تحریمها و گشایشهای اقتصادی و افق مثبتی که این موضوع بر صنایع مرتبط دارد، گروههایی که از این موضوع ضررهای بیشتری کرده بودند زودتر از بقیه به سوددهی رسیدند، طوری که صنعت حمل و نقل با رهبری کشتیرانی جمهوری اسلامی در یک سال اخیر ۶/ ۸۳درصد سود به سرمایه گذاران خود رسانده است.
صنعت دارویی نیز از دیگر گروههایی است که تحت تاثیر رفع تحریمها، بازدهی بالایی را کسب کرد. سرمایه گذاری مشترک با شرکتهای بین المللی از جمله امضای تفاهمنامههایی در حوزه بهداشت، درمان و دارو با کشور فرانسه در دو هفته گذشته از نمونههای توجه به این صنعت است که برآیند این عوامل بازدهی ۷/ ۵۲درصدی گروه دارویی را در پی داشت.
صنعت رایانه و فعالیتهای وابسته به آن نیز به دلیل حاشیه امن و نبود ریسکهای شدید از صنایع پرسودی هستند که در این گزارش به بازدهی ۲/ ۵۱درصدی رسیدند.
در ادامه، صنایع انتشار، چاپ و تکثیر، قند و شکر، ماشینآلات و دستگاههای برقی و دباغی، با ثبت بازدهی در محدوده ۴۰درصدی به عنوان برترین صنایع شناخته شدند. در میان گروههای پرسود در یکسال اخیر نام صنعت مخابرات با ۷/ ۳۲درصد سودآوری به چشم میخورد. این گروه در دل خود دو شرکت مخابرات و همراه اول را جای داده که اخبار مثبت پس از تحریمها و توافقات به عمل آمده در زمینه سرمایه گذاری اپراتور فرانسوی اورنج در همراه اول، در رشد این گروه بیتاثیر نبوده است؛ هر چند در این راستا سخنگوی شرکت مخابرات اعلام کرد که "اورنج"برنامههای کلانی برای حضور در خاورمیانه پیشبینی کرده اما ساز وکار آن فعلا مشخص نیست و بحث خرید سهام مخابرات یا همراه اول نیز هنوز جدی نشده، اما استقبال از سهام این دو شرکت همچنان در بازار ادامه دارد.
شرکتهای شیمیایی بازار سرمایه به عنوان بزرگترین گروه به لحاظ ارزش بازار شناخته میشوند که در هفتههای اخیر پس از حدود دو سال انتظار، فرمول تعیین نرخ خوراک گازی که یکی از اساسی ترین ابهامات این صنعت محسوب میشد، اعلام شد. این مساله به ثبت بازدهی ۲۳درصدی این صنعت منجر شد که به این ترتیب محصولات شیمیایی که شرکتهای پتروشیمی را در دل خود جای داده اند در فهرست صنایع پربازده در یکسال اخیر قرار گرفت که در نهایت این صنعت به همراه ۲۳صنعت دیگر بازدهی بیشتری نسبت به بازدهی شاخص بورس کسب کردند.
در این مدت صنایع خودرو و ساخت قطعات با ثبت بازدهی ۶/ ۲۰درصدی، ساخت محصولات فلزی با بازدهی ۱/ ۲۰درصدی، محصولات غذایی و آشامیدنی بازدهی ۵/ ۱۹درصدی و بانکها بازدهی ۱/ ۱۶درصدی را به نمایش گذاشتند.
گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای به عنوان ضعیف ترین صنعت در این یکسال شناخته شد که زیان ۷/ ۴۱درصدی را به ثبت رساند. در این گروه پالایشگاهها در ۲۶ اسفند ماه سال ۹۳ پس از حدود یکسال غیبت به بازار سهام برگشتند و پس از یک نزول جانانه، هر روز نوسانهای مثبت توام با عطش روزافزون خرید را در تابلوی بورس به نمایش گذاشتند اما همچنان بحث تعیین نرخ خوراک و ابهامات موجود در آن ادامه دار شد که در نهایت این گروه با زیان ۷/ ۴۱درصدی مواجه شد؛ هر چند برخی تحلیلگران معتقدند این گروه همچنان جای رشد دارد.
کاشی و سرامیک، فلزات اساسی و استخراج کانههای فلزی نیز دیگر صنایعی بودند که در یکسال اخیر زیان در محدوده ۱۱تا۱۸درصدی را به نمایش گذاشتند. همچنین ۸صنعت دیگر از جمله انبوهسازی، املاک و مستغلات، استخراج زغال سنگ، محصولات کاغذی، استخراج نفت، گاز و خدمات جنبی، زراعت و خدمات وابسته، محصولات چوبی، لاستیک و پلاستیک و سیمان در فهرست صنایع زیانده در این یکسال مورد گزارش قرار گرفتند.
ارسال نظر