گرچه جامعه تجارت کشور همواره به متابعت از قواعد اخلاقی شهره بوده و رفتار حرفهای و اجتماعی تجار و مدیران تجارت کشور سرمشق افراد دیگر به شمار میآمده، اما با ملاحظه نمونههایی از ضعف اخلاقی در عملکرد پارهای از اعضای اتاق و فعالان اقتصادی خارج از اتاق، مصمم شدم تا نسبت به اهمیت اخلاق در کسب و کار مطالب مختصری را مطرح کنم. اخلاق کسب وکار شکلی از اخلاق سازمانی یا حرفهای است که به بررسی اصول اخلاقی و مشکلات اخلاقی که در یک محیط کسب وکار به وجود میآید، میپردازد.
با توجه به ظرفیتها و پتانسیل بالای خرمشهر و با تکیه بر پیشینه و سابقه زرین تجاری این شهر، نمیتوان به جز افق اقتصادی روشن برای این شهرستان چیز دیگری را متصور شد. در همین زمینه، هانی فیصلی رییس اتاق بازرگانی خرمشهر معتقد است: در خرمشهر بنگاهها و واحدهای خصوصی نقش اصلی در بهبود سطح اقتصادی و ایجاد کارآفرینی دارند و برای حصول اهداف تعالی تجاری و اقتصاد مقاومتی نیاز به بها دادن بیشتر به این بخش مهم منطقه ضروری است.
استان خوزستان از پتانسیلهای ویژهای برخوردار است که میتواند فرصتهای مناسبی را برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم کند؛ منابع عظیم نفت وگاز، تاسیسات فولادی و ذوب آهن، وجود کشت و صنعتهای متعدد، وجود رودخانههای کارون، کرخه، دز، زهره، مارون و جراحی، دسترسی به آبهای آزاد و بینالمللی، وجود امکانات زیربنایی، همجواری خوزستان با بازارهای مصرف جهانی (کشورهای حاشیه خلیج فارس)، تولید خرما، وجود زمینههای پرورش ماهی و میگو، صنعت توریسم و گردشگری از جمله آنهاست. برای اطلاع از اینکه این استان اکنون چه وضعیتی دارد و چقدر توانسته است از این پتانسیلها در چرخه اقتصادی و توسعه خود بهره ببرد با شهلا عموری، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز گفتوگو کردیم.
نعمتاله نوریزاده گلنگشی، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع و معادن اهواز و عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و اتاق اهواز فردی است که از بعدی دیگر به وضعیت اقتصادی صنایع و بازار استان خوزستان نگاه میکند. او رکود بازار را عاملی ضربه زننده بر پیکره بزرگ صنایع و بنگاههای اقتصادی و مانعی بر شکوفایی استان خوزستان و شهر اهواز میداند و در شمایی کلی این استان را قفل شده بیان میکند. این وضعیتی که گریبان استان خوزستان را گرفته، در حالی است که پتانسیلها و توانمندیهای بالقوه و بالفعل فراوانی در گستره این دیار وجود دارد که سرمایه بزرگ و ارزشمندی به شمار میرود؛ اما موانع و چالشهای اقتصادی، مدیریتی و سیاستگذاریهای برنامهریزی نشده، این فرصت ارزشمند را از بین میبرد. در این راستا در گفتگوی پیش رو با نعمت الله نوریزاده گلنگشی به تشریح وضعیت حاکم بر اقتصاد استان خوزستان و شهر اهواز میپردازیم.
با توجه به اینکه صادرات یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی به شمار میرود که توسعه و افزایش آن، توسعه اقتصادی استان و کشور و همچنین افزایش تولید محصولات صنعتی و غیرصنعتی و در نتیجه رفع یا کاهش بیکاری را به دنبال دارد، روند صادرات کالای با کیفیت باید توسعه و افزایش یابد. نکته حایز اهمیت از نظر موقعیت استراتژیکی استان خوزستان، همجواری آن با بازارهای مصرف جهانی به ویژه در کشورهای حاشیه خلیج فارس است؛ موقعیتی که در صورت برنامهریزی و سیاستگذاری درست، میتواند فرصتی پر غنیمت برای استان خوزستان باشد. برای ارزیابی وضعیت صادرات این استان با «همایون کوت زاده» رئیس کمیسیون توسعه تجارت اتاق بازرگانی اهواز و عضو کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران گفتوگو میکنیم.
با وجود اینکه استان خوزستان به مرکزیت اهواز، از پتانسیلهای فراوانی برای توسعه و بهرهمندی از بازار بزرگ منطقه و حتی جهانی برخوردار است؛ اما به دلایل متعدد و زنجیرهواری موفق نشده است آنگونه که باید و متناسب با این پتانسیل از توان بالقوه خود در حوزه بازرگانی، توسعه بازارهای خود و تقویت و گسترش محصولات مختلف بهره ببرد. در این زمینه علی حمولی طرفی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اهواز پاسخگوی سوالاتمان میشود.
نفت وگاز در کنار صنایع فولاد، نیشکر، سدهای متعدد، پتروشیمی و... سبب شدند خوزستان در کنار آذربایجان شرقی و اصفهان جزو صنعتیترین استانهای کشور باشد. قابلیتها و مزیتهای دیگر این استان نیز کمک کردند تا صنعت، ریشههایش را در تار و پود زندگی مردم این منطقه بدواند. در حقیقت، خوزستان زمینههای لازم برای رشد و توسعه صنعتی را در خود داشت و در طول سالیان گذشته نیز بازسازی صنایع استان تا حد بسیار بالایی به رونق دوباره زندگی و اقتصاد یاری رسانده است. وجود صنایع فلزی مادر از جمله مجتمع فولاد، نورد و لوله اهواز، سپنتا، فولاد کاویان و لولهسازی خوزستان زمینهساز ایجاد صنایع پایین دست فلزی در استان است. ضمن آنکه صنایع بزرگ کانی غیر فلزی نیز زمینهساز طرحهای جانبی هستند و صنایع شیمیایی، پتروشیمی و پالایشگاه نیز درخوزستان جایگاه رفیعی دارند. با این حال چرخ صنعت و اقتصاد این استان متناسب با ظرفیتها و جایگاه ویژهای که دارد نمیچرخد و صنایع استان با مشکل هزینه و درآمد روبه رو هستند و از نظر مالی و اقتصادی وضعیت خوبی ندارند. «سیدعبدالکریم امام» عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع و معادن اهواز در تکمیل و تشریح بهتر این وضعیت در گفتوگویی با ما توضیحاتی را ارائه میدهد.
عراق یکی از بازارهای مهم صادرات غیرنفتی ایران است؛ اما این بازار با چالشهای زیادی مواجه است. ریسکهای سیاسی و تجاری همواره موجب نگرانی صادرکنندگان در روند فعالیت آنها است؛ چرا که تحقق هر یک از این ریسکها موجب اختلال در وصول وجه کالا و خدمات صادره از سوی آنها میشود.در این خصوص فاضل شنیور، نایبرییس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران و عضو هیات نمایندگان اتاق خرمشهر معتقد است: صادرات غیرنفتی به کشور عراق و از مرز شلمچه در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ کاهش داشته است و دلیل عمده این افت صادرات مربوط به قوانین ناهماهنگ و تعرفههای غیریکسان است.
خرمشهر ازجمله شهرهای پر آب کشور برای گسترش فعالیتهای کشاورزی است؛ اگرچه این شهرستان از لحاظ تنوع محصولات در رتبه قابل قبولی قرار دارد اما تاکنون نتوانسته در این صنعت به یک تراز اولی مبدل شود. به گفته احمد شریفات، رییس کمیسیون صنعت، کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی خرمشهر طرحهای حمایتی از مزارع و کشاورزان خرمشهر تاکنون به صورت درست و کامل انجام نگرفته و نیاز است با انجام نشستهای تخصصی و کارشناسی راهکارهای بهبود وضعیت کیفی و کمی تولید محصولات زراعی منطقه را مورد واکاوی و برنامههای لازم در زمینه بهبود وضعیت موجود طرح ریزی و انجام شود.
خرمشهر دارای ظرفیتها و پتانسیل منحصر به فرد و بی رقیب در زمینههای مختلفی چون گردشگری است. وجود تمدن غنی، منابع طبیعی چون رودخانه، بازارهای خرید ارزان، موزههای جنگ تحمیلی و ... همگی نشان از توانمندی بی بدیل شهرستان خرمشهر در جذب گردشگران است؛ در این خصوص سید مصطفی موسوی نایب رییس و رییس کمیسیون گردشگری اتاق خرمشهر معتقد است: خرمشهر با قابلیتهای فراوان، توانایی جذب میزان بالایی از سرمایههای داخلی و خارجی را در صنعت گردشگری دارد.
خرمشهر پیش از جنگ، نگین تجاری و اقتصادی ایران بود، پس، از ظرفیت و زیرساختهای کافی برای توسعه اقتصادی برخوردار است. شاید برخی بیتوجهیها به این ظرفیتهای مهم سبب نچرخیدن کلید در قفلهای بیکاری و رکود این شهر باشد. ثلمر جاسمی نژاد دریس، نایبرییس دوم اتاق بازرگانی خرمشهر معتقد است: رکود اقتصادی و نبود نقدینگی بر فعالیتهای تولیدی خرمشهر که به دلیل هممرز بودن با کشور عراق، مستعدترین منطقه برای صادرات کالاهای ایرانی به شمار میرود، سایه انداخته و بسیاری از واحدها به دلیل نداشتن نقدینگی در آستانه تعطیلی هستند. در حال حاضر تعدادی از واحدهای تولیدی خرمشهر یا در حال تعدیل نیرو یا در شرف تعطیلی هستند.
سطح زیر کشت آبی خوزستان سالیانه به ۳/ ۱ میلیون هکتار یعنی به میزان حدود دو برابر مصرف کنونی قابل گسترش است و به واسطه این شرایط اقلیمی، امکان تا سه کشت در سال در استان وجود دارد. استان خوزستان توانسته یا میتواند قطب تولید شکر، گندم، ذرت، روغن، خرما، مرکبات، گل و گیاه، شیر، گوشت، ماهی و میگوی کشور باشد. همه اینها در حالی است که گفته میشود خوزستان توانایی آن را دارد تا توسعه ۲۶ درصدی آینده کشاورزی کشور را یکجا به عهده بگیرد و ۵/ ۲۳ میلیون تن تولیدات زراعی و باغی داشته و فرآوردههای دامی و شیلاتی آن ۲ تا ۹ برابر شرایط کنونی باشد. به طور کلی فراوانی آب، وسعت و باروری خاک و تنوع طبیعی، این دیار را به جلگهای زرخیز و پربرکت تبدیل کرده که در صورت استفاده و برنامهریزیهای درست کشاورزی مکانیزه، به تنهایی میتواند کشور را به لحاظ فرآوردههای کشاورزی تامین کند. با توجه به این پتانسیلهای ارزشمند برای اطلاع از نقش کشاورزی استان در اقتصاد خوزستان و میزان بهرهوری آن با کاظم مهاوی، نایب رئیس دوم اتاق بازرگانی، صنایع،معادن و کشاورزی اهواز گفتوگو میکنیم.
در دنیای امروز ارتباطات و ابزار نوین آن برجسته ترین نقش را در گسترش روابط انسان امروزی ایفا میکند. دنیایی که بیشک با وجود تمام ابزار مجازی خویش، روابطی حقیقی و تاثیری واقعی بر عوامل مهم زندگی هر بشری خواهد داشت. شاید از این پس باید دنیای مجازی و ارتباطات آن را به عنوان صنعت دنیای ارتباطات نام برد. صنعتی که در همه ابعاد تاثیر مستقیم و شگرف در معیشت انسانها دارد.
اتاق بازرگانی خرمشهر به منظور گسترش آموزش در انجام تخصصی امور اقتصادی با به کارگیری شیوههای نوین و جدیدترین راهکارها و آموزههای علمی گام برداشته و تجربه بازرگانان و فعالان اقتصادی منطقه را با فناوری و علم روز تلفیق کرده تا کارایی بیشتری را صورت دهد. مرتضی جزایری مسوول آموزش و رییس کمیسیون آموزش و پژوهش اتاق خرمشهر در این خصوص معتقد است: سیاست اتاق در برگزاری دورههای آموزشی، تنوع در موضوعات و فراگیری آموزههای آن برای کلیه داوطلبان و متقاضیان است، اما اولویت را با فعالان اقتصادی، صنعتگران و بازرگانان قرار داده تا با این روش به پویایی اقتصاد شهرستان کمک کند.