یکی از شاخصهای اصلی توسعه یافتگی در دنیای امروز، برخورداری کشورها اززیرساختهای مطمئن اقتصادی متکی به صنایع مادر و تاسیسات زیربنایی است. دارا بودن منابع لازم برای اجرای پروژههای بزرگ صنعتی - عمرانی به ویژه نیروی انسانی ماهر، مدیریت علمی، فناوری به روز و استفاده از ماشین آلات پیشرفته از شروط اصلی برای رسیدن به این امر مهم است. امروز همانطور که توان مدیریتی و مدیران کارآمد، عنصری شناخته شده و اساسی در طراحی وهدایت سیستم ها به شمار میآیند و تاثیر مستقیم در بهبود روشها، تقلیل هزینه ها، افزایش بازدهی، رشد کمی و کیفی و کاهش زمان اجرای طرح ها و برنامه ها دارند، ماشین آلات نیز نقش مهمی در چگونگی اجرا، هزینه ها و سرعت تکمیل طرحهای عمرانی ایفا میکنند.
رضا دهقان
با توجه به اهمیت کالاهای سرمایهای به ویژه ماشینآلات سنگین در پروژههای بزرگ عمرانی و معدنی، مبلغ قابل توجهی از منابع مالی این پروژه ها به ماشین آلات اختصاص مییابد. بی شک یکی از ارکان اساسی در اجرای پروژههای راهسازی و عمرانی، تجهیزات و ماشین آلات سنگین و متعلقات وابسته به آن است که براساس نظر کارشناسان این حوزه، نقش و تاثیرگذاری آنها به بیش از ۸۰ درصد میرسد. توسعه پروژههای عمرانی به طور مستقیم به سرمایهگذاری در بخش ماشین آلات سنگین وابسته است و به نظر میرسد اجرای اقتصادی پروژههای ملی، بدون نوسازی ناوگان ماشین آلات فرسوده و انتقال دانش فنی بهره برداری، سرویس و نگهداری آنها امکان پذیر نیست.
با توجه به نقش برجسته ماشین آلات سنگین در حوزه معادن و موضوعات عمرانی کشور و نیاز به همفکری و مطرح شدن کم و کاستی ها و مشکلات، میزگردی با حضور کارشناسان و مدیران حوزه معادن، عمران و ماشین آلات سنگین در روزنامه دنیای اقتصاد برگزار شد. سهم ماشین آلات در توسعه معادن، انتظارات شرکتهای معدنی و عمرانی از شرکتهای عرضه کننده ماشین آلات، خدمات پس از فروش ماشین آلات سنگین در کشور و شاخصهای استاندارد بودن معادن از جمله مباحثی است که در این نشست معدنی و عمرانی به بحث و بررسی گذاشته شد. محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل شرکت توسعه معادن روی ایران، عبدالرضا صالحی دبیر انجمن تولیدکنندگان و واردکننده ماشین آلات سنگین معدنی، ساختمانی و راهسازی، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران، روح الله شرفیان اردکانی معاون امور بین الملل هلدینگ معدنی فلات آسیا، علی قراچورلو معاون اجرایی شرکت ارسا بین الملل، حمیدرضا افراسیابی مدیرعامل شرکت حفار ماشین شیراز، سیروس جعفری مدیرعامل شرکت بالاست و محمدحسین حیاتی قائم مقام مدیرعامل شرکت پارس پروژه راه صنعت، فعالان اقتصادی شرکت کننده در این میزگرد پر چالش بودند که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
ماشین آلات بخش عمده سرمایه یک فعالیت عمرانی و معدنی را تشکیل میدهند. برای بررسی مشکلات و چالشهای صنعت ماشین آلات از جمله تحریم ها، استفاده از فناوریهای روز و. . . با محمد حسین حیاتی کارشناس ماشین آلات معدنی و راهسازی و مدرس دانشگاه به گفت وگو نشستیم. وی معتقد است که خرید ماشین آلات نه تنها هزینه نیست، بلکه یکی از سرمایههای اصلی معادن است. این گفت وگو را بخوانید.
فعالان حوزه معدن هزینههای معدنکاری را عامل غیررقابتی بودن خود به ویژه در بازارهای جهانی میدانند. سهم هزینه ماشین آلات معدنی در این هزینه ها چقدر است؟
روش استخراج،انتخاب درست ماشین آلات (متناسب با فعالیت معدنی)، استفاده صحیح از آن و سرویس نگهداری و مدیریت مالی پروژه در رقابتی کردن معادن بسیار موثر است.
مدیر ماشین آلات شرکت پانیر گفت: برندهای معروف ماشین آلات نظیر برندهای آمریکایی و اروپایی، به علت تحریمها خدمات مطلوب به ما عرضه نمیکنند و همچنین با مشکل تأمین قطعات روبرو هستیم. سیدرضا اسداللهی افزود: ماشین آلات آمریکایی و اروپایی بازدهی و بهره وری بالاتری در مقایسه با ماشین آلات تولید کشورهای آسیایی مانند کره و چین دارند و برای پیمانکاران دستگاههای بی دردسری هستند. با این حال این برندها مشکل گارانتی و قطعات دارند. وی با بیان اینکه به علت تحریم ها، مسائل بومی سازی و آموزش اپراتوری برندهای معروف هم به مشکلات اضافه شده، گفت: به همین دلیل شرایط انتخاب محدود است و ناچار به انتخاب دستگاه هایی هستیم که خدمات پس از فروش و تأمین قطعات را دارند.
محمد زندی کریمی
کارشناس حوزه ماشینآلات راهسازی و معدنی
نقش موثر و تعیینکننده ماشینآلات راهسازی و معدنی در به حرکت درآوردن موتور توسعه و پیشرفت جوامع همیشه مورد توجه سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان بوده است. بر همین اساس در طول یک دهه گذشته این بخش مهم تحت تاثیر سیاستهای کلان کشور در حوزههای مختلف، نوسانهای قابل توجهی را تجربه کرده است. همزمان با افزایش چشمگیر قیمت نفت در اواسط دهه ۸۰ و رشد بالای بودجههای عمرانی و سیاست انبساطی دولت در جهت تزریق نقدینگی به پروژههای عمرانی، به یکباره تقاضای ماشینآلات راهسازی و معدنی در سالهای ۸۵تا۸۸ افزایش غیرمنتظرهای را تجربه کرد به نحوی که به دنبال این افزایش تقاضا در طول مدت نسبتا کوتاهی چند برابر سالهای گذشته ماشینآلات به فروش رسید.
دسترسی آسان و سریع به اطلاعات و مشخصات فنی ماشین آلات سنگین راهسازی، معدنی و ساختمانی موجود در بازار ایران در کنار قیمت روز این ماشین آلات، همواره یکی از دغدغه ها و نیازهای پیمانکاران، معدن داران، معدن کاران و خریداران این ماشین آلات بوده است. زیرا همزمانی مشاهده اطلاعات فنی صحیح و قابل اطمینان و قیمت روز ماشین آلات، میتواند به ارزیابی منطقی و همه جانبه و در نهایت به تصمیم گیری صحیح برای خرید و فروش ماشین آلات و یا توسعه ناوگان آنها منجر شود. بنابر دلایل گفته شده، سایت تخصصی B i l e x .
محسن محمدی
عضو هیات مدیره خانه معدن استان کرمان
"برنامه جامع اقدام مشترک" یا "برجام" به فرجام رسیده است. فرض کنیم دوره انتظار برای وقوع تحول در اقتصاد ایران به اتمام رسیده و موانع اتصال تجارت کشور به تجارت جهانی، روز به روز در حال حذف شدن است. وضعیت معیشتی و کیفیت زندگی با دسترسی به منابع و نیازمندیهای کیفی موجود در جهان بهبود مییابد، رشد اقتصادی کشور با توجه به موفقیت دولت در کنترل نرخ تورم و همزمان هجوم سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی و رونق تولید، افزایش یافته، وجوه ضبط شده در خارج به کشور باز میگردد و قابلیت ورود و جایگزینی تکنولوژی جایگزین صنایع فرسوده سالهای تحریم، هموار گردیده ،.
سید علی احرامیان مدیر شرکت سنوپارس و از مدیران با تجربه صنعت ماشین آلات کشور است. وی معتقد است که شرکتهای ماشین آلاتی موظفند بهترین خدمات را در کوتاهترین زمان، با بهره گیری از افراد متخصص و استفاده از قطعات اصلی ارائه دهند و در اجرای برنامههای پیشگیرانه همکاری لازم را با معدن داران به عمل آورند. برای دانستن دیدگاههای وی در مورد مشکلات مبتلابه صنعت ماشین آلات در ایران با وی گفت وگو کردیم که در ادامه میخوانید.
از سوابق همکاری خود با هیدرومک بگویید.
آغاز فعالیت ما با شرکت هیدرومک به سال ۲۰۰۴ میلادی بر میگردد.
در حال حاضر مقررات خودرو برای ماشین آلات اعمال میشود که این موضوع مانع گسترش این کالاهای سرمایهای شده و باعث گران شدن ماشین آلات میشود و ضرر آن به بخش عمرانی میرسد. علی شمس اردکانی، رئیس هیات مدیره انجمن واردکنندگان و تولیدکنندگان ماشین آلات معدنی، ساختمانی و راهسازی، با اعلام این مطلب گفت: ماشین آلات سنگین معدنی و عمرانی کالاهای سرمایهای اند، نه کالاهای مصرفی و اگر برای کالاهای سرمایهای درست برنامه ریزی شود، باعث درآمدزایی میشوند. این در حالی است که در حال حاضر ماشین آلات از قوانین خودرو پیروی میکنند که مشکل آفرین است.
افشین طافی
مدیرعامل معادن سنگ آهن عرشه آسیا
حدود ۹۰درصد سرمایه یک معدن را ماشین آلات شامل لودر، بیل، دامپتراک، تجهیزات فرآوری و خردآیش تشکیل میدهند. ماشین آلات باعث ارزشمند شدن معدن شده و با استفاده از آنها محصول در معدن تولید میشود. هرچه ماشین آلات نوتر و به روزتر باشند، بهره وری افزایش مییابد و استفاده از ماشین آلات فرسوده باعث طولانی شدن فرآیندها و کاهش بهره وری میشود. نکته دیگر، متناسب بودن ماشین آلات با نوع فعالیتی است که قصد انجام آن را داریم.
بهرام شکوری
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران
بی شک پیشرفت هر کشور درگرو توسعه صنعت حملونقل و نحوه انتقال و جابهجایی کالا در اندک زمان ممکن است. چهبسا کشورهایی پتانسیلهای بالقوه زیادی دارند، اما به دلیل عدم امکان انتقال و جابهجایی این پتانسیلها نتوانستهاند به رشد و شکوفایی لازم دست یابند. هرچند حملونقل نقش مؤثری در جابهجایی کالا دارد، اما ارزشافزودهای که با جابهجایی کالا توسط صنعت حملونقل ایجاد میشود، ممکن است از ارزش خود کالا بهمراتب بیشتر باشد و به این ترتیب به دلیل نیاز جوامع به مصرف آن کالا، جابهجایی و حمل آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.