هفتاد و دومین نمایشگاه پاریس در حالی برگزار میشود که صنعت خودرو در پیچ و خم سنتگرایی و مدرنیته گرفتار شده است. خودروسازان بزرگ از یکسو میخواهند دستی بر آتش خودروهای هوشمند برقی یا خودران داشته باشند و از طرفی دیگر از ریزش مشتریان سنتی خود ترس فراوانی دارند. نمایشگاه پاریس که از دیرباز بهعنوان جولانگاه خودروهای مفهومی و آیندهنگر معرفی میشد، امسال نیز طبق سنت ۱۱۸ ساله خود، میزبان ایدههای خلاقانهای است که در حقیقت آینده خودروسازی را رقم میزنند. گردهمایی باسابقهای که دو جنگ جهانی اول و دوم را به خود دیده و شاهد رکودهای عظیم قدرتهای بزرگ بوده است.
باید اعتراف کرد که حتی خود فراری کالیفرنیا T و پورشه ۹۱۱ تارگا هم میدانند که از این به بعد یک کابوس ترسناک در روز روشن به سراغشان میآید. این آلمانی و آن ایتالیایی دیگر باید خود را آماده رویارویی با یک انگلیسی خشمگین کنند. جدیترین رقیب دنیای ابرخودروهای روباز؛ آستونمارتین ونتیج اِس رودستر. خودرویی که لقب قویترین محصول روباز شرکت را به خود اختصاص داده است. ویرایش ۲۰۱۷ آن شاید در ظاهر استانداردهای لازم برای حضور در خیابانها را داشته باشد ولی در باطن دقیقا همان جیتیهای بیرحمی هستند که مسابقات ۲۴ ساعته لومان، نوربرگرینگ و سبرینگ را به آتش میکشند.
دنیای اقتصاد: انتخاب یک خودرو از میان گزینههای موجود در بازار شاید یکی از دشوارترین خریدهای ممکن باشد؛ چراکه اغلب باید بانگاهی بلندمدت به ماجرا نگریست. در این میان برخی هم هستند که با سرعت بیشتری خودرو خود را عوض میکنند. آنها نیز همیشه دوست دارند بدانند که خودروهای جدید کدام هستند و تفاوتها و شباهتهای آنها با خودرو کنونیشان چیست. در بازار روبه رشد خودرو ایران چه از نظر تنوع مدل و چه از نظر افزایش خریدار مساله انتخاب خودرو، روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند. در این صفحه سعی شده خودروهای مختلفی که از نظر قیمت یا قابلیتهای فنی در یک کلاس قرار دارند با زبانی ساده با یکدیگر مقایسه شوند.
با مرگ کارل بنز در سال ۱۹۲۹ شرکت خودروسازی او با یک بحران هویت در طراحی مواجه شد. کسانی که بعد از کارل بنز مدیریت این شرکت را در دست گرفتند نمیتوانستند از زیر سایه سنگین او بیرون بیایند. تمام محصولاتی که در این دوران تولید میشد به نوعی تکرار چیزی بود که میراث کارل بنز به حساب میآمد. از سوی دیگر بعد از جنگ جهانی اول مرسدس بنز با یک بحران مالی گسترده هم رو به رو شدکه آینده این شرکت را با خطر مواجه میکرد. در اوایل دهه ۳۰ میلادی، خودرو دیگر یک کالای لوکس به حساب نمیآمد و خودروسازانی در اروپا و آمریکا توانسته بودند با تولید انبوه مدلهای مختلف، این کالا را در دسترس عموم مردم قرار دهند.
خودروهای مفهومی در برخی موارد از سوی طراحان رسمی خودروسازان ساخته میشوند و در مواردی هم طراحان خارج از مجموعه بهعنوان همکار ممکن است پیشنهادهایی را به این شرکتها ارائه دهند. خودروهای مفهومی ویترین خودروسازان و نماد برنامهها و ایدههای آینده آنها هستند و از این جهت اهمیت بالایی دارند. خودروسازان با معرفی رسمی یا غیررسمی خودروهای مفهومی بازخوردهای مختلف را رصد میکنند و با بررسی این نظرات و نظر کارشناسان مختلف و امکانات فنی تصمیم میگیرند که آن خودرو را وارد خط تولید کنند. در ادامه با برخی خودروهای آینده محور و مفهومی که در لیست ۱۰ خودروی برتر چند سال اخیر قرار دارند آشنا میشویم.
دنیای اقتصاد: باید اعتراف کرد که در دنیای پیکاپهای کاربردی با قابلیتهای آفرود، تویوتا هایلوکس شهره خاص و عام است. یکی از قدیمیترین وانتبارهای دنیا که عمده محبوبیتش بهخاطر کیفیت بالای ساخت و سختجان بودنش است. هایلوکس بهتنهایی توانست خیلی از شاسیبلندسواران را نیز به سوی خودش جذب کند. نیسان ناوارای هموطن با آن قد و بالای خوبش هم نتوانست حریفش شود. دیگر پیکاپ ژاپنی معروف مزدا L۲۰۰ هم در همان اوایل کار در مقابلش به زانو درآمد. حتی وانت سرشناس آلمانها فولکسواگن آماروک نیز در برابر کارآیی محیرالعقولش لب به اعتراف گشود.
دنیای اقتصاد: از بازار بیش از ۹۰ میلیونی تولید خودرو در سال ۲۰۱۵ سهم قاره آفریقا تنها یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه بوده است. این عدد اندازه بسیار کوچک بازار آفریقا را در مقایسه با وسعت و جمعیت آن نشان میدهد. بخش مهمی از این بازار در دست شرکتهای خودروسازی در اقتصادهای نوظهور است. هر چند خودروسازانی که در قاره آفریقا حضور دارند در ردیف غولهای خودروسازی قرار میگیرند. ناامنی و جنگهای داخلی طولانی، نبود زیرساختهای اقتصادی و صنعتی در کنار قدرت خرید پایین مردم موجب شده تا بازار خودرو آفریقا نتواند آنگونه که باید و شاید رشد کند.
اویکو خودروساز ایتالیایی است که انواع مختلفی از خودروهای سبک، نیمه سنگین و سنگین را زیر نظر گروه CNH میسازد و این روزها مانند سایر رقبا این خودرو ساز یا بهتر است بگوییم کامیون ساز به فکر آینده افتاده است و با طرحی شگفت انگیز، کامیون مفهومی خود را با نام Blue Sky Z به معنای آسمان آبی Z معرفی کرده است. در نام این خودرو Z به معنای Zero و صفر است و به این معنا است که این کامیون هیچ نوع آلایندگی کربنی نخواهد داشت. تصور کامیونی بدون آلودگی هوا کمی سخت و دشوار است، چراکه کامیونها به دلیل موتورهای بزرگ و قدرتمندی که دارند و همچنین سوخت گازوئیل، معمولا به نسبت خودروهای سواری آلودگی بالایی تولید میکنند.
خودروهای برقی این روزها جزو خبرهای داغ صنعت خودرو هستند و وقتی پای آنها به خودروهای سوپر اسپرت و هایپرکارها برسد این موضوع هیجان تازهای را به خود میگیرد. واقعیت این است که در مقایسه با خودروسازان بزرگ دنیا، چینیها نتوانستند در زمینه خودروهای احتراق داخلی موفقیت چشمگیری بهدست آوردند و با وجود داشتن یکی از بزرگترین بازارهای دنیا برای خرید خودرو اما تنها ۳۰ درصد از بازار داخلی خود را در اختیار دارد. چینیها اما در بحث خودروهای برقی متفاوت ظاهر خواهند شد و آنها از همان ابتدا به سراغ خودروهای سوپراسپرت برقی رفتهاند که نمونه بارز آن محصول مفهومی و ۱۰۰۰ اسب بخاری شرکت «فارادای» است.
استون مارتین از جمله خودروسازان انگلیسی است که در همان سالهای اول پیدایش صنعت خودرو شروع به فعالیت در این حوزه کرده است و همواره خودروهای سوپر اسپرت و لوکس خوشنامی را ساخته و روانه بازار کرده است. این شرکت اخیرا با ساخت قایقی تندرو با هزار اسب بخار قدرت نگاهها را به خود خیره کرده است. محصولات این شرکت با فیلم جیمز باند شهرت خاصی پیدا کردهاند و البته ظاهر فوقالعاده جذاب و عملکرد بالای این خودرو یکی از دلایل انتخاب آن از میان خودروهای انگلیسی بهعنوان خودرو همه کاره جیمز باند بوده است.
شاید شما جزو افرادی باشید که مدام در حال جستوجوی کیف و دوچرخه و خودروی خود در اماکن مختلف هستید و در این حالت تنها آرزو میکنید که کاش غول چراغ جادویی وجود داشت تا ابزار و وسایل تان را برای شما پیدا کند. اما این آرزو چندان هم دور از ذهن نیست و فناوریهای امروز این امکان را فراهم خواهند کرد که بتوانید هر چیزی را که اراده کنید برای همیشه گم نکنید.
نکتهای که اهمیت زیادی دارد هزینه انجام این کار است. در دنیای ماشینها برخی خودروهای موجود به فناوریهای ارتباطی مجهز هستند که میتوانید با استفاده از نرم افزار تلفن همراه آنها را ردیابی و حتی مسیرهایی که طی کردهاید را مرور کنید اما داشتن این خودروها عموما هزینه بالایی برای شما بهدنبال خواهد داشت و تنها خودروی خود را میتوانید ردیابی کنید.
فولکس واگن از جمله خودروسازانی است که مدتها است با رسوایی خودروهای دیزلش دست به گریبان است و همچنان ابعاد مختلف این مشکل بزرگ همراهش است. فولکس واگن برای جبران این رسوایی بزرگ در آمریکا تصمیم گرفته است به نمایندگیهایش خسارت پرداخت کند. در این رسوایی فولکس واگن از نرمافزاری برای نمایش آلودگی کمتر در موتور استفاده کرده است تا بتواند استانداردهای آمریکا و اروپا را بهدست آورد. این نرمافزار در حالتی که خودرو وارد آزمایش میشود با ایجاد تغییراتی در عملکرد موتور میزان گازهای آلاینده را در اگزوز کاهش میدهد.
خودروسازی در قاره پهناور آفریقا از گذشته تا به امروز با چالشهای متعددی مواجه بوده است و با وجود تقاضای کافی در بازار این محصولات، صنایع وابسته به خودروسازی و خود این صنعت پاسخگوی نیازهای این قاره نیست. رشد و پویایی خودروسازی میتواند عامل مهمی در ایجاد رشد اقتصادی پایدار و چرخیدن چرخ صنعت در این قاره باشد. وجود خودروسازی در یک کشور یا منطقه باعث میشود تا تغییرات زیاد اقتصادی در بدنه آن ایجاد شود و نیروهای کار زیادی تربیت شوند که عموما نیروی کار ثابت و تخصصی به حساب میآیند. ایجاد اشتغال پایدار از جمله اثرات مستقیم داشتن صنعت خودرو پویا و قدرتمند در یک کشور یا منطقه است که خود ابعاد دیگر اقتصادی را بهدنبال خواهد داشت.
نام قاره آفریقا با جنگهای داخلی و برخوردهای قومی - قبیلهای در هم آمیخته است. اما این قاره در حال تبدیل شدن به بستری برای رشد خودروسازی جهان است. بخشهای زیادی از آفریقا در آرامش به سر میبرند و همین مناطق اکنون به یک متقاضی برای خودروهای جدید تبدیل شدهاند.
اما سوال اساسی این است که آیا مانند دیگر نقاط جهان، خودروسازان میتوانند بهصورت منطقی و در یک فضای برابر بر سر سهمی از این بازار در شرف تکوین رقابت کنند؟ پاسخ قاطع به این سوال دشوار است. بهتر است فرصتها و چالشهای بازار خودرو آفریقا را بررسی کنیم تا در نهایت بتوان پاسخ این سوال را در دل آن درک کرد.
یک باگ عملیاتی در کارکرد خودروهای خودران به تازگی کشف شده است. این باگ جالب در مورد عملکرد خودروهای خودران این است که آنها نمیتوانند تفاوت رانندگی در کشورهای فرمان چپ و فرمان راست را متوجه شوند. این شاید سادهترین و ابتداییترین چیزی است که یک راننده به سرعت متوجه میشود، اما یک خودرو خودران نمیتواند در این زمینه خودش تصمیمگیری کند. این باگ بزرگ تا هفته پیش مشخص نشده بود. یعنی اساسا کسی به آن فکر نکرده بود.
حالت خودران تنها زمانی میتواند فرق رانندگی از راست یا چپ را تشخیص دهد که قبلا برای آن برنامهریزی شده باشد.
دوج چارجر یا آنگونه که در ایران گفته میشود شارژر، یکی از خودروهای عضلانی قدیمی است که همزمان با فورد موستانگ در سال ۱۹۶۴ معرفی شد. اما هیچ وقت نتوانست به حقش در دنیای عضلانیها برسد. سایه سنگین موستانگ، کامارو و حتی بردارش چلنجر، باعث شد تا شارژر همیشه یک عضلانی درجه دو باقی بماند.
اما یک مدل از شارژر وضعیتی متفاوت دارد و هر ماشین بازی دوست دارد یک دستگاه از آن را گاراژش داشته باشد. اما افسوس که تعداد زیادی از آن تولید نشد. دوج شارژر دایتونا از هر نظر یک شارژر متفاوت است.
لوییس همیلتون قهرمان بلند آوازه فرمول یک و راننده اول تیم مرسدس در این فصل بعد از آنکه نتوانست عنوان نخست مسابقه جایزه بزرگ مالزی را به دست آورد، سخنان تندی علیه گروه مهندسی این تیم به زبان آورد. آنچه باعث شد همیلتون عنوان نخست را از دست بدهد، نقص فنی موتور ماشینش بود که موجب شد او از کورس پیروزی دور شود. همیلتون با یک رانندگی بسیار خوب توانست ۴۱ لپ (دور) پیشتاز مسابقه باشد. اما در اواسط لپ ۴۱ ناگهان سه سیلندر موتور او از مدار خارج و سرعتش کاسته شد. همین مساله موجب شد تا رقبا به سرعت از او عبور کنند.
موج دوم خودروهای برقی در حالی به دنیای ماشینها میرسد که تعداد این خودروها هنوز به عدد قابل توجهی نرسیده است و در بسیاری از کشورها هیچ زیرساختی برای این کار وجود ندارد و تنها در برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی جایگاههای شارژ خودرو ایجاد شده است. این موضوع خود عامل مهمی است در کاهش اقبال جامعه به داشتن خودروهای برقی و همچنین در رابطه با قابل اتکا و اطمینان بودن خودروهای برقی شک و شبهههایی در میان عموم جامعه وجود دارد. با وجود تمام موانع موجود اما فناوری در این خودروها متوقف نشده است و هر روز خبر دستاوردی جدید در این بخش شنیده میشود.