دنیای اقتصاد: شرکتهای فعال در عرصه تکنولوژی و دیجیتال بیش از هر زمان دیگری به صنعت خودرو روی آوردهاند. تا جایی که به نظر میرسد قصد دارند از جایگاه یک همکار و تامینکننده، به یک خودروساز تبدیل شوند. جدای از شرکتهای بزرگ و معروف این عرصه مانند تسلا، گوگل و اپل شرکتهای کوچکتر دیگری نیز هستند که عمدتا در منطقه سیلیکون ولی کالیفرنیا واقع شدهاند. آنها با برنامههایی که در زمینه فناوری خودرو دارند، در حال تبدیل کردن ماشینها به ابزارهای هوشمند هستند. با این روند اکنون موضوع تاثیر متقابل این دو حوزه بر یکدیگر میتواند سمت و سوی آینده خودروسازی را مشخص کند.
بازار خودروهای دست دوم با نزدیک شدن به تابستان داغ میشود. این بازار هم تنوع بهتری نسبت به صفر کیلومترها دارد و هم اینکه قیمتها در آن متعادل و منطقی شدهاند و دیگر تحت تاثیر هیجانات و نوبرانهها نیستند. به همین دلیل بازار خودروهای کارکرده مقصد بسیاری از خریدارانی است که میخواهند با بودجه کمتر خودروهای بهتری سوار شوند. بله تعجب نکنید. واقعیت این است که برخی خودروهای کارکرده همچنان از برخی صفرکیلومترها بهتر هستند. این بازار برای کسانی که قصد ماشین بازی دارند نیز یک بازار جذاب به حساب میآید.
دنیای اقتصاد: در خودروسازی قانونی هست که میگوید هرچه مرکز ثقل (گرانیگاه)خودرو پایینتر باشد، فرمانپذیری عملکرد بهتری دارد. اما پایین آوردن مرکز ثقل یک خودرو، تبعات و مشکلات خاص خود را دارد. کاهش ارتفاع و افزایش سختی فنربندیها بابمیل مشتریان امروزی نیست. از سوی دیگر مرکز ثقل پایین در خودروهایی که سایز حتی متوسطی دارند باعث بروز پدیده تیزفرمانی میشود. دیگر چه برسد به مدلهای فول سایز. دقیقا به همین خاطر است که در خودروهای شاسیبلند عملا چیزی به اسم هندلینگ خوب نداریم.
در میان خودروهای شاسیبلند، تراکها با توجه به ویژگیهای خاصی که دارند مورد توجه طیف وسیعی از افراد قرار میگیرند. در این خودروها فضای کافی برای قرار دادن تجهیزات زیاد وجود دارد که با داشتن دو کابین، سرنشینان میتوانند در فضایی ایمن و با راحتی و آسایش از سفرهای کوتاه و بلند لذت ببرند. تراکها از گذشته تا به حال با تغییرات زیادی در قدرت و طراحی بدنه مواجه شدهاند تا با در اختیار داشتن امکانات شاسی بلندهای لوکس، فضای فوقالعادهای برای حمل تجهیزات، سفرهای ماجراجویانه یا کاری و خدماتی ارائه دهند.
اغلب خودروسازان مطرح دنیا برای پوشش بازار جوانپسند خود، دست به تولید محصولات تقویتشده با ظاهری اسپرتتر میزنند. این اقدام را معمولا زیرمجموعه موتوراسپرت یا تیونرهای طرف قرارداد شرکت انجام میدهد. مانند کاری که مرسدسبنز با ای. ام. جی، بیامو با امپاور، آئودی با اِس گروپ، فیات با آبارث، نیسان با نیسمو و فراری با اسکودریا میکند. اما وقتی پای جنون قدرت به وسط کشیده میشود، چارچوب این زیرمجموعهها دیگر جوابگو نیست. مثلا مرسدسیها سراغ برابوس میروند، فراری خود را به نوویتک میسپارد و بیامو با آلپینا وارد مذاکره میشود.
برگزاری تورها، همایشها و نمایشگاههای مختلف در حوزه خودرو و موتورسیکلت از رایجترین و مفرحترین اقدامات فرهنگی تفریحی در سراسر جهان است که از آن جمله میتوان به رالی mille miglia در ایتالیا اشاره کرد، که قدمتش به سال ۱۸۹۹ بازمیگردد. از جمله باکیفیتترین تورهای کلاسیکی که در ایران وجود دارد، باید به تور کلاسیک تهران- دیزین اشاره کرد. برنامهای که چند سالی است به همت مسوولان کمیته کلاسیک تهران در مسیر تهران- دیزین برگزار میشود.
این بار هم برای پنجمین سال پیاپی تور کلاسیک تهران- دیزین با حضور ۵۵ دستگاه خودروی کلاسیک در روزهای ششم و هفتم خرداد ماه برگزار شد.
زیرمجموعه استرالیایی جنرالموتورز آمریکا پس از مدتها بیخبری با دستان پُر بازگشت. اس. وی نسخه سیاهپوش، نام جدید فرزند هولدن است. یک اسپرت متفاوت با ساختاری متفاوت. چیزی بین کوپه و پیکاپ. پیش از هر چیز، رنگ کروم بدنه و تریم مشکی شیشهها، سپرها و رینگها به چشم میآیند. استفاده از رنگ مشکی مات روی آینهها و اگزوزها چیزی است که از قدیم شرکت عاشقش بوده است. این زمینه رنگی را میشود حتی داخل کابین هم دید. استفاده از صندلیهای چرم و داشبوردی که به رنگ مشکی درآمده، حس هیجان بینظیری را القا میکند.
خودروسازی به جایگاهی رسیده است که هر روز پذیرای فناوریهای جدیدی است، فناوریهایی که از شرکتهای دانشبنیاد یا انفورماتیک وارد خط تولیدشان میشود. خاستگاه بسیاری از نوآوریها که اثرات اقتصادی قابل توجهی دارند منطقهای موسوم به دره سیلیکون در منطقهای در حدود ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی سانفرانسیسکو در حومه سانتا کلارا، کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا است. این منطقه پرتراکمترین منطقه در دنیا است که شرکتهای صاحب فناوری در کنار هم قرار گرفتهاند و خودروسازان مطرح دنیا بسیاری از فناوریهای مورد نیاز خود را از آزمایشگاههای این منطقه بهدست میآورند.
در تاریخ صنعت خودرو همواره خودروسازان هر جا که احساس نیاز میکردند، فناوریهایی که الزاما خودرویی نبودند را در این صنعت به کار میگرفتند. شاید برای نخستین بار باشد که این شرکتهای دیجیتال هستند که خود را به خودروسازان تحمیل میکنند. تا جایی که بیم آن میرود در یک دهه آینده شرکتهای دیجیتال باشند که سکان هدایت صنعت خودرو را به دست میگیرند.
در گذشته و حتی اکنون، فناوریهای دیجیتال عمدتا بهعنوان آپشنهایی روی خودرو نصب میشدند که اگر چه وجودشان راحتی و لذت رانندگی بیشتری را فراهم میآورد، اما نبودشان نیز چندان به کلیت یک خودرو آسیب وارد نمیکرد و کارکرد اصلی آن را تحتالشعاع قرار نمیداد، اما اکنون بازی در حال عوض شدن است.
انقلابی که تسلا در میان خودروهای برقی ایجاد کرده است همچنان خبرساز است و باعث ایجاد تکاپوی بیشتر در خودروسازانی شده است که سالها قدرتنمایی میکردهاند و تسلا آنها را وادار کرده است در تولید خودروهای برقی به حرکت خود سرعت بیشتری دهند. در حال حاضر تسلا در سه مدل ۳، مدل X و مدل S در دسترس است. تسلا توانسته است با طراحی خودروهای تمام برقی با ویژگیهای منحصربهفرد از نظر ایمنی، مقدار مسافت بالا با هر بار شارژ، سرعت و قدرت زیاد در این عرصه یکهتازی کند. تسلا اخیرا اعلام کرده است که قصد دارد مدل Y را هم تولید کند و موج جدیدی را در میان برقیسازان دنیا به راه بیندازد.
چندی پیش تیزرهایی از گوشه و کنار بدنه این خودرو منتشر شد. دنیا برای اولینبار با توانمندیهای غافلگیرکننده شرکت «مازانتی» آشنا شد. اکنون خودروی جدید این ایتالیایی برای عرضه در بازارهای رسمی، وارد بازی شده است. ابرهیولایی که گفته میشود قویترین خودروی مجاز خیابانی است که در ایتالیا ساخته میشود. برای این کوپه نهچندان زیبا از یک قلب باورنکردنی ۲/ ۷ لیتری ۸ سیلندر Vشکل به قدرت ۱۰۰۰ اسببخار و گشتاور ۱۲۰۰ نیوتنمتر بهره گرفته شده است. با این خروجی است که شتاب صفر تا صد آن را فقط ۷/ ۲ ثانیه اعلام کردهاند.
یک تیونر ایتالیایی به نام «گاراژ» یک پروژه عجیب و غریب را به نمایش گذاشت. آنچه میبینید در نگاه اول یک کوپه کثیف و با طراحی مبهم است، اما اگر کمی دقت کنید خوب درمییابید که این خودرو همان آلفارومئو ۴سی است که طراحی بیرونیاش بهصورت پوست مار شکل گرفته است. ساختاری که ایده آن از روی کفشهای فوتبالی آدیداس الهام گرفته شده بود. طراحی سفید و سیاه روی بدنه در کنار چراغهای منحصر به فرد این کوپه، جلوه مرموزی به آن بخشیده است. دودی کردن شیشهها و استفاده از رینگهای براق با لنتهای قرمز، بیننده را در همان نگاه اول میخکوب میکند.
شهر زیبای شیراز حالا دیگر یکی از میزبانان همیشگی مسابقات رالی قهرمانی کشور شده است. اولین مرحله از این مسابقات در سال جاری، در روزهای چهارم تا هفتم خرداد ماه به میزبانی شیراز برگزار و با یاد مرحوم «آرش رامینیکتا» برگزار شد. اینبار به دلیل اعمال قوانین جدید، تیمهای ایرانخودرو و سایپا نتوانستند خودروهایشان را به مسابقات برسانند؛ اما اولین مرحله با حضور ۱۰ شرکتکننده برگزار شد.
طبق اعلام قبلی کمیته رالی این مسابقه مطابق با قوانین مسابقات رالی FIA برگزار میشد. پس به این ترتیب بحث ایمنی از اولویتهای برگزارکنندگان بود.
به نظر میرسد سوبارو ماهیت محصولاتش را فراموش کرده است. خودرویی که باید خواص جوانگرایانه و اسپرت داشته باشد ایمپرزا است. در ادامه محصولی که با کمی هیجان مخصوص خانوادهها تدارک دیده شده «لِورگ» استیشن است. اما حالا این شرکت همهچیز را با هم درآمیخته و ایمپرزای سوپراسپرت را درون این استیشن تزریق کرده است. یک محصول بلندپرواز با ظاهر و باطن مسابقهای. سوبارو معتقد است که روی نمونه جدید هندلینگ و فرمانپذیری را به طرز ملموسی بهتر کرده است. تعویض کلیه المانهای نمای روبهرویی این خودرو کار را برای انتخاب نکردنش سخت کرده است.
استانداردهای سختگیرانه در رابطه با میزان مصرف سوخت و کنترل گازهای خروجی از اگزوز و میزان آلایندگی خودروها باعث شده است شرکتهای خودروسازی تلاشهای گستردهای در جهت کاهش مصرف و تولید گازهای آلاینده انجام دهند. در همین راستا مرسدس بنز اعلام کرده است ۳/ ۲ میلیارد یورو برای توسعه فناوریهایی که باعث کاهش مصرف و آلایندگی موتورهایش میشود سرمایهگذاری کرده است.
برای خودروسازی مانند مرسدس بنز این مقدار سرمایهگذاری به معنای تضمین حضور این خودرو ساز در دنیای ماشینهایی با مصرف بهینه در آینده تلقی میشود.
فولکسواگن در نظر دارد سری ویژهای از «نیو بیتلهای» خود را صرفا برای عرضه در بازار اتحادیه اروپا آماده کند. محصولاتی که نسبت به نمونههای صادراتی به آمریکا و آسیا از ریزهکاریهای فانتزی بیشتری برخوردار شدهاند. استفاده از ترکیب رنگی جذابتر، المانهای آیرودینامیک برجستهتر و خواص فنی اسپرتتر، این خودروی خاطرهانگیز را بیش از پیش خواستنی کرده است. فولکسواگن برای اولینبار از رینگهای ۱۷ اینچی موسوم به فیلادلفیا و ۱۸ اینچی موسوم به ریوانا استفاده کرده است. رینگهایی که بر حسب انتخاب مشتری میتواند حتی روی مدلهای مسابقهای Rلاین نیز قرار بگیرد.
شرکت تایر ساز گودیر (Goodyear) در اقدامی عجیب به نظر میرسد چرخ را دوباره اختراع کرده است. این چرخ کرهای شکل به خودروها این امکان را میدهد که بتوانند به هر جهتی که میخواهند حرکت کنند. در این مدل مفهومی چرخ به بدنه خودرو متصل نبوده و آزادانه میتواند در میدان مغناطیسی شناوری که در داخل گلگیر خودرو وجود دارد حرکت کند. این چرخهای کرهای شکل قرار است در خودروهای خودران آینده مورد استفاده قرار بگیرند.
کروی بودن چرخها به خودرانها این امکان را میدهد تا بتوانند به پهلو وارد جای پارک خود شوند؛ طرحی که بهصورت محدود و با شکل و شمایلی کاملا متفاوت در برخی خودروها استفاده شده است.
این روزها به نظر میرسد خودروهای تاریخسازی که در دهههای گذشته به دلیل داشتن ویژگیهای منحصربهفرد در کانون توجه بودهاند، یکی یکی حراج میشوند و با قیمتهای نجومی بهفروش میرسند.
بسیاری از این خودروها در تعداد محدود و با ویژگیهای خاصی تولید شدهاند و به همین جهت مورد توجه مجموعه دارها قرار گرفتهاند. اخیرا مجموعه داری پس از ۴ دهه نگهداری از فراری ساخته شده در سال ۱۹۶۷ مدل ۲۷۵ GTB/ ۴ این روزها درصدد است تا در یک حراجی آن را بهفروش برساند. فراری مدل ۲۷۵ یکی از شگفتیهای دهه ۱۹۶۰ میلادی بوده است که با کاپوت کشیده و چراغهایی گرد و بزرگ ظاهری اسپرت داشته است و موتوری ۳/ ۳ لیتری و ۱۲ سیلندر را در زیر این کاپوت کشیده خود پنهان کرده است.
داچیا به زودی نسل جدید داسترهای خود را رونمایی میکند. شرکتی که بهعنوان زیرمجموعه ارزانساز رنوی فرانسه شناخته میشود. از آنجایی که رنو نیز خود در شراکت با نیسان ژاپن به سر میبرد، جای تعجبی ندارد که این خودرو از نظر ظاهری و باطنی ترکیبی از محصولات این دو شرکت باشد. گفته میشود داستر ۲۰۱۷ هم از نظر فنی و هم از دید ظاهری ترکیبی خواهد بود از رنو مگان و نیسان قشقایی. یک شاسیبلند جمع و جور با چهرهای که به نسبت نمونه قبلی حالا سرزندهتر و پویاتر از آب درآمده است. شایعاتی درباره عرضه دو نسخه از این خودرو به گوش میرسد، بهطوری که گفته میشود داچیا میخواهد یک تیپ ۵ نفره و یک تیپ ۷ نفره از آن را راهی بازار کند.
در حالی که رقابت میان خودروهای برقی با پرچمداری تسلا در جریان است، در دنیای ماشینهای هیبریدی فورد فیوژن ۲۰۱۷ حرفهای جدیدی برای گفتن دارد. خودروهای هیبریدی عموما با یک موتور بنزینی یا دیزلی در ارتباط با موتوری برقی نیروی لازم برای حرکتی نرم و با مصرف پایین را در اختیار خودرو قرار میدهند. شرکت فورد بهعنوان خودروسازی مطرح محصولات متنوعی را در خط تولید خود در نقاط مختلف دنیا تولید میکند.
محصولات فورد عموما شهرت زیادی دارند و تنوع بالایی از خودروهای کوچک تا تراکهای بزرگ و قدرتمند توسط این خودروساز تولید میشوند.
بزرگترین شرکت خودروسازی اسپانیا و یکی از زیرمجموعههای سر به زیر فولکسواگن، با معرفی «آتِکا» رسما حضورش در دنیای شاسیبلندها را اعلام کرد. خودرویی که پیشبینی میشود خیلی زود با رنو کاجار و نیسان قشقایی وارد جنگ شود. پلتفرم آتکا برگرفته از زیرساخت عالی فولکسواگن تیگوان است. به همین دلیل میتوان روی خواص آفرود و پایداری بالای آن حساب باز کرد. این اسپانیایی با طول ۴۳۶۰ میلیمتریاش، در کلاس اس. یو. ویهای سایز متوسط قرار میگیرد. در طراحی آن نیز تاثیر چهره سواری محبوب سئات یعنی لئون به خوبی مشهود است.
وقتی صحبت از معدن و ماشین آلات معدن میشود قطعا به یاد کامیونهای غولپیکری میافتیم که با قدرت زیاد خاکها و سنگهای بزرگ را جابهجا میکنند. کار در معدن به ماشینآلات قدرتمندی نیاز دارد که بتوانند از پس شرایط سخت کاری و محیطهای خطرناک برآیند. در معادن زیرزمینی به دلیل وجود تونلها و دالانهای متعدد استفاده از خودروها با سوخت فسیلی میتواند باعث آلودگی هوای این تونلها شود و در کنار خطرهای متعددی که برای معدنچیها وجود دارد موضوع آلودگی هوای ناشی از تردد خودروها سلامت آنها را تهدید میکند.
یک همکاری دیگر بین نیسان بهعنوان یکی از مورد اطمینانترین خودروسازان ژاپن و نیسمو بهعنوان تیونر معتمدش شکل گرفت. همکاری مجددی که باز هم روی سوپراسپرت شرکت یعنی جیتی. آر صورت گرفته است. پروژه جدید تکمیلکننده پروسهای است که از سال ۲۰۰۹ استارت خورده بود. کوپه جدید شرکت با الهام از زبان طراحی مدرن نیسان یعنی «وی موشن» تهاجمیتر به نظر میآید. در حالی که هنوز کل ساختار بدنه حتی با نسل اول تفاوتی ندارد. شاید نیسمو نیز این روال تکراری را درک کرده باشد. چراکه حالا کلیه المانهای آیرودینامیک یک بار دیگر طراحی و نصب شدهاند.
اواخر ماه مه سال ۱۹۱۶ بود که تیم مسابقهای پژوی فرانسه با یک خودرو موسوم به L۴۵ قهرمان رقابت ایندی۵۰۰ شد. این فرانسوی در آن ایام که صنعت خودرو هنوز گامهای اولیه را برمیداشت توانست کل رقابت را با میانگین سرعت ۱۳۵ کیلومتر در ساعت به انتها برساند. اکنون صد سال بعد از این رکوردزنی تاریخی پژو نسخه مفهومی به احترام همان خودرو را اینبار به اسم L۵۰۰ هیبریدی به منظور رقابت در مسابقات آینده را معرفی کرد. یک محصول فضایی به تمام معنا با طراحی بینظیر آیرودینامیک. محل قرارگیری راننده به گونهای خلاقانه به پایینترین محل ممکن رسیده تا برجستگی سقف در کمترین حالت خود باشد و در نتیجه اصطکاک هوا کاهش بیابد.
بسیاری از خودروهای امروزی از نظر مقاومت در برابر تصادفات نمرههای قابلقبولی میگیرند و همگی تا حدودی در برابر انواع مختلف برخورد مقاوم هستند و این مقاومت برای خودروهای کوچک و بزرگ به یک اندازه است و همه آنها به دلیل وجود استانداردهای بالا در ساخت، در صورت قرار گرفتن در یک سانحه، کمترین آسیبدیدگی شامل حال سرنشینان میشود، هرچند ممکن است از خودرو چیزی باقی نماند. در کنار وجود خودروهای ایمن، هنوز هم در برخی مناطق، بهویژه کشورهای در حال توسعه، خودروسازهایی وجود دارند که بهصورت منطقهای و برای نیاز داخلی و محلی خودروهایی تولید میکنند که در صورت انجام تستهای تصادف با استانداردهای جهانی نمره صفر میگیرند.
هوندا میخواهد آینده صنعت اتومبیل را یک تنه تغییر دهد. گفته میشود تحقیقات روی مدل ۲۰۱۷ «کلاریتی» مراحل پایانی خود را میگذراند. آزمونهای میدانی نیز نتایج خوبی را ثبت کردهاند. داستان از این قرار است که ژاپنی فوق میخواهد یک محصول بیراننده و به اصطلاح خودرانی که قوای محرکهاش هیدروژنی باشد. پروژه بسیار پیچیدهای که هوندا بیش از ۱۰ سال روی آن تحقیق و سرمایهگذاری کرده بود. کلاریتیهای اولیه بهصورت هیبریدی تجربه خوبی را برای مهندسان هوندا به ارمغان آوردند. بزرگترین چالش فعلی کلاریتی مانند هر خودروی خودران دیگری، بحث ایمنی و هوش مصنوعی به کار رفته در آن است.
سال ۲۰۱۶ مصادف با یکصدمین سال تاسیس برند بیامو است. به همین خاطر باواریاییها امسال میلادی را برای خود و مشتریانشان سنگ تمام گذاشتهاند. بعد از عرضه چندین مدل منحصر به فرد در سریهای مختلف، حالا خبر میرسد که شرکت برای بازار ژاپن یک خودرو ویژه را تدارک دیده است؛ کوپه زیبای ام۶. یکی از بهترین ویرایشهای سری۶ که توسط بخش امپاور به نهایت توانمندیهایش رسیده است. آلمانیها برای ژاپنیها خودروی فوق را با ۱۳ ترکیب رنگی مختلف در نظر گرفتهاند. ام۶ بهعنوان یکی از قویترین کوپههای سایز بزرگ دنیا دارای یک پیشرانه ۴.
ویرایش جدید پرچمدار محصولات کیا موتورز رونمایی شد. کرهایها سه سال بعد از عرضه سدان فولسایز خود حالا تصمیم به تغییر چهره و برخی از مشخصات فنی آن گرفتهاند. کادنزا ۲۰۱۷ همانطور که پیشبینی میشد چهرهای مانند دیگر تولیدات جدید کیا مانند ریو، اپتیما و اسپورتیج پیدا کرده است. جلوپنجرهای تیز با سپرهایی زاویهدار و چراغهایی کشیده. فرمی که کمی جسارت را به چهره استخوانی نمونه قبلی افزوده است، اما شاید بزرگترین تغییرات ظاهری این خودرو، چیزهایی باشد که در نگاه اول دیده نمیشوند. این یکی از معدود بارهایی است که کیا موتورز فیسلیفت یک خودرو را با بهینه کردن آیرودینامیک همراه میکند.