شماره روزنامه ۶۰۰۰
|

جمعه‌نامه

  • سکوی جـهش چین

    در سال‌های پرابهام پس از مرگ مائو، سال‌ها پیش از آنکه چین به غول صنعت جهان تبدیل شود و قبل از آنکه کمونیسم در مسیر پیشرفت‌های پی‌درپی حرکت کند و بخواهد جهان را تغییر دهد، گروهی از دانشجویان اقتصاد در یک خلوتگاه کوهستانی در خارج شهر شانگهای گرد هم جمع می‌شدند. آن دانشمندان جوان در جنگل‌های بامبوی موگانشان با یک سوال مهم مواجه بودند: چین چطور می‌تواند به غرب برسد؟
  • عینیت امپراتوری یا ذهنیت شبه‌امپراتوری؟

    ایران و چین در زمره ملت‌های کهن محسوب می‌شوند و از این حیث قدمت و تاریخچه‌ هر دو ملت به سده‌ها قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. همین پیشینه موسع تاریخی، این دو کشور را به میزبان آرکیتایپ‌ها (کهن‌الگوها) بدل کرده است. یکی از کلیدی‌ترین کهن‌الگوها در این دو سرزمین، وجود بوروکراسی و دولت کارآمد در عصر باستان بوده است.
  • تشدید مجازات اسیدپاشان به قصاص، حبس و دیه

    تصویب جزئیات طرح تشدید مجازات اسیدپاشی در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی اگرچه با استقبال فعالان حقوق بشری در فضای مجازی مواجه شد اما حضور چند تن از قربانیان این حوادث در بهارستان و حواشی پیش آمده پیرامون یکی از آنها این هفته در شبکه‌های اجتماعی بسیار بحث برانگیز شد و موضوع #اسید_پاشی را بار دیگر در راس هشتگ‌های فضای مجازی قرار داد. در طرح مجازات اسیدپاشی که نزدیک به دو سال است از سوی برخی نمایندگان مجلس مورد پیگیری قرار می‌گیرد بر دو موضوع تشدید مجازات اسیدپاشی شامل قصاص نفس یا عضو، حبس‌های تعزیری درجه ۱ تا ۴ به میزان دیه اعضای بدن و تشدید مجازات معاونت در جرم اسیدپاشی و نیز حمایت از بزه‌دیدگان شامل تامین هزینه‌های درمان و خسارات روانی و اجتماعی تاکید شده است.
  • احترام را آزمایش کن،جواب خواهد داد!

    تنش لفظی بین ایران و آمریکا این هفته با اظهارات تند دونالد ترامپ در توییتر خطاب به ایرانیان بالا گرفت و جنگی توییتری در فضای مجازی به راه انداخت. رئیس‌جمهور آمریکا دوشنبه در ادامه لفاظی‌ها و جنگ روانی علیه ایران در پیامی توییتری نوشت: «اگر ایران می‌خواهد بجنگد این رسما پایانش خواهد بود؛ هرگز دوباره آمریکا را تهدید نکنید.» تهدید ترامپ به «پایان ایران» در پی اصابت یک فروند موشک کاتیوشا به منطقه سبز بغداد در نزدیکی سفارت آمریکا صورت گرفت.
  • کشتیم که کشتیم، دیه شو می‌دیم!

    این هفته انتشار دو فیلم در شبکه‌های اجتماعی حسابی سر و صدا به پا کرد و در میان کاربران فضای مجازی دست به دست شد. فیلم اول مربوط به سانحه تصادف یک پورشه با یک پراید در اصفهان بود که در اثر اصابت پورشه به پراید،راننده جوان پراید کشته می‌شود.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • روایت تلخ طلاق

    سینمای کودک نیازمند کمک است و بسیاری از تهیه‌کننده‌ها به سراغ آن نمی‌روند. سطح دیدگاه مردم با فیلم‌های کمدی پایین آمده و سازندگان نیز صرفا می‌خواهند مخاطب را بخندانند؛ درحالی‌که ما باید گاهی مخاطب را به تفکر وادار کنیم و گاهی نیز مشکلات را به‌صورت مخاطب بکوبیم تا تلخی واقعه را حس کند. ما در این فیلم به موضوع طلاق و تبعاتی که این اتفاق برای فرزند خانواده به همراه دارد پرداختیم. دنیا وجود دارد. سمیه زارعی‌نژاد یک کارگردان فیلم اولی است و ما فیلم را در سنی تولید کردیم که هر دو زیر ۳۰ سال داشتیم.
  • آسیب‌شناسی روابط زناشویی

    نمایش «مار بازی» درباره بحران هویتی است که این روزها همه اسیر آن شده‌ایم و به نوعی به‌دلیل خوراک نادرستی است که از فضای مجازی به ما داده می‌شود. این اثر نمایشی به آسیب‌شناسی روابط زناشویی می‌پردازد و دو کاراکتر با دو جهان فکری متفاوت دارد. مردی که سنتی است و زنی که تحت‌تاثیر خوراک فرهنگی اشتباه و نادرست فضای مجازی این روزها اسیر و مغلوب مدرنیته شده است و در نهایت برآن می‌شوند که به روانشناس مراجعه کنند و...
  • حافظه جهان معاصر

    اپیزود اول چیدمان «ری‌سایکل بین» سال گذشته در گالری محسن برگزار شد و در آن همه لوازم زندگی را به گالری برده و هر شیء را به قیمت ۱۰ هزار تومان به فروش گذاشتم. مبل، فرش، ظروف و... در زندگی من هر کدام دارای یک داستان بود و کنار هر شیء برچسبی قرار دادم که روی آن نوشته شده بود این وسیله از چه سالی و چگونه وارد زندگی من شده و چه خاطره‌ای از آن دارم. مخاطب با خرید هر وسیله، یک کارت دریافت می‌کرد که در واقع شناسنامه آن شیء بود و به این ترتیب اشیا از وسیله کاربردی تبدیل به اثر هنری می‌شدند. آن نمایشگاه مانند یک عمل انتحاری به نظر می‌آمد چون وقتی از گالری به خانه بازگشتم هیچ چیز در خانه وجود نداشت. ولی من زنده ماندم و احساس نکردم چیزی را از دست داده‌ام. از نظر من این کار به معنای از دست دادن نیست بلکه رها شدن است. واژه «ری‌سایکل بین» در زبان ما به سطل زباله معنا شده است اما در زبان انگلیسی به معنای فضایی برای بازیابی حافظه است که کمک می‌کند آن فضا برای کار مجدد آماده شود. در روند آثار هنری من توجه به حافظه وجود دارد و در این نمایشگاه نیز به حافظه انسان توجه داشتم.
  • شکل بیان مفهوم متعالی

    نمایش «مردی در آینه» برخلاف سنت رایج در عرصه تولیدات نمایش دینی که هم به لحاظ فضاسازی و هم استفاده از گفتار و دیالوگ‌های ثقیل چندان ارتباط موثری با مخاطب برقرار نمی‌کنند در تلاش است با مخاطب خود بیشترین ارتباط را برقرار کرده و بتواند تأثیرگذار باشد. از آنجا که در طول تمرینات این نمایش علاوه‌بر ایفای نقشی که به عهده داشتم، وظیفه کار روی فن بیان بازیگران نیز به من محول شده بود شاهد بودم که در مراحل تمرین و حتی در پروسه اجرای عمومی همه افراد گروه تمام تلاش خود را به کار بستند تا نقاط ضعف و قوت همدیگر را پس از پایان هر اجرا گوشزد کرده تا کاستی‌ها برای اجراهای بعدی مرتفع و روی نقاط قوت نیز صحه گذاشته شود.
  • دیدار با غار «فرهاد دوم»

    سفر کردن حس خوشایندی است. با سفر می‌توان به گذشته رفت و از آن بسیار آموخت؛ با سفر می‌توان به تجربه‌های جدیدی دست یافت؛ با سفر می‌توان با فرهنگ‌ها، اقوام و آیین‌ها و رسوم مختلف آشنا شد و توشه‌ای اندوخت. اما این حس خوشایند را می‌توان با «نوشتن» ماندگار کرد. سنت سفرنامه‌نویسی ،سنتی دراز آهنگ است. از قرن‌ها پیش بسیاری از سیاحان و جهانگردان دیده‌ها و شنیده‌ها، احساس‌ها و برداشت‌های خود را قلمی کرده و برای آیندگان به میراث گذاشته‌اند. من، در مقام روزنامه‌نگاری جوان، سالیانی است که شرح سفرهایم را در قالب «خاطره- سفرنامه‌نویسی» قلمی کرده‌ام. در نوروز ۹۸ و طی سفر به پاوه کوشیدم تا آنچه را دیده و شنیده‌ام با قلمی روان به روی کاغذ بیاورم. منابع این گزارش، دیده‌ها و شنیده‌هایم از اهالی و بخشی هم که در مورد موقعیت جغرافیایی شهر است برگرفته از ویکی‌پدیای فارسی است. این گزارش ۱۰ هزار کلمه‌ای ماحصل سفری ۵ روزه به پاوه است که به دلیل محدودیت صفحات هفته نامه به حدود ۵ هزار کلمه تقلیل یافت و در چهار قسمت منتشر خواهد شد.
  • دیدار با بزرگ‌ترین موزه هلند

    موزه‌ها یکی از جاذبه‌های گردشگری در هر شهر و مقصد توریستی به شمار می‌روند. در این میان تنها بخشی از آنها توانسته‌اند تبدیل به مجموعه‌هایی زبان‌زد در این زمینه شوند. در این ستون ده مجموعه موزه‌ای مهم در جهان را معرفی خواهیم کرد. در این شماره به هفتمین موزه مهم می‌پردازیم.
  • شوق موفقیت و ایجاد یک کسب‌وکار جهانی

    عظیم پرمجی، تاجر و نیکوکار هندی است که در سال ۲۰۱۹ ثروتش ۵ میلیارد دلار ارزیابی شده و با این رقم سی و ششمین فرد ثروتمند دنیا و دومین فرد ثروتمند هند محسوب می‌شود.
  • سد شکن

    «اتفاق‌های بد زندگی‌ام را به فال‌نیک گرفتم و همیشه اعتقاد داشتم یک روز خوب در راه است.» این جمله از زبان مردی است که هدفش را از ۱۰- ۱۲ سالگی مشخص کرد؛ برای رسیدن به آن تلاش کرد؛ وارد دانشگاه شد اما پس از مدتی اخراج شد؛ بعد از سربازی مجددا وارد دانشگاه شد و بعد از اتمام تحصیلاتش، در توانیر استخدام شد؛ اما از آنجا هم اخراج شد و مدتی بیکار ماند تا سرانجام در یک شرکت با حقوق ناچیز مشغول کار شد. به‌دلیل فعال بودنش به خواست مدیران، یکی از سهامداران آنجا شد و بعد از مدتی توانست شرکت شخصی خود را در زمینه تولید تابلوی برق پایه‌گذاری کند. اما امروز شرکتی در اختیار دارد که به گفته خودش می‌تواند هر کالایی را در صنعت برق تولید کند. او کسی نیست جز محمدمهدی فنایی، بنیان‌گذار الکتروکویر.
  • کارآفرینی برای کارآفرینان

    محمدرضا آقایا، متولد اصفهان و ۳۱ ساله است. او رشته‌های تحصیلی زیادی را شروع کرده، ولی به‌دلیل عدم علاقه آن‌ها را رها کرده است. آخرین رشته‌ای که او تصمیم به رها کردنش گرفته است، فلسفه هنر بوده که تا میانه‌های مقطع ارشد آن را ادامه داده است. پدر محمدرضا اقتصاد کشاورزی خوانده و این سبب شده تا او هم شناخت خوبی از تولیدات و کسب‌وکارهای کشاورزی به دست آورد.
  • پیش‌فروش‌ تقلبی در بازار مسکن

    برخی سازنده‌های صاحب‌نام در مناطقی از تهران بدون آنکه اعلام پیش‌فروش کنند، واحدهای مسکونی درحال ساخت را به اسم آپارتمان آماده به فروش گذاشته‌اند.
  • روش محاسبه آنی عوارض طرح ترافیک

    شهروندان تهرانی می‌توانند نرخ عوارض طرح ترافیک خود در سال ۹۸ را از طریق سامانه «تهران من» به‌صورت آنی محاسبه کنند.
  • خداحافظی با پل ۴۵ ساله تهران

    بیش از ۴۰ سال است که از عمر پل گیشا یا همان نصر می‌گذرد، با اینکه در این سال‌ها تلاش‌های زیادی برای حفظ آن صورت گرفت، اما حالا در آزمایش‌های بهسازی لرزه‌ای رد شده و باید با پل گیشا خداحافظی کنیم.
  • آمار رسمی از خسارت سیل به شهرها

    وزارت راه و شهرسازی در گزارشی رسمی، جدیدترین آمار مربوط به خسارت سیل نوروز ۹۸ به شهرهای کشور را اعلام کرد.
  • توسعه مچ‌بندهای ناظر سلامتی

    بعد از ساعت‌های هوشمند، گجت‌های پوشیدنی همچون دستبند‌های هوشمند بر هیجان بازار فروش این تجهیزات افزوده‌اند و از سویی دیگر با افزایش ویژگی‌های این نوع از گجت‌ها انتظارات از دستبند صرف بودن این دستگاه‌ها بالا رفته است. در هفته جاری سامسونگ دستبند جدیدش به نام فیت e که پیش از این رونمایی کرده بود به بازار فروش عرضه کرد که به نظر می‌رسد از نظر قیمت به‌صرفه‌تر و ارزان‌تر از دستبند پیشین سامسونگ است. در ادامه نگاهی به ویژگی این دو دستبند سلامتی سامسونگ می‌اندازیم.
  • لیست و یادآور انجام کارها

    این روزها برای داشتن برنامه‌ریزی دقیق درطول شبانه‌روز به راحتی می‌توان از اپلیکیشن‌های اندرویدی استفاده کرد. اپلیکیشن Everdo: to-do list با برنامه‌ریزی دقیقی که دارد توسط شرکت Intellation Ltd برای دارندگان گجت‌های اندرویدی ارائه شده است.
  • رمز عبور ضد هک

    بسیاری از کارشناسان فعال در حوزه امنیت سایبری به تازگی با انتشار گزارشی جدید ابراز کرده‌اند که برخلاف هشدارهای امنیتی هنوز خیل عظیمی از کاربران برای حساب‌های کاربری خود رمز عبورهای ساده و قابل حدسی همچون ۱۲۳۴ را انتخاب می‌کنند.
  • امکان ترخیص سه هزار از ۱۳ هزار خودرو وارداتی

    تمدید دوماهه مهلت برای ترخیص خودروهای وارداتی دپوشده، امید تازه‌ای برای مشتریان و نمایندگی‌ها جهت دسترسی به محصولات وارداتی به‌وجود آورد. از اوایل سال گذشته که واردات خودرو متوقف ماند هزاران خودرو وارد شده به گمرکات و مناطق ویژه اقتصادی، دپو شد تا دولت تکلیفی برای ورود آنها به کشور تعیین کند.در این بین نظرات مختلفی در مورد تعداد خودروهای مانده در گمرک اظهار می‌شد به‌طوری که برخی از وجود ۱۱ هزار دستگاه و برخی دیگر نیز از دپوی ۱۵ هزار دستگاه خودرو در گمرکات و مناطق ویژه اقتصادی حکایت داشت.
  • جدال بی‌فرجام با قیمت خودرو

    مدت‌هاست دولت‌ تلاش دارد قیمت خودرو را به سطحی منطقی‌تر از ارقام فعلی حاکم بر بازار خودروی ایران برساند، اما به هر دلیل، این امر تاکنون صورت نگرفته است رو با سیاست‌هایی نظیر ممنوعیت انتشار اطلاعات در سایت‌های آنلاین قیمت‌گذاری خودرو یا اجبار خودروسازان به فروش فوری مستمر به قیمت ۵ درصد کمتر از بهای بازار، تلاش دارد به هدف خود برسد. کارشناسان اقتصادی اما معتقدند این رویه جواب نمی‌دهد چون در مرحله اول باید سرعت رشد تورم متوقف شود.
  • ورود شورای رقابت به قیمت خودرو

    قیمت‌گذاری خودرو با تمام فراز و نشیب‌هایی که از سال گذشته طی کرده همچنان دستوری است و هنوز از آزاد‌سازی قیمت‌ها خبری نیست. آنچه مشخص است محمد شریعتمداری وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت و همچنین رضا رحمانی تلاش‌های وافری برای خروج شورای رقابت از حیطه قیمت‌گذاری خودرو انجام دادند. این تلاش‌ها در نهایت با مصوبه شورای‌عالی هماهنگی سران سه قوه به ثمر نشست و شورای رقابت وظیفه محوله خود در این زمینه را به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان داد.
  • واسابی آ اس پ

    یه باری هم از سوشی نوشته باشیم برای طرفدارهاش؛ البته تجربه معاشرت‌های من میگه سوشی‌چی‌ها دو دسته هستن! آن‌هایی که سوشی دوست دارند و آن‌هایی که می‌نمایند که سوشی دوست دارند!
  • استانبول در فرشته

  • تاکو مکزیکی در قلب پالادیوم

  • کافه نشینی فوتبالی

  • قاب هفته

    در ایام ماه مبارک رمضان زندگی شبانه در تهران رونقی تازه می‌گیرد. یکی از زیباترین و شلوغ‌ترین این محله‌ها که از افطار تا سحر سراسر بیدار است و خوشامدگوی روزه‌داران تهرانی است خیابان سی تیر است، در این شماره به حال و هوای خیابان سی تیر در این شب‌های عزیز پرداخته‌ایم.
  • ناکارآمدی ذخایر ارزی ترکیه

    «لورا پیتل» کارشناس اقتصادی روزنامه‌های تایمز و فایننشال‌تایمز در مسائل ترکیه، بحران لیر، سیاست پولی نامتوازن و ذخایر ارزی ناکارآمد این کشور را تشریح کرده است.لیر از آغاز امسال تاکنون حدود ۱۵ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. در این بین، دستور دادگاه عالی این کشور برای برگزاری مجدد انتخابات شهرداری در استانبول پس از شکست حزب حاکم و جنجال بین آنکارا و واشنگتن بر سر خرید سامانه موشکی اس۴۰۰ از روسیه و تهدید آمریکا به تحریم ترکیه، پروسه کاهش ارزش پول ملی را تشدید کرده است.
  • اقتصادی که نیاز داریم

    «جوزف ای. استیگلیتز»، برنده جایزه نوبل اقتصاد، پروفسور دانشگاه کلمبیا و اقتصاددان ارشد موسسه روزولت است. پیشرفت تکنولوژی و رشد بازارهای نوظهور قطعا در کاهش طبقه متوسط نقش داشته‌است، اما این مساله برای سیاست اقتصادی دارای اهمیت ثانوی است. می‌دانیم که عوامل مشابه، تاثیرات متفاوتی در کشورها داشته‌اند. رشد چین و تغییرات تکنولوژیک در همه‌جا احساس شده‌است، اما آمریکا به‌طور قابل‌توجهی نابرابری بالاتر و تحرک اجتماعی کمتری نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر مانند نروژ دارد. به علاوه، جایی که بی‌نظمی مالی به نهایت می‌رسد، سوءاستفاده‌ در بخش مالی از قبیل دستکاری بازار، استقراض نامعقول و هزینه‌های بیش از حد کارت‌های اعتباری وجود دارد.
  • ترامپ ماشه را کشید

    «سم فلمینگ» کارشناس حوزه سیاست پولی به درخواست کمک ترامپ از فدرال‌رزرو برای پیروزی در جنگ تجاری با چین پرداخته است. دونالد ترامپ از فدرال‌رزرو آمریکا درخواست کمک برای پیروزی در جنگ تجاری علیه چین کرد. وی در اظهارات خود پیروزی را در صورتی که سیاست فدرال‌رزرو همسو با برنامه انبساطی چین اجرا شود، اجتناب‌ناپذیر توصیف کرد. ترامپ در ادامه صحبت‌های خود درخصوص سابقه این‌گونه سیاست‌های پولی در چین، پایان بازی جنگ تجاری را به سود ایالات‌متحده دانست و عنوان کرد چینی‌ها در هر صورت نیاز دارند که توافقی صورت گیرد.
  • فروش ذخایر ملی ونزوئلا

    «پاتریشیا لایا»، دبیر نشریه هفتگی بلومبرگ به فروش ذخایر ملی ونزوئلا پرداخته است. با وجود تحریم‌های آمریکا علیه ونزوئلا، بانک مرکزی این کشور حدود ۵۷۰ میلیون دلار از ذخایر طلای این کشور را به فروش رساند. دولت ونزوئلا حدود ۷/ ۹ تن از ذخایر طلای خود را در تاریخ ۱۰ می و ۴ تن دیگر را سه روز بعد از این تاریخ فروخت.
  • ایرانی‌های تازه

    هجوم شوروی به افغانستان و بعد از آن سال‌ها جنگ داخلی در این کشور باعث شد تا تجربه حضور تعداد زیادی از مهاجران و اتباع خارجی در کشور طی سال‌های طولانی فراهم شود. طی این مدت طولانی افغان‌های زیادی به مرور به بخشی از جامعه ایران بدل شدند. از ازدواج بین ایرانی‌ها و افغان‌ها گرفته تا تولد نسل جدیدی از این مردم در ایران. با این همه طی سال‌های اخیر همواره وضعیت اتباع خارجی و به‌خصوص افغان‌ها در ایران بحثی چالش‌انگیز بوده و نظرات متفاوتی را دربر داشته. اما مصوبه اخیر مجلس ایران مبنی بر اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی بیش از هر چیز بر وضعیت جمع قابل توجهی از افغان‌ها در ایران اثرگذار خواهد بود و به بخشی از این چالش‌ها پایان می‌دهد. در این صفحه برآن شدیم تا تبعات و اثر این مصوبه مجلس را بررسی کنیم.
  • لزوم ارزیابی طرح تابعیت مادران ایرانی

    جامعه ایران به لحاظ فرهنگی نسبت به پذیرش اتباع دیگر کشورها به سختی پیش می‌رود و به همین خاطر ارزیابی چنین تحولی باید پیش از قطعیت این امر انجام شود.به‌طورمثال باید ببینیم که این مصوبه کدام مناطق را بیشتر تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.
  • رسیدگی به این مطالبه را به فال نیک بگیریم

    اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی، باید از زوایای مختلف مورد بررسی قرار بگیرد. این مطالبه سال‌های زیاد توسط این گروه از افراد در کشور ما مطرح شد، اما بنا به موارد امنیتی باید به درستی مورد بررسی قرار گیرد. فرد فاقد هویت به نوعی بلاتکلیفی شخصیتی دچار است و عدم تعلق او تا حدی منجر به ناهنجاری‌های رفتاری در فرد می‌شود و این مساله خود منجر به هزینه‌ای برای کشور ما خواهد شد.
  • اعطای تابعیت موقعیتی مناسب برای هر دو طرف

    این لایحه باید زمانی زودتر از اکنون به تصویب می‌رسید، اما با وجود تاخیر در پذیرش چنین نیاز مهمی برای فرزندان ایرانی، همچنان این اتفاق مثبت است. کشور ما به لحاظ تمدن و تاریخ، سرمایه عظیمی دارد و امکان تبدیل شدن به قطب مهمی برای گردشگری را تا‌کنون از خود گرفته بود و این تصمیم علاوه بر تاثیرات مثبت در زندگی این فرزندان تا حد زیادی به کمک صنعت گردشگری ما نیز خواهد آمد. حال مهاجران بیشتری با سرمایه‌های مادی و معنوی‌شان به این سرزمین خواهند آمد و باعث رفت و آمد بستگان غیر‌ایرانی‌شان به کشور ما می‌شوند.
بیشتر