زمانی که انقلاب صنعتی قرنهای ۱۸ و ۱۹ میلادی رخ داد، اغلب ناظران آن را به فال نیک گرفتند و مزایای صنعتی شدن را مورد تحسین قرار دادند. امروز اما بیش از هر زمان دیگری بشر با تردیدها و نگرانیهای ناشی از صنعتی شدن روبهرو است. گذشته از انزوای بیش از پیش بشر به واسطه حضور ماشینها در جای جای زندگی روزمره، بسیاری از مشاغل از هم اکنون در خطر نابودی قرار دارند و بسیاری از افراد خود را قربانی «ماشینیشدن» فرآیندهای شغلی تلقی میکنند. در این میان نیروی کار اقتصادهای پیشرفته که بیشتر در معرض ماشینیشدن قرار دارند، زودتر و بیشتر از سایرین در معرض این آسیب قرار دارند؛ هرچند که دیر یا زود این موج گریبانگیر جهان در حال توسعه نیز خواهد شد.
پرونده خیابان پاسداران در حالی روی میز پیگیری مسوولان کشور قرار دارد که رئیس قوه قضائیه، امنیت مردم و کشور را خط قرمز اسلام و ارکان نظام دانسته است. پیش از این رئیس جمهور، وزیر کشور را مامور بررسی دقیق این موضوع و ارائه گزارش به افکار عمومی کرده بود.
دورخیز برخی نمایندگان مجلس برای استیضاح وزرای کار و راه و شهرسازی در شرایطی صورت گرفته که حوادث کشتی سانچی و سقوط هواپیما تا حدودی فضا را برای این کار مهیا کرده است. البته نمایندگانی که استیضاح وزرا را مطرح کردهاند، امیدوارند که وزرای مذکور پیش از استیضاح در خانه ملت خودشان استعفا دهند. اما چنانچه استیضاح کم امضای وزیر راه عملی شود این سومین باری خواهد بود که آخوندی در معرض دفاع مجدد از عملکرد خود در مجلس برخواهد آمد. دو بار قبلی او موفق شده بود اعتماد مجدد بهارستان نشینان را جلب کند. ربیعی هم بارها تا یک قدمی استیضاح پیش رفته و بازگشته است. او تاکنون دو کارت زرد از مجلسنشینان دریافت کرده است. پس از اینکه خبر سقوط هواپیمای آسمان منتشر شد علی لاریجانی، رئیس مجلس به کمیسیون عمران برای بررسی علل سقوط هواپیمای تهران-یاسوج ماموریت داد که با بررسیهای لازم بهطور جدی این اتفاق را ریشهیابی کنند. دو وزیر کابینه دوازدهم در شرایطی در چندقدمی استیضاح به سر میبرند که برخی نمایندگان منتقد دولت هم پیگیر طرح سوال از رئیس جمهور در مجلس شدهاند. هرچند از تعداد کسانی که سوال از رئیسجمهور را امضا کردهاند هر روز کاسته میشود اما طراحان امیدوارند یکشنبه آینده تکلیف طرح خود را مشخص کنند.
با وجود اینکه تصویب قطعنامهای جدید در شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آتشبس در سوریه، فعلا طرفین درگیری را به توقف جنگ مجبور کرده است اما به نظر میرسد تصمیم نظام سوریه برای ورود به نبرد غوطه و پاکسازی آن قطعی و غیر قابل تغییر است. بهویژه آنکه دوهم پیمان اسد با درک اهمیت این منطقه، حمایت کامل خود را از این عملیات اعلام کرده و زمان حاضر را بهترین زمان ممکن برای پایان دادن به نبردی میدانند که مدتهاست در نزدیکی دمشق در جریان است. این در حالی است که بهرغم قطعنامه آتش بس، عناصر مسلح در غوطه شرقی صدها نفر از جمله زنان و کودکان را به گروگان گرفته و از خروج شهروندان غیرنظامی از این منطقه جلوگیری میکنند. غوطه شرقی از سال ۲۰۱۲ تحت سیطره معارضان اسد بوده است و ارتش سوریه طی چند سال گذشته تلاشهایی برای بازپسگیری غوطه شرقی انجام داده اما نتوانسته است آن را تصرف کند. اما حالا ارتش با عملیاتهای کارشناسی شده و بر اساس مختصات دقیق میدانی و با حمایت جنگندههای روسی در تلاش است تا کنترل این مناطق استراتژیک به لحاظ اقتصادی را در دست بگیرد. مقامات کشورمان اعلام کردهاند که ایران و سوریه به قطعنامه آتش بس پایبند هستند.
ماجرای نامهنگاریها و اعتراضات خیابانی احمدینژاد هر روزی که میگذرد رنگ و بوی تازهتری به خود میگیرد. رئیس دولتهای نهم و دهم که از زمان برگزاری دادگاه حمید بقایی معاون و یار دیرین خود، زبان به انتقادات شدیدی از قوه قضائیه و عدالت دستگاه قضا گشوده است، در آخرین نامهنگاریهای خود پا را از اعتراض فراتر گذاشته و در نامهای به مقام معظم رهبری خواستار سه اقدام فوری برای اصلاح وضع کشور شده است. معجزه هزاره سوم که هنوز پاسخگوی مسائل و مشکلات ۸سال ریاست جمهوری خود نیست درباره برگزاری انتخابات مجلس و ریاستجمهوری بدون مهندسی شورای نگهبان، برکناری رئیس قوه قضائیه و دستور آزادی منتقدین نظام به رهبری پیشنهادهایی داده که به زعم خود برای راهگشایی در اصلاح امور صورت گرفته است.
استقبال مردم از سود ۲۰ درصدی اوراق گواهی سپرده ریالی طی دو هفته گذشته به قدری بود که نشان داد تدبیر بانک مرکزی برای جمع آوری پولهای سرگردان نتیجه داده و حتی بسیاری از سپرده گذاران بانکها با تبدیل سپرده کوتاهمدت خود به گواهی سپرده بلندمدت، منفعت سود بیشتر را ترجیح دادهاند.
بانک مرکزی در حالی از رشد ۲۲ درصدی قیمت مسکن در تهران طی یکسال منتهی به بهمن امسال خبر داده که درهمین حال معاملات مسکن در بهمن ماه هم با رشدی ۵ درصدی نسبت به دی ماه، رشدی بی سابقه در کارنامه خود به ثبت رسانده است. همچنین آخرین آمارهای بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن نشان میدهد تعداد معاملات مسکن در دومین ماه زمستان امسال به ۱۸. ۴هزار واحد مسکونی رسید که این رقم رشد ۱۷. ۷ درصدی معاملات را نشان میدهد. با توجه به تحرکات بازار مسکن که از سال ۹۵ وارد مرحله پیش رونق شده است برخی کارشناسان احتمال میدهند که این وضعیت در سال ۹۷ ادامه یابد. رشد قیمت مسکن در بهمن ماه در شرایطی اتفاق افتاده که یک دوره رکود طولانی بازار مسکن را فرا گرفته و افزایش ۲۲ درصدی قیمت در بهمن ماه بالاترین رکورد افزایش قیمت مسکن در دولت روحانی است. برخی فعالان بازار رشد قیمتها در بازار معاملات بهمن را با افزایش نرخ ارز طی ماههای گذشته پیوند میزنند که در صورت کنترل قیمت ارز، رشد قیمت مسکن هم کاهش خواهد یافت. از طرفی چنانچه سیاست پرداخت نرخ سود ۲۰ درصدی پس از پایان دو هفته به روال عادی بانکها تبدیل شود، این موضوع هم اثری منفی بر بازار مسکن خواهد گذاشت.
در شرایطی که اعضای اوپک در تلاشند که با کاهش تولیدات خود ثبات در بازار نفت جهانی را برقرار کنند، اما شرکتهای تولیدکننده نفت در آمریکا هماکنون تهدیدی برای تلاشهای اوپک و متحدانش برای برقراری توازن در بازار به شمار میروند. براساس تازهترین اطلاعات، صادرات نفت خام آمریکا در هفته گذشته به بیش از ۲ میلیون بشکه در روز رسیده و این در حالی است که برخی خبرها از بازاریابی سعودیها برای نفت شیل آمریکا در بازارهای آسیایی خبر میدهند. تحلیلگران بازار انرژی، تحرکات اخیر عربستان را استراتژی جدید این کشور در مواجهه با افزایش تولید آمریکا و بهرهگیری از شرایط موجود عنوان میکنند. در سالهای اخیر با قدرت گرفتن ولیعهد عربستان، ساختار سیاسی و اقتصادی این کشور به شدت تغییر کرده و سعودیها در تلاشند تا وابستگی خود را به پول نفت کاهش دهند. از همین رو عربستان قصد دارد با فروش داراییهای خود از جمله عرضه اولیه سهام شرکت بزرگ نفتی دولتی آرامکو و ذخیره آن در صندوق ثروت ملی، در پروژههای مختلف داخلی و خارجی سرمایهگذاری کرده و به تدریج تا سال ۲۰۳۰ وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهد. نفت ۹۵ درصد از صادرات و ۷۰ درصد درآمد دولت عربستان را تشکیل میدهد.
در شرایطی که برخی خبرگزاریها از قول یک مقام ارشد آمریکایی شرط ترامپ برای ماندن در برجام را همکاری اروپاییها برای اصلاح موادی خارج ازتوافقنامه هستهای خواندهاند اما معاون وزیر خارجه کشورمان در انگلیس تاکید کرد مذاکره درباره مسائل غیرهستهای تنها به شرط موفقیت برجام صورت خواهد گرفت. از زمان تهدید ترامپ به خروج از برجام، وزارت خارجه آمریکا درتلاش برای جلب حمایت اروپاییها از مفاد جدیدی است که اساسا به ایران به عنوان عمل انجام شده، ارائه خواهد شد و اگر این کشور به آن عمل نکند، با تهدید ازسرگیری تحریمها مواجه خواهد شد.
بازار معاملات مسکن، یک ماه استثنایی را پشت سر گذاشت. بهمن امسال، قیمت مسکن با خروج کامل از مسیر «ریز نوسانات» سال ۹۵، تحت تاثیر التهاب یکی از بازارها، بالاترین رشد ماهانه طی دست یکی دو سال اخیر را تجربه کرد. متوسط قیمت مسکن در تهران در ماه بهمن، ۵ درصد نسبت به ماه دی افزایش یافت که این میزان افزایش، حدود ۲ برابر متوسط نرخ رشد ماهانه طی ماههای قبل بود.
عربستان سعودی سال ۲۰۱۸، بهخصوص در زمینههای نفتی با عربستان چهار سال قبل تفاوتهای اساسی کرده است. کشوری که با بهرهگیری از امتیاز طبیعیاش در «تولید ارزان نفت خام» قصد داشت قیمت نفت را تا آنجا کاهش دهد که تولیدات پر هزینه شیل را از بازار خارج کند؛ حالا نه تنها نقش شیل آمریکا را بهعنوان یک رقیب در بازار نفت پذیرفته، بلکه قصد همکاری با آنها و بهرهبرداری از شرایط موجود را نیز دارد.
سخنان عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران در اندیشکده سلطنتی چتم هاوس درباره برجام را باید اولین اظهارنظر یک مقام رسمی دخیل در پرونده توافق هستهای دانست که آشکارا از صدمه دیدن این توافق سخن به میان آورده است. اظهاراتی که با واکنشهای موافق و مخالف داخلی و خارجی مواجه شده است.
مجلسیها که از بررسی لایحه بودجه ۹۷ فارغ شدهاند، حالا در قالب وظیفه نظارتی خود، سه طرح مهم را در دست بررسی دارند؛ طرحهایی که دو مورد از آن به «استیضاح» وزرای «راه» و «کار» میپردازد و سومی در قالب «سوال از رئیس جمهوری» تدوین شده است. آخوندی وزیر راه که در تعدد طرحهای استیضاح و نیز کسب رای اعتماد، در تاریخ انقلاب رکورددار است، حالا با سومین استیضاح خود روبهرو است.
۵۰ دقیقه از ساعت ۸ صبح گذشته است، تماس رادار هواپیمای مقصد تهران-یاسوج با برج مراقبت قطع میشود، دیگر نشانی از هواپمای ای-تی-آر روی رادار نیست، هواپیمای تهران-یاسوج هواپیمایی آسمان سقوط کرده، خبر این است. بزرگترین چین خوردگی دنا تا این لحظه و در غیاب جعبه سیاه هواپیما بهعنوان شفافترین مقصر این حادثه شناخته میشود. به فاصله چند ساعت پس از سقوط هواپیما شبکههای مجازی پر میشود از نظرات کارشناسی و غیرکارشناسی، عدهای وزیر راه را مقصر میدانند که خرید هواپیماها را به سرانجام نرسانده است، عدهای دلواپسان را مقصر میدانند که در زمان امضای خرید هواپیماهای برجامی این خرید را لوکس عنوان کردهاند.
بعد از گذشت ۱۰ روز از حادثه سقوط هواپیمای ای-تی-آر هواپیمایی آسمان گمانه زنی ها و نظرات کارشناسی و غیر کارشناسی متعدد در حالی در باب علت این سقوط مطرح می شود که کارشناسان صنعت هوایی بر این باورند تا زمان پیدا نشدن جعبه سیاه هواپیما نمی توان به صورت شفاف و دقیق به کارشناسی علت سقوط هواپیما پرداخت، «دنیای اقتصاد» برای شفاف شدن ابعاد این حادثه با محمدرضا ابراهیم پور کارشناس طراحی فرودگاه و بازرگانی شرکت های هواپیمایی گفتگو کرده است که در ادامه این گفتگو را می خوانید:
گستره و پهنای بزرگ ایران، تا اندازهای است که پرواز از شمال تا جنوب این کشور به میزان ۲ ساعت زمان میبرد، موضوع مهم دیگر اما پروازهای «کوتاهبرد» و منطقهای است که نیاز عمدهای از تقاضای داخلی را شامل میشود؛ از سویی فرودگاههای کشور به منظور عملیاتی شدن نیاز به، استفاده از این هواپیماها دارند. هواپیماهای منطقهای، هواپیماهایی کوچک هستند که به پرواز در مسیرهای کوتاه و کممسافر میپردازند. هرچند تعداد این دست هواپیماها در ایران زیاد نیست، اما چند فروند هواپیمای منطقهای در ناوگان شرکتهای مختلف پرواز دارند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. در مجموع ۶۷ فروند هواپیمای منطقهای در آسمان ایران پرواز کرده و یا آماده پروازند که با توجه به ظرفیت حملونقل کشور بسیار کم به نظر میرسد.
سیر صعودی نرخ دلار گرچه قبل از رسیدن به رقم ۵ هزار تومان متوقف شد و حالا نیز کمی کاهشیافته، اما گویا تاثیر لازم را روی گردشگری ایران گذاشته است. گردشگری خروجی، گردشگری داخلی و گردشگری ورودی سه بخشی هستند که از این افزایش نرخ تاثیر پذیرفته یا خواهند پذیرفت.
در پی نوسانات بازار ارز در زمستان سال جاری و افزایش قیمت یورو و دلار به عنوان دو ارز عمده مبادلاتی برای گردشگران ایرانی، پیشبینی میشود در ماههای آینده به شکل قابلتوجهی از شمار گردشگران خروجی از کشور کاسته شود. احتمالا این مساله بیش از هر کجا خود را در ایام تعطیلات نوروز که یکی از مهمترین فصول سفر ایرانیان محسوب میشود نشان خواهد داد. همهساله و در تعطیلات سال نوی شمسی تعداد قابلتوجهی گردشگر از ایران به سایر کشورها و خصوصا به کشورهای همسایه سفر میکنند اما با گران شدن ارز و به تبع آن بالا رفتن هزینه دریافت خدمات در کشورهای خارجی و گرانتر شدن بستههای سفر برای نوروز پیشرو، از انگیزه خانوارها برای سفر خارجی کاسته شده و پیشبینی میشود استقبال از سفرهای داخلی به بیشترین مقدار خود در سالهای اخیر برسد. در همین خصوص رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران نیز معتقد است ریزش شدید در تعداد مسافران به خارج در نوروز ۹۷ قطعی است. حرمتالله رفیعی اظهار میکند که نوسانات ارزی پیشآمده هزینه خدمات گردشگری در خارج از کشور و به تبع آن بستههای سفر خارجی را بهصورت پیشبینی ناپذیری برای ایرانیان گران کرده که این امر موجب شده بسیاری از آنان از سفر به خارج از کشور منصرف شوند. در ادامه گفتوگوی وی را با «دنیای اقتصاد» میخوانید.
کاهش ارزش پول یک کشور میتواند به دلایل اقتصادی و سیاسی اتفاق بیفتد. این پدیده برای بسیاری از صنایع میتواند چندان جذاب نباشد و از سوی دیگر نیز برای مردم یک کشور خوشایند نیست زیرا کاهش ارزش پول یک کشور موجب میشود قدرت خرید مردم آن کشور پایینتر بیاید و استانداردهای زندگی آنان را کاهش دهد.
یکی دیگر از کشورهایی که تجربه توسعه گردشگری داخلی خود را با کاهش نرخ پول داخلی خود پشت سر گذاشته است، هند است. این سرزمین که جاذبههای گردشگری فراوانی دارد، از نظر تنوع فرهنگ بسیار غنی است و تاریخ غنی و آثار تاریخیاش قابلیت جذب گردشگران خارجی فراوانی را دارد. تا سال ۲۰۱۱ نرخ برابری دلار آمریکا در مقابل روپیه نوسانات کمافتوخیزی داشت. با این حال، روپیه هند در فاصله سالهای پس از ۲۰۱۱ به شدت در برابر دلار ایالاتمتحده آمریکا و ارزهای معتبر جهانی کاهش یافت به گونهای که برابری هر دلار آمریکا از حدود ۴۷ روپیه در سال ۲۰۱۱ رو به افزایش گذاشت و در سال ۲۰۱۲ به بیش از ۵۳ روپیه رسید که به معنای کاهش تقریبا ۱۳ درصدی روپیه در برابر دلار تنها در مدت یک سال بود. در سال ۲۰۱۳ هر دلار آمریکا بهطور میانگین با حدود ۵۹ روپیه هند مبادله شد که این رقم نشان دهنده کاهش تقریبا ۱۱ درصدی ارزش روپیه در برابر دلار نسبت به سال ۲۰۱۲ بود. این افت در سالهای بعد نیز ادامه پیدا کرد تا آنجا که در سال ۲۰۱۶ نرخ برابری هر یک دلار آمریکا در برابر واحد پول ملی هند به قریب به ۶۵ روپیه رسید، یعنی در طول ۵ سال، رقمی در حدود ۳۸ درصد از ارزش پول روپیه در برابر دلار آمریکا کاسته شد.
امروزه دغدغه روزافزونی در اذهان شکل گرفته است؛ اینکه با توجه به اتوماسیون یا همان خودکارسازی جنبههای مختلف مشاغل، آیا در آینده فرصتهای شغلی کافی برای جویندگان کار وجود خواهد داشت؟ تاریخ نشان داده است که این نگرانیها محلی از اعراب ندارند؛ بازار کار در گذر زمان با تغییرات تقاضا برای نیروی کار که ناشی از پیشرفتهای فناورانه است، هماهنگ میشود. البته ممکن است در کوتاهمدت این هماهنگی به قیمت کاهش دستمزدها صورت بگیرد. در صورتی که تاریخ را بهعنوان راهنما در نظر بگیریم، میتوانیم انتظار داشته باشیم که تا سال ۲۰۳۰ هشت تا ۹ درصد تقاضای نیروی کار در گونههای جدید مشاغل اتفاق خواهد افتاد. مشاغلی که پیش از آن هرگز وجود نداشتهاند. تحلیلها ما را به این نتیجه میرسانند که با رشد اقتصادی قابلقبول، تقویت نوآوریها و سرمایهگذاری مناسب فرصتهای شغلی به اندازه کافی در دسترس خواهند بود تا تاثیر اتوماسیون مشاغل پیشین را خنثی کند، البته در برخی اقتصادهای پیشرفته ممکن است سرمایهگذاریهای بیشتری موردنیاز باشد تا سناریوی کاهش خطر کمبود فرصتهای شغلی تقویت شود. اما چالش بزرگتر در سراسر دنیا تضمین این نکته است که کارگران مهارتهای لازم برای گذار به مشاغل جدید را داشته باشند و در فرآیند گذار حمایت کافی از آنها صورت بگیرد. کشورهایی که در این گذار موفق عمل نکنند، شاهد رشد فزاینده بیکاری و کاهش سطح دستمزدها خواهند بود.
«خودکارسازی یا ماشینیشدن» و استفاده از تکنولوژیهای نوین در کسبوکارها همواره یکی از موضوعات داغ محافل اقتصادی بوده است. گرچه بسیاری معتقدند روند «ماشینی شدن» تهدیدی جدی برای آینده مشاغل است اما به عقیده کارشناسان میتوان با برنامهریزی درست و مدون این تهدیدها را تبدیل به فرصت کرد و از منافع آن بهره برد. در این باره بهرهمندی از منافع «ماشینیشدن» – نظیر رشد بهرهوری نیروی کار – در کنار رسیدگی به چالشهای آن غیرممکن نیست. بهعنوان مثال، طی دوران گذار از اقتصاد کشاورزی، دولت آمریکا سرمایهگذاری گسترده بهمنظور بهبود و گسترش دوره آموزش متوسطه (دبیرستان) انجام داد. در آن زمان برای اولین بار دانشآموزان ملزم به ثبتنام در مدارس شدند. این سیاست دولت آمریکا منجر به افزایش نرخ ثبتنام دبیرستان از ۱۸ درصد در سال ۱۹۱۰ به ۷۳ درصد در سال ۱۹۴۰ میلادی شد و تحصیلکردهترین و بهرهورترین نیروی کار جهان را برای اقتصاد این کشور به ارمغان آورد.
«موسسه جهانی مککنزی، در سال ۱۹۹۰ میلادی با هدف ایجاد درکی عمیقتر از تحولات اقتصاد جهان تاسیس شد. این مرکز تحقیقاتی قصد دارد به مدیران بخشهای تجاری، دولتی و اجتماعی چشمانداز درستی ارائه کند تا آنها بتوانند در سیاستگذاریها و تصمیماتشان از آن استفاده کنند. دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا، در رتبهبندی خود مرکز تحقیقاتی مککنزی را بهعنوان بهترین اتاق فکر بخشخصوصی جهان معرفی کرده است. مککنزی در تازهترین پژوهش خود با نگاهی به روند روزافزون خودکار شدن فرآیندها در جهان، آینده مشاغل را مورد واکاوی قرار داده است.»
پربیراه نیست اگر بگوییم مهمترین بخش در راهاندازی یک کسب و کار نحوه ایجاد تقاضا برای آن است. این تقاضا یا در واقع همان نیاز مردم است که به شما میگوید چه کالایی، با چه کیفیتی و با چه قیمتی روانه بازار کنید؛ تا بتوانید از تولید خود کسب درآمد کنید. ایجاد تقاضای مستمر از مهمترین فاکتورهای ادامه بقا برای انواع کسبوکارها است. همواره در سازمانها و شرکتهای بزرگ بخشی تحت عنوان بخش بازاریابی وظیفه رصد بازار، شناسایی فرصتها و چالشهای آن را بر عهده دارد تا بتواند تقاضایی پیوسته برای محصولات یا خدمات سازمان ایجاد کند. بدون وجود تقاضای مستمر، اصولا برنامهریزی تولید معنایی ندارد و بالطبع قدرت جذب نیروی انسانی و توانایی خلق فرصتهای شغلی نیز تا حد زیادی کاهش مییابد. در سطح بالاتر مسوولان و تصمیمسازان کلان کشور نیز باید در اتخاذ سیاستهای صنعتی خود به گونهای برنامهریزی کنند که صنایع مختلف در تعامل نزدیک با یکدیگر بوده و سیستمی از تقاضا برای محصولات ایجاد کنند که بخشهای مختلف تامینکننده نیاز یکدیگر بوده و محصولات تولیدی دامنه بیشتری از نیاز جامعه و صنایع مختلف را پاسخگو باشد. هر چه برنامهریزی در ایجاد تقاضای موثر در بخشهای مختلف اقتصادی دقیقتر باشد، علاوه بر ثبات اقتصادی در کشور تولید و اشتغال ملی نیز دوام بیشتری خواهد داشت در این زمینه میتوان به دو نوع رویه ایجاد تقاضا یا بازاریابی در سیستمهای اقتصادی اشاره کرد: بازاریابی عمودی و بازاریابی افقی.
یکی از قوانین جالب در ادبیات اقتصادی که میتوان مفهوم آن را به بسیاری از پدیدههای اقتصادی و اجتماعی در زندگی فعلی تعمیم داد «قانون گرشام» است. شاید شما نیز این جمله معروف را که بهطور خلاصه قانون گرشام را توضیح میدهد شنیده باشید «پول بد پول خوب را از رواج میاندازد».
سال گذشته با شروع فصل زمستان، دود عظیمی آسمان شهر دهلینو را پوشاند و نیروهای اورژانس و پزشکی شروع به توصیههای ایمنی به شهروندان و اعلام شرایط اضطراری کردند. شهروندان این شهر درحالیکه از مشکلات تنفسی شکایت داشتند، به بیمارستانهای محلی این شهر هجوم بردند. بازکنان کریکت مجبور بودند تا طی مسابقه ملی بین هند و سریلانکا، ماسکهای ضدآلودگی بزنند. و یونایتد ایرلایز پروازهای خود به این شهر را کنسل و از کیفیت هوا ابراز نگرانی کرد.
در اولین هفته از اسفندماه برنامههای گوناگونی در سراسر ایران توسط دوستداران و فعالان محیطزیست برگزار شد. به رسم هر هفته تلاش داریم در قرار سبز رسانهای برای تمام فعالان محیطزیست کشور باشیم:
آزمایش خون یکی از راههای مطلع شدن از وضعیت سلامتی افراد است. در این مقاله به مهمترین سوالات در مورد آزمایش خون پرداخته شد که میتوان با آگاهی از آنها به شناختی درست از وضعیت جسمانی خود دست یافت. دکتر محسن منشدی، متخصص علوم آزمایشگاهی بالینی به سوالات زیر پاسخ دادهاند.
نقطه آغاز «اصلاح بازار پول» و همه پیشبینیها از اقتصاد ۹۷ موضوع دو همایشی بود که طی روزهای دوشنبه و سهشنبه هفته جاری از سوی روزنامه دنیای اقتصاد برگزار شد.
همه ساله لیستهای مختلفی از بهترین شهرهای دنیا برای زندگی و سفر منتشر میشود؛ انتخابهایی که اغلب با توسعه یافتگی رابطه دارد. نشریه تلگراف در یک گزارش، ۲۰ شهر را معرفی کرد که بهترینها برای زیستن هستند. به تبع آنکه یک شهر جای مناسبی برای زیست معرفی میشود، میتواند گردشگران بسیاری را نیز به خود جذب کند. در ادامه درباره این ۲۰شهر بیشتر خواهیم دانست.
در بین غذاهای دوستداشتنی ایرانی، آش کمی با بقیه متفاوت است. وقتی کسی به سفری طولانی میرود برایش آش پشتپا میپزند تا به سلامت به خانه بازگردد. از این جهت برای اهل سفر کاسه آش، قصه خانهای است که چشم بهراه بازگشت مسافرش نشسته و برایش آرزوهای نیک میکند. پیش از آنکه راهنمای سفر شوم، همیشه فکر میکردم آشها فقط همانی است که در تهران پیدا میشود اما بعدها آموختم که شهر به شهر و اقلیم به اقلیم این غذا نیز تغییر میکند. در این سفرنامه برایتان از کاسههای آش متفاوتی میگویم که تجربه آنها بسیار خوشایند بود.
در این مقطع زمانی که بازار ارز نوسانات قابل توجهی را تجربه کرده و از طرف دیگر سایر بازارها نیز تحت تاثیر نوسانات یاد شده قرار گرفتهاند، این سوال مطرح میشود که در چنین فضایی خانوارها وجوه پساندازی خود را به سمت چه بازاری ببرند؟ معمولا خانوارها درامد دورهای خود را دریافت میکنند، بخشی از آن را هزینه و بخش مازاد را در بازارهای مختلف پسانداز یا سرمایهگذاری میکنند. از طرف دیگر، در اقتصادهای در حال توسعه به ویژه اقتصاد ایران، نوسان در بازارها بهطور مکرر وجود دارد. در مقطعی نرخ سود سپردههای بانکی افزایش مییابد و در مقطعی دیگر کاهش. در مقطعی نرخ ارز یا بازار سهام روند افزایشی را تجربه میکند و در مقطعی دیگر کاهشی. بالطبع تحت چنین نوسانهایی انتخاب بازار مناسب از سوی خانوارها نیز تغییر میکند. عموما خانوارها در گام اول با تصمیم انتخاب بازار روبهرو هستند. به این معنی که بازارهای مختلف را در کنار هم قرار میدهند و بهترین بازار را انتخاب میکنند. بنابراین اینکه خانوارها در تصمیم خود به پشتوانه اطلاعات صحیح، بهترین انتخاب را بر گزینند میتواند هم به رفاه خود خانواده کمک کند هم جلوی نوسانات مکرر را در صحنه بازارهای اقتصاد بگیرد. در این گزارش بازارهای مختلفی که بهطور بالقوه پیش و روی خانوار هستند، مورد بررسی قرار گرفتهاند.
بسیاری از افراد ازدواج را مانعی بر سر راه حرفه خود میدانند. آنها معتقدند که ازدواج هزینههای اقتصادی آنها را افزایش میدهد و از اینرو درآمد آنها را با افت مواجه میکند. اما عدهای نیز هستند که ازدواج را کمککننده به زندگی اقتصادی خود یافتهاند و از ظرفیت موجود در آن برای ارتقای درآمد خود بهره بردهاند. برای یافتن اینکه ازدواج چه تاثیری بر درآمد افراد میگذارد، رجوع به مستندات علمی ضروری است. وحید مهربانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در پژوهشی با عنوان «آموزش و منافع اقتصادی تشکیل خانواده» به این موضوع پرداخته و مکانیزم اثر ازدواج بر درآمد افراد را مورد واکاوی قرار داده است.
پیشرفت روزافزون تکنولوژی در آینده ساختار مشاغل را تغییر خواهد داد. اگر میخواهید خود یا فرزندانتان را برای یک موقعیت شغلی مناسب در آینده آماده کنید، آنچه بیشتر از همه باید مورد توجه قرار گیرد، تکنولوژی است. در طول یک دهه گذشته مشاغل جدید زیادی پدید آمدهاند و برخی از وظایف گذشته از دوش انسان برداشته شدهاند. برخی امور و خدمات بهصورت دیجیتالی هماهنگ میشوند و برخی دیگر هنوز به نیروی انسانی نیازمند هستند؛ اما مشاغل و مهارتهای لازم ظرف ۱۰ یا ۲۰ سال آینده به چه سمتی کشیده خواهند شد؟
پیتر دراکر، پدر مدیریت کسبوکار نوین، میگوید یک کسبوکار تنها دو ماموریت دارد: بازاریابی و نوآوری. شرکتهایی که واقعا نوآوری را پذیرفتهاند- شرکتهایی مانند آمازون، اپل و تسلا- تحسین، فروش و بازاریابی را در قالب رسانههای اکتسابی بهدست میآورند. (رسانههای اکتسابی، یعنی رسانههایی که مطالب شما را بدون اینکه پولی از شما بگیرند به اشتراک میگذارند و درباره شما اطلاعرسانی میکنند.) گرچه کسبوکارها از هر اندازه میدانند که نوآوری یک اهرم مهم است که به موفقیت بلندمدت آنها کمک خواهد کرد، اما بسیاری برای اجرای موثر آن تقلا میکنند. آنها شروع به انجام یک روال تکراری میکنند و میگویند «این چیزی است که ما همیشه انجام دادهایم.» و برخی دیگر وقتی مجبور به چنین کاری میشوند، بهجای اینکه تلاش کنند تا به پیشگامانی در این فضا تبدیل شوند، از آخرین روندها پیروی میکنند.
وقتی سال جدیدی شروع میشود، بهترین زمان است تا مدیران کسبوکارها نگاهی به عقب داشته باشند و نقاط ضعف و قوت سازمان خود را در طول یک سالی که گذشته بررسی کنند و نگاهی هم به برخی از بزرگترین اشتباههایی که میتوانند در سال جدید از آنها اجتناب کنند بیندازند. این موضوع برای کارآفرینان تازهکار بهویژه مهمتر است و مسیر موفقیت آنها مملو از اشتباههای بالقوه و چالش خواهد بود. آگاه بودن از متداولترین دامهای کارآفرینی که همتایان باتجربهتر آنها قبلا با آن مواجه بودهاند، میتواند بین شکست و موفقیت این استارتآپهای جدید زمین تا آسمان تفاوت ایجاد کند. موفقیت کسبوکار نیازمند آمادهسازی کسبوکار است. برای اداره یک کسبوکار حتی اگر متخصص نباشید، باید یک طرح و برنامه دقیق داشته باشید. این طرح مبنایی برای هر چیزی است که میخواهید بهدست آورید.
امروز اغلب کسبوکارها در تلاشند تا از اثرات زیانبار زیستمحیطی جلوگیری کنند، این موضوع شامل مشاغل آزاد، مستقل و خانگی نیز میشود. اگر دارای یک کسبوکار خانگی هستید، بسیار مهم است که از راهبردهای حفظ محیطزیست و منابع استفاده کنید و کارهای مبتنی بر الزامات زیستمحیطی را در دستور کار قرار دهید تا انرژی کمتری مصرف شود و میزان مصرف کربن کاهش یابد.
بهدنبال اصرار شورای شهر تهران بر دو بند از مصوبه طرح ترافیک جدید به همان شکل تصویب شده اولیه که از دیدگاه فرمانداری حاوی دستکم اشکال و نیازمند اصلاح شناخته شد، تعیین تکلیف این طرح احتمالا برعهده هیات حلاختلاف وزارت کشور قرار میگیرد و موضوع پیش از پایان سالجاری فیصله پیدا نخواهد کرد.
تحرکات داخلی برای فروش املاک خارجی به متقاضیان ایرانی خرید آپارتمان در کشورهای همسایه افزایش یافت.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، در شرایطی که بازار معاملات مسکن شهر تهران از آذرماه امسال وارد فاز رونق شده، حجم آگهیهای مربوط به فروش املاک خارجی به متقاضیان ایرانی نیز طی هفتههای گذشته افزایش یافته است. تبلیغات مربوط به فروش آپارتمانهای مسکونی در کشورهای همسایه همچون ترکیه، دبی و... - هر چند طی ماهها و سالهای گذشته نیز در کشور وجود داشته و در برخی از مقاطع زمانی پررنگتر میشده است- همزمان با کاهش نرخ سود سپردههای بانکی و تلاش سیاستگذار پولی برای تثبیت نرخها در سقف ۱۵ درصد طی ماههای اخیر، افزایش یافته است طوریکه بسیاری از واسطههای فروش املاک خارجی در کشور طی هفتههای گذشته تحرکات گستردهای را برای فروش این آپارتمانها به متقاضیان با شرایط ویژه آغاز کردهاند.
به منظور فراهم کردن عرصهای مناسب برای کسبوکار موفق، شاید بزرگترین هدف سازمانهای مردمنهاد صنفی، ایجاد تصویر ذهنی مثبت و اطمینانبخش در افکار عمومی جامعه باشد. هدفی که بهعنوان مثال، در حرفه پزشکی و در بند بند سوگندنامه منسوب به بقراط، قرنها است «اقتدار حرفه» و ایجاد «اعتماد عمومی» را مدنظر قرار داده است. در حرفه مهندسی نیز، قرار بوده و هست که چنین باشد، بنابراین پاسخگویی حرفهای مهندسان از ضروریات اخلاقی برای ایجاد حس اعتماد مردمی است.
محتوای کتاب دخل و خرج پایتخت برای سال آینده نشان میدهد با ایجاد یک لاین جدید در نحوه وصول منابع درآمدی برای شهرداری تهران، حیات خلوت سازمانها و شرکتهای زیرمجموعه شهرداری در تامین منابع درآمدی برچیده میشود. برمبنای این لاین جدید قرار است همه درآمدها و منابع خانواده شهرداری(سازمانها و شرکتها) از طریق یک کانال شیشهای متمرکز وصول و جذب شوند و در نهایت قرار است در یک منبع متمرکز تحت عنوان خزانه شهر جمعآوری شود. مطابق گفته شهردار تهران، براساس لایحه بودجه ۹۷ تمامی زیرمجموعه شهرداری تهران از ابتدای سال آینده متعهد میشوند کلیه درآمدهای خود مشتمل بر درآمدهای نیابتی و همچنین سود سهام شرکتها و سازمانها را به خزانه شهرداری واریز کنند.
با توجه به گسترش روزافزون بازار موبایل و اینترنت تمامی کسب و کارها به ساخت اپلیکیشن رو آوردهاند و به وضوح قابل پیشبینی است که در آینده نزدیک مشاغل کوچک و بزرگی که سعی کردهاند از این فناوری استفاده کنند از رقبای سرسخت خود پیشی میگیرند. اگر کارفرما هستید احتمالا تاکنون به این مساله فکر کردهاید که چگونه میتوانید یک اپلیکیشن برای کسبوکار خود داشته باشید. همچنین برای داشتن اپلیکیشن در بازار با قیمتهای متفاوتی روبهرو شدهاید که نمیدانید به چه دلیلی باید چنین هزینههایی را پرداخت کنید یا اینکه آیا تمام این امکانات برای اپلیکیشن شما نیاز هست یا خیر؟ اپلیکیشنهای متفاوتی در بازار وجود دارد مثل بازیهای موبایلی یا اپلیکیشنهای که خدمات خاصی ارائه میدهند یا اپلیکیشنهایی که بهعنوان ابزار کمکی و آموزشی که بهصورت آنلاین یا آفلاین کار میکنند اما بهطور کلی هزینه لازم برای ساخت یک اپلیکیشن به مشخصات و کارآیی آن و همچنین زمانی که یک برنامه نویس برای آن صرف میکند، بستگی دارد.در ادامه نگاهی خواهیم داشت به عوامل تاثیرگذار در قیمت اپلیکیشنها.
اخیرا سازندگان تلگرام از محصولی جدید به نام تلگرام ایکس (Telegram X) رونمایی کردند. پیام رسان تلگرام ایکس در واقع یک نسخه جدیدتر، کاملتر و سریعتر از برنامه تلگرام است که از سوی تیم برنامه نویسان تلگرام با مدیریت پاول دوروف (Pavel Durov) ساخته شده است. در واقع میتوان این پیامرسان جدید را تلاش مدیران تلگرام برای افزایش بیش از پیش کاربران تلگرام در اقصی نقاط جهان دانست.
این روزها استانداردهای متفاوتی برای پخش تصاویر از تلویزیونها یا ستاپباکسها و انواع پخشکنندهها از قبیل HD Ready،Full HD یا ۱۰۸۰i و ۱۰۸۰p وجود دارد که احتمالا برای بسیاری از ما جالب است که درباره آنها و تفاوتهایشان بیشتر بدانیم. هر تلویزیون یا ستاپ باکسی که امروزه بخرید از ویدئوی اچدی (HD) پشتیبانی میکند؛ عده زیادی از افراد با برخی اصطلاحات مربوط به تلویزیونها و نمایشگرها روبهرو میشوند که از جمله آنها میتوان اصطلاحاتی چون اچدی و فولاچدی را نام برد. این دو رزولوشن تصویر واقعا چه تفاوتی با هم دارند؟
بهعبارت ساده، تلویزیونها و ستاپ باکسهایی که از HD Ready پشتیبانی میکنند، میتوانند تصاویر ۷۲۰p را با رزولوشن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل به شما نشان دهد. از طرفی، تلویزیونها و ستاپ باکسهای Full HD توانایی این را دارند که تصاویر ۱۰۸۰p را با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل در جلوی چشمان شما قرار دهند. در این بین هرچه رزولوشن بیشتر باشد، تصویر مورد نظر شفافتر به نظر میرسد.
ظاهرا مشکلات امداد خودروهای فعال در پایتخت تمامی ندارد. این مشکلات از تماس با خریداران خودروهای نو برای فروش کارت اشتراک تخفیفدار گرفته تا کلاهبرداری از خانمها، برای بسیاری از خودرو داران ایجاد زحمت کرده است. در این بین چند سالی طول کشید تا با شرکتهای متخلفی که مشخص نبود اطلاعات خریداران خودرو را از کجا دریافت میکردند برخورد قضایی شود، حال با کلاهبرداری دیگری بسیاری از رانندگان بهخصوص خانمها با مشکلات جدیدی مواجه شدهاند. همراه با افزایش عرضه و تقاضای خودرو در بازار برخی خودروسازان با قرار دادن مشوقهایی در جلب رضایت مشتریان از خدمات ارائه شده در زمینه خدمات پس ار فروش شرکتهای خود اقداماتی انجام دادند. از جمله این اقدامات در نظر گرفتن تخفیف برای مشتریانی است که خودرو آنها در خیابان میماند و به امداد خودرو نیاز پیدا میکنند. با این حال برخی از متقلبان در میان ارتباط مشتری و کارخانه قرار میگیرند تا با فروختن به اصطلاح زورکی برخی از اقلام، جیب مشتریان را خالی کنند. به گفته یکی از کارشناسان خودرویی امداد خودروهای تقلبی این روزها، بلای جان مشتریان خودروهای جدید و دست دوم شدهاند.
به تعطیلات نوروزی سال ۹۷ نزدیک میشویم و شور و هیجان سال جدید از هم اکنون بسیاری از بازارهای مصرفی کشور را فراگرفته است. در این بین بازار خودرو نیز از هیجان شب عید بینصیب نبوده و جنب و جوش زیادی در آن دیده میشود. به گفته برخی از فعالان بازار از ابتدای اسفندماه خرید و فروش خودروهای نو و دست دوم با رونق همراه بود و تعمیرگاههای محصولات داخلی و خارجی نیز برای معاینه قبل از سفر از ازدحام زیادی برخوردار است. به این ترتیب اگر قصد مسافرت داخلی آن هم با خودروی خود را دارید بهتر است از حالا چند نکته کلیدی را بهخاطر بسپارید که در طول سفر به مشکل برنخورید.
کراساوور، شاسیبلند، اسیووی و بعضا هم سدان. خبری از هاچبک نیست اما تا دلتان بخواهد بازار پر شده از انواع و اقسام خودروهای موسوم به شاسیبلند که در گونههای چینی و غیر چینی خریداران را به شدت برای خرید اغوا میکنند.
قطار «فرهادی بازان» به ایستگاه «جداییسازان» رسید و مسافری جدید را سوار کرد. مسافری به نام «بدون تاریخ بدون امضا». فیلم جدایی نادر از سیمین سرنوشت سینمای ایران در دهه نود را دستخوش تغییری جدی کرد. انبوهی از فیلمسازان جوان که میخواستند فرهادی باشند و جدایی بسازند، به سمت این فیلم هجوم آوردند و دست به الگوبرداری زدند و مشکل دقیقا از شکل این الگوبرداری آغاز شد. آنها به جای دریافتن خطمشیها، دیدگاهها، روشها و مسالهها به یک نسخه زردِ رونویسی شدهِ بدخط، اکتفا کردند. آنها به جای دریافتن مفاهیم، یک راست سراغ مصادیق رفتند و به شکلی سطحی و سرخوشانه به اجرایشان پرداختند و نزد خود پنداشتند که «جدایی۲» را ساختهاند.
مطالعه بهعنوان فعالیتی فردی عموما با اهداف متفاوتی انجام میشود؛ کسب دانش، سرگرم شدن، قدم گذاشتن در جهان اندیشههای مختلف و... با این همه اغلب، قرابتهای فکری و فرهنگی موجب میشود این فرآیند بهویژه در خواندن ادبیات، لذتبخشتر جلوه کند. از اینرو در پیشنهاد این هفته علاوهبر دومجموعه داستان، اثری از نویسندهای همسایه را نیز در نظر گرفتیم تا ضمن آشنایی بیشتر با ادبیات ترکیه، این احساس نزدیکی موجب لذت بیشتر مطالعه شود.
نمایش «دیش» به نویسندگی و کارگردانی رضا غیور در تئاتر باران روی صحنه است. داستان نمایش «دیش» موقعیتی دراماتیک میان چند جوان و همسایگان آنهاست و فضایی رئال و کمدی دارد.
ناصر وحدتی با اجرای موسیقی فولکلور گیلانی در تالار وحدت به اجرای برنامه میپردازد. در ابتدای این کنسرت یک قطعه قاسمآبادی اجرا میشود و در بخشهای دیگر برنامه رپرتوار متفاوتی درنظر گرفته شده است که تشتنوازی یکی از بخشهای آن است.
اولین آلبوم رسمی سینا شعبانخانی، خواننده موسیقی پاپ با عنوان «جادوی خاص» منتشر شد. این خواننده پیشتر با انتشار قطعهای به همین نام توجه مخاطبان موسیقی را جلب کرد و مورد توجه قرار گرفت.
گفته میشود بخشی از مشکلات خاورمیانه برخاسته از توافقاتی است که قدرتهای پیروز در جنگ جهانی دوم به آن دست یافتند. پس از پایان جنگ دوم جهانی امپراتوری عثمانی که مرد بیمار اروپا لقب گرفته بود بهواسطه تبانی فرانسه و بریتانیا تجزیه شد. از دل این تجزیه مهمترین توافق قرن بیستم زاده شد که همان سایکسپیکو بود. این توافق مبنای خطکشیهای مرزی کشورهای خاورمیانه را تشکیل داد و ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در خاورمیانه عربی به همین توافق بازمی گردد. کتاب مذکور که بهصورت پاورقی در این صفحه منتشر و ترجمه میشود مبتنیبر ریشهیابی دلایل بحران خاورمیانه با نگاه به قرارداد سایکسپیکو است.