شماره روزنامه ۶۲۱۳
|

اقتصاد گردشگری در برنامه‌های توسعه پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷؛

کیل اولسون، باستان‌شناس و استاد دانشگاه واشنگتن، در مقاله‌ای طراحی هدفمند برنامه‌های گردشگری در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ را گامی بلند در توسعه این بخش از خدمات در ایران و «جذب گردشگران سودآور» تلقی کرده است. با این حال چنین به نظر می‌رسد که در ایران، گردشگری هرگز به‌عنوان یک مولفه اقتصادی اثرگذار مورد…

    یکشنبه، ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
  • بررسی روند تولید و تجارت انواع کاشی طی چند دهه اخیر در جهان

    ضربه تحریم به صادرات ایران

    ایران جزو پنج صادرکننده بزرگ کاشی در جهان است؛ با قدمتی ۶ هزار ساله در تولید این کالا. با این حال طی سه دهه اخیر رقبای دیرین پا به میدان گذاشته و با استفاده از فناوری روز بازار جهانی این صنعت را در دست گرفته‌اند؛ چین، هند، ایتالیا و اسپانیا از جمله بازیگران اصلی تجارت این محصول پرتقاضا در جهان محسوب می‌شوند. در این میان تحریم‌های چندجانبه غرب نیز ضربه‌ای کاری به روند تولید و صادرات کاشی در ایران زده است. در این گزارش نگاهی می‌اندازیم به پیشینه تولید و صادرات کاشی و چشم‌انداز آینده آن.
  • کاشی‌کاری و تزیینات حمام‌ها

    انواع تزیینات وابسته به معماری، در حمام‌ها به‌کار گرفته شده‌اند. نقوش گیاهی و جانوری اجراشده به شکل موزاییک کاری بر کف حمام «خربه‌المفجر» متعلق به دوره اموی را باید اولین نمونه استفاده از کاشی‌کاری در حمام‌های دوره اسلامی محسوب کرد.
    سه‌شنبه، ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
  • چگونه نئولیبرالیسم جهان را تسخیر کرد؟

    «مقررات‌زدایی» به نفع بانک‌ها و ثروتمندان

    نئولیبرالیسم نظامی است که در ربع آخر قرن بیستم در دو سوی اقیانوس اطلس شکل گرفت. «لیبرال» به‌ معنای «آزادبودن» است، در اینجا منظور آزادبودن از دخالت‌های دولتی است، از جمله آزادبودن از قوانین دولتی. منظور از «نئو» این بود که در این نوع لیبرالیسم چیز جدیدی وجود داشت. در واقعیت، این نوع لیبرالیسم با دکترین لیبرالیسم و لِسِه فر۲ در قرن نوزدهم که می‌گفت «کارها را به بازار بسپارید» تفاوت اندکی داشت. درواقع، این ایده‌ها چنان در قرن بیستم نیز نفوذ خود را حفظ کردند که چند دهه پیش اقتصاددانان مشهور در واکنش به رکود بزرگ اقتصادی گفتند «هیچ کاری نکنید» آنها باور داشتند اگر دولت مداخله نکند و اوضاع را بیشتر به هم نریزد، بازار تقریبا به سرعت خود را بازمی‌یابد.
  • لس آنجلس؛ بناها و آثار هنری سوخته

    ضربه آتشین به دنیای هنر

    فاجعه سوختن و خاکستر شدن لس‌آنجلس چنان ابعاد گسترده‌ای دارد که میزان خسارات آن در صدر آتش‌سوزی‌های بزرگ تاریخ شهرها نشسته است.
    یکشنبه، ۳۰ دی ۱۴۰۳
  • جامعه‌شناسان پاسخ می‌دهند

    دلایل اجتماعی و اقتصادی خودکشی

    نشست «خودکشی در جهان امروز؛ گفت‌وگویی جمعی درباره روایت‌هایی از مرگ» عنوان نشست مشترکی بود که هفته گذشته از سوی گروه‌های علمی‌تخصصی جامعه‌شناسی نظری و روان‌شناسی اجتماعی با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. یکی از اهداف این نشست، نگاهی میان‌رشته‌ای به پدیده‌ در حال افزایش خودکشی در ایران بود که با استقبال مخاطبان روبه‌رو شد.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • نقش کارتر در سقوط پهلوی

    همه‌چیز فرو می‌ریزد

    درگذشت «جیمی کارتر» سی‌ونهمین رئیس‌جمهور آمریکا، واکنش‌های زیادی را در رسانه‌ها برانگیخت. بخش کلان‌ این واکنش‌ها، نظراتی است که توسط هواخواهان سامانه پهلوی ترویج می‌شود. با انتشار خبر درگذشت کارتر، «دونالد ترامپ» در یک چرخش ۱۸۰درجه‌ای، نقش او را در سکان هدایت سیاست آمریکا تاثیرگذار و آمریکا را مدیون و مرهون رهبری وی توصیف کرد! «گری سیک» عضو بلندپایه شورای امنیت ملی دولت آمریکا، تمام ریز و درشت مناسبات دولت کارتر با شاه را در کتاب مشهور «همه‌چیز فرو می‌ریزد» بیان می‌کند. او نشان می‌دهد که در مناسبات پنهان دولت آمریکا با شاه، چیزی که اهمیت نداشت حقوق‌ بشر بود.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • نگاهی به روند پناهندگی و مهاجرت طی دوره ۲۰۲۴-۱۹۵۱

    ۱۲۵میلیون آواره

    امروزه پناهندگی به یک بحران جهانی تبدیل شده است که خاورمیانه و آفریقا از جمله نقاط کانونی آن محسوب می‌شوند. از دهه۱۹۵۰، تعداد افرادی که مجبور به ترک خانه خود شده‌اند، به‌طور چشم‌گیری افزایش یافته است؛ از حدود ۲.۱میلیون پناهنده بین‌المللی در سال۱۹۵۱ به ۱۲۳میلیون نفر بی‌خانمان در سال۲۰۲۳. آمار رسمی سالانه که از طرف نهادهایی مانند کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل منتشر می‌شود منعکس‌کننده شمار واقعی افراد مجبور به ترک خانه در جهان نیست، بلکه نشانگر تعداد افرادی است که توسط سازمان ملل به‌عنوان مهاجر و پناهنده به رسمیت شناخته شده‌اند. آمار اولیه سال۲۰۲۴ نشان می‌دهد که این رقم ممکن است به ۱۲۵میلیون نفر رسیده باشد. بحران‌های جدید عمده در غزه، سوریه، سودان، فلسطین و اوکراین به افزایش شمار پناهندگان منجر شده است. سازمان ملل متحد برای پناهندگان (UNHCR) در سال۱۹۵۰ تاسیس شد. این سازمان در واقع برای سامان‌دهی وضعیت پناهندگان پس از جنگ جهانی دوم تشکیل شد. از آن زمان، مقیاس و دامنه جغرافیایی فعالیت‌های آن به‌طور قابل توجهی گسترش یافته است
  • زوبوف چگونه آینده فناوری را پیش‌بینی کرد؟

    عصر سرمایه‌داری نظارتی

    دنیای‌اقتصاد: کتاب «عصر سرمایه‌داری نظارتی: مبارزه برای آینده انسانی در مرز جدید قدرت» نوشته شوشانا زوبوف در سال۲۰۱۹ منتشر شده است و به بررسی توسعه شرکت‌های دیجیتالی مانند گوگل و آمازون می‌پردازد. زوبوف در این کتاب استدلال می‌کند که مدل‌های کسب‌وکار این شرکت‌ها نمایانگر یک شکل جدید از انباشت سرمایه‌داری هستند که او آن را «سرمایه‌داری نظارتی» می‌نامد. درحالی‌که سرمایه‌داری صنعتی با پیامدهای ویرانگر، طبیعت را مورد بهره‌برداری و کنترل قرار داد، سرمایه‌داری نظارتی به بهره‌برداری و کنترل طبیعت انسانی با یک نظم توتالیتر به‌عنوان نقطه پایانی توسعه می‌پردازد.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • گذری به تاریخ جنگ و صلح در خاورمیانه

    لکه‌های ننگ امپراتوری‌ها

    تاریخ امپراتوری‌ها مبهم است. در ذهن بسیاری، این مفهوم با سلطه اروپایی‌ها بر بخش‌های گسترده‌ای از دنیای در حال توسعه قرین شده؛ دورانی که برای همیشه لکه‌ ننگی بر وجهه غرب ‌گذارده است. اما امپراتوری‌ها در اشکال غیرغربی بسیاری هم ظهور کرده‌اند؛ به‌ویژه در خاورمیانه. امپراتوری خاورمیانه، ابتدا با سلسله امویان در دمشق قرن هفتم میلادی آغاز شد و سلسله‌های متعددی از خلافت‌های اسلامی، حکومتی گسترده که در برخی موارد تا مدیترانه را هم دربرمی‌گرفت، تاسیس کردند. در قرن‌های بعدی عثمانی‌ها این مسیر را ادامه دادند که حکومتشان از یکسو تا بالکان گسترش یافت و همچنین به قلمروهای مسلمان‌نشین آفریقای شرقی گسترش یافت. تنها در مراحل بعدی تاریخ امپراتوری‌هاست که اروپایی‌ها بخش مهمی از این ماجرا را شکل می‌دهند.
  • جنگ‌های خاورمیانه به سود کیست؟

    خاورمیانه بزرگ در خلال نیم‌قرن گذشته، بیش از هر منطقه دیگری شاهد جنگ بوده است. کشورهای خاورمیانه یک سوم همه درگیری‌های مسلحانه در سراسر جهان را از آغاز قرن۲۱، به خود اختصاص داده‌اند.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • داعش با سوریه چه کرد؟

    غارت آثار باستانی

    سوریه دارای هزاران اثر باستانی در طول تاریخ و تمدن‌های متوالی است که تخمین زده می‌شود بیش از ۵هزار سال قدمت داشته باشند. دولت سابق سوریه ۲۵موزه فرهنگی را ۱۰سال قبل از انقلاب سال۲۰۱۱ در سراسر کشور برای رونق گردشگری ساخته بود. یونسکو ۶اثر باستانی از جمله محله‌های دمشق قدیم و حلب قدیم را قدیمی‌ترین سکونتگاه بشر تا به امروز و یکی از بزرگ‌ترین مراکز مذهبی جهان معرفی کرده و شهر تدمر و روستاهای تاریخی غرب سوریه را در فهرست میراث جهانی قرار داده است؛ آنها در شمال تپه‌های آهکی قرار دارند که شامل صدها صومعه و کلیسا است.
  • ضربه داعش به پالمیرا

    دنیای‌اقتصاد: پالمیرا نام شهری باستانی در استان حُمص سوریه و در ۲۱۰ کیلومتری دمشق است. ساکنان پالمیرا را آرامی‌‌‌ها، عموریان، عرب‌‌‌ها و اقلیتی از یهودیان تشکیل می‌‌‌دادند. در هم‌‌‌جواری ویرانه‌های باستانی پالمیرا، شهر تدمر واقع شده است که نام عربی معادل برای پالمیرا نیز هست. این شهر باستانی که به «مروارید صحرا» معروف است یکی از مهم‌ترین ویرانه‌های تاریخی جهان و از آثار ثبت شده سوریه است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. قدمت بخش اعظم ویرانه‌های پالمیرا به سده‌های یکم و دوم میلادی بازمی‌‌‌گردد. احتمالا پالمیرا دیدنی‌‌‌ترین و رویایی‌‌‌ترین شهرهای کاروانی بود که در واحه‌ای در صحرای سوریه واقع شده و از دورا اورپوس واقع بر ساحل فرات یک منزل بلند فاصله داشت.
  • فرانسه و سوریه؛ گاهشمار اشغال و مبارزه

    دنیای‌اقتصاد: پانزدهم اوت۱۹۱۵م. فرانسه در جزیره ارواد سوریه، نیرو پیاده کرد و سه سال بعد، در سال۱۹۱۸ سواحل این کشور را تصرف کرد و وارد شهر لاذقیه شد؛ اما در پی ماجرای تشکیل پادشاهی عربی سوریه در ۲۵ژوئیه۱۹۲۰ به این کشور اعلام جنگ کرد. این جنگ در منطقه «میسلون» (Maysalun) نزدیک دمشق، در تاریخ ۲۴ژانویه۱۹۲۰ برپا شد. در این جنگ یوسف العظمه با ۳هزار نفر داوطلب سوری و کم‌سلاح نتوانست در مقابل ۹هزارنفر فرانسوی مجهز به جنگنده و تانک مقاومت کند و دیری نپایید که ارتش سوریه در این جنگ شکست خورد. این جنگ ۴۰۰کشته و هزار زخمی برای سوریه و ۴۲کشته و ۱۵۴زخمی برای فرانسه برجا گذاشت. «یوسف العظمه» (۱۹۲۰-۱۸۸۴) وزیر دفاع سوریه عثمانی، در این نبرد قهرمانانه کشته شد.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • اقتصاد گردشگری در برنامه‌های توسعه پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷؛

    هدف‌گذاری یا خیال‌پردازی؟

    کیل اولسون، باستان‌شناس و استاد دانشگاه واشنگتن، در مقاله‌ای طراحی هدفمند برنامه‌های گردشگری در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ را گامی بلند در توسعه این بخش از خدمات در ایران و «جذب گردشگران سودآور» تلقی کرده است. با این حال چنین به نظر می‌رسد که در ایران، گردشگری هرگز به‌عنوان یک مولفه اقتصادی اثرگذار مورد توجه قرار نگرفته است. نخستین‌بار در سال۱۳۱۴ در وزارت داخله، اداره‌ای به نام«اداره جلب سیاحان خارجی وتبلیغات» تاسیس و انجام امور مربوط به گردشگری کشور به آن اداره سپرده شد. وظیفه این اداره منظور داشتن تمهیداتی برای جلب سیاحان خارجی بود. ساختن هتل و توقف‌گاه‎ در شهرها و مسیرهای آثار باستانی و طبیعی، تامین اعتبارات لازم برای تبلیغات و مشارکت در سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با تاسیسات مربوط به امور جهانگردی و مسافرتی مهم‌ترین محورهای فعالیت این اداره بود.
  • گردشگری خلاق و فضاهای تاریخی

    گردشگری خلاق یک زمینه تحقیقاتی نسبتا جدید است که بیشترین توجه را به فعالیت‌های گردشگری خلاق در شهرهای بزرگ معطوف کرده است. اولین تعاریف گردشگری خلاق، توسط ریچاردز و ریموند (۲۰۰۰) ارائه شده است که آن را به‌‌عنوان رویکردی از گردشگری تعریف کرده‌اند که به بازدیدکنندگان فرصت می‌دهد تا پتانسیل خلاق خود را از طریق مشارکت فعال در دوره‌ها و تجربیات یادگیری که مشخصه مقصد سفر است، توسعه دهند.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • بازخوانی تمدن اثرگذار ایلام

    ورود به عصر آهن

    عصر آهن، یکی از دوره‌های مهم در باستان‌شناسی ایران محسوب می‌شود. این دوره را می‌توان با اواخر هزاره دوم تا اواسط هزاره اول پیش ازمیلاد یکی دانست. دوره مذکور با تغییرات و نوآوری‌های مختلفی در زمینه‌های گوناگون همراه است که یکی از شاخص‌ترین آنها چیزی است که نام خود را به این دوره داده است؛ یعنی ذوب آهن و کاربرد گسترده این فلز در ساخت اشیای مختلف.
  • هلیلان؛ خاستگاه انقلاب کشاورزی

    حفاری‌های علمی باستان‌شناسی در استان ایلام شواهد کم‌نظیری از پیشینه تاریخ و تمدن سرزمین بزرگ ایران را در این منطقه ارائه می‌دهد. این منطقه از کشور که نام بزرگ‌ترین تمدن بشری در دنیای باستان یعنی «ایلام» را یدک می‌کشد دارای راز و رمزهای ارزشمندی از تمدن و فرهنگ دیرینه این سرزمین کهن سال است، در شرایطی از زمان قرار داریم که بسیاری از کشورها به دنبال بازسازی تاریخ و تمدن و پیشینه تمدنی کشور و ملت خود با رویکردی فرهنگی هستند. بنابرین این ضرورت احساس می‌شود تا مساله بسیار مهم هویت ملی کشور در برنامه‌ها و برنامه‌ریزی‌های کلان با ظرافت و دقت مورد توجه قرار گیرد.
  • والتر هینتس و تمدن ایلام

    والتر هینتس ‌ (۱۹نوامبر۱۹۰۶ - ۱۲نوامبر۱۹۹۲) ایران‌شناس بزرگ آلمانی بود که پژوهش‌های بنیادین و بی‌همتایی را به سرانجام رساند. هینتس در خانواده‌ای بازرگان به دنیا آمد. او در ۱۹۳۰، دکترای دانشگاه لایپزیگ را به‌خاطر رساله‌هایش درباره تاریخ و فرهنگ روسیه در دوران تزار پتر کبیر (۱۹۳۳) به‌دست آورد. در حین تکمیل این تز توجه او به‌طور فزاینده‌ای معطوف به ایران شد.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • گذری به کتاب «از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» نوشته علی‌اصغر سیدآبادی

    تصویر دیگر مرد سازش‌ناپذیر

    اگر فکر می‌کنید زمان آن رسیده است که درباره دکتر محمد مصدق، نخست‌وزیر نامی ایران در دوره پهلوی دوم چیزهای بیشتری بدانید، کتاب تازه علی‌اصغر سیدآبادی: «از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» یک انتخاب جذاب و منحصر به فرد است که از خواندنش پشیمان نخواهید شد؛ به‌ویژه اگر شما هم از آن دست خوانندگانی باشید که کتاب‌های تاریخی را ملال‌آور ارزیابی می‌کنند، فقط کافی است که اندکی به شعر، داستان، نمایش، اسطوره‌شناسی، روانشناسی یا جامعه‌شناسی علاقه‌مند باشید تا اطمینان پیدا کنید که از این کتاب لذت خواهید برد و آن را تا انتها خواهید خواند.
  • نگاهی به طراحی و معماری «سراسربین» در زندان‌ها

    شکنجه مدرن

    معماری سراسربین (Panopticism) مفهومی است که خاستگاه آن نظریات میشل فوکو، فیلسوف فرانسوی است. این مفهوم به نوعی از نظارت و کنترل اشاره دارد که در آن افراد تحت نظارت دائمی قرار دارند و این نظارت باعث می‌شود که رفتار آنها تحت تاثیر قرار گیرد. در این مدل، فرد احساس می‌کند که ممکن است هر لحظه تحت نظر باشد، حتی اگر در واقع کسی او را نظارت نکند. این مفهوم همچنین با زندان‌های مدرن و معماری مخوف آنها تداعی می‌شود.
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • سوریه چگونه به دست خاندان اسد افتاد؟

    حکومت لرزان

    تاریخ سوریه پس از استقلال از فرانسه در سال۱۹۴۶ با کودتا‌های متعدد و تغییرات سریع در حکومت همراه بوده است. این کودتا‌ها به‌طور عمده ناشی از رقابت‌های داخلی، نفوذ قدرت‌های خارجی و ساختار ضعیف سیاسی کشور بود. کودتای حسنی الزعیم (مارس ۱۹۴۹) به‌عنوان اولین کودتای نظامی در جهان عرب شناخته می‌شود. او در شرایطی که سوریه گرفتار بی‌ثباتی سیاسی بود، قدرت را از رئیس‌جمهور شکری القوتلی گرفت. الزعیم اصلاحاتی اقتصادی و اداری را آغاز کرد؛ اما سیاست‌های سرکوب‌گرانه و بی‌تجربگی او در سیاست منجر به خشم گسترده شد. حکومت او تنها ۱۳۷روز دوام آورد. در اوت ۱۹۴۹ به دنبال کودتایی به سرکردگی سرهنگ سامی الحناوی، حکومت الزعیم سرنگون شد. الحناوی به دنبال اتحاد سوریه با عراق و تشکیل یک پادشاهی متحد بود. این طرح به‌دلیل مخالفت افسران ملی‌گرا شکست خورد و حکومت الحناوی به پایان رسید. سومین کودتا را ادیب الشیشکلی در سال۱۹۵۱ رقم زد. او با سرکوب مخالفان و احزاب سیاسی، حکومتی اقتدارگرا به‌وجود آورد. تا اینکه در سال۱۹۵۴، شورش‌های گسترده‌ای علیه حکومت او شکل گرفت که با کودتای نظامی همراه شد.
  • از سفرنامه ناصرخسرو تا مصیبت‌نامه آوارگان سوری

    حلب و حماه را، نیکو و آبادان یافتم

    ناصر خسرو قبـــادیــانی حدود هزار سال پیش به دنبال دیدن خواب و رویایی شگرف، شغل دیوانی را رها کرد. عازم سفری دور و دراز به شهرهای ناشناخته شد و طی ۷سال سفر و سیاحت تصویری دقیق و بی‌بدیل از شهرهای مهم و بازارها و گذرگاه‌های باستانی آن روزگار به‌دست داد.
  • قلعه حلب؛ تباهی اسطوره و تاریخ

    دنیای‌اقتصاد: ۱۰سال پیش و در جریان عقب‌نشینی تروریست‌های مسلح از شهر حلب، قلعه تاریخی این شهر با حدود هفت قرن قدمت بر اثر یک انفجار قوی تخریب شد.
    یکشنبه، ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • کنوانسیون نسل‏‏‌کشی را دوباره باید تعریف کرد

    جنایات نادیده

    در روز ۲۶ فوریه ۲۰۰۷ اسماعیل چکیچ، در‏‏‌حالی‏‏‌که حکم صادره قاضی‏‏‌ها را در دست داشت، با عصبانیت کاخ صلح، مقر دیوان بین‌المللی دادگستری را ترک کرد. آن روز پرونده بوسنی و صربستان در دادگاه بسته شد؛ پرونده‏‏‌ای که قرار بود به بررسی نقض کنوانسیون نسل‏‏‌کشی توسط نیروهای صرب بوسنی بپردازد که در خلال جنگ بوسنی قریب‏‏‌ به ۱۰۰هزار غیرنظامی را کشته بودند. چکیچ در آن زمان ریاست پژوهشکده جنایت علیه بشریت و حقوق بین‌الملل دانشگاه سارایوو را بر عهده داشت و خود از قربانیان بوسنیایی جنگ بود. او امید داشت که دادگاه مستقر در لاهه انتقام مرگ هم‏‏‌وطنانش را بگیرد و آنها را قربانی نسل‏‏‌کشی اعلام کند. اما دادگاه بخش عمده‏‏‌ای از کشتار مردم بوسنی را مصداق نسل‏‏‌کشی ندانست. این رای برای چکیچ و باقی بازماندگان حکم خیانت را داشت، آنها معتقد بودند که دادگاه نخواسته ذات حقیقی خشونت را به رسمیت بشناسد. مطبوعات از تبرئه صربستان از اتهام نسل‏‏‌کشی نوشتند و سفارت صربستان جشنی ترتیب داد. چکیچ جلوی دیوان بین‌المللی دادگستری، عالی‏‏‌ترین دیوان سازمان ملل، ایستاد و حکم دادگاه را پاره‏‏‌پاره کرد. آن روز دادگاه اعلام کرد که صربستان در طول جنگ فقط در یک مورد مرتکب نسل‏‏‌کشی شده است.
  • تروریسم و ناامنی

    تروریسم یکی از مفاهیم پیچیده در ادبیات سیاسی و حقوق بین‌الملل است که تعریف جامع و مورد اتفاق از آن ارائه نشده است. با وجود تلاش‌های سازمان ملل، دولت‌ها درباره تعریف واحد از تروریسم توافق ندارند. جفری سیمون، پژوهشگر حوزه تروریسم تعاریف مختلف از تروریسم را شناسایی کرده است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم در دسامبر۱۹۹۹ تروریسم را این‌گونه تعریف کرده است: «هراقدامی که با هدف کشتن یا وارد کردن آسیب بدنی جدی به فردی غیرنظامی یا هر کس دیگری صورت گیرد که مشارکت فعال در خصومت‌ها با شرایط درگیری مسلحانه نداشته باشد.»
  • بازگشت تروریست‌ها

    گروه تروریستی تحریرالشام طی ۱۰روز گذشته با حمایت دولت ترکیه بخش‌هایی حیاتی از سوریه را تصرف کرده و همچنان در حال پیشروی به سمت شهرهای اصلی این کشور است. هیئت تحریرالشام (HTS) از درون جبهه النصره به‌وجود آمده است. جبهه النصره در سال۲۰۱۲ به‌عنوان شاخه‌ای از القاعده در سوریه تاسیس و به سرعت به یکی از گروه‌های اصلی تروریستی در سوریه تبدیل شد. ابومحمد الجولانی به‌عنوان رهبر گروه تروریستی هیئت تحریرالشام شناخته می‌شود. این گروه به‌عنوان شاخه‌ای از القاعده فعالیت خود را آغاز کرد و در جنگ علیه دولت بشار اسد نقش موثر داشت. در سال۲۰۱۶، جبهه النصره روابط خود را با القاعده قطع و با نام جدید هیئت تحریرشام (HTS) به فعالیت ادامه داد.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • برخورد معدن با گردشگری و محیط‌زیست

    قوانین مبهم، منافع ناهمسو

    ایران را کشور معادن بی‌شمار و ذی‌قیمت نامیده‌اند. با این حال استخراج معدن اگر با شرایط طبیعی و انسانی ناهمخوان باشد با وجود سوددهی در یک بخش ازاقتصاد می‌تواند بخش‌های دیگر را متضرر کند. معدن‌کاوی در مناطق گردشگری و بافت‌های تاریخی مصداق چنین رویه‌ای است. تابستان امسال، سرپرست اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کاشان، از ﻣﻌﺪﻥ ﺳﻨﮓ ﺁﻫﻦ نیاسر به‌عنوان خطری جدی بیخ گوش بافت باستانی نیاسر نام برد. ﻣﻌﺪﻥ سنگ‌آهن کاشان ﺩﺭ ﺍﻣﺘﺪﺍﺩ ﺭﺷﺘﻪ ﮐﻮﻩ ﻣﻨﺘﻬﯽ ﺑﻪ ﭼﺸﻤﻪ ﺍﺳﮑﻨﺪﺭﯾﻪ قرار گرفته است. انفجار در معدن ﺑﺎﻋﺚ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺩﺭ ﺳﺎﺧﺘﺎﺭ ﻻﯾﻪ‌ﻫﺎﯼ ﺯﻣﯿﻦ‌ﺷﻨﺎﺳﯽ ﻭ ﻣﺘﻌﺎﻗﺒﺎ ﮔﺴﻞ ﻭ ﺍﻧﺤﺮﺍﻑ ﻣﺴﯿﺮ ﺁﺏ و ﺧﺸﮏ ﺷﺪﻥ ﭼﺸﻤﻪ اسکندریه می‌شود. از این رو کارشناسان باستان شناسی نگران ﺁﯾﻨﺪﻩ ﺑﺎﻏﺸﻬﺮ ﻧﯿﺎﺳﺮ هستند. در این میان منافع گروه‌های ذی‌نفع هرگونه مداخله کارشناسانه را مختل می‌کند.
  • نگاهی به آثار محسن قانع بصیری، مولف تاریخ تحلیلی صنعت در ایران

    اندیشمند تنها

    روزهای در حال گذار فعلی، در نوع خود بیانگر کاستی‌ها و لطمات فرهنگی بی‌شماری است. این روزها واقعیت بسیار تاسف‌آوری در وجود خود دارد که گویی اساس فهم و تلقی ثابت روزگار ما شده است. واقعیتی دردناک که به ما می‌فهماند متفکر، تفکر و روشنفکر ارزشمند، در جامعه دیگر جایگاه و احترام چندانی ندارد. متفکر را دیگر به نسبت فهم و منزلت گذشته‌اش که نه، بلکه برمبنای نداشته‌هایش می‌سنجند و از قضا چون از دارایی‌های مادی دنیا کمترین چیزها عایدش شده است، پس ارزش و معیاری که بتواند دانشش را ارزش‌گذاری کند، ندارد.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • محمد مروج، از نسل اول صنعتگران ایرانی می‌گوید

    دوران کار و عسرت

    سوم آذر ماه جاری، مهندس محمد مروج حسینی پس از طی یک دوره بیماری‌دار فانی را وداع گفت. او معمار اولین کارخانه فرش ماشینی ایران -راوند- بود. محمد مروج اصالتا اهل شیراز و متولد سال۱۳۲۱ بود. او مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه پلی‌تکنیک گرفت و وارد صنعت شد. تجربه حضور در شرکت‌های بزرگی چون جیپ رامبلر (پارس خودرو فعلی)، کارخانه ارج، نورد اهواز و گروه صنعتی بهشهر را داشت. در سال۱۳۵۱ پروژه فرش راوند را در کاشان آغاز کرد. ابتدا قرار بود نصب ماشین‌آلات را انجام دهد و مدیریت کار را به مهندس حمیدی بسپارد، اما با رفتن مهندس حمیدی از کاشان، راه‌اندازی و بهره‌برداری کارخانه نیز به عهده مهندس مروج افتاد. مروج تا سال۱۳۵۷ و پیش از انقلاب مدیر کارخانه فرش راوند بود. او پس از انقلاب مدتی مدیر کارخانه مینو شد و سال۱۳۵۹ تصمیم گرفت اولین واحد تولید فرش ماشینی را در شیراز تاسیس کند. مروج فرش ارمغان شیراز و یکی از اولین واحدهای تولیدی موکت را نیز در شیراز تاسیس کرد.در دهه هفتاد و با توسعه فرش ماشینی در کاشان، مروج، به همراه چند تن از همکاران قدیمی خود در فرش راوند، شرکت پاوان را به‌عنوان کارخانه تکمیل فرش ماشینی راه‌اندازی کردند.
  • کتاب بلند پروازانه پیکتی

    توماس پیکتی راه درازی را پیموده است. سال ۲۰۱۴ کتابی به‌غایت بلندپروازانه نوشت که نسخه ۷۰۴صفحه‌ای به‌روزشده‌ای از کتاب سرمایه مارکس به‌شمار می‌رفت و عنوانش سرمایه در قرن بیست‌ویکم بود؛ کتابی که توانست برای نخستین‌بار نام او را سر زبان‌ها بیندازد. بخشی از محبوبیت آن -کتاب هم در سطح بین‌المللی پرفروش شد و هم در فضای آکادمیک بسیار سروصدا کرد- مدیون سادگی نظریه اصلی آن است؛ گرچه این کتاب مملو از اطلاعات تاریخی و آماری است، حرف اصلی آن را، یعنی این ادعا که اگر نرخ سود سرمایه از نرخ رشد اقتصادی بیشتر باشد، آن‌گاه موجب انباشت فزاینده ثروت خواهد شد، به‌سادگی می‌توان در یک معادله خیلی ساده نشان داد: r>g.