دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
معاملات بورس تهران در روز دوشنبه با افت نماگرهای سهامی پیگیری شد. در معاملات دیروز، شاخصکل با افت ۰.۷۳درصدی همراه شد و در سطح ۲میلیون و ۱۷هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز افت ۰.۷درصدی را تجربه کرد و شاخصکل فرابورس نیز ۰.۶۴درصد از ارتفاع خود را از دست داد. در معاملات دیروز، ۱۹۶میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار نیز رقم ۴هزار و ۴۷۲میلیاردتومان را ثبت کرد. بررسیها نشان میدهد؛ بورس در چند سالاخیر دچار جاماندگی عجیبی نسبت به دیگر بازارها شده و اگر شرایط کمی آرام شود، کشتی بورس نیز از گل بیرون خواهد آمد و سهامداران میتوانند به روزهای آتی امیدوار بمانند.
دنیای اقتصاد-پروانه کبره:
شاخص کل بورس تهران در حالی با افت ۸درصدی به استقبال نیمه دوم آبان میرود که سیاستهای رئیسجمهوری که وارد کاخسفید میشود، میتواند تبعات زیادی برای این بازار به دنبال داشته باشد؛ آنهم برای بازاری که از ابتدای سال متاثر از تعدد ریسکهای سیاسی بارها تغییر مسیر داده است. فردا روز سرنوشتسازی برای بورسبازان محسوب میشود. شاخص بورس تهران از ابتدای سال تاکنون با افت ۸.۰۷درصدی همراه شده است، اما در این مدت سکه طلا و دلار آزاد به ترتیب بازدهی ۳۴ و ۱۴درصدی را در کارنامه خود ثبت کردهاند.
درگیریهای نظامی و بحرانهای سیاسی همواره تاثیرات عمیقی بر بازارهای مالی داشتهاند. این تاثیرات نهتنها به واسطه اختلالات مستقیم در تولید و عرضه، بلکه به دلیل تغییرات روانشناختی و ریسکهای سیستماتیک بهوجود میآیند. در این متن، اثرات درگیریهای نظامی بر ارزشگذاری سهام، بازار بدهی و کامودیتیها بهطور تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
روز یکشنبه، سازمان بورس و اوراقبهادار یک مصوبه درخصوص ساختار کلی صندوقهای سرمایهگذاری در ابزار مشتقه را منتشر کرد. پس از پیگیریهای فراوان فعالان بازار سرمایه و نهادهای مالی درخصوص توسعه ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار مشتقه، فرصت مناسب جهت توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم بهوجود آمدهاست. با توجه به زمزمههای ایجاد بازار ارز توافقی به نظر میرسد این بازار میتواند سودآوری شرکتهای صادراتمحور را افزایش دهد.
بازار سهام این روزها مقصد نهایی سرمایهگذاران نیست. بعد از سال ۹۹ گمان نمیرفت سرمایهگذاران بورس روزهایی بدتر از ریزش ۹۹ را تجربه کنند. بااینحال سال جاری یکی از بدترین سالهای بازار سرمایه بود، چراکه بزرگترین ریسک بازارهای مالی مانند جنگ بر سر بازار سهام چنان سنگینی کرد که بسیاری را از سرمایهگذاری در بورس فراری داد. در این زمان داراییهای امن مانند طلا جذابیت سرمایهگذاری پیدا میکنند.
دنیای اقتصاد:
بررسی روند تاریخی شاخص S&P۵۰۰ یکی از روشهای پیشگویی انتخابات آمریکا به حساب میآید. سقوط این شاخص بیانگر این است که سرمایهگذاران درحال آماده شدن برای عدم قطعیت ناشی از روی کار آمدن یک حزب جدید هستند.
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
بازار سهام ایران در هفته جدید معاملاتی با نوسانات چشمگیری آغاز شد، اما این روند مثبت بهسرعت به تردید و نگرانی تبدیل شد. در روز شنبه، شاخصکل بورس با ۵هزار واحد افزایش به ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید، اما در روز یکشنبه با ۱.۳۸درصد افت به ۲میلیون و ۳۲هزار و ۷۶۵ واحد کاهشیافت. خروج ۴۷۰میلیاردتومان سرمایه از بازار و کاهش ارزش معاملات به ۲۱۵۳میلیاردتومان نشاندهنده کاهش تقاضا و احتیاط سرمایهگذاران است. این تردید به دلیل اخبار متناقض اقتصادی و تنشهای ژئوپلیتیک افزایش یافتهاست.
دنیای اقتصاد:
پس از شش روز متوالی سبزپوشی بازار، تبلور سرخپوشی در سیزدهمین روز آبانماه با افزایش موج جدیدی از تنشهای ژئوپلیتیک کلید خورد. در این بین روز یکشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با کاهش ارتفاع ۱.۳۸درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۳۲هزار واحدی ایستاد. افت ۲۸هزار و ۵۲۷واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با افت ۰.۹۱درصدی، روبهرو شد و در سطح ۶۶۴هزار و ۳۸۱واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۹۴درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۰هزار و ۹۹۶واحدی کار خود را به اتمام رساند.
در دنیای امروز، سرمایهگذاری به یکی از ابزارهای مهم دستیابی به ثروت و تامین آینده مالی تبدیل شده است. یکی از روشهای موثر در این زمینه، تنوع سبد سرمایهگذاری است. در این راستا، گواهی سپرده کالایی شمش طلا بهعنوان یک ابزار مالی نوین، میتواند نقش بسزایی در افزایش امنیت و کاهش ریسک سبد سرمایهگذاری ایفا کند.گواهی سپرده کالایی شمش طلا، بهعنوان یک ابزار مالی، نمایانگر مالکیت بخشی از شمش طلاست که در انبارهای معتبر نگهداری میشود. این گواهیها به سرمایهگذاران امکان میدهند تا بدون نیاز به نگهداری فیزیکی طلا، از نوسانات قیمت این فلز گرانبها بهرهمند شوند. همچنین، با توجه به نقدشوندگی بالای این گواهیها، سرمایهگذاران میتوانند بهراحتی و در هر زمان اقدام به خرید و فروش آنها کنند.
دنیای اقتصاد-محمدامین مکرمی:
آمریکا در هفته پیشرو شاهد دو رویداد مهم است که پتانسیل ایجاد تغییرات جدی در روند حرکتی بازارهای مالی را دارند. رایدهندگان آمریکایی روز سهشنبه رئیسجمهور بعدی ایالاتمتحده را انتخاب میکنند. از طرف دیگر، نشست سیاستی فدرالرزرو تصویر بهتری از مسیر آینده نرخ بهره ترسیم خواهد کرد. براساس گزارش رویترز، چرخه انتخاباتی که آمریکا را تحتتاثیر قرارداده و منجر به ایجاد نوسانات چشمگیر در همه بازارهای مالی جهان شدهاست، ۵ نوامبر به پایان میرسد. درمیان این نوسانات، افزایش و کاهش معاملات مبتنی بر احتمال پیروزی ترامپ قابلتوجه بودهاست. بسیاری از حرکات قیمتی داراییهای مختلف در ماههای گذشته با ضربآهنگ شتابگیری کارزار ترامپ علیه کامالا هریس تنظیم شدهاست.
ضعف بازارهای مالی در رویارویی با ریسکهای سیاسی، حاکی از اثرپذیری بالای این بازار از شوکهای گوناگون است. این امر سبب شد برخی صنایع که از پتانسیل بالایی برای رونق برخوردارند، تحتتاثیر متغیرهای اثرگذار سیاسی، بهره چندانی از موقعیت خود نبرند. به عبارتی همزمان با اوجگیری ریسکهای سیاسی، معاملهگران راه ورود به بازار را به طور موقت بر روی خود میبندند. از این رو شاهد چرخش نقدینگی برخی سهامداران به سمت بازارهای موازی با مشاهده تنشهای بیرونی هستیم. با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا شاهد تشدید نوسانات در بازارهای موازی هستیم.
بازار سرمایه ایران در هفتههای اخیر تحتتاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی، دستخوش نوسانات شدیدی شدهاست، درحالیکه برخی از کارشناسان در هفتههای گذشته نشانههایی از بهبود و بازگشت اعتماد به بازار را مشاهده کردهبودند، با نزدیکشدن به انتخابات ایالاتمتحده و افزایش تنشها در منطقه، این خوشبینیها رنگ باخته است.
دنیای اقصاد-پروانه کبره:
جاری نشدن جریان پول به سمت بازار سهام یکی از موضوعات بحثبرانگیز طی روزهای گذشته بوده است. شاخص کل بورس از شنبه گذشته در مدار سبز حرکت کرده، این درحالی است که طی سهروز معاملاتی گذشته بازار سهام خروج پول حقیقی را ثبت کرده است. این موضوع به طور مشخص از تردیدهای حاکم بر فضای بازار نشات میگیرد که سبب شده است ورود پرشتاب پول به سمت بورس تهران عملا شکل جدی به خود نگیرد؛ بهطوری که ارزش معاملات خرد روزانه اکنون بهسختی به سطوح بالاتر از ۳هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام در سال ۹۹ بهراحتی سطوح بالای ۲۰هزار میلیارد تومانی را تجربه میکرد.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس با رشد بیش از ۵هزارواحدی به بیش از ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید. نماگر هموزن نیز تقریبا بدون تغییر نسبت بهروز معاملاتی قبل، در محدوده ۶۷۰هزار واحد آرام گرفت. ارزش معاملات خرد، حدود ۳هزار میلیاردتومان ثبت شد و ۱۱۳میلیاردتومان پول حقیقی از بورس خارج شد. با وجود آنکه در ۴۵دقیقه اول معاملات بورسی، بازار تا ۲میلیون و ۶۸هزار واحد رشد کرد، پس از ساعات ابتدایی دادوستدهای روز شنبه فشار عرضهها در بازار سبب شد تا کلیت سهام موجود در بازار قرمزپوش شوند. بهنظر میرسد خبرهای اقتصادی مثبت درخصوص برخی از صنایع تا حدودی جو بازار را متعادل نگه داشتهاست. خبر عرضه خودرو در بورسکالا و تاکید دوباره همتی وزیر اقتصاد مبنیبر لزوم تکنرخیشدن نرخ ارز، دو عامل مهم ثبات نسبی معاملات بورس بود. این درحالی است که با توجه به حل و فصلنشدن مسائل سیاسی و تنشهای منطقهای، همچنان اطمینان کافی برای رشد بازار سهام وجود ندارد. معاملات روزهای اخیر نشاندادهاست که سبزپوشی نصیب نمادها و صنایعی میشود که ضمن ارائه گزارشهای خوب ماهانه و صنایع، وضعیت بنیادی مناسبی دارند.
در ادامه روزهای مثبت و کمنوسان، روز گذشته بازار سرمایه شرایط متفاوتی را تجربه نکرد. در این بین روز شنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۲۵درصدی همراه شد و در پایان ساعات معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۶۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۵هزار واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن نیز با نوسان چندانی روبهرو نبود و در سطح ۶۷۰هزار و ۴۹۸واحدی قرار گرفت. شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۷درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۱۹۶واحدی کار خود را به پایان رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود رقم ۳هزار و ۱۰۷میلیارد تومانی را به ثبت رساند. بهعلاوه روز گذشته حدود ۱۱۳میلیارد تومان سرمایه از بازار رخت بربست. در شرایط پرتنش سیاسی و منطقهای کنونی، ریسک بورس افزایش پیدا میکند و شاخص کل روند نزولی را در پیش میگیرد. در حال حاضر روند کلی شاخص کل بورس تهران نزولی در نظر گرفته میشود و کندل مثبت هفته گذشته تنها اصلاحی در روند نزولی بوده است.
بازارهای مالی دنیایی پیچیده، درحال تحول و موردتوجه در بیش از یک قرن اخیر بودهاند. علاوه براین، تلاشهای آکادمیک وسیعی نیز برای شناختن این بازارها و درک رفتار سرمایهگذاران و نیز نوسان قیمتها در این بازارها انجام شدهاست. دراین میان توجه به بازار سهام بیش از سایر بازارها بودهاست و جاذبه و تاثیرگذاری این بازار در جهان، بهرغم ارزش معمولا کمتر آن نسبت به بازار املاک و مستغلات، غیرقابلانکار است.
دنیایاقتصاد: اولین روز معاملاتی هفته با رشد بیش از ۵هزارواحدی شاخصکل رقمزده شد. روزهای آینده برای بازار سرمایه از نگاه بینالمللی اهمیت دارد و نتیجه انتخابات ایالاتمتحده میتواند از مسیر تحریمهای اقتصادی بر بورس و اقتصاد کشور اثرگذار باشد، بنابراین متولیان اقتصادی کشور به ریسکهایی که تحریمهای بینالمللی به بازار سرمایه و اقتصاد کشور تحمیل میکنند، اعتنا کنند و برای برطرفشدن تحریمها تهمیدات لازم را در دستور کار قرار دهند.
دنیای اقتصاد:
یکی از متغیرهای مهمی که میتواند بازارهای مالی را در سال آتی تحت تاثیر قرار دهد، سند بودجه۱۴۰۴ است. بسیاری از سرمایهگذاران، با توجه به این سند استراتژی خود را در نحوه چینش و مدیریت سبد سرمایهگذاری تعیین میکنند و قصد دارند یک پرتفوی بهینه انتخاب کنند.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس طی هفته گذشته با رشد بیش از ۴.۳درصدی موفق شد تا رکورد جدیدی را پس از ۱۵هفته بهثبت برساند. آخرینباری که شاخصکل بازدهی مثبت بیش از این مقدار را داشته، هفته منتهی به ۲۰تیرماه امسال و پس از انتخابات ایران بودهاست، ضمن آنکه میانگین ارزش معاملات با وجود دامنهنوسان محدود و کاهش رمق معاملات در اواخر هفته، به بیش از ۳هزار میلیاردتومان رسید، همچنین ورود ۷۲۴میلیاردتومانی پول حقیقی توانست بخشی از خروج سرمایه هفتههای قبلتر را جبران کند.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری:
بورس در حالی هفته جاری را آغاز خواهد کرد که دوگانه صعود و نزول ابهامات فراوانی را روی میز معاملهگران قرار داده است. سبزپوشی شاخصهای اصلی بازار به معاملات هفته گذشته رنگ متفاوتی بخشید. دماسنج اصلی تالار شیشهای هفته اخیر در سایه ادامه تنشهای بینالمللی حدود ۴.۳۲درصد افزایش ارتفاع هفتگی را به ثبت رساند و درنهایت در سطح ۲میلیون و ۵۶هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که نماگر اصلی بازار در هفته معاملاتی منتهی به ۲آبانماه منفی ۴.۵۹درصد افت هفتگی را به ثبت رسانده بود.
دنیای اقتصاد:
با وجود اینکه بازار سهام در هفته گذشته به روند صعودی خود ادامه داد، اما به دلیل وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام و تاثیر ریسکهای محیطی بر ورود و خروج پول در تالار سهام، نمیتوان به طور قاطع بیان کرد که بورس از بحران هفتههای گذشته عبور کرده است. ازاینرو حتی زمانی که بورس با سبزپوشی روبهرو میشود، پول سنگین وارد بازار نمیشود. باید گفت فاکتورهای مساعد رونق بورس همگی به ریسکهای سیاسی و اقتصادی گره خوردهاند. بنابراین در تحلیل آثار آن باید به ماهیت کوتاهمدت و ناپایدار متغیرهای مزبور توجه داشت.
دنیای اقتصاد-عاطفه چوپان:
بازار سرمایه که هفته گذشته بهبود ارزش و حجم معاملات را بعد از مدتها تجربه کرد و شاهد رشد شاخصها و وضعیت بهنسبتا مطلوبی بود، در این هفته وضعیت هیجانی و پرنوسانی را شاهد خواهد بود. سومین هفته آبان در حالی برای بورس آغاز شده که این هفته در عرصه سیاست خارجی شاهد اتفاقات مهمی خواهیمبود. از طرفی با توجه به نامشخصبودن زمان و چگونگی پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل، بازارها با هر خبر موثق یا غیرموثقی واکنشهای قیمتی و تقاضایی نشان میدهند. از طرف دیگر انتخابات آمریکا که ماههاست بر بازارها سایه انداخته بالاخره سهشنبه این هفته برگزار میشود و تکلیف وضعیت روابط سیاسی ایران با دنیا تا حدود زیادی مشخص خواهدشد و این موضوع در ابتدا تاثیر روانی خود را بر بازارها میگذارد و در ادامه نیز شاهد اثرات آن بر اقتصاد خواهیم بود، لذا در حالحاضر سیاست همچنان بازیگر نقش اول بازارها و مخصوصا بازار سرمایه است. دو اتفاق یادشده دو احتمال کاملا متفاوت را برای بورس رقم خواهند زد. باید منتظر ماند و دید این هفته سیاست چطور بازارها را میرقصاند.
دنیای اقتصاد:
معاملات بورس تهران در آخرین روز هفته با واگرایی نماگرهای سهامی به اتمام رسید. در جریان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل با رشد ۰.۲۲ درصدی همراه شد و به سطح ۲ میلیون و ۵۶ هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز افت ۰.۱۷ درصدی را تجربه کرد.
با وجود اینکه قیمت سهام اکثر نمادها طی سه روز ابتدایی هفته ۳درصد رشد داشتند، از اواسط هفته روند صعودی شدید متوقف شد. این موضوع تا حدودی به دلیل ریسک سیاسی و احتمال وقوع مجدد حملات بین ایران و اسرائیل است و احتمال اینکه ایران مجددا عکسالعمل منفی نشان دهد همچنان وجود دارد و این موضوع باعثشده که نگاهها برای بازار سرمایه کوتاهمدت و چند روزه باشد و سرمایهها بهسرعت وارد و سپس خارج شوند. این موضوع همچنان مطرح و سایه آن بر معاملات بورس سنگینی میکند، اما موضوع اصلی نرخ سود سپرده نرخ بانکی و نرخ سود صندوقهای درآمد ثابت است که به بیش از ۳۰درصد رسیده و این موضوع فعلا این بازارها را برای پولهای بزرگ و ریسکگریز به بهترین مقصد سرمایهگذاری تبدیل کردهاست. از طرف دیگر صندوقهای طلا بازدهی خوبی داشتند و بهطور کلی صندوقهای طلا از ابتدای امسال بازدهی خوبی را ثبت کردند و حدود ۵۰همت پول وارد این صندوقها شدهاست. بازدهی مثبت صندوقها در نتیجه افزایش نرخ دلار، افزایش نرخ سکه و رشد قیمت طلای جهانی رخداده و فعلا این بازارها در مقابل بازار سرمایه جذاب هستند.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی، وضعیت خوبی را با رشد بیش از ۴هزار واحد شاخصکل بهثبت رساند، خوشبختانه در این هفته بازار یک روند تقریبا صعودی را بهثبت رساند و امید است که اصلاحات لازم جهت پایدارشدن این رشد در دستور کار قرارگیرد.
دنیای اقتصاد-علي قاسمي:
شاخص کل بورس، با وجود سبزپوشی در نیمه اول معاملات روز سهشنبه، در نیمه دوم روندی کاهشی را دنبال کرد. بهطوری که در نهایت نماگر اصلی رشد تنها ۷۲واحدی را تجربه کرد. با این حال، شاخص هموزن، در چهارمین روز معاملاتی هفته با افت ۰.۳درصدی مواجه شد. به نظر میرسد روند صعودی که از ابتدای هفته آغاز شده است، برای تخلیه هیجانات منفی هفته قبل بوده و احتمالا سایه ترس از بازار کم نشده است. با وجود آنکه ارزش معاملات خرد، نسبت به هفتههای گذشته بهبود یافته، اما همچنان بازار با موانعی همراه است.
دنیای اقتصاد- امیرمحمد بختیاری:
نخستین روز متوالی سرخپوشی بازار در هفته جاری پس از سه روز متوالی سبزپوشی در سایه فروکش کردن هیجانات منفی سرمایهگذاران و برقراری ادامهدار محدودیت دامنه نوسان در هشتمین روز آبانماه به ثبت رسید. بازار سرمایه که هفتههای اخیر افتوخیز خوشایندی از خود به نمایش نگذاشته و روندی منفی در پیش گرفته بود، در نخستین روز هفته پس از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی سبزپوش بود. در این بین روز گذشته نمادهای بازار که ساعات ابتدایی روز پرتقاضا معامله میشدند، با گذشت ساعاتی تحتتاثیر افزایش حجم عرضهها قرار گرفتند و پایان روز خنثایی را رقم زدند. در این میان شاخص اصلی بازار سرمایه در پایان در سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۷۲واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با افت ۰.۳درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۷۱هزار و ۶۱۰واحدی قرار گرفت.
دنیای اقتصاد:
شاخص کل بورس که در سه روز ابتدای هفته، رشد بیش از ۴درصدی را تجربه کرد، در جریان معاملات روز گذشته زیر فشار رفتار بازارهای موازی تاب نیاورد و رفتهرفته وارد مسیر نزولی شد تا در نهایت با عقبنشینی سهامداران خرد، با صف تقاضا روبهرو شود. به این ترتیب معاملهگران حقیقی بعد از سه روز دوباره در صف فروش ایستادند. حال پرسش این است که از استراحت بورس در مقیاس روزانه چه برداشتی میتوان داشت؟ اگرچه در روز گذشته شاهد نوسانات پردامنهای در قیمتها نبودیم اما خروج پول حقیقی میتواند وضعیت را به گونهای دیگر جلوه دهد؛ آن هم در شرایطی که بازار سهام از منظر بنیادی در شرایط مطلوبی به سر میبرد.
با توجه به ادعای متولیان سازمان برنامهوبودجه، سخنگوی این نهاد و دیگر ارکان در مورد سند بودجه و پیگیریهای رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار جهت حمایت از حقوق اهالی بازار سرمایه در سند بودجه ۱۴۰۴، در صورتی که تامین مالی این سند از محلی باشد که به بازار سرمایه فشاری وارد نشود، اتفاق مثبتی است و رویکرد قابل تحسینی خواهد بود تا سرمایهگذاران افق قابل پیشبینیای را متصور باشند. فعالان بورسی این اتفاق را در صورت تحقق، مثبت ارزیابی میکنند، البته باید دید مجلس شورای اسلامی تا چه میزان با دولت چهاردهم در این زمینه همکاری خواهند کرد.
عاطفه چوپان:
روز گذشته مسعود پزشکیان برای دفاع از کلیات نخستین لایحه بودجه خود به مجلس شورای اسلامی رفت و موفق شد ۱۴۶ رای موافق از مجلس جلب و کلیات لایحه را تصویب کند. رشد بورس اما در چنین روزی متوقف شد. شاخصها همگی قرمزپوش شدند و شاهد خروج نقدینگی از معاملات خرد بودیم. شاید تا سال گذشته مهمترین ریسک برای بورس در پاییز مساله بودجه بود. همواره از این محل ریسکهای متعددی به بازار سرمایه و صنایع تحمیل میشد و نماگرها تحت تاثیر این ریسکهای بنیادین که قرار بود در سال آینده صنایع را متضرر کند دچار هیجانات منفی شده و وارد فاز رکودی میشدند.
دنیای اقتصاد-آرش معلمی:
حکمرانی بازار سرمایه -به معنای مجموعهای از قاعدهگذاریها، مقرراتگذاریها و انجام اقداماتی با هدف دستیابی به کارکردهای این بازار- که عمدتا توسط شورای عالی بورس و از طریق قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۴ صورت میگیرد، با چالشهای مهمی از جمله وجود زمینههای ساختاری در شکلگیری تعارض منافع و مداخله دولت در شورای عالی بورس مواجه است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش اخیر خود تحت عنوان «حکمرانی شورای عالی بورس؛ چالشها و پیشنهادهای اصلاحی در قانون» به بررسی این چالشها پرداخته و پیشنهادهایی نیز برای رفع آنها ارائه کرده است.
دنیای اقتصاد:
بورس در سهروز اخیر با رشد بیش از ۴درصدی تاحدودی افت هفته قبل را جبران کرد. شاخص بورس در حالی به سرعت کانال ۲میلیون واحد را پس گرفت که در فضای مثبت این روزهای بازار سهام، «دوگانه صعود و نزول» سناریوهای مختلفی را روی میز معاملهگران قرار داده است.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
برای سومین روز متوالی، رشد نماگرها در تالار شیشهای ادامهدار بود؛ بازار پس از برطرفشدن سایه ریسک سیستماتیک به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه میدهد. در معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص کل بورس با رشد ۲۵هزار واحدی (معادل ۱.۲۷) درصد مواجه شد و به سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی رسید. شاخص هموزن هم ۰.۵۴درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح ۶۷۳هزار واحدی رسید. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با رشد ۰.۳۸درصدی همراه شد. برای سومین روز متوالی بازار سهام با ورود پول حقیقی همراه شد تا مجموع ورود پول حقیقی در هفته جاری به ۸۶۹میلیارد تومان رسیده باشد. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز در روز گذشته به ۳هزار و ۵۵۲میلیارد تومان رسید.
دانش روانشناسی بر مبنای نتایج مطالعات خود قاطعانه میگوید حس تعلیق و انتظار رخدادهای نامیمون و آسیبزا، در حالت عام و به طور میانگین بیشتر از خود آن رویدادها به روح و حتی جسم انسان صدمه میرساند. علت نیز ناشی از قدرت خیالپردازی بالای انسان است، قدرتی که در میان صدها تعریف از انسان و مشخصکننده تمایز وی با سایر موجودات زمینی از سوی متفکران و فیلسوفان همواره مورد اشاره قرار میگیرد.
شاخص اصلی بورس تهران روز دوشنبه با افزایش ارتفاع ۱.۲۷درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز گذشته در سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۲۵هزار و ۶۴۴واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با رشد ۰.۵۴درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۷۳هزار و ۶۴۳واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۸درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۳۵۰واحدی کار خود را به اتمام رساند.
بررسی بازار سرمایه ایران از بعد رفتارهای مالی نشان میدهد که اصطلاح لیدرمحوری در مقاطع مختلف مشهود بوده است؛ در ماههای اخیر الگوهای رفتاری سهامداران نشان میدهد که معاملات صندوقهای اهرمی بیشتر مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته و وقتی اقبال به این صندوقها افزایش داشته در کلیت بازار نیز جو مثبتی را شاهد بودیم و بالعکس.
دنياي اقتصاد:
به گفته رئیس سازمان برنامهوبودجه، حمید پورمحمدی در روز یکشنبه و تاکید سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامهوبودجه در روز دوشنبه، در تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۴، سیاست به گونهای است که به بازار سرمایه آسیبی وارد نمیشود و از تصمیماتی که در بورس، اخلال ایجاد میکند جلوگیری خواهد شد. همچنین با توجه به سیاست سازمان برنامه، افزایش سرمایه شرکتهای بورسی از مالیات معاف خواهد بود و این مساله میتواند یک پوئن مثبت برای فعالان بازار سرمایه تلقی شود. به نظر میرسد طبق وعدههایی که از سوی سازمان برنامهوبودجه مطرح شده، سیاست بودجه و اقدامات صورت گرفته، در راستای افزایش شفافیت و اطلاعرسانی دقیقتر در شرکتهای دولتی و اصلاحات ساختاری در سند بودجه است.
دنياي اقتصاد:
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به یکی از گزارشهای هفتگی «دنیایاقتصاد» با عنوان «راز رویگردانی از بورس» گزارشی منتشر کرد. در این گزارش به نقش و هدف سازمان بورس اشاره شده که البته در گزارش مذکور هیچ انتقادی از این جهت به سازمان بورس و اوراق بهادار نشده و حتی ریسکهای سیستماتیک بهعنوان عوامل موثر خروج سرمایهگذاری در بورس بیان شده است. در این جوابیه آمده است که:
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
کف ۲میلیونواحدی دوباره فتح شد که این امر بهمعنای افزایش اعتماد به بازار سرمایه و کاهش فشارهای خارج از بازار است. شاخصکل بورس با رشد ۱.۵۴درصدی به سطوح بالاتر از ۲میلیونواحدی دستیافت. علاوهبر این، کاهش ابهامات پیرامون تنشهای منطقهای به تثبیت بیشتر بازار کمک کردهاست. سیاستگذاران در راستای تقویت بازار، اقداماتی همچون برنامههای بهبود سودآوری ناشران و افزایش سهم سهام در پرتفوی صندوقهای درآمد ثابت را اتخاذ کردهاند، همچنین قیمتهای طلا و دلار نیز در روز گذشته بهبود یافته و نشاندهنده وضعیت مثبت بازارهای موازی هستند. از دیگرسو طی روز گذشته ۵۴۵میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد و رکورد ورود پول را از ۲ اردیبهشت سالجاری شکست.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری:
دومین روز متوالی سبزپوشی بازار، در سایه کاهش احتمالی موج تنشهای بینالمللی و محدودیت دامنه نوسان، در ششمین روز آبانماه کلید خورد. بازار سرمایه که هفته گذشته نوسان مطلوبی از خود به نمایش نگذاشته بود و روندی منفی در پیش گرفته بود، از روز شنبه و بعد از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی سبزپوش شد.
دنیایاقتصاد – محمدامین مکرمی:
تحلیلگر نشریه اکونومیست در مقالهای استدلال میکند؛ سرمایهگذاران نباید از ریزشهای مقطعی قیمت سهام هراس داشته باشند، زیرا وقتی نگاه بلندمدت به بازار داشته باشیم، ریسک سرمایهگذاری در سهام بسیار کمتر از آن چیزی است که بسیاری میپندارند. سرمایهگذاران بورسی در بسیاری از کشورها در حال تجربه یکی از بهترین روندهای صعودی قیمت سهام در تاریخ هستند. ارتفاع شاخص معیار بورس آمریکا (S&P ۵۰۰) نسبت به کفی که اواخر اکتبر۲۰۲۳ لمس کرد، بیش از ۴۰درصد بالاتر است.
عاطفه چوپان:
بورس دو روزی است که شرایط خوبی دارد. شاخصها همگی مثبت هستند و بعد از مدتها شاهد دو روز متوالی ورود سرمایه حقیقی به معاملات خرد بودیم. هیجان مثبتی که بهنظر میرسد بیش از هر چیز دیگری مرهون کاهش تنشهای منطقهای دستکم در مقطع فعلی باشد. با تغییر رنگ تابلوی معاملات و خلوتشدن صفهای فروش اما اولین سوالی که باید به آن پرداخت این است که این صعودها چه زمانی روند میگیرد؟ ارزش دلاری بازار سرمایه در حالحاضر حوالی ۱۰۰میلیارد دلار است و به حدود اوایل دههگذشته سقوط کردهاست. تغییر روند در ارزش دلاری موضوعی است که به تغییر در چند پارامتر بنیادی نیاز دارد. پارامترهایی که دولت چهاردهم با وجود حرفدرمانی فراوان درخصوص آنها هنوز اقدامی عملی انجام ندادهاست. بهبود وضعیت ارزش دلاری بورس که چندی پیش وزیر اقتصاد نیز آن را «زشت» خوانده بود، بیش از هر چیزی نیازمند بهبود فضای داخلی اقتصاد است.
دنیای اقتصاد:
از ابتدای هفته افت متوالی شاخص سهام متوقف شد و شاهد چرخش مسیر این بازار و ثبت رشد ۲.۷۹درصدی در دو روز اخیر بودیم. علاوه بر حمله ۲۶ اکتبر اسرائیل به برخی اهداف نظامی در ایران، رسیدن به کفهای بنیادی از مهمترین دلایل رشد دستهجمعی قیمت سهام در این دو روز معاملاتی عنوان میشود. از سوی دیگر انتظار سههفتهای بازار جهت مشاهده پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی سبب شد سناریوهای احتمالی توسط معاملهگران پیشخور شود.
دنیای اقتصاد-پروانه کُبره:
آیا بورس تهران به ایستگاه پایانی نزول و ریزش نزدیک شده است؟ رفتار روز گذشته بازار سهام و افزایش بیش از ۲۳هزار واحدی شاخص کل بورس به عنوان بازاری که بیشترین کاهش بازدهی (۱۰.۲۱درصد کاهش از ابتدای سال تا آخرین روز معاملاتی هفته قبل) از ابتدای سال را در میان بازارهای ارز و دلار به سهامداران خود تحمیل کرده، حاوی نکات مهمی است. رفتارشناسی معاملهگران بورسی در رویارویی با شوکهای نوظهور و ریسکهای سیاسی نشان میدهد در دورههای زمانی مختلف، نخستین واکنش اهالی بازار سهام به «انواع ریسک»،ترس، تشدید عرضه و ورود به فاز احتیاطی بوده است. با مطالعه نحوه واکنش سهامداران در مواجهه با ریسکهای سیاسی درمییابیم که بورس بعد از تمام رخدادهای منفی ، «دومینووار» پا پس کشیده است. این رفتار، هم بعد از سیزدهم فروردینماه، که اسرائیل کنسولگری ایران در دمشق را مورد هدف قرار داد، قابلرویت بود و هم با بالاگرفتن ریسکهای سیستماتیک بعدی و پاسخ موشکی و پهپادی ایران به اقدام اسرائیل در ۲۶ فروردینماه بهوضوح مشاهده شد.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
بورس تهران بالاخره پس از ۸روز به مدار مثبت بازگشت و سهامداران بالاخره رنگ سبز را پس از مدتها در تابلوی معاملات نظارهگر شدند. از آغازین دقایق معاملات دیروز و در پیشگشایش بازار، سفارشهای سنگین خرید در نمادهای شاخصساز و صندوقهای اهرمی قابلمشاهده بود و پیشبینی میشد که بازار پس از فروکشکردن ریسک سیستماتیک در مسیر صعودی گام بردارد. همین سناریو نیز رنگ واقعیت به خود گرفت و شاخصکل بورس با قدرت برای بازپسگیری ابرکانال ۲میلیونواحدی خیز برداشت.
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
بازار سرمایه ایران همچنان تحتتاثیر تغییرات سریع اقتصادی و سیاستهای مالی شرکتهاست و این تغییرات عمدتا ناشی از شرایط اقتصادی کشور و تصمیمات مدیریتی شرکتهای بزرگ بورسی است. در این میان، سیاستهای تقسیم سود، بهویژه برای شرکتهای بزرگ بورسی، به ابزاری کارآمد در مدیریت مالی تبدیل شده است. بسیاری از شرکتهای فعال در بورس بهمنظور افزایش رضایت سهامداران و جلب اعتماد عمومی، به اتخاذ سیاستهای تقسیم سود بالا روی آوردهاند. هرچند این رویکرد با نگرانیهایی نیز همراه است، بهویژه از این نظر که میتواند موجب کاهش سرمایهگذاریهای داخلی در بخشهای مختلف اقتصادی شود و به توانایی شرکتها برای سرمایهگذاری بلندمدت آسیب بزند.
طی چند سال اخیر ابزارهای مشتقه و خصوصا قراردادهای اختیار معامله به طور چشمگیری مورد استقبال فعالان بازار سرمایه ایران قرار گرفته است. مسوولان و سیاستگذاران سازمان بورس بارها بر عزم و تلاش خود برای توسعه ابزارهای نوین سرمایهگذاری تاکید کردهاند و به صورت گاه و بیگاه گواه موفقیت خود در این امر را افزایش حجم و تعداد قراردادهای اختیار معامله عنوان میکنند. اما بیماری مزمنی که مدتهاست سیستم مدیریتی کشور را در اکثر عرصهها درگیر کرده، تعریف غلط مدیران از مفهوم توسعه است. در این تعریف اشتباه، مدیران به جای پیشبرد همزمان دو اصل کمیت و کیفیت به عنوان دو بال الزامی فرایند توسعه، بیشتر روی بُعد کمی متمرکز شده و از بهبود ابعاد کیفی غافل میشوند.
شاخص اصلی بورس تهران روز گذشته همزمان با احتمال سقوط موج تنشها با افزایش ارتفاع ۱.۲۳درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز گذشته در سطح یکمیلیون و ۹۹۵هزار واحدی ایستاد. رشد ۲۴هزار و ۳۱۸واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با رشد ۰.۸۳درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۶۱هزار و ۱۰۵واحدی قرار گرفت.
ماه ابتدایی پاییز برای بازار سرمایه ماه پرخبر و تنشزایی بود. در همان ابتدای مهر بود که خبر شهادت سیدحسننصرالله بهعنوان رهبر حزبالله لبنان باعث شد ریسکهای سیستماتیک برای بازار سرمایه افزایش یاید و همین موضوع منجر به قرمزپوشی تابلوی معاملات و ایجاد صففروش برای نمادهای بازار سرمایه شد.
سنا:
دولت چهاردهم بخش نخست لایحه بودجه۱۴۰۴ کل کشور را به مجلس تقدیم کرد، لایحهای که بخشهایی از آن موردتوجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفتهاست. طبق لایحه پیشنهادی دولت، سقف بودجهدر سال۱۴۰۴ به ۵۹۸هزار میلیاردتومان رسیده و درآمد اختصاصی لحاظشده در سقف بودجه۶۴۰هزار میلیاردتومان است. بر این اساس منابع عمومی دولت در سالآینده ۶۸درصد بیش از بودجه سالجاری پیشبینیشده و در عینحال درآمدهای دولت در سالآینده نسبت به بودجه سالجاری، ۴۲درصد، واگذاری داراییهای سرمایهای ۴۱درصد و واگذاری داراییهای مالی ۳۳۳درصد افزایش داشتهاست، اما برخی نکات موردتوجه این لایحه برای سرمایهگذاران در بورس، تکالیف و الزامات جدید آن برای مجموعه بازار سرمایه است.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
با توجه به رشد شاخصکل بورس و ریزش نرخ ارز و صندوقهای طلا در اولین روز معاملاتی هفته، اکنون زمانی را سپری میکنیم که سه عامل میتواند تصمیمات مدیران سرمایهگذاری نهادها را تغییر دهد؛ سند بودجه، گزارشهای ۶ماهه و تنشهای برونمرزی.
مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران با اشاره به نشست نهادهای مالی در سازمان بورس، اعلام کرد: در این جلسه حقوقیها و ناشران بزرگ بر حمایت مشترک از بازار سهام تاکید کردند. محمود گودرزی که در نشست دیروز رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با ناشران بزرگ حضور داشت، در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، گفت: پس از نشست در محل سازمان بورس، جلسه مشورتی ناشران بزرگ در بورس تهران برگزار شد. گودرزی گفت: برداشت کلی جامعه این است که در حال دوری جستن از ریسکهای سیستماتیک هستیم. مدیرعامل بورس تهران افزود: در هفته جاری جلساتی را به صورت مستمر برگزار خواهیم کرد تا بتوانیم گامهای بلندی را به سمت تغییر جو روانی بازار برداریم. انتظار میرود چنین واکنشهایی از سوی سیاستگذار موجب بازگشت اعتماد از دست رفته سرمایهگذاران شود و جو روانی پیرامون بازار را بهبود ببخشد.
سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد: ۹ناشر مجمع صاحبان سهام خود را به صورت الکترونیک از طریق درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک (دیما) در مهرماه امسال برگزار کردند.به گزارش روابطعمومی سپردهگذاری مرکزی، جزئیات آمار منتشرشده نشان میدهد: در اولین ماه پاییز سالجاری، ۹ مجمع از سوی ناشران، با استفاده از بستر درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک «دیما» برای سهامداران برگزار شده است.
دنیای اقتصاد:
درحالیکه بازدهی شاخص کل بازار سهام در ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۲درصد بوده است بیش از ۱۰۰نماد در مجامع تقسیم سود سالانه، بازدهی نقدی بدون ریسک بیش از ۱۲درصدی را برای سهامداران خود به ارمغان آوردند. بازده نقدی نشان میدهد سهامداران چهمیزان بازدهی از تقسیم سود برای شرکت در مجامع کسب میکنند. ارزیابی بازده نقد در کنار درصد توزیع تاریخی، میتواند در انتخاب نمادهای سودمحور کمک کند. انتخاب چنین نمادهایی برای سهامداران بلندمدت میتواند در شرایط رکود، مناسب باشد.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
شاخصکل بورس تهران در پایان معاملات هفته گذشته به سطح یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحدی رسید که کمترین مقدار این شاخص از ۱۰ آبان سال گذشته تلقی میشود. شاخصکل بورس در هر پنج روز معاملاتی هفتهای که گذشت، جامه سرخ به تن کرد و با کاهش ۴.۵۹درصدی همراه شد. افت شاخصکل در هفته گذشته در حالی رقم خورد که دلار در سامانه نیما که یکی از مهمترین فاکتورهای اثرگذار بر بورس است، همچنان به روند صعودی خود ادامه میدهد و در روز چهارشنبه این نرخ در آستانه فتح کانال ۴۹هزارتومان قرار گرفت. بورس تهران در ماههای اخیر علاوه بر رنجش از ناحیه ریسکهای سیستماتیک، از اهمال و بیبرنامهبودن سیاستگذار بورسی نیز رنج برده است.
دنیای اقتصاد:
سرخپوشی شاخصهای اصلی بازار طی هفته اخیر با افت ارزش معاملات همراه بود؛ به طوری که دماسنج اصلی تالار شیشهای هفته گذشته در سایه تنشهای ادامهدار منطقهای و بینالمللی و حال ناخوش سهامداران حدود ۴.۵۹درصد افت ارتفاع هفتگی را به ثبت رساند و درنهایت در سطح یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که نماگر اصلی بازار دوهفته پیش افت ۱.۶۲درصدی را به ثبت رسانده بود. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار سهام است، همگام با افت هفتگی نماگر اصلی بازار سهام با نزول ۳.۷۲درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۵۵هزار و ۶۳۷واحدی قرار گرفت.
بودجه سال ۱۴۰۴ دارای نکات مثبت و منفی بسیاری است و باید جزءبهجزء بررسی شود. هرچند در وهله اول از نگاه خیلی از تحلیلگران مطلوب نبود؛ اما میتوان آن را منبسطتر از سال گذشته دانست. گرچه برخی نگاههای انقباضی که در بودجه وجود دارد ناگزیر از گذشته است که به اسناد بودجه سالهای آینده تحمیل شده است و میتواند گامبهگام کاهش یابد. اما در مجموع، سند بودجه ۱۴۰۴ نسبت به وضعیت اقتصادی، واقعگرایانه تنظیم شده است. همچنین این سند، توجه زیادی به برنامه هفتم دارد که میتواند به نوبه خود اثرات اقتصادی خود را نشان دهد. یکی از موارد مهم و مثبت در بودجه، واگذاری شرکتهای دولتی است که با رشد ۱۲۵درصدی همراه بوده است.
عاطفه چوپان:
بازار بحرانزده بورس هفته دیگری را پیشرو دارد، هفتهای که به اعتقاد برخی تنها با تزریق نقدینگی به روزهای متفاوتی برای بازار تبدیل خواهدشد. از دید عدهای از کارشناسان دو بحران پیشروی بازار سرمایه است اما مرور زمان میتواند افت را تقلیل داده و کاهش انتظارات منفی حتی منجر به رشد شود.
شاخص کل سهام در هفته گذشته ۴.۶درصد افت را تجربه کرد و کف حمایتی ۲میلیون واحدی را از دست داد. در شرایطی که بازار سهام روندی نزولی دارد و نسبت قیمت به سود گذشتهنگر بازار به سال ۹۴ رسیده است، «دنیایاقتصاد» از خبرگان بازار سرمایه درباره راهکارهای نجات بورس پرسیده است. بیش از ۶۷درصد از فعالان بورسی معتقدند اگرچه سیاستگذار میتواند با استفاده از ابزارهای موجود از شدت بحران بکاهد، اما تا زمانی که ریسکهای سیستماتیک بر بازار سهام سایه افکندهاند، راهکار قاطعی برای عبور بورس از بحران وجود ندارد.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس برای نهمین روز متوالی روندی کاهشی را دنبال کرد، بهطوریکه با افت بیش از ۲۲هزارواحدی به یکمیلیون و ۹۷۰هزار واحد رسید. این درحالی است که شاخص هموزن نیز با کاهش ۶هزارواحدی به ۶۵۵هزار واحد نزدیک شد. بررسیها از شاخصهای مهم بازار نشان میدهد که طی ۹روز اخیر بیش از ۲هزار و ۳۰۰میلیاردتومان پول حقیقی از بازار خارج شدهاست. همچنین ارزش معاملات نیز زیر۲هزار میلیاردتومان است. با رشد هیجانی قیمت ارز در بازار آزاد، ارزش دلاری بازار به شهریور ۹۸بازگشت.
بورس ناشی از ریسکهای سیستماتیک هفته بدی را پشتسر گذاشت. شاخصکل بورس در جریان افزایش احتمال آغاز مجدد درگیریها بین ایران و رژیم صهیونیستی که در اینهفته بارها اخباری در اینخصوص توسط رسانههای داخلی و خارجی نیز به گوش رسید، سنگر حمایتی دومیلیون واحد را از دست داد و در این هفته مجموعا ۴.۵۹درصد افت داشت.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
در روزهای معاملاتی اخیر، رخدادهای مهمی در مورد بازار سرمایه اتفاق افتاد که تاثیر آنها بر بازار سرمایه بهصورت کوتاهمدت و مقطعی نخواهد بود. بررسی سند بودجه۱۴۰۴ و مجمع صندوق توسعه و تثبیت و جلسات سازمان بورس و اوراقبهادار با فعالان بازار سرمایه از جمله این رخدادهای مهم و تاثیرگذار بود. با توجه به وعدههای رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار، مبنیبر دفاع از حقوق سرمایهگذاران در زمان تنظیم این سند و دفاع از جایگاه بازار سرمایه، بررسی این سند نشان میدهد که نسبت به سالهای گذشته در شرایط بهتری بهسر میبرد و نسبت به آنچه که در دولت قبلی شاهد بودیم، از حالت انقباضی کمتری برخوردار است.
دنیای اقتصاد:
در روزی که دلار از مرز ۶۵هزار و ۵۵۰تومان گذشت و سکه به ۵۴میلیون تومان عقبنشینی کرد، بورس تهران به واسطه سنگینی سایه تحولات منطقهای قرمزپوش شد. شاخص کل با کاهش ۱۳هزار واحدی پس از ۲ماه، کانال۲میلیون را از دست داد. خبرهای مرتبط با بودجه نیز اثر مثبتی بر بازار سهام نداشت. از سوی دیگر، صورتهای مالی ۶ماهه نیز روانه کدال شده است. بررسی اجمالی کارنامه صنایع، نشاندهنده عملکرد ضعیف آنها بوده که نزول شاخص را معنادار کرده است.
دنیای اقتصاد- امیرمحمد بختیاری:
روز گذشته مسعود پزشکیان، نهمین سکاندار قوه مجریه، لایحه بودجه سال آینده کشور را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد. با نگاه اولیه به اعداد و ارقام این لایحه به نظر میرسد بودجه سال آینده مانند بودجه سالهای اخیر با کسریهای زیادی دستوپنجه نرم خواهد کرد و ردیف درآمدی همتراز با ردیف مخارج بهبودی چندانی را تجربه نکرده است. در لایحه بودجه نرخ تسعیر کالاهای اساسی شناور در نظر گرفته شده و نسبت به تغییرات نرخ تورم رشد داده خواهد شد. ازطرفی در این لایحه استقراض از صندوق توسعه ملی حدود ۵۴۱هزار میلیارد تومان در نظر گفته شده است.
دنیای اقتصاد:
آرژانتین بهعنوان کشوری که طی سالهای اخیر با تورمهای بالا و حتی سهرقمی مواجه بوده است، توانسته با اجرای استراتژیهای مناسب، بازدهی بورس خود را بهگونهای تنظیم کند که تورم را پوشش دهد. این تجربه میتواند حاوی درسهای ارزشمندی برای بورس تهران باشد.
در سالهای اخیر، یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات در بازار سرمایه ایران، دامنه نوسان قیمت و اثرات آن بر بازارهای مالی، بهویژه بازار مشتقه، بوده است. سیاستگذاران مالی از دامنه نوسان بهعنوان ابزاری برای کنترل رفتارهای سرمایهگذاران و کاهش نوسانات شدید قیمت استفاده کردهاند. اما در حوزه قراردادهای اختیار معامله (آپشنها)، این ابزار میتواند منجر به محدودیتهایی در اجرای استراتژیهای پیچیده و تحلیلمحور شود.
با توجه به صحبتهایی که در مجمع عادی سالانه صندوق تثبیت و توسعه مطرح شد، صندوق تثبیت در نیمه نخست امسال در ۶۸درصد از روزهای معاملاتی در بازار خریدار بودهاست. ارزش کل خریدهای خرد این صندوق در دوره یادشده، به مرز ۱۲همت رسیدهاست.
دنیای اقتصاد-عاطفه چوپان:
فیلم ریزشها در بازار سرمایه به حدی بلند شد که به ازدسترفتن ابرکانال دومیلیون واحد انجامید. بورس که تحتتاثیر عوامل گوناگون، مهرماه سراسر رو به افتی را تجربه کردهبود، در حالی وارد آبان شد که با دومیلیون واحد خداحافظی کرد و با وجود شرایطی که احتمال بهبود آن در کوتاهمدت هم بعید بهنظر میرسد، پسگرفتن این کانال هم کار سختی خواهد بود. از طرفی لایحه بودجه که همواره محل چالشهای فراوانی برای بازار سرمایه بود، امسال حاوی نکات مثبتی برای بورس است و شاهد یکی از انبساطیترین بودجههای تاریخ کشور هستیم، اما متاسفانه سایر شرایط داخلی و خارجی دست بهدست هم داده تا این روزها بورس بین بازارهای مختلف کمطرفدارترین باشد.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
هفتمین ماه از سال نیز به پایان رسید و رصد تحولات بازارها مبین این نکته است که بازار سهام، بازنده مطلق جدال بازارها بودهاست. بررسی آمار مربوط به بازدهی بازارها نشان میدهد که بورس، چه در بازه ماهانه، چه از ابتدای سال و چه در یک سالاخیر، قافیه را به دیگر بازارهای دارایی واگذار کردهاست. در هر بازهای که بازدهی بازارها مورد مقایسه قرار گیرد، بازار سهام رنگ و نشانی از آن بازار پر زرق و برق سابق ندارد و در جدال با دیگر بازارها، زیان سهمگینی را متوجه سهامداران کردهاست.
دنیای اقتصاد- آرش معلمی:
آزادسازی بازار سهام، به معنای کاهش موانع ورود سرمایهگذاران خارجی به بازارهای داخلی، علاوه بر تاثیرات مثبت و مستقیمی که بر بازار سهام کشور دارد، از سه کانال تامین مالی، افزایش کیفیت حاکمیت شرکتی و توزیع ریسک میتواند نوآوری -از اصلیترین موتورهای محرک رشد اقتصادی- را نیز تحریک کند. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که بهرغم اهمیت این موضوع، تعداد سهامداران خارجی بورس و فرابورس و ارزش سبد سرمایهگذاری آنها از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون رشد قابلتوجهی نداشته است. به نظر میرسد مهمترین دلایل رغبت نداشتن سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بازار سهام داخلی را بتوان مواردی از قبیل وفور تحریمها و نبود ثبات سیاسی، نوسانات اقتصادی بسیار و همچنین وجود قوانین پیچیده دانست.
دنیای اقتصاد-پروانه کُبره:
در کنار ابهامات و ریسکهای سیاسی، مهمترین دلایل روند نزولی بورس تهران در چند روز گذشته ترس از« تداوم رها شدگی بازار سهام» توسط سیاستگذاران و رشد بدون وقفه بازارهای موازی ارزیابی میشود.این امر با ایجاد فشار فروش در همه گروههای سهامی و خروج نقدینگی به سوی بازارهای دیگر روند ناامیدکننده و در عین حال عجیبی را برای بورس تهران رقم زده است. تالار سهام از هفتم مهرماه و همزمان با برافروخته شدن آتش جنگ در منطقه عملا با هیاهوی سهامداران برای خروج از بازار مواجه شد.
در سالهای اخیر، بازار طلا بهعنوان یکی از سرمایهگذاریهای امن و پایدار در میان سرمایهگذاران شناخته شده است. گواهی سپرده کالایی شمش طلا، بهعنوان ابزاری برای سرمایهگذاری در این فلز ارزشمند، روز به روز محبوبتر میشود. قیمت گواهی سپرده کالایی شمش طلا روندی صعودی را پیش گرفته است. این افزایش قیمت ناشی از عوامل مختلفی است؛ از جمله:
بورس در یک سال اخیر شرایط مساعدی نداشته است. با آغاز تنشهای بینالمللی بازار سرمایه رو به وخامت گذاشته اما آیا این موضوع تنها دلیل اوضاع نامساعد بازار نبوده است. بحرانیتر شدن شرایط خاورمیانه در کنار جنایات اسرائیل در منطقه از جمله ریسکهای سیستماتیکی هستند که میتواند فشار فروش در بورس تهران را افزایش دهند. افزایش ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک اتمسفر بازار را دگرگون کردند. از ناترازیهای انرژی میتوان به عنوان یکی از انواع ریسکهای داخلی نام برد. در زمستان ۱۴۰۲ با سهمیهبندی گاز تولید شرکتهای پتروشیمی و فولادی کاهش داشتند. تابستان ۱۴۰۳ با قطعی برق توان تولید اکثر صنایع پتروشیمی لاستیکی فولادی و دیگر صنایع کشور کاهش پیدا کرد.
دنیایاقتصاد:
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد درباره موضوع عرضه خودرو در بورسکالا بیانکرده که در اینخصوص اختلافنظرهایی میان نهادهای مختلف وجود دارد، اما شورایعالی بورس بر این باور است عرضه خودرو در بورسکالا میتواند به شفافیت و بهبود عملکرد بازار کمک کند که برخی مقامات دولتی از جمله وزیر صنعت با این موضوع مخالفت کردند، بنابراین مقرر شده تا مذاکراتی جدی درخصوص عرضه خودرو در بورسکالا، میان وزیر امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت انجام شود. در این راستا، میان فعالان بازار سرمایه و کارشناسان صنعت خودرو، تفاوت نظرهایی وجود دارد که بررسی آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیــاری:
پنجمین روز متوالی سرخپوشی بازار، در سایه تنشهای منطقهای و ثبت سقفهای جدید در بازار طلای جهانی به ثبت رسید. بازار سرمایه که از هفتههای اخیر به دلیل محدودیت دامنه نوسان تحرک بهخصوصی از خود نشان نداده بود، روز گذشته نوسان رو به پایینی را به ثبت رساند. در این بین دماسنج اصلی بازار سرمایه با کاهش ارتفاع ۰.۹۸ درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز یکشنبه در سطح ۲ میلیون و ۲۱هزار واحدی ایستاد.