شاید باورش سخت باشه اما نمایشگاه الکامپ نزدیک به دو سال بعد از جنگ در ایران متولد شد و پس از فراز و فرودهایش به نمایشگاهی مطرح و پربازدید در کشور تبدیل شده است. این نمایشگاه در سالهایی از برگزاری به شدت خوب و پرقدرت و در سالهایی بیرونق و ضعیف بوده است. اوج قدرت این نمایشگاه در سال ۱۳۸۳ و دوره دهم آن برمیگردد تا جایی که در این نمایشگاه برندهای بزرگ کامپیوتری دنیا همچون سونی، اپسون، اچپی و دیگر برندهای درجه یک دنیا در آن حضور داشتند. اما سال ۱۳۹۳ نمایشگاه الکامپ در روزهای کمفروغ خود بود و حتی شرکتهای داخلی نیز حاضر به حضور در این نمایشگاه نشدند و الکامپ با تحریم داخلی روبرو شد.
در حالی که ۴ ماه اول امسال با نوسانات ارز و مشکلات در واردات طی شد و شرکتهای فناری اطلاعات و ارتباطات درگیر این مشکلات بودند اما بیش از ۷۰۰ شرکت در نمایشگاه الکامپ ۱۳۹۷ حضور دارند. نمایشگاه در حالی برای دومین بار پیاپی در فصل تابستان برگزار میشود که پس از چندین سال تغییر برگزارکننده، ۴ سالی است که سازمان نظام صنفی رایانهای کشور مسئول برگزاری این رویداد بزرگ فناوری اطلاعات کشور است.
بیشتر کارشناسان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر این باورند که چند سالی است نمایشگاه بینالمللی الکامپ، کلمه بینالمللی را تنها یدک میکشد و در سالهای اخیر بیشتر شاهد برگزاری یک نمایشگاه ملی بودهایم. دلیل آنها حضور نیافتن شرکتهای معتبر خارجی در این نمایشگاه به صورت مستقیم یا از طریق نمایندگیهای رسمی خود در کشور است.این در حالی است که همین افراد معتقدند با استفاده از ظرفیتهای موجود در کشور، نمایشگاه الکامپ ظرفیت بالایی برای تبدیل شدن به یک رویداد بینالمللی معتبر در سطح منطقه و حتی جهان را دارد. اتفاقی که در مقاطعی از دهه ۸۰ شمسی رخ داد و شاهد برندهای بزرگ فناوری در این نمایشگاه بودیم. برخی از فرصتها و ظرفیتهای نمایشگاه الکامپ برای تبدیل شدن به یک رویداد معتبر بینالمللی را در ادامه با هم بررسی میکنیم.
نمایشگاه الکترونیک کامپیوتر و تجارت الکترونیک که به صورت مخفف الکامپ نامیده میشود و به این اسم مشهور شده است، یک نمایشگاه بینالمللی است که در تقویم نمایشگاههای بینالمللی کشورمان ثبت شده است. البته این نمایشگاه در بیشتر دورههای خود در بخش بینالمللی کمفروغ یا بیفروغ بوده است و بهغیر از دورههای معدود همچون دوره دهم که در سال ۸۳ با حضور برندهای بینالمللی برگزار شد، در دیگر دورهها شاهد حضور نیافتن یا حضور ضعیف برندهای بینالمللی و نمایندگیهای آنها بوده است.
انتخاب فرصتهای تجاری مناسب و جذب آنها یکی از دغدغههای سرمایهگذاران است. طبیعت رفتار هر سرمایهگذار این است که ابتدا به دنبال بازگشت سرمایه و سپس دنبال کسب سود بیشتر خواهد بود. امروزه پیدا کردن بنگاههای اقتصادی که فرصتی مناسب برای سرمایهگذاری را فراهم کند به دقت بیشتری لازم دارد. از این رو سرمایهگذاران به دنبال انتخاب بنگاههای زودباهی هستند که مزایای بیشتری برایشان دربردارد. استارتآپها میتوانند یکی از فرصتهای خوب تجاری برای سرمایهگذاری باشند. عواملی چون رشد سریع، زودبازدهی و فرصتهای بکر برخی از مزایای استارتآپها برای جذب سرمایهاست.
شرکتهای ارائه دهنده خدمات ارتباطات ثابت (FCP) این روزها با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند. مشکلاتی که برخی از آنها گریبانگیر کل حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شده است و بخش دیگری از آنها به دلایل تصمیمات کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و شخص وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین قیمتهای پایین اینترنت همراه نسل سوم و چهارم است.همین موضوع باعث شده تا شرکتهای بزرگی چون شاتل، آسیاتک، پیشگامان، پارس آنلاین، هایوب و دیگر اینترنتیها در نمایشگاه الکامپ حضور نداشته باشند تا کمی از جذابیتهای نمایشگاهی برای برخی از بازدیدکنندگان کم شود.از سویی این مشکلات سبب شده تا برخی از این شرکتها که در سالهای اخیر کارآفرینی نسبتاً خوبی در کل کشور داشتند، دست به تعدیل نیرو بزنند تا حیاتشان را حفظ کرده و بتوانند به راه خود ادامه دهند.برای بررسی این مشکلات با محمد علی یوسفی زاده معاون سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران و مدیرعامل شرکت آسیاتک گفتوگویی را انجام دادهایم .
شاید خیلیها فکر میکنند فین تک یک واژه لوکس و تجملاتی برای معرفی برخی از اپلیکیشن های مالی است. این طرز فکر را نزد بانکداران قدیمی بهوفور دیدهام. آنها هنوز هم بانک را جایی برای خرید ارزان پول و فروش گران آن میشناسند؛ اما غافل از اینکه فناوری با سرعت رشد سرسامآورش تمام زندگی ما را تحت تأثیر قرار داده است.
و اما فین تک از دیدگاه من، نقطه اتصال فناوری با صنعت مالی است. جایی که یک تراکنش یعنی نقطه ارتباط مردم با حوزه مالی آسانتر، ارزانتر و سریعتر میشود. در باب فین تک و حوزههای پیرامون آن مطالب زیادی نوشتهشده است و قصد ندارم به این موضوع بپردازم؛ اما علیرغم تمام فعالیتهایی که در این حوزه صورت گرفته و مقالات و گزارشهایی که در این حوزه به قلم درآمده است هنوز هم اکوسیستم فین تک ایران برای برخی از افراد ناشناخته مانده است و شاید خیلیها هنوز با بازیگران اصلی این زیستبوم آشنا نباشند. در اینجا قصد دارم به بهانه الکامپ بیست و چهار و حضور شرکتها و استارتآپ های فناوری مالی در این آوردگاه بسیار بزرگ و استراتژیک، اکوسیستم فین تک ایران را به تصویر بکشم
امروزه در ایران کسب و کارهای اینترنتی شرکتهایی بزرگ با درآمد و شفافیت بالا را به وجود آوردهاند که پیش از آن سابقه نداشته است. شرکتهای بزرگی مانند دیجیکالا و اسنپ بهترین مثالهای این گروه از کسب و کارها هستند که با درآمدهای بسیار بالا، فضای کار مطلوبی را هم برای مصرفکنندگان هم برای کارکنان این شرکتها فراهم آوردهاند. رشد این شرکتها با توجه به محدودیتهای شرکتهای خارجی برای ورود به بازار ایران شکل گرفت تا نیازهای متعدد مصرفکنندگان داخلی را تأمین کند.
نیاز به سرگرم شدن در انسانها مانند نیاز به سیر شدن یک نیاز ذاتی و طبیعی است که از کودکی تا بزرگسالی به شکلهای مختلف در افراد بروز پیدا میکند. بازیهای ویدئویی به عنوان یک ابزار نوپدید برای پاسخگویی به این نیاز ذاتی انسان در چند دهه اخیر شکل گرفته و رشد چشمگیری را تجربه کردهاند. چنانکه امروز به ویژه با رشد و همهگیر شدن پلتفرم موبایل، صنعت بازیهای ویدئویی تبدیل به صنعتی پولساز با گردش مالی قابل توجه شده است و بودجههایی همردیف با فیلمهای پرخرج هالیوودی برای ساخت بازیهای بهاصطلاح AAA ویدئویی هزینه میشود و صد البته که سودهای هنگفتی هم برای استودیوهای تهیهکننده این بازیها و ناشران آنها به همراه دارد.
آنچه که امروز به عنوان صنعت بازیهای رایانه ای از آن یاد میشود، محصول فرآیند تکاملی است که باید در قالب پویش تاریخی مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد، از این رو بازی کردن براساس یک تصمیم شخصی شکل نگرفته است، بلکه در مفهوم زیستی و مردم شناسی و جامعه شناختی و براساس الگوهای فرهنگی و هنجارهای رفتاری جامعه مورد تکامل یا اصلاح قرار گرفته است.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به منظور ایفای وظایف محوله و ماموریتهای خود، همواره طرح ها و سامانه های نوینی را در دوره های مختلف معرفی و عملیاتی کرده است. در همین راستا و از چندی پیش سامانه های نهاب، صیاد و برداشت مستقیم (Direct Debit )را به منظور دقت در شناسایی مشتریان بانکی ، یکپارچگی چکهای صادره و روش جدید پرداخت را تعریف و جهت ایجاد آنها به شرکت خدمات انفورماتیک ( بازوی فنی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) سفارش کار داده است. شرکت خدمات انفورماتیک پس از طی مراحل مختلف ، سامانه های یاد شده را طراحی و پیاده سازی نموده و به بهره برداری رسانده است.
ستاد خبری محمد باقر اثنیعشری با بیان این که الکامپ یکی از قدیمیترین نمایشگاههای فناوری اطلاعات منطقه محسوب میشود گفت: برای چهارمین سال پیاپی برگزاری الکامپ به سازمان نظام صنفی رایانهای برگزار شده است. البته مجوز نمایشگاه، ۲۸ اسفند ماه از سوی سازمان توسعه تجارت به ما ابلاغ شد و تلاش کردهایم در فرصت کوتاهی که در اختیار داشتیم، هماهنگیهای لازم برای برگزاری این رویداد را به شکل خوبی ساماندهی کنیم. وی افزود: با توجه به مشکلات اقتصادی کشور، شرکتهای حوزه فاوا برای حضور در الکامپ با چالش روبرو بودند و در برخی بخشها شاهد ریزش و البته در بخشی دیگر شاهد رویش بودهایم.
نمایشگاه الکام در حال برگزاری است، نمایشگاهی که در آن انواع و اقسام شرکتهای ICT و استارتآپها و فعال این حوزه شرکت میکنند و ضمن نمایش آثار و محصولات خود، به گفتگو با بازدیدکنندگان میپردازند. بازدیدکنندگان نمایشگاههای تخصصی چون الکامپ معمولا افرادی هستند که یا فعال این حوزه هستند و یا از مشتریان بالفعل برخی از استارتآپها. اما «سجاد زاهدی» کارشناس دیجیتال مارکتینگ باور دارد که الکامپ میتواند بهشتی برای فریلنسرها هم باشد و تاکید دارد که این افراد نباید از پتانسیل نمایشگاه غافل بمانند.
کمیته برگزاری «الکاماستارز» از علاقمندان به سرمایهگذاری در کسبوکارهای نوپا دعوت کرد تا فرم ثبتنام را تکمیل کنند . این کمیته اعلام کرد که طی برنامه زمانبندی مشخص برای حضور در برنامه آوردگاه سرمایه به عنوان سرمایهگذار از این عزیزان دعوت به عمل آید.
شاخههای مختلف حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در سالهای گذشته بسیار به هم نزدیک شدهاند. به صورتی که دیگر نمیتوان بخش فناوری ارتباطات(CT) یا همان مخابرات را از بخش فناوری اطلاعات(IT) جدا کرد. همین باعث شده که شرکتهای مخابراتی و اپراتورهای ارتباطی در دنیا علاوه بر توسعه بخشهای سختافزاری و نرمافزاری توسعه خود در بخشهای دیگر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از جمله تولید محتوا، اپلیکیشن، خدمات ارزش افزوده و سرویسهای متنوع دیگر حضور پیدا کنند. این حضور چه به صورت سرمایهگذاری مستقیم یا غیر مستقیم کمک شایانی به بخشهای دیگر حوزه کرده و سبب شده که این شرکتها بتوانند به راحتی بیشتر خدمات خود را ارائه کنند. در کشورمان نیز همین نزدیکی بخشهای مختلف حوزه و ورود اپراتورهای همراه و ثابت به بخشهای دیگر و سرمایهگذاریهای مثبت، جداسازی فناوریاطلاعات و فناوری ارتباطات را سخت کرده است.اگرچه تا چند سال پیش نمایشگاه الکامپ بیشتر آوردگاهی برای شرکتهای فناوری اطلاعات بود و شرکتهای ارتباطاتی در نمایشگاه تلکام حضور داشتند، اما امروزه شاهد حضور اپراتورهای ارتباطی به خصور شرکتهای ارائه دهنده خدمات همراه در نمایشگاه الکامپ علاوه بر نمایشگاه تلکام هستیم. البته از آنسو نیز برخی شرکتهای فناوری اطلاعات نیز در نمایشگاه تلکام حضور پیدا میکنند.
احتمالاً شما همین حالا یکی از اپلیکیشنهای پرداخت را روی گوشیتان نصب دارید، آنلاین پول جابهجا میکنید، با دستگاه موبایلتان چیزی میخرید یا از پروژهای با سرمایهگذاری جمعی حمایت میکنید. در واقع زحمت مراجعه به بانک، همراه داشتن پول نقد، ایستادن در صف دستگاه ATM و ... را ندارید و در حال استفاده از یکی از ابزارهای فینتک هستید.