دنیای اقتصاد: انتخاب یک خودرو از میان گزینههای موجود در بازار شاید یکی از دشوارترین خریدهای ممکن باشد؛ چراکه اغلب باید بانگاهی بلندمدت به ماجرا نگریست. در این میان برخی هم هستند که با سرعت بیشتری خودروی خود را عوض میکنند. آنها نیز همیشه دوست دارند بدانند که خودروهای جدید کدام هستند و تفاوتها و شباهتهای آنها با خودروی کنونیشان چیست. در بازار روبه رشد خودرو ایران چه از نظر تنوع مدل و چه از نظر افزایش خریدار مساله انتخاب خودرو، روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند.
کمپانیهای خودروسازی جهان هر یک با شاخصههایی بین مردم شناخته میشوند. مثلا کادیلاک را سمبل یک خودروی بزرگ و مجلل میدانند یا با شنیدن نام مرسدس بنز به یاد لوکس بودن و فناوریهای مدرن میافتید. فراری ایتالیا یک اسب سرکش تند و تیز است و تویوتا هم انگار معنی عملی کیفیت را نشان میدهد. اما فولکس واگن چطور؟ این کمپانی آلمانی را همواره با ساخت خودروهای کم استهلاک، با کیفیت و خوش رکاب میشناسند. صد البته که اگر هم کسی نام فولکس واگن را ببرد شما به یاد سه مدل افسانهای یعنی بیتل، گلف و ترانسپورتر میافتید.
در سال ۲۰۱۶ خودروسازان در بخش سوپر اسپورتسازی خودروهای کم نظیری را ساخته و معرفی کردهاند که هر کدام از نظر عملکرد و رسیدن به سرعتهای بالا جزو خودروهای رکورددار شدهاند. البته بیشتر آنها در سال ۲۰۱۶ به بازار میآیند اما خب جزئی از صنعت خودرو سال ۲۰۱۶ هستند. قدرت بالا و بیشترین سرعت ممکن از جمله ملاکهایی است که خودروها بر اساس آن فهرست شدهاند. تمام این خودروها در سال ۲۰۱۶ معرفی شدهاند و با قابلیتهای بالایی که دارند نگاهها را به خود جلب کردهاند. قدرت بالا در کنار فناوری ساخت که عموما با کاهش وزن خودروها همراه است باعث میشود محصول نهایی اعجابآور شود.
دنیای اقتصاد: چقدر سخت است رقابت در بازاری که همه در آن سرشناس هستند و انبوهی از افتخار و محبوبیت را به دنبال خود میکشند. حضور در چنین کارزاری یعنی پذیرفتن ریسک مرگبار از دست رفتن اعتبار یا پوچ شدن صدها میلیون دلار سرمایهگذاری. در این بازی اشتباه جایی ندارد. همینکه موفق نباشی یعنی بهراحتی از میدان بیرون رفتهای. این همان بحبوحهای است که مرسدسبنز، لکسوس و لینکلن در آن میجنگند. شاسیبلندهای سایز متوسطی که هم خواص تجملگراییشان زبانزد است و هم ویژگیهای خیابانیشان.
این روزها پیکاپ فولسایز با قابلیتهای آفرود کم نداریم. ژاپنیها همیشه در این زمینه حرفهایی برای گفتن داشتند. تویوتا توندرا یکی از معروفترین و پرفروشترینها در این حوزه به شمار میرود. نیسان تیتان تازهوارد خیلی خوب جای خود را در بین هواداران باز کرده است. اما علاقه شدید یانکیها به این سبک محصولات، کاری کرده که خودروسازان آمریکایی نیز در این قسمت توانمندی خوبی از خود نشان دهند. جیامسی سییرا یکی از قدیمیترین پیکاپهای آفرود دنیا برای خودش حکومتی به راه انداخته است. شورولت سیلورادو نیز آنقدر محبوب است که تمام ایالتهای یوتا، کلرادو و نوادا شیفتهاش هستند.
دنیای اقتصاد: سال ۲۰۱۶ که چند روز پیش به پایان رسید، سال عجیبی برای خودروسازی بود. در این سال اتفاقات رو به جلوی زیادی در خودروسازی رخ داد اما اغلب آنها به جریان اصلی صنعت خودرو مربوط نبود. بیشتر اتفاقات مهم در بخش ورود فناوریهای جدید به خودروسازی دیده شد و خودروسازی در زمینه توسعه خودروهای خودران گامهای مهمی برداشت. در سال ۲۰۱۶ متوجه شدیم که خودروهای خودران واقعا میتوانند وجود داشته باشند. با این حال در بخش جریان اصلی خودروسازی یعنی تولید انبوه، با سالی محافظهکارانه روبهرو بودیم.
با اینکه تصور میشد سوزوکی در رونمایی از هاچبک جدید Swift خود تاخیری درازمدت را تجربه خواهد کرد، ولی با این حال دیدیم که ژاپنیها زودتر از موعد از چهارمین نسل این خودرو پردهبرداری کردند. همانطور که مشاهده میشود زبان طراحی آن با نمونههای قبلی تفاوت عمیقی ندارد. پایبندی سوزوکی به سادگی و محافظهکاری بیش از حد آنها ستودنی است. بر اساس یک کاتالوگ لو رفته از دفتر فروش شرکت، قرار است این خودرو با یک پیشرانه ساده یک لیتری سه سیلندر ولی توربوشارژ راهی بازار شود. قدرت خروجی آن ۱۱۲ اسببخار اعلام شده است.
به محض عرضه نسل جدید اوپل اینزیگنیا، بخش استرالیایی شرکت که با برند هولدن شناخته میشود نیز اقدام به عرضه محصول منحصر به فرد خود با نام معروف «Commodore» کرد. از آنجا که پیکاپهای سبک در این منطقه از اقبال بسیار خوبی برخوردار هستند، پیشبینی میشود که بهزودی هولدن اقدام به عرضه نسخه وانت کمودور کند. در همین راستا یکی از سایتهای معروف در زمینه رندر کامپیوتری، تصویری از مدل احتمالی را منتشر کرده است. در این تصویر، یک پیکاپ لوکس و اسپورت را مشاهده میکنیم که قسمت بار آن در اوج آیرودینامیک طراحی شده است.
تجربه نشان داده اغلب تیونرها اگر بخواهند سراغ لامبورگینی هوراکان بروند، نسخه کوپه مسقف آن را انتخاب میکنند، چراکه انتخاب ویرایش رودستر (روباز) آن به دلیل طراحی خاص بدنهاش کمی سخت و پیچیده است. در بین این همه تیونر شرکت VOS قصد دارد سنتشکنی کند و دست روی همین مدل گذاشته است. تازه این در حالی است که آنها با اضافه کردن المانهای آیرودینامیک فیبر کربنی وزن آن را تا ۲۰ کیلوگرم نیز کاهش دادهاند. همین کاهش وزن و همچنین اضافه شدن سیستم اگزوزهای حرفهای بهتنهایی باعث افزایش ۲۰ اسببخاری نیرو و ۲۲ نیوتنمتری گشتاوری شدهاند، بهطوریکه حالا قدرت خروجی این خودرو با در نظر گرفتن پیشرانه ۲/ ۵ لیتری ۱۰ سیلندر Vشکلش، ۶۳۰ اسببخار با ۵۸۲ نیوتنمتر گشتاور است.
بزرگترین محصول پژو با یک فیسلیفت ساده به بازار میآید. شاسیبلند ۵۰۰۸ فرانسویها با الهام از سنت گرافیکی نسخه کوچکتر ۳۰۰۸، همان ترکیب اسپورتگرایی و آیندهنگری را تکرار کرده است. خودروی هفتنفره جدید پژو با تغییراتی چشمنواز در چراغها و جلوپنجرههایش، نسبت به ویرایش ۲۰۱۶ دلنشینتر از آب درآمده است. برخلاف چینیها و کرهایها، این اروپایی کهنهکار با خونسردی تمام و به دور از اغراق از LED استفاده کرده است. استفاده از المانهای استیل کرومرنگ در سپر و قاب اطراف شیشهها، کمی نیز به خواص لوکس بودن آن افزوده است.
یکی از بزرگترین دفاتر فروش بامو در خاورمیانه، مرکز ابوظبی آن است. این مرکز به قدری پرنفوذ است که آلمانها به سفارش آنها محصولات ویژه تولید میکنند. بهعنوان مثال در حالی که مدتها از M۳ خبری نبود، حالا در نمایشگاه آنها یک ویرایش بسیار منحصر به فرد از این خودرو قرار داده شده است. این سدان فوق اسپورت و جوانگرا برای اولینبار با رنگ معروف فراری یعنی قرمز مارانلو تولید شده است. این تنها ویژگیهای خودروی فوق نیست. بهرهگیری از صندلیهای ریس و اگزوزهای دوبل فیبر کربن-استیل و همچنین تریم شیشههای تیره، جلوه این خودرو را ترسناکتر از قبل کرده است.
بعد از طراحی پلتفرم جدید فولکسواگن تیگوان، این غول خودروسازی آلمان ترجیح داد زیرمجموعه اسپانیایی خود سئات را نیز برای طراحی «آتگا» از آن بهرهمند کند، اما خبر مهم آن است که لوکسترین زیرمجموعه فولکس یعنی آئودی نیز در نظر دارد از این پلتفرم برای طراحی نسل جدید Q۳ استفاده کند. به نظر میرسد این همان خبر بزرگی است که آئودی مدتها قبل وعدهاش را داده بود. رندرهای اولیه از این شاسیبلند کوچک حکایت از آن دارد که ارباب حلقهها قصد دارد وقار و ابهت در زبان طراحیاش را همچنان حفظ کند. از گوشه و کنار خبر میرسد شرکت در نظر دارد که قوای محرکه این خودرو را از همان اول بهصورت هیبریدی تهیه کند.
وضعیت اسفناک جنرال موتورز در ۱۰ سال گذشته را بسیاری از دنبالکنندگان اخبار صنعت خودرو به یاد دارند که با چالشهای عمیق مالی مواجه بوده است. این خودرو ساز با داشتن بیش از یک قرن تجربه در خودروسازی از جمله بزرگترین خودرو سازان دنیا است که محصولات بسیار زیادی در این شرکت و زیر مجموعههای معروفش تولید میشود. در آن دوران بحرانی زمانی که مدیر اجرایی جدید این شرکت تازه کارش را شروع کرده بود معرفی خودرویی مانند شورولت ولت که هیبرید برقی بود روح تازهای به خودروهای پر مصرف این خودرو ساز دمید که به نظر میرسید در آن دوران میتوانست فشارها را از روی جنرال موتورز کم کند.
مسابقات اتومبیلرانی از جمله فعالیتهای پر هیجانی است که علاوه بر مهارتهای انسانی نیاز به خودروهایی مبتنی بر فناوری روز هم دارد و از همان اولین سالهای اختراع ماشین، مسابقات آن نیز به راه افتاد. یکی از رقابتهای خارج از پیست و پر طرفداری که در دنیا از چند دهه پیش اجرا میشود مسابقه رالی داکار است که خودروها در تیمهای مختلف مسیرهای بسیار سخت و دشوار آفرود را پشت سر گذاشته و به مقصد میرسند. خودروهایی که در این رقابتها مورد استفاده قرار میگیرند قابلیتهای آفرود بالایی دارند و علاوه بر قدرت زیاد در عبور از موانع و محیطهای خشک و خشن، از سرعت زیادی نیز برخوردارند.
خودرو سازان سوئدی عموما شرکتهایی هستند که به فعالیتهای خاص و ویژهای اشتغال دارند و محصولاتشان دردنیا معروف شدهاند. در این میان، شرکت سوپر اسپورت ساز کونیخزگ محصولات فوقالعادهای را در طول این چند سال معرفی که مزاحمتهای زیادی را برای غولهای بزرگ دنیا ایجاد کرده است. این شرکت در طول ۲۲ سال فعالیت مداومی که داشته توانسته است محصولاتی اعجابآور را معرفی کند که هر کدام از آنها مدعیهای کلاس خود هستند. دفتر مرکزی این خودروساز در شهر انگلهولم قرار دارد و کارش را با مدل CCX از سال ۲۰۰۶ در بازارهای جهانی آغاز کرد و همواره در تلاش بوده است تا معادلههای سرعت و قدرت را تغییر دهد.
در دنیای فناوری افراد از راههای متنوعی تحتتاثیر تبلیغات مختلفی قرار دارند که باعث میشوند نظر آنها نسبت به یک برند تغییر کند و طرفدار خاص یک برند شوند. این موضوع در دنیای ماشینها هم وجود دارد و باعث میشود شما بر اساس الگوریتمهای خاصی که در ارائه اخبار مربوط به یک برند ممکن است در نظر گرفته شوند، طرفدار یک برند خاص شوید. میتوان گفت تعصب در صنعت خودروسازی و تلفن همراه بیشتر نمایان است. در دنیای تلفنهای همراه رقابت سرسختی میان دو غول تلفن همراهساز؛ سامسونگ و اپل وجود دارد که خبرهای آتش گرفتن مدلهای جدید یکی از این شرکتها موضوع داغی است که این روزها در همهجا پراکنده شده است.
خودروهای برقی در بسیاری از کشورها همچنان بهعنوان یک خودروی واقعی شناخته نشده است و افراد تا حدی هنوز تصور میکنند که این خودروها سرعت کم و دامنه حرکتی کمی دارند یا از نظر امکانات در وضعیت بسیار ضعیفی قرار دارند. برای اینکه افراد نسبت به خودروهای برقی دیدگاه مثبتی پیدا کنند دولتها تخفیفهای مناسبی در بخش مالیات برای این خودروها در نظر میگیرند تا افراد نسبت به خرید این نوع خودروها تمایل پیدا کنند. در کرهجنوبی اما دولت تصمیم گرفته است تا ۱۸ هزار دلار کمکهزینه خرید خودرو به افرادی که خودروی برقی میخرند بدهد اما خودرو باید این قابلیت را داشته باشد که از یک منبع برق معمولی ظرف ۱۰ ساعت یا کمتر کاملا شارژ شود تا بتواند در فهرست حمایت دولتی قرار بگیرد اما این قانون شامل مدلهای مختلف تسلا نمیشود، چرا که دولت موضوع آلودگی هوا برایش تبدیل به چالشی بزرگ شده است.
توفان تغییر در صنعت خودرو همواره وجود داشته و در بخشهای مختلفی از این صنعت تغییرات ایجاد کرده است اما به نظر میرسد در سال ۲۰۱۶ این توفان قدرت بیشتری داشته است. معرفی خودروهای جدید با فناوریهای پیشرفته از جمله اتفاقهایی بوده است که در سال ۲۰۱۶ برخی خودروسازان شاهدش بودهاند و از طرفی برخی نیز به ۱۰۰ سال فعالیت رسیدند و با ارائه محصولات مفهومی به سبک و سیاق خود یک قرن فعالیت خود را جشن گرفتند. به مرحله تولیدی رسیدن خودروهای برقی از دیگر اتفاقهایی بوده است که در سال ۲۰۱۶ بیش از سالهای گذشته موضوع خبرهای این صعنت بوده است و بسیاری از اتفاقهای خوب دنیای ماشینهای سبز در این سال رقم خورده است که میتوان در ابتدای سال جدید میلادی، نگاهی اجمالی به آن داشت.
سال ۲۰۱۶ نخستین سالی بود که رقابت بین خودروسازان سنتی و مدرن علنی شد. تا قبل از آن حضور خودروسازانی که مبتنی بر توسعه دیجیتال و فناوری کار میکنند جدی گرفته نمیشد اما از سال ۲۰۱۶ این خودروسازان اگر چه به اندازه خودروسازان سنتی سرمایه و عقبه فنی ندارند، اما به مدد استفاده هوشمندانه از فناوری توانستند سر و صدای زیادی به پا کنند. به غیر از تسلا که توانسته خود را بهعنوان یک خودروساز جدی در بازار مطرح کند بقیه خودروسازان مبتنی بر فناوری اغلب در حد استارت آپهایی هستند که در حال تکاملند. اما فعالیت آنها و توجهی که رسانهها به آنها نشان دادند نشان داد که در چند سال پیش رو این خودروسازان به تهدید جدی برای خودروسازان سنتی تبدیل میشود.