شماره روزنامه ۶۱۸۳
|

جمعه‌نامه

  • مصائب تجمیع به‌جای ادغام

    چندسالی است وزارت صنعت، معدن و تجارت در دوراهی میان ادغام و تفکیک قرار گرفته؛ دولت دهم در سال ۹۰ و به منظور ایجاد سیاست‌گذاری واحد و یکپارچه بین دو وزارتخانه، «صنعت و معدن» و «بازرگانی» را ادغام کرد تا وزارت «صنعت، معدن و تجارت» ایجاد شد. اما با روی کار آمدن دولت یازدهم در سال ۹۶ طرح تفکیک این وزارتخانه مطرح شد. اصرار متناوب به تفکیک و ادغام این وزارتخانه در این سال‌ها در حالی صورت گرفته که دو دولت دهم و یازدهم به دلیل قرار گرفتن در شرایط تحریم در دوران رکود قرار داشتند با این حال هر دو دولت دو شیوه مختلف را در پیش گرفتند.
  • آغاز شمارش معکوس برای مجلس یازدهم

    مراسم اختتامیه مجلس دهم روز چهارشنبه در شرایطی برگزار شد که نمایندگان منتخب مجلس یازدهم در فاصله دو هفته مانده به آغاز رسمی کار پارلمان در تکاپوی انتخاب ریاست مجلس پیش از تشکیل آن به سر می‌برد. طی روزهای گذشته در شبکه‌های اجتماعی جدال موافقان و مخالفان کاندیداهای ریاست مجلس چنان بالا گرفته که برخی از کاربران از آن به‌عنوان اختلافات درون گروهی اصولگرایان و نداشتن وفاق و وحدت یاد کرده‌اند.
  • نفتکش‌های ایرانی و ناوگان جنگی آمریکا در آب‌های کارائیب

    همکاری‌های نفتی ایران و ونزوئلا طی روزهای گذشته به موضوعی داغ میان رسانه‌ها و محافل بین‌المللی تبدیل شده و موجی از واکنش‌ها را برانگیخته است. در شرایطی که آمریکا از مدت‌ها قبل ایران و ونزوئلا را مورد تحریم‌های یکجانبه خود قرار داده است طی روزهای گذشته اخباری مبنی بر همکاری این دو کشور در زمینه آماده‌سازی و تجهیز صنایع نفتی منتشر شده و حالا نفتکش‌های ایرانی در شرایطی راهی ونزوئلا هستند که آمریکا هم ناوهای جنگی خود را روانه آب‌های کارائیب کرده است تا به ایران و ونزوئلا اجازه ندهد تحریم‌‌های این کشور را دور بزنند.در همین حال وزارت خارجه کشورمان تهدید کرده که به آمریکا پاسخ «قاطعانه» می‌دهد.
  • جنجال حق طلاق در شبکه‌های اجتماعی

    جنجال‌های این روزهای برخی از سلبریتی‌های شبکه‌های اجتماعی گویا پایانی ندارد و این روزها یک زوج هنری که پیش‌تر هم با ازدواجشان حواشی زیادی در فضای مجازی ایجاد کرده بودند، دوباره خبرساز شده‌اند.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • دگرگونی در اقتصاد شهرسازی

    کتاب «آتشگهی در خواب آتش‌ها» اولین مجلد از یک مجموعه چهارگانه است که به دگرگونی‌های جامعه، شهرها، سیمای شهر، و معماری ایران در درازای زمانی نزدیک به یک سده، در دورانی که بیشتر با واژه دوران مدرنیته تعریف می‌شود، می‌پردازد. نگاه غالب این مجموعه بر شناخت روند و ویژگی‌های مدرنیته در ایران- مدرنیت ایرانی- و تاثیرگذاری آنها بر جنبه‌های گوناگون زندگی، به‌خصوص شهر، شهرسازی، سیمای شهری و معماری نوین ایران، تمرکز دارد. آغاز دوران مدرنیته در ایران همزمان با تحولات جامعه ایران و جنبش مشروطه‌خواهی است، هرچند که شکل‌گیری آن در قرن‌های پیش‌تر، مشخصا زمان پادشاهی صفویه، ریشه دارد. در این دوران دگرگونی‌ها و پیش و پس رفتن‌های چشمگیر در گستره‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ناگزیر در حیطه‌های ادب و فرهنگ و هنر- که معماری و شهرسازی از زیرمجموعه‌های آنان هستند- روی می‌دهد.
  • داستان غم‌انگیز تراکم‌فروشی

    دیدگاه من این است که طراحی شهری مثل تهران برای هیچ‌کس مناسب نیست؛ نه برای مرد، نه برای زن، نه برای کودک و نه برای معلول؛ حتی برای یک فرد سالم طراحی نشده ‌است. شیب تند پیاده‌روها برای چه‌کسی مناسب است؟
  • مقاومت در برابر مدرنیته

    یکی از نقاط عطف کتاب «آتشگهی در خواب آتش‌ها» گفت‌وگو با زنده یاد داریوش شایگان، فیلسوف فقید است. شایگان می‌گوید:
  • کارناوالی درباره شرط بندی

    بارها گفته‌ام که زادگاه من یعنی اقلیم ترکمن صحرا و شهرستان گنبدکاووس همیشه برایم جذاب بوده تا در قاب دوربینم باشد و بدون نگاه توریستی این منطقه را ببینیم. گنبدکاووس از معدود مناطقی در ایران است که همیشه پیست اسب‌سواری داشته و فرهنگ شرط‌بندی به‌صورت قانونی و مجاز در آن رواج داشته است، چون از کودکی این فضا را دیده بودم، نسبت به آن پیش‌داوری و قضاوتی نداشتم و فقط می‌خواستم آن را به‌عنوان واقعیتی مسلم به تصویر بکشم.
  • تماشای آثاری از طبیعت

    پایه نقاشی از طبیعت برای من از دوران دانشجویی شروع شد و پس از آن مدام تکرار شد. هر زمان که از کاری خسته شدم به سراغ نقاشی از طبیعت رفتم تا خود را بازسازی کنم. نقاشی طبیعت جدا از کار حرفه‌ای برای من یک نگاه دوباره به خویشتن است.
  • نواهایی برای انسان در روزهای کرونایی

    شرایط روزهای کرونایی به همه مردم دنیا نشان داد که آدمی باید جور دیگری به زندگی نگاه کرده و برای آینده خود برنامه‌ریزی کند. ما آدم‌ها قبل از شیوع ویروس کرونا با سرعت رو به جلو حرکت می‌کردیم، بدون آنکه بدانیم همه ما به نوعی در نابود کردن طبیعت پیرامون خود نقش داریم. از طرفی نوع ارتباطمان نیز به گونه‌ای بود که همه رفتارها و شرایط انسانی، ما را تبدیل به ماشین کرده بود و کم‌کم وجوه انسانی ما به دست فراموشی سپرده می‌شد. اما فارغ از اتفاقات ناگواری که پیرو شیوع بیماری «کووید-۱۹» از جمله مرگ بسیاری از انسان‌ها و فشار و محدودیت‌های اقتصادی و اجتماعی پیش آورد، حضور کرونا برکاتی را نیز به دنبال داشت.
  • برنامه نظام‌مند برای سفر

    روزهای قرنطینه ادامه دارد و معلوم نیست کی تمام شود. انگار که در وضعیت پشت کنکور یا آزمونی دشوار باشی،‌ روزها به راحتی قبل نیست، نه می‌شود با خیال خوش خرید رفت و نه می‌شود دل را به دریا زد و راهی جاده‌ها شد. هر از گاهی بین خودمان در گروه‌های دوستی پیام می‌دهیم آخر تا کی قرار است اوضاع به همین ترتیب باشد.‌ بهتر نیست که بی‌خیال کرونا شویم و از این وسواس فکری بیرون بیاییم؟
  • محدودیت‌های گردشگری در آلمان

    آلمان گام‌های محتاطانه‌ای برای کم کردن محدودیت‌های قرنطینه برداشته است و هفته گذشته به فروشگاه‌های کوچک اجازه داد که دوباره کره‌کره‌هایشان را بالا بدهند؛ اما هشدار علیه سفر در سراسر دنیا که حالا تا ۱۴ ژوئن هم تمدید شده است، ضربه مهلکی به بدنه گردشگری این کشور خواهد بود. مقامات دولت آلمان می‌گویند، نبرد آلمان علیه این عالم‌گیری در مرحله‌ای قرار ندارد که بتواند مسافرت‌های آزادانه و بدون رعایت اصول بهداشتی را به کسی توصیه کند. بنابراین مردم دیگر نمی‌توانند مانند گذشته تعطیلات خود را چه در سواحل شلوغ و چه در کمپ‌های کوهستانی بگذرانند. آلمان هشدار داده است که احتمال دارد اقتصاد این کشور امسال بیش از ۶ درصد سقوط را تجربه کند؛ اتفاقی که تا به حال سابقه نداشته است.
  • نگاه اتریشی به رفرم پولی

    حذف ۴صفر از پول رایج کشور و تبدیل واحد پولی از ریال به تومان (رفرم پولی) که اخیرا به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، به مساله بحث‌برانگیزی در کشور تبدیل شده است و نظریات متفاوتی در مورد آن بیان می‌شود. در این نوشتار سعی بر آن است که اندکی متفاوت با سایر اظهارنظرها و صرفا براساس مباحث اقتصاد پول و تورم به این موضوع پرداخته شود.
  • مهندس ساختمان یا کارمند دولت؟

    نتایج یک تحقیق رسمی از عایدی مهندسان ساختمانی در بازار ساخت‌وسازهای مسکونی شهر تهران نشان داده است دستمزد ماهانه این گروه خاص از جمعیت عام فعال در کارگاه‌های ساختمانی تقریبا با حقوق ماهانه بنا و گچ‌کار و جوشکار و حتی راننده لودر برابری می‌کند.
  • مخالفت با طرح ترافیک در وقت اضافه

    با تصویب شورای حمل و نقل و ترافیک شهر تهران مقرر شد اجرای طرح ترافیک و کنترل آلودگی هوا از روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت‌ماه از سر گرفته شود و حتی شهرداری تهران یک روز قبل از آن رسما این خبر را اعلام کرد، اما استاندار تهران در همان روز از استمرار لغو طرح ترافیک خبر داد.
  • پارکینگ پروانه در خدمت «پلاسکوی جدید»؟

    شورای عالی شهرسازی و معماری کشور به‌عنوان عالی‌ترین مقام تصمیم‌گیری درخصوص ضوابط ساخت وسازهای شهری تصمیم گرفته فضای پارکینگ پروانه که تا سال گذشته به محل برگزاری «جمعه بازار» اختصاص داشت را برای تامین «پارکینگ ساختمان جدید پلاسکو» اختصاص دهد.
  • طیف اصلی خریدار مسکن

    تحقیقات میدانی از بازار معاملات واحدهای مسکونی در روزهای اخیر مشخصات اصلی بخش عمده متقاضیان خرید وفروش مسکن را در شهر تهران نشان می‌دهد.
  • مانور گوشی‌های ارزان در خلوت

    گوشی‌های جدید یکی پس از دیگری رونمایی می‌شوند و با وجود وضعیت ادامه‌دار قرنطینه در کشورهای مختلف معرفی محصولات جدید نیز به‌صورت آنلاین و در خلوتی بازارها انجام می‌شود. به‌نظر می‌رسد تنها این بازارهای آنلاین هستند که وضعیت سابق خود را در خرید و فروش ادامه می‌دهند.هفته گذشته سامسونگ از نسخه ارزان یک گوشی خود پرده برداشت و در سویی دیگر شیائومی نیز از تولید و عرضه گوشی جدید خود خبر داد. در ادامه با برخی ویژگی‌های این دو محصول آشنا می‌شوید.
  • اپلیکیشن کاربردی برگزاری جلسات آنلاین

    اینترنت ارتباط ما را با یکدیگر بسیار آسان و سریع کرده است. حالا فاصله ما از یکدیگر تنها یک کلیک است. اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های بسیار خوبی عرضه شده است تا ارتباط انسان‌ها را در بستر اینترنت آسان‌تر و بهینه‌تر کند. با استفاده از این برنامه‌ها می‌توان به‌صورت متنی و حتی صوتی و تصویری، با یکدیگر ارتباط برقرار کرد. اما این ابزار‌ها برای استفاده شخصی و مکالمه با تعداد محدودی از کاربران ساخته شده است و نمی‌توان از آن برای برگزاری جلسات کاری، کنفرانس و... استفاده کرد.
  • دربرابر هکرها در واتس‌اپ ایمن باشید

    به نظر می‌رسد استفاده از اپلیکیشن واتس‌اپ دردسرهایی از جمله هک شدن‌های پی‌در‌پی به همراه دارد. بنابراین توصیه‌های کارشناسان بر این مبناست که همیشه مجهز باشید و برای استفاده از این اپ اطلاعات خود را به روز کنید.
  • بی‌تکلیفی در قیمت‌گذاری خودرو

    در شرایطی که مراجع نظارتی و اجرایی به‌دنبال محتکران خودرو هستند و شرکت‌های خودروساز نیز به‌دنبال سازوکار فروش‌های فوق‌العاده و پیش‌فروش، شورای رقابت همچنان در قیمت‌گذاری محصولات خودرویی تعلل می‌کند. طبق آخرین جلسه ستاد تنظیم بازار رضا شیوا رئیس شورای رقابت افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا را به ترتیب ۱۱ و ۲۳‌درصد اعلام کرد. وی در این جلسه تاکید کرد که قیمت‌ها را به زودی به خودروسازان ابلاغ می‌کند این در شرایطی است که بعد از گذشت حدود ۱۵ روز هنوز قیمتی به خودروسازان اعلام نشده است.
  • راه‌های شناسایی دلالان خودرو

    بعد از آخرین جلسه ستاد تنظیم بازار با محوریت خودرو مراجع اجرایی و نظارتی دست به‌کار شدند تا بلکه بساط دلالی و واسطه‌گری را از بازار خودرو جمع کنند. در این جلسه از یکسو میزان درصد افزایش قیمت ایران خودرو و سایپا اعلام شد و از سوی دیگر از دستورالعمل‌هایی به‌منظور جلوگیری از دلالی و احتکار خودرو رونمایی شد.
  • چگونه در قرعه‌کشی خودرو شرکت کنیم؟

    بازار دلالی خودرو، مقررات فروش و پیش‌فروش محصولات خودروسازان را با تغییراتی همراه کرد. ستاد تنظیم بازار فروش خودروسازان را به سه روش فوق‌العاده، پیش‌فروش و مشارکت در تولید تقسیم‌بندی کرده که در فروش فوق‌العاده تحویل سه ماهه و در پیش‌فروش یکساله و مشارکت در تولید تحویل آن به سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ موکول شده است. آنچه مشخص است خودروسازان برخلاف گذشته با فروش فوق‌العاده باید تا سقف ۴۰ درصد از محصولات تولیدی خود را به بازار عرضه کنند، این در شرایطی است که باقی تولیدات به تعهدات معوق و پیش‌فروش‌ها اختصاص خواهد یافت.
  • پیتزا نروژی

  • سالاد نخود و ماکارونی

  • توپ سوسیس و بیکینگ میکس

  • کتل کورن

  • بازگشایی مدارس برای رفع اشکال دانش‌آموزان

    رعایت پروتکل‌های بهداشتی و حضور دانش‌آموزان پس از بازگشایی مدارس برای رفع اشکال دانش‌آموزان در پی اعلام ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا. / عکس‌ها از خبرگزاری تسنیم / حامد جعفرنژاد
  • لیو یونگ‌هائو

    لیو یونگ‌هائو، تاجر حوزه کشاورزی در چین و موسس و رئیس هیات‌مدیره شرکت «نیوهوپ» است که بزرگ‌ترین تولیدکننده خوراک دام در چین محسوب می‌شود. او با ۳/ ۱۲میلیارد دلار ثروت، در لیست ثروتمندهای ۲۰۲۰ مجله فوربس، جایگاه ۹۸ را به خود اختصاص داده است.
  • کن گریفین

    کنث سی. گریفین، یک مدیر آمریکایی پوشش ریسک، موسس و مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری جهانی سیتادل است. او با ۱/ ۱۲ میلیارد دلار ثروت، در سال ۲۰۲۰ از سوی مجله فوربس، صدمین فرد ثروتمند دنیا معرفی شده است. گریفین در سال ۱۹۶۸ در فلوریدای آمریکا به دنیا آمد. پدرش مدیر اجرایی تدارکات ساختمان بود و مدیریت پروژه در شرکت جنرال الکتریک را بر عهده داشت. بعد از پایان دوران دبیرستان، او در سال ۱۹۸۶ تحصیل در دانشگاه هاروارد را شروع کرد. در همان سال اول، گریفین متوجه ناکارآمدی‌هایی در بازار اوراق قرضه قابل تبدیل شد. او مدیران دانشگاه را متقاعد کرد که به او اجازه دهند یک دیش ماهواره روی سقف ساختمان آنجا نصب کند تا قیمت‌های آنی سهام را دریافت کند. همچنین از مدیر اوراق قرضه قابل تبدیل در بانک مریل‌لینج بوستون خواست یک حساب خرید و فروش سهام به ارزش ۱۰۰ هزار دلار برای او باز کند.
  • استارت‌آپی در بازار داغ ارزهای دیجیتال

    فناوری نوین بلاک‌چین هر روز حوزه‌ جدیدی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. ورود این فناوری به هر حوزه، فرصت‌های گسترده‌ای برای ارزش‌آفرینی به همراه می‌آورد. یکی از نخستین برآیندهای بلاک‌چین، ارزهای دیجیتال بودند که همچنان مورد توجه دوستداران فناوری قرار دارند. بازار داغ ارزهای دیجیتال نیازمند بسترهایی برای تعامل خریداران و فروشندگان است که این نیاز موردتوجه ایده‌پردازان و کارآفرینان قرار گرفته است. از جمله کسب‌وکارهایی که فعالیت خود را حول موضوع ارزهای دیجیتال شکل داده‌‌اند، می‌توان به استارت‌آپ نوبیتکس اشاره کرد. برای آشنایی با این استارت‌آپ و خدمات آن گفت‌وگویی با امیرحسین راد، بنیان‌گذار نوبیتکس، داشته‌ایم که آن را با شما به اشتراک می‌گذاریم.
  • مقابله با ویروس، بدون اعلام وضعیت اضطراری در سوئد

    بر خلاف بیشتر کشورهای اروپایی، سوئد روشی غیراجباری را برای مقابله با شیوع کووید-١٩ برگزیده است. دولت توصیه‌هایی برای محدودیت در رفت و آمد یا تماس با هم به مردم کرده، بدون آنکه آنها را ملزم به قرنطینه کند.«برای استفاده از پارک‌های عمومی، از خانه خارج شوید». این تابلوی شهرداری که در خیابان‌های استکهلم نوید فرارسیدن بهار را می‌دهد، از دید ٤ میلیارد تنی که در سراسر جهان قرنطینه شده‌اند، تحریک‌آمیز به نظر می‌رسد.
  • مهار همه‌گیری و بازگشایی کسب‌و‌کارها/ آیا مهار کرونا در صورت لغو محدودیت‌های اجتماعی ممکن است؟

    با طولانی شدن دوره قرنطینه خانگی و فاصله‌گذاری اجتماعی، سیاست‌گذاران در کشورهای مختلف با این پرسش مواجه شده‌اند که محدودیت‌های اجتماعی را چگونه کاهش دهند که بازگشت اقتصاد به مسیر قبلی بدون ایجاد موج‌های بعدی همه‌گیری ممکن شود. یکی از استراتژی‌های قابل‌قبول این است که همراه با کاهش محدودیت‌ها، فرآیند تست‌گیری گسترده و ردیابی و قرنطینه موردی بیماران در دستور کار قرار گیرد. اگرچه این روش با توجه به تجربه موفق کشورهایی نظیر تایوان موثر به نظر می‌رسد، با این حال پرسش‌های کلیدی بسیاری درباره جزئیات این استراتژی وجود دارد که پاسخ به آنها برای اتخاذ یک سیاست بازگشایی موفقیت‌آمیز الزامی است. پژوهشگران سازمان بروکینگ با همکاری دانشگاه واشنگتن امکان موفقیت چنین سیاست‌هایی را توسط یک مدل ارزیابی سیاست بازگشایی مورد بررسی قرار داده‌اند. بنا بر نتایج این پژوهش، سیاست بازگشایی کسب‌و‌کارها همراه با تست‌گیری و ردیابی و قرنطینه موردی می‌تواند به شکل موفقیت‌آمیزی به مهار همه‌گیری و کاهش آثار مخرب اقتصادی آن بینجامد، به شرط آنکه این سیاست‌ها به‌طور دقیق برای جوامع هدف گوناگون طراحی و حساسیت‌سنجی شوند.