سوم اکتبر ۲۰۱۸ روزی تاریخی به سبب شکست آمریکا از دعوای حقوقی ایران علیه تحریمهای آمریکا است؛ در این روز «دیوان بینالمللی دادگستری» موسوم به دادگاه لاهه، تصمیم خود را در مورد تقاضای ایران برای به تعلیق درآوردن برخی تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران اعلام و رای مثبت به نفع تهران صادر کرد. دیوان به اتفاق آرا حکم داد که واشنگتن باید «به هر طریقی که خود صلاح میداند، هرگونه مانع در برابر صادرات آزادانه دارو، تجهیزات پزشکی، کالاهای خوراکی و کشاورزی و همچنین قطعات هواپیما به ایران را مرتفع سازد.» این در حالی است که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پس از صدور این رای اعلام کرد که واشنگتن از پیمان مودت با ایران خارج میشود. البته بر مبنای مفاد این پیمان خروج هر یک از طرفین پس از اخطار کتبی به طرف مقابل و گذشت یک سال امکانپذیر است. بنابراین خروج آمریکا از پیمان مودت تاثیری بر روند رسیدگی به شکایت اخیر ایران ندارد. در این رابطه دکتر مهدی ذاکریان، دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات در گفتوگویی تفصیلی با روزنامه «دنیای اقتصاد» درباره دلایل پیروزی ایران و شکست آمریکا در این پروسه حقوقی سخن گفت. وی معتقد است علاوه بر منابع اصلی و فرعی حقوق بینالملل، اوضاع و احوال سیاسی بینالمللی منبع نانوشتهای است که بر صدور رای دیوان اثرگذار است. بنابراین شرایط و اوضاع جهانی ناشی از اقدامات ترامپ و تیم وی کمک کرد تا ایران بتواند در این رای نظر مساعد قضات را جلب کند.
ابتدای ماه جاری دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) در حکمی که به اتفاق آرا بر مشروعیت قانونی توافق هستهای ایران تاکید شده بود برخی از تحریمهایی را که دولت ترامپ از ماه مه علیه ایران اعمال کرده است «غیرقانونی» خواند. دیوان همچنین تصریح کرده است که این تحریمها میتواند تاثیرات ناگوار و مهمی را بر مردم ایران داشته باشد. دیوان لاهه از آمریکا خواسته است تا تحریمهایی که توانایی ایران برای واردات دارو، غذا و همچنین تجهیزات و قطعات هواپیما را محدود میسازد لغو کند. در این حکم آمده است که ممنوعیت فروش قطعات هواپیما به ایران میتواند خطر احتمالی را برای هواپیماهای مسافربری در این کشور و سرنشینان آن ایجاد کند.
انتشار اخبار هولناکی از سرنوشت روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول، این هفته سوژه بسیاری از شبکههای اجتماعی شد و واکنشهای جهانی برخی کاربران فضای مجازی را در پی داشت. جمال خاشقجی روزنامهنگاری که پیشتر طرفدار پادشاهی سعودی بود و اخیرا به دلیل انتقاداتی که به سیاستهای محمد بنسلمان داشت مجبور شد تا از ترس جانش راهی واشنگتن شود، چند روز پیش پس از مراجعه به کنسولگری کشورش در استانبول ناپدید شد.
این هفته بالاخره پس از ماهها کشمکش میان موافقان و مخالفان لوایح چهارگانه مرتبط با FATF، این لایحه جنجالی سرانجام در مجلس به تصویب رسید تا برای تبدیل شدن به قانون، راهی شورای نگهبان شود. موافقان و البته اکثرا مخالفان این لایحه طی یک سال گذشته تمام تلاش خود را کردند تا حرفشان را به کرسی بنشانند اما ظاهرا منطق موافقان بر تهدیدات مخالفان غلبه کرد و نهایتا بهارستاننشینان ترجیح دادند تا تصمیمگیری نهایی درباره این لوایح جنجالی را بر عهده حقوقدانان شورای نگهبان قرار دهند.
۲۰ روز پس از فرار متهم متواری سکه ثامن، رسانه ملی فیلمی از زمان استرداد فرهاد زاهدیفر در فرودگاه امام خمینی منتشر کرد و طولی نکشید که این فیلم مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
مت هیگ در کتاب «چگونه زمان را متوقف کنیم» به بحثی پرداخته که آرزوی دیرپای انسان بوده، عمر طولانی و جوانی پایدار. قهرمان داستانش خیلی بیشتر از یک انسان عادی زنده میماند، هرچند فناناپذیر نیست و در واقع فقط خیلی دیرتر از دیگران پیر میشود. این سرنوشت عجیب وادارش میکند مدام هویت و مکان خود را تغییر بدهد و هربار به شکل تازهای در بیاید بیآنکه هویتهای قبلیاش محو شده باشند. از آنجا که هر هویت تازه، همه هویتهای قبلی را در خود دارد، با گذر زمان به انسانی با هویتهای بسیار و خاطرات بسیار تبدیل میشود، و میگوید وقتی چند قرن عمر کنی سردردهای شدید میگیری که دردهای خاطراتند.
«پژوهش و نگارش در روابط بینالملل» نوشته شارون اسپرای و لورا روزل است. از زمان انتشار نخستین ویراست این کتاب در سال ۲۰۰۸، منابع موجود در زمینه پژوهشهای دانشجویی به میزان چشمگیری افزایش یافته است. منابع جدید شامل پایگاههای دادههای وبلاگی، پایگاههای دادههای سازمانهای بینالمللی دولتی، پایگاههای دادههای نشریات علمی جدید، و حتی پایگاههای دادههایی میشود که افراد برای خودشان ایجاد کردهاند.
محمدرضا مرعشیپور در مقدمه ترجمهاش از کلیله و دمنه (که به تازگی نشر نیلوفر آن را بازنشر کرده است)، ترجمه نصرالله منشی از این کتاب را «ترجمهای امین» نمیداند و مزیتهای ترجمه خودش را کامل بودن ترجمه نسبت به ترجمههای پیشین از این کتاب، امانتداری در انتقال متن عربی به فارسی و ارائه آن در «جامه زیبای فارسی امروز» دانسته است. زحمتی که مرعشیپور برای ترجمه مجدد کلیله و دمنه کشیده است، زحمتی بیهوده نبوده است.
تصمیم گرفتم ترجمهای کنم با این مشخصات: ۱- لحن قصه کودکانه بماند. ۲-حواسم باشد کجای کتاب طنز کودکانه دارد. ۳- حواسم باشد قصه لایههای دیگری هم دارد. ۴- (مهمترین مساله) هم پیچیدگیهای ادبیاش را دربیاورم و هم کنایههای فرامتنیاش را بهنحوی بازسازی کنم که در فارسی هم معنادار شوند.
پخش سریال «نجوا» از شنبه گذشته در شبکه یک آغاز شد که من هم نقش کوتاهی در این سریال دارم. من با ابراهیم شیبانی کارگردان این مجموعه دوستی دیرینهای دارم و زمانی که فیلمنامه را برای من فرستاد ابتدا نقش دیگری را دوست داشتم؛ اما درنهایت با نقش دیگری در کار حضور پیدا کردم.
«اجباری» فیلمی درباره پدر است که پرداخت صددرصدی با محوریت پدر دارد و احترام به سالمند. در واقع این فیلم به یکسری فرهنگها میپردازد که از یاد رفتهاند و امروز دیگر خیلی جدی گرفته نمیشوند.
«هامان کُشان» در سال ۹۲ با کارگردانی تینو صالحی در بخش چشمانداز جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به صحنه رفت و از آثار برگزیده این بخش جشنواره بود و در آن زمان من بازیگر نمایش بودم.
هنر و زیباییشناسی همواره در تمام ادوار تاریخی مورد توجه قرار گرفته است. هر اثر هنری، بیانگر دیدگاه خاصی از هنر است درست به مانند آثار نمایشگاه حاضر که دیدگاههای متنوع از هنر، به راحتی قابل رویت است و همچنین این رویداد گامی سودمند برای بهرهمندی از هنر نقاشی در برگزاری رخدادی هنری و فرهنگی است.
من و سینا سرلک چند سال بعد از انتشار آخرین آلبومهایمان اثر جدیدی منتشر کردهایم. اشعاری که در آهنگسازی این اثر استفاده کردم بیشتر از مولانا است و در کنار آن از آثار نظامی، عبدالرحمن جامی، فروغی بسطامی و... بهره بردهام.
براساس اصل چهارم متمم قانون اساسی مشروطه که روز ۱۴مهرماه ۱۲۸۶ محمدعلی شاه قاجار آن را امضا کرد، «تهران» رسما و قانونا پایتخت ایران شد. البته پیشینه پایتختی تهران به سال ۱۱۶۴ش. بازمیگردد که آقا محمدخان قاجار آن را به پایتختی برگزید. پایتخت اما امروز بسیار تغییر کرده؛ فرورفته در میان برجهای بلند و خیابانهای شلوغ و پر از خودروهایی که آرامش را از مردم ربودهاند. با اینهمه هنوز باغها و عمارتهای قاجاری، خاطرات این پایتخت دو قرنونیمی ساله را زنده نگه داشتهاند
گاهی فکر میکنم شاید شیرازیها پاییز شهرشان را برای خود نگه داشتهاند که همه جا سخن از بهار شیراز است و زیباییهای این شهر رویایی در پاییز از چشمها مخفی مانده است. در این مطلب برایتان از سفری گفتهام که در شهر شعر و قصههای عاشقانه، شیراز گذشت و خاطرات زیبایش تا همیشه جاودان شد.
آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری در لیست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. اما برخی از آنها بهعنوان زیباترینها شناخته میشوند. در این سلسله مطالب، ۲۰ مورد از زیباترین آثار به ثبت رسیده در یونسکو را معرفی خواهیم کرد.
شرکت نایک در سال ۱۹۶۴ به دست فیل نایت و مربی دو و میدانی او بیل باورمن با سرمایهای ۱۲۰۰ دلاری در بانک تاسیس شد. نام آن در ابتدا «روبان آبی» (Blue Ribbon Sports) بود. وقتی نایت در مدرسه کسبوکار استنفورد مشغول تحصیل بود، طرحهایی میریخت تا بتواند کفشهایی سبک عرضه کند که فروش آنها از آدیداس که در آن زمان کل بازار کفشهای ورزشی را در آمریکا در اختیار داشت، بالاتر رود. راهکار او بعد از یک سفر کاری به آسیا مشخص شد. او در سفری به ژاپن با برند تایگر (OnitsukaTigers) آشنا شد و با کمک باورمن فروش محلی این کفشها را در آمریکا شروع کرد. نایت به تدریج موفقیتهای چشمگیری در بازاریابی بهدست آورد و فروش روبان آبی را بالا برد.
دهه ششم زندگیاش را میگذراند. اما برخی او را پدر صنعت لبنیات میدانند. میگوید: «سن و سالش زیاد نیست، ولی این لقب را به این دلیل به او نسبت میدهند که جزو اولین چهرههای آکادمیکی است که نامش با تولید صنعتی لبنیات گره خورده است.» متواضع است و به سوالات ما با آرامش پاسخ میدهد. حتما ماستهای طعم دار، دوغهای طعم دار و پنیرهای طعمدار را در سوپرمارکتها دیدهاید. این محصولات لبنی حاصل خلاقیت شرکت اوست. بزرگمهر دادگر را میگوییم. کسی که موسس شرکت لبنیات هراز است. دادگر در حوزهای پا گذاشت که رقبای قوی در آن حضور داشتند. اما برای رقابت با آنها خلاقیت را انتخاب کرد. خلاقیتی که نه تنها به نام او در ایران ثبت شد، بلکه در منطقه و دنیا هم نام شرکتش را سر زبانها جاری کرد. دادگر میگوید هیچگاه در این مسیر به رقابت منفی روی نیاورده؛ حتی از رانت استفاده نکرده و رشوه هم نداده است. اما در عین حال با توجه به شرایط کنونی، نسبت به تداوم کسبوکارش نگرانیهایی دارد.
نایک یکی از چند شرکت بزرگ دنیا در زمینه تولید کفش، البسه و ابزار ورزشی است. ارزش این شرکت در سال ۲۰۱۷، تقریبا ۳۲ میلیارد دلار تخمین زده شده است. اما این سوال مطرح است که چرا شرکتی مانند نایک رقیب کوچکتر خود، آندر آرمور (Under Armour) را نخریده است؟
بازار مسکن شهر تهران از یکسو با حجم قابل توجهی خانه خالی در سال ۹۵ مواجه بود و از سوی دیگر به محض پایان رکود معاملات و شروع افزایش تقاضای خرید، با جهشهای پی در پی قیمتی طی یک سال گذشته روبهرو شد.
یکی از محلههای قدیمی تهران که به دلیل بافت متراکم و املاک ریزدانه، میتواند مقصد جستوجوی متقاضیان آپارتمانهای ریز متراژ باشد، نظام آباد است. به گزارش «دنیای اقتصاد»، محله نظام آباد تهران حول محور خیابانی به همین نام که البته سالهاست نام آن به «شهید مدنی» تغییر یافته، شکل گرفته است؛ خیابانی که از تقاطع خیابان انقلاب آغاز شده و به میدان رسالت ختم میشود و بخشهایی از آن خارج از محدوده محله نظام آباد قرار دارد. این محله از شمال به محدوده بزرگراه امام علی (ع)، از شرق به خیابان سبلان، از غرب به خیابان سلمان فارسی و معابر محدوده خیابان نامجو و از جنوب به خیابان دماوند میرسد. البته در گذشته وسعت بیشتری داشته که به مرور با تغییر تقسیمات شهری و جدا شدن محلههای گرگان، نامجو، شارق و... از آن، به محدوده کنونی رسیده است.
در حال حاضر روند کاهش جمعیت ساکن شب در هسته پایتخت غیرطبیعی شده است و مناطق مرکزی و قدیمی کلانشهر تهران، به عارضه تخلیه جمعیت ساکن دچار شدهاند؛ طوریکه هسته پایتخت هم اکنون به خاطر خلوت شدن محلههای اداری در شب با خطر بروز انواع آسیبهای اجتماعی از جمله شبمردگی مواجه شده است.
شهرداری تهران با گذشت یکسال از تغییرات امیدوارکننده در مدیریت شهری هنوز نتوانسته میراث آزاردهنده دوره قبل را از ذهن و روان و دید پایتختنشینها تصفیه کند. ماجرا به آن دسته از پروژههای ساختمانی نیمهکاره یا درحال ساخت در شهر تهران مربوط میشود که از یکسو تحت شرایط خاص و ارفاق در فرآیند صدور مجوز، به شهر اضافه شدهاند و از سوی دیگر نحوه احداث آنها با مخاطراتی برای شهر و شهروندان بهخصوص همسایگان مجاور محل اجرای پروژه، همراه بوده است.
ساعتهای هوشمند در جهان در حال تغییرات بسیاری از جمله سازگاری با نرمافزارهای مختلف هستند تا قابلیتهای مختلفی را برای کاربرانشان رونمایی کنند. این روزها رقبای شرکتهای بزرگی همچون اپل و مایکروسافت در بازارهای میانرده نیز در حال بهکارگیری تکنولوژیهای جذاب در ساعتهای خط تولید خود هستند. در ادامه ویژگیهایی از دو ساعت جدید شرکت الجی و شرکت هوآوی تشریح شده که به خوبی میتواند رقابت گرم در این بازار را به تصویر بکشد.
گوگل یک اپلیکیشن اندرویدی جدید را برای کاربرانی که با مشکل ناتوانیهای جسمی و حرکتی مواجهند، معرفی و منتشر کرده است که به آنها اجازه میدهد با ارسال دستور صوتی گوشی هوشمند خود را مدیریت کنند.
اسقاط خودروهای فرسوده همزمان با توقف ورود خودرو به کشور چند ماهی است که به کما رفته است. طی چند سال گذشته واردکنندگان برای ورود هر خودرو به کشور طبق مقررات ستاد مدیریت مصرف سوخت مقید به خروج تعدادی فرسوده با احتساب حجم موتور خودرو وارداتی خود بودند.
از ابتدای امسال موجی ازنااطمینانی روانه اقتصاد ایران شده و موجبات تیرگی چشمانداز پیشروی بازیگران را فراهم کرده است. بروز اقسام مختلفی از مشکلات مثل تحریم و خروج طیف وسیعی از شرکای خارجی صنایع وطنی این پیام را در سطحی وسیع منتشر کرد که شاید اقتصاد ایران پس از هشدارهای پیاپی اقتصاددانان درحال گذراندن دوران خطیری است. در این بین همراستا شدن نرخ خودروهای داخلی و خارجی با آهنگ شتابان نرخ ارزهای مهمی همچون دلار باعث شد تا شرایط برای کلیه خریداران و تولیدکنندگان و فعالان بخش خودرو به بدترین وضعیت ممکن برسد. موردی که تا همین هفته هم ادامه داشته و با وجود افت و خیزهای مختلف، بازار را در سطحی جدید و دستنیافتنی تثبیت کرده است. این ثبات قیمتی اما در روزهای اخیر از سوی چند سیگنال مختلف مورد خدشه قرار گرفته و با کاهشی شدن نرخ ارز و نیز شروع یک همکاری مالی-بانکی جدید با اروپا، انتظارات برای کاهش قیمت را در جامعه به حداکثر رسانده است. انتظاری که بهنظر میرسد گرچه بحق است اما حتی در صورت تحقق اتفاق مثبت وعده دادهشده درخصوص سوئیفت ارزی با اروپا، ادامه فروش نفت کشور و نیز رفع مشکلات بر سر تصویب نهایی FATF، هرگز نمیتواند ما را به روزهای آغازین سال ۹۷ بازگرداند.
این روزها با توجه به افزایش بیحساب قیمت خودرو و همچنین کاهش عرضه به بازار توسط خودروسازان، بسیاری از متقاضیان به خرید محصولات دست دوم روی آوردهاند این در شرایطی است که طبق برخی گزارشهای موثق، ترفندهای دلالان به معضلی جدی برای افراد متقاضی کم اطلاع تبدیل شده است. به این ترتیب در شرایط کنونی که بسیاری از محصولات خودروسازان تا سال ۹۸ پیشفروش شده و عرضه به بازار هم در پایین سطح خود قرار گرفته، قیمتها بهطور چشمگیری روند صعودی به خود گرفته است، بنابراین برخی از متقاضیان خودرو در شرایطی قرار گرفتهاند که به ناچار به سمت بازار خودروهای دست دوم سوق پیدا کردهاند، در بازار نقل و انتقالات خودرو و خرید و فروش وسایل نقلیه شخصی، خودروهای دست دوم و کارکرده با اقبال قابل توجهی روبهرو میشوند.
شانزدهم مهر ماه در ایران «روز ملی کودک» نامگذاری شده است. روز کودک بهانهای است که بتوانیم برای لحظاتی دنیا را از چشم کودکان ببینیم. مجموعه عکس حاضر، کودکان ایران زمین را از شهرها و روستاهای مختلف کشور نشان میدهد؛ کودکانی که با وجود محرومیتها و تنگناهای اقتصادی همچنان میتوانند بخندند و به آینده امیدوار باشند. / عکسها: فروغ علایی
«رابرت جیمز شیلر»، اقتصاددان آمریکایی است. شیلر استاد تمام اقتصاد در دانشگاه ییل است. این اقتصاددان در سال ۲۰۱۳ به همراه دو اقتصاددان آمریکایی دیگر-لارس پیتر هانسن و یوجین فاما- برنده جایزه نوبل اقتصاد شدند. جایزه نوبل اقتصاد به خاطر کار روی ارزش داراییها، سهام و اوراق قرضه و ادامه تاثیر بحران بازارهای سرمایه در اواخر دهه گذشته بر اقتصاد جهانی، به این سه استاد دانشگاه اهدا شد. این اقتصاددان برجسته اخیرا در مورد جنگ تجاری و اثر آن بر مشاغل بحث کرده است:
شعار باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین، بسیار دلچسب بود که میگفت: ثروت را در جهان گسترش دهیم، اما دانشمند علوم سیاسی، جان راجی استدلال کرد در سال ۱۹۸۲، تجارت آزاد از لحاظ سیاسی تنها در حالتی قابلاعتماد بود که دولت برای تثبیت زندگی اقتصادی شهروندان، علیه شوکهای ممکن مداخله میکرد. به همین منوال، دانی رودریک اقتصاددان نیز نشان داده است در کشورها و اقتصادهایی که رو به تجارت آزاد باز هستند، نسبت به اندازه اقتصاد آنها، مصرف کالاها بیشتر میشود و خدمات بیشتری برای شهروندان وجود دارد. به عبارت دیگر، کشورهای دارای تجارت بالا دولتهای کوچکی ندارند و این دقیقا یک تضاد است.
دونالد ترامپ روز دوم ماه مارس در حساب توییتر خود نوشته بود: «زمانیکه یک کشور (آمریکا) در حال از دست دادن میلیاردها دلار در تجارت با کشورهایی است که با آنها داد و ستد میکند، «جنگهای تجاری» گزینه مناسب و زمینهساز پیروزی آسان هستند».
سخنان ترامپ در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد بسیاری را مطمئن کرد که او یک دیوانه تمامیتخواه است. برخی دیگر از تحلیلگرانی که سخنرانیها و سیاستهای وی را از نزدیک دنبال میکنند اما او را یک سیاستمدار هدفمند و زیرک میدانند که برداشت شخصی خود از ملیگرایی را به اجرا میگذارد. شاید به همین دلیل است که بسیاری از ملیگرایان واقعی هم سیاستهای حمایتگرایانه وی را به باد انتقاد میگیرند و عملکرد وی را مخل پیشرفت اقتصاد، ارتقای سطح رفاه مردم و حفظ هژمونی آمریکایی میدانند.
سیاستخارجی دونالد ترامپ را میتوان به کاریکاتوری پر از تناقض تشبیه کرد؛ او از ورود روسای پیشین آمریکا به جنگهای بیفایده انتقاد میکند اما هنوز نیروهای آمریکایی از افغانستان، سوریه و عراق خارج نشدهاند.
دونالد ترامپ در دومین حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل سخرانیای ایراد کرد که اگر بخواهیم آن را در یک لغت تعریف کنیم تنها کلمه مناسب برای آن «ناسیونالیسم» است؛ البته نه ملیگرایی در چارچوبهای متداول آن بلکه این ملیگرایی ویژه شخص ترامپ است. ناسیونالیسم در ذات خود منفی نیست. جهان متشکل از ملتهایی است که هر یک به دنبال منافع و هویت خود هستند.
لحظهای که تمام دنیا به آمریکا و رئیسجمهور این کشور خندیدند. خندهای که در سراسر دنیا شنیده شد، و تاریخ آن را به خاطر خواهد سپرد. دونالد ترامپ در آغاز سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در شرح عملکرد دولت خود اینگونه سخن گفت: «در کمتر از دو سال، دولت من بیش از هر دولت دیگری در تاریخ آمریکا موفقیت بهدست آورده است.» اینجا بود که سخنان ترامپ با خنده حضار متوقف شد. گرچه ترامپ مدعی شد انتظار چنین خندهای را نداشت، اما به خوبی میدانست رهبران جهان به چه میخندند. دستاورد دولت ۲۰ ماهه ترامپ جز تهدید، هرجومرج، آشوب و ناامیدی برای آمریکا و جامعه جهانی چیزی دیگر نبوده است. ترامپ شخصیتی بیثبات دارد و نتیجه آن یک دولت بیثبات و در نهایت جهانی بیثبات است. اظهارات قابلپیشبینی او در خصوص یکجانبهگرایی بر این حقیقت صحه گذاشت که او مصمم است نظم جهانی به رهبری آمریکا را ضایع کند، نظمی که حصول آن برای این کشور و جامعه جهانی به بهای دو جنگ جهانی تمام شد.