فرصت توسعه
گذری بر عملکرد منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس
منطقه از شمال به کوههای پولادی پالایشگاههای هشتم، ستاره خلیج فارس و هرمز و از جنوب به اسکلههای تخلیه و بارگیری مواد معدنی و مواد نفتی، آبهای آزاد و خلیج فارس، از غرب به بندر شهید رجایی و از شرق به نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی توانیر و شهر بندرعباس و خطوط ریلی مرتبط و شرایط متمایزی را پدید آورده است. فراهم آوردن شرایط جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی و هدایت آنها در جهت احداث واحدهای صنعتی و معدنی صنایع انرژیبر و فرآوری مواد معدنی و همچنین رشد توسعه اقتصادی، افزایش فرصتهای شغلی، افزایش و توسعه فناوریهای مدرن حوزه تولید، مهارتهای مدیریتی، ارتقای کیفیت تولیدات و افزایش توان صادرات به منظور رقابت در بازارهای جهانی جزو اهداف ترسیمشده است. فعالیتهای شرکت با عملیاتی شدن سایت جنوبی و احداث ساختمانهای اداری، حصارکشی سایت میانی، احداث شبکههای راه و تاسیسات، هتل پنج ستاره خلیج فارس، کارخانههای آبشیرینکن، پلهای روگذر به محور شهید رجایی و راهآهن شروع و با ادغام شرکت نورد بندرعباس (بارکو) و ملحق شدن اسکلههای تخلیه و بارگیری مواد معدنی، نفتی و استقرار گمرک با عملیاتی شدن سایتها محقق شد و هماکنون با توجه به استقرار صنایع بزرگی نظیر فولاد، آلومینیوم و سایر صنایع، این منطقه به قطب صنعت فولاد، آلومینیوم، آند، تخلیه و بارگیری مواد معدنی و نفتی و انرژی برق تبدیل شده است.
مزایا و نقاط قوت
افزایش روزافزون نهادههای تولید و تغییرات شدید بهای نفت در بازارهای جهانی سبب شده صنعت جهان راهکارهای مناسب به منظور حضور در عرصه رقابت و فروش محصولات را در دستور کار خود قرار دهد و آنچه امروز حاصل این زایش فکر شده تقویت و حضور در مناطق ویژه به دلیل بهرهمندی از مزایای قانونی است که هر کشوری تلاش دارد با ارائه مشوقها سرمایهگذاران خارجی و داخلی را جذب کند. با توسعه سطح اقتصادی، افزایش فرصتهای شغلی، اخذ و توسعه فناوری، بالا بردن مهارتهای مدیریتی، ارتقای کیفیت تولیدات داخلی و افزایش توان صادرات، بدون تردید منطقه به یکی از موفقترین مناطق ویژه اقتصادی کشور در بعد غیرنفتی تبدیل خواهد شد. همچنین:
- حضور در مهمترین نقطه استراتژیک جهان و دسترسی آسان به آبهای آزاد
- منابع عظیم انرژی نفت و گاز پالایشگاه هشتم نفت، ستاره خلیج فارس و هرمز با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز و پالایشگاههای گاز سرخون، قشم و گورزین
- همجواری استان هرمزگان با مهمترین معادن سنگآهن کشور (چادرملو، گلگهر سیرجان، سنگآهن مرکزی) و دسترسی آسان به سایر معادن مواد معدنی کشور به عنوان مواد اولیه تولید فولاد و آلومینیوم
- زیرساختهای ریلی: برخورداری از دو خط سراسری راهآهن با ایستگاه اختصاصی مانوری
- زیرساختهای هوایی: دسترسی آسان به فرودگاه بینالمللی بندرعباس
- زیرساختهای دریایی: وجود اسکله تخلیه و بارگیری مواد معدنی با ظرفیت ۱۲ میلیون تن و اسکله نفتی با ظرفیت ۱۵ میلیون تن در سال و افزایش تا ۷۰ میلیون تن، همجواری با بنادر شهید رجایی و بندر شهید باهنر
- زیرساختهای تامین برق: بهرهبرداری از پست توزیع ۱۰۰۰ مگاواتی ۴۰۰ به ۲۳۰ کیلوولت، برخورداری از امکان ایجاد چهار طرح نیروگاهی
- زیرساخت تامین آب: بهرهبرداری از کارخانههای آبشیرینکن با ظرفیت تولید ۳۵۸۰۰ مترمکعب در روز و در حال افزایش تا ۲۰۰ هزار مترمکعب در روز
- زیرساخت تامین گاز: اخذ موافقت شرکت ملی گاز ایران برای تامین ۲/ ۲ میلیون مترمکعب در هر ساعت، اخذ مصوبه دولت برای انتقال گاز از خط هفتم سراسری موسوم به صلح به منطقه ویژه برنامهریزی برای اجرای طرح جامع گاز منطقه
- برخورداری از زیرساختهای مکانیزه تخلیه و بارگیری مواد فله معدنی شامل ماشینهای مکانیزه انباشت و برداشت مواد، تخلیه و بارگیری کشتی، تخلیه و بارگیری قطار، ۴۰ هکتار محوطه دپوی مواد فله مواد معدنی و ۳۰ کیلومتر خطوط نوار نقاله
تسهیلات منطقه ویژه
1- آماده واگذاری 3000 هکتار زمین به سرمایهگذاران به صورت 30 درصد مبلغ زمین پیشپرداخت و ۷۰ درصد باقیمانده طی زمان اجرای پروژه یا بعد از بهرهبرداری و تولید
۲- تامین زیرساختهای آب، برق، گاز و مخابرات از سوی منطقه
۳- استفاده از معافیتهای گمرکی برای واردات تجهیزات و مواد اولیه
۴- معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساختهشده در منطقه به داخل کشور به میزان ارزش افزوده
۵- معافیت از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده برای شرکتهای فعال در منطقه
۶- امکان صادرات، ترانزیت، ترانشیب و صدور مجدد کالا
۷- حمایت برای اخذ وام از طریق منابع داخلی و خارجی
۸- مشاوره در تمام مراحل اجرای پروژه
۹- انجام عملیات اخذ مجوز اشتغال برای کارکنان خارجی سرمایهگذاران
منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر پارسیان
منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر پارسیان با مساحت ۹۸۰۰ هکتار در ۴۰کیلومتری شرق عسلویه واقع شده است که در سال ۱۳۸۴ اجرای آن در قالب طرحهای تملک داراییهای سرمایهای به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران واگذار شد. همچنین این منطقه ویژه در سال ۱۳۸۹ به تصویب نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسید و در سال ۱۳۹۰ توسط هیات محترم دولت ابلاغ شد. این منطقه برای اهداف کلانی همچون استقرار صنایع پتروشیمی، آلومینیوم، آلومینا، فولاد و صنایع پشتیبان همچون نیروگاه و آبشیرینکن، بندر و اسکله در نظر گرفته شده است و در آخرین بازنگری اهداف کمی این منطقه در افق طرح به ۴ میلیون تن فولاد، ۶۰۰ هزار تن آلومینیوم، ۳ میلیون تن آلومینا، ۱۸ میلیون تن پتروشیمی و ۴۳۰۰ مگاوات برق تغییر یافته است.
در این منطقه تاکنون برخی از مجوزها به شرح زیر اخذ شده است:
- موافقت اولیه سازمان حفاظت محیط زیست با کلیات ایجاد منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر پارسیان
- موافقت اولیه وزارت نفت با سهمیه ۲۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در روز
- موافقت اولیه سازمان بنادر و دریانوردی با احداث بندر پارسیان
- موافقت وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تفویض کلیه اختیارات قانونی به این منطقه در راستای اجرای ماده ۲۳ قانون تشکیل مناطق ویژه
- موافقت گمرک جمهوری اسلامی با احداث ساختمان گمرک منطقه
- موافقت گمرک جمهوری اسلامی با استقرار گمرک مشروط به تکمیل فنس محدوده منطقه ویژه
- رفع تعهدات ارزی سرمایهگذاران منطقه ویژه پارسیان
عملیات اجرایی زیرساختهای احداثشده و در دست احداث
- احداث بیش از ۹۰ درصد از فنس گمرکی محدوده منطقه ویژه
- احداث بیش از ۱۰ کیلومتر جاده دو بانده آسفالته در سایت جنوبی منطقه ویژه اقتصادی پارسیان با پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصد برای ایجاد ارتباط بندر پارسیان به سایت شمالی
- احداث بیش از ۵/ ۱۴ کیلومتر جاده دو بانده آسفالته در سایت شمالی برای دسترسی به سایت پتروشیمی و فولاد و ایجاد ارتباط با سایت جنوبی (بندر پارسیان)
- طراحی و احداث بخشهایی از شبکه آبرسانی دوران ساخت از سایت شمالی تا سایت جنوبی
- احداث و در مرحله تکمیل بودن شبکه برقرسانی دوران ساخت (خط برق دومداره ۲۰ کیلوولت)
- در مرحله ساخت بودن ساختمان گمرک منطقه ویژه پارسیان
- خرید انشعاب برق و آب دوران ساخت
احداث بندر پارسیان
فاز راهاندازی بندر پارسیان نیز در مرحله عقد قرارداد است که در فاز 4 پست اسکله کالای عمومی، کانتینری، فله خشک و مایع ساخته خواهد شد به طوری که امکان تخلیه و بارگیری حدود 9 میلیون تن در سال فراهم شود.
منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد
منطقه ویژه لامرد در جنوب استان فارس، شهرستان لامرد و در فاصله ششکیلومتری شمال شرقی شهر لامرد واقع شده است. مساحت آن بالغ بر 8500 هکتار بوده و فاصله هوایی آن از منطقه ویژه بر پارسیان، بندر و اسکله در شرف احداث واقع در استان هرمزگان 30 کیلومتر است که توسط آزادراه 43 کیلومتری خلیج فارس به هم مرتبط خواهند شد. صنایع پیشبینیشده جهت استقرار در منطقه ویژه لامرد آلومینیوم و صنایع پاییندست آن، سیمان، منیزیم، پتروشیمی، نیروگاه سیکل ترکیبی و صنایع پاییندست فولاد است. در آخرین بازنگری اهداف کمی این منطقه در افق طرح (1412) به میزان 900 هزار تن آلومینیوم، 10 میلیون تن سیمان، 60 هزار تن منیزیم، پنج میلیون تن پتروشیمی و 86/ 1 هزار مگاوات برق تغییر یافته است. صنایع پاییندستی و دیگر فرصتهای سرمایهگذاری پیشبینیشده جهت استقرار در مناطق ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر جنوب
- صنایع پاییندستی آلومینیوم
- صنایع پاییندستی پتروشیمی
- صنایع پشتیبان
در این منطقه تاکنون مجوزهای ذیل اخذ شده و دیگر مجوزها بر حسب نیاز اخذ خواهد شد:
- مصوبه منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد از سوی مجلس شورای اسلامی
- مصوبه منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد از سوی هیات دولت
- واگذاری اراضی منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران
- مجوز تخصیص گاز به منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد از سوی وزارت نفت
- مجوز محیط زیست منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد
- مشوقهای سرمایهگذاری و مزیتهای کمکی در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد
- صدور و ترانزیت کالا به بازارهای جهانی
- ورود کالا از منطقه ویژه برای مصرف داخلی، تابع مقررات صادرات و واردات خواهد بود و صدور کالا از این منطقه بدون هیچگونه تشریفاتی انجام خواهد شد.
- ورود کالا از خارج از کشور یا مناطق آزاد تجاری- صنعتی با کمترین تشریفات گمرکی انجام میشود.
- کالاهایی که از خارج یا از مناطق آزاد تجاری صنعتی یا مناطق دیگر به منطقه وارد میشوند، میتوانند بدون هرگونه تشریفات از کشور خارج شوند.
- تمام کالاهایی که برای تولید یا ارائه خدمات مورد نیاز منطقه وارد میشوند، مشمول مقررات عمومی صادرات و واردات نبوده و واردات کالاهای مذکور به سایر نقاط کشور تابع مقررات صادرات و واردات خواهد بود.
- کالاهای تولیدشده در منطقه ویژه و نیز مواد اولیه و قطعات منفصله واردشده از منطقه به داخل کشور، به دلیل عدم استفاده از منابع و سهمیه انرژی کشور مشمول ضوابط قیمتگذاری نیست.
- مبادلات بازرگانی منطقه با خارج از کشور یا با سایر مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد تجاری و صنعتی پس از ثبت در گمرک از حقوق گمرکی، سود بازرگانی و تمام عوارض ورود و خروج تحت هر عنوان معاف بوده و مشمول محدودیتها و ممنوعیتهای واردات نیست.
- ورود کالاها، ماشینآلات و مواد اولیه واحدهای مستقر در منطقه ویژه، آزاد و بدون حقوق گمرکی و سود بازرگانی است و امکان ورود و خروج کالاها از منطقه به خارج از کشور بدون تشریفات گمرکی میسر خواهد بود.
- ارائه خدمات و تسهیلات انبارداری، تخلیه و بارگیری کالا در انبارهای عمومی و اختصاصی منطقه ویژه.
- واردات و نگهداری کالا (مواد اولیه، ماشینآلات، ابزار و قطعات تولیدی) در انبارهای منطقه جهت تبدیل، تکمیل یا تعمیر به داخل کشور امکانپذیر است.
- بهرهمندی صنایع مستقر در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد از معافیت مالیاتی ۱۰ساله.
- کالاهای واردشده به منطقه ویژه به میزان ارزش افزوده از مالیات معاف است.
- استفاده از امتیاز تسهیلات مالی از محل صندوق ملی محیط زیست برای واحدها و صنایع معدنی که خواستار مدیریت بهتر در کاهش پیامدهای سوء فعالیتهای خود بر محیط زیست باشند.
- غالب مجوزهای مورد نیاز در منطقه از سوی مدیریت منطقه ویژه صادر شده و سرمایهگذار با مقررات پیچیده مواجه نخواهد بود.
- استقرار اداره کار مستقل در منطقه، وجود قوانین خاص کار و کارگری و تسهیلات ویژه در خصوص ورود، خروج و بهکارگیری اتباع خارجی.
- واردات مواد اولیه کالاهای نیمهساخته و تکمیلشده از بازارهای منطقهای و جهانی به منظور تولید، پردازش و ایجاد ارزش افزوده جهت صادرات.
- ایجاد تسهیلات گمرکی و روانسازی واردات، صادرات، تولید، پردازش، صادرات مجدد و ترانزیت کالاهای تولیدی، ماشینآلات، مواد اولیه و ابزار مورد نیاز خط تولید (از منابع داخلی و خارجی).
- عدم اعمال محدودیت زمانی برای نگهداری کالا طبق توافق طرفین در انبارهای منطقه با حداقل هزینههای انبارداری و مستثنی بودن آنها از مقررات کالای متروکه.
- امکان بیمه کلیه کالاهای وارده به منطقه از هنگام ورود تا خروج (دوره نگهداری) در انبارهای عمومی و اختصاصی زیر نظر گمرک منطقه
- مجاز بودن ترخیص تمام یا قسمتی از کالاهای وارده به صورت ورود موقت از گمرک منطقه جهت انجام امور صادرات یا ترانزیت و رفع تضمین و تعهدات.
- برتری نسبی و موقعیت جغرافیایی منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد
- شهرستان لامرد گرچه از نظر تقسیمات کشوری جزو استان فارس محسوب میشود اما به جهت قرارگیری در نقطه تلاقی استان فارس، هرمزگان و بوشهر، از امکانات زیربنایی این سه استان در محدوده مزبور بهرهمند است.
- وجود فرودگاه بینالمللی لامرد در مجاورت منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد
- نزدیکی به بنادر و تأسیسات بندری منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) و بندر منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی پارسیان
- همجواری با قطبهای مهم انرژی (پارس جنوبی و شمالی و لاوان) جهت هرگونه تبادل صنعتی، تجاری و تکنولوژیکی
- تامین آب، برق و تلفن دوران ساخت صنایع واقع در منطقه
- مجاورت منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد با خط انتقال گاز سراسری ۵۶ اینچ چهارم، هفتم، هشتم و امکان تامین حداقل ۳۷ میلیون مترمکعب گاز در روز
- وجود اراضی مسطح بدون نیاز به هزینههای سنگین آمادهسازی
منطقه ویژه اقتصادی کاشان
با عنایت به قانون ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مصوب سال 1389 مجلس شورای اسلامی و مصوبه سال ۱۳۹۱ هیات وزیران، منطقه ویژه اقتصادی کاشان ایجاد و ایمیدرو به عنوان سازمان مسوول منطقه تعیین شد و کلنگزنی و شروع فعالیت منطقه ویژه اقتصادی کاشان در خردادماه سال ۱۳۹۴ با حضور وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، ریاست محترم هیات عامل و استاندار محترم اصفهان انجام شد. تاکنون طرح جامع منطقه تهیه شده و مورد تایید دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی قرار گرفته است. همچنین تملک زمین و تحویل عرصه از سازمان جنگلها، منابع طبیعی و آبخیزداری به مساحت ۱۳۴۴ هکتار به سازمان مسوول منطقه انجام شده است.
- انجام اقدامات لازم در راستای تامین زیرساختهای موقت و دائم مورد نیاز برای استقرار سرمایهگذاران
- تامین منابع مالی طرح و اختصاص اعتبار مورد نیاز برای فنسکشی فاز اول طرح به میزان ۲۵۰ هکتار
- انجام اقدامات و ایجاد زیرساختهای لازم جهت ایجاد طرح جدید از جمله اختصاص و تجهیز دفتر مرکزی و محلی، حسابهای مالی، نیروی انسانی و .....
- برگزاری مناقصه عمومی فنسکشی فاز اول منطقه ویژه اقتصادی کاشان و انتخاب فهرست کوتاه پیمانکاران
- انجام اقدامات لازم در راستای اخذ مجوز زیستمحیطی (EIA)
از دیگر اقدامات لازم برای شروع فعالیتهای اجرایی در این منطقه است.
منطقه ویژه اقتصادی کاشان حول محور صنعت، تجارت و خدمات شکل گرفته است که با توجه به استعداد استان اصفهان و به ویژه کاشان از لحاظ مواد معدنی، میتواند در زمینه صنایع معدنی جایگاه مناسبی در این منطقه داشته باشد. همچنین از دیدگاه تجارت (تولیدات صنعتی و معدنی و ...) و خدمات (خشکبار، عرقیات و...) و با توجه به صنعتی بودن استان و ایجاد صنایع هایتک در این منطقه ویژه، به عنوان موتور محرکه گردش مالی و گسترش فعالیتهای تجاری صادراتمحور، رونقی وافر داشته باشد.
ارسال نظر